Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Koliko ima studenata?
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

Sarma = la pohva - posuda
655 = 759 - 104

PostPostano: 22:41 čet, 3. 6. 2004    Naslov: Koliko ima studenata? Citirajte i odgovorite

[quote="Matko"]Na ispitu se pojavilo 28 zadataka. Svaki student rijesio je 7 zadataka i za svaki par zadataka postoje tocno dva studenta koji su ga rijesili. Koliko je bilo studenata na ispitu?[/quote]

Matko je ovo negdje iskopao, pa evo i vama na razmatranje. Uzivajte!
Matko (napisa):
Na ispitu se pojavilo 28 zadataka. Svaki student rijesio je 7 zadataka i za svaki par zadataka postoje tocno dva studenta koji su ga rijesili. Koliko je bilo studenata na ispitu?

Matko je ovo negdje iskopao, pa evo i vama na razmatranje. Uzivajte!

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Kova
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 0 - 0

PostPostano: 23:37 čet, 3. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

razlicitih parova zadataka ima (28 povrh 2) i njih je rijesilo tocno dva ucenika, s druge strane imam da je iz skupa od sedam zadataka jedan par rijesilo U ucenika kako su u oba slucaja rezultati isti (brojano je na drugaciji nacin) imamo da je
(7 povrh 2)*U=(28 povrh 2)*2 pa je U=36
razlicitih parova zadataka ima (28 povrh 2) i njih je rijesilo tocno dva ucenika, s druge strane imam da je iz skupa od sedam zadataka jedan par rijesilo U ucenika kako su u oba slucaja rezultati isti (brojano je na drugaciji nacin) imamo da je
(7 povrh 2)*U=(28 povrh 2)*2 pa je U=36

ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 1:58 pet, 4. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

nije mi jasno ovo tvoje "imam da je iz skupa od sedam zadataka jedan par rjesilo U ucenika"? nema to bas smisla, jedan par je rjesilo 2 ucenika!
Taj cijih 7 zadataka gledas, i jos jedan :).
Barem koliko ja kuzim :)

moje rjesenje:
razlicitih odabira 2 zadatka ima binomial(28,2). njih je rjesilo 2 ucenika. dakle, ukupan broj rjesenja je binomial(28,2)*2

ujedno, svaki ucenik je rjesio 7 zadataka, pa je ukupan broj rjesenja U*7

so
U*7=binomial(28,2)*2
==> U = 54
nije mi jasno ovo tvoje "imam da je iz skupa od sedam zadataka jedan par rjesilo U ucenika"? nema to bas smisla, jedan par je rjesilo 2 ucenika!

moje rjesenje:
razlicitih odabira 2 zadatka ima binomial(28,2). njih je rjesilo 2 ucenika. dakle, ukupan broj rjesenja je binomial(28,2)*2

ujedno, svaki ucenik je rjesio 7 zadataka, pa je ukupan broj rjesenja U*7

so
U*7=binomial(28,2)*2
==> U = 54

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 8:48 pet, 4. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]nije mi jasno ovo tvoje "imam da je iz skupa od sedam zadataka jedan par rjesilo U ucenika"? nema to bas smisla, jedan par je rjesilo 2 ucenika!

moje rjesenje:
razlicitih odabira 2 zadatka ima binomial(28,2). njih je rjesilo 2 ucenika. dakle, ukupan broj rjesenja je binomial(28,2)*2[/quote]

Da, kad se ne bi preklapala neka rješenja. A moraju se preklapati, jer da je svatko sammo rješavao zadatke koji čine takve parove, ne bi nikako mogao riješiti neparan broj zadataka - 7 . :-(
ahri (napisa):
Taj cijih 7 zadataka gledas, i jos jedan Smile.
Barem koliko ja kuzim Smile

moje rjesenje:

Da, kad se ne bi preklapala neka rješenja. A moraju se preklapati, jer da je svatko sammo rješavao zadatke koji čine takve parove, ne bi nikako mogao riješiti neparan broj zadataka - 7 . Sad

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 11:18 pet, 4. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kova good, ahri bad. A sada teze pitanje. Je li opisana situacija stvarno moguca? Pokusajte napraviti 28x36 incidencijsku matricu iz koje se vidi koji su studenti rijesili koje zadatke (reci=zadaci, stupci=studenti, 0=nije rijesio, 1=rijesio).
Kova good, ahri bad. A sada teze pitanje. Je li opisana situacija stvarno moguca? Pokusajte napraviti 28x36 incidencijsku matricu iz koje se vidi koji su studenti rijesili koje zadatke (reci=zadaci, stupci=studenti, 0=nije rijesio, 1=rijesio).

[Vrh]
Crni
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 29 - 25

PostPostano: 14:35 pet, 4. 6. 2004    Naslov: Re: Koliko ima studenata? Citirajte i odgovorite

[quote="Matko"]Na ispitu se pojavilo 28 zadataka. Svaki student rijesio je 7 zadataka i [b]za svaki par zadataka postoje tocno dva studenta koji su ga rijesili.[/b] Koliko je bilo studenata na ispitu?[/quote]

Ak' sam dobro skužil', to bi tre'alo bit' (28 povrh 2)*2=[b]378 studoša[/b]

Brijem da je ovaj podatak da je svaki riješil' 7 zadataka manje-više suvišan.
Matko (napisa):
Na ispitu se pojavilo 28 zadataka. Svaki student rijesio je 7 zadataka i za svaki par zadataka postoje tocno dva studenta koji su ga rijesili. Koliko je bilo studenata na ispitu?

Ak' sam dobro skužil', to bi tre'alo bit' (28 povrh 2)*2=378 studoša

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 18:27 pet, 4. 6. 2004    Naslov: Re: Koliko ima studenata? Citirajte i odgovorite

[quote="Crni"]Ak' sam dobro skužil', to bi tre'alo bit' (28 povrh 2)*2=[b]378 studoša[/b]

Brijem da je ovaj podatak da je svaki riješil' 7 zadataka manje-više suvišan.[/quote]

Nisi dobro skuzil. Svaki studos je rijesio (7 povrh 2)=21 parova zadataka (zato ti treba sedmica). B'sajds, (28 povrh 2)*2=756. Podijeli jedno s drugim i dobit ces broj studosa.
Crni (napisa):
Ak' sam dobro skužil', to bi tre'alo bit' (28 povrh 2)*2=378 studoša

Nisi dobro skuzil. Svaki studos je rijesio (7 povrh 2)=21 parova zadataka (zato ti treba sedmica). B'sajds, (28 povrh 2)*2=756. Podijeli jedno s drugim i dobit ces broj studosa.

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 19:22 pet, 4. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

aye, my bad.
ali svejedno kovino "objasnjenje" mi nije jos uvijek nimalo jasno :)
aye, my bad.
ali svejedno kovino "objasnjenje" mi nije jos uvijek nimalo jasno :)

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 19:51 pet, 4. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]*ali svejedno kovino "objasnjenje" mi nije jos uvijek nimalo jasno :)*[/quote]

ustvari brojis trojke (ucenik, prvi tocan zadatak , drugi tocan zadatak), u prvom slucaju krenes od zadataka, a parova zadataka imas (28 povrh 2), u drugom slucaju krenes od ucenika a kako je svaki ucenik rjesio (7 povrh 2)=21 par zadataka onda samo to pomnozis s brojem ucenika i izjednacis s prvim slucajem. To ti je u stvari princip dvostrukog prebrojavanja. "Umjesto direktnog prebrojavanja trazenih objekata brojimo neke druge ciji broj ovisi o nepoznatom broju trazenih objekata."
Citat:
*ali svejedno kovino "objasnjenje" mi nije jos uvijek nimalo jasno Smile*

ustvari brojis trojke (ucenik, prvi tocan zadatak , drugi tocan zadatak), u prvom slucaju krenes od zadataka, a parova zadataka imas (28 povrh 2), u drugom slucaju krenes od ucenika a kako je svaki ucenik rjesio (7 povrh 2)=21 par zadataka onda samo to pomnozis s brojem ucenika i izjednacis s prvim slucajem. To ti je u stvari princip dvostrukog prebrojavanja. "Umjesto direktnog prebrojavanja trazenih objekata brojimo neke druge ciji broj ovisi o nepoznatom broju trazenih objekata."

ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 22:24 pet, 4. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

skuzio sam ja rjesenje. samo kazem da je tvoje prvotno objasnjenje katastrofalno. barem meni :)
skuzio sam ja rjesenje. samo kazem da je tvoje prvotno objasnjenje katastrofalno. barem meni :)

655 = 759 - 104

PostPostano: 1:28 ned, 6. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ahri"]skuzio sam ja rjesenje. samo kazem da je tvoje prvotno objasnjenje katastrofalno. barem meni :)[/quote]

Ahem, ovo je vec ad hominem :?
ahri (napisa):
skuzio sam ja rjesenje. samo kazem da je tvoje prvotno objasnjenje katastrofalno. barem meni Smile

Ahem, ovo je vec ad hominem Confused

[Vrh]
ahri
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 0

PostPostano: 15:09 sri, 16. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="ahri"]skuzio sam ja rjesenje. samo kazem da je tvoje prvotno objasnjenje katastrofalno. barem meni :)[/quote]

Ahem, ovo je vec ad hominem :?[/quote]

well, u neku ruku da. ali nije zlonamjerno... zelio bih da ubuduce lijepse napise svoje rjesenje, pa ce biti i korisnije :).
nadam se da se nitko nije uvrijedio ili nesto....

[znam da ozivljavam topik bzvz]
krcko (napisa):
ahri (napisa):

Ahem, ovo je vec ad hominem :?

well, u neku ruku da. ali nije zlonamjerno... zelio bih da ubuduce lijepse napise svoje rjesenje, pa ce biti i korisnije :).
nadam se da se nitko nije uvrijedio ili nesto....

[znam da ozivljavam topik bzvz]

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diskretna matematika Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum