Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Zadaca pomocccc (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Elementarna geometrija
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
baaa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 10:05 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Zadaca pomocccc Citirajte i odgovorite

Konstruirajte trapez kojemu su zadane duljine krakova /BD/ i /AC/,suma duljina baza /AB/ +/CD/ i kut alfa.
Konstruirajte trapez kojemu su zadane duljine krakova /BD/ i /AC/,suma duljina baza /AB/ +/CD/ i kut alfa.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mea
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 10:10 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pogledajte na webu novu verziju tog zadatka:
- ... duljine dijagonala AC i BD...
- ... duljine krakova AD i BC...
Pogledajte na webu novu verziju tog zadatka:
- ... duljine dijagonala AC i BD...
- ... duljine krakova AD i BC...

[Vrh]
baaa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 11:28 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

A znas li slucajno kako ga rijesiti???Ja nikako da dodjem do ideje,,,,
A znas li slucajno kako ga rijesiti???Ja nikako da dodjem do ideje,,,,

[Vrh]
Blondie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 6 - 5

PostPostano: 14:48 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

LOL! mea je prof Mea :pP:

takav sličan zadatak smo riješili u čet prije tjedan dana pa si malo prelistaj bilježnicu
LOL! mea je prof Mea Bzzzz...

takav sličan zadatak smo riješili u čet prije tjedan dana pa si malo prelistaj bilježnicu

kenny
Petica iz zalaganja
Petica iz zalaganja

Spol: kućni ljubimac
43 = 94 - 51

PostPostano: 15:37 sub, 9. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Rješit ću za zadatak u kojem je zadano duljina dijagonala, suma duljina baza i kut pri kutu A:

1. Konstruiramo [latex]|AB|+|CD| = |AE|[/latex]
2. Konstruiramo kružnicu sa središtem u točki [latex]A[/latex] radijusa [latex]|AC|[/latex]: [latex]k_1(A, |AC|)[/latex]
3. Konstruiramo kružnicu sa središtem u točki [latex]E[/latex] radijusa [latex]|BD|[/latex]: [latex]k_2(E, |BD|)[/latex] (objašnjenje ovog koraka malo niže ;))
4. Sjecište tih kružnica je [latex]k_1 \cap k_2 = \{C\}[/latex]
5. u točki [latex]A[/latex] konstruiramo kut [latex]\alpha[/latex], odnosno polupravac [latex]p[/latex] kojemu je početna točka [latex]A[/latex], a sa pravcem [latex]AE[/latex] zatvara kut [latex]\alpha[/latex]
6. konstruiramo pravac [latex]q[/latex] koji je paralelan sa pravcem [latex]AE[/latex], a prolazi točkom [latex]C[/latex]
7. sjecište pravca [latex]q[/latex] i polupravca [latex]p[/latex] je točka [latex]D[/latex]: [latex]p \cap q = D[/latex]
8. konstruiramo kružnicu oko točke [latex]D[/latex] radijusa [latex]|BD|[/latex]: [latex]k_3 (D, |BD|)[/latex]
9. sjecište kružnice [latex]k_3[/latex] i pravca [latex]AE[/latex] je točka [latex]B[/latex]: [latex]k_3 \cap AE = \{B\}[/latex]
10. Trapez ABCD

Objašnjenje koraka 3: zašto smo oko točke [latex]E[/latex] konstruirali kružnicu radijusa [latex]|BD|[/latex]? Zamislimo to ovako: točka [latex]B[/latex] se translacijom za vektor [latex]\vec{DC}[/latex] translatirala u točku [latex]E[/latex], a točka [latex]D[/latex] se tom istom translacijom translatirala u točku [latex]C[/latex]. Prema tome, dijagonalu smo translatirali za taj isti vektor te smo zato konstruirali tu kružnicu - jer smo znali da će onda presjek te translatirane dijagonale i dijagonale [latex]|AC|[/latex] biti točka [latex]C[/latex].

Napomena: općenito se dvije kružnice sijeku u dvije točke. Razmisli zašto ja nisam pisao obje točke, nego samo jednu u sjecištu. To ti ide u raspravu.

