Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Prošlogodišnji kolokvij (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Linearna algebra 2 (smjer nastavnički)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Scylla
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 11:12 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Prošlogodišnji kolokvij Citirajte i odgovorite

Molio bih da netko ukratko (ili uširoko) objasni 4. zadatak pod b u kolokviju iz 2009,dakle onaj teorijski. Ja nemam ni predodžbu kako bi to izgledalo :? Unaprijed hvala
Molio bih da netko ukratko (ili uširoko) objasni 4. zadatak pod b u kolokviju iz 2009,dakle onaj teorijski. Ja nemam ni predodžbu kako bi to izgledalo Confused Unaprijed hvala

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pravipurger
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
29 = 37 - 8

PostPostano: 12:46 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Taj "teorem" i objašnjenje (dokaz) imaš ovdje:

http://web.math.hr/nastava/la/razno/web_LA_ch6_student.pdf
mislim 10 strana :)
Taj "teorem" i objašnjenje (dokaz) imaš ovdje:

http://web.math.hr/nastava/la/razno/web_LA_ch6_student.pdf
mislim 10 strana Smile

No, you clearly don’t know who you’re talking to, so let me clue you in: I am not in danger, Skylar. I am the danger. A guy opens his door and gets shot and you think that of me? No. I am the one who knocks.
[Vrh]
Renči
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 8 - 13

PostPostano: 13:38 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zna li netko riješiti ovo teorijsko pitanje

Neka je A V -> W linearni operator takav da svaki linearno nezavisni podskup prostora V preslikava u linearno nezavisni podskup prostora W. Kakvo svojstvo ima operator A? Dokažite.
Zna li netko riješiti ovo teorijsko pitanje:

Neka je A : V -> W linearni operator takav da svaki linearno nezavisni podskup prostora V preslikava u linearno nezavisni podskup prostora W. Kakvo svojstvo ima operator A? Dokažite.

[Vrh]
jackass9
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-8 = 13 - 21

PostPostano: 18:50 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

evo jedno pitanje za drugi zadatak četvrte zadaće iako nekima možda zvuči banalno...

naprimjer,je li točno ako ja napišem da je T(x)=(3x,-x,3x) ?

Ako nije zašto nije :),hvala unaprijed
evo jedno pitanje za drugi zadatak četvrte zadaće iako nekima možda zvuči banalno...

Ako nije zašto nije Smile,hvala unaprijed

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: zombi
64 = 72 - 8

PostPostano: 18:58 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="jackass9"]evo jedno pitanje za drugi zadatak četvrte zadaće iako nekima možda zvuči banalno...

Ako nije zašto nije :),hvala unaprijed[/quote]
trebalo bi bit...

Imam i ja jedno pitanjce...ista zadaća..isti broj zadatka...samo pod b)
U ovom matričnom prikazu prostora P2...dali je na poziciji 11 broj koji ide uz t^2 ili je na poziciji slobodni član tog vektora...(stupac matrice je u biti a*t^2+b*t+c, i sad da li je a na poziciji 11 ili 31?
jackass9 (napisa):

Ako nije zašto nije Smile,hvala unaprijed

trebalo bi bit...

Imam i ja jedno pitanjce...ista zadaća..isti broj zadatka...samo pod b)
U ovom matričnom prikazu prostora P2...dali je na poziciji 11 broj koji ide uz t^2 ili je na poziciji slobodni član tog vektora...(stupac matrice je u biti a*t^2+b*t+c, i sad da li je a na poziciji 11 ili 31?

[Vrh]
gobanja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 2

PostPostano: 19:03 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajd, da i ja postavim pitanje ovdje da ne otvaram novu temu... ima li neki uvijet koliko moram imati bodova iz kolokvija da bih mogao na popravni? :oops: jer koliko god se trudio ovo shvatiti, ne uspijeva mi :oops:
Ajd, da i ja postavim pitanje ovdje da ne otvaram novu temu... ima li neki uvijet koliko moram imati bodova iz kolokvija da bih mogao na popravni? Embarassed jer koliko god se trudio ovo shvatiti, ne uspijeva mi Embarassed

[Vrh]
jackass9
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-8 = 13 - 21

PostPostano: 19:14 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gobanja"]Ajd, da i ja postavim pitanje ovdje da ne otvaram novu temu... ima li neki uvijet koliko moram imati bodova iz kolokvija da bih mogao na popravni? :oops: jer koliko god se trudio ovo shvatiti, ne uspijeva mi :oops:[/quote]

tu ti je ako se ne varam dovoljan onaj uvjet za bliceve da moraš imati 20 od 30 mogućih

PS:jel može netko postupak objasnit za ovaj b zadatak za koji kkarlo pita.pokušavam to nać bilježnici ali nema :( a sam znao riješiti jer je to samo naopačke i dosta je lako
gobanja (napisa):
Ajd, da i ja postavim pitanje ovdje da ne otvaram novu temu... ima li neki uvijet koliko moram imati bodova iz kolokvija da bih mogao na popravni? Embarassed jer koliko god se trudio ovo shvatiti, ne uspijeva mi Embarassed

tu ti je ako se ne varam dovoljan onaj uvjet za bliceve da moraš imati 20 od 30 mogućih

PS:jel može netko postupak objasnit za ovaj b zadatak za koji kkarlo pita.pokušavam to nać bilježnici ali nema Sad a sam znao riješiti jer je to samo naopačke i dosta je lako

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 19:17 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gobanja"]Ajd, da i ja postavim pitanje ovdje da ne otvaram novu temu... ima li neki uvijet koliko moram imati bodova iz kolokvija da bih [b]mogao[/b] na popravni? :oops: jer koliko god se trudio ovo shvatiti, ne uspijeva mi :oops:[/quote]
Trebaš imat za odlazak na usmeni pola bodova od ukupno mogućih...mislim da ti je jedan kolokvij 30 bodova tako da trebaš imat 30 iz oba dva...ne nužno 15 iz jednog i 15 iz drugog...Što hoću reć, možeš prvi imat 2 boda i drugi 28 i možeš na usmeni.... :lol:
A mislim da nema granice da bi mogao na popravni...jedino je pitanje kada moraš...a to sam već odgovorio...
Tu je to detaljnije i bolje objašnjeno...
http://web.math.hr/nastava/ela/la2/okolegiju.html
gobanja (napisa):

Trebaš imat za odlazak na usmeni pola bodova od ukupno mogućih...mislim da ti je jedan kolokvij 30 bodova tako da trebaš imat 30 iz oba dva...ne nužno 15 iz jednog i 15 iz drugog...Što hoću reć, možeš prvi imat 2 boda i drugi 28 i možeš na usmeni.... Laughing
A mislim da nema granice da bi mogao na popravni...jedino je pitanje kada moraš...a to sam već odgovorio...

[Vrh]
weeh
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 3 - 2

PostPostano: 19:20 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Renči"]Zna li netko riješiti ovo teorijsko pitanje:

Neka je A : V -> W linearni operator takav da svaki linearno nezavisni podskup prostora V preslikava u linearno nezavisni podskup prostora W. Kakvo svojstvo ima operator A? Dokažite.[/quote]
Tada je A injekcija.
Pretp suprotno. A nije injekcija.
Tada jezgra operatora nije prazan skup. Pa uzmemo x iz jezgre(taj element trivijalan).
Tada {x} je lin. nezavisan, no {Ax} je(jer je Ax=0). kontradikcija.

Vrijedi i obrat.
Renči (napisa):
Zna li netko riješiti ovo teorijsko pitanje:

Neka je A : V → W linearni operator takav da svaki linearno nezavisni podskup prostora V preslikava u linearno nezavisni podskup prostora W. Kakvo svojstvo ima operator A? Dokažite.

Tada je A injekcija.
Pretp suprotno. A nije injekcija.
Tada jezgra operatora nije prazan skup. Pa uzmemo x iz jezgre(taj element trivijalan).
Tada {x} je lin. nezavisan, no {Ax} je(jer je Ax=0). kontradikcija.

Vrijedi i obrat.

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 19:27 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="jackass9"]PS:jel može netko postupak objasnit za ovaj b zadatak za koji kkarlo pita.pokušavam to nać bilježnici ali nema :( a sam znao riješiti jer je to samo naopačke i dosta je lako[/quote]
Saznao sam odgovor na svoje pitanje od drugih pa eto ga...
Što radiš zapravo...taj matrični operator množiš sa drugom matricom(stupčanom) koja sadrži elemente a i b, a je slobodni član a b kof uz t...i iz dobivene matrice čitaš rješenje...prvi redak + drugi redak * t + treći redak * t^2. Pretpostavljam da je to dobar postupak...Jer operator [T] djeluje na [P]...
jackass9 (napisa):
PS:jel može netko postupak objasnit za ovaj b zadatak za koji kkarlo pita.pokušavam to nać bilježnici ali nema Sad a sam znao riješiti jer je to samo naopačke i dosta je lako

Što radiš zapravo...taj matrični operator množiš sa drugom matricom(stupčanom) koja sadrži elemente a i b, a je slobodni član a b kof uz t...i iz dobivene matrice čitaš rješenje...prvi redak + drugi redak * t + treći redak * t^2. Pretpostavljam da je to dobar postupak...Jer operator [T] djeluje na [P]...

Zadnja promjena: kkarlo; 19:29 sri, 27. 10. 2010; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Buga.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 42 - 33

PostPostano: 19:29 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kkarlo"][quote="gobanja"]Ajd, da i ja postavim pitanje ovdje da ne otvaram novu temu... ima li neki uvijet koliko moram imati bodova iz kolokvija da bih [b]mogao[/b] na popravni? :oops: jer koliko god se trudio ovo shvatiti, ne uspijeva mi :oops:[/quote]
Trebaš imat za odlazak na usmeni pola bodova od ukupno mogućih...mislim da ti je jedan kolokvij 30 bodova tako da trebaš imat 30 iz oba dva...ne nužno 15 iz jednog i 15 iz drugog...Što hoću reć, možeš prvi imat 2 boda i drugi 28 i možeš na usmeni.... :lol:
http://web.math.hr/nastava/ela/la2/okolegiju.html[/quote]
Svaki kolokvij nosi 60 bodova.
... i na popravni možeš i sa 0 bodova.
kkarlo (napisa):
gobanja (napisa):

Trebaš imat za odlazak na usmeni pola bodova od ukupno mogućih...mislim da ti je jedan kolokvij 30 bodova tako da trebaš imat 30 iz oba dva...ne nužno 15 iz jednog i 15 iz drugog...Što hoću reć, možeš prvi imat 2 boda i drugi 28 i možeš na usmeni.... Laughing

Svaki kolokvij nosi 60 bodova.
... i na popravni možeš i sa 0 bodova.

[Vrh]
jackass9
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-8 = 13 - 21

PostPostano: 19:37 sri, 27. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kkarlo"][quote="jackass9"]PS:jel može netko postupak objasnit za ovaj b zadatak za koji kkarlo pita.pokušavam to nać bilježnici ali nema :( a sam znao riješiti jer je to samo naopačke i dosta je lako[/quote]
Što radiš zapravo...taj matrični operator množiš sa drugom matricom(stupčanom) koja sadrži elemente a i b, a je slobodni član a b kof uz t...i iz dobivene matrice čitaš rješenje...prvi redak + drugi redak * t + treći redak * t^2. Pretpostavljam da je to dobar postupak...Jer operator [T] djeluje na [P]...[/quote]

e super.hvala ti puno.zvuči logično a i rješenje ispadne dobro i poklapa se s ovim matričnim prikazom...hvala još jednom :)
kkarlo (napisa):
jackass9 (napisa):

e super.hvala ti puno.zvuči logično a i rješenje ispadne dobro i poklapa se s ovim matričnim prikazom...hvala još jednom Smile

[Vrh]
Juraj Siftar
Gost

PostPostano: 10:47 čet, 28. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

U vezi sa zadatkom iz 4. zadaće, za operator koji djeluje na
prostoru polinoma: stvar je dogovora hoće li se baza prostora
P1 pisati u redoslijedu (1,t) ili (t,1), što onda naravno ima
utjecaja na rezultat, no ako to nije precizirano u zadatku, a
polinom je napisan u obliku a + bt, logično je da se za prvi
element baze uzme polinom 1, a za drugi t (pa onda i redom
1, t, t^2 za bazu prostora P2).
U vezi sa zadatkom iz 4. zadaće, za operator koji djeluje na
prostoru polinoma: stvar je dogovora hoće li se baza prostora
P1 pisati u redoslijedu (1,t) ili (t,1), što onda naravno ima
utjecaja na rezultat, no ako to nije precizirano u zadatku, a
polinom je napisan u obliku a + bt, logično je da se za prvi
element baze uzme polinom 1, a za drugi t (pa onda i redom
1, t, t^2 za bazu prostora P2).

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Linearna algebra 2 (smjer nastavnički) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum