Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gino Forumaš(ica)

|
Postano: 6:14 pon, 7. 12. 2009 Naslov: LA1-2. kolokvij- Rjesenja |
|
|
Za sad samo proslogodisnji, A grupa
Unutar ovog ili eventualno sljedeceg tjedna bude neko sljedeci stavio jos neka rjesenja zadataka sa drugih kolokvija, vrlo vjerojatno ne cijeli kolokviji jer nema potrebe rijesavati iste zadatke
Ako neko uvidi neku [i]gresku[/i](matematika, gramatika... sto god) bit cu mu zahvalan ako skine file ponovno, pogleda dal je ista ispravljena i ako nije mi javi na [i]pm[/i] (nema potrebe da se time zatrpava topic...)
kako ce se dakle dodavati jos stvari, radi preglednosti bi zapravo bilo lijepo da ne komentirate post
nadam se da ce vam ovo pomoc :D
e da, mislim da trebate bit logirani da bi vidjeli attachment :!:
sad probah, i mozda i ne trebate... :D :D :D
Za sad samo proslogodisnji, A grupa
Unutar ovog ili eventualno sljedeceg tjedna bude neko sljedeci stavio jos neka rjesenja zadataka sa drugih kolokvija, vrlo vjerojatno ne cijeli kolokviji jer nema potrebe rijesavati iste zadatke
Ako neko uvidi neku gresku(matematika, gramatika... sto god) bit cu mu zahvalan ako skine file ponovno, pogleda dal je ista ispravljena i ako nije mi javi na pm (nema potrebe da se time zatrpava topic...)
kako ce se dakle dodavati jos stvari, radi preglednosti bi zapravo bilo lijepo da ne komentirate post
nadam se da ce vam ovo pomoc
e da, mislim da trebate bit logirani da bi vidjeli attachment
sad probah, i mozda i ne trebate...
_________________ Mario Berljafa
Description: |
|
 Download |
Filename: |
LA1_kol2_0809A.pdf |
Filesize: |
125.2 KB |
Downloaded: |
824 Time(s) |
|
|
[Vrh] |
|
kikyca Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
Postano: 17:03 uto, 12. 1. 2010 Naslov: |
|
|
U 3.zadatku pod a),kako smo dobili ove L1,L2 i L3? tj,za L1 kužim,ali za ove druge ne..
mi smo na vježbama uopće nismo ni radili s L1,L2...,nego smo odmah iščitavali L iz matrice kako smo radili elementarne transformacije,i npr.za drugi stupac od L bi stavili 2 stupac od M(ne baš isti,nego koji dobimo kada napravimo prvu elementarnu transf.i naravno podijelimo ga tako da dobijemo 1 na dijagonali),pa me ovo dosta zbunilo(budući da je tu uzet 3.stupac)!
U 3.zadatku pod a),kako smo dobili ove L1,L2 i L3? tj,za L1 kužim,ali za ove druge ne..
mi smo na vježbama uopće nismo ni radili s L1,L2...,nego smo odmah iščitavali L iz matrice kako smo radili elementarne transformacije,i npr.za drugi stupac od L bi stavili 2 stupac od M(ne baš isti,nego koji dobimo kada napravimo prvu elementarnu transf.i naravno podijelimo ga tako da dobijemo 1 na dijagonali),pa me ovo dosta zbunilo(budući da je tu uzet 3.stupac)!
|
|
[Vrh] |
|
Gino Forumaš(ica)

|
Postano: 17:32 uto, 12. 1. 2010 Naslov: |
|
|
[quote=".anchy."]mi smo na vježbama uopće nismo ni radili s L1,L2...,nego smo odmah iščitavali L iz matrice kako smo radili elementarne transformacije[/quote]
to i ja radim samo sta sam sam popunjavao L u koracima... ne kuzim koja je razlika u tome sta sam napravio da bi dobio L1 i kasnije za L2, sta nije jasno
[quote=".anchy."]drugi stupac od L bi stavili 2 stupac od M(ne baš isti,nego koji dobimo kada napravimo prvu elementarnu transf.i naravno podijelimo ga tako da dobijemo 1 na dijagonali),pa me ovo dosta zbunilo(budući da je tu uzet 3.stupac)![/quote]
ajd mi samo reci s cime ces tocno podijelit 0 da dobis 1 :?:
tamo trpas elemente s kojima si mnozila tokom ponistavas samo pomnozene s -1
.anchy. (napisa): | mi smo na vježbama uopće nismo ni radili s L1,L2...,nego smo odmah iščitavali L iz matrice kako smo radili elementarne transformacije |
to i ja radim samo sta sam sam popunjavao L u koracima... ne kuzim koja je razlika u tome sta sam napravio da bi dobio L1 i kasnije za L2, sta nije jasno
.anchy. (napisa): | drugi stupac od L bi stavili 2 stupac od M(ne baš isti,nego koji dobimo kada napravimo prvu elementarnu transf.i naravno podijelimo ga tako da dobijemo 1 na dijagonali),pa me ovo dosta zbunilo(budući da je tu uzet 3.stupac)! |
ajd mi samo reci s cime ces tocno podijelit 0 da dobis 1
tamo trpas elemente s kojima si mnozila tokom ponistavas samo pomnozene s -1
_________________ Mario Berljafa
|
|
[Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Anja Forumaš(ica)

|
Postano: 12:37 čet, 14. 1. 2010 Naslov: |
|
|
Rješenje 4. zadatka s 2. kolokvija LA 1 iz godine 2007./2008. je u prilogu.
Rješenje 4. zadatka s 2. kolokvija LA 1 iz godine 2007./2008. je u prilogu.
Description: |
|
 Download |
Filename: |
la1-0708-kol2-zad4.pdf |
Filesize: |
66.74 KB |
Downloaded: |
394 Time(s) |
|
|
[Vrh] |
|
Joker Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Bruno^_^ Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
sstudentica Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
zbunjena Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
A-tom Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
Postano: 23:49 sri, 19. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="zbunjena"]jel mi može neko reći kako se došlo do rješeenja u 4.zadatku:
(-1)^(n(n+1)/2)
hvala....[/quote]
-1 imas na dijagonali, znaci samo to je ostalo na dijagonali, a ova potencija dolazi zbog toga sto je to sporedna dijagonala, eh da bi je "preokrenuli" u nama uobicajno dijagonalu vrijedi ta potencija...
znaci potencija ide: [ kojeg reda je determin. * (smanji taj red za 1) ] /2
Ja mislim, i provjerila sam u biljeznici da bi tamo trebao ici -, a ne +.
zbunjena (napisa): | jel mi može neko reći kako se došlo do rješeenja u 4.zadatku:
(-1)^(n(n+1)/2)
hvala.... |
-1 imas na dijagonali, znaci samo to je ostalo na dijagonali, a ova potencija dolazi zbog toga sto je to sporedna dijagonala, eh da bi je "preokrenuli" u nama uobicajno dijagonalu vrijedi ta potencija...
znaci potencija ide: [ kojeg reda je determin. * (smanji taj red za 1) ] /2
Ja mislim, i provjerila sam u biljeznici da bi tamo trebao ici -, a ne +.
|
|
[Vrh] |
|
zbunjena Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
frutabella Forumaš(ica)

|
Postano: 7:33 čet, 20. 1. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="zbunjena"]hvala...
ali....malo sam se spetljala pa...zar nije (-1) na broj preokretanja???
i zašto množimo sa kojeg reda je determinanta...
sorry...
hvala[/quote]
Da, da ... nije u detalje raspisao...znaci na dijagonali imamo (-1)^n, a da bi preokrenuli kao sto ti kazes, opet koristimo (-1) ali na potenciju koju sam spomenula, znaci uvijek [b][red determinante - red manje zadane determinante]/2[/b]
pa kad se to dvoje pomnozi dobije se upravo rezultat koji je kolega dobio... :D
Znaci ako nam je determinanta pocetna 2n, onda bi sporednu dijagonalu preokrenuli na sljedeci nacin:
red determinante: 2n
red manje zadane determinante: 2n-1
Pa bi izracunavanje glavne dijagonale izgledalo: (-1)^[2n(2n-1)]/2
zbunjena (napisa): | hvala...
ali....malo sam se spetljala pa...zar nije (-1) na broj preokretanja???
i zašto množimo sa kojeg reda je determinanta...
sorry...
hvala |
Da, da ... nije u detalje raspisao...znaci na dijagonali imamo (-1)^n, a da bi preokrenuli kao sto ti kazes, opet koristimo (-1) ali na potenciju koju sam spomenula, znaci uvijek [red determinante - red manje zadane determinante]/2
pa kad se to dvoje pomnozi dobije se upravo rezultat koji je kolega dobio...
Znaci ako nam je determinanta pocetna 2n, onda bi sporednu dijagonalu preokrenuli na sljedeci nacin:
red determinante: 2n
red manje zadane determinante: 2n-1
Pa bi izracunavanje glavne dijagonale izgledalo: (-1)^[2n(2n-1)]/2
|
|
[Vrh] |
|
|