Desktop pod knoppixom jako tesko ako ne i nikako. Trebala bi ti prava linux distribucija a i onda stvar _UOPCE_ nije trivijalna.
Problem knoppixa je da se kod njega ne mogu mijenjati sve postavke, on boota kde3 i to je to.
Elegantnija mogucnost jest natjerati XDM ili GDM ili KDM ili neki drugi analogni program za graficki login da pozove login screen sa udaljenog kompjutera. Ja to nikad nisam uspio sa xdmom ni kdmom niti sam cuo da je itko drugi to uspio.
Najbolje sto jesam uspio je slijedece. Trebao bi u nekoj punoj linux distribuciji (ili *bsd ili nesto slicno) natjerati X-e da ti ne bootaju odmah window manager. To postizes editiranjem .xsession datoteke u home direktoriju. Imam jedan primjer doma na jednom jaako starom stroju:
[code:1]#!/bin/sh
if [ -e /usr/bin/X11/customchooser.sh ]
then
# ovo je sminkerska varianta -geometry i -fn parametri u biti nisu potrebni
xterm -geometry 100x37 -fn 10x20 -e customchooser.sh
else
x-window-manager
fi
[/code:1]
U ovome slucaju, customchooser.sh je skripta koja radi ssh -X na neki udaljeni komp i tamo pokrece icewm, kde2, kde3, wmaker, enlightment, twm ili neki treci window manager. Tu je skripta a ne neki obicni ssh poziv zato sto sam htio napraviti da se bira komp sa kojeg se dize window manager, ali to nije nuzno.
Problem jedino lezi u tome da, kada se prestane izvrsavati .xsession, da se zaustavljaju i X-i, efektivno ti onemogucujuci ugasiti onaj xterm :?
..ako netko ima rjesenje...
Ono sto se dogadja jest da, nakon sto se digne X server a prije nego se digne window manager normalnim ssh -X digne udaljena X aplikacija, u nasem slucaju, window manager.
Poseban tvoj problem jest, sto najvjerovatnije student ne dozvoljava nesigurni X login od bas bilo kuda, tako da je, po svoj prilici ssh tvoj jedini izbor cak i ako uspijes saznati kako natjerati XDM ili KDM da zatraze remote login screen od studenta (sto bih jako volio saznati kako se radi :? (HOWTO-i nisu bili od pomoci)
Nadalje, tvoj desktop iz RP1 nije dostupan izvan praktikuma (ako si pogledao ispis mount naredbe iz RP1 vidio bi da se cijeli root fs dize sa stroja mnogokut.math.hr i da su IP adrese iz praktikuma oblika 192.168.0.* sto znaci da se radi o mrezi koja nije dio globalne mreze u uzem smislu (tj. ti kompovi su, uz iznimku mnogokuta (ako i njega), nevidljivi "izvana"). Najbolje cemu se mozes nadati jest da dignes wmanager sa studenta ili nekog drugog stroja vidljivog sa globalne mreze (npr. lnr). S druge strane, uvjek mozes probati visestruki ssh al to nije tako brzo, i bar na prvu ruku ne vidim zasto bi ti to trebalo jer vecina strojeva kod kojih bi ti to moglo pomoci imaju slabu softversku podrsku (npr zlatorog, tomislav, holstein, ...)
Zakljucak:
desktop iz RP1 ne mozes dobiti, kao... nikako, al vjerovatno mozes dobiti onaj sa studenta ili lnra. Window manager na studentu se mislim zove dtwm, al me nemoj drzati na rijec jer to na njemu nisam radio, u lnru jest to enlightenment i (vjerujem) twm.
Savjet: ovo je sve interesantno iz eksperimentalnih razloga, ali ako imas ikakav stroj jaci od 300 MHz, nemas [b]NIKAKVU[/b] potrebu vuci window manager sa faksa jer to mozes vise nego zadovoljavajuce ciniti od doma. Mozes eventualno profitirati time sto ces pokrenuti neke zahtijevnije aplikacije sa faksa, ali to znas raditi ovako i onako.
Eto: mnogo teksta i malo pomoci
IDEJA!
Vidi uvodni screen od knoppixa i digni ga u init 2 (runlevel 2), sto bi znacilo, bez grafickog sucelja. Editiraj .xsession u home direktoriju usera knoppix da ti digne xterm odmah po dizanju X-a umjesto uobicajenog window managera pa pokusaj eksperiment sa ssh-om na studenta il nedi.
I da.. :) buduci da si jos uvijek u runlevel 2 (bez grafickog sucelja), nakon sto ucinis preinake kao root pokreni komandu [code:1] init 5[/code:1] ili [code:1]startx[/code:1] ili nesto sl. al ovo bi trebalo raditi. Sretno
Vlastitu IP adresu u windowsima vidis klikom na ikonu od mrezne veze i onda opcija details ili nesto sl :? a pod knoppxom/linuxom pogledaj ispis naredbe ifconfig.
Desktop pod knoppixom jako tesko ako ne i nikako. Trebala bi ti prava linux distribucija a i onda stvar _UOPCE_ nije trivijalna.
Problem knoppixa je da se kod njega ne mogu mijenjati sve postavke, on boota kde3 i to je to.
Elegantnija mogucnost jest natjerati XDM ili GDM ili KDM ili neki drugi analogni program za graficki login da pozove login screen sa udaljenog kompjutera. Ja to nikad nisam uspio sa xdmom ni kdmom niti sam cuo da je itko drugi to uspio.
Najbolje sto jesam uspio je slijedece. Trebao bi u nekoj punoj linux distribuciji (ili *bsd ili nesto slicno) natjerati X-e da ti ne bootaju odmah window manager. To postizes editiranjem .xsession datoteke u home direktoriju. Imam jedan primjer doma na jednom jaako starom stroju:
Kod: | #!/bin/sh
if [ -e /usr/bin/X11/customchooser.sh ]
then
# ovo je sminkerska varianta -geometry i -fn parametri u biti nisu potrebni
xterm -geometry 100x37 -fn 10x20 -e customchooser.sh
else
x-window-manager
fi
|
U ovome slucaju, customchooser.sh je skripta koja radi ssh -X na neki udaljeni komp i tamo pokrece icewm, kde2, kde3, wmaker, enlightment, twm ili neki treci window manager. Tu je skripta a ne neki obicni ssh poziv zato sto sam htio napraviti da se bira komp sa kojeg se dize window manager, ali to nije nuzno.
Problem jedino lezi u tome da, kada se prestane izvrsavati .xsession, da se zaustavljaju i X-i, efektivno ti onemogucujuci ugasiti onaj xterm
..ako netko ima rjesenje...
Ono sto se dogadja jest da, nakon sto se digne X server a prije nego se digne window manager normalnim ssh -X digne udaljena X aplikacija, u nasem slucaju, window manager.
Poseban tvoj problem jest, sto najvjerovatnije student ne dozvoljava nesigurni X login od bas bilo kuda, tako da je, po svoj prilici ssh tvoj jedini izbor cak i ako uspijes saznati kako natjerati XDM ili KDM da zatraze remote login screen od studenta (sto bih jako volio saznati kako se radi (HOWTO-i nisu bili od pomoci)
Nadalje, tvoj desktop iz RP1 nije dostupan izvan praktikuma (ako si pogledao ispis mount naredbe iz RP1 vidio bi da se cijeli root fs dize sa stroja mnogokut.math.hr i da su IP adrese iz praktikuma oblika 192.168.0.* sto znaci da se radi o mrezi koja nije dio globalne mreze u uzem smislu (tj. ti kompovi su, uz iznimku mnogokuta (ako i njega), nevidljivi "izvana"). Najbolje cemu se mozes nadati jest da dignes wmanager sa studenta ili nekog drugog stroja vidljivog sa globalne mreze (npr. lnr). S druge strane, uvjek mozes probati visestruki ssh al to nije tako brzo, i bar na prvu ruku ne vidim zasto bi ti to trebalo jer vecina strojeva kod kojih bi ti to moglo pomoci imaju slabu softversku podrsku (npr zlatorog, tomislav, holstein, ...)
Zakljucak:
desktop iz RP1 ne mozes dobiti, kao... nikako, al vjerovatno mozes dobiti onaj sa studenta ili lnra. Window manager na studentu se mislim zove dtwm, al me nemoj drzati na rijec jer to na njemu nisam radio, u lnru jest to enlightenment i (vjerujem) twm.
Savjet: ovo je sve interesantno iz eksperimentalnih razloga, ali ako imas ikakav stroj jaci od 300 MHz, nemas NIKAKVU potrebu vuci window manager sa faksa jer to mozes vise nego zadovoljavajuce ciniti od doma. Mozes eventualno profitirati time sto ces pokrenuti neke zahtijevnije aplikacije sa faksa, ali to znas raditi ovako i onako.
Eto: mnogo teksta i malo pomoci
IDEJA!
Vidi uvodni screen od knoppixa i digni ga u init 2 (runlevel 2), sto bi znacilo, bez grafickog sucelja. Editiraj .xsession u home direktoriju usera knoppix da ti digne xterm odmah po dizanju X-a umjesto uobicajenog window managera pa pokusaj eksperiment sa ssh-om na studenta il nedi.
I da.. buduci da si jos uvijek u runlevel 2 (bez grafickog sucelja), nakon sto ucinis preinake kao root pokreni komandu ili ili nesto sl. al ovo bi trebalo raditi. Sretno
Vlastitu IP adresu u windowsima vidis klikom na ikonu od mrezne veze i onda opcija details ili nesto sl a pod knoppxom/linuxom pogledaj ispis naredbe ifconfig.
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk
|