Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Nizovi
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
kre5o
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 3 - 4

PostPostano: 18:11 uto, 16. 11. 2010    Naslov: Nizovi Citirajte i odgovorite

Trebam malu pomoć oko jednog zadatka. Danas smo radili tm koji govori ako je niz rastuć/padajuć i ograničen odozgo/odozdo onda je konvergenta i ima limes koji je sup/inf tog niza.
pa imamo zadatak [latex]a_n=\frac{a^n}{n!}[/latex]
i napišemo to rekurzivno
[latex]a_1=a[/latex]
[latex] a_{n+1}=\frac{a*a_n}{n+1}[/latex]
Dakle prvo moramo odrediti jel padajuć/rastuć. E sad tu dolazim do djela koji ne razumijem. Stavljamo neki [latex]n_0[/latex] od kojeg nadalje je taj niz padajući. Kako smo odredili da je taj [latex]n_0=\lfloor a \rfloor +1[/latex].
Kako znamo da takav [latex]n_0[/latex] uopće postoji?
npr. kod zadatka gdje je niz rek. zadan s [latex]a_1=0[/latex] [latex]a_{n+1}=\frac{a_n^2+1}{2}[/latex] nismo tražili [latex]n_0[/latex] već smo direktno dokazivali [latex]a_{n+1}\leq a_n[/latex]
Trebam malu pomoć oko jednog zadatka. Danas smo radili tm koji govori ako je niz rastuć/padajuć i ograničen odozgo/odozdo onda je konvergenta i ima limes koji je sup/inf tog niza.
pa imamo zadatak
i napišemo to rekurzivno

Dakle prvo moramo odrediti jel padajuć/rastuć. E sad tu dolazim do djela koji ne razumijem. Stavljamo neki od kojeg nadalje je taj niz padajući. Kako smo odredili da je taj .
Kako znamo da takav uopće postoji?
npr. kod zadatka gdje je niz rek. zadan s nismo tražili već smo direktno dokazivali

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
mornik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

118 = 124 - 6

PostPostano: 18:39 uto, 16. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dakako, a priori ne znamo postoji li neki [latex]n_0[/latex] nakon kojeg je niz padajući. Npr., za trivijalni niz [latex]a_n=n[/latex] očito ne postoji takav [latex]n_0[/latex]. No, mi smo ga tu eksplicitno našli, a samim njegovim pronalaženjem i pokazali da postoji.

Naprosto, pogledajmo čemu je ekvivalentno [latex]a_{n+1}\leq a_{n}[/latex]. To je upravo [latex]a\cdot a_n\leq (n+1)\cdot a_n[/latex] (pomnožili smo obje strane s [latex]n+1[/latex]). Sad, ako pretpostavimo da je [latex]a>0[/latex] (a ako je [latex]a[/latex] negativan, niz će stalno mijenjati predznak, pa takav [latex]n_0[/latex] nećemo moći pronaći jer će niz stalno padati, pa rasti, pa opet padati itd.), očito (formalno, indukcijom) vrijedi da je [latex]a_n>0[/latex], pa vidimo da je [latex]a\cdot a_n\leq (n+1)\cdot a_n\Leftrightarrow a\leq n+1[/latex], tj. [latex]n\geq a-1[/latex]. Sad, ja ne znam kako ste vi definirali "od kojeg nadalje je taj niz padajući" - tu ima možda neka sitna razlika s [latex]n+1[/latex] umjesto [latex]n[/latex] ili nešto, ja sam tu dobio da je zapravo već i [latex]n_0=\lceil a-1\rceil[/latex] sasvim u redu, ali to je ionako potpuno nebitno.

Dakle, mi smo pronašli takav [latex]n_0[/latex] - što je bitno, nismo prvo pretpostavili da on postoji, pa zatim ga koristeći to pronašli (jer bi tu bila neka logička greška sakrivena - mogao bi uistinu i ne postojati), nego smo ga odmah našli. Dakle, uistinu smo pokazali da ovaj [latex]n_0[/latex] zadovoljava tvrdnju.
Dakako, a priori ne znamo postoji li neki nakon kojeg je niz padajući. Npr., za trivijalni niz očito ne postoji takav . No, mi smo ga tu eksplicitno našli, a samim njegovim pronalaženjem i pokazali da postoji.

Naprosto, pogledajmo čemu je ekvivalentno . To je upravo (pomnožili smo obje strane s ). Sad, ako pretpostavimo da je (a ako je negativan, niz će stalno mijenjati predznak, pa takav nećemo moći pronaći jer će niz stalno padati, pa rasti, pa opet padati itd.), očito (formalno, indukcijom) vrijedi da je , pa vidimo da je , tj. . Sad, ja ne znam kako ste vi definirali "od kojeg nadalje je taj niz padajući" - tu ima možda neka sitna razlika s umjesto ili nešto, ja sam tu dobio da je zapravo već i sasvim u redu, ali to je ionako potpuno nebitno.

Dakle, mi smo pronašli takav - što je bitno, nismo prvo pretpostavili da on postoji, pa zatim ga koristeći to pronašli (jer bi tu bila neka logička greška sakrivena - mogao bi uistinu i ne postojati), nego smo ga odmah našli. Dakle, uistinu smo pokazali da ovaj zadovoljava tvrdnju.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
kre5o
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 3 - 4

PostPostano: 19:36 uto, 16. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala mornik, skužio sam sada. Zaboravio sam navesti da je [latex]a>1[/latex]

[size=9][color=#999999]Added after 42 minutes:[/color][/size]

još jedno pitance, ovaj put off topic, al pošto sam već tu..
Dakle kako dokazat da je [latex]<a,b>\sim[a,b]\sim\mathbb{R}[/latex]
Hvala mornik, skužio sam sada. Zaboravio sam navesti da je

Added after 42 minutes:

Dakle kako dokazat da je

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 20:02 uto, 16. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kre5o"]još jedno pitance, ovaj put off topic, al pošto sam već tu..
Dakle kako dokazat da je [latex]<a,b>\sim[a,b]\sim\mathbb{R}[/latex][/quote]
Jedan način je da nađeš bijekciju među tim skupovima ili injekcije iz jednog u drugi i iz drugog u prvi.

Ili[spoiler]
Nije teško vidjeti da su svaka dva intervala oblika <a,b> i <c,d> istog kardinaliteta. Isto tako nije teško vidjeti da su svaka dva zatvorena intervala oblika [a,b] i [c,d] istog kardinaliteta. Dovoljno je promatrati odgovarajuću afinu funkciju na tim intervalima.

Zbog toga je dovoljno vidjeti da je npr. <0,1>~[0,1]. Jedna injekcija je f:<0,1>->[0,1], f(x)=x. Druga injekcija je g:[0,1]-><0,1>, g(x)=(x+1)/3.

Iz toga slijedi da je <a,b>~<0,1>~[0,1]~[a,b].

A da je <a,b>~R slijedi iz toga što je <a,b>~<-pi/2,pi/2>, a na intervalu <-pi/2,pi/2> postoji jedna elementarna bijektivna funkcija čija je kodomena R, a počinje sa t i rimuje se s angens.[/spoiler]
kre5o (napisa):
Dakle kako dokazat da je

Jedan način je da nađeš bijekciju među tim skupovima ili injekcije iz jednog u drugi i iz drugog u prvi.

Ili
Spoiler [hidden; click to show]:

pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 20:15 uto, 16. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

ops, sori, preduhitren sam...

Pa za ovu prvu ekvipotenciju treba konstruirati dovoljno je konstruirati injekcije u oba smjera (po Cantor-Bernstein-Schröderovom teoremu).
Iz <a,b> u [a,b] se ocito mozemo posluziti identitetom, a lako se pokaze da je npr f(x)=(x+(a+b)/2)/2 injekcija s [a,b] u <a,b> (znamo da je linearna funkcija injektivna, samo je pitanje dal je slika [a,b] sadrzana u <a,b>)

Sad jos preostaje pokazati da su <a,b> i R ekvipotentni (iz toga ce slijediti ekvipotentnost s [a,b] jer se radi o relaciji ekvivalencije koja je, posebno, tranzitivna)
To mozemo pokazati kompozicijom sljedecih funkcija:
[latex]f_1(x)=\frac{\pi}{b-a}(x-a)-\frac{\pi}{2}[/latex]

[latex]f_2(x)=tg(x)[/latex]

f1 je bijekcija izmedju <a,b> i <-pi/2,pi/2>, a f2 bijekcija izmedju <-pi/2,pi/2> i R.

Iz ovog vidimo da je [latex]f_2\circ f_1[/latex] bijekcija s [latex]<a,b>[/latex] na [latex]\mathbb{R}
\Rightarrow <a,b> \sim \mathbb{R}[/latex]
ops, sori, preduhitren sam...

Pa za ovu prvu ekvipotenciju treba konstruirati dovoljno je konstruirati injekcije u oba smjera (po Cantor-Bernstein-Schröderovom teoremu).
Iz <a,b> u [a,b] se ocito mozemo posluziti identitetom, a lako se pokaze da je npr f(x)=(x+(a+b)/2)/2 injekcija s [a,b] u <a,b> (znamo da je linearna funkcija injektivna, samo je pitanje dal je slika [a,b] sadrzana u <a,b>)

Sad jos preostaje pokazati da su <a,b> i R ekvipotentni (iz toga ce slijediti ekvipotentnost s [a,b] jer se radi o relaciji ekvivalencije koja je, posebno, tranzitivna)
To mozemo pokazati kompozicijom sljedecih funkcija:

f1 je bijekcija izmedju <a,b> i ←pi/2,pi/2>, a f2 bijekcija izmedju ←pi/2,pi/2> i R.

Iz ovog vidimo da je bijekcija s na

[Vrh]
vuja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 6 - 1

PostPostano: 13:35 pet, 19. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Help. Treba izračunati limes niza definiranog sa a1=5, a(n+1)=(4(an)^2 + 1)/15. Znam da ide u beskonačno, ali ne znam kak bih to riješio pravilno :D
Help. Treba izračunati limes niza definiranog sa a1=5, a(n+1)=(4(an)^2 + 1)/15. Znam da ide u beskonačno, ali ne znam kak bih to riješio pravilno Very Happy

[Vrh]
satja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

73 = 78 - 5

PostPostano: 13:53 pet, 19. 11. 2010    Naslov: Citirajte i odgovorite

Lako dokažeš da je niz rastući. Sada pretpostavi suprotno: ne ide u beskonačno nego ima limes, neka je on jednak L. Ako u rekurzivnoj relaciji prijeđeš na limes s obje strane dobivaš L = (4L^2 + 1)/15, riješiš to i vidiš da nijedno od mogućih rješenja te jednadžbe ne može biti limes niza jer su oba rješenja manja od 5. Kontradikcija!
Lako dokažeš da je niz rastući. Sada pretpostavi suprotno: ne ide u beskonačno nego ima limes, neka je on jednak L. Ako u rekurzivnoj relaciji prijeđeš na limes s obje strane dobivaš L = (4L^2 + 1)/15, riješiš to i vidiš da nijedno od mogućih rješenja te jednadžbe ne može biti limes niza jer su oba rješenja manja od 5. Kontradikcija!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum