Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Jedan zadatak sa supremumima i infimumima...
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
71 = 74 - 3

PostPostano: 15:17 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Jedan zadatak sa supremumima i infimumima... Citirajte i odgovorite

Odredite, ako postoje sup i inf skupa:

[latex]S := \{ log_2 \frac{10mn}{(2m + 5n)^2}: m, n \in N \} [/latex]

E sad, ovaj [latex]log_2[/latex] mi ne smeta jer je rastuća funkcija, pa je bitno samo promatrati ovaj dio ''unutra'', nazovimo ga T - pa će sup S biti log sup T, tako i za infimum.

Taj dio unutra mogu rastaviti kao: [latex]\frac{2m}{2m + 5n} \cdot \frac{5n}{2m + 5n}[/latex], ali ne znam što bi dalje sa tim dijelovima... Mislim, rezultati moraju biti u intervalu između 0 i 1, ali kako pokazati da su to zbilja infimum i supremum, ako uopće jesu? Sigurno je nešto očito na što sam zaboravio, možda sam već i previše stvari napravio danas pa sam malo umoran, ali ovaj zadatak me sad jako živcira :evil: , pa ako može kakav hintić. :lol:
Odredite, ako postoje sup i inf skupa:

E sad, ovaj mi ne smeta jer je rastuća funkcija, pa je bitno samo promatrati ovaj dio ''unutra'', nazovimo ga T - pa će sup S biti log sup T, tako i za infimum.

Taj dio unutra mogu rastaviti kao: , ali ne znam što bi dalje sa tim dijelovima... Mislim, rezultati moraju biti u intervalu između 0 i 1, ali kako pokazati da su to zbilja infimum i supremum, ako uopće jesu? Sigurno je nešto očito na što sam zaboravio, možda sam već i previše stvari napravio danas pa sam malo umoran, ali ovaj zadatak me sad jako živcira Evil or Very Mad , pa ako može kakav hintić. Laughing

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
83 = 86 - 3

PostPostano: 15:23 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hint: sve je homogeno, dijeli gore i dolje s n^2 (onda imas q=m/n, pozitivan racionalan broj) :)
Hint: sve je homogeno, dijeli gore i dolje s n^2 (onda imas q=m/n, pozitivan racionalan broj) Smile

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 16:30 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pbakic"]Hint: sve je homogeno, dijeli gore i dolje s n^2 (onda imas q=m/n, pozitivan racionalan broj) :)[/quote]

Oprostite, sto bi u ovom slucajju znacilo da je homogeno pa se to moze uraditi?
pbakic (napisa):
Hint: sve je homogeno, dijeli gore i dolje s n^2 (onda imas q=m/n, pozitivan racionalan broj) Smile

Oprostite, sto bi u ovom slucajju znacilo da je homogeno pa se to moze uraditi?

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 17:29 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Homogeno ovdje znaci da je svaki dio izraza istog stupnja:
razlomak je: 10mn/(4m^2+20mn+25n^2)
U brojiniku imas mn (stupnja 2)
U nazivniku m^2, n^2 i mn, takodjer sve stupnja 2.

Kad bi bio neki izraz tipa (m^2+n^2)/(m^2+n), ne bi mogli ovo napraviti jer bi se u nazivniku pojavio n/m^2. Kako zelimo supstituirati q=n/m, ovo nam ne bi pasalo.
Btw, nisam ipak tolko stariji :P

Kad bi bio neki izraz tipa (m^2+n^2)/(m^2+n), ne bi mogli ovo napraviti jer bi se u nazivniku pojavio n/m^2. Kako zelimo supstituirati q=n/m, ovo nam ne bi pasalo.
Btw, nisam ipak tolko stariji Razz

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 17:44 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pbakic"]Homogeno ovdje znaci da je svaki dio izraza istog stupnja:

Btw, nisam ipak tolko stariji :P[/quote]

Malo sam dosadna, razumijem sve, al kako je mn stupnja 2 ? mm, nn ok, al mn ? :roll:

P.s. :D
pbakic (napisa):

Btw, nisam ipak tolko stariji Razz

Malo sam dosadna, razumijem sve, al kako je mn stupnja 2 ? mm, nn ok, al mn ? Rolling Eyes

P.s. Very Happy

[Vrh]
pbakic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

83 = 86 - 3

PostPostano: 17:53 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma nista posebno, kad imas polinom dvije (ili vise) varijable, onda zbrajas sve stupnjeve u nekom monomu, npr:
x^2y^3 ... stupanj x je 2, stupanj y je 3, ukupno je stupanj 5
Ma nista posebno, kad imas polinom dvije (ili vise) varijable, onda zbrajas sve stupnjeve u nekom monomu, npr:

[Vrh]
frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 17:59 čet, 6. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pbakic"]Ma nista posebno, kad imas polinom dvije (ili vise) varijable, onda zbrajas sve stupnjeve u nekom monomu, npr:
x^2y^3 ... stupanj x je 2, stupanj y je 3, ukupno je stupanj 5[/quote]

A da,da super, hvala puno! :D
pbakic (napisa):

A da,da super, hvala puno! Very Happy

[Vrh]
Lanek_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 1

PostPostano: 9:54 ned, 9. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

mene zanima dali kod supremuma i infimuma moramo dokazivat monotonost i ogranicenost niza?

ili mozemo to zaobici?
mene zanima dali kod supremuma i infimuma moramo dokazivat monotonost i ogranicenost niza?

ili mozemo to zaobici?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 15:52 ned, 9. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mozes zaobici, ako mozes naslutiti infimum i supremum, pa pokazati da je izraz >= inf i <=sup, te ga postici, za neke vrijednosti m,n,p,q - koje god i koliko god varijabli bilo.

Ili eventualno doci do sup i inf koristenjem nekih nejednakosti, tipa CS, nejednakosti sredina, itd..

No ipak bih rekao da je najlakse i najsigurnije (sto se tice ovih zadataka iz kolokvija), promatrati niz, jer su uostalom zadaci napravljeni da se upravo to i ucini :)
Mozes zaobici, ako mozes naslutiti infimum i supremum, pa pokazati da je izraz >= inf i <=sup, te ga postici, za neke vrijednosti m,n,p,q - koje god i koliko god varijabli bilo.

Ili eventualno doci do sup i inf koristenjem nekih nejednakosti, tipa CS, nejednakosti sredina, itd..

No ipak bih rekao da je najlakse i najsigurnije (sto se tice ovih zadataka iz kolokvija), promatrati niz, jer su uostalom zadaci napravljeni da se upravo to i ucini Smile

[Vrh]
Lanek_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 1

PostPostano: 17:07 ned, 9. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, prek niza ugl rjesavam takve zadatke. al znam da se u prvom zadatku iz kolokvija posebno trazi da se dokaze konvergentnost pa ne bih zelila bzvz gubit bodove ak treba pisat to i bezveze gubit vrijeme ak ne treba :D
da, prek niza ugl rjesavam takve zadatke. al znam da se u prvom zadatku iz kolokvija posebno trazi da se dokaze konvergentnost pa ne bih zelila bzvz gubit bodove ak treba pisat to i bezveze gubit vrijeme ak ne treba Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Flame
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

19 = 23 - 4

PostPostano: 18:18 ned, 9. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma kakve god nedoumice bile na kolokviju, uvijek mozes pitati dezurnog asistenta sto treba dokazati sto ne.

Monotonost bi svakako trebalo, jer cesto neces odmah ni vidjeti podrucja monotonosti.
Ogranicenost iskreno nesjecam se jesam li ja to prosle godine dokazivao... ma samo pitaj na licu mjesta i ne moze doci do zabune.
Ma kakve god nedoumice bile na kolokviju, uvijek mozes pitati dezurnog asistenta sto treba dokazati sto ne.

Monotonost bi svakako trebalo, jer cesto neces odmah ni vidjeti podrucja monotonosti.
Ogranicenost iskreno nesjecam se jesam li ja to prosle godine dokazivao... ma samo pitaj na licu mjesta i ne moze doci do zabune.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum