Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
N.B. Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
FermatPell Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
888 Forumaš(ica)

|
Postano: 16:25 ned, 10. 10. 2010 Naslov: |
|
|
dakle, gledala sam kolokvij od prošle godine, uglavnom bih znala zadatke riješiti,ali me ovaj 5 muči.. pa ako bi mi netko bio voljan pomoći :)
dakle zadatak glasi:
a) na skupu N x N definiramo relaciju ekvivalencije ~ sa (a,b) ~ (c,d) ako i samo ako je a+b=c+d. Dokažite da je ta relacija tranzitivna!
b) Cijele brojeve možemo definirati kao klase ekvivalencije relacije iz prvog dijela zadatka. Definirajte zbrajanje klasa ekvivalencije [(a,b)+(c,d)]
c) Dokažte da definicija zbrajanja klasa ne ovisi o izboru predstavnika.
dakle, gledala sam kolokvij od prošle godine, uglavnom bih znala zadatke riješiti,ali me ovaj 5 muči.. pa ako bi mi netko bio voljan pomoći
dakle zadatak glasi:
a) na skupu N x N definiramo relaciju ekvivalencije ~ sa (a,b) ~ (c,d) ako i samo ako je a+b=c+d. Dokažite da je ta relacija tranzitivna!
b) Cijele brojeve možemo definirati kao klase ekvivalencije relacije iz prvog dijela zadatka. Definirajte zbrajanje klasa ekvivalencije [(a,b)+(c,d)]
c) Dokažte da definicija zbrajanja klasa ne ovisi o izboru predstavnika.
|
|
[Vrh] |
|
šišmiš Forumaš(ica)

|
Postano: 16:39 ned, 10. 10. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="888"]dakle, gledala sam kolokvij od prošle godine, uglavnom bih znala zadatke riješiti,ali me ovaj 5 muči.. pa ako bi mi netko bio voljan pomoći :)
dakle zadatak glasi:
c) Dokažte da definicija zbrajanja klasa ne ovisi o izboru predstavnika.[/quote]
pod a,b,c odgovore bi trebala naci u svojoj teci sa predavanja! vjerujem da je profesor to pokazao!
888 (napisa): | dakle, gledala sam kolokvij od prošle godine, uglavnom bih znala zadatke riješiti,ali me ovaj 5 muči.. pa ako bi mi netko bio voljan pomoći
dakle zadatak glasi:
c) Dokažte da definicija zbrajanja klasa ne ovisi o izboru predstavnika. |
pod a,b,c odgovore bi trebala naci u svojoj teci sa predavanja! vjerujem da je profesor to pokazao!
|
|
[Vrh] |
|
888 Forumaš(ica)

|
Postano: 16:55 ned, 10. 10. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="šišmiš"][quote="888"]dakle, gledala sam kolokvij od prošle godine, uglavnom bih znala zadatke riješiti,ali me ovaj 5 muči.. pa ako bi mi netko bio voljan pomoći :)
dakle zadatak glasi:
c) Dokažte da definicija zbrajanja klasa ne ovisi o izboru predstavnika.[/quote]
pod a,b,c odgovore bi trebala naci u svojoj teci sa predavanja! vjerujem da je profesor to pokazao![/quote]
bila sam na svim predavanjima i zapisivala i nisam našla :? zato sam i pitala, barem okvirno da netko objasni da znam što bi trebala..
šišmiš (napisa): | 888 (napisa): | dakle, gledala sam kolokvij od prošle godine, uglavnom bih znala zadatke riješiti,ali me ovaj 5 muči.. pa ako bi mi netko bio voljan pomoći
dakle zadatak glasi:
c) Dokažte da definicija zbrajanja klasa ne ovisi o izboru predstavnika. |
pod a,b,c odgovore bi trebala naci u svojoj teci sa predavanja! vjerujem da je profesor to pokazao! |
bila sam na svim predavanjima i zapisivala i nisam našla zato sam i pitala, barem okvirno da netko objasni da znam što bi trebala..
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
888 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
888 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
pbakic Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:57 pon, 25. 10. 2010 Naslov: |
|
|
Treba ispitati standardna 4 svojstva za ovu relaciju...
refleksivnost: ocito ne vrijedi, nijedan x iz skupa nije u relaciji sam sa sobom jer vrijedi |x-x|=0 <= 1
(cim relacija nije refleksivna, zakljucujemo da nije ni parcijalni uredjaj ni r.e.)
simetricnost: ocito vrijedi, jer |x-y|>1 <=> |y-x|>1
tranzitivnost: ne vrijedi - uzmimo, na primjer, parove (1,3) i (3,1)
ocito vrijedi 1ro3 i 3ro1, ali ne vrijedi 1ro1 (a to mora vrijediti ako zelimo tranzitivnost)
antisimetricnost: ne vrijedi; xroy i yrox ne implicira x=y
Treba ispitati standardna 4 svojstva za ovu relaciju...
refleksivnost: ocito ne vrijedi, nijedan x iz skupa nije u relaciji sam sa sobom jer vrijedi |x-x|=0 <= 1
(cim relacija nije refleksivna, zakljucujemo da nije ni parcijalni uredjaj ni r.e.)
simetricnost: ocito vrijedi, jer |x-y|>1 <=> |y-x|>1
tranzitivnost: ne vrijedi - uzmimo, na primjer, parove (1,3) i (3,1)
ocito vrijedi 1ro3 i 3ro1, ali ne vrijedi 1ro1 (a to mora vrijediti ako zelimo tranzitivnost)
antisimetricnost: ne vrijedi; xroy i yrox ne implicira x=y
|
|
[Vrh] |
|
N.B. Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
888 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
pmli Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 16:49 pon, 25. 10. 2010 Naslov: |
|
|
Neka je [latex]A \in \mathcal{F}[/latex] proizvoljan. Po (i) slijedi da postoji [latex]B \in \mathcal{G}[/latex] td. [latex]A \subseteq B[/latex]. Zatim po (ii) slijedi da postoji [latex]A' \in \mathcal{F}[/latex] td. [latex]B \subseteq A'[/latex]. Zbog tranzitivnosti relacije [latex]\subseteq[/latex] slijedi [latex]A \subseteq A'[/latex]. No, skupovi A i A' su elementi iste particije, pa ne može vrijediti [latex]A \subset A'[/latex] (iz toga bi slijedilo da su različiti, što bi značilo da su disjunktni zbog svojstava particije, a presjek im je A, što je pak u kontradikciji s time da je A neprazan). Dakle, [latex]A = A'[/latex]. Kad to vratimo gore, dobimo [latex]A \subseteq B[/latex] i [latex]B \subseteq A' = A[/latex]. Po definiciji jednakosti skupova, slijedi da je [latex]A = B[/latex]. Dakle, [latex]A \in \mathcal{G}[/latex]. Time smo pokazali [latex]\mathcal{F} \subseteq \mathcal{G}[/latex].
Obrnuta inkluzija se analogno pokaže.
Neka je proizvoljan. Po (i) slijedi da postoji td. . Zatim po (ii) slijedi da postoji td. . Zbog tranzitivnosti relacije slijedi . No, skupovi A i A' su elementi iste particije, pa ne može vrijediti (iz toga bi slijedilo da su različiti, što bi značilo da su disjunktni zbog svojstava particije, a presjek im je A, što je pak u kontradikciji s time da je A neprazan). Dakle, . Kad to vratimo gore, dobimo i . Po definiciji jednakosti skupova, slijedi da je . Dakle, . Time smo pokazali .
Obrnuta inkluzija se analogno pokaže.
|
|
[Vrh] |
|
N.B. Forumaš(ica)

|
Postano: 14:29 uto, 26. 10. 2010 Naslov: |
|
|
zadatak iz 2008.
Na skupu {1,2,3}x{1,2} zadana je relacija na slijedeci nacin
(a,b)(ro)(c,d) <=> (a<=c i b<=d)
ispitajte svojstva relacije?
nisam sigurna kako to treba rijesiti? formiram taj skup prema ovom zadanom pravilu ili krecem od skupa kojeg cine svi elementi {1,2,3}x{1,2} ?
ako mi moze netko ukratko objasnit postupak?
unaprijed zahvaljujem!
također iz istog kolokvija zadnji zadatak je glasio :
izracunajte M(3^2136 - 1, 3^2138 + 3^(2136-2))
hvala :)
zadatak iz 2008.
Na skupu {1,2,3}x{1,2} zadana je relacija na slijedeci nacin
nisam sigurna kako to treba rijesiti? formiram taj skup prema ovom zadanom pravilu ili krecem od skupa kojeg cine svi elementi {1,2,3}x{1,2} ?
unaprijed zahvaljujem!
također iz istog kolokvija zadnji zadatak je glasio :
izracunajte M(3^2136 - 1, 3^2138 + 3^(2136-2))
hvala
_________________ It is not enough to have a good mind; the main thing is to use it well.
|
|
[Vrh] |
|
Lepi91 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Bruno^_^ Forumaš(ica)

|
Postano: 17:02 sri, 27. 10. 2010 Naslov: |
|
|
[quote]Na skupu {1,2,3}x{1,2} zadana je relacija na slijedeci nacin
unaprijed zahvaljujem![/quote]
Zadani skup S ti je {(1,1),(1,2),(2,1),(2,2),(3,1),(3,2)}. Sada je relacija (ro) podskup Kartezijevog produkta SxS, odnosno (ro) je podskup od {[(1,1),(1,1)], [(1,1), (1,2)], ..., [(3,2), (3,2)]}. Znaci sada konstruiras (ro) preko nacina zadavanja relacije, i ispitas svojstva od (ro). :)
Citat: | Na skupu {1,2,3}x{1,2} zadana je relacija na slijedeci nacin
(a,b)(ro)(c,d) ⇔ (a⇐c i b⇐d)
unaprijed zahvaljujem! |
Zadani skup S ti je {(1,1),(1,2),(2,1),(2,2),(3,1),(3,2)}. Sada je relacija (ro) podskup Kartezijevog produkta SxS, odnosno (ro) je podskup od {[(1,1),(1,1)], [(1,1), (1,2)], ..., [(3,2), (3,2)]}. Znaci sada konstruiras (ro) preko nacina zadavanja relacije, i ispitas svojstva od (ro).
|
|
[Vrh] |
|
27re Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
eve Forumaš(ica)

Spol: 
|