Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Ispitivanje ogranicenosti nizova (zadatak)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
diegobisbal
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 14:30 sri, 17. 11. 2010    Naslov: Ispitivanje ogranicenosti nizova Citirajte i odgovorite

Da li neko moze objasniti,kako da odredim da li je niz ogranicen ili ne...ne znam kako da odredim kako je ogranicen odozdo a kako odozgo...npr u ovom zadatku : Xn=1-n/n*n
Da li neko moze objasniti,kako da odredim da li je niz ogranicen ili ne...ne znam kako da odredim kako je ogranicen odozdo a kako odozgo...npr u ovom zadatku : Xn=1-n/n*n

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 15:04 sri, 17. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nema nekog generalnog načina - čisto po definiciji, niz je ograničen ako možeš pronaći neki njegovu donju među i neku njegovu gornju među. Ako pomaže, ograničenost niza je ekvivalentna s tim da niti jedan njegov podniz ne divergira u neku od beskonačnosti. Dakle, možeš na primjer pokazati da niz nije omeđen ako pronađeš neki njegov podniz koji ide u [latex]\pm \infty[/latex].

Također, jedan od lakših načina (koji očito nije primjenjiv na svim nizovima, ali vrlo često djeluje u nekim lakšim primjerima) je pogledati postaje li niz nakon konačno mnogo članova rastući/padajuć. Ako nakon nekog vremena počne padati, to očito znači da je ograničen odozgo, a ako nakon nekog vremena počne rasti, to znači da je ograničen odozdo. Naravno, ako je niz padajuć, ne možemo općenito ništa reći o njegovoj ograničenosti odozdo i obrnuto (za rastuće nizove).

Zapravo, ideja je da iskoristiš kombinaciju svih tih ideja. Specifično, u tvom slučaju, pokazat ćemo da su svi članovi niza nepozitivni (što znači da je [latex]0[/latex] gornja međa), kao i da su svi veći od [latex]-1[/latex] (što znači da je ograničen i odozdo).

Inače, ako ne pišeš u TeXu, stavi neke zagrade da bude jasno kako izgleda član niza. Po ovome što si ti napisao bez zagrada, član bi zapravo bio [latex]x_n=1-\frac{1}{n}[/latex], ali pretpostavljam da u tom slučaju ne bi bio tako zadan. Dakle, uzet ću da si htio reći [latex]x_n=\displaystyle\frac{1-n}{n^2}[/latex]. Pogledajmo sad čemu je ekvivalentno [latex]x_n\leq 0[/latex]. Možemo pomnožiti obje strane s [latex]n^2[/latex], pa imamo [latex]1-n\leq 0[/latex], tj. [latex]n\geq 1[/latex], što svakako stoji.

S druge strane, [latex]x_n>-1[/latex] je ekvivalentno [latex]1-n>-n^2[/latex], tj. [latex]n^2-n+1>0[/latex]. Lako se pokaže da ovo vrijedi za sve prirodne (pa čak i za sve realne - pogledaj diskriminantu u pripadajućoj kvadratnoj jednadžbi) brojeve, pa i ovo stoji.

Evo, pokazali smo da su svi članovi niza u intervalu [latex]\langle -1,0][/latex] pa je niz ograničen. Mogli smo pronaći i manji interval (mislim da je [latex]\left[-\frac{1}{4},0\right][/latex] zapravo najmanji interval koji sadrži sve članove niza), ali to nas se u ovom trenutku ne pita.
Nema nekog generalnog načina - čisto po definiciji, niz je ograničen ako možeš pronaći neki njegovu donju među i neku njegovu gornju među. Ako pomaže, ograničenost niza je ekvivalentna s tim da niti jedan njegov podniz ne divergira u neku od beskonačnosti. Dakle, možeš na primjer pokazati da niz nije omeđen ako pronađeš neki njegov podniz koji ide u .

Također, jedan od lakših načina (koji očito nije primjenjiv na svim nizovima, ali vrlo često djeluje u nekim lakšim primjerima) je pogledati postaje li niz nakon konačno mnogo članova rastući/padajuć. Ako nakon nekog vremena počne padati, to očito znači da je ograničen odozgo, a ako nakon nekog vremena počne rasti, to znači da je ograničen odozdo. Naravno, ako je niz padajuć, ne možemo općenito ništa reći o njegovoj ograničenosti odozdo i obrnuto (za rastuće nizove).

Zapravo, ideja je da iskoristiš kombinaciju svih tih ideja. Specifično, u tvom slučaju, pokazat ćemo da su svi članovi niza nepozitivni (što znači da je gornja međa), kao i da su svi veći od (što znači da je ograničen i odozdo).

Inače, ako ne pišeš u TeXu, stavi neke zagrade da bude jasno kako izgleda član niza. Po ovome što si ti napisao bez zagrada, član bi zapravo bio , ali pretpostavljam da u tom slučaju ne bi bio tako zadan. Dakle, uzet ću da si htio reći . Pogledajmo sad čemu je ekvivalentno . Možemo pomnožiti obje strane s , pa imamo , tj. , što svakako stoji.

S druge strane, je ekvivalentno , tj. . Lako se pokaže da ovo vrijedi za sve prirodne (pa čak i za sve realne - pogledaj diskriminantu u pripadajućoj kvadratnoj jednadžbi) brojeve, pa i ovo stoji.

Evo, pokazali smo da su svi članovi niza u intervalu pa je niz ograničen. Mogli smo pronaći i manji interval (mislim da je zapravo najmanji interval koji sadrži sve članove niza), ali to nas se u ovom trenutku ne pita.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
diegobisbal
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:22 sri, 17. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala puno :)
Hvala puno Smile

[Vrh]
forumasica13
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:21 sri, 17. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Meni to nije nikako jasno...jer kako cu ja znati da je odozgo ogranicen s nekim brojem, a odozdo s nekim drugim...kako da odredim koji je to broj ??:)
Meni to nije nikako jasno...jer kako cu ja znati da je odozgo ogranicen s nekim brojem, a odozdo s nekim drugim...kako da odredim koji je to broj ??Smile

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 20:18 sri, 17. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="forumasica13"]Meni to nije nikako jasno...jer kako cu ja znati da je odozgo ogranicen s nekim brojem, a odozdo s nekim drugim...kako da odredim koji je to broj ??:)[/quote]

Mozes niz promatrati kao funkciju, i onda gledati kako se ona ponasa (je li rastuca, padajuca, itd itd)..
forumasica13 (napisa):
Meni to nije nikako jasno...jer kako cu ja znati da je odozgo ogranicen s nekim brojem, a odozdo s nekim drugim...kako da odredim koji je to broj ??Smile

Mozes niz promatrati kao funkciju, i onda gledati kako se ona ponasa (je li rastuca, padajuca, itd itd)..

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum