Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
.anchy. Forumaš(ica)

|
Postano: 10:23 pon, 14. 3. 2011 Naslov: zadaci |
|
|
muče me 3. i 4. zadatak u http://web.math.hr/nastava/alg/zadace/zadaca1.pdf
u 3.zadatku neznam izračunati inverzni element..((u,v,w) sam uzela za inverzni,pa računam kolko mi je u,v i w)dobim
a1*u=1
a2*u+v=0
a3*u+w=0 za desni inverz
u*a1=1
va1+a2=0
wa1+a3=0 za lijevi
probala sam dosta toga izraziti,pa uvrstiti u formule,ali mi uvijek ispadne 0=0 :(
u 4.zadatku je problem neutralni element.
dobijem x°g°e=e°g°x=x, pa slijedi da je g°e=e°g, i tu sam zapela. Znači li to da je g ili e neutralni element u G, pp da je to g(neznam argumentirati,tak mi se čini :?: ), pa je g°e=e°g=e, iz čega slijedi da je e neutralni element za operaciju *??
I 9.zadatak,njega neznam ni početi :?
muče me 3. i 4. zadatak u http://web.math.hr/nastava/alg/zadace/zadaca1.pdf
u 3.zadatku neznam izračunati inverzni element..((u,v,w) sam uzela za inverzni,pa računam kolko mi je u,v i w)dobim
a1*u=1
a2*u+v=0
a3*u+w=0 za desni inverz
u*a1=1
va1+a2=0
wa1+a3=0 za lijevi
probala sam dosta toga izraziti,pa uvrstiti u formule,ali mi uvijek ispadne 0=0
u 4.zadatku je problem neutralni element.
dobijem x°g°e=e°g°x=x, pa slijedi da je g°e=e°g, i tu sam zapela. Znači li to da je g ili e neutralni element u G, pp da je to g(neznam argumentirati,tak mi se čini ), pa je g°e=e°g=e, iz čega slijedi da je e neutralni element za operaciju *??
I 9.zadatak,njega neznam ni početi
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:12 pon, 14. 3. 2011 Naslov: |
|
|
Pretpostavljam da u 3. dobivaš 0=0 jer rješavaš nekakav sustav ili što već. Trebaš izraziti u, v i w te provjeriti da je [latex]u\in\mathbb{Q}^*[/latex] (a je, jer [latex]u=a_1^{-1}[/latex], a budući je Q* multiplikativna grupa, tada postoji [latex]a_1^{-1}[/latex]). Slično sa v i w, treba se provjeriti da su u aditivnoj grupi Q, samo se tu možda treba napomenuti da bez obzira što je [latex]a_1^{-1}[/latex] iz Q* da će svejedno on biti i u aditivnoj grupi i da će [latex]a_2a_1^{-1}[/latex] biti u aditivnoj grupi itd.
U 4. slično. Označi sa u inverz u (G,*). Tada je x*u=x akko x°g°u=x. Sada jer je (G,°) grupa možeš koristiti asocijativnost i činjenicu da u (G,°) element g ima inverz. Iz toga možeš izraziti koliki je u. Nakon što izračunaš koliki je u, pogledaj direktnim uvrštavanjem da li je on i lijevi neutral u (G,*)
U 9. prvo pretpostavimo da postoji rješenje od [latex]x^2ax=a^{-1}[/latex] i označimo to rješenje sa [latex]x_1[/latex]. Tada je
[spoiler][latex]ax_1^2ax_1=e\Rightarrow (ax_1)x_1(ax_1)=e \Rightarrow x_1(ax_1)=(ax_1)^{-1}[/latex]
Iz toga dalje slijedi
[latex]x_1(ax_1)(ax_1)=e \Rightarrow ax_1(ax_1)(ax_1)=a \Rightarrow (ax_1)^3=a[/latex]
pa uzmemo [latex]b=ax_1[/latex].[/spoiler]
Obratno se može riješiti pogađanjem ili uvrštavanjem a=b^3 u jednadžbu.
Pretpostavljam da u 3. dobivaš 0=0 jer rješavaš nekakav sustav ili što već. Trebaš izraziti u, v i w te provjeriti da je (a je, jer , a budući je Q* multiplikativna grupa, tada postoji ). Slično sa v i w, treba se provjeriti da su u aditivnoj grupi Q, samo se tu možda treba napomenuti da bez obzira što je iz Q* da će svejedno on biti i u aditivnoj grupi i da će biti u aditivnoj grupi itd.
U 4. slično. Označi sa u inverz u (G,*). Tada je x*u=x akko x°g°u=x. Sada jer je (G,°) grupa možeš koristiti asocijativnost i činjenicu da u (G,°) element g ima inverz. Iz toga možeš izraziti koliki je u. Nakon što izračunaš koliki je u, pogledaj direktnim uvrštavanjem da li je on i lijevi neutral u (G,*)
U 9. prvo pretpostavimo da postoji rješenje od i označimo to rješenje sa . Tada je
Spoiler [hidden; click to show]: |
Iz toga dalje slijedi
pa uzmemo  . |
Obratno se može riješiti pogađanjem ili uvrštavanjem a=b^3 u jednadžbu.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
.anchy. Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
there is no spoon Forumaš(ica)

|