Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2. zadaca
WWW:
Idite na 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Vanja_
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-1 = 2 - 3

PostPostano: 21:40 čet, 24. 3. 2011    Naslov: 2. zadaca Citirajte i odgovorite

Imam zadatak sa cestama. Ako sam dobro skuzio struktura ''ceste'' sadrzi vise cesti?

U zadatku ne pise da li smijem koristiti dodatne strukture...

Da li mogu kreirati dodatnu strukturu ''cesta'' koja sadrzi dva stringa: naziv ceste i mjesta, a onda strukturu ''ceste'' kreirati kao polje tipa ''cesta''?
Imam zadatak sa cestama. Ako sam dobro skuzio struktura ''ceste'' sadrzi vise cesti?

U zadatku ne pise da li smijem koristiti dodatne strukture...

Da li mogu kreirati dodatnu strukturu ''cesta'' koja sadrzi dva stringa: naziv ceste i mjesta, a onda strukturu ''ceste'' kreirati kao polje tipa ''cesta''?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
26 = 40 - 14

PostPostano: 22:44 čet, 24. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možeš što hoćeš, samo je glavno da sve radi kako je napisano u zadatku + važna napomena, ne znam dal je na stranici od rp-a ili ne, uglavnom svaki main se mora završiti u roku od 5 sekundi.
Možeš što hoćeš, samo je glavno da sve radi kako je napisano u zadatku + važna napomena, ne znam dal je na stranici od rp-a ili ne, uglavnom svaki main se mora završiti u roku od 5 sekundi.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
nike
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 16:21 pet, 25. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

može mi netko objasnit kako da izračunam duljinu stringa koji sadrži dvije-tri riječi i kako da dohvatim prvu riječ,kako dohvatit drugu,trću itd koliko ih već ima?
može mi netko objasnit kako da izračunam duljinu stringa koji sadrži dvije-tri riječi i kako da dohvatim prvu riječ,kako dohvatit drugu,trću itd koliko ih već ima?

[Vrh]
pmli
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

197 = 203 - 6

PostPostano: 17:22 pet, 25. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nike"]može mi netko objasnit kako da izračunam duljinu stringa koji sadrži dvije-tri riječi i kako da dohvatim prvu riječ,kako dohvatit drugu,trću itd koliko ih već ima?[/quote]
Nekom kombinacijom funkcija find, substr i erase, možda u nekoj while petlji koja se vrti dok string nije prazan.
nike (napisa):

Nekom kombinacijom funkcija find, substr i erase, možda u nekoj while petlji koja se vrti dok string nije prazan.

[Vrh]
kaj
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 2

PostPostano: 17:35 pet, 25. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zašto kad u strukturi stavim [code:1] set<string> A;[/code:1]
kompajler mi ovako odgovori: " ISO C++ forbids declaration of "set" with no type "?
Probao sam sa bilo kojim tipom podataka, al opet isto javlja.

EDIT: stavio sam [code:1]using namespace std;[/code:1] u .h datoteku pa ce valjda sad raditi.
Zašto kad u strukturi stavim
Kod:
 set<string> A;

kompajler mi ovako odgovori: " ISO C++ forbids declaration of "set" with no type "?
Probao sam sa bilo kojim tipom podataka, al opet isto javlja.

EDIT: stavio sam
Kod:
using namespace std;
u .h datoteku pa ce valjda sad raditi.

[Vrh]
kakt00s
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

33 = 43 - 10

PostPostano: 19:54 sub, 26. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zadatak [b]gugl[/b]

Vidim da su u primjeru maina tri koda za ispis (vector, set i list), ali mi nije jasno za što služi

[i]void ispisi(set<string> vs)[/i]

pošto se nigdje ne koristi. Jel moguće da je nešto krivo u zadanim funkcijama? Dvije vraćaju list, a jedna vector. Možda bi jedna od ovih koje vraćaju list trebala vraćati set?
Zadatak gugl

Vidim da su u primjeru maina tri koda za ispis (vector, set i list), ali mi nije jasno za što služi

void ispisi(set<string> vs)

pošto se nigdje ne koristi. Jel moguće da je nešto krivo u zadanim funkcijama? Dvije vraćaju list, a jedna vector. Možda bi jedna od ovih koje vraćaju list trebala vraćati set?

vinko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

69 = 87 - 18

PostPostano: 18:33 ned, 27. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kakt00s"]Zadatak [b]gugl[/b]

[i]void ispisi(set<string> vs)[/i]

pošto se nigdje ne koristi. Jel moguće da je nešto krivo u zadanim funkcijama? Dvije vraćaju list, a jedna vector. Možda bi jedna od ovih koje vraćaju list trebala vraćati set?[/quote]
Te tri funkcije su iste u svim grupama, pa moguće da se u guglu ne koriste sve 3.

[size=9][color=#999999]Added after 4 minutes:[/color][/size]

[quote="nike"]može mi netko objasnit kako da izračunam duljinu stringa koji sadrži dvije-tri riječi i kako da dohvatim prvu riječ,kako dohvatit drugu,trću itd koliko ih već ima?[/quote]Može kao što je kolega rekao sa find/erase...
Iako mislim da je najjednostavnije koristeći sstream header (koji doduše nismo radili na vježbama):
[code:1]#include <iostream>
#include <string>
#include <sstream>
using namespace std;

string s = "nekolike razlicitih rijeci", t;
istringstream is(s);
while (is >> t)
cout << t << endl;[/code:1]
kakt00s (napisa):
Zadatak gugl

void ispisi(set<string> vs)

Te tri funkcije su iste u svim grupama, pa moguće da se u guglu ne koriste sve 3.

Added after 4 minutes:

nike (napisa):
Može kao što je kolega rekao sa find/erase...
Iako mislim da je najjednostavnije koristeći sstream header (koji doduše nismo radili na vježbama):
Kod:
#include <iostream>
#include <string>
#include <sstream>
using namespace std;

string s = "nekolike razlicitih rijeci", t;
   istringstream is(s);
   while (is >> t)
      cout << t << endl;

[Vrh]
Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 18:48 ned, 27. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam problema sa tipom podataka set, u gugl.h sam htio napraviti set<document, manji>, ali mi javlja gršku :

/tmp/ccDCG1Hj.o: In function `manji::operator()(document const&, document const&) const':
gugl.cpp:(.text+0x0): multiple definition of `manji::operator()(document const&, document const&) const'
/tmp/ccTvfW7l.o:main.cpp:(.text+0x0): first defined here
collect2: ld returned 1 exit status

ovo je kod moje gugl.h datoteke :

[code:1]
#include <set>

#include <string>

#include <vector>

#include <list>

using namespace std;

struct document {

string s1, s2;

};

class manji {
public:
bool operator() (const document &d1, const document &d2) const;
};

bool manji::operator()(const document &d1, const document &d2) const{

return d1.s1<d2.s1;

}

struct gugl {

set<document, manji> G;

void dodaj(string ime, string sadrzaj);

list<string> jednostavnoTrazi(string sadrzi, string neSadrzi);

vector<string> nadji(vector<string> pojmovi);

list<string> nadjiFrazu(string fraza);

};
[/code:1]

p.s. Znam da sam možda umjesto novog tipa document mogao koristiti i pair, ali sam sada cijeli program napravio sa tim tipom podataka document, pa bi mi trebala pomoć da ovo modificiram da radi (Ovo sa class manji sam našao u knjizi demistificirani c++)
Imam problema sa tipom podataka set, u gugl.h sam htio napraviti set<document, manji>, ali mi javlja gršku :

/tmp/ccDCG1Hj.o: In function `manji::operator()(document const&, document const&) const':
gugl.cpp:(.text+0x0): multiple definition of `manji::operator()(document const&, document const&) const'
/tmp/ccTvfW7l.o:main.cpp:(.text+0x0): first defined here
collect2: ld returned 1 exit status

ovo je kod moje gugl.h datoteke :

Kod:

#include <set>

#include <string>

#include <vector>

#include <list>

using namespace std;

struct document {

string s1, s2;

};

class manji {
public:
   bool operator() (const document &d1, const document &d2) const;
};

bool manji::operator()(const document &d1, const document &d2) const{

return d1.s1<d2.s1;

}

struct gugl {

set<document, manji> G;

void dodaj(string ime, string sadrzaj);

list<string> jednostavnoTrazi(string sadrzi, string neSadrzi);

vector<string> nadji(vector<string> pojmovi);

list<string> nadjiFrazu(string fraza);

};

p.s. Znam da sam možda umjesto novog tipa document mogao koristiti i pair, ali sam sada cijeli program napravio sa tim tipom podataka document, pa bi mi trebala pomoć da ovo modificiram da radi (Ovo sa class manji sam našao u knjizi demistificirani c++)

[Vrh]
nike
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 20:17 ned, 27. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

U čemu vi pišete doma te programe i kako ih linkate i kompajlirate u dotičnima?
ja imam code::blocks al se ne znam njime ispravno sluzit...što je najsličnije onome na faxu?
ja imam code::blocks al se ne znam njime ispravno sluzit...što je najsličnije onome na faxu?

[Vrh]
Tomy007
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 4 - 6

PostPostano: 20:21 ned, 27. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nike"]U čemu vi pišete doma te programe i kako ih linkate i kompajlirate u dotičnima?
ja imam code::blocks al se ne znam njime ispravno sluzit...što je najsličnije onome na faxu?[/quote]

Pa ja pišem u dev c++, ali tu ne znam linkati pa kad završim prebacim se u linux i tamo testiram iz terminala. Linux je lagan za skinuti i lagan za instalaciju. Kad ga skineš i pokreneš instalaciju pitat će te koju vrstu instalacije očeš, ti odabereš unutar windowsa i odabereš disk na kojem ti nije windows. Samo u google napišeš ubuntu i naći češ mjesto gdje ga možeš skinuti.
nike (napisa):

Pa ja pišem u dev c++, ali tu ne znam linkati pa kad završim prebacim se u linux i tamo testiram iz terminala. Linux je lagan za skinuti i lagan za instalaciju. Kad ga skineš i pokreneš instalaciju pitat će te koju vrstu instalacije očeš, ti odabereš unutar windowsa i odabereš disk na kojem ti nije windows. Samo u google napišeš ubuntu i naći češ mjesto gdje ga možeš skinuti.

[Vrh]
nike
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 20:31 ned, 27. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

da li zna netko jesu li praktikumi na faxu otvoreni za vrijeme trajanja kolokvija tj. da li ih se može koristit?
Ako netko zna neke pobliže informacije,neka napiše tu ili mi pošalje na pp

Ako skinem i instaliram ubuntu,da li onda trebam instalirat još neke programe na njega da bi mogao pisat zadacu?
da li zna netko jesu li praktikumi na faxu otvoreni za vrijeme trajanja kolokvija tj. da li ih se može koristit?

Ako skinem i instaliram ubuntu,da li onda trebam instalirat još neke programe na njega da bi mogao pisat zadacu?

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 21:29 ned, 27. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

@tommy007:
ono što ti kompajler javlja je da imaš dvije implementacije iste funkcije... jednom u .h dijelu, a drugi put u .cpp dijelu. Ugl. ak to ne rješiš pošalji mi kod i .h i .cpp na pm.

@nike: Praktikumi su uglavnom otvoreni za vrijeme kolokvija.

Kako linkati te programe u windowsima?
Na Devcpp - u napravite:
1.File>New>Project
2. Kliknete na opcije: Empty Project i C++ project, te upišete ime projekta, zatim OK te spremite projekt u folder gdje su vam i .h datoteka i .cpp datoteke
3. U lijevom meni-u će vam pisati ime projekta. Desnim klikom miša na ime vašeg projektau tom meni-u otvorit će vam se izbornik te u izborniku kliknete na: "Add to project" te dodajte sve datoteke koje koristite u zadatku.

Dalje normalno kompajlirate. U codeblocksu ne znam kak se radi jer ga ne koristim pretjeano, no vjerojatno je isto nešto jednostavno i sigurno se može nać na googlu za manje od 5 min.
@tommy007:
ono što ti kompajler javlja je da imaš dvije implementacije iste funkcije... jednom u .h dijelu, a drugi put u .cpp dijelu. Ugl. ak to ne rješiš pošalji mi kod i .h i .cpp na pm.

@nike: Praktikumi su uglavnom otvoreni za vrijeme kolokvija.

Kako linkati te programe u windowsima?
Na Devcpp - u napravite:
1.File>New>Project
2. Kliknete na opcije: Empty Project i C++ project, te upišete ime projekta, zatim OK te spremite projekt u folder gdje su vam i .h datoteka i .cpp datoteke
3. U lijevom meni-u će vam pisati ime projekta. Desnim klikom miša na ime vašeg projektau tom meni-u otvorit će vam se izbornik te u izborniku kliknete na: "Add to project" te dodajte sve datoteke koje koristite u zadatku.

Dalje normalno kompajlirate. U codeblocksu ne znam kak se radi jer ga ne koristim pretjeano, no vjerojatno je isto nešto jednostavno i sigurno se može nać na googlu za manje od 5 min.

[Vrh]
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 22:12 ned, 27. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nike"]da li zna netko jesu li praktikumi na faxu otvoreni za vrijeme trajanja kolokvija tj. da li ih se može koristit?

Ako skinem i instaliram ubuntu,da li onda trebam instalirat još neke programe na njega da bi mogao pisat zadacu?[/quote]
otvoreni su svaki dan od 8 do 20h, svih 5. Tu i tamo je nesto unutra ali ces uvijek nac slobodan praktikum. I ako zelis bas radit a vidis da netko igra igrice na netu ili nist ne radi, reci demosu da zelis ucit i mora ti oslobodit racunalo na kojem se nista ne radi (za faks).

a za ubuntu si moras instalirat g++ compajler jer ti ne dode na pocetku.
instaliras ga sa sudo apt-get install g++ ili ides u System -> Administration -> Synaptic Package Manager pa ga tamo nades i instaliras.
nike (napisa):

otvoreni su svaki dan od 8 do 20h, svih 5. Tu i tamo je nesto unutra ali ces uvijek nac slobodan praktikum. I ako zelis bas radit a vidis da netko igra igrice na netu ili nist ne radi, reci demosu da zelis ucit i mora ti oslobodit racunalo na kojem se nista ne radi (za faks).

a za ubuntu si moras instalirat g++ compajler jer ti ne dode na pocetku.
instaliras ga sa sudo apt-get install g++ ili ides u System → Administration → Synaptic Package Manager pa ga tamo nades i instaliras.

[Vrh]
nike
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 3

PostPostano: 12:57 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

što se tidče naredbe (ili strukture) bool, da li moram negdje deklarirat unutar funkcije kao " bool A; " i onda pisat tipa " A = true; " ili " A = false "

ili jednostavno unutar funkcije samo vracam true ili false tj pišem " return true; " ili " return false; " ?

funkcije je tipa " bool naziv_funkcije(string mjesto) "

Hvala na eventualnom odgovodru?
što se tidče naredbe (ili strukture) bool, da li moram negdje deklarirat unutar funkcije kao " bool A; " i onda pisat tipa " A = true; " ili " A = false "

ili jednostavno unutar funkcije samo vracam true ili false tj pišem " return true; " ili " return false; " ?

funkcije je tipa " bool naziv_funkcije(string mjesto) "

Hvala na eventualnom odgovodru?

[Vrh]
Luuka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

188 = 301 - 113

PostPostano: 14:01 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

bool je TIP, kao što su int, double, float itd. i koristiš ga posve analogno. Jedine vrijednosti koje može poprimiti su true i false. U funkciji koja vraća bool možeš napraviti vraća varijable koja je bool, ili vratiti direktno true/false
bool je TIP, kao što su int, double, float itd. i koristiš ga posve analogno. Jedine vrijednosti koje može poprimiti su true i false. U funkciji koja vraća bool možeš napraviti vraća varijable koja je bool, ili vratiti direktno true/false

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-21 = 37 - 58

PostPostano: 23:11 pon, 28. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imam pitanje vezano za zadaću sa cestama..
Ova funkcija postojiPut koja vraća da li postoji put između početak i kraj - da li taj put može ić preko više različitih cesti ili samo po jednoj..
Znači ako imam cestu -Zagreb Karlovac Split- i -Karlovac Rijeka- znači li to da postoji put između Zagreba i Rijeke ili ne?
Ova funkcija postojiPut koja vraća da li postoji put između početak i kraj - da li taj put može ić preko više različitih cesti ili samo po jednoj..
Znači ako imam cestu -Zagreb Karlovac Split- i -Karlovac Rijeka- znači li to da postoji put između Zagreba i Rijeke ili ne?

[Vrh]
vinko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

69 = 87 - 18

PostPostano: 0:45 uto, 29. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="eve"]Imam pitanje vezano za zadaću sa cestama..
Znači ako imam cestu -Zagreb Karlovac Split- i -Karlovac Rijeka- znači li to da postoji put između Zagreba i Rijeke ili ne?[/quote]
Može ići preko više različitih cesta
eve (napisa):

Može ići preko više različitih cesta

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-21 = 37 - 58

PostPostano: 1:14 uto, 29. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

A da li se uvijek pazi na poredak mjesta..mislim ako imamo cestu koja ide od Zagreba preko Karlovca do Rijeke (mozda i dalje) da li to znaci da ce u svakoj cesti koja sadrzi Zagreb i Rijeku izmedju bit Karlovac?
A da li se uvijek pazi na poredak mjesta..mislim ako imamo cestu koja ide od Zagreba preko Karlovca do Rijeke (mozda i dalje) da li to znaci da ce u svakoj cesti koja sadrzi Zagreb i Rijeku izmedju bit Karlovac?

[Vrh]
vinko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

69 = 87 - 18

PostPostano: 1:33 uto, 29. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="eve"]A da li se uvijek pazi na poredak mjesta..mislim ako imamo cestu koja ide od Zagreba preko Karlovca do Rijeke (mozda i dalje) da li to znaci da ce u svakoj cesti koja sadrzi Zagreb i Rijeku izmedju bit Karlovac?[/quote]ne
eve (napisa):
ne

[Vrh]
kratki89
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 11:50 uto, 29. 3. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[b]zad. ceste[/b] u main-u predzadnja funkcija ispisi poziva funkciju "jednostavnoTrazi", ali u zadatku takve funkcije nema pa me zanima dali je to greška ili ja to nisam dobro shvatio?
zad. ceste u main-u predzadnja funkcija ispisi poziva funkciju "jednostavnoTrazi", ali u zadatku takve funkcije nema pa me zanima dali je to greška ili ja to nisam dobro shvatio?

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 1 / 4.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum