Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

f je neprekidan
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
159753
Gost

PostPostano: 13:30 čet, 22. 4. 2004    Naslov: f je neprekidan Citirajte i odgovorite

f je neprekidan slijeva u c
dal bi to mogli definirati ovako:
(Eeta>0)takav da <c-eta,c> podskup od Df
(Ef(c)€I) takav da ({xn} niz u <c-eta,c> limxn=c => limf(xn)=f(c)
I=<c-eta, c>

I ako bismo to dokazali?
I jos me zanima f(c) gledamo kao tocku u I ili kao funkciju koja popunjava I?
:?:
I=<c-eta, c>

I ako bismo to dokazali?
Question

[Vrh]
fmb
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
12 = 16 - 4

PostPostano: 19:47 čet, 22. 4. 2004    Naslov: Re: f je neprekidan Citirajte i odgovorite

[quote="159753"]f je neprekidan slijeva u c
I=<c-eta, c>

I ako bismo to dokazali?
:?:[/quote]

Limes L slijeva funkcije f definirane u c je definiran s:

za sve eps>0 postoji delta>0 tako da kad je x€<c-delta,c> vrijedi f(x)€<L-eps,L+eps>;

Funkcija je slijeva neprekidna u c ako joj se lijevi limes podudara s f(c) tj. ako vrijedi isto kao gore s f(c) na mjestu L;

ne znam sto bi Vam znacilo f(c)€I? mislim, znam sto to znaci, ali ne vidim vezu... f(c) je jednostavno vrijednost funkcije u tocki c, to je takvo kakvo jest; I je obicno u ovim definicijama otvoren intervala na kojem je f definirana (dakle domena tj. skup iz kojeg "vadimo" x-eve i c-ove), a vrijednosti funkcije (f(x)-evi, f(c)) se nalaze negdje u kodomeni; u
u Vasem pokusaju definicije I koristite malo kao dio domene (kazete: I=<c-eta, c>), a malo kao dioo kodomene (kazete: Ef(c)€I); imate jos jednu gresku: u "Ef(c)€I" E Vam valjda predstavlja "postoji", no to bas i nema smisla: ako je f definirana u c, onda je f(c), kao sto vec rekoh, takvo i tamo kako vec jest ovisno o obliku funkcije.

Zbog definicija limesa, definicija lijeve neprekidnosti bi se mogla izreci kao

kad god x_n slijeva tezi k c i svi x_n€Df, onda lim f(x_n)=f(c)

tj. kad god je niz x_n takav da su svi x_n<c i x_n€Df (ne nuzno u nekom intervalu <c-eta,c>, ali to ce post festum ispasti jer ako lim x_n=c onda su svi x_n u nekom eta-intervalu oko c, koji onda mora biti podskup domene) i kad god x_n->c, onda f(x_n)->f(c).

Takodjer, nije mi jasno pitanje: kako bismo to dokazali? Definicije se ne dokazuju, a Vi ste pitali bi li to bila definicija neprekidnosti slijeva. Da se radi o smislenom poopcenju, jasno je jer ako znamo definiciju neprekidnosti opcenito, a zelimo se ograniciti na neprekidnost slijeva, to znaci da iz nekog razloga imamo ogranicenje da se u domeni smijemo (ili zelimo) kretati samo po lijevoj strani od c tj. po intervalima, kako ste ih Vi oznacili, <c-eta,c>, no sve ostalo iz definicije neprekidnosti ostaje isto.

Zakljucak: najslicnije Vasoj definiciji, a da bude smisleno, bilo bi

(Eeta>0) takav da <c-eta,c> podskup od Df i tako da za {xn} niz u
<c-eta,c> iz limxn=c slijedi limf(xn)=f(c))

No to jos nije tocno, jer biste unaprijed htjeli odabrati eta tako da gledate samo nizove na eta-udaljenosti od c (a zapravo Vas zanimaju svi nizovi u domeni koji konvergiraju prema c i nalaze se lijevo od njega).

Nadam se da sam Vas dobro shvatila i da ni ja nisam nigdje pogrijesila.

Pozdrav
FMB :patkica:
159753 (napisa):
(Ef(c)€I) takav da ({xn} niz u <c-eta,c> limxn=c ⇒ limf(xn)=f(c)
I=<c-eta, c>

I ako bismo to dokazali?
Question

Limes L slijeva funkcije f definirane u c je definiran s:

za sve eps>0 postoji delta>0 tako da kad je x€<c-delta,c> vrijedi f(x)€<L-eps,L+eps>;

Funkcija je slijeva neprekidna u c ako joj se lijevi limes podudara s f(c) tj. ako vrijedi isto kao gore s f(c) na mjestu L;

ne znam sto bi Vam znacilo f(c)€I? mislim, znam sto to znaci, ali ne vidim vezu... f(c) je jednostavno vrijednost funkcije u tocki c, to je takvo kakvo jest; I je obicno u ovim definicijama otvoren intervala na kojem je f definirana (dakle domena tj. skup iz kojeg "vadimo" x-eve i c-ove), a vrijednosti funkcije (f(x)-evi, f(c)) se nalaze negdje u kodomeni; u
u Vasem pokusaju definicije I koristite malo kao dio domene (kazete: I=<c-eta, c>), a malo kao dioo kodomene (kazete: Ef(c)€I); imate jos jednu gresku: u "Ef(c)€I" E Vam valjda predstavlja "postoji", no to bas i nema smisla: ako je f definirana u c, onda je f(c), kao sto vec rekoh, takvo i tamo kako vec jest ovisno o obliku funkcije.

Zbog definicija limesa, definicija lijeve neprekidnosti bi se mogla izreci kao

kad god x_n slijeva tezi k c i svi x_n€Df, onda lim f(x_n)=f(c)

tj. kad god je niz x_n takav da su svi x_n<c i x_n€Df (ne nuzno u nekom intervalu <c-eta,c>, ali to ce post festum ispasti jer ako lim x_n=c onda su svi x_n u nekom eta-intervalu oko c, koji onda mora biti podskup domene) i kad god x_n→c, onda f(x_n)→f(c).

Takodjer, nije mi jasno pitanje: kako bismo to dokazali? Definicije se ne dokazuju, a Vi ste pitali bi li to bila definicija neprekidnosti slijeva. Da se radi o smislenom poopcenju, jasno je jer ako znamo definiciju neprekidnosti opcenito, a zelimo se ograniciti na neprekidnost slijeva, to znaci da iz nekog razloga imamo ogranicenje da se u domeni smijemo (ili zelimo) kretati samo po lijevoj strani od c tj. po intervalima, kako ste ih Vi oznacili, <c-eta,c>, no sve ostalo iz definicije neprekidnosti ostaje isto.

Zakljucak: najslicnije Vasoj definiciji, a da bude smisleno, bilo bi

(Eeta>0) takav da <c-eta,c> podskup od Df i tako da za {xn} niz u
<c-eta,c> iz limxn=c slijedi limf(xn)=f(c))

No to jos nije tocno, jer biste unaprijed htjeli odabrati eta tako da gledate samo nizove na eta-udaljenosti od c (a zapravo Vas zanimaju svi nizovi u domeni koji konvergiraju prema c i nalaze se lijevo od njega).

Nadam se da sam Vas dobro shvatila i da ni ja nisam nigdje pogrijesila.

Pozdrav
FMB Patkica

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum