Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak-derivabilnost
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 14:22 ned, 18. 4. 2004    Naslov: zadatak-derivabilnost Citirajte i odgovorite

Zadana je funkcija:
f(x)= arctgx |x|<=1
pi/4*signx+(x-1)/4 |x|>1

Kako ja sada vidim da je funkcija problematična u točkama -1 i 1,kako znam da derivacije u tim točkama moram ispitati?
Dali se mora zadati u zadatku da ispitam derivacije u tim točkama ili ja to nekako moram vidjeti iz gornje definicije funkcije?

Na vježbama ispitujemo limes slijeva za točku -1_
lim (f(x)-f(-1))/x+1 ,x->-1 slijeva, i profać za taj izraz kaže:''to je definicija derivacije slijeva''.Jeli to što je rekao korektno ili je to kolokvijalni govor?
Zadana je funkcija:
f(x)= arctgx |x|<=1
pi/4*signx+(x-1)/4 |x|>1

Kako ja sada vidim da je funkcija problematična u točkama -1 i 1,kako znam da derivacije u tim točkama moram ispitati?
Dali se mora zadati u zadatku da ispitam derivacije u tim točkama ili ja to nekako moram vidjeti iz gornje definicije funkcije?

lim (f(x)-f(-1))/x+1 ,x->-1 slijeva, i profać za taj izraz kaže:''to je definicija derivacije slijeva''.Jeli to što je rekao korektno ili je to kolokvijalni govor?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
22 = 24 - 2

PostPostano: 17:32 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Re: zadatak-derivabilnost Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Zadana je funkcija:
f(x)= arctgx |x|<=1
pi/4*signx+(x-1)/4 |x|>1

Kako ja sada vidim da je funkcija problematična u točkama -1 i 1,[/quote]

Preciznije, potencijalno problematična. :-)
Pisao sam o tome već po Forumu... Točke -1 i 1 su takve da kod svake od njih s lijeve strane (okoline) vrijedi jedna definicija funkcije, a s desne druga... logično je za očekivati da treba provjeriti slažu li se njih dvije tamo, i koliko dobro.

S druge strane, ako je funkcija (kad je zadana izrazom) zadana pomoću uobičajenih (analitičkih - recimo neprekidnih, derivabilnih, što već) funkcijâ poput sin, ln, sqrt, +, *,.... , očito je da ostale točke neće biti problematične. Npr. za točku 2 , sigurno postoji okolina (npr. <3/2,5/2> ) na kojoj je funkcija f isto što i funkcija arctg , dakle sigurno derivabilna (npr.).

Primijetimo još samo da ovo gore na prvi pogled nije takav slučaj, jer se u definiciji izrazom pojavljuje funkcija sgn , koja nije neprekidna u 0 . No kako 0 nije u području gdje vrijedi ta grana funkcije ( |x|>1 ovdje), to nije problem. Na |x|>1 sgn je ili konstanta 1 ili konstanta -1 , pa je to ok.

[quote]kako znam da derivacije u tim točkama moram ispitati?
Dali se mora zadati u zadatku da ispitam derivacije u tim točkama ili ja to nekako moram vidjeti iz gornje definicije funkcije?[/quote]

Naravno, može se eksplicitno reći u zadatku. Ali najčešće zadatak glasi "odredite u kojim točkama je funkcija ... derivabilna." Pa onda treba navesti gornji argument za tvrdnju da je u točkama osim -1 i 1 sigurno derivabilna, te posebno ispitati ponašanje u -1 i 1 .

[quote]Na vježbama ispitujemo limes slijeva za točku -1_
lim (f(x)-f(-1))/(x+1) ,x->-1 slijeva, i profać za taj izraz kaže:''to je definicija derivacije slijeva''.Jeli to što je rekao korektno ili je to kolokvijalni govor?[/quote]

Potpuno korektno. Derivacije su specijalna vrsta limesâ, dakle mogu biti slijeva i zdesna baš kao i limesi.
Anonymous (napisa):
Zadana je funkcija:
f(x)= arctgx |x|⇐1
pi/4*signx+(x-1)/4 |x|>1

Kako ja sada vidim da je funkcija problematična u točkama -1 i 1,

Preciznije, potencijalno problematična. Smile
Pisao sam o tome već po Forumu... Točke -1 i 1 su takve da kod svake od njih s lijeve strane (okoline) vrijedi jedna definicija funkcije, a s desne druga... logično je za očekivati da treba provjeriti slažu li se njih dvije tamo, i koliko dobro.

S druge strane, ako je funkcija (kad je zadana izrazom) zadana pomoću uobičajenih (analitičkih - recimo neprekidnih, derivabilnih, što već) funkcijâ poput sin, ln, sqrt, +, *,.... , očito je da ostale točke neće biti problematične. Npr. za točku 2 , sigurno postoji okolina (npr. <3/2,5/2> ) na kojoj je funkcija f isto što i funkcija arctg , dakle sigurno derivabilna (npr.).

Primijetimo još samo da ovo gore na prvi pogled nije takav slučaj, jer se u definiciji izrazom pojavljuje funkcija sgn , koja nije neprekidna u 0 . No kako 0 nije u području gdje vrijedi ta grana funkcije ( |x|>1 ovdje), to nije problem. Na |x|>1 sgn je ili konstanta 1 ili konstanta -1 , pa je to ok.

Citat:
kako znam da derivacije u tim točkama moram ispitati?

Naravno, može se eksplicitno reći u zadatku. Ali najčešće zadatak glasi "odredite u kojim točkama je funkcija ... derivabilna." Pa onda treba navesti gornji argument za tvrdnju da je u točkama osim -1 i 1 sigurno derivabilna, te posebno ispitati ponašanje u -1 i 1 .

Citat:
lim (f(x)-f(-1))/(x+1) ,x→-1 slijeva, i profać za taj izraz kaže:''to je definicija derivacije slijeva''.Jeli to što je rekao korektno ili je to kolokvijalni govor?

Potpuno korektno. Derivacije su specijalna vrsta limesâ, dakle mogu biti slijeva i zdesna baš kao i limesi.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 19:18 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala.
Kada kažeš ''da treba provjeriti slažu li se njih dvije tamo'' misliš li pritom na limese slijeva i zdesna u tim točkama?
''Koliko dobro'',time misliš jesu li ti limesi jednaki(limes slijeva u točki=limes zdesna u točki=>postoji derivacija u točki)..
Hvala.
Kada kažeš ''da treba provjeriti slažu li se njih dvije tamo'' misliš li pritom na limese slijeva i zdesna u tim točkama?
''Koliko dobro'',time misliš jesu li ti limesi jednaki(limes slijeva u točki=limes zdesna u točki=>postoji derivacija u točki)..

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 21:02 ned, 18. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Hvala.
Kada kažeš ''da treba provjeriti slažu li se njih dvije tamo'' misliš li pritom na limese slijeva i zdesna u tim točkama?[/quote]

Između ostalog. Gle dolje.

[quote]''Koliko dobro'',time misliš jesu li ti limesi jednaki(limes slijeva u točki=limes zdesna u točki=>postoji derivacija u točki)..[/quote]

Čini mi se da pomalo brkaš pojmove. Jedno je limes funkcije, a drugo limes njenog kvocijenta diferencijâ (osim kod e^x : )).
Ako postoje limesi _funkcije_ slijeva i zdesna u nekoj točki, i oba su jednaka vrijednosti funkcije u toj točki, tad je funkcija neprekidna u toj točki ("slaganje" definicijâ).
Ako postoje limesi kvocijenta diferencijâ (to je ono (f(x)-f(c))/(x-c) ) slijeva i zdesna u točki c , i jednaki su, tada je funkcija derivabilna u c ("bolje slaganje").
Možemo i dalje, gledati više derivacije: drugu, treću,.... , pa čak i onu rednog broja \omega (analitičnost) :shock: . "koliko dobro se slažu" obično znači do koje derivacije se poklapaju. Tebi vjerojatno treba samo nulta i prva.

HTH,
Anonymous (napisa):
Hvala.

Između ostalog. Gle dolje.

Citat:
''Koliko dobro'',time misliš jesu li ti limesi jednaki(limes slijeva u točki=limes zdesna u točki⇒postoji derivacija u točki)..

Čini mi se da pomalo brkaš pojmove. Jedno je limes funkcije, a drugo limes njenog kvocijenta diferencijâ (osim kod e^x : )).
Ako postoje limesi _funkcije_ slijeva i zdesna u nekoj točki, i oba su jednaka vrijednosti funkcije u toj točki, tad je funkcija neprekidna u toj točki ("slaganje" definicijâ).
Ako postoje limesi kvocijenta diferencijâ (to je ono (f(x)-f(c))/(x-c) ) slijeva i zdesna u točki c , i jednaki su, tada je funkcija derivabilna u c ("bolje slaganje").
Možemo i dalje, gledati više derivacije: drugu, treću,.... , pa čak i onu rednog broja \omega (analitičnost) Shocked . "koliko dobro se slažu" obično znači do koje derivacije se poklapaju. Tebi vjerojatno treba samo nulta i prva.

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 15:16 pon, 19. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pojmovi su se sada lijepo posložili,do daljnjega :wink:
Za ovaj zadatak nemam ideje pa može li par hintova :wink:

Dali postoje a,b realni brojevi da vrijedi:

f(x)= 1/|x| , |x|>=1
ax^2+b , |x|<1
Pojmovi su se sada lijepo posložili,do daljnjega Wink
Za ovaj zadatak nemam ideje pa može li par hintova Wink

Dali postoje a,b realni brojevi da vrijedi:

f(x)= 1/|x| , |x|>=1
ax^2+b , |x|<1

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 2:06 sri, 21. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

zasto ne? :)))
mozda si mislio "takvi da je funkcija derivabilna na cijelom R"?
zasto ne? :)))
mozda si mislio "takvi da je funkcija derivabilna na cijelom R"?

PostPostano: 21:54 sri, 21. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]zašto ne:)))[/quote]

dokaži! :wink:
Citat:
zašto ne:)))

dokaži! Wink

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 22:19 sub, 24. 4. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote]zašto ne:)))[/quote]

dokaži! :wink:[/quote]

a:=b:=0 . :-)
Anonymous (napisa):
Citat:
zašto ne:)))

dokaži! Wink

a:=b:=0 . Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum