Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Annemarie Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
Postano: 16:26 sub, 23. 10. 2010 Naslov: Re: Zadatak iz 2. domaće zadaće |
|
|
[quote="pmli"][quote="ceps"]Neko moje razmišljanje je bilo da funkcija kosinus hiperbolni strogo pada na intervalu od [latex]<-\infty, 0][/latex], pa bi [latex]f(x) = ch(-x^2 +4x - 3)[/latex] strogo padala na svim dijelovima gdje je [latex]-x^2 +4x - 3[/latex] manji ili jednak nuli...[/quote]
Dobro si krenuo, ali to nije dovoljno. :)
Vidimo [latex]-x^2 + 4 x - 3 = -(x - 1)(x - 3)[/latex] na intervalu [latex][3, +\infty \rangle[/latex] je strogo padajuća i postiže nepozitivne vrijednosti, ali kad na nju djelujemo kosinusom hiperbolnim dobivamo strogo rastuću fju (padajuća [latex]\circ[/latex] padajuća = rastuća).
Promotrimo ova četiri intervala: [latex]\langle -\infty, 1][/latex], [latex][1, 2][/latex], [latex][2, 3][/latex] i [latex][3, +\infty \rangle[/latex]. Na 1. i 4. intervalu je [latex]-x^2 +4x - 3[/latex] nepozitivno, na 2. i 3. nenegativno, na 1. i 2. strogo rastuća, na 3. i 4. strogo padajuća.
Lako vidimo da je fja f strogo padajuća samo na 1. i 3. intervalu. Dakle, interval strogog pada je [latex]\langle -\infty, 1] \cup [2, 3][/latex].
U to se dodatno možemo uvjeriti [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot%28Cosh%28-x^2+%2B+4x+-+3%29%2C+{x%2C+0%2C+4}%29]slikom[/url]. :)[/quote]
Ako sam ja dobro prokontala:
na negativnom dijelu parabole koji je ujedno strogo padajuc [3,+besk.] djelujemo strogo padajucom ch funkcijom,
a na pozitivnom dijelu parabole koji je ujdeno strogo padajuc, djelujemo strogo rastucom ch funkcijom (padajuca o rastuca =padajuca)
UGL: (kak je kompliciranoooo)
NA NEGATIVNIIM DJELOVIMA PARABOLE DJELUJEMO PADAJUCOM CH FUNK., A NA POZITIVNIM DJELOVIMA PARABOLE DJELUJEMO RASTUCOM CH FUNKCIJOM.
pmli (napisa): | ceps (napisa): | Neko moje razmišljanje je bilo da funkcija kosinus hiperbolni strogo pada na intervalu od , pa bi strogo padala na svim dijelovima gdje je manji ili jednak nuli... |
Dobro si krenuo, ali to nije dovoljno.
Vidimo na intervalu je strogo padajuća i postiže nepozitivne vrijednosti, ali kad na nju djelujemo kosinusom hiperbolnim dobivamo strogo rastuću fju (padajuća padajuća = rastuća).
Promotrimo ova četiri intervala: , , i . Na 1. i 4. intervalu je nepozitivno, na 2. i 3. nenegativno, na 1. i 2. strogo rastuća, na 3. i 4. strogo padajuća.
Lako vidimo da je fja f strogo padajuća samo na 1. i 3. intervalu. Dakle, interval strogog pada je .
U to se dodatno možemo uvjeriti slikom.  |
Ako sam ja dobro prokontala:
na negativnom dijelu parabole koji je ujedno strogo padajuc [3,+besk.] djelujemo strogo padajucom ch funkcijom,
a na pozitivnom dijelu parabole koji je ujdeno strogo padajuc, djelujemo strogo rastucom ch funkcijom (padajuca o rastuca =padajuca)
UGL: (kak je kompliciranoooo)
NA NEGATIVNIIM DJELOVIMA PARABOLE DJELUJEMO PADAJUCOM CH FUNK., A NA POZITIVNIM DJELOVIMA PARABOLE DJELUJEMO RASTUCOM CH FUNKCIJOM.
|
|
[Vrh] |
|
Sinuhe Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
kobila krsto Forumaš(ica)

|
Postano: 11:23 ned, 24. 10. 2010 Naslov: Re: Zadatak iz 2. domaće zadaće |
|
|
[quote="pmli"][quote="ceps"]Neko moje razmišljanje je bilo da funkcija kosinus hiperbolni strogo pada na intervalu od [latex]<-\infty, 0][/latex], pa bi [latex]f(x) = ch(-x^2 +4x - 3)[/latex] strogo padala na svim dijelovima gdje je [latex]-x^2 +4x - 3[/latex] manji ili jednak nuli...[/quote]
Dobro si krenuo, ali to nije dovoljno. :)
Vidimo [latex]-x^2 + 4 x - 3 = -(x - 1)(x - 3)[/latex] na intervalu [latex][3, +\infty \rangle[/latex] je strogo padajuća i postiže nepozitivne vrijednosti, ali kad na nju djelujemo kosinusom hiperbolnim dobivamo strogo rastuću fju (padajuća [latex]\circ[/latex] padajuća = rastuća).
Promotrimo ova četiri intervala: [latex]\langle -\infty, 1][/latex], [latex][1, 2][/latex], [latex][2, 3][/latex] i [latex][3, +\infty \rangle[/latex]. Na 1. i 4. intervalu je [latex]-x^2 +4x - 3[/latex] nepozitivno, na 2. i 3. nenegativno, na 1. i 2. strogo rastuća, na 3. i 4. strogo padajuća.
Lako vidimo da je fja f strogo padajuća samo na 1. i 3. intervalu. Dakle, interval strogog pada je [latex]\langle -\infty, 1] \cup [2, 3][/latex].
U to se dodatno možemo uvjeriti [url=http://www.wolframalpha.com/input/?i=Plot%28Cosh%28-x^2+%2B+4x+-+3%29%2C+{x%2C+0%2C+4}%29]slikom[/url]. :)[/quote]
hmm..ako je cosh padajuci na intervalu <-00,o], a f(x) je tu padajuca zar to ne bi trebala biti rastuca( padajuca i padajuca) ? [0,1] ide padajuca i rastuca = padajuca, [1,2]rastuca i rastuca = rastuca, [2,3] padajuca i rastuca = padajuca i ono dalje isto rastuca i padajuca = padajuca?
negdje griješim ?
pmli (napisa): | ceps (napisa): | Neko moje razmišljanje je bilo da funkcija kosinus hiperbolni strogo pada na intervalu od , pa bi strogo padala na svim dijelovima gdje je manji ili jednak nuli... |
Dobro si krenuo, ali to nije dovoljno.
Vidimo na intervalu je strogo padajuća i postiže nepozitivne vrijednosti, ali kad na nju djelujemo kosinusom hiperbolnim dobivamo strogo rastuću fju (padajuća padajuća = rastuća).
Promotrimo ova četiri intervala: , , i . Na 1. i 4. intervalu je nepozitivno, na 2. i 3. nenegativno, na 1. i 2. strogo rastuća, na 3. i 4. strogo padajuća.
Lako vidimo da je fja f strogo padajuća samo na 1. i 3. intervalu. Dakle, interval strogog pada je .
U to se dodatno možemo uvjeriti slikom.  |
hmm..ako je cosh padajuci na intervalu ←00,o], a f(x) je tu padajuca zar to ne bi trebala biti rastuca( padajuca i padajuca) ? [0,1] ide padajuca i rastuca = padajuca, [1,2]rastuca i rastuca = rastuca, [2,3] padajuca i rastuca = padajuca i ono dalje isto rastuca i padajuca = padajuca?
negdje griješim ?
|
|
[Vrh] |
|
pmli Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:47 ned, 24. 10. 2010 Naslov: Re: Zadatak iz 2. domaće zadaće |
|
|
[quote="kobila krsto"]hmm..ako je cosh padajuci na intervalu <-00,o], a f(x) je tu padajuca zar to ne bi trebala biti [b]rastuca[/b]( [b]padajuca[/b] i [b]padajuca[/b]) ? [0,1] ide [b]padajuca[/b] i [b]rastuca[/b] = [b]padajuca[/b], [1,2][b]rastuca[/b] i [b]rastuca[/b] = [b]rastuca[/b], [2,3] [b]padajuca[/b] i [b]rastuca[/b] = [b]padajuca[/b] i ono dalje isto [b]rastuca[/b] i [b]padajuca[/b] = [b]padajuca[/b]?[/quote]
:stars:
Možeš li, lijepo te molim, objasniti što je tu rastuće, a što padajuće? :)
kobila krsto (napisa): | hmm..ako je cosh padajuci na intervalu ←00,o], a f(x) je tu padajuca zar to ne bi trebala biti rastuca( padajuca i padajuca) ? [0,1] ide padajuca i rastuca = padajuca, [1,2]rastuca i rastuca = rastuca, [2,3] padajuca i rastuca = padajuca i ono dalje isto rastuca i padajuca = padajuca? |
Možeš li, lijepo te molim, objasniti što je tu rastuće, a što padajuće?
|
|
[Vrh] |
|
Tomislav Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:51 ned, 24. 10. 2010 Naslov: Re: Zadatak iz 2. domaće zadaće |
|
|
[quote="kobila krsto"]
hmm..ako je cosh padajuci na intervalu <-00,o], a f(x) je tu padajuca zar to ne bi trebala biti rastuca( padajuca i padajuca) ? [0,1] ide padajuca i rastuca = padajuca, [1,2]rastuca i rastuca = rastuca, [2,3] padajuca i rastuca = padajuca i ono dalje isto rastuca i padajuca = padajuca?
negdje griješim ?[/quote]
Za pocetak, f(x) nije padajuca na intervalu <-besk, 0> :wink:
kobila krsto (napisa): |
hmm..ako je cosh padajuci na intervalu ←00,o], a f(x) je tu padajuca zar to ne bi trebala biti rastuca( padajuca i padajuca) ? [0,1] ide padajuca i rastuca = padajuca, [1,2]rastuca i rastuca = rastuca, [2,3] padajuca i rastuca = padajuca i ono dalje isto rastuca i padajuca = padajuca?
negdje griješim ? |
Za pocetak, f(x) nije padajuca na intervalu ←besk, 0>
|
|
[Vrh] |
|
Lepi91 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Tomislav Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Lepi91 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:24 ned, 24. 10. 2010 Naslov: |
|
|
[quote="Tomislav"]Znaci imas sljedece: [latex]f(x)=-x^2 -4x+5 -> -y=x^2+4x+4-9 -> 9-y=(x+2)^2 -> \sqrt{9-y}-2=x[/latex],
pa je inverz od [latex]f=g(x)=\sqrt{9-x} -2[/latex][/quote]
fala...skuzio sam :)
a 12.zadatak,kako se to sluzbeno dokaze,mislim ocito je da su to sve rastuce jer u a)zadatku eksponent je 1,3,5,7...
a u b)zadatku 2,4,6,8...
pa neka netko ako moze da sluzbeni dokaz za to...fala
ista stvar i za 13.zadatak,neznam kak bi to dokazao "sluzbeno"
jer smo mi to tako rekli na vjezbama...pa ako ko moze dat neki dokaz...
Tomislav (napisa): | Znaci imas sljedece: ,
pa je inverz od  |
fala...skuzio sam
a 12.zadatak,kako se to sluzbeno dokaze,mislim ocito je da su to sve rastuce jer u a)zadatku eksponent je 1,3,5,7...
a u b)zadatku 2,4,6,8...
pa neka netko ako moze da sluzbeni dokaz za to...fala
ista stvar i za 13.zadatak,neznam kak bi to dokazao "sluzbeno"
jer smo mi to tako rekli na vjezbama...pa ako ko moze dat neki dokaz...
_________________ tko rano rani,malo spava
|
|
[Vrh] |
|
Tomislav Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Linadus Forumaš(ica)