Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorem o zadavanju linearnog operatora na bazi
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 9:44 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Teorem o zadavanju linearnog operatora na bazi Citirajte i odgovorite

Teorem:

V,W su konačno dimenzionalni vektorski prostori,dimV=n.
{v_1,...,v_n}-baza za V.
{w_1,...,w_n}-proizvoljan skup vektora iz W.

Tvrdnja teorema:
Postoji jedinstveni linearni operator takav da vrijedi: A(v_i)=w_i i=1...n

Moja tvrdnja:
Kako ja iz W uzimam _proizvoljan_ skup vektora i pogađam ih sa svojim lin.operatorom A to znači da mi A mora biti _surjekcija_?
A kako je svojstvo baze da su njeni elementi(vektori) različiti i imam ih n, i imam skup u kodomeni koji se sastoji od n-vektora, to znači da će linearni operator biti i injekcija?
Zapravo,znači li to doista?
Ako imam skup od n-vektora _proizvoljno_ odabranih mogu li ja uzeti dva puta isti element?
U tom slučaju mi lin.op. ne mora biti injekcija.

Znam da teorem kaže da zadati lin.operator na bazi je isto što i zadati lin.operator na cijeloj domeni zbog jedinstvenosti linearnog operatora.

Upravo su vektori baze odnosno njihova linearna kombinacija kreatori bilo kojeg vektora domene,pa,ako znam djelovanje lin.funkcije na vektore baze znam i djelovanje lin.funkcije na bilo koji vektor jer je svaki vektor sazdan od vektora baze.
Teorem:

V,W su konačno dimenzionalni vektorski prostori,dimV=n.
{v_1,...,v_n}-baza za V.
{w_1,...,w_n}-proizvoljan skup vektora iz W.

Tvrdnja teorema:
Postoji jedinstveni linearni operator takav da vrijedi: A(v_i)=w_i i=1...n

Moja tvrdnja:
Kako ja iz W uzimam _proizvoljan_ skup vektora i pogađam ih sa svojim lin.operatorom A to znači da mi A mora biti _surjekcija_?
A kako je svojstvo baze da su njeni elementi(vektori) različiti i imam ih n, i imam skup u kodomeni koji se sastoji od n-vektora, to znači da će linearni operator biti i injekcija?
Zapravo,znači li to doista?
Ako imam skup od n-vektora _proizvoljno_ odabranih mogu li ja uzeti dva puta isti element?
U tom slučaju mi lin.op. ne mora biti injekcija.

Znam da teorem kaže da zadati lin.operator na bazi je isto što i zadati lin.operator na cijeloj domeni zbog jedinstvenosti linearnog operatora.

Upravo su vektori baze odnosno njihova linearna kombinacija kreatori bilo kojeg vektora domene,pa,ako znam djelovanje lin.funkcije na vektore baze znam i djelovanje lin.funkcije na bilo koji vektor jer je svaki vektor sazdan od vektora baze.

[Vrh]
sleeper
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 1

PostPostano: 10:25 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

O tome kakvo će posebno svojstvo imati operator A odlučuje izbor vektora w_1,...w_n. To može biti skup izvodnica kodomene pa će tada A biti surjektivan. (Uz uvjet da dim W nije veća od n).
A može biti injektivan ako izabrani vektori čine lin.nezavisan skup u kodomeni (uz uvjet da je dim W najmanje n).
Među izabranim vektorima w_i može biti jednakih, štoviše svi smiju biti jednaki. U svakom slučaju A će biti jednoznačno zadan djelovanjem na bazi domene.
O tome kakvo će posebno svojstvo imati operator A odlučuje izbor vektora w_1,...w_n. To može biti skup izvodnica kodomene pa će tada A biti surjektivan. (Uz uvjet da dim W nije veća od n).
A može biti injektivan ako izabrani vektori čine lin.nezavisan skup u kodomeni (uz uvjet da je dim W najmanje n).
Među izabranim vektorima w_i može biti jednakih, štoviše svi smiju biti jednaki. U svakom slučaju A će biti jednoznačno zadan djelovanjem na bazi domene.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Gost

PostPostano: 11:19 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]O tome kakvo će posebno svojstvo imati operator A odlučuje izbor vektora w_1,...w_n. [/quote]
Aha! :wink:
[quote]To može biti skup izvodnica kodomene pa će tada A biti surjektivan. (Uz uvjet da dim W nije veća od n).[/quote]
Ako je dimW=n =>to je i baza(skup izvodnica i lin.nezavisan)
Akoj je dimW<n =>to je skup izvodnica.
[quote]A može biti injektivan ako izabrani vektori čine lin.nezavisan skup u kodomeni (uz uvjet da je dim W najmanje n).[/quote]
Ovaj uvjet da je dim W najmanje n je zato što u protivnom(dimW<n) ne bih mogao izabrati n linearno nezavisnih vektora već manje,jeli tako ?

Zar ne mogu postići injekciju bez da su vektori koje pogađam linearno nezavisni?
Nije li dovoljno da su vektori baze(domene) pogodili svaki za sebe različite vektore u kodomeni koji ne moraju biti lin.nezavisni ?
Citat:
O tome kakvo će posebno svojstvo imati operator A odlučuje izbor vektora w_1,...w_n.

Aha! Wink
Citat:
To može biti skup izvodnica kodomene pa će tada A biti surjektivan. (Uz uvjet da dim W nije veća od n).

Ako je dimW=n ⇒to je i baza(skup izvodnica i lin.nezavisan)
Akoj je dimW<n ⇒to je skup izvodnica.
Citat:

Ovaj uvjet da je dim W najmanje n je zato što u protivnom(dimW<n) ne bih mogao izabrati n linearno nezavisnih vektora već manje,jeli tako ?

Zar ne mogu postići injekciju bez da su vektori koje pogađam linearno nezavisni?
Nije li dovoljno da su vektori baze(domene) pogodili svaki za sebe različite vektore u kodomeni koji ne moraju biti lin.nezavisni ?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:07 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]Ako je dimW=n =>to je i baza(skup izvodnica i lin.nezavisan)
Akoj je dimW<n =>to je skup izvodnica.[/quote]

Ne mora biti. I u npr. dvodimenzionalnom prostoru (ravnini) ti možeš uzeti tri (dakle, više od dimenzije prostora) vektora koji ne čine skup izvodnicâ za ravninu. Npr. uzmi tri kolinearna vektora.

[quote][quote]A može biti injektivan ako izabrani vektori čine lin.nezavisan skup u kodomeni (uz uvjet da je dim W najmanje n).[/quote]
Ovaj uvjet da je dim W najmanje n je zato što u protivnom(dimW<n) ne bih mogao izabrati n linearno nezavisnih vektora već manje,jeli tako ?[/quote]

Da.

[quote]Zar ne mogu postići injekciju bez da su vektori koje pogađam linearno nezavisni?[/quote]

Ne. Gle dolje.

[quote]Nije li dovoljno da su vektori baze(domene) pogodili svaki za sebe različite vektore u kodomeni koji ne moraju biti lin.nezavisni ?[/quote]

To jest dovoljno, ali ako su w-ovi zavisni, to je nemoguće postići.
Evo dokaza: Ako su w-ovi zavisni, postoji linearna kombinacija a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0 . Pogledajmo vektor v:=a1v1+a2v2+...+anvn (linearna kombinacija v-ova s istim koeficijentima). Pretpostavka v=0 vodila bi (znamo odozgo da nisu svi a-ovi nule) na zavisnost vektora v1..n , što je nemoguće jer oni čine bazu. Dakle, v nije nulvektor. No Av=A(a1v1+...+anvn)=(*linearnost*)a1Av1+a2Av2+...+anAvn=(*Avi=wi*)a1w1+a2w2+...+anwn=(*zavisnost w-ova*)0 . Imamo v != 0 , kojeg A preslika u 0 , dakle A ne može biti injekcija (znamo da već 0 preslikava u 0 ). QED.

HTH,
Anonymous (napisa):
Ako je dimW=n ⇒to je i baza(skup izvodnica i lin.nezavisan)
Akoj je dimW<n ⇒to je skup izvodnica.

Ne mora biti. I u npr. dvodimenzionalnom prostoru (ravnini) ti možeš uzeti tri (dakle, više od dimenzije prostora) vektora koji ne čine skup izvodnicâ za ravninu. Npr. uzmi tri kolinearna vektora.