U raspravu također ide i kada je konstrukcija moguća. Ukoliko ne možeš ovako "na papiru" vidjeti, onda toplo preporučam kroištenje nekog programa dinamičke geometrije (GeoGebra is the best ;) ). Lako se nauči, a korist je višestruka!
Rješit ću za zadatak u kojem je zadano duljina dijagonala, suma duljina baza i kut pri kutu A:

1. Konstruiramo
2. Konstruiramo kružnicu sa središtem u točki radijusa :
3. Konstruiramo kružnicu sa središtem u točki radijusa : (objašnjenje ovog koraka malo niže Wink)
4. Sjecište tih kružnica je
5. u točki konstruiramo kut , odnosno polupravac kojemu je početna točka , a sa pravcem zatvara kut
6. konstruiramo pravac koji je paralelan sa pravcem , a prolazi točkom
7. sjecište pravca i polupravca je točka :
8. konstruiramo kružnicu oko točke radijusa :
9. sjecište kružnice i pravca je točka :
10. Trapez ABCD

Objašnjenje koraka 3: zašto smo oko točke konstruirali kružnicu radijusa ? Zamislimo to ovako: točka se translacijom za vektor translatirala u točku , a točka se tom istom translacijom translatirala u točku . Prema tome, dijagonalu smo translatirali za taj isti vektor te smo zato konstruirali tu kružnicu - jer smo znali da će onda presjek te translatirane dijagonale i dijagonale biti točka .

Napomena: općenito se dvije kružnice sijeku u dvije točke. Razmisli zašto ja nisam pisao obje točke, nego samo jednu u sjecištu. To ti ide u raspravu.

U raspravu također ide i kada je konstrukcija moguća. Ukoliko ne možeš ovako "na papiru" vidjeti, onda toplo preporučam kroištenje nekog programa dinamičke geometrije (GeoGebra is the best Wink ). Lako se nauči, a korist je višestruka!

by A.Einstein
[Vrh]
Mignon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

46 = 54 - 8

PostPostano: 9:57 sub, 16. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Konstruirajte trapez ABCD ako je zadano:
alfa = mjera kuta u vrhu A
a + c = suma duljina osnovica AB i CD
b, d = duljine krakova BC i DA redom

Prvo nacrtajte trapez i označite na njemu duljine i kutove koje imate. Premještajte dužine, vucite paralele, što god, samo da pronađete ono što možete konstruirati. : ) To je analiza problema.

Analiza: Prvo produžite osnovicu AB preko B da dobijete sumu osnovica, točku E. Zatim, ako povučete paralelu iz D s krakom BC, na osnovici ćete dobiti točku B' koja dijeli AB na dva dijela, jedan duljine a-c i drugi duljine c. To znači da je točka B polovište dužine B'E. To je dovoljno znati da bi se konstruirao trapez.

Konstrukcija: Dužinu AE možemo konstruirati, trokutić AB'D također (diskusija!), polovište B isto znamo, paralele s osnovicom AB iz C i s lažnim krakom B'D iz B znamo povući da u sjecištu dobijemo C. To je to. : )

Pogledajte sliku koju sam nacrtala. :!:

Ja sam kriva za ovaj slučajni zadatak. : ) Možete doći na konzultacije petkom 14-15 ili 17-18 u prostoriji 205. Samo se najavite.

Lijep pozdrav!
Konstruirajte trapez ABCD ako je zadano:
alfa = mjera kuta u vrhu A
a + c = suma duljina osnovica AB i CD
b, d = duljine krakova BC i DA redom

Prvo nacrtajte trapez i označite na njemu duljine i kutove koje imate. Premještajte dužine, vucite paralele, što god, samo da pronađete ono što možete konstruirati. : ) To je analiza problema.

Analiza: Prvo produžite osnovicu AB preko B da dobijete sumu osnovica, točku E. Zatim, ako povučete paralelu iz D s krakom BC, na osnovici ćete dobiti točku B' koja dijeli AB na dva dijela, jedan duljine a-c i drugi duljine c. To znači da je točka B polovište dužine B'E. To je dovoljno znati da bi se konstruirao trapez.

Konstrukcija: Dužinu AE možemo konstruirati, trokutić AB'D također (diskusija!), polovište B isto znamo, paralele s osnovicom AB iz C i s lažnim krakom B'D iz B znamo povući da u sjecištu dobijemo C. To je to. : )

Pogledajte sliku koju sam nacrtala. Exclamation

Ja sam kriva za ovaj slučajni zadatak. : ) Možete doći na konzultacije petkom 14-15 ili 17-18 u prostoriji 205. Samo se najavite.

Lijep pozdrav!

Mignon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

46 = 54 - 8

PostPostano: 12:01 sub, 16. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kenny je opisao konstrukciju trapeza sa zadanim duljinama dijagonala, sumom duljina osnovica i mjerom kuta alfa.

Ja sam to sada kratko slikovno objasnila da lakše vidite. Pogledajte sliku.
Kenny je opisao konstrukciju trapeza sa zadanim duljinama dijagonala, sumom duljina osnovica i mjerom kuta alfa.

Ja sam to sada kratko slikovno objasnila da lakše vidite. Pogledajte sliku.

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Elementarna geometrija Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum