Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Ekstremi??
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
luna
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 0 - 0

PostPostano: 15:36 sub, 12. 6. 2004    Naslov: Ekstremi?? Citirajte i odgovorite

Zna li netko rijesiti ovaj zadatak:

Odredite ekstreme funkcije f(x,y)=x+y2/4x+z2/y+2/z u prvom oktantu.
(y2 je y na kvadrat!!)

Kada nadem stecionarne tocke,sto onda? Kakav mi je uvjet ovdje? Ili ide preko Lagrengeove funkcije?

I moze li mi netko reci kada koristim obicne ekstreme,kada uvjetne,i kada gledam rub i unutrasnjost????

Puuuuno hvala....

(y2 je y na kvadrat!!)

Kada nadem stecionarne tocke,sto onda? Kakav mi je uvjet ovdje? Ili ide preko Lagrengeove funkcije?

I moze li mi netko reci kada koristim obicne ekstreme,kada uvjetne,i kada gledam rub i unutrasnjost????

Puuuuno hvala....

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 16:52 sub, 12. 6. 2004    Naslov: Re: Ekstremi?? Citirajte i odgovorite

[quote="luna"]Zna li netko rijesiti ovaj zadatak:

(y2 je y na kvadrat!!)

Kada nadem stecionarne tocke,sto onda?[/quote]

Onda ih (ako stvarno nemaš pametnije ideje) napišeš na Forum, da vidimo da zaista nešto radiš oko tog zadatka. :!:

[quote] Kakav mi je uvjet ovdje? Ili ide preko Lagrengeove funkcije?[/quote]

Zanimljiva upotreba veznika "ili". Lagrangeova funkcija se upravo i koristi kod uvjetnih ekstremâ. S tim da se naziv "uvjetni ekstrem" koristi za ekstreme na područjima zadanim jednakostima (nivo-skupovi lijepih funkcijâ), a ne nejednakostima. Dakle, "prvi oktant" (odnosno x>0&y>0&z>0 ) možeš shvatiti kao neku vrstu "uvjeta", ali to nije "uvjetni ekstrem" u pravom smislu riječi.
Ovo jednostavno znači da obraćaš pažnju samo na stacionarne točke koje su u prvom oktantu.

[quote]I moze li mi netko reci kada koristim obicne ekstreme,kada uvjetne,i kada gledam rub i unutrasnjost???? [/quote]

Za "obične" (bezuvjetne) i uvjetne ti piše gore. Ako imaš "maksimiziraj f(x) na skupu ...g(x)=0 ", to je zadaća uvjetnog ekstrema.

Rub i unutrašnjost... well. Postoje lokalni i globalni ekstremi. Stroge definicije vjerujem da znaš - ako ne, bilježnicu u ruke i ponovi. Ako tražiš ekstreme na otvorenom skupu (cijeli prostor je naravno također otvoren), a imaš samo konačno mnogo lokalnih ekstremâ unutra, najmanji od njih je jedini kandidat za globalni minimum, a najveći je jedini kandidat za globalni maksimum. Hoće li ti kandidati i biti globalni ekstremi, ovisi o tome je li funkcija uopće ograničena.

Ako tražiš ekstreme na zatvorenom skupu... zatvoren skup je njegova unutrašnjost unija njegov rub. Unutrašnjost je svedeno na prethodni odlomak, a rub je najčešće moguće zapisati kao nivo-skup neke dobre funkcije, pa na njemu imaš uvjetni ekstrem. Opet ih sve strpaš na jedno mjesto, gledaš najmanji i najveći, ograničenost, i to je to.

Ako hoćeš da ti riješimo gornji zadatak, bar ga zapiši nedvosmisleno. Hint: zagrade.
y na kvadrat se piše kao sqy ili y^2 .
luna (napisa):

(y2 je y na kvadrat!!)

Kada nadem stecionarne tocke,sto onda?

Onda ih (ako stvarno nemaš pametnije ideje) napišeš na Forum, da vidimo da zaista nešto radiš oko tog zadatka. Exclamation

Citat:
Kakav mi je uvjet ovdje? Ili ide preko Lagrengeove funkcije?

Zanimljiva upotreba veznika "ili". Lagrangeova funkcija se upravo i koristi kod uvjetnih ekstremâ. S tim da se naziv "uvjetni ekstrem" koristi za ekstreme na područjima zadanim jednakostima (nivo-skupovi lijepih funkcijâ), a ne nejednakostima. Dakle, "prvi oktant" (odnosno x>0&y>0&z>0 ) možeš shvatiti kao neku vrstu "uvjeta", ali to nije "uvjetni ekstrem" u pravom smislu riječi.
Ovo jednostavno znači da obraćaš pažnju samo na stacionarne točke koje su u prvom oktantu.

Citat:

Za "obične" (bezuvjetne) i uvjetne ti piše gore. Ako imaš "maksimiziraj f(x) na skupu ...g(x)=0 ", to je zadaća uvjetnog ekstrema.

Rub i unutrašnjost... well. Postoje lokalni i globalni ekstremi. Stroge definicije vjerujem da znaš - ako ne, bilježnicu u ruke i ponovi. Ako tražiš ekstreme na otvorenom skupu (cijeli prostor je naravno također otvoren), a imaš samo konačno mnogo lokalnih ekstremâ unutra, najmanji od njih je jedini kandidat za globalni minimum, a najveći je jedini kandidat za globalni maksimum. Hoće li ti kandidati i biti globalni ekstremi, ovisi o tome je li funkcija uopće ograničena.

Ako tražiš ekstreme na zatvorenom skupu... zatvoren skup je njegova unutrašnjost unija njegov rub. Unutrašnjost je svedeno na prethodni odlomak, a rub je najčešće moguće zapisati kao nivo-skup neke dobre funkcije, pa na njemu imaš uvjetni ekstrem. Opet ih sve strpaš na jedno mjesto, gledaš najmanji i najveći, ograničenost, i to je to.

Ako hoćeš da ti riješimo gornji zadatak, bar ga zapiši nedvosmisleno. Hint: zagrade.
y na kvadrat se piše kao sqy ili y^2 .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
luna
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:34 ned, 13. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala ti na objasnjenju....sada je vec nesto jasnije :wink:
Hvala ti na objasnjenju....sada je vec nesto jasnije Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum