Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Putovanje kroz vrijeme
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
C'Tebo
Moderator
Moderator

Sarma = la pohva - posuda
-13 = 3 - 16

PostPostano: 12:46 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nije mi to sa paralelnim svijetovima prihvatljivo.
Čini mi se previše nelogičnim da bi neodređenosti na kvantnoj razini mogli utjecati na slobodnu volju.
Tak da u to ne vjerujem.
Al' ak' je stvarno lik rekel (2000.) da će 2004-05 doć do civilnog rata u americi zbog unutarnje politike, onda mi čovjek sve više ima smisla.
Ako opet bush pobijedi na izborima, samo čekam da nekome pukne film s onim njihovim P.A.T.R.I.O.T act-om....
Nije mi to sa paralelnim svijetovima prihvatljivo.
Čini mi se previše nelogičnim da bi neodređenosti na kvantnoj razini mogli utjecati na slobodnu volju.
Tak da u to ne vjerujem.
Al' ak' je stvarno lik rekel (2000.) da će 2004-05 doć do civilnog rata u americi zbog unutarnje politike, onda mi čovjek sve više ima smisla.
Ako opet bush pobijedi na izborima, samo čekam da nekome pukne film s onim njihovim P.A.T.R.I.O.T act-om....

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
C'Tebo
Moderator
Moderator

-13 = 3 - 16

PostPostano: 12:50 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo mi nema smisla dosta toga što on govori.
Da su im rusi prijatelji, a UN se bori na strani "ugnjetavača"...
Mislim...UN je trenutno dosta protiv njihove politike, teško da će im pomoć u njihovom civilnom ratu...
Živi bili pa vidjeli (to je sad negdje)
Samo mi nema smisla dosta toga što on govori.
Da su im rusi prijatelji, a UN se bori na strani "ugnjetavača"...
Mislim...UN je trenutno dosta protiv njihove politike, teško da će im pomoć u njihovom civilnom ratu...
Živi bili pa vidjeli (to je sad negdje)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Zivac
Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: muško
10 = 30 - 20

PostPostano: 14:09 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Lord Sirius"][quote="Zivac"][quote="Lord Sirius"]
Nekako sam se nadao da će se Živac i Cinik javiti sa svojim razmišljanjima.[/quote]

Zašto? Ne da mi se baš raspravljati o očitim temama.[/quote]

Fizičari ste. Zanima me vaše mišljenje.[/quote]

To ima više veze s matematikom nego s fizikom. Iz fizike treba znati samo da je moguće napraviti simulaciju Turingovog stroja koja izvodi trivijalne algoritme.

Ok, kad već hoćete. Napravimo simulaciju Turingovog stroja (može kompjuter) koja izvodi funkciju:
int f(int x) {return !x;}
Zatim informaciju koju vrati funkcija pošaljemo vremenskim strojem u prošlost i damo kao argument istoj funkciji u istom izvođenju.
Dakle izlazi x=!x što ne može biti => slanje informacija natrag u vremenu je nemoguće.

Ova argumentacija je jasna svakome i svatko ju zna, ali ljudi svjesno ne žele priznati ono što je očito jer bi "putovanje kroz vrijeme bilo baš zanimljivo"... Pa dobro, ako je ljudima zanimljivost važnija od očite istine neka se zabavljaju... :roll:

Može se jednino raspravljati o tome što je informacija. U fizici je prilično jasno što je to: bilo kakav fizikalni podatak na temelju kojega mi možemo slobodno odlučiti o svom djelovanju ili napraviti proizvoljan stroj koji će raditi na temelju njega ono što smo mu mi ugradili da radi (npr. kompjuter). Klasično putovanje kroz vrijeme o kakvom se svugdje govori jest slanje ovako definiranih informacija u prošlost.

Ova argumentacija se može pobijati jedino teškom filozofijom da čovjek nijo slobodan ili barem nije slobodan u nekom smislu koji ovu argumentaciju ruši. To bi još nekako i išlo, ali putovanja kroz vrijeme koja bi se dozvoljavala ovom argumentom su nešto tipa duhovni odlazak u drugo vrijeme koje bi onda ograničavalo ljudsku slobodu u klasičnom smislu.

Usput ću reći da se na isti način dokazuje da je nemoguće slati informaciju brže od svjetlosti. Moguća je kvantna korelacija (ako netko zna šta je to) brža od svjetlosti, ali to nije informacija.
Lord Sirius (napisa):
Zivac (napisa):
Lord Sirius (napisa):

Nekako sam se nadao da će se Živac i Cinik javiti sa svojim razmišljanjima.

Zašto? Ne da mi se baš raspravljati o očitim temama.

Fizičari ste. Zanima me vaše mišljenje.

To ima više veze s matematikom nego s fizikom. Iz fizike treba znati samo da je moguće napraviti simulaciju Turingovog stroja koja izvodi trivijalne algoritme.

Ok, kad već hoćete. Napravimo simulaciju Turingovog stroja (može kompjuter) koja izvodi funkciju:
Zatim informaciju koju vrati funkcija pošaljemo vremenskim strojem u prošlost i damo kao argument istoj funkciji u istom izvođenju.
Dakle izlazi x=!x što ne može biti ⇒ slanje informacija natrag u vremenu je nemoguće.

Ova argumentacija je jasna svakome i svatko ju zna, ali ljudi svjesno ne žele priznati ono što je očito jer bi "putovanje kroz vrijeme bilo baš zanimljivo"... Pa dobro, ako je ljudima zanimljivost važnija od očite istine neka se zabavljaju... Rolling Eyes

Može se jednino raspravljati o tome što je informacija. U fizici je prilično jasno što je to: bilo kakav fizikalni podatak na temelju kojega mi možemo slobodno odlučiti o svom djelovanju ili napraviti proizvoljan stroj koji će raditi na temelju njega ono što smo mu mi ugradili da radi (npr. kompjuter). Klasično putovanje kroz vrijeme o kakvom se svugdje govori jest slanje ovako definiranih informacija u prošlost.

Ova argumentacija se može pobijati jedino teškom filozofijom da čovjek nijo slobodan ili barem nije slobodan u nekom smislu koji ovu argumentaciju ruši. To bi još nekako i išlo, ali putovanja kroz vrijeme koja bi se dozvoljavala ovom argumentom su nešto tipa duhovni odlazak u drugo vrijeme koje bi onda ograničavalo ljudsku slobodu u klasičnom smislu.

Usput ću reći da se na isti način dokazuje da je nemoguće slati informaciju brže od svjetlosti. Moguća je kvantna korelacija (ako netko zna šta je to) brža od svjetlosti, ali to nije informacija.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
ddmit
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 14:53 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa da se i ja malo umješam.
Star trek fanovi znaju vrlo dobro osnovne zakone temporalne mehanike i znaju vrlo dobro da vremenski putnik mora biti neprimjetan i mjenjati što manje stvari u prošlosti.
Recimo baci jedan kamen deset metara dalje i neko nestašno dijete uzme taj kamen pogodi njegovog malog pradjeda u glavu i taj putnik odjednom nestane jer u stvari njegov pradjed nije imao prilike da ima djecu!
Dakle sam je uzrokovao promjenu u vremenskom slijedu :oops: !
Ali bogamu ovaj najavljuje stvari koje će se desiti, pa to je u najmanju ruku apsurd!
Dakle, možda bi i za proročicu Kleopatru mogli raći da je vremenski putnik.
Pa da se i ja malo umješam.
Star trek fanovi znaju vrlo dobro osnovne zakone temporalne mehanike i znaju vrlo dobro da vremenski putnik mora biti neprimjetan i mjenjati što manje stvari u prošlosti.
Recimo baci jedan kamen deset metara dalje i neko nestašno dijete uzme taj kamen pogodi njegovog malog pradjeda u glavu i taj putnik odjednom nestane jer u stvari njegov pradjed nije imao prilike da ima djecu!
Dakle sam je uzrokovao promjenu u vremenskom slijedu Embarassed !
Ali bogamu ovaj najavljuje stvari koje će se desiti, pa to je u najmanju ruku apsurd!
Dakle, možda bi i za proročicu Kleopatru mogli raći da je vremenski putnik.

[Vrh]
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 17:15 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da se oglasim...

[quote="Zivac"]
Dakle izlazi x=!x što ne može biti => slanje informacija natrag u vremenu je nemoguće.
[/quote]

U određenim slučajevima...

uzmi

#include <tshift.h>

int f(int x) {if (x) return 1; else return 0}

void main(:))
{
int x=1;

printf("%d",f(x));
tshift(x+1,x); /* <-- Vraća vrijednost x+1 kroz vrijeme, u varijablu x.
}

Što bi bilo mnogo bliže nekoj konkretnoj, kompleksnijoj situaciji u Svemiru.

Ovdje je kroz vrijeme moguće poslati informaciju u svim slučajevima za koje x+1 nije 0. Samo u određenim situacijama. Uzgred, čovjek u tekstu opovrgava ovo teorijom paralelnih svemira.

Vidi http://eskola.hfd.hr/fizika_svemira/vremeplov/suicid.html
Da se oglasim...

Zivac (napisa):

Dakle izlazi x=!x što ne može biti ⇒ slanje informacija natrag u vremenu je nemoguće.

U određenim slučajevima...

uzmi

#include <tshift.h>

int f(int x) {if (x) return 1; else return 0}

void main(Smile)
{
int x=1;

printf("%d",f(x));
tshift(x+1,x); /* ← Vraća vrijednost x+1 kroz vrijeme, u varijablu x.
}

Što bi bilo mnogo bliže nekoj konkretnoj, kompleksnijoj situaciji u Svemiru.

Ovdje je kroz vrijeme moguće poslati informaciju u svim slučajevima za koje x+1 nije 0. Samo u određenim situacijama. Uzgred, čovjek u tekstu opovrgava ovo teorijom paralelnih svemira.

Vidi http://eskola.hfd.hr/fizika_svemira/vremeplov/suicid.html

krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 20:47 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]slanje informacija natrag u vremenu je nemoguće[/quote]

Zanimljivo je da slanje informacija iz proslosti u buducnost bar nacelno nije nemoguce (u smislu da ne krsi neki fizikalni zakon, koliko je meni poznato). Ne mislim na komad papira na kojeg nazvrljate oporuku, zatvorite u metalni cilindar i negdje zakopate. Mislim na stroj kojim doslovno mozete "gledati proslost"... ne ono sto je netko snimio na film, nego po vlastitom izboru mjesta i vremena. To je tema nekoliko SF romana & prica koje procitah. Zaplet je uvijek da ljudi pocnu promatrati neposrednu proslost, tj. sadasnjost, sto izazove brojne drustvene promjene. Izmedju ostalog video-uradci poput nedavnog Sevinog postanu potpuno nezanimljivi :D
Zivac (napisa):
slanje informacija natrag u vremenu je nemoguće

Zanimljivo je da slanje informacija iz proslosti u buducnost bar nacelno nije nemoguce (u smislu da ne krsi neki fizikalni zakon, koliko je meni poznato). Ne mislim na komad papira na kojeg nazvrljate oporuku, zatvorite u metalni cilindar i negdje zakopate. Mislim na stroj kojim doslovno mozete "gledati proslost"... ne ono sto je netko snimio na film, nego po vlastitom izboru mjesta i vremena. To je tema nekoliko SF romana & prica koje procitah. Zaplet je uvijek da ljudi pocnu promatrati neposrednu proslost, tj. sadasnjost, sto izazove brojne drustvene promjene. Izmedju ostalog video-uradci poput nedavnog Sevinog postanu potpuno nezanimljivi Very Happy

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Blockflöte
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 11 - 2

PostPostano: 21:03 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

"Svjetlost drugih dana", A.C. Clarke i jedna pripovjetka u nekom starom Siriusu, mislim :).([size=9]Strašno da "Svjetlost drugih dana" zbog zakasnine nisam do kraja pročitao...:oops: [/size])

To su, recimo, zanimljive ideje, kojima bi se vrijedilo pozabaviti u svijetu fizike...

[quote="krcko"]
Izmedju ostalog video-uradci poput nedavnog Sevinog postanu potpuno nezanimljivi :D
[/quote]

Čak i prosječnom hrvatu? ;)

Zapravo Clarke, kolko se sjećam spominje nešto dosta slično bulažnjenjima J.T.-a. Isto se barata nekim mikrosingularnostima, tj. mikrocrvotočinama, koje ne samo da predstavljaju rupe u prostoru, nego onda i u vremenu pa svi mogu gledati što hoće i kad hoće...

Zna li netko neki makar kvaziznanstveni site gdje se raspravlja o teorijama i praksama vezanim uz otkrića crvotočina?
"Svjetlost drugih dana", A.C. Clarke i jedna pripovjetka u nekom starom Siriusu, mislim Smile.(Strašno da "Svjetlost drugih dana" zbog zakasnine nisam do kraja pročitao...Embarassed )

To su, recimo, zanimljive ideje, kojima bi se vrijedilo pozabaviti u svijetu fizike...

krcko (napisa):

Izmedju ostalog video-uradci poput nedavnog Sevinog postanu potpuno nezanimljivi Very Happy

Čak i prosječnom hrvatu? Wink

Zapravo Clarke, kolko se sjećam spominje nešto dosta slično bulažnjenjima J.T.-a. Isto se barata nekim mikrosingularnostima, tj. mikrocrvotočinama, koje ne samo da predstavljaju rupe u prostoru, nego onda i u vremenu pa svi mogu gledati što hoće i kad hoće...

Zna li netko neki makar kvaziznanstveni site gdje se raspravlja o teorijama i praksama vezanim uz otkrića crvotočina?

ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 22:34 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ddmit"]
Dakle sam je uzrokovao promjenu u vremenskom slijedu :oops: ![/quote]
Kretanje kroz 3d prostore se razmatra u kontekstu 4d prostora. Mozda je pogresno razmatrati 4d kretanje u kontekstu 4d prostora?
[quote="Zivac"]Ova argumentacija je jasna svakome i svatko ju zna, ali ljudi svjesno ne žele priznati ono što je očito jer bi "putovanje kroz vrijeme bilo baš zanimljivo"... Pa dobro, ako je ljudima zanimljivost važnija od očite istine neka se zabavljaju... :roll:[/quote]
Odkud premisa da je svijet razumno (logicki) koncipiran? Fizika se svodi na trazenje matematicke korelacije ogranicenog skupa svojstava nekog uskog skupa objekata sa nekim drugim ogranicenim skupom svojstava nekog drugog uskog skupa objekata. Ne bih bio suvise iskljuciv samo zato sto postoji kontraargument.

Na zalost, ova diskusija je ipak vecinom pitanje vjere.
ddmit (napisa):

Dakle sam je uzrokovao promjenu u vremenskom slijedu Embarassed !

Kretanje kroz 3d prostore se razmatra u kontekstu 4d prostora. Mozda je pogresno razmatrati 4d kretanje u kontekstu 4d prostora?
Zivac (napisa):
Ova argumentacija je jasna svakome i svatko ju zna, ali ljudi svjesno ne žele priznati ono što je očito jer bi "putovanje kroz vrijeme bilo baš zanimljivo"... Pa dobro, ako je ljudima zanimljivost važnija od očite istine neka se zabavljaju... Rolling Eyes

Odkud premisa da je svijet razumno (logicki) koncipiran? Fizika se svodi na trazenje matematicke korelacije ogranicenog skupa svojstava nekog uskog skupa objekata sa nekim drugim ogranicenim skupom svojstava nekog drugog uskog skupa objekata. Ne bih bio suvise iskljuciv samo zato sto postoji kontraargument.

Na zalost, ova diskusija je ipak vecinom pitanje vjere.

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
(Mothers Against Dirty Dialectics)
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk Wink

Zadnja promjena: ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE; 22:37 sri, 9. 6. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 22:41 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Kretanje kroz 3d prostore se razmatra u kontekstu 4d prostora. Mozda je pogresno razmatrati 4d kretanje u kontekstu 4d prostora?[/quote]

Možda je pogrešno razmatrati _kretanje_ uopće? Ako se ne varam, pojam kretanja u sebi pretpostavlja nezavisan protok vremena.
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa):

Možda je pogrešno razmatrati _kretanje_ uopće? Ako se ne varam, pojam kretanja u sebi pretpostavlja nezavisan protok vremena.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 22:45 sri, 9. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]Možda je pogrešno razmatrati _kretanje_ uopće? Ako se ne varam, pojam kretanja u sebi pretpostavlja nezavisan protok vremena.[/quote]
Simpaticna konstatacija :) Malo navodi na Zenove paradokse :)

Bsajds: zivac il netko opovrgni me, al mislim da se pojam "protoka vremena" definira subjektivno (iliti, ovisno o subjektu :D) (buduci da je protok vremena kvaliteta prostora?)
veky (napisa):

Simpaticna konstatacija Smile Malo navodi na Zenove paradokse Smile

Bsajds: zivac il netko opovrgni me, al mislim da se pojam "protoka vremena" definira subjektivno (iliti, ovisno o subjektu Very Happy) (buduci da je protok vremena kvaliteta prostora?)

Pupoljak nije negiran. Rekao sam to i ponovit cu to jos jedanput. Pupoljak NIJE negirAn.
MADD
[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 18:46 čet, 10. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Bsajds: zivac il netko opovrgni me, al mislim da se pojam "protoka vremena" definira subjektivno (iliti, ovisno o subjektu :D)[/quote]

..s time da je subjekt atom cezija 133 ohladjen na apsolutnu nulu:

[quote="SI"]The second is the duration of 9192631770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the cesium 133 atom.[/quote]
Bsajds: zivac il netko opovrgni me, al mislim da se pojam "protoka vremena" definira subjektivno (iliti, ovisno o subjektu Very Happy)

SI (napisa):
The second is the duration of 9192631770 periods of the radiation corresponding to the transition between the two hyperfine levels of the ground state of the cesium 133 atom.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 9:24 pet, 11. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="krcko"][quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]Bsajds: zivac il netko opovrgni me, al mislim da se pojam "protoka vremena" definira subjektivno (iliti, ovisno o subjektu :D)[/quote]

..s time da je subjekt atom cezija 133 ohladjen na apsolutnu nulu:[/quote]
ima nas svakakvih :D
krcko (napisa):
Bsajds: zivac il netko opovrgni me, al mislim da se pojam "protoka vremena" definira subjektivno (iliti, ovisno o subjektu Very Happy)

ima nas svakakvih Very Happy

MADD
[Vrh]
Morpheus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 22:11 ned, 13. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ne mogu reci da razumije sve te vremensko prostorno i sta ja znam kakve teorije koje su stvorili ljudi koji imaju "blago"(da blago skoro duplo) veci IQ od mene
(hint S.Hawking) pa ni nemam zelju raspravljat o valjanosti njihovih teorija(to bi bilo kao da se fratar iz 18st. svadi s Henryem Fordom o konceptu prijevoznih sredstava)
ali sto se tice tocno ovog"putnika"iz 2030. mislim ovo:
ili je on sam sastavio taj stroj ili ga je neka agencija (tipa futuristička NASA ) koja je sastavila taj stroj poslala
U oba slucajc tip nije idiot koji se slucajno nasao kako putuje u proslost
pa ako nije idiot ocito zna da mu sad nitko nece vjerovat da je iz budućnosti bez konkretnih dokaza (koji bi po meni bil recimo da zna naslove iz svih velikih svjetskih novina-za svaki dan)
osim toga po njemu ce nastupiti veliki nuklearni rat ,pa mislim ono sta bi poslije njega znanost trebala procvjetat
poslije takvoga rata ljudi bi pokusavali samo prezivjet a ne istrazivat mogućnost povratka u proslost;
ima jos slicnih rupa koje pokazuju da je tip (ako je putnik iz buducnosti)
idiot

zbog toga njegova prica nalikuje na trecerazredan SF film
Ne mogu reci da razumije sve te vremensko prostorno i sta ja znam kakve teorije koje su stvorili ljudi koji imaju "blago"(da blago skoro duplo) veci IQ od mene
(hint S.Hawking) pa ni nemam zelju raspravljat o valjanosti njihovih teorija(to bi bilo kao da se fratar iz 18st. svadi s Henryem Fordom o konceptu prijevoznih sredstava)
ali sto se tice tocno ovog"putnika"iz 2030. mislim ovo:
ili je on sam sastavio taj stroj ili ga je neka agencija (tipa futuristička NASA ) koja je sastavila taj stroj poslala
U oba slucajc tip nije idiot koji se slucajno nasao kako putuje u proslost
pa ako nije idiot ocito zna da mu sad nitko nece vjerovat da je iz budućnosti bez konkretnih dokaza (koji bi po meni bil recimo da zna naslove iz svih velikih svjetskih novina-za svaki dan)
osim toga po njemu ce nastupiti veliki nuklearni rat ,pa mislim ono sta bi poslije njega znanost trebala procvjetat
poslije takvoga rata ljudi bi pokusavali samo prezivjet a ne istrazivat mogućnost povratka u proslost;
ima jos slicnih rupa koje pokazuju da je tip (ako je putnik iz buducnosti)
idiot

zbog toga njegova prica nalikuje na trecerazredan SF film

[Vrh]
Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 22:40 ned, 13. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]
Možda je pogrešno razmatrati _kretanje_ uopće? Ako se ne varam, pojam kretanja u sebi pretpostavlja nezavisan protok vremena.[/quote]

Zašto? Jednostavno definiraš kretanje na prikladan način i sve funkcionira.

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]
Bsajds: zivac il netko opovrgni me, al mislim da se pojam "protoka vremena" definira subjektivno (iliti, ovisno o subjektu :D) (buduci da je protok vremena kvaliteta prostora?)[/quote]

Ne kužim što to točno znači "subjektivno"?
veky (napisa):

Bsajds: zivac il netko opovrgni me, al mislim da se pojam "protoka vremena" definira subjektivno (iliti, ovisno o subjektu Very Happy) (buduci da je protok vremena kvaliteta prostora?)

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 22:48 ned, 13. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Ne kužim što to točno znači "subjektivno"?[/quote]
Das covjeku sat i onda vidis kolko je na njegovom satu proslo a kolko na necijem tudjem? :)
Zivac (napisa):

Das covjeku sat i onda vidis kolko je na njegovom satu proslo a kolko na necijem tudjem? Smile

MADD
[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 21:48 pon, 14. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"][quote="veky"]
Možda je pogrešno razmatrati _kretanje_ uopće? Ako se ne varam, pojam kretanja u sebi pretpostavlja nezavisan protok vremena.[/quote]

Zašto? Jednostavno definiraš kretanje na prikladan način i sve funkcionira.[/quote]

Probaj. Bit ću zahvalan. I imam feeling da neću biti jedini. :-)
Zivac (napisa):
veky (napisa):

Probaj. Bit ću zahvalan. I imam feeling da neću biti jedini. Smile

[Vrh]
diex
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 13:12 uto, 15. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

haha,covjek je dosao iz budocnosti,spojio se na irc i pricao o nuklearnom ratu,mozda bi vjerovao da si je icq instalirao
haha,covjek je dosao iz budocnosti,spojio se na irc i pricao o nuklearnom ratu,mozda bi vjerovao da si je icq instalirao

[Vrh]
Zivac

10 = 30 - 20

PostPostano: 13:30 uto, 15. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="Zivac"]Ne kužim što to točno znači "subjektivno"?[/quote]
Das covjeku sat i onda vidis kolko je na njegovom satu proslo a kolko na necijem tudjem? :)[/quote]

Dobro, samo se to u fizici zove relativnost, a ne subjektivnost. :) Onda je istina da je vrijeme u fizici relativno, tj. vremenska udaljenost između dva događaja ovisi o sustavu iz kojeg promatramo.

[quote="veky"][quote="Zivac"][quote="veky"]

Zašto? Jednostavno definiraš kretanje na prikladan način i sve funkcionira.[/quote]

Probaj. Bit ću zahvalan. I imam feeling da neću biti jedini. :-)[/quote]

Položaj objekta X u prostorvremenu je opisan nekom svjetskom crtom (crta koja ide u smjeru vremena). Fizikalni je zakon da u svakom sustavu svjetska crta sječe svaku prostornu plohu u točno jednoj točki (ilitiga u svakom vremenu se objekt nalazi na točno jednom mjestu). Zato u zadanom sustavu možemo definirati funkciju t->(x,y,z). Kretanje tog objekta [i]u tom sustavu [/i] je onda promjena te funkcije u ovisnosti o t.
Zivac (napisa):

Das covjeku sat i onda vidis kolko je na njegovom satu proslo a kolko na necijem tudjem? Smile

Dobro, samo se to u fizici zove relativnost, a ne subjektivnost. Smile Onda je istina da je vrijeme u fizici relativno, tj. vremenska udaljenost između dva događaja ovisi o sustavu iz kojeg promatramo.

veky (napisa):
Zivac (napisa):
veky (napisa):

Probaj. Bit ću zahvalan. I imam feeling da neću biti jedini. Smile

Položaj objekta X u prostorvremenu je opisan nekom svjetskom crtom (crta koja ide u smjeru vremena). Fizikalni je zakon da u svakom sustavu svjetska crta sječe svaku prostornu plohu u točno jednoj točki (ilitiga u svakom vremenu se objekt nalazi na točno jednom mjestu). Zato u zadanom sustavu možemo definirati funkciju t→(x,y,z). Kretanje tog objekta u tom sustavu je onda promjena te funkcije u ovisnosti o t.

[Vrh]
ZELENIZUBNAPLANETIDO
SADE

Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 12 - 5

PostPostano: 14:38 uto, 15. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zivac"]Položaj objekta X u prostorvremenu je opisan nekom svjetskom crtom (crta koja ide u smjeru vremena). Fizikalni je zakon da u svakom sustavu svjetska crta sječe svaku [b]prostornu[/b] plohu[/quote]
Mislis... PDG put :) u 4D prostoru koji svaku od medjusobno paralelnih hiperravnina tog prostora sijece u tocno jednoj tocki?
[quote="Zivac"]u točno jednoj točki (ilitiga u svakom vremenu se objekt nalazi na točno jednom mjestu).[/quote]
A-ha.. Kako doticni model interpretira elektron/pozitron parove? Ako sam dobro shvatio Feynmannov diagram (tako se zvao?) stvaranje cestice i anticestice interpretira kao jednu cesticu koja kruzi prostorvremenom samo sto 3dimenzionalno gledano izgleda kao da dvije cestice nastaju, razdvajaju, sastaju i nestaju, a u biti se radi o jednoj cestici koja se iz nekog razloga vraca natrag kroz vrijeme? (to je ideja antimaterije ako sam dobro shvatio?)
[quote="Zivac"]Zato u zadanom sustavu možemo definirati funkciju t->(x,y,z). Kretanje tog objekta [i]u tom sustavu[/i] je onda promjena te funkcije u ovisnosti o t.[/quote]
"Zato" mi je malo nejasan s obzirom na prethodnu napomenu.. Al.. Cisto hipotetsko naklapanje...
Ideja koja je motivirala vekyev post je bila opaska o "kretanju kroz vrijeme" (tj. putovanju :)) o tome kako je mozda pogresno 4d kretanje razmatrati u kontekstu 4d prostora (buduci da se kod parametrizacije takvog kretanja prirodno namece 5-ta dimenzija grafa takvog kretanja?)
Stoga ne bi bilo suvise bizarno za razmisliti, da.. Ukoliko manipuliranje kretanjem po "cetvrtoj osi" jest moguce, koliko je ono prakticno izvedivo buduci da se nikad necemo moci vratiti odakle smo krenuli (na slican nacin kao sto se ne mozemo vratiti na isto mjesto u prostorvremenu kada krenemo u "prostorno" putovanje)?

u tom kontekstu :) izreka [i]"Svaki se most moze preci samo jednom"[/i] ima skroz simpaticne konotacije.. :)
Zivac (napisa):
Položaj objekta X u prostorvremenu je opisan nekom svjetskom crtom (crta koja ide u smjeru vremena). Fizikalni je zakon da u svakom sustavu svjetska crta sječe svaku prostornu plohu

Mislis... PDG put Smile u 4D prostoru koji svaku od medjusobno paralelnih hiperravnina tog prostora sijece u tocno jednoj tocki?
Zivac (napisa):
u točno jednoj točki (ilitiga u svakom vremenu se objekt nalazi na točno jednom mjestu).

A-ha.. Kako doticni model interpretira elektron/pozitron parove? Ako sam dobro shvatio Feynmannov diagram (tako se zvao?) stvaranje cestice i anticestice interpretira kao jednu cesticu koja kruzi prostorvremenom samo sto 3dimenzionalno gledano izgleda kao da dvije cestice nastaju, razdvajaju, sastaju i nestaju, a u biti se radi o jednoj cestici koja se iz nekog razloga vraca natrag kroz vrijeme? (to je ideja antimaterije ako sam dobro shvatio?)
Zivac (napisa):
Zato u zadanom sustavu možemo definirati funkciju t→(x,y,z). Kretanje tog objekta u tom sustavu je onda promjena te funkcije u ovisnosti o t.

"Zato" mi je malo nejasan s obzirom na prethodnu napomenu.. Al.. Cisto hipotetsko naklapanje...
Ideja koja je motivirala vekyev post je bila opaska o "kretanju kroz vrijeme" (tj. putovanju Smile) o tome kako je mozda pogresno 4d kretanje razmatrati u kontekstu 4d prostora (buduci da se kod parametrizacije takvog kretanja prirodno namece 5-ta dimenzija grafa takvog kretanja?)
Stoga ne bi bilo suvise bizarno za razmisliti, da.. Ukoliko manipuliranje kretanjem po "cetvrtoj osi" jest moguce, koliko je ono prakticno izvedivo buduci da se nikad necemo moci vratiti odakle smo krenuli (na slican nacin kao sto se ne mozemo vratiti na isto mjesto u prostorvremenu kada krenemo u "prostorno" putovanje)?

u tom kontekstu Smile izreka "Svaki se most moze preci samo jednom" ima skroz simpaticne konotacije.. Smile

MADD
[Vrh]
Nesi
Inventar Foruma
(Moderator)
Inventar Foruma<br>(Moderator)

Spol: kućni ljubimac
Sarma: -

PostPostano: 7:41 sri, 16. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Morpheus"]pa ako nije idiot ocito zna da mu sad nitko nece vjerovat da je iz budućnosti bez konkretnih dokaza (koji bi po meni bil recimo da zna naslove iz svih velikih svjetskih novina-za svaki dan)[/quote]

ako si ti u stanju ponoviti naslove svih velikih HRVATSKIH novina zadnjih tjedan dana, svaka cast

jerbo, ako je dosao iz 2015, mislis li da je vise od 20 godina proveo pamteci naslove svih novina kako bi mogao ljudima poput tebe dokazati da je zbilja iz buducnosti? mislis li da je 20 godina prije odlaska u proslost ZNAO da ce tamo ici?
naslov novina ovisi o tome sto se dogadja u toj drzavi/svijetu
obzirom na pricu o paralelnim svemirima.... imas li sad imalo pojma/osjecaja koliko bi on to naslova morao pamtiti samo da TEBE zadovolji?
i uostalom, sto tebi znaci naslov nekog izdanja najcitanijeg lista juznoafricke republike?
isto toliko koliko tom tipu znaci naslov bilokojeg izdanja u hrvatskoj... zar ne?

reci da je netko idiot zato jer nije zadovoljio TVOJ IMO glup kriterij 'provjere' .... je glupo.... ne mislis li?
Morpheus (napisa):

ako si ti u stanju ponoviti naslove svih velikih HRVATSKIH novina zadnjih tjedan dana, svaka cast

jerbo, ako je dosao iz 2015, mislis li da je vise od 20 godina proveo pamteci naslove svih novina kako bi mogao ljudima poput tebe dokazati da je zbilja iz buducnosti? mislis li da je 20 godina prije odlaska u proslost ZNAO da ce tamo ici?
naslov novina ovisi o tome sto se dogadja u toj drzavi/svijetu
obzirom na pricu o paralelnim svemirima.... imas li sad imalo pojma/osjecaja koliko bi on to naslova morao pamtiti samo da TEBE zadovolji?
i uostalom, sto tebi znaci naslov nekog izdanja najcitanijeg lista juznoafricke republike?
isto toliko koliko tom tipu znaci naslov bilokojeg izdanja u hrvatskoj... zar ne?

reci da je netko idiot zato jer nije zadovoljio TVOJ IMO glup kriterij 'provjere' .... je glupo.... ne mislis li?

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum