Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Skeli Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
bozidarsevo Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Skeli Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
Skeli Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 20:51 čet, 8. 7. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Dipl.inž. sa ž.[/quote]
Hm... U pravopisu kojeg ja imam (Babić, Ham, Moguš: Hrvatski školski pravopis, 2005.) piše da može ing. i inž.
Kopao sam i po zakonima ne bih li našao potvrdu da se piše isključivo sa ž, ali bezuspješno. U trenutno važećem [url=http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/329375.html]Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju[/url] piše samo kako se stari stručni nazivi izjednačavaju s novima (čl. 14), a u [url=http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2009_07_87_2138.html]Popisu akademskih naziva i akademskih stupnjeva te njihovih kratica[/url] nema starih naziva i kratica. U prethodno važećem [url=http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/271757.html]Zakonu o stručnim nazivima i akademskim stupnjevima[/url] piše da je za diplomirani inženjer kratica dipl. ing. (čl. 10).
Tako da se meni čini da je pisanje te kratice proizvoljno. Pravno ona vjerojatno ne znači ništa, a pravopisno može i s g i sa ž. Ja bih je stavio u situaciji kad stupanj obrazovanja nije drugdje jasno napisan, a važno ga je istaknuti (možda potpis nekakve peticije kojoj broj visokoobrazovanih potpisnika daje dodatnu težinu ili tako nešto). Inače ništa.
krcko (napisa): | Dipl.inž. sa ž. |
Hm... U pravopisu kojeg ja imam (Babić, Ham, Moguš: Hrvatski školski pravopis, 2005.) piše da može ing. i inž.
Kopao sam i po zakonima ne bih li našao potvrdu da se piše isključivo sa ž, ali bezuspješno. U trenutno važećem Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju piše samo kako se stari stručni nazivi izjednačavaju s novima (čl. 14), a u Popisu akademskih naziva i akademskih stupnjeva te njihovih kratica nema starih naziva i kratica. U prethodno važećem Zakonu o stručnim nazivima i akademskim stupnjevima piše da je za diplomirani inženjer kratica dipl. ing. (čl. 10).
Tako da se meni čini da je pisanje te kratice proizvoljno. Pravno ona vjerojatno ne znači ništa, a pravopisno može i s g i sa ž. Ja bih je stavio u situaciji kad stupanj obrazovanja nije drugdje jasno napisan, a važno ga je istaknuti (možda potpis nekakve peticije kojoj broj visokoobrazovanih potpisnika daje dodatnu težinu ili tako nešto). Inače ništa.
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
Skeli Forumaš(ica)
|
Postano: 21:31 čet, 8. 7. 2010 Naslov: |
|
|
Prvo hvala na komentaru, ja sam isto tražila..
Fora je u tome što kod slanja npr. otvorenih molbi trebaš pažnju već u tijelu mail-a da bi eventualno otvorili molbu i životopis (osim ako baš svakom takvom mail-u pristupaju vrlo temeljito što u moru pristiglih možda i nije slučaj niti trebam na to računati). Dakle, trebam vrlo, vrlo sažeto navesti o čemu se radi a sa što više bitnih stvari pa je jednostavnije potpisati se sa titulom, a prostor ostaviti možda nekom drugom detalju kojeg želim naglasiti..
Btw. poslala sam ž pa ako smatraju da sam neuka, oni gube:)))
Prvo hvala na komentaru, ja sam isto tražila..
Fora je u tome što kod slanja npr. otvorenih molbi trebaš pažnju već u tijelu mail-a da bi eventualno otvorili molbu i životopis (osim ako baš svakom takvom mail-u pristupaju vrlo temeljito što u moru pristiglih možda i nije slučaj niti trebam na to računati). Dakle, trebam vrlo, vrlo sažeto navesti o čemu se radi a sa što više bitnih stvari pa je jednostavnije potpisati se sa titulom, a prostor ostaviti možda nekom drugom detalju kojeg želim naglasiti..
Btw. poslala sam ž pa ako smatraju da sam neuka, oni gube:)))
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 21:52 čet, 8. 7. 2010 Naslov: |
|
|
Kad sam ja tražio posao, tijelo maila mi je bila molba, a okačen je bio samo životopis. :)
No da, ako ne pišeš koji si faks završila, onda ima smisla staviti titulu. Iako na kraju taj detalj neće igrati nikakvu ulogu, ni pozitivnu ni negativnu. Vjerojatno neće biti primijećeno da stoji titula, a kamoli stoji li g ili ž. :)
Btw, kakav posao tražiš?
Kad sam ja tražio posao, tijelo maila mi je bila molba, a okačen je bio samo životopis.
No da, ako ne pišeš koji si faks završila, onda ima smisla staviti titulu. Iako na kraju taj detalj neće igrati nikakvu ulogu, ni pozitivnu ni negativnu. Vjerojatno neće biti primijećeno da stoji titula, a kamoli stoji li g ili ž.
Btw, kakav posao tražiš?
_________________ I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve.
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
Melkor Forumaš(ica)
Spol:
|