Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Jack Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Jack Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 17:17 sri, 19. 5. 2004 Naslov: |
|
|
:evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat:
[url]http://www.vecernji-list.hr/2004/05/19/Pages/sanadermo.html[/url]
Po napisu Jutarnjeg lista, prosli je zakon propao zbog neustavnosti zahtjeva da se rad nedjeljom moze dozvoliti za prodavacke prostore manje od 200m^2. Novi zakon bi trebao zabraniti rad nedjeljom SVIM :blueshock: prodajnim prostorima (i time rijesiti ustavne nepravilnosti :lol:) i uvesti strozu kontrolu da bi se izbjeglo da lokalne samouprave izdavanjem, primjerice istarska zupanija, lokalnog dekreta objave turisticku sezonu tokom cijele godine i time doskoce zabranama. :D oh, ironijo zivota :rotfl:
:evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat:
http://www.vecernji-list.hr/2004/05/19/Pages/sanadermo.html
Po napisu Jutarnjeg lista, prosli je zakon propao zbog neustavnosti zahtjeva da se rad nedjeljom moze dozvoliti za prodavacke prostore manje od 200m^2. Novi zakon bi trebao zabraniti rad nedjeljom SVIM prodajnim prostorima (i time rijesiti ustavne nepravilnosti ) i uvesti strozu kontrolu da bi se izbjeglo da lokalne samouprave izdavanjem, primjerice istarska zupanija, lokalnog dekreta objave turisticku sezonu tokom cijele godine i time doskoce zabranama. oh, ironijo zivota
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:59 sri, 19. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]:evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat:
[url]http://www.vecernji-list.hr/2004/05/19/Pages/sanadermo.html[/url]
Po napisu Jutarnjeg lista, prosli je zakon propao zbog neustavnosti zahtjeva da se rad nedjeljom moze dozvoliti za prodavacke prostore manje od 200m^2. Novi zakon bi trebao zabraniti rad nedjeljom SVIM :blueshock: prodajnim prostorima (i time rijesiti ustavne nepravilnosti :lol:) i uvesti strozu kontrolu da bi se izbjeglo da lokalne samouprave izdavanjem, primjerice istarska zupanija, lokalnog dekreta objave turisticku sezonu tokom cijele godine i time doskoce zabranama. :D oh, ironijo zivota :rotfl:
:evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat: :evilbat:[/quote]
ma super...crkva ce zaustaviti jos ono malo prihoda od turizma, koji održavaju ovu državu na životu.
jos ce donesti zakon da ljudi nesmiju ici na more jer tako ne dolaze u crkvu preko ljeta!
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): |
http://www.vecernji-list.hr/2004/05/19/Pages/sanadermo.html
Po napisu Jutarnjeg lista, prosli je zakon propao zbog neustavnosti zahtjeva da se rad nedjeljom moze dozvoliti za prodavacke prostore manje od 200m^2. Novi zakon bi trebao zabraniti rad nedjeljom SVIM prodajnim prostorima (i time rijesiti ustavne nepravilnosti ) i uvesti strozu kontrolu da bi se izbjeglo da lokalne samouprave izdavanjem, primjerice istarska zupanija, lokalnog dekreta objave turisticku sezonu tokom cijele godine i time doskoce zabranama. oh, ironijo zivota
 |
ma super...crkva ce zaustaviti jos ono malo prihoda od turizma, koji održavaju ovu državu na životu.
jos ce donesti zakon da ljudi nesmiju ici na more jer tako ne dolaze u crkvu preko ljeta!
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 0:13 čet, 20. 5. 2004 Naslov: |
|
|
Koliko god se ne slagao s mijesanjem Crkve u sve i sva, ipak treba biti posten i reci da oni [b]ne donose[/b] zakone. :evil: To radi Vlada! :roll: Zasto Crkva ima toliki utjecaj na Vladu (ili, tocnije, na Vlade), drugi je par hozintregera... :|
:idea: Predlozit cu Crkvi da trazi poklanjanje doktorata svima koji diplomiraju, kako ne bi gubili vrijeme na disertacije i ispite, nego umjesto toga isli u crkvu. :twisted: Oni ce onda rijesiti tehnikalije s Vladom... ;)
Uz ispriku Dr. Krcku i ostalim (doktorima diljem Svijeta). 8)
Ipak, volio bih znati zasto je jedan ducan (koji prodaje, na primjer, [b]hranu[/b]) manje vazan od tramvaja koji nam samo olaksa da ne moramo ici okolo pjesice ili biciklom ili autom ili Yugom (na tri kotaca :twisted: ;)),...?
I, opet, zasto bi [b]bas nedjelja[/b] bila neradna? :shock: To je tekovina Krscanstva koja nema veze s drugim religijama! :x A u Hrvatskoj, koliko je meni poznato, ne postoji sluzbena drzavna religija... :roll:
Ako mi netko kaze da su Krscani u velikoj vecini, moje protupitanje je zasto nemamo rasne zakone kad su Bijelci sigurno vise u vecini? :-k :P
Koliko god se ne slagao s mijesanjem Crkve u sve i sva, ipak treba biti posten i reci da oni ne donose zakone. To radi Vlada! Zasto Crkva ima toliki utjecaj na Vladu (ili, tocnije, na Vlade), drugi je par hozintregera...
Predlozit cu Crkvi da trazi poklanjanje doktorata svima koji diplomiraju, kako ne bi gubili vrijeme na disertacije i ispite, nego umjesto toga isli u crkvu. Oni ce onda rijesiti tehnikalije s Vladom...
Uz ispriku Dr. Krcku i ostalim (doktorima diljem Svijeta).
Ipak, volio bih znati zasto je jedan ducan (koji prodaje, na primjer, hranu) manje vazan od tramvaja koji nam samo olaksa da ne moramo ici okolo pjesice ili biciklom ili autom ili Yugom (na tri kotaca ),...?
I, opet, zasto bi bas nedjelja bila neradna? To je tekovina Krscanstva koja nema veze s drugim religijama! A u Hrvatskoj, koliko je meni poznato, ne postoji sluzbena drzavna religija...
Ako mi netko kaze da su Krscani u velikoj vecini, moje protupitanje je zasto nemamo rasne zakone kad su Bijelci sigurno vise u vecini?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 9:04 čet, 20. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Ipak, volio bih znati zasto je jedan ducan (koji prodaje, na primjer, [b]hranu[/b]) manje vazan od tramvaja koji nam samo olaksa da ne moramo ici okolo pjesice ili biciklom ili autom ili Yugom (na tri kotaca :twisted: ;)),...?[/quote]
triciklom, mislis :)
[quote="vsego"]I, opet, zasto bi [b]bas nedjelja[/b] bila neradna? :shock: To je tekovina Krscanstva koja nema veze s drugim religijama! :x A u Hrvatskoj, koliko je meni poznato, ne postoji sluzbena drzavna religija... :roll:[/quote]
Moguce da grijesim, al svojevremeno mi se ustav motao po ruksaku i... dosta sam siguran da smo mi i Irska jedine dvije katolicke drzave koje su tako i definirane :? Provjeriti, zna se kakvo mi je pamcenje, al dosta jesam siguran :?
[quote="vsego"]Ako mi netko kaze da su Krscani u velikoj vecini, moje protupitanje je zasto nemamo rasne zakone kad su Bijelci sigurno vise u vecini? :-k :P[/quote]
Nizozemci su u 14. stoljecu imali zakon o rasnoj i vjerskoj toleranciji, a mi...
vsego (napisa): | Ipak, volio bih znati zasto je jedan ducan (koji prodaje, na primjer, hranu) manje vazan od tramvaja koji nam samo olaksa da ne moramo ici okolo pjesice ili biciklom ili autom ili Yugom (na tri kotaca ),...? |
triciklom, mislis
vsego (napisa): | I, opet, zasto bi bas nedjelja bila neradna? To je tekovina Krscanstva koja nema veze s drugim religijama! A u Hrvatskoj, koliko je meni poznato, ne postoji sluzbena drzavna religija...  |
Moguce da grijesim, al svojevremeno mi se ustav motao po ruksaku i... dosta sam siguran da smo mi i Irska jedine dvije katolicke drzave koje su tako i definirane Provjeriti, zna se kakvo mi je pamcenje, al dosta jesam siguran
vsego (napisa): | Ako mi netko kaze da su Krscani u velikoj vecini, moje protupitanje je zasto nemamo rasne zakone kad su Bijelci sigurno vise u vecini?  |
Nizozemci su u 14. stoljecu imali zakon o rasnoj i vjerskoj toleranciji, a mi...
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
@# Forumaš(ica)

|
Postano: 9:57 čet, 20. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]...pjesice ili biciklom ili autom ili Yugom (na tri kotaca :twisted: ;)),...?[/quote]
ne vrijedaj jugice! ima jugica i s alu-felgama.. 4 njih, stovise :)
[quote]I, opet, zasto bi [b]bas nedjelja[/b] bila neradna? :shock: To je tekovina Krscanstva koja nema veze s drugim religijama! :x[/quote]
tradicija, vsego. zasto ti je sasvim prirodno da nedjeljom nema nastave, npr?
vsego (napisa): | ...pjesice ili biciklom ili autom ili Yugom (na tri kotaca :twisted: ;)),...? |
ne vrijedaj jugice! ima jugica i s alu-felgama.. 4 njih, stovise :)
Citat: | I, opet, zasto bi bas nedjelja bila neradna? :shock: To je tekovina Krscanstva koja nema veze s drugim religijama! :x |
tradicija, vsego. zasto ti je sasvim prirodno da nedjeljom nema nastave, npr?
_________________ --
~#!'<0 !'0 0)' ('0|'# v|)'| =v# ...
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 11:52 čet, 20. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Moguce da grijesim, al svojevremeno mi se ustav motao po ruksaku i... dosta sam siguran da smo mi i Irska jedine dvije katolicke drzave koje su tako i definirane :? Provjeriti, zna se kakvo mi je pamcenje, al dosta jesam siguran :?[/quote]
:shock: Ako negdje nabasas na Ustav, please check. :-s Ako je istina, sto onda zvocamo muslimanskim drzavama? :evil:
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="vsego"]Ako mi netko kaze da su Krscani u velikoj vecini, moje protupitanje je zasto nemamo rasne zakone kad su Bijelci sigurno vise u vecini? :-k :P[/quote]
Nizozemci su u 14. stoljecu imali zakon o rasnoj i vjerskoj toleranciji, a mi...[/quote]
...jos nismo stigli u 14. stoljece. :PP
[quote="@#"][quote="vsego"]I, opet, zasto bi [b]bas nedjelja[/b] bila neradna? :shock: To je tekovina Krscanstva koja nema veze s drugim religijama! :x[/quote]
tradicija, vsego. zasto ti je sasvim prirodno da nedjeljom nema nastave, npr?[/quote]
Stajaznam, to treba pitati satnicara! 8) Ja sam i tako skoro svaku nedjelju na Brdu... :verycool:
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): | Moguce da grijesim, al svojevremeno mi se ustav motao po ruksaku i... dosta sam siguran da smo mi i Irska jedine dvije katolicke drzave koje su tako i definirane Provjeriti, zna se kakvo mi je pamcenje, al dosta jesam siguran  |
Ako negdje nabasas na Ustav, please check. Ako je istina, sto onda zvocamo muslimanskim drzavama?
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): | vsego (napisa): | Ako mi netko kaze da su Krscani u velikoj vecini, moje protupitanje je zasto nemamo rasne zakone kad su Bijelci sigurno vise u vecini?  |
Nizozemci su u 14. stoljecu imali zakon o rasnoj i vjerskoj toleranciji, a mi... |
...jos nismo stigli u 14. stoljece.
@# (napisa): | vsego (napisa): | I, opet, zasto bi bas nedjelja bila neradna? To je tekovina Krscanstva koja nema veze s drugim religijama!  |
tradicija, vsego. zasto ti je sasvim prirodno da nedjeljom nema nastave, npr? |
Stajaznam, to treba pitati satnicara! Ja sam i tako skoro svaku nedjelju na Brdu...
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 21:29 čet, 20. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Ustav Republike Hrvatske, 23.4.2001."]Članak 40.
Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.
Članak 41.
[color=red]Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i [b]odvojene od države.[/b][/color]
Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države.[/quote]
URL: [url=http://216.239.59.104/search?q=cache:IpUHozsJBEAJ:www.vlada.hr/Download/2002/11/11/USTAV__REPUBLIKE__HRVATSKE.doc&hl=en]HTML by Google[/url], [url=http://www.vlada.hr/Download/2002/11/11/USTAV__REPUBLIKE__HRVATSKE.doc]original by Vlada[/url] (Word DOC, ~200kB)
Ustav Republike Hrvatske, 23.4.2001. (napisa): | Članak 40.
Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.
Članak 41.
Sve vjerske zajednice jednake su pred zakonom i odvojene od države.
Vjerske zajednice slobodne su, u skladu sa zakonom, javno obavljati vjerske obrede, osnivati škole, učilišta, druge zavode, socijalne i dobrotvorne ustanove te upravljati njima, a u svojoj djelatnosti uživaju zaštitu i pomoć države. |
URL: HTML by Google, original by Vlada (Word DOC, ~200kB)
|
|
[Vrh] |
|
fmb Forumaš(ica)

|
Postano: 10:28 pet, 21. 5. 2004 Naslov: |
|
|
Moram prigovorit na generalnu intonaciju ovog (i ne samo ovog) topica, iako ne bas izravno izrecenu, da osobe koje smatraju da ducani ne trebaju raditi nedjeljom izvole biti "kus" jer da ostali imaju pravo to ne postivat. Problem je: ne da se svi moraju s tim slozit, naravno da ne, ali cini mi se da imamo slobodu misljenja. Ili mi se samo cini?
Primijetila sam da se omalovazava i vrijedja kao nizu vrstu ili idiote ili zatupljene ili slicno one koji slucajno ili namjerno vjeruju u Boga (da, to se pise velikim slovom), idu u crkvu, ili pak ne vjeruju i ne idu u crkvu, ali im je stalo npr. do obiteljskog zivota ili tradicije. Zasto bi svi takvi, a ima ih dovoljno, samo su tisi, a i kad nesto kazu odmah agresivno poklopljeni, bili automatski ignorirani i otpilani? I nemojte mi sad rec: pa tko njima brani da misle kak hoce, pa rekli smo da nek oni ne rade nedjeljom, netko bu radio umjesto njih? Netko im brani, jer ih se vrijedja i omalovazava (osoba je intelektualac, drustveno OK ili sto vec hocete samo ako ne drzi do vjere i tradicije ili to drzi za se, bar je takvo trenutno od medija nametnuto ponasanje). Cini mi se da ako je sloboda govora i misljenja te ljudska prava ono na sto se svi takvi pozivaju da ona vrijedi u oba smjera. Ako je dopusteno ne ici u vojsku (necivilnu) iz vjerskih ili samo filozofskih uvjerenjenja, zasto ne bi i na druge stvari utjecalo uvjerenje? Ili bi se svatko tko ima neka uvjerenja trebao pred drugima, e da ne bi bio poklopljen, ponasati kao da ih nema, dakle gaziti sam sebe?
Back to the topic: Sto se samog rada nedjeljom tice, cudno kako to da u drugim, bitno bogatijim zemljama, ducani uglavnom ne rade nedjeljom? Pa ipak sve funkcionira. Smatram da ducani generalno ne bi smjeli raditi nedjeljom, i to ne zato jer ja hocu ici u crkvu (to stignem cak i ako idem u ducan), nego jer za psihofizicko zdravlje ljudi je nuzno da postoji redovni dan odmora. Pa ako je to bas nedjelja, zasto ne? Jedino sto je nuzno da nedjeljom radi je poneki dezurni ducan za prehranu, higijenske i apotekarske proizvode. Ali dezurni, u kojem bi radnici zato bili puuuno vise placeni. Npr. kako je to vecinom u EU: na kolodvorima. Osobno, vise put sam bila prisiljena ici kupovati nedjeljom zbog neurednog nacina zivota. Ali mi onda nije problem otici mrvicu dalje nego inace, npr. do kolodvora. I necu ici "u shopping" nego po ono sto mi _stvarno_ treba.
FMB, [i]jako razocarana onima koji se pozivaju na slobodu misljenja i ne primjenjuju je[/i]
Moram prigovorit na generalnu intonaciju ovog (i ne samo ovog) topica, iako ne bas izravno izrecenu, da osobe koje smatraju da ducani ne trebaju raditi nedjeljom izvole biti "kus" jer da ostali imaju pravo to ne postivat. Problem je: ne da se svi moraju s tim slozit, naravno da ne, ali cini mi se da imamo slobodu misljenja. Ili mi se samo cini?
Primijetila sam da se omalovazava i vrijedja kao nizu vrstu ili idiote ili zatupljene ili slicno one koji slucajno ili namjerno vjeruju u Boga (da, to se pise velikim slovom), idu u crkvu, ili pak ne vjeruju i ne idu u crkvu, ali im je stalo npr. do obiteljskog zivota ili tradicije. Zasto bi svi takvi, a ima ih dovoljno, samo su tisi, a i kad nesto kazu odmah agresivno poklopljeni, bili automatski ignorirani i otpilani? I nemojte mi sad rec: pa tko njima brani da misle kak hoce, pa rekli smo da nek oni ne rade nedjeljom, netko bu radio umjesto njih? Netko im brani, jer ih se vrijedja i omalovazava (osoba je intelektualac, drustveno OK ili sto vec hocete samo ako ne drzi do vjere i tradicije ili to drzi za se, bar je takvo trenutno od medija nametnuto ponasanje). Cini mi se da ako je sloboda govora i misljenja te ljudska prava ono na sto se svi takvi pozivaju da ona vrijedi u oba smjera. Ako je dopusteno ne ici u vojsku (necivilnu) iz vjerskih ili samo filozofskih uvjerenjenja, zasto ne bi i na druge stvari utjecalo uvjerenje? Ili bi se svatko tko ima neka uvjerenja trebao pred drugima, e da ne bi bio poklopljen, ponasati kao da ih nema, dakle gaziti sam sebe?
Back to the topic: Sto se samog rada nedjeljom tice, cudno kako to da u drugim, bitno bogatijim zemljama, ducani uglavnom ne rade nedjeljom? Pa ipak sve funkcionira. Smatram da ducani generalno ne bi smjeli raditi nedjeljom, i to ne zato jer ja hocu ici u crkvu (to stignem cak i ako idem u ducan), nego jer za psihofizicko zdravlje ljudi je nuzno da postoji redovni dan odmora. Pa ako je to bas nedjelja, zasto ne? Jedino sto je nuzno da nedjeljom radi je poneki dezurni ducan za prehranu, higijenske i apotekarske proizvode. Ali dezurni, u kojem bi radnici zato bili puuuno vise placeni. Npr. kako je to vecinom u EU: na kolodvorima. Osobno, vise put sam bila prisiljena ici kupovati nedjeljom zbog neurednog nacina zivota. Ali mi onda nije problem otici mrvicu dalje nego inace, npr. do kolodvora. I necu ici "u shopping" nego po ono sto mi _stvarno_ treba.
FMB, jako razocarana onima koji se pozivaju na slobodu misljenja i ne primjenjuju je
_________________ "Have patience. Go where you must, and hope."
(Gandalf in J.R.R.Tolkien's "The Lord of the Rings")
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 10:45 pet, 21. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="fmb"]Jedino sto je nuzno da nedjeljom radi je poneki dezurni ducan za prehranu, higijenske i apotekarske proizvode. Ali dezurni, u kojem bi radnici zato bili puuuno vise placeni. Npr. kako je to vecinom u EU: na kolodvorima.[/quote]
Ma, moze, nema uopce problema! :) Ono, meni fali svjezi kruh kad ducani ne rade... :D
Ali, ako se ide na to da rade samo neki ducani, onda barem zelim znati [b]koji su to ducani[/b], a ne da svaku nedjelju bude neki drugi "u kvartu"... :roll:
Meni osobno vishe pashe da mogu u full shopping nedjeljom, izmedju ostalog jer su subotama bile uzasne guzve dok se nedjeljom nije radilo... :( "Radnim" danima, ljudi rade do 5, dodju kuci, rucaju,... U shopping mogu najranije u sest-pola sedam, umorni, nervozni,... Radije ostave veliki shopping za vikend. :? Jos ako zele i s djecom u ducan, a djeca - recimo - imaju suprotne turnuse u skoli... :roll: I onda [b]GOMILA[/b] ljudi nahrupi u velike ducane subotom, jer je nedjeljom zatvoreno... :roll:
I kako to stiti radnike? Tako da subotom moraju duplo vise/teze raditi, a nemaju neku cvrstu argumentaciju za traziti dodatne radnike ili vecu placu... :(
I, jos jednom, zasto [b]zabrana[/b], a ne [b]izbor[/b] svakog pojedinog radnika :?:
fmb (napisa): | Jedino sto je nuzno da nedjeljom radi je poneki dezurni ducan za prehranu, higijenske i apotekarske proizvode. Ali dezurni, u kojem bi radnici zato bili puuuno vise placeni. Npr. kako je to vecinom u EU: na kolodvorima. |
Ma, moze, nema uopce problema! Ono, meni fali svjezi kruh kad ducani ne rade...
Ali, ako se ide na to da rade samo neki ducani, onda barem zelim znati koji su to ducani, a ne da svaku nedjelju bude neki drugi "u kvartu"...
Meni osobno vishe pashe da mogu u full shopping nedjeljom, izmedju ostalog jer su subotama bile uzasne guzve dok se nedjeljom nije radilo... "Radnim" danima, ljudi rade do 5, dodju kuci, rucaju,... U shopping mogu najranije u sest-pola sedam, umorni, nervozni,... Radije ostave veliki shopping za vikend. Jos ako zele i s djecom u ducan, a djeca - recimo - imaju suprotne turnuse u skoli... I onda GOMILA ljudi nahrupi u velike ducane subotom, jer je nedjeljom zatvoreno...
I kako to stiti radnike? Tako da subotom moraju duplo vise/teze raditi, a nemaju neku cvrstu argumentaciju za traziti dodatne radnike ili vecu placu...
I, jos jednom, zasto zabrana, a ne izbor svakog pojedinog radnika
|
|
[Vrh] |
|
Jack Forumaš(ica)

|
Postano: 11:00 pet, 21. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]I, jos jednom, zasto [b]zabrana[/b], a ne [b]izbor[/b] svakog pojedinog radnika :?:[/quote]
Eto... sve u jednoj kratkoj rečenici, a koju nikako da shvate u saboru...
inače:[quote="monitor.hr"]U Mađarskoj je situacija potpuno drugačija jer u gradovima nedjeljom dežuraju trgovine, a u primjerice turističkom Balatonu uopće nema ograničenja. Talijani su rad nedjeljom regulirali na način da svaka regija ima svoja pravila, ali u turističkim područjima trgovine prehranom rade ujutro, a u špici sezone i cijeli dan. U Francuskoj veliki trgovački lanci rade nedjeljom do 13 sati. U Turskoj je nedjeljom sve otvoreno, a u Španjolskoj veliki trgovački lanci mogu raditi prve nedjelje u mjesecu, a male trgovine prehrambenim proizvodima otvorene su nedjeljom u jutarnjim satima.[/quote]
Dakle, [color=red][b]ne stoji [/b][/color]da drugdje trgovine ne rade.
Uglavnom, treba [color=red]ograničiti tjedni rad na 40 sati[/color], i [color=red]ograničiti količinu prekovremenih [/color]koje i tako treba plaćati bar [color=red]duplo[/color], dozvoliti slobodu vjere bez straha da će izgubiti posao - dakle, [color=darkblue]katolik ne mora raditi vikendom[/color], [color=green]musliman i židov [/color](ne zanm na kojeg se koji dan odnosi:) [color=green]petkom / subotom[/color], a [b]ja[/b] mogu raditi [color=orange]kad god mi puhne[/color], mogu proglasiti [color=orange]četvrtak [/color]svojim neradnim danom...
... i, da, [color=red][b]NE[/b][/color] [color=red]razlikovati [/color]prodavače od drugih zanimanja... gdje je tu logika, ne kužim :?
vsego (napisa): | I, jos jednom, zasto zabrana, a ne izbor svakog pojedinog radnika  |
Eto... sve u jednoj kratkoj rečenici, a koju nikako da shvate u saboru...
inače: monitor.hr (napisa): | U Mađarskoj je situacija potpuno drugačija jer u gradovima nedjeljom dežuraju trgovine, a u primjerice turističkom Balatonu uopće nema ograničenja. Talijani su rad nedjeljom regulirali na način da svaka regija ima svoja pravila, ali u turističkim područjima trgovine prehranom rade ujutro, a u špici sezone i cijeli dan. U Francuskoj veliki trgovački lanci rade nedjeljom do 13 sati. U Turskoj je nedjeljom sve otvoreno, a u Španjolskoj veliki trgovački lanci mogu raditi prve nedjelje u mjesecu, a male trgovine prehrambenim proizvodima otvorene su nedjeljom u jutarnjim satima. |
Dakle, ne stoji da drugdje trgovine ne rade.
Uglavnom, treba ograničiti tjedni rad na 40 sati, i ograničiti količinu prekovremenih koje i tako treba plaćati bar duplo, dozvoliti slobodu vjere bez straha da će izgubiti posao - dakle, katolik ne mora raditi vikendom, musliman i židov (ne zanm na kojeg se koji dan odnosi:) petkom / subotom, a ja mogu raditi kad god mi puhne, mogu proglasiti četvrtak svojim neradnim danom...
... i, da, NE razlikovati prodavače od drugih zanimanja... gdje je tu logika, ne kužim
|
|
[Vrh] |
|
fmb Forumaš(ica)

|
Postano: 11:34 sub, 22. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Ali, ako se ide na to da rade samo neki ducani, onda barem zelim znati [b]koji su to ducani[/b], a ne da svaku nedjelju bude neki drugi "u kvartu"... :roll:[/quote]
E s tim se slazem... oni ducani koji su dezurni, neka su to uvijek i ljudi koji se tamo odluce zaposliti znadu da ce im neke nedjelje biti radne.
[quote="vsego"]I kako to stiti radnike? Tako da subotom moraju duplo vise/teze raditi, a nemaju neku cvrstu argumentaciju za traziti dodatne radnike ili vecu placu... :(
I, jos jednom, zasto [b]zabrana[/b], a ne [b]izbor[/b] svakog pojedinog radnika :?:[/quote]
Zato jer nije moguce organizirati rad u firmi s vise od 2 radnika tako da svaki definira kad mu se da, a kad ne da raditi. Prije svega, tu bi bila masa zloupotreba (mislim da bi hrpa ljudi kojijma nedjelja nis ne znaci isto rekli da nece radit ako ih se bas pita), o osobnim natezanjima, podmetanjima i vrijedjanjima da ne govorim.
E, a zastita radnika je malcice sire pitanje. To se ne rijesi samo tako da kazemo: OK, ne morate se pretrgnut od posla subotom, zato rasporedite posao malo na subotu, malo na nedjelju. Cinjenica je da je kod nas generalna situacija da se prekovremeni rad ne placa. A prekovremeni rad je prekovremeni rad, bio on subotom, nedjeljom ili kad god.
FMB
vsego (napisa): | Ali, ako se ide na to da rade samo neki ducani, onda barem zelim znati koji su to ducani, a ne da svaku nedjelju bude neki drugi "u kvartu"...  |
E s tim se slazem... oni ducani koji su dezurni, neka su to uvijek i ljudi koji se tamo odluce zaposliti znadu da ce im neke nedjelje biti radne.
vsego (napisa): | I kako to stiti radnike? Tako da subotom moraju duplo vise/teze raditi, a nemaju neku cvrstu argumentaciju za traziti dodatne radnike ili vecu placu...
I, jos jednom, zasto zabrana, a ne izbor svakog pojedinog radnika  |
Zato jer nije moguce organizirati rad u firmi s vise od 2 radnika tako da svaki definira kad mu se da, a kad ne da raditi. Prije svega, tu bi bila masa zloupotreba (mislim da bi hrpa ljudi kojijma nedjelja nis ne znaci isto rekli da nece radit ako ih se bas pita), o osobnim natezanjima, podmetanjima i vrijedjanjima da ne govorim.
E, a zastita radnika je malcice sire pitanje. To se ne rijesi samo tako da kazemo: OK, ne morate se pretrgnut od posla subotom, zato rasporedite posao malo na subotu, malo na nedjelju. Cinjenica je da je kod nas generalna situacija da se prekovremeni rad ne placa. A prekovremeni rad je prekovremeni rad, bio on subotom, nedjeljom ili kad god.
FMB
|
|
[Vrh] |
|
fmb Forumaš(ica)

|
Postano: 11:40 sub, 22. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Jack"]inače:[quote="monitor.hr"]U Mađarskoj je situacija potpuno drugačija jer u gradovima nedjeljom dežuraju trgovine, a u primjerice turističkom Balatonu uopće nema ograničenja. Talijani su rad nedjeljom regulirali na način da svaka regija ima svoja pravila, ali u turističkim područjima trgovine prehranom rade ujutro, a u špici sezone i cijeli dan. U Francuskoj veliki trgovački lanci rade nedjeljom do 13 sati. U Turskoj je nedjeljom sve otvoreno, a u Španjolskoj veliki trgovački lanci mogu raditi prve nedjelje u mjesecu, a male trgovine prehrambenim proizvodima otvorene su nedjeljom u jutarnjim satima.[/quote]
Dakle, [color=red][b]ne stoji [/b][/color]da drugdje trgovine ne rade.
[/quote]
Ali ovime nije dokazano ni da drugdje trgovine generalno rade... da, postoje razlike po zemljama. Ja nisam rekla da _nigdje_ ne rade nedjeljom. Ali zasto bi ljudima kod nas kao i u nekim drugim zemljama moralo biti nametnuto da je od odmora i obiteljskog (ili drustvenog) zivota vaznije ici u shopping? Meni se to bas cini kao ono sto vecina pljuju kao ono sto nam je Amerika nametnula kao normu - trcanje za novcem i kupovanjem.
A zasto bi prodavaci bili izdvojeni od ostalih zanimanja? Hm. Pa zato jer ako prodaju nesto o cemu moze nekome ovisiti zdravlje (osnovna prehrana, lijekovi) to fakat moze proci pod nuzno da radi nedjeljom. Pa zar nije upravo to razlog da oko medicinskog osoblja uopce nema rasprave jel trebaju raditi nedjeljom i blagdanom?
FMB
Jack (napisa): | inače: monitor.hr (napisa): | U Mađarskoj je situacija potpuno drugačija jer u gradovima nedjeljom dežuraju trgovine, a u primjerice turističkom Balatonu uopće nema ograničenja. Talijani su rad nedjeljom regulirali na način da svaka regija ima svoja pravila, ali u turističkim područjima trgovine prehranom rade ujutro, a u špici sezone i cijeli dan. U Francuskoj veliki trgovački lanci rade nedjeljom do 13 sati. U Turskoj je nedjeljom sve otvoreno, a u Španjolskoj veliki trgovački lanci mogu raditi prve nedjelje u mjesecu, a male trgovine prehrambenim proizvodima otvorene su nedjeljom u jutarnjim satima. |
Dakle, ne stoji da drugdje trgovine ne rade.
|
Ali ovime nije dokazano ni da drugdje trgovine generalno rade... da, postoje razlike po zemljama. Ja nisam rekla da _nigdje_ ne rade nedjeljom. Ali zasto bi ljudima kod nas kao i u nekim drugim zemljama moralo biti nametnuto da je od odmora i obiteljskog (ili drustvenog) zivota vaznije ici u shopping? Meni se to bas cini kao ono sto vecina pljuju kao ono sto nam je Amerika nametnula kao normu - trcanje za novcem i kupovanjem.
A zasto bi prodavaci bili izdvojeni od ostalih zanimanja? Hm. Pa zato jer ako prodaju nesto o cemu moze nekome ovisiti zdravlje (osnovna prehrana, lijekovi) to fakat moze proci pod nuzno da radi nedjeljom. Pa zar nije upravo to razlog da oko medicinskog osoblja uopce nema rasprave jel trebaju raditi nedjeljom i blagdanom?
FMB
|
|
[Vrh] |
|
Jack Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 10:19 pon, 24. 5. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="fmb"][quote="vsego"]I, jos jednom, zasto [b]zabrana[/b], a ne [b]izbor[/b] svakog pojedinog radnika :?:[/quote]
Zato jer nije moguce organizirati rad u firmi s vise od 2 radnika tako da svaki definira kad mu se da, a kad ne da raditi. Prije svega, tu bi bila masa zloupotreba (mislim da bi hrpa ljudi kojijma nedjelja nis ne znaci isto rekli da nece radit ako ih se bas pita), o osobnim natezanjima, podmetanjima i vrijedjanjima da ne govorim.[/quote]
Nije moguce ni organizirati promet s vise od dva vozila tako da bas nitko ne napravi neku glupost, pa ne vidim bas galamu oko zabrane automobila (i Yugica :twisted:)... :roll:
Zastita prava je uvijek [b]izgovor[/b] da se nesto zabrani. :evil: Slicno radi i Amerika, unatrag 2.5 godine, stalnim ogranicavanjem i ugrozavanjem privatnosti, sloboda,... :evil: Razlog (cit. [i]izgovor[/i]): zastita ljudi (i, jasno, Drzave) od terorizma! :blju:
[quote="fmb"]E, a zastita radnika je malcice sire pitanje. To se ne rijesi samo tako da kazemo: OK, ne morate se pretrgnut od posla subotom, zato rasporedite posao malo na subotu, malo na nedjelju. Cinjenica je da je kod nas generalna situacija da se prekovremeni rad ne placa. A prekovremeni rad je prekovremeni rad, bio on subotom, nedjeljom ili kad god.[/quote]
Tocno! [b]TO[/b] je problem koji treba rijesiti: postena isplata radnika i osiguravanje tjednog odmora. A [b]ne[/b] braniti rad u cijelosti!
[quote="fmb"]Ali zasto bi ljudima kod nas kao i u nekim drugim zemljama moralo biti nametnuto da je od odmora i obiteljskog (ili drustvenog) zivota vaznije ici u shopping?[/quote]
Protupitanje: zasto bi taj obiteljski odmor bio [b]bas u nedjelju[/b]? Uz vec navedene zidove, muslimane,... evo jos jedan primjer: hoce li se netko zauzeti da Sotonistima svaki rodjendan (ekvivalent krscanskim Bozicima) bude slobodan? :roll: A solsticiji? :P
Sto zelim reci: covjek treba imati pravo na obiteljski odmor, ali nije nikakva zastita prava da mu Drzava odredjuje kad ce to biti. :? Talijanska Drzava je to stavila u ponedjeljak, pa ne vidim da su Talijani u losijoj poziciji nego Hrvati... 8)
fmb (napisa): | vsego (napisa): | I, jos jednom, zasto zabrana, a ne izbor svakog pojedinog radnika  |
Zato jer nije moguce organizirati rad u firmi s vise od 2 radnika tako da svaki definira kad mu se da, a kad ne da raditi. Prije svega, tu bi bila masa zloupotreba (mislim da bi hrpa ljudi kojijma nedjelja nis ne znaci isto rekli da nece radit ako ih se bas pita), o osobnim natezanjima, podmetanjima i vrijedjanjima da ne govorim. |
Nije moguce ni organizirati promet s vise od dva vozila tako da bas nitko ne napravi neku glupost, pa ne vidim bas galamu oko zabrane automobila (i Yugica )...
Zastita prava je uvijek izgovor da se nesto zabrani. Slicno radi i Amerika, unatrag 2.5 godine, stalnim ogranicavanjem i ugrozavanjem privatnosti, sloboda,... Razlog (cit. izgovor): zastita ljudi (i, jasno, Drzave) od terorizma!
fmb (napisa): | E, a zastita radnika je malcice sire pitanje. To se ne rijesi samo tako da kazemo: OK, ne morate se pretrgnut od posla subotom, zato rasporedite posao malo na subotu, malo na nedjelju. Cinjenica je da je kod nas generalna situacija da se prekovremeni rad ne placa. A prekovremeni rad je prekovremeni rad, bio on subotom, nedjeljom ili kad god. |
Tocno! TO je problem koji treba rijesiti: postena isplata radnika i osiguravanje tjednog odmora. A ne braniti rad u cijelosti!
fmb (napisa): | Ali zasto bi ljudima kod nas kao i u nekim drugim zemljama moralo biti nametnuto da je od odmora i obiteljskog (ili drustvenog) zivota vaznije ici u shopping? |
Protupitanje: zasto bi taj obiteljski odmor bio bas u nedjelju? Uz vec navedene zidove, muslimane,... evo jos jedan primjer: hoce li se netko zauzeti da Sotonistima svaki rodjendan (ekvivalent krscanskim Bozicima) bude slobodan? A solsticiji?
Sto zelim reci: covjek treba imati pravo na obiteljski odmor, ali nije nikakva zastita prava da mu Drzava odredjuje kad ce to biti. Talijanska Drzava je to stavila u ponedjeljak, pa ne vidim da su Talijani u losijoj poziciji nego Hrvati...
|
|
[Vrh] |
|
|