Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
.anchy. Forumaš(ica)

|
Postano: 17:12 ned, 9. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Genaro"]Kandidat za zapis je ok, a u def. diferen. bi trebala dobiti
lim_{r->0}(|-xy(2y+3x)|)/(|(x^(2)+y^(2))^(3/2)|), što prelaskom na polarne koordinate daje da taj limes ne postoji, odnosi ovisi o proizvoljnom kutu alpha. [/quote]
Hvala!
znači,ako dobijem da parc.derivacije nisu neprekidne,to ne mora značit da f-ja nije dfb,nego za sada nemam nikakav odgovor,pa provjeravam preko definicije?
i,ako bi bile parc.neprekidne, limes mi treba biti jednak onome što izračunam po definiciji parc.derivacija? odnosno,u ovom prethodnom zadatku,parcijalna derivacija po x u (0,0) je jednaka 0,pa da postoji onaj limes,on bi morao biti jednak toj vrijednosti?
[size=9][color=#999999]Added after 23 minutes:[/color][/size]
[quote="ante c"]sada imaš funkciju u 4 varijable(x,y,z,lambda)
lambda ti je 9/6 ak se ne varam i onda hessova matrica i prvojeriš trebale bi ti sve svojstvene vrijednosti bit veće od nula ......iako čak mislim ali nisam siguran da je dovoljno gledati samo drugu derivaciju od funkcije f(x,y,z)=x*y*z i njenu pripadnu hessovu matricu u točki (3,3,3)[/quote]
kako glasi ta funkcija u 4 varijable? kada se računa hesse,na dijagonali ispadnu nule,a drugdje 3,pa je malo teže izračunati sv-vrijednosti,a ni sylv.ne pomaže..
Genaro (napisa): | Kandidat za zapis je ok, a u def. diferen. bi trebala dobiti
lim_{r→0}(|-xy(2y+3x)|)/(|(x^(2)+y^(2))^(3/2)|), što prelaskom na polarne koordinate daje da taj limes ne postoji, odnosi ovisi o proizvoljnom kutu alpha. |
Hvala!
znači,ako dobijem da parc.derivacije nisu neprekidne,to ne mora značit da f-ja nije dfb,nego za sada nemam nikakav odgovor,pa provjeravam preko definicije?
i,ako bi bile parc.neprekidne, limes mi treba biti jednak onome što izračunam po definiciji parc.derivacija? odnosno,u ovom prethodnom zadatku,parcijalna derivacija po x u (0,0) je jednaka 0,pa da postoji onaj limes,on bi morao biti jednak toj vrijednosti?
Added after 23 minutes:
ante c (napisa): | sada imaš funkciju u 4 varijable(x,y,z,lambda)
lambda ti je 9/6 ak se ne varam i onda hessova matrica i prvojeriš trebale bi ti sve svojstvene vrijednosti bit veće od nula ......iako čak mislim ali nisam siguran da je dovoljno gledati samo drugu derivaciju od funkcije f(x,y,z)=x*y*z i njenu pripadnu hessovu matricu u točki (3,3,3) |
kako glasi ta funkcija u 4 varijable? kada se računa hesse,na dijagonali ispadnu nule,a drugdje 3,pa je malo teže izračunati sv-vrijednosti,a ni sylv.ne pomaže..
|
|
[Vrh] |
|
Genaro Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 18:53 ned, 9. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote]znači,ako dobijem da parc.derivacije nisu neprekidne,to ne mora značit da f-ja nije dfb,nego za sada nemam nikakav odgovor,pa provjeravam preko definicije? [/quote]
Da, a ako dobiješ da limes ne postoji preko definicije, onda funkcija nije diferencijabilna u toj točki.
[quote]i,ako bi bile parc.neprekidne, limes mi treba biti jednak onome što izračunam po definiciji parc.derivacija? odnosno,u ovom prethodnom zadatku,parcijalna derivacija po x u (0,0) je jednaka 0,pa da postoji onaj limes,on bi morao biti jednak toj vrijednosti? [/quote]
Tako je, znači mora vrijediti da limes parcijalnih derivacija po x i y kada (x,y)->(0,0) bude jednak vrijednosti koju dobijes po definiciji parcijalnih derivacija po x i y u točki (0,0).
Citat: | znači,ako dobijem da parc.derivacije nisu neprekidne,to ne mora značit da f-ja nije dfb,nego za sada nemam nikakav odgovor,pa provjeravam preko definicije? |
Da, a ako dobiješ da limes ne postoji preko definicije, onda funkcija nije diferencijabilna u toj točki.
Citat: | i,ako bi bile parc.neprekidne, limes mi treba biti jednak onome što izračunam po definiciji parc.derivacija? odnosno,u ovom prethodnom zadatku,parcijalna derivacija po x u (0,0) je jednaka 0,pa da postoji onaj limes,on bi morao biti jednak toj vrijednosti? |
Tako je, znači mora vrijediti da limes parcijalnih derivacija po x i y kada (x,y)→(0,0) bude jednak vrijednosti koju dobijes po definiciji parcijalnih derivacija po x i y u točki (0,0).
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
spot137 Forumaš(ica)

Spol: 
|