Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
boo Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
:)) Gost
|
|
[Vrh] |
|
abc Gost
|
|
[Vrh] |
|
hmm.. Gost
|
Postano: 16:45 uto, 22. 6. 2010 Naslov: 1 |
|
|
[quote="abc"]Dal može neko napisati postupak za rješavanje prvog zadatka iz popravnog 2009??
rješavam već neko vrijeme, a rezultat mi nikako ne dolazi ko vama..nešto slično, al opet različito. :([/quote]
ovako,ako ti je (a,b,c) baza vekt prostora,to znaci da su a,b i c lin,nezavisni.
ides prvo viditi jel A baza vekt prostora V.
provjeravas lin.nezavisnost vektora u A,vidis da su svi lin,nezavisni,pa to znaci da je to baza.
u B ispada da su isto svi lin.nezavisni,pa je i to baza.
abc (napisa): | Dal može neko napisati postupak za rješavanje prvog zadatka iz popravnog 2009??
rješavam već neko vrijeme, a rezultat mi nikako ne dolazi ko vama..nešto slično, al opet različito.  |
ovako,ako ti je (a,b,c) baza vekt prostora,to znaci da su a,b i c lin,nezavisni.
provjeravas lin.nezavisnost vektora u A,vidis da su svi lin,nezavisni,pa to znaci da je to baza.
u B ispada da su isto svi lin.nezavisni,pa je i to baza.
|
|
[Vrh] |
|
e Gost
|
Postano: 16:46 uto, 22. 6. 2010 Naslov: Re: 1 |
|
|
[quote="hmm.."][quote="abc"]Dal može neko napisati postupak za rješavanje prvog zadatka iz popravnog 2009??
rješavam već neko vrijeme, a rezultat mi nikako ne dolazi ko vama..nešto slično, al opet različito. :([/quote]
u B ispada da su isto svi lin.nezavisni,pa je i to baza.[/quote]
lin.nezavisnost valjda znas provjeriti..
postavis c+2d=alfa(a+2b) + beta(b + 2c),,itd.
hmm.. (napisa): | abc (napisa): | Dal može neko napisati postupak za rješavanje prvog zadatka iz popravnog 2009??
rješavam već neko vrijeme, a rezultat mi nikako ne dolazi ko vama..nešto slično, al opet različito.  |
u B ispada da su isto svi lin.nezavisni,pa je i to baza. |
lin.nezavisnost valjda znas provjeriti..
postavis c+2d=alfa(a+2b) + beta(b + 2c),,itd.
|
|
[Vrh] |
|
*devil* Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
abc Gost
|
Postano: 18:02 uto, 22. 6. 2010 Naslov: |
|
|
hvala puno na objašnjenju, sad vidim da sam zadatak krivo prepisala...ah 2 neprospavane noći i više ni ne vidim dobro :)
nego, zanima me još nešto..meni je u 2. zadatku ispalo iz prvog uvjeta a+b+c+e=0, a iz drugog 2a-2b-2d+2e=0, što sam podijelila s 2 i dobila a-b-d+e=0 (usput, dal se to smije?)
zatim sam iz prvog uvjeta izrazila e=-a-b-c, a iz zbroja a+b+c+e=0 i a-b-d+e=0 dobila sam d=-2b-c.
i na kraju dim=3 i baza mi je {(1,0,0,0,-1), (0,1,0,-2,-1), (0,0,1,-1,-1)}. jel to ok??
i gledala sam u bilježnici, sve zadatke ovakvog tipa koje smo rješavali na vježbama, rješavali smo na način da smo iz uvjeta isto tako izrazili npr. e i d i onda smo to uvrstili u p(t)=at^4+bt^3+ct^2+dt+e i dobili smo bazu izraženu pomoću t-ova npr. {t^3+1,t^2-2, itd.} nikad nismo radili na ovaj način na koji sam ja sad..pa me zanima jel to sve točno, bez obzira kako računamo il ima neka caka??
hvala puno na objašnjenju, sad vidim da sam zadatak krivo prepisala...ah 2 neprospavane noći i više ni ne vidim dobro
nego, zanima me još nešto..meni je u 2. zadatku ispalo iz prvog uvjeta a+b+c+e=0, a iz drugog 2a-2b-2d+2e=0, što sam podijelila s 2 i dobila a-b-d+e=0 (usput, dal se to smije?)
zatim sam iz prvog uvjeta izrazila e=-a-b-c, a iz zbroja a+b+c+e=0 i a-b-d+e=0 dobila sam d=-2b-c.
i na kraju dim=3 i baza mi je {(1,0,0,0,-1), (0,1,0,-2,-1), (0,0,1,-1,-1)}. jel to ok??
i gledala sam u bilježnici, sve zadatke ovakvog tipa koje smo rješavali na vježbama, rješavali smo na način da smo iz uvjeta isto tako izrazili npr. e i d i onda smo to uvrstili u p(t)=at^4+bt^3+ct^2+dt+e i dobili smo bazu izraženu pomoću t-ova npr. {t^3+1,t^2-2, itd.} nikad nismo radili na ovaj način na koji sam ja sad..pa me zanima jel to sve točno, bez obzira kako računamo il ima neka caka??
|
|
[Vrh] |
|
bernhard Forumaš(ica)

Lokacija: Multiple users - od 2012 profil iskljucivo koristi Maria Culjak
|
|
[Vrh] |
|
hmm.. Gost
|
Postano: 18:23 uto, 22. 6. 2010 Naslov: w |
|
|
[quote="abc"]hvala puno na objašnjenju, sad vidim da sam zadatak krivo prepisala...ah 2 neprospavane noći i više ni ne vidim dobro :)
i gledala sam u bilježnici, sve zadatke ovakvog tipa koje smo rješavali na vježbama, rješavali smo na način da smo iz uvjeta isto tako izrazili npr. e i d i onda smo to uvrstili u p(t)=at^4+bt^3+ct^2+dt+e i dobili smo bazu izraženu pomoću t-ova npr. {t^3+1,t^2-2, itd.} nikad nismo radili na ovaj način na koji sam ja sad..pa me zanima jel to sve točno, bez obzira kako računamo il ima neka caka??[/quote]
ma smis podilit sa 2,naravno,to su ti jednadzbe najobicnije.
i da,oke ti je to.nebitno je sta ces izrazit preko cega,baze nisu jedinstvene,poanta je samo da ti je dimenzija tocna,i ona je 3.
abc (napisa): | hvala puno na objašnjenju, sad vidim da sam zadatak krivo prepisala...ah 2 neprospavane noći i više ni ne vidim dobro
i gledala sam u bilježnici, sve zadatke ovakvog tipa koje smo rješavali na vježbama, rješavali smo na način da smo iz uvjeta isto tako izrazili npr. e i d i onda smo to uvrstili u p(t)=at^4+bt^3+ct^2+dt+e i dobili smo bazu izraženu pomoću t-ova npr. {t^3+1,t^2-2, itd.} nikad nismo radili na ovaj način na koji sam ja sad..pa me zanima jel to sve točno, bez obzira kako računamo il ima neka caka?? |
ma smis podilit sa 2,naravno,to su ti jednadzbe najobicnije.
i da,oke ti je to.nebitno je sta ces izrazit preko cega,baze nisu jedinstvene,poanta je samo da ti je dimenzija tocna,i ona je 3.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
*devil* Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
boo Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 19:11 uto, 22. 6. 2010 Naslov: |
|
|
dal mi neko može pliiiz objasniti kak se rješava 4. zadatak?
ja sam računala ovako: sustav je cramerov akko je determinanta različita od 0.
i sad sam računala determinantu i dobila c=0, c=1. znači sustav je cramerov akko je c realan broj različit od 0 i 1.
za c=0 sam dobila da sustav nema rješenja, a za c=1 sam dobila: x1+x4=3, x2=0, x3=1 i sad ne znam što dalje s tim..
nekak mi to ne izgleda previše točno. :)
jel to sad kraj zadatka il treba još nešto računati??
dal treba računati x1, x2 i x3 po formuli xn=Dn/D??
provjerila sam postupak već par puta i nikako ne mogu naći grešku..
i molim neku dobru dušu da mi objasni u čemu je greška jer tek sad noć prije popravnog kužim da ništ ne kužim. :)
dal mi neko može pliiiz objasniti kak se rješava 4. zadatak?
ja sam računala ovako: sustav je cramerov akko je determinanta različita od 0.
i sad sam računala determinantu i dobila c=0, c=1. znači sustav je cramerov akko je c realan broj različit od 0 i 1.
za c=0 sam dobila da sustav nema rješenja, a za c=1 sam dobila: x1+x4=3, x2=0, x3=1 i sad ne znam što dalje s tim..
nekak mi to ne izgleda previše točno.
jel to sad kraj zadatka il treba još nešto računati??
dal treba računati x1, x2 i x3 po formuli xn=Dn/D??
provjerila sam postupak već par puta i nikako ne mogu naći grešku..
i molim neku dobru dušu da mi objasni u čemu je greška jer tek sad noć prije popravnog kužim da ništ ne kužim.
|
|
[Vrh] |
|
abc Gost
|
|
[Vrh] |
|
sanja25 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
3 Gost
|
Postano: 20:03 uto, 22. 6. 2010 Naslov: ew |
|
|
[quote="sanja25"]Da li mi netko moze napisati kako se rjesava 2. zadatak (sa X i Y) sa ovgodisnjeg prvog kolokvija?[/quote]
ja sam taj rjesavala,al ne znam jel mi tocno,zato me zanima zast nema nigdi tih rjesenja,
ugl,u tom sam zadatku dobila da dim 2,i da je suma direktna.
sanja25 (napisa): | Da li mi netko moze napisati kako se rjesava 2. zadatak (sa X i Y) sa ovgodisnjeg prvog kolokvija? |
ja sam taj rjesavala,al ne znam jel mi tocno,zato me zanima zast nema nigdi tih rjesenja,
ugl,u tom sam zadatku dobila da dim 2,i da je suma direktna.
|
|
[Vrh] |
|
Anna Lee Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:07 uto, 22. 6. 2010 Naslov: |
|
|
Pretpostavljam 3. zadatak, 2. je sa polinomima i potprostorom.
Dakle, kako sam ja to rijesila:
Antisimetricna matrica: A=-A^t, na dijagonali su nule i onda matrica ima oblik
0 b
-b 0
iz toga se vidi da je dim(X)=1.
Za skup Y se provjeri linearna nezavisnost. Ja sam dobila da je nezavisno i onda je dim(Y) = 3.
Sad sam uzela i onu matricu koja je baza za X i ove iz Y i provjerila njihovu linearnu nezavisnost i isto dobila da je nezavisno.
Prema tome, onda se ona matrica iz X-a ne moze zapisati kao linearna kombinacija ovih iz Y, pa je suma direktna, a dim(X+Y)=4.
Pretpostavljam 3. zadatak, 2. je sa polinomima i potprostorom.
Dakle, kako sam ja to rijesila:
Antisimetricna matrica: A=-A^t, na dijagonali su nule i onda matrica ima oblik
0 b
-b 0
iz toga se vidi da je dim(X)=1.
Za skup Y se provjeri linearna nezavisnost. Ja sam dobila da je nezavisno i onda je dim(Y) = 3.
Sad sam uzela i onu matricu koja je baza za X i ove iz Y i provjerila njihovu linearnu nezavisnost i isto dobila da je nezavisno.
Prema tome, onda se ona matrica iz X-a ne moze zapisati kao linearna kombinacija ovih iz Y, pa je suma direktna, a dim(X+Y)=4.
_________________ "The tooth fairy teaches children that they can sell body parts for money."
|
|
[Vrh] |
|
abc Gost
|
Postano: 20:07 uto, 22. 6. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="sanja25"]Da li mi netko moze napisati kako se rjesava 2. zadatak (sa X i Y) sa ovgodisnjeg prvog kolokvija?[/quote]
pa ovak, ja sam to rješila na neki svoj način, ne znam dal je dobro al evo budem napisala pa možda dobiš neku bolju ideju od mene. :)
znači, najprije dokažeš da je X potprostor od M2(R), znači pokažeš da vrijedi zatvorenost na zbrajanje i na množenje skalarom.
onda sam ja nakon toga odredila bazu za X koja glasi:
1 1
0 -1
0 1
-1 0 i znači dimX=2.
e sad sam pošto je u zadatku zadano da je dim(XpresjekY)=1 znači da se u presjeku nalazi jedna matrica tj. da im je jedna zajednička (jedna od one dvije koje su u bazi od X).
a zadano je i da je dimY=2 znači da uz tu jednu zajedničku matricu u bazi od Y nalazi se još jedna koja je s njom lin. nezavisna. i onda sam uzela da mi je ta druga matrica npr.
1 0
0 0
i provjerila sam lin. nezavisnost.
i napisala da mi je baza od Y
0 1
-1 0
1 0
0 0
i dimY=2.
sad ne znam dal treba još na kraju provjeriti i dal je taj Y koji sam dobila potprostor od M2(R)..
evo ja sam tak rješila, sad dal je točno pitaj boga.. :)
sanja25 (napisa): | Da li mi netko moze napisati kako se rjesava 2. zadatak (sa X i Y) sa ovgodisnjeg prvog kolokvija? |
pa ovak, ja sam to rješila na neki svoj način, ne znam dal je dobro al evo budem napisala pa možda dobiš neku bolju ideju od mene.
znači, najprije dokažeš da je X potprostor od M2(R), znači pokažeš da vrijedi zatvorenost na zbrajanje i na množenje skalarom.
onda sam ja nakon toga odredila bazu za X koja glasi:
1 1
0 -1
0 1
-1 0 i znači dimX=2.
e sad sam pošto je u zadatku zadano da je dim(XpresjekY)=1 znači da se u presjeku nalazi jedna matrica tj. da im je jedna zajednička (jedna od one dvije koje su u bazi od X).
a zadano je i da je dimY=2 znači da uz tu jednu zajedničku matricu u bazi od Y nalazi se još jedna koja je s njom lin. nezavisna. i onda sam uzela da mi je ta druga matrica npr.
1 0
0 0
i provjerila sam lin. nezavisnost.
i napisala da mi je baza od Y
0 1
-1 0
1 0
0 0
i dimY=2.
sad ne znam dal treba još na kraju provjeriti i dal je taj Y koji sam dobila potprostor od M2(R)..
evo ja sam tak rješila, sad dal je točno pitaj boga..
|
|
[Vrh] |
|
Anna Lee Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
abc Gost
|
Postano: 20:33 uto, 22. 6. 2010 Naslov: |
|
|
Evo mene opet s nekim pitanjem. tom neznanju nikad kraja.. :)
dakle, oni zadaci gdje treba gaussovom metodom eliminacije rješiti sustav jednadžbi..dal ima tu nekog pravila kod provođenja transformacija (osim što se moraju raditi samo nad recima)??
jer meni je jasno što treba raditi al nikak da dobijem točno, vrtim se u krug s tim nesretnim transformacijama..
evo recimo svoj zadatak u kolokviju nisam znala rješiti ni na kolokviju ni doma ni sad ga još uvijek ne znam, dok sam taj isti zadatak iz druge grupe kolokvija rješila u par minuta.
i nije da nemam prakse s rješavanjem tih transformacija, jer sam sporješavala sve zadatke iz bilj i svih kolokvija ali vrlo često mi se desi da se te transformacije otegnu do nemila i nedraga i nikako da dobim rješenje.
pa me zanima dal ima kakvih pravila ne znam, za odabir pivotnih elemenata ili tako nešto..??
bilo što što bi pomoglo u rješavanju?
Evo mene opet s nekim pitanjem. tom neznanju nikad kraja..
dakle, oni zadaci gdje treba gaussovom metodom eliminacije rješiti sustav jednadžbi..dal ima tu nekog pravila kod provođenja transformacija (osim što se moraju raditi samo nad recima)??
jer meni je jasno što treba raditi al nikak da dobijem točno, vrtim se u krug s tim nesretnim transformacijama..
evo recimo svoj zadatak u kolokviju nisam znala rješiti ni na kolokviju ni doma ni sad ga još uvijek ne znam, dok sam taj isti zadatak iz druge grupe kolokvija rješila u par minuta.
i nije da nemam prakse s rješavanjem tih transformacija, jer sam sporješavala sve zadatke iz bilj i svih kolokvija ali vrlo često mi se desi da se te transformacije otegnu do nemila i nedraga i nikako da dobim rješenje.
pa me zanima dal ima kakvih pravila ne znam, za odabir pivotnih elemenata ili tako nešto..??
bilo što što bi pomoglo u rješavanju?
|
|
[Vrh] |
|
|