Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

indukcija (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Uvod u matematiku
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
nemam-pojma
Gost

PostPostano: 19:37 čet, 6. 1. 2011    Naslov: indukcija Citirajte i odgovorite

Molim sve dobre ljude da pomognu s indukcijom. :) Problemi nastaju uglavnom sa nejednakostima, i intervalnim nejednakostima, te određivanjem opće formule. :( Evo zadaci:
1. 1/1+1/2+...+1/n >= 2n/(n+1)

Dakle n=1, n=k to je jednostavno za dokazati. Međutim kada imam n=k+1 tada dobijem ovo: 2k/(k+1)+1/(k+1)>= 2(k+1)/(k+2), rješavajući ovu nejednadžbu dođem do ovoga k/(k+1)(k+2)>=0 . Moje pitanje: može li se na ovakav način rješavati indukcija? I mogu li zaključiti da su brojnik i nazivnik veći od nule, pa stoga vrijedi i taj korak indukcije? Ako ne mogu, molim vas da mi objasni netko kako? (žao mi je jako što neznam pisati u latexu) :(

2. n/2<1+1/2+1/3+...+1/2^n-1<n (ovaj -1 nije u eksponentu)

Kod ovog zadatka ne razumijem kada je n=k+1. Bilo je 2^k-1 članova, sad je 2^k-1 članova i dodali smo 2^k članova. Okej,no što sad? :(

Hvala puno onome tko pomogne! :)
Molim sve dobre ljude da pomognu s indukcijom. Smile Problemi nastaju uglavnom sa nejednakostima, i intervalnim nejednakostima, te određivanjem opće formule. Sad Evo zadaci:
1. 1/1+1/2+...+1/n >= 2n/(n+1)

Dakle n=1, n=k to je jednostavno za dokazati. Međutim kada imam n=k+1 tada dobijem ovo: 2k/(k+1)+1/(k+1)>= 2(k+1)/(k+2), rješavajući ovu nejednadžbu dođem do ovoga k/(k+1)(k+2)>=0 . Moje pitanje: može li se na ovakav način rješavati indukcija? I mogu li zaključiti da su brojnik i nazivnik veći od nule, pa stoga vrijedi i taj korak indukcije? Ako ne mogu, molim vas da mi objasni netko kako? (žao mi je jako što neznam pisati u latexu) Sad

2. n/2<1+1/2+1/3+...+1/2^n-1<n (ovaj -1 nije u eksponentu)

Kod ovog zadatka ne razumijem kada je n=k+1. Bilo je 2^k-1 članova, sad je 2^k-1 članova i dodali smo 2^k članova. Okej,no što sad? Sad

Hvala puno onome tko pomogne! Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, nastavnički studiji -> Uvod u matematiku Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum