Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:46 sri, 17. 2. 2010 Naslov: Ubuntu 9.10, side by side wit Win XP, no can do!! |
|
|
nabavio ubuntu, imam Win XP Black, tušnem ubuntu CD u pilu (aka laptop) da ga instaliram. u trećem ili četvrtom koraku me pita kako želim instalirati ubuntu-a. velim side by side sa Win XP Black. dolje se nalazi ona mala lajna koja pokazuje particionirani prostor na disku (btw, a čini mise da je ovo poprilično relevantno, disk je podjeljen na dve particije, na jednoj di su instalirani windowsi, i druga di su sve one gluposti koje mladi student koristi). plavo veli Win XP (aka ona particija di je windows instaliran), narančasto ono koliko hoću dati ubuntu-u, i bijelo neparticionirano (onih nešto manje od osam megabajata koje komp uvijek ostavi, nevezano direktno sa svrhom ovog posta, zašto to uvijek ostavi tako?). e sad, ubuntu od mene traži da mu dam mjesta za svoju particiju. oke, to donekle kužim, nebi bilo baš u redu da su ubuntu i win na istoj particiji (opet pitanje, a zašto?). zadam ubuntu-u dvadesetak gigi sa one zelene particije da si zemi i instalira (reko valjd će proć). al, ne bude. javlja error da nije mogao particionirati
recimo da kužim zašto nije mogao prerezati memoriju na još jedan dio (nakon što sam to obavio već ranije) (oke, to mi je jasno), al zašt on ne može instalirati dva op. sustava skupa na istoj particiji, ili na nekoj već postojećoj na kojoj nije ranije instaliran op. sustav instalirati novi. imam neka nagađanja koji bi bili odgovori na ovo pitanje, al nije da sam sto posto ziher.
jel ikak moguće zadržati postojeće particije? jel moguće zadržati ovu na kojoj su windowsi a preurediti ovu sa strane? il je rješenje napravit tridesetak gigi za windoze, ostalo ostavit neparticionirano, onda kad windoze se smjeste, napravit tridesetak gigi particije za ubuntu-a, i tek tada particionirati i ostatak (odnosno, mogu to odmah napraviti, trideset jedna particija, ostatak minus trideset druga, i onda kad tušnem CD od ubuntu-a ga imam di smjestit)
se to da izbjeći??
odmah hvala svima koji napišu nešto
nabavio ubuntu, imam Win XP Black, tušnem ubuntu CD u pilu (aka laptop) da ga instaliram. u trećem ili četvrtom koraku me pita kako želim instalirati ubuntu-a. velim side by side sa Win XP Black. dolje se nalazi ona mala lajna koja pokazuje particionirani prostor na disku (btw, a čini mise da je ovo poprilično relevantno, disk je podjeljen na dve particije, na jednoj di su instalirani windowsi, i druga di su sve one gluposti koje mladi student koristi). plavo veli Win XP (aka ona particija di je windows instaliran), narančasto ono koliko hoću dati ubuntu-u, i bijelo neparticionirano (onih nešto manje od osam megabajata koje komp uvijek ostavi, nevezano direktno sa svrhom ovog posta, zašto to uvijek ostavi tako?). e sad, ubuntu od mene traži da mu dam mjesta za svoju particiju. oke, to donekle kužim, nebi bilo baš u redu da su ubuntu i win na istoj particiji (opet pitanje, a zašto?). zadam ubuntu-u dvadesetak gigi sa one zelene particije da si zemi i instalira (reko valjd će proć). al, ne bude. javlja error da nije mogao particionirati
recimo da kužim zašto nije mogao prerezati memoriju na još jedan dio (nakon što sam to obavio već ranije) (oke, to mi je jasno), al zašt on ne može instalirati dva op. sustava skupa na istoj particiji, ili na nekoj već postojećoj na kojoj nije ranije instaliran op. sustav instalirati novi. imam neka nagađanja koji bi bili odgovori na ovo pitanje, al nije da sam sto posto ziher.
jel ikak moguće zadržati postojeće particije? jel moguće zadržati ovu na kojoj su windowsi a preurediti ovu sa strane? il je rješenje napravit tridesetak gigi za windoze, ostalo ostavit neparticionirano, onda kad windoze se smjeste, napravit tridesetak gigi particije za ubuntu-a, i tek tada particionirati i ostatak (odnosno, mogu to odmah napraviti, trideset jedna particija, ostatak minus trideset druga, i onda kad tušnem CD od ubuntu-a ga imam di smjestit)
se to da izbjeći??
odmah hvala svima koji napišu nešto
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
kenny Petica iz zalaganja

Spol: 
|
Postano: 19:04 sri, 17. 2. 2010 Naslov: |
|
|
Ja imam Ubutnu 9.10 side-by-side sa Windows 7. ;)
Na pitanje zašto ne mogu biti na istoj particiji je najlakše odgovoriti. Jednostavno - windows koristi fat/fat32/ntfs, a ubuntu (ili općenitije linux) koristi ext2/ext3/ext4/ijošneke vrste datotečnih sustava.
Moram priznati da mi nije jasno što trkeljaš o bojama. :D Spominješ zelenu bojicu, smeđu. :D Ako se dobro sjećam...a baš sam si prošli tjedan nanovo stavljao Ubuntu 9.10 (iliti Karmic Koala), plavo je označena particija na kojoj su Win, a sa smeđom ova druga particija. Potegneš si da ti Ubuntu ima 30 GB (zbilja ti ne treba više), ali - NA KRAJU PARTICIJE! Možda ne bi bilo loše prije svega pokrenuti neki defragmentni program da ti posloži drugu particiju da sve gurne na početak particije.
There...nadam se da sam pomogao.
Ja imam Ubutnu 9.10 side-by-side sa Windows 7.
Na pitanje zašto ne mogu biti na istoj particiji je najlakše odgovoriti. Jednostavno - windows koristi fat/fat32/ntfs, a ubuntu (ili općenitije linux) koristi ext2/ext3/ext4/ijošneke vrste datotečnih sustava.
Moram priznati da mi nije jasno što trkeljaš o bojama. Spominješ zelenu bojicu, smeđu. Ako se dobro sjećam...a baš sam si prošli tjedan nanovo stavljao Ubuntu 9.10 (iliti Karmic Koala), plavo je označena particija na kojoj su Win, a sa smeđom ova druga particija. Potegneš si da ti Ubuntu ima 30 GB (zbilja ti ne treba više), ali - NA KRAJU PARTICIJE! Možda ne bi bilo loše prije svega pokrenuti neki defragmentni program da ti posloži drugu particiju da sve gurne na početak particije.
There...nadam se da sam pomogao.
_________________ Dvije stvari su beskonacne: svemir i ljudska glupost. Za ono prvo nisam siguran.
by A.Einstein
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:47 sri, 17. 2. 2010 Naslov: |
|
|
znaš šta je najgore od svega, to šta sam baš sinoć defragmentirao tu drugu particiju :D probać se još malo poigrati s time.
ne znam, moja pretpostavka zašt to abortira je da pokupim i onaj neparticionirani prostor (onu mizeriju od osam megabajata), pa onda kao, sve bi mu bilo podjeljeno, i neb imo tu kao user-free zone, čem li to već služi, neam blage.
e da, odoh sad lagano u offtopic, al nije toliko baš daleko
reinstaliro sam windowse, isto pred nekih tjedan dana. obično kad skidam neke launchere za programe spremam ih u M< Documents/lončeri i odatle automatic pokrećem. do pred novog podizanja je radilo kak spada, al sad, javlja mi NSIS error prilikom pokretanja (ispod veli error launching installer). nešt sam vidio da to se kao zna dogoditi jer je nešt usputno prtljano po installeru, ili tako nešto. kad ga maknem na desktop, pokreće i instalira bez pardona.
why?
znaš šta je najgore od svega, to šta sam baš sinoć defragmentirao tu drugu particiju probać se još malo poigrati s time.
ne znam, moja pretpostavka zašt to abortira je da pokupim i onaj neparticionirani prostor (onu mizeriju od osam megabajata), pa onda kao, sve bi mu bilo podjeljeno, i neb imo tu kao user-free zone, čem li to već služi, neam blage.
e da, odoh sad lagano u offtopic, al nije toliko baš daleko
reinstaliro sam windowse, isto pred nekih tjedan dana. obično kad skidam neke launchere za programe spremam ih u M< Documents/lončeri i odatle automatic pokrećem. do pred novog podizanja je radilo kak spada, al sad, javlja mi NSIS error prilikom pokretanja (ispod veli error launching installer). nešt sam vidio da to se kao zna dogoditi jer je nešt usputno prtljano po installeru, ili tako nešto. kad ga maknem na desktop, pokreće i instalira bez pardona.
why?
|
|
[Vrh] |
|
ivo34 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:52 sri, 17. 2. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="Milojko"]recimo da kužim zašto nije mogao prerezati memoriju na još jedan dio (nakon što sam to obavio već ranije) (oke, to mi je jasno), al zašt on ne može instalirati dva op. sustava skupa na istoj particiji[/quote]
Rjesenje tvog problema je Wubi, instaler koji ti skine sliku instalacijskog CD-a za ubuntu 9.10. Ako imas 64-bitni proc (tko ga danas nema :) ), automatski ce ti se skidati 64-bitna verzija ubunta. Za 32 bitnu verziju potrebno ga je pokrenuti iz command prompta sa naredbom "wubi --32bit". Inace je instalacija prejednostavna, kao da instaliras neku igricu, zauzme ti recimo 8GB mjesta na C: particiji, to ti je sve u jednom folderu.
Jedina stvar koja ti NECE raditi je hibernacija u ubuntu, ako ti je to vazno onda nemoj instalirati na ovaj nacin. Sve drugo radi odlicno. 8)
Milojko (napisa): | recimo da kužim zašto nije mogao prerezati memoriju na još jedan dio (nakon što sam to obavio već ranije) (oke, to mi je jasno), al zašt on ne može instalirati dva op. sustava skupa na istoj particiji |
Rjesenje tvog problema je Wubi, instaler koji ti skine sliku instalacijskog CD-a za ubuntu 9.10. Ako imas 64-bitni proc (tko ga danas nema ), automatski ce ti se skidati 64-bitna verzija ubunta. Za 32 bitnu verziju potrebno ga je pokrenuti iz command prompta sa naredbom "wubi –32bit". Inace je instalacija prejednostavna, kao da instaliras neku igricu, zauzme ti recimo 8GB mjesta na C: particiji, to ti je sve u jednom folderu.
Jedina stvar koja ti NECE raditi je hibernacija u ubuntu, ako ti je to vazno onda nemoj instalirati na ovaj nacin. Sve drugo radi odlicno.
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
nemo Moderator

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
HijenA Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:52 sri, 31. 3. 2010 Naslov: |
|
|
e, da ne otvaram sad nov topic, trebao bih da priupitam nešto
Instaliran mi je Ubuntu na makini, trenutno imam i Win XP Black (to je neka semilegalna verzija :$), htio bih instalirati Windoze nove, ovaj put, malo za promjenu, totalno legalna :D Sad, dase ne gubim satima i satima po Help-u, i po ko zna kakvim stranicama na netu, možel mi neko objasnit što i kako trebam napraviti da bise oba OS-a mogla pokretati?
e, da ne otvaram sad nov topic, trebao bih da priupitam nešto
Instaliran mi je Ubuntu na makini, trenutno imam i Win XP Black (to je neka semilegalna verzija :$), htio bih instalirati Windoze nove, ovaj put, malo za promjenu, totalno legalna Sad, dase ne gubim satima i satima po Help-u, i po ko zna kakvim stranicama na netu, možel mi neko objasnit što i kako trebam napraviti da bise oba OS-a mogla pokretati?
|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:30 sri, 7. 7. 2010 Naslov: |
|
|
za ovo instaliravanje drivera preporučam prvo, kako god znaš i umiješ, omogućiti si spajanje na internet (daklem instalirati driver za modem, wireles ili štogod već) pa se skačiš na net, i na My Computer, desni klik, pa Proporties->Hardware, tu ima gumbić Device Manager. pa onda redom od vrha prema dole dereš desno dugme na device, pa onda update driver, i on ti ih sam nalazi po netu i instalirava.
naravno, u slučaju da instališeš Win ne7.
a za instaliravanje windoz ai ubuntu-a, ko što ante reče, prvo devede od windoza ubačiš unutra, podjeliš si s njime komp na barem dvije particije, na jednu instaliraš windowse. (ako je sedmica ona će si sama uzeti nekakih 100 MB za neku svoju sigurnosnu particiju ili nešto ne znam šta to već je. to u sedmici ne vidiš da postoji, ali ako nakon nje slučajno instaliraš Win ne7 i zaboraviš tih 100 mega uključit negdje, onda ćeš ih vidjet ko zasebnu particiju). kad riješiš drivere i sve to štase treba (a moš i prije), turiš i cede od ubuntua unutra. kad te traži za particioniranje diska, uzmeš na manualno. označiš kolko ti treba za ubuntu, to staviš na ext3 filesystem, ak se ne varam, i još će te tražit da napraviš jednu particiju za swap area. nju staviš da je veličine cca ko tvoj RAM. pod mount point-e stavljaš / za ubuntuovu particiju, mislim da isto / za windoze, a za swap nemaš ponuđeno ništa.
uglavnom, pokušaji i pogreške. kad zbrišeš sve sa kompa, nemoš više zeznit od toga, bitno sam da imaš cede/devede-e i/ili frenda kog možeš nazvat ak negdje zapne :D
za ovo instaliravanje drivera preporučam prvo, kako god znaš i umiješ, omogućiti si spajanje na internet (daklem instalirati driver za modem, wireles ili štogod već) pa se skačiš na net, i na My Computer, desni klik, pa Proporties->Hardware, tu ima gumbić Device Manager. pa onda redom od vrha prema dole dereš desno dugme na device, pa onda update driver, i on ti ih sam nalazi po netu i instalirava.
naravno, u slučaju da instališeš Win ne7.
a za instaliravanje windoz ai ubuntu-a, ko što ante reče, prvo devede od windoza ubačiš unutra, podjeliš si s njime komp na barem dvije particije, na jednu instaliraš windowse. (ako je sedmica ona će si sama uzeti nekakih 100 MB za neku svoju sigurnosnu particiju ili nešto ne znam šta to već je. to u sedmici ne vidiš da postoji, ali ako nakon nje slučajno instaliraš Win ne7 i zaboraviš tih 100 mega uključit negdje, onda ćeš ih vidjet ko zasebnu particiju). kad riješiš drivere i sve to štase treba (a moš i prije), turiš i cede od ubuntua unutra. kad te traži za particioniranje diska, uzmeš na manualno. označiš kolko ti treba za ubuntu, to staviš na ext3 filesystem, ak se ne varam, i još će te tražit da napraviš jednu particiju za swap area. nju staviš da je veličine cca ko tvoj RAM. pod mount point-e stavljaš / za ubuntuovu particiju, mislim da isto / za windoze, a za swap nemaš ponuđeno ništa.
uglavnom, pokušaji i pogreške. kad zbrišeš sve sa kompa, nemoš više zeznit od toga, bitno sam da imaš cede/devede-e i/ili frenda kog možeš nazvat ak negdje zapne
|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|