Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
CROmpir Forumaš(ica)

|
Postano: 12:03 uto, 11. 5. 2010 Naslov: linearna zavisnost i nezavisnost vektora |
|
|
Moze pomoc oko jednog zadatka? U ovisnosti o realnom parametru m ispitajte linearnu zavisnost i nezavisnost vektora (1,0,1),(m,m,0) i (m-1,1,-1).
Primjetio sam da smo na vjezbama radili slican zadatak prek determinante matrice, no nije mi to jasno. Moze li netko rijesiti detaljno zadatak s objasnjenjem... :D
hvala puno.
Moze pomoc oko jednog zadatka? U ovisnosti o realnom parametru m ispitajte linearnu zavisnost i nezavisnost vektora (1,0,1),(m,m,0) i (m-1,1,-1).
Primjetio sam da smo na vjezbama radili slican zadatak prek determinante matrice, no nije mi to jasno. Moze li netko rijesiti detaljno zadatak s objasnjenjem...
hvala puno.
|
|
[Vrh] |
|
pmli Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 13:04 uto, 11. 5. 2010 Naslov: |
|
|
Fora je da, ako imaš tri vektora, oni su zavisni akko im je mješoviti produkt jednak 0. Pokaže se da je, kada imaš vektore prikazane u kanonskoj bazi, mješoviti produkt jednak determinanti "matrice koeficijenata", kratko rečeno. Dakle, trebaš odrediti za koje m vrijedi [latex]\left|
\begin{array}{ccc}
1 & 0 & 1 \\
m & m & 0 \\
m-1 & 1 & -1
\end{array} \right| = 0[/latex] (za te m su vektori zavisni).
Fora je da, ako imaš tri vektora, oni su zavisni akko im je mješoviti produkt jednak 0. Pokaže se da je, kada imaš vektore prikazane u kanonskoj bazi, mješoviti produkt jednak determinanti "matrice koeficijenata", kratko rečeno. Dakle, trebaš odrediti za koje m vrijedi (za te m su vektori zavisni).
|
|
[Vrh] |
|
CROmpir Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
|