Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Zivac Forumaš s poteškoćama u pisanju

Spol: 
|
Postano: 14:36 sri, 16. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"][quote="Zivac"]Položaj objekta X u prostorvremenu je opisan nekom svjetskom crtom (crta koja ide u smjeru vremena). Fizikalni je zakon da u svakom sustavu svjetska crta sječe svaku [b]prostornu[/b] plohu[/quote]
Mislis... PDG put :) u 4D prostoru koji svaku od medjusobno paralelnih hiperravnina tog prostora sijece u tocno jednoj tocki?[/quote]
Kaj je to PDG? Mislim da smo se razumjeli.
[quote="ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE"]
[quote="Zivac"]u točno jednoj točki (ilitiga u svakom vremenu se objekt nalazi na točno jednom mjestu).[/quote]
A-ha.. Kako doticni model interpretira elektron/pozitron parove? Ako sam dobro shvatio Feynmannov diagram (tako se zvao?) stvaranje cestice i anticestice interpretira kao jednu cesticu koja kruzi prostorvremenom samo sto 3dimenzionalno gledano izgleda kao da dvije cestice nastaju, razdvajaju, sastaju i nestaju, a u biti se radi o jednoj cestici koja se iz nekog razloga vraca natrag kroz vrijeme? (to je ideja antimaterije ako sam dobro shvatio?)[/quote]
Ovo je model koji sam iskoristio da definiram kretanje. Može se proučavati kretanje jednog objekta. Pojavu nestanka objekta, rascijepanja ili sudara sa antičesticom ne opisuje kretanje. Model skretanja elektrona natrag u prošlost, pa je to kao antielektron je samo model koji je možda točan,a možda nije i nije kretanje u smislu ove moje definicije.
[quote="Zivac"]Zato u zadanom sustavu možemo definirati funkciju t->(x,y,z). Kretanje tog objekta [i]u tom sustavu[/i] je onda promjena te funkcije u ovisnosti o t.[/quote]
"Zato" mi je malo nejasan s obzirom na prethodnu napomenu.. Al.. Cisto hipotetsko naklapanje...
[/quote]
Ovo je bar jasno. Ako se u svakom vremenu t objekt nalazi na točno jednom mjestu sa koordinatama recimo (x,y,z) onda skup {(t,(x,y,z))|(x,y,z,t) na svjetskoj crti} predstavlja funkcijsku relaciju jer za svaki t postoji! (x,y,z).
Ideja koja je motivirala vekyev post je bila opaska o "kretanju kroz vrijeme" (tj. putovanju :)) o tome kako je mozda pogresno 4d kretanje razmatrati u kontekstu 4d prostora (buduci da se kod parametrizacije takvog kretanja prirodno namece 5-ta dimenzija grafa takvog kretanja?)
[/quote]
Ne znam što je Veki mislio. Putovanje kroz vrijeme nije kretanje kroz 4d prostor i naravno da je ovakvo tvoje razmatranje bez ikakvog smisla. Putovanje kroz vrijeme bi bili nekakvi skokovi informacija u prošlost ili zakrivljenost prostor-vremena na taj način da normalnim putovanjem u budućnost dođemo do događaja koji se dogodio u prosšlosti (ili preciznije, ako postoji ciklička svjetska crta)
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): | Zivac (napisa): | Položaj objekta X u prostorvremenu je opisan nekom svjetskom crtom (crta koja ide u smjeru vremena). Fizikalni je zakon da u svakom sustavu svjetska crta sječe svaku prostornu plohu |
Mislis... PDG put u 4D prostoru koji svaku od medjusobno paralelnih hiperravnina tog prostora sijece u tocno jednoj tocki? |
Kaj je to PDG? Mislim da smo se razumjeli.
ZELENIZUBNAPLANETIDOSADE (napisa): |
Zivac (napisa): | u točno jednoj točki (ilitiga u svakom vremenu se objekt nalazi na točno jednom mjestu). |
A-ha.. Kako doticni model interpretira elektron/pozitron parove? Ako sam dobro shvatio Feynmannov diagram (tako se zvao?) stvaranje cestice i anticestice interpretira kao jednu cesticu koja kruzi prostorvremenom samo sto 3dimenzionalno gledano izgleda kao da dvije cestice nastaju, razdvajaju, sastaju i nestaju, a u biti se radi o jednoj cestici koja se iz nekog razloga vraca natrag kroz vrijeme? (to je ideja antimaterije ako sam dobro shvatio?) |
Ovo je model koji sam iskoristio da definiram kretanje. Može se proučavati kretanje jednog objekta. Pojavu nestanka objekta, rascijepanja ili sudara sa antičesticom ne opisuje kretanje. Model skretanja elektrona natrag u prošlost, pa je to kao antielektron je samo model koji je možda točan,a možda nije i nije kretanje u smislu ove moje definicije.
Zivac (napisa): | Zato u zadanom sustavu možemo definirati funkciju t→(x,y,z). Kretanje tog objekta u tom sustavu je onda promjena te funkcije u ovisnosti o t. |
"Zato" mi je malo nejasan s obzirom na prethodnu napomenu.. Al.. Cisto hipotetsko naklapanje...
|
Ovo je bar jasno. Ako se u svakom vremenu t objekt nalazi na točno jednom mjestu sa koordinatama recimo (x,y,z) onda skup {(t,(x,y,z))|(x,y,z,t) na svjetskoj crti} predstavlja funkcijsku relaciju jer za svaki t postoji! (x,y,z).
Ideja koja je motivirala vekyev post je bila opaska o "kretanju kroz vrijeme" (tj. putovanju ) o tome kako je mozda pogresno 4d kretanje razmatrati u kontekstu 4d prostora (buduci da se kod parametrizacije takvog kretanja prirodno namece 5-ta dimenzija grafa takvog kretanja?)
|
Ne znam što je Veki mislio. Putovanje kroz vrijeme nije kretanje kroz 4d prostor i naravno da je ovakvo tvoje razmatranje bez ikakvog smisla. Putovanje kroz vrijeme bi bili nekakvi skokovi informacija u prošlost ili zakrivljenost prostor-vremena na taj način da normalnim putovanjem u budućnost dođemo do događaja koji se dogodio u prosšlosti (ili preciznije, ako postoji ciklička svjetska crta)
|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 15:19 sri, 16. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Zivac"]Kaj je to PDG? Mislim da smo se razumjeli.[/quote]
Po Dijelovima Gladak :) just a pun :)
[quote="Zivac"]Ovo je model koji sam iskoristio da definiram kretanje. Može se proučavati kretanje jednog objekta. Pojavu nestanka objekta, rascijepanja ili sudara sa antičesticom ne opisuje kretanje. Model skretanja elektrona natrag u prošlost, pa je to kao antielektron je samo model koji je možda točan,a možda nije i nije kretanje u smislu ove moje definicije.[/quote]
Pa... doticni model je sigurno netocan u smislu tvoje definicije jer bi to znacilo da svaki objekt opisan tim modelom moze barem dva puta proci istim "vremenom"?
[quote="Zivac"]Ovo je bar jasno. Ako se u svakom vremenu t objekt nalazi na točno jednom mjestu sa koordinatama recimo (x,y,z) onda skup {(t,(x,y,z))|(x,y,z,t) na svjetskoj crti} predstavlja funkcijsku relaciju jer za svaki t postoji! (x,y,z).[/quote]
[quote="Zivac"]Ne znam što je Veki mislio. Putovanje kroz vrijeme nije kretanje kroz 4d prostor[/quote]
Svako kretanje jest kretanje kroz 4d prostor, ukoliko si zadrzavamo luksuz perspektive nekog dobro odabranog promatraca, no ono sto je specificno u "nasem slucaju" jest da to kretanje ne bi trebalo biti "vise-manje" jednoliko i uvijek "pozitivno"....
[quote="Zivac"]i naravno da je ovakvo tvoje razmatranje bez ikakvog smisla.[/quote]
...u tome kontekstu ima savrseno smisla promatrati svojstva doticnog "paradoksa" iz treceg lica, ciji model skoro sigurno mora sadrzavati 4-tu dimenziju za opisivanje takve "pojave"?
[quote="Zivac"]Putovanje kroz vrijeme bi bili nekakvi skokovi informacija u prošlost[/quote]
:?:
[quote="Zivac"]ili zakrivljenost prostor-vremena na taj način da normalnim putovanjem u budućnost dođemo do događaja koji se dogodio u prosšlosti (ili preciznije, ako postoji ciklička svjetska crta)[/quote]
Doticna "ciklicka" crta je kontradiktorna sa tvojom definicijom kretanja. Zapravo... Mozda i nije toliko kontradiktorna koliko ne uspijeva opisati neke bitne kvalitete takvog "kretanja"?
Drugim rijecima: iako postoji promatrac koji bi takvo "cilindricno" putovanje svjedocio kao putovanje kroz vrijeme, on ne bi imao nacina takvo kretanje opisati uz pomoc tvoga modela kretanja.
Isto argumentiranje kao kod primjedbe oko nesklada sa feynmannovim modelima..
Zivac (napisa): | Kaj je to PDG? Mislim da smo se razumjeli. |
Po Dijelovima Gladak just a pun
Zivac (napisa): | Ovo je model koji sam iskoristio da definiram kretanje. Može se proučavati kretanje jednog objekta. Pojavu nestanka objekta, rascijepanja ili sudara sa antičesticom ne opisuje kretanje. Model skretanja elektrona natrag u prošlost, pa je to kao antielektron je samo model koji je možda točan,a možda nije i nije kretanje u smislu ove moje definicije. |
Pa... doticni model je sigurno netocan u smislu tvoje definicije jer bi to znacilo da svaki objekt opisan tim modelom moze barem dva puta proci istim "vremenom"?
Zivac (napisa): | Ovo je bar jasno. Ako se u svakom vremenu t objekt nalazi na točno jednom mjestu sa koordinatama recimo (x,y,z) onda skup {(t,(x,y,z))|(x,y,z,t) na svjetskoj crti} predstavlja funkcijsku relaciju jer za svaki t postoji! (x,y,z). |
Zivac (napisa): | Ne znam što je Veki mislio. Putovanje kroz vrijeme nije kretanje kroz 4d prostor |
Svako kretanje jest kretanje kroz 4d prostor, ukoliko si zadrzavamo luksuz perspektive nekog dobro odabranog promatraca, no ono sto je specificno u "nasem slucaju" jest da to kretanje ne bi trebalo biti "vise-manje" jednoliko i uvijek "pozitivno"....
Zivac (napisa): | i naravno da je ovakvo tvoje razmatranje bez ikakvog smisla. |
...u tome kontekstu ima savrseno smisla promatrati svojstva doticnog "paradoksa" iz treceg lica, ciji model skoro sigurno mora sadrzavati 4-tu dimenziju za opisivanje takve "pojave"?
Zivac (napisa): | Putovanje kroz vrijeme bi bili nekakvi skokovi informacija u prošlost |
Zivac (napisa): | ili zakrivljenost prostor-vremena na taj način da normalnim putovanjem u budućnost dođemo do događaja koji se dogodio u prosšlosti (ili preciznije, ako postoji ciklička svjetska crta) |
Doticna "ciklicka" crta je kontradiktorna sa tvojom definicijom kretanja. Zapravo... Mozda i nije toliko kontradiktorna koliko ne uspijeva opisati neke bitne kvalitete takvog "kretanja"?
Drugim rijecima: iako postoji promatrac koji bi takvo "cilindricno" putovanje svjedocio kao putovanje kroz vrijeme, on ne bi imao nacina takvo kretanje opisati uz pomoc tvoga modela kretanja.
Isto argumentiranje kao kod primjedbe oko nesklada sa feynmannovim modelima..
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 0:20 čet, 17. 6. 2004 Naslov: |
|
|
Pošto mi je žao vidjet kako ižmikavate jadnu diskusiju, probat ću unijet svježe misli...
Još jedna od teorija ili bi bolje bilo reći jedan od modela vremena-prostora, koju, usput budi rečeno upotrebljava Poul Anderson u svojim "Hodnicima vremena", opisuje prostor-vrijeme kao jedan zatvoren sustav, u kojem je kretanje kroz vrijeme moguće, ali bez da je putnik u stanju promijeniti prijašnje događaje, čisto iz razloga što se nešto uvijek dogodi i ispriječi mu se na putu ka toj promjeni. U stilu sve što se događa, već se dogodilo i dogodit će se i događa se...
Fora je slagat negdje matematičke modele za sve ove situacije...
Pošto mi je žao vidjet kako ižmikavate jadnu diskusiju, probat ću unijet svježe misli...
Još jedna od teorija ili bi bolje bilo reći jedan od modela vremena-prostora, koju, usput budi rečeno upotrebljava Poul Anderson u svojim "Hodnicima vremena", opisuje prostor-vrijeme kao jedan zatvoren sustav, u kojem je kretanje kroz vrijeme moguće, ali bez da je putnik u stanju promijeniti prijašnje događaje, čisto iz razloga što se nešto uvijek dogodi i ispriječi mu se na putu ka toj promjeni. U stilu sve što se događa, već se dogodilo i dogodit će se i događa se...
Fora je slagat negdje matematičke modele za sve ove situacije...
_________________ -山よ,山よ! 山は活きて居る!-
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 1:11 čet, 17. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="veky"]
Mda. _SVE_. Uključujući i puhanje vjetra kroz mjesto gdje naš wannabe vremenski putnik stoji. Uključujući i prolaz fotona kroz njegovo tijelo. Uključujući i distribuciju toplinske energije kao da je na tom mjestu nešto puno manjeg toplinskog kapaciteta.
Ukratko, bio bi slijepa smrznuta hidra. :)
[/quote]
Kud, majke ti, hidra:)?
Ovo "smrznuta" me još asocira na ribarnicu...:)
Ne, nego _SVE_ kao da je prostorvrijeme jedna velika, (sretna) hipersfera ili koje već hiper tijelo, multidimenzionalna tvorevina, a naš skorojevićki putnik je uvijek stajao na x,y,z u trenutku tn, bilo da je trenutak tn-1 bio većeg iznosa, ili manjeg od tn. Ajoj, ne valja mi analogija...
Ne, nego, ako je on stajao na toj vjetrometini tj. ako stoji na toj vjetrometini, a na vjetrometinu je došao iz budućnosti, da se lakonski izrazim, onda je sasvim prirodno prirodi da on stoji na tom jarkoosvijetljenom proplanku...
Tj., ja jučer stojim na parkiralištu i ispadne mi mobitel, ja ne vidim, ali neki potencijalni vremenski putnik to primijeti. Međutim, đubre kakvo je malograđansko, neće mi reć da mi je ispao mobitel, nego ode doma. I sutra ujutro shvati da je mogao baš i uzet taj mobitel, al njega nekim čudom više tamo nema pa se on onda vrati kroz vrijeme i uzme mobitel, ali mi ga ne može vratiti, jer je predestinirano da mi mob neće biti vraćen, pretpostavimo li da mi mob neće biti vraćen pa čak i da ga uhvati nenadana želja da mi vrati mob, kontinuum ga spriječi u tome...Čopor pasa mu naleti na put baš kad je htio dotrčati do mene, recimo.
I tako su sve uzročno-posljedične zakonitosti zadovoljene, mobitela nema tamo da ga njegov jučerašnji ja nađe sutra ujutro.
Ajoj kak sam se zapetljao...Uglavnom, fotoni normalno vrše refleksiju na njemu, a toplina ga ne mimoilazi.:)
veky (napisa): |
Mda. _SVE_. Uključujući i puhanje vjetra kroz mjesto gdje naš wannabe vremenski putnik stoji. Uključujući i prolaz fotona kroz njegovo tijelo. Uključujući i distribuciju toplinske energije kao da je na tom mjestu nešto puno manjeg toplinskog kapaciteta.
Ukratko, bio bi slijepa smrznuta hidra.
|
Ovo "smrznuta" me još asocira na ribarnicu...
Ne, nego _SVE_ kao da je prostorvrijeme jedna velika, (sretna) hipersfera ili koje već hiper tijelo, multidimenzionalna tvorevina, a naš skorojevićki putnik je uvijek stajao na x,y,z u trenutku tn, bilo da je trenutak tn-1 bio većeg iznosa, ili manjeg od tn. Ajoj, ne valja mi analogija...
Ne, nego, ako je on stajao na toj vjetrometini tj. ako stoji na toj vjetrometini, a na vjetrometinu je došao iz budućnosti, da se lakonski izrazim, onda je sasvim prirodno prirodi da on stoji na tom jarkoosvijetljenom proplanku...
Tj., ja jučer stojim na parkiralištu i ispadne mi mobitel, ja ne vidim, ali neki potencijalni vremenski putnik to primijeti. Međutim, đubre kakvo je malograđansko, neće mi reć da mi je ispao mobitel, nego ode doma. I sutra ujutro shvati da je mogao baš i uzet taj mobitel, al njega nekim čudom više tamo nema pa se on onda vrati kroz vrijeme i uzme mobitel, ali mi ga ne može vratiti, jer je predestinirano da mi mob neće biti vraćen, pretpostavimo li da mi mob neće biti vraćen pa čak i da ga uhvati nenadana želja da mi vrati mob, kontinuum ga spriječi u tome...Čopor pasa mu naleti na put baš kad je htio dotrčati do mene, recimo.
I tako su sve uzročno-posljedične zakonitosti zadovoljene, mobitela nema tamo da ga njegov jučerašnji ja nađe sutra ujutro.
Ajoj kak sam se zapetljao...Uglavnom, fotoni normalno vrše refleksiju na njemu, a toplina ga ne mimoilazi.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 2:14 čet, 17. 6. 2004 Naslov: |
|
|
Samo, mobitel je ocito bio predodredjen da ga, recimo, ja "konfisciram". :-s I sad dodje taj cudak iz proslosti i uzme mob. :o I onda ga ipak ja ne mogu uzeti! :shock:
Simpaticna teorija, koju sam i prije cuo, ali - slicno kao i Veky - mislim da ne drzi vodu. :(
Samo, mobitel je ocito bio predodredjen da ga, recimo, ja "konfisciram". I sad dodje taj cudak iz proslosti i uzme mob. I onda ga ipak ja ne mogu uzeti!
Simpaticna teorija, koju sam i prije cuo, ali - slicno kao i Veky - mislim da ne drzi vodu.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Boris Davidovič Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
ZELENIZUBNAPLANETIDO SADE Forumaš(ica)

|
Postano: 8:20 čet, 17. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Boris Davidovič"]Ovo s putom ti ne štima, osim ako ste se dogovorili da vrijeme počinje i završava u određenm trenutcima, jer je put neprekidna slika kompaktnog skupa, dakle kompaktan skup, s toga [u]omeđen[/u] i zatvoren.[/quote]
:?: kako god zelis ;) ako imas potrebu pratiti kretanje malog Ive od pocetka do kraja svemira.. onda mozda tvoja primjedba stoji. S druge strane, ukoliko je mali Ivo od majke rodjen i ima najbolju namjeru umrijeti jednog dana, onda je kompakt savrseno prikladna domena :g:
Boris Davidovič (napisa): | Ovo s putom ti ne štima, osim ako ste se dogovorili da vrijeme počinje i završava u određenm trenutcima, jer je put neprekidna slika kompaktnog skupa, dakle kompaktan skup, s toga omeđen i zatvoren. |
kako god zelis ako imas potrebu pratiti kretanje malog Ive od pocetka do kraja svemira.. onda mozda tvoja primjedba stoji. S druge strane, ukoliko je mali Ivo od majke rodjen i ima najbolju namjeru umrijeti jednog dana, onda je kompakt savrseno prikladna domena
Based on a true story. NOT.
Ko ih sljivi, mi sviramo punk 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 8:56 čet, 17. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Blockflöte"][quote="veky"]
Ukratko, bio bi slijepa smrznuta hidra. :)
[/quote]
Ovo "smrznuta" me još asocira na ribarnicu...:)[/quote]
Mda. I mene. :-)
Ma trebalo mi je nešto za utjelovljenje notiona jako dobrog prijenosa vibracijâ... mislim da si skužio globalni point.
[quote]Ne, nego _SVE_ kao da je prostorvrijeme jedna velika, (sretna) hipersfera ili koje već hiper tijelo, multidimenzionalna tvorevina, a naš skorojevićki putnik je uvijek stajao na x,y,z u trenutku tn, bilo da je trenutak tn-1 bio većeg iznosa, ili manjeg od tn. Ajoj, ne valja mi analogija...[/quote]
Naravno da ne valja. Ajmo dalje...
[quote]Ne, nego, ako je on stajao na toj vjetrometini tj. ako stoji na toj vjetrometini, a na vjetrometinu je došao iz budućnosti, da se lakonski izrazim, onda je sasvim prirodno prirodi da on stoji na tom jarkoosvijetljenom proplanku...[/quote]
Ma jel? Prirodi? A travi koja stoji u njegovoj sjeni? I onoj bubi u toj travi koja nikad neće naći svog mating partnera, te se neće razviti nova mutantska vrsta kukaca? :-)
[quote]Tj., ja jučer stojim na parkiralištu i ispadne mi mobitel, ja ne vidim, ali neki potencijalni vremenski putnik to primijeti. Međutim, đubre kakvo je malograđansko, neće mi reć da mi je ispao mobitel, nego ode doma. I sutra ujutro shvati da je mogao baš i uzet taj mobitel, al njega nekim čudom više tamo nema pa se on onda vrati kroz vrijeme i uzme mobitel, ali mi ga ne može vratiti, jer je predestinirano da mi mob neće biti vraćen, pretpostavimo li da mi mob neće biti vraćen pa čak i da ga uhvati nenadana želja da mi vrati mob, kontinuum ga spriječi u tome...Čopor pasa mu naleti na put baš kad je htio dotrčati do mene, recimo.[/quote]
A taj čopor pasâ je samo čekao da neki vremenski putnik pokuša nekom tamo Flauti vratiti mobitel? I nakon toga nestao iz vremena i prostora jednako temeljito kao što se i pojavio? Hm.
[quote]I tako su sve uzročno-posljedične zakonitosti zadovoljene, mobitela nema tamo da ga njegov jučerašnji ja nađe sutra ujutro.[/quote]
Ma super. Sâm si rekao:
"al njega nekim čudom više tamo nema". Postoje samo dva moguća razloga za to. Ili je on ovom vremenskom putniku već u džepu, u kom slučaju bi stvarno bio majmun da ide natrag u prošlost ponovo krasti mobitel koji je već ukrao:-), ili ga je uzeo Netko Treći, u kom slučaju sve uzročno-posljedične zakonitosti ne mogu nikako biti zadovoljene, jer će se taj Netko Treći prilično iznenaditi "sljedećeg" jutra. :-)
[quote]Ajoj kak sam se zapetljao...Uglavnom, fotoni normalno vrše refleksiju na njemu, a toplina ga ne mimoilazi.:)[/quote]
Ok, za jedan incident takve vrste recimo da Svemir još može kompenzirati (iako inače jaako dobro vodi račun o procirkuliranoj energiji), ali uz mnoštvo vremenskih putnikâ koje bez sumnje postoji u prostornovremenskom kontinuumu ako je tvoja teorija istinita, mislim da nas čeka jedan veliki energetski kolaps. [:-)]
Blockflöte (napisa): | veky (napisa): |
Ukratko, bio bi slijepa smrznuta hidra.
|
Ovo "smrznuta" me još asocira na ribarnicu... |
Mda. I mene.
Ma trebalo mi je nešto za utjelovljenje notiona jako dobrog prijenosa vibracijâ... mislim da si skužio globalni point.
Citat: | Ne, nego _SVE_ kao da je prostorvrijeme jedna velika, (sretna) hipersfera ili koje već hiper tijelo, multidimenzionalna tvorevina, a naš skorojevićki putnik je uvijek stajao na x,y,z u trenutku tn, bilo da je trenutak tn-1 bio većeg iznosa, ili manjeg od tn. Ajoj, ne valja mi analogija... |
Naravno da ne valja. Ajmo dalje...
Citat: | Ne, nego, ako je on stajao na toj vjetrometini tj. ako stoji na toj vjetrometini, a na vjetrometinu je došao iz budućnosti, da se lakonski izrazim, onda je sasvim prirodno prirodi da on stoji na tom jarkoosvijetljenom proplanku... |
Ma jel? Prirodi? A travi koja stoji u njegovoj sjeni? I onoj bubi u toj travi koja nikad neće naći svog mating partnera, te se neće razviti nova mutantska vrsta kukaca?
Citat: | Tj., ja jučer stojim na parkiralištu i ispadne mi mobitel, ja ne vidim, ali neki potencijalni vremenski putnik to primijeti. Međutim, đubre kakvo je malograđansko, neće mi reć da mi je ispao mobitel, nego ode doma. I sutra ujutro shvati da je mogao baš i uzet taj mobitel, al njega nekim čudom više tamo nema pa se on onda vrati kroz vrijeme i uzme mobitel, ali mi ga ne može vratiti, jer je predestinirano da mi mob neće biti vraćen, pretpostavimo li da mi mob neće biti vraćen pa čak i da ga uhvati nenadana želja da mi vrati mob, kontinuum ga spriječi u tome...Čopor pasa mu naleti na put baš kad je htio dotrčati do mene, recimo. |
A taj čopor pasâ je samo čekao da neki vremenski putnik pokuša nekom tamo Flauti vratiti mobitel? I nakon toga nestao iz vremena i prostora jednako temeljito kao što se i pojavio? Hm.
Citat: | I tako su sve uzročno-posljedične zakonitosti zadovoljene, mobitela nema tamo da ga njegov jučerašnji ja nađe sutra ujutro. |
Ma super. Sâm si rekao:
"al njega nekim čudom više tamo nema". Postoje samo dva moguća razloga za to. Ili je on ovom vremenskom putniku već u džepu, u kom slučaju bi stvarno bio majmun da ide natrag u prošlost ponovo krasti mobitel koji je već ukrao:-), ili ga je uzeo Netko Treći, u kom slučaju sve uzročno-posljedične zakonitosti ne mogu nikako biti zadovoljene, jer će se taj Netko Treći prilično iznenaditi "sljedećeg" jutra.
Citat: | Ajoj kak sam se zapetljao...Uglavnom, fotoni normalno vrše refleksiju na njemu, a toplina ga ne mimoilazi. |
Ok, za jedan incident takve vrste recimo da Svemir još može kompenzirati (iako inače jaako dobro vodi račun o procirkuliranoj energiji), ali uz mnoštvo vremenskih putnikâ koje bez sumnje postoji u prostornovremenskom kontinuumu ako je tvoja teorija istinita, mislim da nas čeka jedan veliki energetski kolaps. [ ]
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
Postano: 0:03 pet, 18. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]
Samo, mobitel je ocito bio predodredjen da ga, recimo, ja "konfisciram". I sad dodje taj cudak iz proslosti i uzme mob. I onda ga ipak ja ne mogu uzeti!
Simpaticna teorija, koju sam i prije cuo, ali - slicno kao i Veky - mislim da ne drzi vodu.
[/quote]
Wrong, čudak iz prošlosti nemre uzet mob jer je predodređeno da ga ti "konfisciraš". Anyway you look at this you win...(I, on the other hand am bound to lose).
Mislim iskreno da ni Poul Anderson, koji ju je dosta lijepo upotrijebio u svojem romanu ne misli da drži vodu, ili hidru... :).
[quote="veky"]
Ma jel? Prirodi? A travi koja stoji u njegovoj sjeni? I onoj bubi u toj travi koja nikad neće naći svog mating partnera, te se neće razviti nova mutantska vrsta kukaca?
[/quote]
Ti bi još sf-a, osim time travela u ovoj priči? OK :-). Pa na taj način onda putnik nehotice spasi st continuum od propasti...
Buba neće naći mating partnera, jer nije predodređeno.
[quote="veky"]
[/quote]
Čopor pasa ima svoju priču u ovom SF-u, jednako kao i svaka kap koja padne na zemlju s nebesa...
[quote="veky"]
Ma super. Sâm si rekao:
"al njega nekim čudom više tamo nema". Postoje samo dva moguća razloga za to. Ili je on ovom vremenskom putniku već u džepu, u kom slučaju bi stvarno bio majmun da ide natrag u prošlost ponovo krasti mobitel koji je već ukrao:-), ili ga je uzeo Netko Treći, u kom slučaju sve uzročno-posljedične zakonitosti ne mogu nikako biti zadovoljene, jer će se taj Netko Treći prilično iznenaditi "sljedećeg" jutra. :-)
[/quote]
Da. Je li Netko Treći prilično mamuran ""Sljedećeg"" jutra?:)
Recimo da ga onaj vremenski čudak bude suđen uzeti. Do trenutka kad shvati "idućeg" dana da je mogao uzeti mobitel, kad vidi da ga nema, postoji varijanta da se on vratio, tj. da mu je suđeno vratiti se i uzeti mobitel ili da je onaj alkoholičar uzeo mob. E sad u đžepu će mob biti našem vremenskom putniku tek nakon što ga uzme. Ako se vratio u "jučer" da ga uzme, onda zapravo u "jučer" postoje dva njega, onaj koji nije na vrijeme uzeo mobitel i onaj koji se vratio da bi uzeo mobitel. Kad je onaj koji se vratio da uzme mobitel, pod pretpostavkom da vsego ili Netko Treći nisu uzeli mobitel, uzeo mobitel, on je ispunio svoje poslanje u Svemiru vezano uz taj mobitel i onda ona varijanta njega koja se vraćala koz vrijeme ima moj mobitel. "Mlađa" varijanta njega dolazi idućeg jutra na parkiralište i vidi da nema mobitel, sa samo tračkom nade da će možda njezino poslanje biti uzeti mobitel. A slijedeća, linearno ovisna varijanta njega ima mobitel i ide s njim dalje kroz prostor vrijeme i radi što već, bilo da odlazi u srednji vijek ili se ipak odlučuje vratiti meni moj mobitel :).
[quote="veky"]
Ok, za jedan incident takve vrste recimo da Svemir još može kompenzirati (iako inače jaako dobro vodi račun o procirkuliranoj energiji), ali uz mnoštvo vremenskih putnikâ koje bez sumnje postoji u prostornovremenskom kontinuumu ako je tvoja teorija istinita, mislim da nas čeka jedan veliki energetski kolaps. [:)]
[/quote]
Bog nas sve sačuvo!
Ova teorija je vrlo jednostavna, meni nije jasno zašto tako kompliciram objašnjenja, ali mislim da nema smisla, jer u potpunosti isključuje slobodnu volju, što nije baš nešto u uskoj vezi s realnošću.
Ukratko, sve u Svemiru je u uzročno poslijedičnoj vezi, koja se ne proteže linearno kroz vrijeme u jednom jedinom smjeru, nego događaji iz različitih vremena utječu jedan na drugi. Kao da je Svemir jedna beskonačna 4d slika, koja se, gledano u četiri dimenzije uopće ne mijenja
To nije baš istinito, kao što već rekoh, ali je fenomenalna podloga za ovaj dobar SF, koji sam reklamirao ranije :)
vsego (napisa): |
|
Wrong, čudak iz prošlosti nemre uzet mob jer je predodređeno da ga ti "konfisciraš". Anyway you look at this you win...(I, on the other hand am bound to lose).
Mislim iskreno da ni Poul Anderson, koji ju je dosta lijepo upotrijebio u svojem romanu ne misli da drži vodu, ili hidru... .
|
Ti bi još sf-a, osim time travela u ovoj priči? OK . Pa na taj način onda putnik nehotice spasi st continuum od propasti...
Buba neće naći mating partnera, jer nije predodređeno.
|
Čopor pasa ima svoju priču u ovom SF-u, jednako kao i svaka kap koja padne na zemlju s nebesa...
Ma super. Sâm si rekao:
"al njega nekim čudom više tamo nema". Postoje samo dva moguća razloga za to. Ili je on ovom vremenskom putniku već u džepu, u kom slučaju bi stvarno bio majmun da ide natrag u prošlost ponovo krasti mobitel koji je već ukrao:-), ili ga je uzeo Netko Treći, u kom slučaju sve uzročno-posljedične zakonitosti ne mogu nikako biti zadovoljene, jer će se taj Netko Treći prilično iznenaditi "sljedećeg" jutra.
|
Da. Je li Netko Treći prilično mamuran ""Sljedećeg"" jutra?
Recimo da ga onaj vremenski čudak bude suđen uzeti. Do trenutka kad shvati "idućeg" dana da je mogao uzeti mobitel, kad vidi da ga nema, postoji varijanta da se on vratio, tj. da mu je suđeno vratiti se i uzeti mobitel ili da je onaj alkoholičar uzeo mob. E sad u đžepu će mob biti našem vremenskom putniku tek nakon što ga uzme. Ako se vratio u "jučer" da ga uzme, onda zapravo u "jučer" postoje dva njega, onaj koji nije na vrijeme uzeo mobitel i onaj koji se vratio da bi uzeo mobitel. Kad je onaj koji se vratio da uzme mobitel, pod pretpostavkom da vsego ili Netko Treći nisu uzeli mobitel, uzeo mobitel, on je ispunio svoje poslanje u Svemiru vezano uz taj mobitel i onda ona varijanta njega koja se vraćala koz vrijeme ima moj mobitel. "Mlađa" varijanta njega dolazi idućeg jutra na parkiralište i vidi da nema mobitel, sa samo tračkom nade da će možda njezino poslanje biti uzeti mobitel. A slijedeća, linearno ovisna varijanta njega ima mobitel i ide s njim dalje kroz prostor vrijeme i radi što već, bilo da odlazi u srednji vijek ili se ipak odlučuje vratiti meni moj mobitel .
Ok, za jedan incident takve vrste recimo da Svemir još može kompenzirati (iako inače jaako dobro vodi račun o procirkuliranoj energiji), ali uz mnoštvo vremenskih putnikâ koje bez sumnje postoji u prostornovremenskom kontinuumu ako je tvoja teorija istinita, mislim da nas čeka jedan veliki energetski kolaps. [ ]
|
Bog nas sve sačuvo!
Ova teorija je vrlo jednostavna, meni nije jasno zašto tako kompliciram objašnjenja, ali mislim da nema smisla, jer u potpunosti isključuje slobodnu volju, što nije baš nešto u uskoj vezi s realnošću.
Ukratko, sve u Svemiru je u uzročno poslijedičnoj vezi, koja se ne proteže linearno kroz vrijeme u jednom jedinom smjeru, nego događaji iz različitih vremena utječu jedan na drugi. Kao da je Svemir jedna beskonačna 4d slika, koja se, gledano u četiri dimenzije uopće ne mijenja
To nije baš istinito, kao što već rekoh, ali je fenomenalna podloga za ovaj dobar SF, koji sam reklamirao ranije
Zadnja promjena: Blockflöte; 0:34 pet, 18. 6. 2004; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Blockflöte Forumaš(ica)

|
|