Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

2. zadaca
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Malcolm
Gost

PostPostano: 16:50 pet, 1. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

javlja mi ovakvu gresku u zadaci ceste:
main.cpp:55: error: ‘struct ceste’ has no member named ‘postojiPut’
ceste.cpp:93: error: no ‘bool ceste::postojiPut(std::string, std::string)’ member function declared in class ‘ceste’

ali i u ceste.h sam naveo fju postojiPut pod strukturu ceste.

da li netko mozda zna u cemu je stvar?
Hvala!
javlja mi ovakvu gresku u zadaci ceste:
main.cpp:55: error: ‘struct ceste’ has no member named ‘postojiPut’
ceste.cpp:93: error: no ‘bool ceste::postojiPut(std::string, std::string)’ member function declared in class ‘ceste’

ali i u ceste.h sam naveo fju postojiPut pod strukturu ceste.

da li netko mozda zna u cemu je stvar?
Hvala!

[Vrh]
Malcolm
Gost

PostPostano: 17:15 pet, 1. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

zaboravio sam reci da se radi o rekurziji, i da mi javlja gresku na mjestima u fji gdje opet poziva sama sebe...
zaboravio sam reci da se radi o rekurziji, i da mi javlja gresku na mjestima u fji gdje opet poziva sama sebe...

[Vrh]
lanek
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 1

PostPostano: 18:29 pet, 1. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gugl"]u zadaci "gugl"
da li se fraza sastoji nužno od 2 riječi ili više njih?
pozdrav[/quote]

riječi u frazi može biti i više...po mojem mišljenju.
gugl (napisa):
u zadaci "gugl"
da li se fraza sastoji nužno od 2 riječi ili više njih?
pozdrav

riječi u frazi može biti i više...po mojem mišljenju.

Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
26 = 40 - 14

PostPostano: 18:40 pet, 1. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nike"]Program se kompajlira,al kad ga pokrenem kompajler samo izbaci poruku:
" Segmentation fault <core dumped>"
Šta to znači?[/quote]

vrlo vjerojatno se tu radi o pokušaju dohvaćanja zabranjenog dijela memorije ( zanči ako imaš neko polje onda je moguće da ti se u nekom konkretnom slučaju dođe do polje[-1] ili polje[neka_veličina_veća_od_veličine_polja], ili nešto slično s iteratorima, npr. uništavanje iteratora, a onda pokušaj šetnje po nekom kontejneru s istim iteratorom ). Uglavnom problem s lošim upravljanjem memorije. Najbolji način je da to ispraviš je da nađeš u kojoj je funkciji problem ( isprobavaj samo jednu po jednu ) i kad je nađeš, onda si na papir napiši što se točno događa u programu kada se vrti ta funkcija i vjerojatno ćeš doći do greške.
nike (napisa):
Program se kompajlira,al kad ga pokrenem kompajler samo izbaci poruku:
" Segmentation fault <core dumped>"
Šta to znači?

vrlo vjerojatno se tu radi o pokušaju dohvaćanja zabranjenog dijela memorije ( zanči ako imaš neko polje onda je moguće da ti se u nekom konkretnom slučaju dođe do polje[-1] ili polje[neka_veličina_veća_od_veličine_polja], ili nešto slično s iteratorima, npr. uništavanje iteratora, a onda pokušaj šetnje po nekom kontejneru s istim iteratorom ). Uglavnom problem s lošim upravljanjem memorije. Najbolji način je da to ispraviš je da nađeš u kojoj je funkciji problem ( isprobavaj samo jednu po jednu ) i kad je nađeš, onda si na papir napiši što se točno događa u programu kada se vrti ta funkcija i vjerojatno ćeš doći do greške.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
vinko
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

69 = 87 - 18

PostPostano: 10:48 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ante c"]također imam za dz ceste i imam osjećaj da tu ima grešaka dvije najuočljivije da bi ispisali bool vrijednosti nije definirano ispisivanje za to u mainu,nadalje u mainu se nalazi funkcija jednostavno traži koja gore ne postoji definirana pa me zanima šta s njom jel ona samo onak bzvz ,a treće je to šta za funkciju nađi put nema nekog algoritma optimalne složenosti ako se ne definira iteracija do koje treba ić .........[/quote]

Funkcija za ispis bool-a samo ispiše sa: cout << vrijednost << endl;

Funkciju jednostavnoTrazi izbacite. Ako nisam napisao sto ona radi, izbacite je, a i ja cu je izbaciti iz svih mainova.
ante c (napisa):
također imam za dz ceste i imam osjećaj da tu ima grešaka dvije najuočljivije da bi ispisali bool vrijednosti nije definirano ispisivanje za to u mainu,nadalje u mainu se nalazi funkcija jednostavno traži koja gore ne postoji definirana pa me zanima šta s njom jel ona samo onak bzvz ,a treće je to šta za funkciju nađi put nema nekog algoritma optimalne složenosti ako se ne definira iteracija do koje treba ić .........

Funkcija za ispis bool-a samo ispiše sa: cout << vrijednost << endl;

Funkciju jednostavnoTrazi izbacite. Ako nisam napisao sto ona radi, izbacite je, a i ja cu je izbaciti iz svih mainova.

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 10:49 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

što mi je krivo u kodu? ovo zakomentirano sam prvo napravila,compile-iralo se,ali je bila beskonačna petlja,onda sam napisala onako kako je vinko napisao,opet nije dobro :?:
[code:1]
void ceste::dodaj(string naziv,string mjestaf){
list<string> P;
string pom;
string s = mjestaf, t;
istringstream is(s);
while (is >> t)
P.push_back(t);

//while((mjestaf.size())!=1){
// pom=mjestaf.substr( 0, mjestaf.find(" ",0 ));
// P.push_back(pom);
// mjestaf.erase(0,mjestaf.find(" ",0)+1);
// }
C[naziv]=P;
}
[/code:1]

C mi je map<string,list<string> >
što mi je krivo u kodu? ovo zakomentirano sam prvo napravila,compile-iralo se,ali je bila beskonačna petlja,onda sam napisala onako kako je vinko napisao,opet nije dobro Question
Kod:

void ceste::dodaj(string naziv,string mjestaf){
            list<string> P;
            string pom;
            string s = mjestaf, t;
              istringstream is(s);
            while (is >> t)
             P.push_back(t);

//while((mjestaf.size())!=1){
//            pom=mjestaf.substr( 0, mjestaf.find(" ",0 ));
//            P.push_back(pom);
//            mjestaf.erase(0,mjestaf.find(" ",0)+1);
        //    }
            C[naziv]=P;
       }

C mi je map<string,list<string> >

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-21 = 37 - 58

PostPostano: 14:01 sub, 2. 4. 2011    Naslov: ...pitanje asistentu... Citirajte i odgovorite

Mene zanima da li je asistentu koj je slagao zadatke za zadacu jasno da je jedna zadaca puuuno teza od drugih?
Bez uvrede, ali mislim da to stvarno nije posteno i mislim da bi trebalo izbaciti zadnje dvije funkcije iz zadace sa cestama i mislim da ce se vecina slozit samnom..
I takodjer mislim da nije realno ocekivat da se svaki main izvrsi u manje od 5sec pogotovo ako poziva zadnje tri fje iz dz -uvijek mozete napisat main za koj nema sanse da se izvrti tako brzo!
Mene zanima da li je asistentu koj je slagao zadatke za zadacu jasno da je jedna zadaca puuuno teza od drugih?
Bez uvrede, ali mislim da to stvarno nije posteno i mislim da bi trebalo izbaciti zadnje dvije funkcije iz zadace sa cestama i mislim da ce se vecina slozit samnom..
I takodjer mislim da nije realno ocekivat da se svaki main izvrsi u manje od 5sec pogotovo ako poziva zadnje tri fje iz dz -uvijek mozete napisat main za koj nema sanse da se izvrti tako brzo!

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 14:31 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja neznam kakve su druge zadaće,nisam vidjela zadatke,ali opet da se izbace zadnje 2 funkcije, pretpostavljam da bi onda bila puno lakša od drugih.
Meni jedino smeta težina algoritama. Tražila sam po internetu,pitala dosta ljudi ako bi znali pomoći,i još uvijek nemam algoritam za zadnje 2 funkcije :roll:
Zna netko kako se to rješava?
ja neznam kakve su druge zadaće,nisam vidjela zadatke,ali opet da se izbace zadnje 2 funkcije, pretpostavljam da bi onda bila puno lakša od drugih.
Meni jedino smeta težina algoritama. Tražila sam po internetu,pitala dosta ljudi ako bi znali pomoći,i još uvijek nemam algoritam za zadnje 2 funkcije Rolling Eyes
Zna netko kako se to rješava?

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 15:36 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ni ja ni niko kog znam da ima zadacu sa cestama nije uspio napisat zadnje dve funkcije..
Ni ja ni niko kog znam da ima zadacu sa cestama nije uspio napisat zadnje dve funkcije..

[Vrh]
kratki89
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 15:56 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

mislim da bi zadatak 6.5 iz vježbi 6 (algoritmi) iz spa mogao biti velika pomoć u rješavanju zadnje 2 funkcije za ceste, ja ih još nisam riješio, ali mislim da bi uz manje modifikacije to mogao biti algoritam, složenost tog algoritma je [latex]n^3[/latex] pa će za 1000 mjesta izvesti 1 000 000 000 operacija
mislim da bi zadatak 6.5 iz vježbi 6 (algoritmi) iz spa mogao biti velika pomoć u rješavanju zadnje 2 funkcije za ceste, ja ih još nisam riješio, ali mislim da bi uz manje modifikacije to mogao biti algoritam, složenost tog algoritma je pa će za 1000 mjesta izvesti 1 000 000 000 operacija

[Vrh]
.anchy.
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 15 - 11

PostPostano: 16:03 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

neznam,ja i dalje ne vidim rješenje. užasno me zbunjuje što moramo pamtiti svaku cestu i svaki grad kroz koji idemo. neznam kako to spremati na ispravan način uopće.
neznam,ja i dalje ne vidim rješenje. užasno me zbunjuje što moramo pamtiti svaku cestu i svaki grad kroz koji idemo. neznam kako to spremati na ispravan način uopće.

[Vrh]
Ally
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
17 = 19 - 2

PostPostano: 17:05 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kaj nije da je zadnju funkciju lako napisati preko predzadnje?
Ali, hmm, kako napisati predzadnju? :x
Ali, hmm, kako napisati predzadnju? Mad

dex
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-1 = 0 - 1

PostPostano: 17:12 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovo su "ispiši funkcije" iz ofišl main-a:
void ispisi(vector<string> vs)
void ispisi(vector<pair<string,string>> vs)
void ispisi(set<string> vs)
void ispisi(list<string> vs)

Tu dakle ne postoji ispisi funkcija koja prima bool.
Drugim riječima, za funkciju:
bool postojiPut(string pocetak, string kraj)

ovo ne bi trebalo raditi (?) :
ispisi(c.postojiPut("rijeka", "cakovec")); //1
ispisi(c.postojiPut("osijek", "cakovec")); //0

ps.

ispisi(g.nadjiPut("rijeka", "cakovec"));
ispisi(g.jednostavnoTrazi("brod", "rijeka"));
ispisi(g.nadjiCeste("rijeka", "cakovec"));

u mainu ne postoji instanca objekta g, klase cesta.....
Ovo su "ispiši funkcije" iz ofišl main-a:
void ispisi(vector<string> vs)
void ispisi(vector<pair<string,string>> vs)
void ispisi(set<string> vs)
void ispisi(list<string> vs)

Tu dakle ne postoji ispisi funkcija koja prima bool.
Drugim riječima, za funkciju:
bool postojiPut(string pocetak, string kraj)

ovo ne bi trebalo raditi (?) :
ispisi(c.postojiPut("rijeka", "cakovec")); //1
ispisi(c.postojiPut("osijek", "cakovec")); //0

ps.

ispisi(g.nadjiPut("rijeka", "cakovec"));
ispisi(g.jednostavnoTrazi("brod", "rijeka"));
ispisi(g.nadjiCeste("rijeka", "cakovec"));

u mainu ne postoji instanca objekta g, klase cesta.....

[Vrh]
Cobs
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

26 = 40 - 14

PostPostano: 20:02 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ally"]Kaj nije da je zadnju funkciju lako napisati preko predzadnje?
Ali, hmm, kako napisati predzadnju? :x[/quote]

ja bih reko da je puno lakše napisati zadnju uz malu modifikaciju funkcije postojiput( bar se meni tako čini, s obzirom na način kak sam rješio funkciju postojiput ), a za predzadnju se treba malo više pomučiti.

kolko sam skuzio ovo g iz primjera maina iz zadatka treba zamijeniti sa c, ovu funkciju koja vraca bool nije tesko nadopisati, jedino me buni ova funkcija: jednostavnoTrazi, nema je u zadatku ( evo par postova gore asistent napisao da je neće bit )
Ally (napisa):
Ali, hmm, kako napisati predzadnju? Mad

ja bih reko da je puno lakše napisati zadnju uz malu modifikaciju funkcije postojiput( bar se meni tako čini, s obzirom na način kak sam rješio funkciju postojiput ), a za predzadnju se treba malo više pomučiti.

kolko sam skuzio ovo g iz primjera maina iz zadatka treba zamijeniti sa c, ovu funkciju koja vraca bool nije tesko nadopisati, jedino me buni ova funkcija: jednostavnoTrazi, nema je u zadatku ( evo par postova gore asistent napisao da je neće bit )

[Vrh]
lol
Gost

PostPostano: 20:58 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

jednostavnoTrazi je fja iz zadace "gugl"
jednostavnoTrazi je fja iz zadace "gugl"

[Vrh]
eve
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-21 = 37 - 58

PostPostano: 23:33 sub, 2. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li smijemo u strukturu ceste dodat neku funkciju koja se ne nalazi u zadatku?
Da li smijemo u strukturu ceste dodat neku funkciju koja se ne nalazi u zadatku?

[Vrh]
ante c
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 4

PostPostano: 0:41 ned, 3. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Mislim da to ne smeta ali za svaki slučaj možeš funkciju napravit nevezano za strukturu to sigurno možeš
Mislim da to ne smeta ali za svaki slučaj možeš funkciju napravit nevezano za strukturu to sigurno možeš

[Vrh]
kaj
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 2

PostPostano: 11:34 ned, 3. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Smiješ dodavati nove funkcije, tipove podataka i sl. u strukturu sve dok zadane funkcije rade ono što bi trebale raditi. :D
Smiješ dodavati nove funkcije, tipove podataka i sl. u strukturu sve dok zadane funkcije rade ono što bi trebale raditi. Very Happy

[Vrh]
ante003
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

24 = 71 - 47

PostPostano: 13:29 ned, 3. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]vector<string> nadji(vector<string> pojmovi) koja vraća imena svih dokumenata koji sadrže
sve riječi iz vektora pojmovi. U vektoru neće biti praznih stringova. Izlazni podaci trebaju biti sortirani po
broju nađenih pojmova, te po imenu dokumenta ako je isti broj. Na početku trebaju biti dokumenti u kojima su
najviše puta nađeni pojmovi (ukupan broj svih pojmova). Ako je više s jednakim brojem, na početku treba biti
onaj kod kojeg je prva riječ nađena najviše puta. Ako je više takvih, onda se gleda druga riječ... Ako je sve isto,
prvi pojam treba biti onaj koji ima manje ime dokumenta.
[/quote]

Nije mi bas jasno po cemu ja sad na kraju trebam sortirat elemente u vektoru. prvo pise da treba po broju pronadenih pojmova i ako su brojevi jednaki po velicini imena dokumenta (jel se tu misli na leksikografsko usporedivanje ili jednostavno po broju slova ?!) a kasnije pise da treba prvo po broju pojmova i onda kasnije po ovom drugom svojstvu :S
prvi dio sam napravio ali za drugi nemam nikakvu ideju di da jos sve to spremam :S

edit: nevermind, rjesio i drugi slucaj
Citat:
vector<string> nadji(vector<string> pojmovi) koja vraća imena svih dokumenata koji sadrže
sve riječi iz vektora pojmovi. U vektoru neće biti praznih stringova. Izlazni podaci trebaju biti sortirani po
broju nađenih pojmova, te po imenu dokumenta ako je isti broj. Na početku trebaju biti dokumenti u kojima su
najviše puta nađeni pojmovi (ukupan broj svih pojmova). Ako je više s jednakim brojem, na početku treba biti
onaj kod kojeg je prva riječ nađena najviše puta. Ako je više takvih, onda se gleda druga riječ... Ako je sve isto,
prvi pojam treba biti onaj koji ima manje ime dokumenta.

Nije mi bas jasno po cemu ja sad na kraju trebam sortirat elemente u vektoru. prvo pise da treba po broju pronadenih pojmova i ako su brojevi jednaki po velicini imena dokumenta (jel se tu misli na leksikografsko usporedivanje ili jednostavno po broju slova ?!) a kasnije pise da treba prvo po broju pojmova i onda kasnije po ovom drugom svojstvu :S
prvi dio sam napravio ali za drugi nemam nikakvu ideju di da jos sve to spremam :S

edit: nevermind, rjesio i drugi slucaj

Zadnja promjena: ante003; 14:07 ned, 3. 4. 2011; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Gost

PostPostano: 13:40 ned, 3. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dakle zadnja funkcija u ceste
npr. ako mi je najkraći put od mjesta početak do mjesta kraj cestama {a1,d1,a3} i to spremam u vector
kada to prebacim u set imati ću {a1,a3,d1} i to će onda biti krivo?
to je zato što se elementi u setu spremaju od manjega prema većemu a na stringovima je definiran uređaj manje ako se sjećam nečega s vježbi
Dakle zadnja funkcija u ceste
npr. ako mi je najkraći put od mjesta početak do mjesta kraj cestama {a1,d1,a3} i to spremam u vector
kada to prebacim u set imati ću {a1,a3,d1} i to će onda biti krivo?
to je zato što se elementi u setu spremaju od manjega prema većemu a na stringovima je definiran uređaj manje ako se sjećam nečega s vježbi

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 3 / 4.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum