| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
Postano: 7:44 ned, 2. 5. 2004 Naslov: Simbolički zapis različitih objekata |
|
|
|
Jeli razmišljanje dobro:
Simbolički zapis dva različita polinoma:
y1=a*x^2+b*x+c
y2=d*x^2+e*x+f
Df=IR , a,b,c,d,e,f@IR
ova dva polinoma(gore) su sigurno različita za različite koeficijente a,b,c,d,e,f.
y1=a*x_1^2+b*x_1+c
y2=a*x_2^2+b*x_2+c
Df=IR , a,b,c@IR
ova dva polinoma su ista zato što su x_1 i x_2 iz IR ?
Te dvije funkcije imaju jednaku domenu i jedini način da imam dvije različite funkcije je da na x-eve djelujem različitim skalarima iz polja.
Besmisleno je x-evima pridruživati indekse kada x-evi u obje funkcije ''trče'' kroz isto polje.
Kod uređenih parova to već ima smisla jer se tu radi o točkama i probiranju dviju različitih točaka.Dvije točke će biti različite ako imaju različite koordinate pa je dovoljno indeksirati x i y iz IR:
u=(x1,y1)
v=(x2,y2)
Jeli razmišljanje dobro:
y1=a*x^2+b*x+c
y2=d*x^2+e*x+f
Df=IR , a,b,c,d,e,f@IR
ova dva polinoma(gore) su sigurno različita za različite koeficijente a,b,c,d,e,f.
y1=a*x_1^2+b*x_1+c
y2=a*x_2^2+b*x_2+c
Df=IR , a,b,c@IR
ova dva polinoma su ista zato što su x_1 i x_2 iz IR ?
Te dvije funkcije imaju jednaku domenu i jedini način da imam dvije različite funkcije je da na x-eve djelujem različitim skalarima iz polja.
Besmisleno je x-evima pridruživati indekse kada x-evi u obje funkcije ''trče'' kroz isto polje.
Kod uređenih parova to već ima smisla jer se tu radi o točkama i probiranju dviju različitih točaka.Dvije točke će biti različite ako imaju različite koordinate pa je dovoljno indeksirati x i y iz IR:
u=(x1,y1)
v=(x2,y2)
|
|
| [Vrh] |
|
Gost
|
|
| [Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 18:18 ned, 2. 5. 2004 Naslov: Re: Simbolički zapis različitih objekata |
|
|
|
[quote="Anonymous"]Jeli razmišljanje dobro:
y1=a*x^2+b*x+c
y2=d*x^2+e*x+f
Df=IR , a,b,c,d,e,f@IR[/quote]
Df ??? To skoro sigurno nije ono što si htio. Valjda si htio reći x@|R .
[quote]ova dva polinoma(gore) su sigurno različita za različite koeficijente a,b,c,d,e,f.[/quote]
Da. Zapravo, dovoljno je da bude (a!=d)V(b!=e)V(c!=f) .
[quote]y1=a*x_1^2+b*x_1+c
y2=a*x_2^2+b*x_2+c
Df=IR[/quote]
Opet isto. Ovdje ima smisla i funkcijski pristup, doduše... gle dolje.
[quote] , a,b,c@IR
ova dva polinoma su ista zato što su x_1 i x_2 iz IR ?[/quote]
Ne baš. Štos je u tome da treba razlikovati polinom i polinomijalnu funkciju. Npr. ovako kako gore piše, y1 != y2 . No da si označio f(x_1):=a*x_1^2+b*x_1+c , i g(x_2):=a*x_2^2+b*x_2+c , za x@|R , f i g bi bile jednake funkcije.
[quote]Te dvije funkcije imaju jednaku domenu i jedini način da imam dvije različite funkcije je da na x-eve djelujem različitim skalarima iz polja.[/quote]
Krivi crtić... ;-) Polinomi su stvar prstenâ, ne poljâ... a skalari su vezani uz vektorske prostore. Jest da se polinomi mogu shvatiti kao posebne linearne kombinacije, ali to je već druga priča... htio si valjda reći "djelujem različitim pravilima pridruživanja".
[quote]Besmisleno je x-evima pridruživati indekse kada x-evi u obje funkcije ''trče'' kroz isto polje.[/quote]
Koliko je (be)smisleno, ne znam. Ali dopušteno jest.
[quote]Kod uređenih parova to već ima smisla jer se tu radi o točkama i probiranju dviju različitih točaka.Dvije točke će biti različite ako imaju različite koordinate pa je dovoljno indeksirati x i y iz IR:
u=(x1,y1)
v=(x2,y2)[/quote]
Može i isti objekt biti označen različitim oznakama, ako si to htio reći...
| Anonymous (napisa): | Jeli razmišljanje dobro:
y1=a*x^2+b*x+c
y2=d*x^2+e*x+f
Df=IR , a,b,c,d,e,f@IR |
| Citat: | | ova dva polinoma(gore) su sigurno različita za različite koeficijente a,b,c,d,e,f. |
Da. Zapravo, dovoljno je da bude (a!=d)V(b!=e)V(c!=f) .
| Citat: | y1=a*x_1^2+b*x_1+c
y2=a*x_2^2+b*x_2+c
Df=IR |
Opet isto. Ovdje ima smisla i funkcijski pristup, doduše... gle dolje.
| Citat: | , a,b,c@IR
ova dva polinoma su ista zato što su x_1 i x_2 iz IR ? |
Ne baš. Štos je u tome da treba razlikovati polinom i polinomijalnu funkciju. Npr. ovako kako gore piše, y1 != y2 . No da si označio f(x_1):=a*x_1^2+b*x_1+c , i g(x_2):=a*x_2^2+b*x_2+c , za x@|R , f i g bi bile jednake funkcije.
| Citat: | | Te dvije funkcije imaju jednaku domenu i jedini način da imam dvije različite funkcije je da na x-eve djelujem različitim skalarima iz polja. |
Krivi crtić... Polinomi su stvar prstenâ, ne poljâ... a skalari su vezani uz vektorske prostore. Jest da se polinomi mogu shvatiti kao posebne linearne kombinacije, ali to je već druga priča... htio si valjda reći "djelujem različitim pravilima pridruživanja".
| Citat: | | Besmisleno je x-evima pridruživati indekse kada x-evi u obje funkcije ''trče'' kroz isto polje. |
Koliko je (be)smisleno, ne znam. Ali dopušteno jest.
| Citat: | Kod uređenih parova to već ima smisla jer se tu radi o točkama i probiranju dviju različitih točaka.Dvije točke će biti različite ako imaju različite koordinate pa je dovoljno indeksirati x i y iz IR:
u=(x1,y1)
v=(x2,y2) |
|
|
| [Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 20:13 ned, 2. 5. 2004 Naslov: |
|
|
|
[quote]Jeli razmišljanje dobro:
y1=a*x^2+b*x+c
y2=d*x^2+e*x+f
Df=IR , a,b,c,d,e,f@IR
[/quote]
Joj,da! :wink:
[quote]Krivi crtić... [/quote]
:( :D
[quote]... htio si valjda reći "djelujem različitim pravilima pridruživanja".[/quote]
Je,tako je,opet me spašavaš.;))
Treba biti super-precizan,znam;))
[quote]Kod uređenih parova to već ima smisla jer se tu radi o točkama i probiranju dviju različitih točaka.Dvije točke će biti različite ako imaju različite koordinate pa je dovoljno indeksirati x i y iz IR:
u=(x1,y1)
v=(x2,y2)
[/quote]Dovoljno je stoga natuknuti (x1=!x2)V(y1=!y2)
| Citat: | Jeli razmišljanje dobro:
y1=a*x^2+b*x+c
y2=d*x^2+e*x+f
Df=IR , a,b,c,d,e,f@IR
|
Joj,da!
| Citat: | | ... htio si valjda reći "djelujem različitim pravilima pridruživanja". |
Je,tako je,opet me spašavaš. )
Treba biti super-precizan,znam;))
| Citat: | Kod uređenih parova to već ima smisla jer se tu radi o točkama i probiranju dviju različitih točaka.Dvije točke će biti različite ako imaju različite koordinate pa je dovoljno indeksirati x i y iz IR:
u=(x1,y1)
v=(x2,y2)
| Dovoljno je stoga natuknuti (x1=!x2)V(y1=!y2)
|
|
| [Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
| [Vrh] |
|
Gost
|
|
| [Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
| [Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 23:01 ned, 2. 5. 2004 Naslov: |
|
|
|
[quote]U socijalnoj komunikaciji, to je prokletstvo, vjeruj mi.
Ali je zato u mathu zlata vrijedno. [/quote]
Joj shvaćam,čovjek može biti zaista naporan.Kad bi se bar to nekako moglo potisnuti u soc.komunikaciji.To je i meni počela matematika raditi,počinjem nekako secirati svaku svoju i tuđu izjavu pa mi nekad znaju prigovoriti,ma neka,cilj opravdava sredstvo. :wink:
Borg:Otpor je uzaludan! :wink:
| Citat: | U socijalnoj komunikaciji, to je prokletstvo, vjeruj mi.
Ali je zato u mathu zlata vrijedno. |
Joj shvaćam,čovjek može biti zaista naporan.Kad bi se bar to nekako moglo potisnuti u soc.komunikaciji.To je i meni počela matematika raditi,počinjem nekako secirati svaku svoju i tuđu izjavu pa mi nekad znaju prigovoriti,ma neka,cilj opravdava sredstvo.
Borg:Otpor je uzaludan!
|
|
| [Vrh] |
|
|