Citat:
Citat:

Da.

Citat:

Ne. Gle dolje.

Citat:

To jest dovoljno, ali ako su w-ovi zavisni, to je nemoguće postići.
Evo dokaza: Ako su w-ovi zavisni, postoji linearna kombinacija a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0 . Pogledajmo vektor v:=a1v1+a2v2+...+anvn (linearna kombinacija v-ova s istim koeficijentima). Pretpostavka v=0 vodila bi (znamo odozgo da nisu svi a-ovi nule) na zavisnost vektora v1..n , što je nemoguće jer oni čine bazu. Dakle, v nije nulvektor. No Av=A(a1v1+...+anvn)=(*linearnost*)a1Av1+a2Av2+...+anAvn=(*Avi=wi*)a1w1+a2w2+...+anwn=(*zavisnost w-ova*)0 . Imamo v != 0 , kojeg A preslika u 0 , dakle A ne može biti injekcija (znamo da već 0 preslikava u 0 ). QED.

HTH,

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 19:31 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Ako su w-ovi zavisni, postoji linearna kombinacija a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0.[/quote]

Nije li svaka linearna kombinacija zavisnih vektora takva da je barem jedan skalar različit od nule ?
Zapravo nije,smisao lin. kombinacije zavisnih vektora je u tome da ja ne moram množiti vektore nužno sa nulom da dobijem nulu kao rezultat, već ću morati moći naći lin.kombinaciju u kojoj nisu svi skalari jednaki nuli(barem jedan nije),a opet ću postići nulu,jeli tako?

[quote]a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0 . Pogledajmo vektor v:=a1v1+a2v2+...+anvn (linearna kombinacija v-ova s istim koeficijentima).[/quote]
Dozvoljeno mi je koristiti sve skalare iz W u V-u zato jer su V i W nad istim poljem ?
Upravo kombinacija od 'n a-ova' iz W koji ''stvaraju'' nul-vektor u W mi u V prostoru generiraju vektor v=!0.
[quote]Pretpostavka v=0 vodila bi (znamo odozgo da nisu svi a-ovi nule) na zavisnost vektora v1..n , što je nemoguće jer oni čine bazu.[/quote]
To je zbog toga što bazu ne može činiti nulvektor,a takvoga bi morali imati da zadovoljimo jednadžbu 0=ai*vi jeli tako ?

Neznam zašto mi taj dokaz nismo radili na predavanjima,jeli on u sklopu linearne 3 ili 4 ?
Ili sam ga trebao sam izvesti ?

P.S:
Znam ovo je malo izvan teme ali sam znatiželjan pa te pitam:
Ovo si ti dokaz izveo iz glave intuitivno pa logikom na papir ili si se podsjetio iz bilježnice?
Kako uopće namirisati ideju za dokazivanje?Trebao bi postojati nekakav intuitivni postupak koji bi se trebao potkrijepiti logikom,baš sam negdje u Kurepinoj knjizi pročitao izreku:
Logički dokaz teorema _nije ništa važniji_ od nalaženja takvih intuitivnih postupaka koji ga čine prihvatljivim.
Neznam što bi Grci rekli na ovu izreku nakon računanja dijagonale jediničnog kvadrata :wink:
Citat:
Ako su w-ovi zavisni, postoji linearna kombinacija a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0.

Nije li svaka linearna kombinacija zavisnih vektora takva da je barem jedan skalar različit od nule ?
Zapravo nije,smisao lin. kombinacije zavisnih vektora je u tome da ja ne moram množiti vektore nužno sa nulom da dobijem nulu kao rezultat, već ću morati moći naći lin.kombinaciju u kojoj nisu svi skalari jednaki nuli(barem jedan nije),a opet ću postići nulu,jeli tako?

Citat:
a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0 . Pogledajmo vektor v:=a1v1+a2v2+...+anvn (linearna kombinacija v-ova s istim koeficijentima).

Dozvoljeno mi je koristiti sve skalare iz W u V-u zato jer su V i W nad istim poljem ?
Upravo kombinacija od 'n a-ova' iz W koji ''stvaraju'' nul-vektor u W mi u V prostoru generiraju vektor v=!0.
Citat:
Pretpostavka v=0 vodila bi (znamo odozgo da nisu svi a-ovi nule) na zavisnost vektora v1..n , što je nemoguće jer oni čine bazu.

To je zbog toga što bazu ne može činiti nulvektor,a takvoga bi morali imati da zadovoljimo jednadžbu 0=ai*vi jeli tako ?

Neznam zašto mi taj dokaz nismo radili na predavanjima,jeli on u sklopu linearne 3 ili 4 ?

P.S:
Ovo si ti dokaz izveo iz glave intuitivno pa logikom na papir ili si se podsjetio iz bilježnice?
Kako uopće namirisati ideju za dokazivanje?Trebao bi postojati nekakav intuitivni postupak koji bi se trebao potkrijepiti logikom,baš sam negdje u Kurepinoj knjizi pročitao izreku:
Logički dokaz teorema _nije ništa važniji_ od nalaženja takvih intuitivnih postupaka koji ga čine prihvatljivim.
Neznam što bi Grci rekli na ovu izreku nakon računanja dijagonale jediničnog kvadrata Wink

[Vrh]
Gost

PostPostano: 19:47 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Linearna 3 i 4 ne postoji, zasad, postoji npr. kolegij Vektorski prostori, ali ovdje nije u pitanju nikakva "naprednija" lin.algebra s nekim težim dokazima nego baš ona elementarna. Na predavanjiam se obično dokaže da je linearni operator injektivan ako i samo ako svaki lin.nezavisan skup preslikava u lin.nezavisan skup. U tome je sadržana cijela stvar, ako je dobro razumijem tvoje pitanje.
Linearna 3 i 4 ne postoji, zasad, postoji npr. kolegij Vektorski prostori, ali ovdje nije u pitanju nikakva "naprednija" lin.algebra s nekim težim dokazima nego baš ona elementarna. Na predavanjiam se obično dokaže da je linearni operator injektivan ako i samo ako svaki lin.nezavisan skup preslikava u lin.nezavisan skup. U tome je sadržana cijela stvar, ako je dobro razumijem tvoje pitanje.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:18 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Aha! :oops:
Ma ne kažem da je dokaz gadan već mislim da smo mi taj dokaz mimoišli pa pretpostavih da profesor od nas očekuje da si to sami dokažemo. :wink:
Aha! Embarassed
Ma ne kažem da je dokaz gadan već mislim da smo mi taj dokaz mimoišli pa pretpostavih da profesor od nas očekuje da si to sami dokažemo. Wink

[Vrh]
Gost

PostPostano: 20:24 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sad, ne znam je li vaš nastavnik zaobišao taj dokaz, ali mislim da se obično u tom dokazu već barata s činjenicom da je lin. operator injektivan ako i samo ako mu se jezgra sastoji samo od nul-vektora. To olakšava razmatranje. Možda to nisi uočio?
Sad, ne znam je li vaš nastavnik zaobišao taj dokaz, ali mislim da se obično u tom dokazu već barata s činjenicom da je lin. operator injektivan ako i samo ako mu se jezgra sastoji samo od nul-vektora. To olakšava razmatranje. Možda to nisi uočio?

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 21:07 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote]Ako su w-ovi zavisni, postoji linearna kombinacija a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0.[/quote]

Nije li svaka linearna kombinacija zavisnih vektora takva da je barem jedan skalar različit od nule ?[/quote]

Naravno da ne. I 0*w1+0*w2+...+0*wn je linearna kombinacija.

[quote]Zapravo nije,smisao lin. kombinacije zavisnih vektora je u tome da ja ne moram množiti vektore nužno sa nulom da dobijem nulu kao rezultat, već ću morati moći naći lin.kombinaciju u kojoj nisu svi skalari jednaki nuli(barem jedan nije),a opet ću postići nulu,jeli tako?[/quote]

Ne znam što je tebi smisao linearne kombinacije zavisnih vektora. No to što si ti rekao jest definicija linearne zavisnosti.

[quote][quote]a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0 . Pogledajmo vektor v:=a1v1+a2v2+...+anvn (linearna kombinacija v-ova s istim koeficijentima).[/quote]
Dozvoljeno mi je koristiti sve skalare iz W u V-u zato jer su V i W nad istim poljem ?[/quote]

Da. Čim imaš linearni operator A s V u W , on mora (između ostalog) biti homogen, što znači da za svaki skalar a (i svaki vektor x iz domene) mora vrijediti aAx=Aax . S lijeve strane a se mnozi s vektorom iz W , a s desne s vektorom iz V . Zato se a priori uzima da linearni operatori postoje samo nad vektorskim prostorima nad istim poljem.

[quote]Upravo kombinacija od 'n a-ova' iz W koji ''stvaraju'' nul-vektor u W mi u V prostoru generiraju vektor v=!0.[/quote]

Right.

[quote][quote]Pretpostavka v=0 vodila bi (znamo odozgo da nisu svi a-ovi nule) na zavisnost vektora v1..n , što je nemoguće jer oni čine bazu.[/quote]
To je zbog toga što bazu ne može činiti nulvektor,a takvoga bi morali imati da zadovoljimo jednadžbu 0=ai*vi jeli tako ?[/quote]

Ne mora biti 0 u "bazi". Dovoljno je da se može dobiti netrivijalnom linearnom kombinacijom elemenata "baze". 0=a1v1+...+anvn je samo po sebi kontradikcija s linearnom nezavisnošću, ako nisu svi a-ovi nule.

[quote]Neznam zašto mi taj dokaz nismo radili na predavanjima,[/quote]

Pa ne moraš dokazati _sve_ teoreme. Teorema ima beskonačno mnogo, između ostalog. ;-) Glavno je da znaš razmišljati u duhu linearne algebre.

[quote]jeli on u sklopu linearne 3 ili 4 ?[/quote]

Već rečeno, (na ovom faksu) ne postoji LA3/4 .

[quote]Ili sam ga trebao sam izvesti ?[/quote]

Ako si htio, i ako te zanimalo kad će operator definiran djelovanjem na bazi biti injektivan, mogao si. Mislim da ti je na predavanju bilo servirano dovoljno znanja. Još samo fali mašte (što očito imaš s obzirom na pitanja koja postavljaš: ), i izvježbanosti u "teoremskom" načinu razmišljanja, što, ako i nemaš sad, će doći s vremenom. Nakon što riješiš stotinjak zadataka iz LA, recimo. :-)

[quote]P.S:
Ovo si ti dokaz izveo iz glave intuitivno pa logikom na papir ili si se podsjetio iz bilježnice?[/quote]

Misliš da nosim bilježnice sa sobom svuda? :shock:
LA sam polagao pred ~5.5 godina. Sumnjam da je bilježnica još uvijek u čitljivom stanju, a kamoli da znam gdje je. :? :-)

S druge strane, "iz glave, intuitivno, logikom, papir"... previše koraka za mene. :-) Samo sam razmišljao kako bih to dokazao, i paralelno pisao. Nije tako teško kako se čini, pogotovo kad iza sebe imaš megabajte napisanog matematičkog teksta... ;-)

[quote]Kako uopće namirisati ideju za dokazivanje?Trebao bi postojati nekakav intuitivni postupak koji bi se trebao potkrijepiti logikom,baš sam negdje u Kurepinoj knjizi pročitao izreku:
Logički dokaz teorema _nije ništa važniji_ od nalaženja takvih intuitivnih postupaka koji ga čine prihvatljivim.[/quote]

Kurepa, legenda... :-)
Kad bi postojao mehanički postupak za "lijepo" dokazivanje, matematičari bi ubrzo ostali bez posla - zamijenili bi ih kompovi. :-o No ne postoji, i to čak znamo dokazati (Gödel). Ali ideje, hintovi, pravi smjerovi, intuicija, heuristika... sve se to stječe vremenom i vježbom. Prođi kroz dokaze u bilježnici, uzmi neku nasumce tvrdnju iz nje, i probaj je dokazati. Ako negdje zapne, imaš koga pitati. ;-)

[quote]Neznam što bi Grci rekli na ovu izreku nakon računanja dijagonale jediničnog kvadrata :wink:[/quote]

Izreka je s pedagoškog stanovišta. Naravno da, logički, dokaz teorema ima svoju važnost.
Anonymous (napisa):
Citat:
Ako su w-ovi zavisni, postoji linearna kombinacija a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0.

Naravno da ne. I 0*w1+0*w2+...+0*wn je linearna kombinacija.

Citat:

Ne znam što je tebi smisao linearne kombinacije zavisnih vektora. No to što si ti rekao jest definicija linearne zavisnosti.

Citat:
Citat:
a1w1+a2w2+...+anwn=0 , gdje nisu svi ai jednaki 0 . Pogledajmo vektor v:=a1v1+a2v2+...+anvn (linearna kombinacija v-ova s istim koeficijentima).

Da. Čim imaš linearni operator A s V u W , on mora (između ostalog) biti homogen, što znači da za svaki skalar a (i svaki vektor x iz domene) mora vrijediti aAx=Aax . S lijeve strane a se mnozi s vektorom iz W , a s desne s vektorom iz V . Zato se a priori uzima da linearni operatori postoje samo nad vektorskim prostorima nad istim poljem.

Citat:

Right.

Citat:
Citat:
Pretpostavka v=0 vodila bi (znamo odozgo da nisu svi a-ovi nule) na zavisnost vektora v1..n , što je nemoguće jer oni čine bazu.

Ne mora biti 0 u "bazi". Dovoljno je da se može dobiti netrivijalnom linearnom kombinacijom elemenata "baze". 0=a1v1+...+anvn je samo po sebi kontradikcija s linearnom nezavisnošću, ako nisu svi a-ovi nule.

Citat:
Neznam zašto mi taj dokaz nismo radili na predavanjima,

Pa ne moraš dokazati _sve_ teoreme. Teorema ima beskonačno mnogo, između ostalog. Wink Glavno je da znaš razmišljati u duhu linearne algebre.

Citat:
jeli on u sklopu linearne 3 ili 4 ?

Već rečeno, (na ovom faksu) ne postoji LA3/4 .

Citat:

Ako si htio, i ako te zanimalo kad će operator definiran djelovanjem na bazi biti injektivan, mogao si. Mislim da ti je na predavanju bilo servirano dovoljno znanja. Još samo fali mašte (što očito imaš s obzirom na pitanja koja postavljaš: ), i izvježbanosti u "teoremskom" načinu razmišljanja, što, ako i nemaš sad, će doći s vremenom. Nakon što riješiš stotinjak zadataka iz LA, recimo. Smile

Citat:
P.S:

Misliš da nosim bilježnice sa sobom svuda? Shocked
LA sam polagao pred ~5.5 godina. Sumnjam da je bilježnica još uvijek u čitljivom stanju, a kamoli da znam gdje je. Confused Smile

S druge strane, "iz glave, intuitivno, logikom, papir"... previše koraka za mene. Smile Samo sam razmišljao kako bih to dokazao, i paralelno pisao. Nije tako teško kako se čini, pogotovo kad iza sebe imaš megabajte napisanog matematičkog teksta... Wink

Citat:

Kurepa, legenda... Smile
Kad bi postojao mehanički postupak za "lijepo" dokazivanje, matematičari bi ubrzo ostali bez posla - zamijenili bi ih kompovi. Surprised No ne postoji, i to čak znamo dokazati (Gödel). Ali ideje, hintovi, pravi smjerovi, intuicija, heuristika... sve se to stječe vremenom i vježbom. Prođi kroz dokaze u bilježnici, uzmi neku nasumce tvrdnju iz nje, i probaj je dokazati. Ako negdje zapne, imaš koga pitati. Wink

Citat:
Neznam što bi Grci rekli na ovu izreku nakon računanja dijagonale jediničnog kvadrata Wink

Izreka je s pedagoškog stanovišta. Naravno da, logički, dokaz teorema ima svoju važnost.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Gost

PostPostano: 22:10 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Kurepa, legenda... [/quote]
Legenda definitivno,ali ne bih volio da mi nešto predaje s obzirom na zastrašujuće priče o ''čistkama'' na usmenom,joj ne nikako!
Svaka vama čast koji ste prošli te usmene(kako čujem,neki i s pet :shock: :shock: :wink: )

Hvala na odgovorima.
Citat:
Kurepa, legenda...

Legenda definitivno,ali ne bih volio da mi nešto predaje s obzirom na zastrašujuće priče o ''čistkama'' na usmenom,joj ne nikako!
Svaka vama čast koji ste prošli te usmene(kako čujem,neki i s pet Shocked Shocked Wink )

Hvala na odgovorima.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 22:15 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote]Kurepa, legenda... [/quote]
Legenda definitivno,ali ne bih volio da mi nešto predaje s obzirom na zastrašujuće priče o ''čistkama'' na usmenom,joj ne nikako![/quote]

Ali zato onda znaš analizu i u pol noći. ;-)

[quote]Svaka vama čast koji ste prošli te usmene(kako čujem,neki i s pet :shock: :shock: :wink: )[/quote]

Nije to ništa. Jedan moj kolega je digao dvojku s pismenog (45 bodova jedva) na peticu kod Kurepe. :bow: :-)
Anonymous (napisa):
Citat:
Kurepa, legenda...

Ali zato onda znaš analizu i u pol noći. Wink

Citat:
Svaka vama čast koji ste prošli te usmene(kako čujem,neki i s pet Shocked Shocked Wink )

Nije to ništa. Jedan moj kolega je digao dvojku s pismenog (45 bodova jedva) na peticu kod Kurepe. I bow before you Smile

[Vrh]
Gost

PostPostano: 22:55 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Ali zato onda znaš analizu i u pol noći. [/quote]
Tako ti nama Šikić kaže:''ma da vas ulovim usred noći to mi morate znati''
Naravno,teorija je jedno,a praksa nešto sasvim drugo. :roll:

[quote]Nije to ništa. Jedan moj kolega je digao dvojku s pismenog (45 bodova jedva) na peticu kod Kurepe. [/quote]

E sad mi tek ništa nije jasno! :shock:
Citat:
Ali zato onda znaš analizu i u pol noći.

Naravno,teorija je jedno,a praksa nešto sasvim drugo. Rolling Eyes

Citat:
Nije to ništa. Jedan moj kolega je digao dvojku s pismenog (45 bodova jedva) na peticu kod Kurepe.

E sad mi tek ništa nije jasno! Shocked

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 23:00 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote]Ali zato onda znaš analizu i u pol noći. [/quote]
Naravno,teorija je jedno,a praksa nešto sasvim drugo. :roll: [/quote]

Doći će s vremenom, don't worry. :-)
BTW, pol noći je. ;-) :lol:

[quote][quote]Nije to ništa. Jedan moj kolega je digao dvojku s pismenog (45 bodova jedva) na peticu kod Kurepe. [/quote]

E sad mi tek ništa nije jasno! :shock:[/quote]

Vrlo je jednostavno. pouka: nema nerazumnih zahtjeva, nema "čistki" i takvih stvari, bar ne onako kako brucoši to vole shvaćati. Ako _znaš_, onda znaš. I nema šanse da ne dobiješ ocjenu koju zaslužuješ. Samo je to negdje teže postići, negdje lakše.
Anonymous (napisa):
Citat:
Ali zato onda znaš analizu i u pol noći.

Naravno,teorija je jedno,a praksa nešto sasvim drugo. Rolling Eyes

Doći će s vremenom, don't worry. Smile
BTW, pol noći je. Wink Laughing

Citat:
Citat:
Nije to ništa. Jedan moj kolega je digao dvojku s pismenog (45 bodova jedva) na peticu kod Kurepe.

E sad mi tek ništa nije jasno! Shocked

Vrlo je jednostavno. pouka: nema nerazumnih zahtjeva, nema "čistki" i takvih stvari, bar ne onako kako brucoši to vole shvaćati. Ako _znaš_, onda znaš. I nema šanse da ne dobiješ ocjenu koju zaslužuješ. Samo je to negdje teže postići, negdje lakše.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 23:10 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Doći će s vremenom, don't worry.
BTW, pol noći je.
[/quote]
Pravo vrijeme da te pitam nešto iz analize.
[quote]Vrlo je jednostavno. pouka: nema nerazumnih zahtjeva, nema "čistki" i takvih stvari, bar ne onako kako brucoši to vole shvaćati. Ako _znaš_, onda znaš. I nema šanse da ne dobiješ ocjenu koju zaslužuješ. Samo je to negdje teže postići, negdje lakše.[/quote]
Slažem se,ali svima nam je nekako zanimljivije živjeti sa takvim mitskim pričama o ''profesorima-ljudožderima'' koji nemaju nikakve samilosti.
Ja sam ti na usmenom iz analize prof.Šikiću otvoreno rekao sve što sam čuo o njemu i njegovoj strogosti te se licem u lice uvjerio da je to ništa drugo doli propagandni materijal studoša koji eto vole zastrašivati,naravno upravo onih koji su kao prošli kroz drvlje i kamenje na usmenom,ego-tripovi,ništa više. :wink:

Zijev,odoh ja spavati,imam sutra kolokvij iz linearne,hvala ti na budnosti :wink:
Citat:
Doći će s vremenom, don't worry.
BTW, pol noći je.

Citat:

Slažem se,ali svima nam je nekako zanimljivije živjeti sa takvim mitskim pričama o ''profesorima-ljudožderima'' koji nemaju nikakve samilosti.
Ja sam ti na usmenom iz analize prof.Šikiću otvoreno rekao sve što sam čuo o njemu i njegovoj strogosti te se licem u lice uvjerio da je to ništa drugo doli propagandni materijal studoša koji eto vole zastrašivati,naravno upravo onih koji su kao prošli kroz drvlje i kamenje na usmenom,ego-tripovi,ništa više. Wink

Zijev,odoh ja spavati,imam sutra kolokvij iz linearne,hvala ti na budnosti Wink

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 23:20 ned, 2. 5. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"][quote]Doći će s vremenom, don't worry.
BTW, pol noći je.
[/quote]
Pravo vrijeme da te pitam nešto iz analize.[/quote]

I, gdje je to pitanje? ;-)

[quote][quote]Vrlo je jednostavno. pouka: nema nerazumnih zahtjeva, nema "čistki" i takvih stvari, bar ne onako kako brucoši to vole shvaćati. Ako _znaš_, onda znaš. I nema šanse da ne dobiješ ocjenu koju zaslužuješ. Samo je to negdje teže postići, negdje lakše.[/quote]
Slažem se,ali svima nam je nekako zanimljivije živjeti sa takvim mitskim pričama o ''profesorima-ljudožderima'' koji nemaju nikakve samilosti.[/quote]

Nije baš svima. Znam ljude koji imaju fiziološke poremećaje prije usmenih ispitâ... :-/ Ali dobro, to nije dovoljan razlog da se prestane s takvim pričama, shvaćam. :-|

[quote]Ja sam ti na usmenom iz analize prof.Šikiću otvoreno rekao sve što sam čuo o njemu i njegovoj strogosti te se licem u lice uvjerio da je to ništa drugo doli propagandni materijal studoša koji eto vole zastrašivati,naravno upravo onih koji su kao prošli kroz drvlje i kamenje na usmenom,ego-tripovi,ništa više. :wink: [/quote]

Naravno. Budeš i ti jednog dana... ;-)

[quote]Zijev,odoh ja spavati,imam sutra kolokvij iz linearne,hvala ti na budnosti :wink:[/quote]

'noć... :pavati:
Anonymous (napisa):
Citat:
Doći će s vremenom, don't worry.
BTW, pol noći je.

I, gdje je to pitanje? Wink

Citat:
Citat:

Nije baš svima. Znam ljude koji imaju fiziološke poremećaje prije usmenih ispitâ... :-/ Ali dobro, to nije dovoljan razlog da se prestane s takvim pričama, shvaćam. Neutral

Citat:
Ja sam ti na usmenom iz analize prof.Šikiću otvoreno rekao sve što sam čuo o njemu i njegovoj strogosti te se licem u lice uvjerio da je to ništa drugo doli propagandni materijal studoša koji eto vole zastrašivati,naravno upravo onih koji su kao prošli kroz drvlje i kamenje na usmenom,ego-tripovi,ništa više. Wink

Naravno. Budeš i ti jednog dana... Wink

Citat:
Zijev,odoh ja spavati,imam sutra kolokvij iz linearne,hvala ti na budnosti Wink

'noć... Zijeeeeeev...

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum