Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Stari kolokviji
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
niko4ever
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 20:00 čet, 28. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Lepi91"][quote="27re"][quote="lalala5"]kod svih tih 8. zadataka je na istu foru
uzmes za bazu da ti je 1 (jer je to najmanji prirodni neparan broj)
za korak mozes uzeti n+2 jer se neparni brojevi pojavljuju kao svaki drugi po redu, tako ce ti biti lakse
kad bi radila sa 2n+1 onda bi dobila 7 na 2n-1 i 7 na 2n+1 mislim, a da bi to mogla zbrojiti moras od drugoga oduzeti 2 i dodati 2 u eksponentu pa bude komplicirano
ugl, sad sam i ja zakomplicirala pa ti uglavnom radi na prvi nacin :lol:[/quote]

Palo mi je na pamet i n+2, ali mi se to ne čini kompletno točno[/quote]

mozes i umjesto n pisat 2k+1...pa imas 5^2k+2 + 7^2k+1

i onda ti je baza k=0 i tako dalje...[/quote]

Mora tako biti, piše za svaki neparan broj, pa ako n je neparan => n+2 je slijedeći neparan broj. n+1 je paran, nije član one za koj trebaš dokazati.
Lepi91 (napisa):
27re (napisa):
lalala5 (napisa):
kod svih tih 8. zadataka je na istu foru
uzmes za bazu da ti je 1 (jer je to najmanji prirodni neparan broj)
za korak mozes uzeti n+2 jer se neparni brojevi pojavljuju kao svaki drugi po redu, tako ce ti biti lakse
kad bi radila sa 2n+1 onda bi dobila 7 na 2n-1 i 7 na 2n+1 mislim, a da bi to mogla zbrojiti moras od drugoga oduzeti 2 i dodati 2 u eksponentu pa bude komplicirano
ugl, sad sam i ja zakomplicirala pa ti uglavnom radi na prvi nacin Laughing

Palo mi je na pamet i n+2, ali mi se to ne čini kompletno točno

mozes i umjesto n pisat 2k+1...pa imas 5^2k+2 + 7^2k+1

i onda ti je baza k=0 i tako dalje...

Mora tako biti, piše za svaki neparan broj, pa ako n je neparan ⇒ n+2 je slijedeći neparan broj. n+1 je paran, nije član one za koj trebaš dokazati.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-21 = 37 - 58

PostPostano: 21:13 čet, 28. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne moze se dokazivati za n+2. n moze biti i paran i neparan tako da ne znas parnost od n+2.
kada uzmes 2n+1 onda si siguran da uvijek imas neparan broj -> i kad uvrstis umjesto n -> n+1 dobis 2n+3 sto je sljedeci neparan broj
Ne moze se dokazivati za n+2. n moze biti i paran i neparan tako da ne znas parnost od n+2.
kada uzmes 2n+1 onda si siguran da uvijek imas neparan broj -> i kad uvrstis umjesto n -> n+1 dobis 2n+3 sto je sljedeci neparan broj

[Vrh]
lavicha
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 21:25 čet, 28. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako to onda na kraju ide??
sta stavljam u pretpostavku, 2n+1?? i onda u koraku indukcije stavim 2n+3??
i zasto nebi bilo dobro sa n?! jer.. u pretp stavim da vrijedi za neki neparan n, pa u korak pokazujem da vrijedi za n+2.. mislim, time sto smo pretp da je n neparan treba ispasti tocno... ili se gadno varam?xD
kako to onda na kraju ide??
sta stavljam u pretpostavku, 2n+1?? i onda u koraku indukcije stavim 2n+3??
i zasto nebi bilo dobro sa n?! jer.. u pretp stavim da vrijedi za neki neparan n, pa u korak pokazujem da vrijedi za n+2.. mislim, time sto smo pretp da je n neparan treba ispasti tocno... ili se gadno varam?xD

eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-21 = 37 - 58

PostPostano: 21:45 čet, 28. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Tako je - pretpostavis da vrijedi za neki 2n+1 i provjeris za sljedeci sto je 2n+3 - tako si osigurao da doista provjeravas samo za neparne brojeve jer koji god broj uvrstis u 2n+1 uvijek je neparan..
Ne znam da li bi ovo tvoje moglo proc - nisi nigdje osigurao da taj broj doista je neparan..
Ja sam onako rjesila to prosle godine i bilo je dobro
Tako je - pretpostavis da vrijedi za neki 2n+1 i provjeris za sljedeci sto je 2n+3 - tako si osigurao da doista provjeravas samo za neparne brojeve jer koji god broj uvrstis u 2n+1 uvijek je neparan..
Ne znam da li bi ovo tvoje moglo proc - nisi nigdje osigurao da taj broj doista je neparan..
Ja sam onako rjesila to prosle godine i bilo je dobro

[Vrh]
sailor m
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 21:48 čet, 28. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

na vježbama grupe S-Ž smo rekli da se može uvrstiti n+2 kako bi se dokazalo da vrijedi za sve neparne prirodne brojeve (piše mi u bilj!)
na vježbama grupe S-Ž smo rekli da se može uvrstiti n+2 kako bi se dokazalo da vrijedi za sve neparne prirodne brojeve (piše mi u bilj!)

[Vrh]
Bruno^_^
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 2 - 3

PostPostano: 22:14 čet, 28. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Ne moze se dokazivati za n+2. n moze biti i paran i neparan tako da ne znas parnost od n+2. [/quote]

Zasto ne? Dokazes bazu za neki neparan broj n, i onda je ocito dovoljno dokazati da ako vrijedi za n vrijedi i za n+2. Za parne brojeve te ne zanima da li tvrdnja vrijedi.
Citat:

Zasto ne? Dokazes bazu za neki neparan broj n, i onda je ocito dovoljno dokazati da ako vrijedi za n vrijedi i za n+2. Za parne brojeve te ne zanima da li tvrdnja vrijedi.

[Vrh]
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 13 - 4

PostPostano: 22:36 čet, 28. 10. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Bruno^_^"][quote]Ne moze se dokazivati za n+2. n moze biti i paran i neparan tako da ne znas parnost od n+2. [/quote]

Zasto ne? Dokazes bazu za neki neparan broj n, i onda je ocito dovoljno dokazati da ako vrijedi za n vrijedi i za n+2. Za parne brojeve te ne zanima da li tvrdnja vrijedi.[/quote]

mozes mozes...ako uzmes n=1 za bazu,ocito je da je taj n [b]neparan[/b] pa je stoga i n+2 neparan ocito :D
Bruno^_^ (napisa):
Citat:

mozes mozes...ako uzmes n=1 za bazu,ocito je da je taj n neparan pa je stoga i n+2 neparan ocito Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum