Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:40 pon, 18. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="BitterSweet"]Da se razumijemo, meni osobno njegov nastup ne smeta, samo kažem da razumijem zašto postoje ljudi kojima to smeta. I to nema veze s brojanjem krvnih zrnaca, bar ne bi trebalo imati. Ja nikome ne bih branila koncerte, jao, jao, sram me bilo, čak sam išla na Balaševićev :oops: [/quote]
U potpunosti se slažem. Ako ima kupca, samo oderi. Naravno, sve dok je to u granicama nekog zdravog ukusa i nije svrha na bilo koji način nauditi drugima
[quote]
Kažeš da čisto sumnjaš da je Bajaga to pjevao. Na osnovu čega? Ne možeš znati, kao ni ja[/quote]
Zato i kažem, "čisto sumnjam", jer niti u jednoj njegovoj pjesmi (ispričavam se ako sam ovdje fulao, nisam baš preslušao čitavu njegovu diskografiju, linkajte mi ju pa da prosudim) nema natruha nekom žestokom Srbizmu i mržnji prema bilo kome.
[quote] Postoje ljudi koji tvrde da su svjedočili tome. [/quote]
Postoje i oni koji tvrde da su vidjeli izvanzemaljce, pa im svejedno velika većina ljudi ne vjeruje (ne želim sada reći nešto u što nisam siguran sto posto, ali katoličanstvo/pravoslavlje i slične religije negiraju postojanje života van Zemlje?)
[quote]a u startu sam se javila zato što mi se čini da u zadnje vrijeme jača antikatolička propaganda i kao vjerniku mi to smeta. Potaknuta nekim drugim stvarima, povezala sam tvoj post s time, i ovdje reagirala, ispričavam se ako sam pogrešno protumačila, to je bio samo moj dojam.[/quote]
Iz istog tog razloga sam i ja otvorio ovu temu. Pravoslavac sam po rođenju, sve više naginjem nekakvom agnosticizmu, srpske nacionalnosti (sad očekujem da karma ode daleeeko dolje :)), i kao takav doživio i još uvijek se zna dogoditi da doživim popriličnih neugodnosti od strane Hrvata i katolika. S pravoslavljem nisam nešto posebno upoznat, što je malo čudno, više znam o katoličanstvu nego o svojoj religiji. Na primjer, najbolji prijatelj mi je katolik, i tek nedavno sam saznao kako ja njemu ne mogu biti kum djetetu, jer, vidi zla, nisam katolik. Isprika zbog ovog laganog offtopica, ali to je samo jedna od stvari koje su me naživcirale unutar katoličke Crkve. Onda, nebrojei milijuni koje se je država obvezala davati katoličkoj Crkvi (ako ne glavni, ali sigurno jedan od jačih razloga zašto je Vatikan prvi priznao Hrvatsku), koji, također, dolaze i iz mog džepa, koji s tom Crkvom nemam ništa do neugodnih iskustava. Mrzite me zbog ove izjave koliko hoćete, ali znate da sam u pravu. Najbolja prijateljica pati (iako ne volim ovaj izraz koristiti, ali stvarno ta boleščina je patnja) od neurofibromatoze (tip 2, onaj zeznutiji oblik). Nakon dijagnoze (2000. godine), obratili su se, između ostalih, za financijsku pomoć i popu u njihovoj župi. Ponio se je svakako samo ne humano i u skladu kako mu položaj nalaže. Pa onda spaljivanje Kurana onog Amerikanca, Bozanićevo pravdanje cijene izgradnje one biskupske palače cijenom izgradnje Muzeja suvremene umjetnosti, gradnja biskupske palače usred krize iz koje se ne nazire izlaz, činjenica kako isti Bozanić nije odgovoran nikome u državi, ima toga.
Ovime ne napadam Crkvu niti mi je cilsmeta j napadati katolike, niti od ikog očekujem da će na njih moj komentar utjecati više no što muha utječe na nadolazeći vlak, zapravo, ne očekujem da će itko pročitati ovo do kraja. Samo želim, kad smo već počeli, izraziti svoje zamjerke na Crkvu i na njeno djelovanje, a pogotovo na rad određenih pojedinaca.
I naravno da mi smeta rad naše Vlade. Svakom s dva klikera u glavi smeta (moj stav, ne uzeti zdravo za gotovo!!). Ali, postoji mala razlika između Vlade, sabornika, političara, i Crkvenih dužnosnika. Od Crkve se očekuje da bude poštena, humana, da živi onako kako propovjeda, da bude utočište ljudima od svakodnevnih problema i nepravdi, moralni policajac. Umjesto toga, dolazi do situacija kada crkveni se dužnosnici (opet, ovdje nije riječ o svima, već o izabranicima, poput ovoga u župi iz mog grada) svojim ponašanjem se negativno ističu (spomenuto odbijanje pomoći i nepokazivanje razumjevanja prema roditeljima i problematici koju ima ova moja prijateljica, onaj Amerikanac što je spalio Kuran, [url="http://www.youtube.com/watch?v=fPd-SY6OhLY"]ova cura[/url], istina, nije crkveni dužnosnik, ali i ovakvi, ne znam kako da to opišem a da budem siguran da neće biti kontra bontona Foruma, teško mi je napisati za takve da su ljudi, ali i ovakvi ljudi postoje) ponašaju u potpunosti nehumano. Ne znam dali to religije propovjedaju, niti me zanima. Ali sam primjetio da su generalno, ne nužno katolici, već i sve ostale religije, jako netolerantni prema "ne svojima".
Malo sam previše napisao dosad, ispričavam se zbog toga, još malo pa sam gotov.
Na tragu ovoga što greeneyes govori, jako, ali stvarno, jako mi smeta što je vjeronauk obvezan predmet u školi i što za njega NE POSTOJI alternativa. Djeca, kao što sam i sam bio, od sedme godine, moraju od prvog dana biti getoizirana jer ne idu na vjeronauk. A još bitnije od toga, ta djeca imaju rupu od sat vremena u rasporedu, pa se moraju snalaziti sami kako god znaju i umiju, a to mi nekako nije korektno. Opet ću malo otegnuti i ovo, ali neka. Nedavno sam načuo dvije (očito katolkinje) cure kako pričaju baš na temu vjeronauka u osnovnim školama. Kaže jedna: "Neki otac je rekao kako mu smeta što njegov sin mora imati rupu u nastavi, te nema što za raditi za to vrijeme, i da ga je strah za njega. Pa ako ga voli, neka on dođe i nek bude s njim tih sat vremena!". Ovu rečenicu neću komentirati, ostavljam vama da si tumačite kako vam odgovara.
BitterSweet (napisa): | Da se razumijemo, meni osobno njegov nastup ne smeta, samo kažem da razumijem zašto postoje ljudi kojima to smeta. I to nema veze s brojanjem krvnih zrnaca, bar ne bi trebalo imati. Ja nikome ne bih branila koncerte, jao, jao, sram me bilo, čak sam išla na Balaševićev |
U potpunosti se slažem. Ako ima kupca, samo oderi. Naravno, sve dok je to u granicama nekog zdravog ukusa i nije svrha na bilo koji način nauditi drugima
Citat: |
Kažeš da čisto sumnjaš da je Bajaga to pjevao. Na osnovu čega? Ne možeš znati, kao ni ja |
Zato i kažem, "čisto sumnjam", jer niti u jednoj njegovoj pjesmi (ispričavam se ako sam ovdje fulao, nisam baš preslušao čitavu njegovu diskografiju, linkajte mi ju pa da prosudim) nema natruha nekom žestokom Srbizmu i mržnji prema bilo kome.
Citat: | Postoje ljudi koji tvrde da su svjedočili tome. |
Postoje i oni koji tvrde da su vidjeli izvanzemaljce, pa im svejedno velika većina ljudi ne vjeruje (ne želim sada reći nešto u što nisam siguran sto posto, ali katoličanstvo/pravoslavlje i slične religije negiraju postojanje života van Zemlje?)
Citat: | a u startu sam se javila zato što mi se čini da u zadnje vrijeme jača antikatolička propaganda i kao vjerniku mi to smeta. Potaknuta nekim drugim stvarima, povezala sam tvoj post s time, i ovdje reagirala, ispričavam se ako sam pogrešno protumačila, to je bio samo moj dojam. |
Iz istog tog razloga sam i ja otvorio ovu temu. Pravoslavac sam po rođenju, sve više naginjem nekakvom agnosticizmu, srpske nacionalnosti (sad očekujem da karma ode daleeeko dolje ), i kao takav doživio i još uvijek se zna dogoditi da doživim popriličnih neugodnosti od strane Hrvata i katolika. S pravoslavljem nisam nešto posebno upoznat, što je malo čudno, više znam o katoličanstvu nego o svojoj religiji. Na primjer, najbolji prijatelj mi je katolik, i tek nedavno sam saznao kako ja njemu ne mogu biti kum djetetu, jer, vidi zla, nisam katolik. Isprika zbog ovog laganog offtopica, ali to je samo jedna od stvari koje su me naživcirale unutar katoličke Crkve. Onda, nebrojei milijuni koje se je država obvezala davati katoličkoj Crkvi (ako ne glavni, ali sigurno jedan od jačih razloga zašto je Vatikan prvi priznao Hrvatsku), koji, također, dolaze i iz mog džepa, koji s tom Crkvom nemam ništa do neugodnih iskustava. Mrzite me zbog ove izjave koliko hoćete, ali znate da sam u pravu. Najbolja prijateljica pati (iako ne volim ovaj izraz koristiti, ali stvarno ta boleščina je patnja) od neurofibromatoze (tip 2, onaj zeznutiji oblik). Nakon dijagnoze (2000. godine), obratili su se, između ostalih, za financijsku pomoć i popu u njihovoj župi. Ponio se je svakako samo ne humano i u skladu kako mu položaj nalaže. Pa onda spaljivanje Kurana onog Amerikanca, Bozanićevo pravdanje cijene izgradnje one biskupske palače cijenom izgradnje Muzeja suvremene umjetnosti, gradnja biskupske palače usred krize iz koje se ne nazire izlaz, činjenica kako isti Bozanić nije odgovoran nikome u državi, ima toga.
Ovime ne napadam Crkvu niti mi je cilsmeta j napadati katolike, niti od ikog očekujem da će na njih moj komentar utjecati više no što muha utječe na nadolazeći vlak, zapravo, ne očekujem da će itko pročitati ovo do kraja. Samo želim, kad smo već počeli, izraziti svoje zamjerke na Crkvu i na njeno djelovanje, a pogotovo na rad određenih pojedinaca.
I naravno da mi smeta rad naše Vlade. Svakom s dva klikera u glavi smeta (moj stav, ne uzeti zdravo za gotovo!!). Ali, postoji mala razlika između Vlade, sabornika, političara, i Crkvenih dužnosnika. Od Crkve se očekuje da bude poštena, humana, da živi onako kako propovjeda, da bude utočište ljudima od svakodnevnih problema i nepravdi, moralni policajac. Umjesto toga, dolazi do situacija kada crkveni se dužnosnici (opet, ovdje nije riječ o svima, već o izabranicima, poput ovoga u župi iz mog grada) svojim ponašanjem se negativno ističu (spomenuto odbijanje pomoći i nepokazivanje razumjevanja prema roditeljima i problematici koju ima ova moja prijateljica, onaj Amerikanac što je spalio Kuran, [url="http://www.youtube.com/watch?v=fPd-SY6OhLY"]ova cura[/url], istina, nije crkveni dužnosnik, ali i ovakvi, ne znam kako da to opišem a da budem siguran da neće biti kontra bontona Foruma, teško mi je napisati za takve da su ljudi, ali i ovakvi ljudi postoje) ponašaju u potpunosti nehumano. Ne znam dali to religije propovjedaju, niti me zanima. Ali sam primjetio da su generalno, ne nužno katolici, već i sve ostale religije, jako netolerantni prema "ne svojima".
Malo sam previše napisao dosad, ispričavam se zbog toga, još malo pa sam gotov.
Na tragu ovoga što greeneyes govori, jako, ali stvarno, jako mi smeta što je vjeronauk obvezan predmet u školi i što za njega NE POSTOJI alternativa. Djeca, kao što sam i sam bio, od sedme godine, moraju od prvog dana biti getoizirana jer ne idu na vjeronauk. A još bitnije od toga, ta djeca imaju rupu od sat vremena u rasporedu, pa se moraju snalaziti sami kako god znaju i umiju, a to mi nekako nije korektno. Opet ću malo otegnuti i ovo, ali neka. Nedavno sam načuo dvije (očito katolkinje) cure kako pričaju baš na temu vjeronauka u osnovnim školama. Kaže jedna: "Neki otac je rekao kako mu smeta što njegov sin mora imati rupu u nastavi, te nema što za raditi za to vrijeme, i da ga je strah za njega. Pa ako ga voli, neka on dođe i nek bude s njim tih sat vremena!". Ovu rečenicu neću komentirati, ostavljam vama da si tumačite kako vam odgovara.
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
greeneyes Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 19:49 pon, 18. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="BitterSweet"]Sudeći po medijima, reklo bi se da je sve što Crkva čini loše. [/quote]
Pa, necu reci da je _sve_ sto Crkva cini lose, ali da vidimo: rastrosnost, javno poznati slucajevi ljubavnica i nepriznate djece, zataskavanje pedofilije, sirenje homofobije, sirenje laznih informacija o kontracepciji, neravnopravnost zena i opcenito osoba koje nisu vjernici, 'ubiranje' clanova dok su premali da svjesno odluce zele li pripadati toj organizaciji ili ne, uplitanje u obrazovanje, znanost i medicinu na temelju vjerovanja, a ne cinjenica, nemogucnost da se rastavljeni vjernici priceste, stav da je zenina glavna uloga da radja djecu, vjeronauk je jedini izborni predmet u skoli koji je unutar rasporeda, a ne prije ili nakon nastave i td.
Za jednu organizaciju koja se postavlja kao jedina ispravna moralna vertikala i ne bi si smjela dopustiti niti jednu mrlju u CV-u ima itekako previse toga 'loseg', sto bi valjda cak i najzagrizeniji vjernici morali vidjeti - i na sto bi trebali _reagirati_, a ne pricati o tome da se vjera u tom slucaju treba odvojiti od institucije i da je sve u redu.
[quote]
Ako netko nije vjernik, naravno da će se u skladu s time i izjasniti. Ako jest, zar bi trebalo to u što Crkva lupa silne pare, utjecati na nečije izjašnjavanje na popisu stanovništva?[/quote]
Da, jer za sve bitne stvari (proracun, statistiku i td) ispada da ne zaokruzujes vjeru nego upravo instituciju. Da si u organizaciji koja se najednom pocela baviti lovom na tuljane zbog krzna, a tebi se to ne svidja, ispisala bi se iz te organizacije, zar ne? Naravno, jer ne zelis podrzavati nesto s cime se apsolutno ne slazes. Zasto je Crkva drugacija od toga? Jer je ljudima stoljecima ispiran mozak da ona ima poseban status.
[quote]Zvuči kao da je Crkva jedino što ne valja u ovoj zemlji, nikome ne smeta što Vlada, saborski zastupnici i njima slični žive kao šeici, ili što bivši predsjednik ima doživotnu skrb na račun svih nas.[/quote]
Nije, ali nitko drugi si ne uzima za pravo govoriti ljudima kako trebaju zivjeti svoj zivot.
[quote]greeneyes, osobno nisam primijetila tu prokatoličku propagandu, ali moguće da svi primijećujemo upravo ono što nama smeta. [/quote]
Ne cudi me da nisi primijetila, vjera je puna nelogicnosti koje su vjernicima sasvim normalne pa je donekle razumljivo (iako poprilicno frustrirajuce i deprimirajuce) da nelogicnosti ne primjecuju. Problem s vjernicima je da misle da je njihova vjera jedino savrseno i logicno i ispravno i jednostavno ne zele vidjeti sto druge u tome smeta.
[quote] Ako ja mogu postaviti jedno pitanje - zašto tebi smeta križ u učionicama? Dok se nije pojavila priča u vezi s tim u medijima, nisam ga ni primijećivala.[/quote]
Imas kriz u ucionici?? Pa recimo, jedna stvar koja mene smeta kod isticanja kriza u ucionici je to sto se time pripadnici religije koju taj kriz simbolizira stavljaju u povlasteni polozaj. Kao, u, vidi, moj imaginary prijatelj je toliko bolji od tvog da zasluzuje biti na zidu, a samim tim sam ja bolji od tebe. Da ne pricam da se u biologiji obradi i teorija evolucije, sto mislim da bi bilo urnebesno predavati s krizem u ucionici.
Da ja tebe pitam - a sta da se ne radi o krizu nego npr. o pentagramu?
Ako cemo vec isticati vjerske simbole, onda treba zid nacackati sa simbolima svih mogucih vjerovanja - ukljucivo i ono lijepo crveno A za ateiste, oba pentagrama (wikkanski i sotonisticki), nemam pojma sto jediji koriste kao simbol, ali i to bi trebalo visiti zajedno s ovima ostalima i td.
BitterSweet (napisa): | Sudeći po medijima, reklo bi se da je sve što Crkva čini loše. |
Pa, necu reci da je _sve_ sto Crkva cini lose, ali da vidimo: rastrosnost, javno poznati slucajevi ljubavnica i nepriznate djece, zataskavanje pedofilije, sirenje homofobije, sirenje laznih informacija o kontracepciji, neravnopravnost zena i opcenito osoba koje nisu vjernici, 'ubiranje' clanova dok su premali da svjesno odluce zele li pripadati toj organizaciji ili ne, uplitanje u obrazovanje, znanost i medicinu na temelju vjerovanja, a ne cinjenica, nemogucnost da se rastavljeni vjernici priceste, stav da je zenina glavna uloga da radja djecu, vjeronauk je jedini izborni predmet u skoli koji je unutar rasporeda, a ne prije ili nakon nastave i td.
Za jednu organizaciju koja se postavlja kao jedina ispravna moralna vertikala i ne bi si smjela dopustiti niti jednu mrlju u CV-u ima itekako previse toga 'loseg', sto bi valjda cak i najzagrizeniji vjernici morali vidjeti - i na sto bi trebali _reagirati_, a ne pricati o tome da se vjera u tom slucaju treba odvojiti od institucije i da je sve u redu.
Ako netko nije vjernik, naravno da će se u skladu s time i izjasniti. Ako jest, zar bi trebalo to u što Crkva lupa silne pare, utjecati na nečije izjašnjavanje na popisu stanovništva? |
Da, jer za sve bitne stvari (proracun, statistiku i td) ispada da ne zaokruzujes vjeru nego upravo instituciju. Da si u organizaciji koja se najednom pocela baviti lovom na tuljane zbog krzna, a tebi se to ne svidja, ispisala bi se iz te organizacije, zar ne? Naravno, jer ne zelis podrzavati nesto s cime se apsolutno ne slazes. Zasto je Crkva drugacija od toga? Jer je ljudima stoljecima ispiran mozak da ona ima poseban status.
Citat: | Zvuči kao da je Crkva jedino što ne valja u ovoj zemlji, nikome ne smeta što Vlada, saborski zastupnici i njima slični žive kao šeici, ili što bivši predsjednik ima doživotnu skrb na račun svih nas. |
Nije, ali nitko drugi si ne uzima za pravo govoriti ljudima kako trebaju zivjeti svoj zivot.
Citat: | greeneyes, osobno nisam primijetila tu prokatoličku propagandu, ali moguće da svi primijećujemo upravo ono što nama smeta. |
Ne cudi me da nisi primijetila, vjera je puna nelogicnosti koje su vjernicima sasvim normalne pa je donekle razumljivo (iako poprilicno frustrirajuce i deprimirajuce) da nelogicnosti ne primjecuju. Problem s vjernicima je da misle da je njihova vjera jedino savrseno i logicno i ispravno i jednostavno ne zele vidjeti sto druge u tome smeta.
Citat: | Ako ja mogu postaviti jedno pitanje - zašto tebi smeta križ u učionicama? Dok se nije pojavila priča u vezi s tim u medijima, nisam ga ni primijećivala. |
Imas kriz u ucionici?? Pa recimo, jedna stvar koja mene smeta kod isticanja kriza u ucionici je to sto se time pripadnici religije koju taj kriz simbolizira stavljaju u povlasteni polozaj. Kao, u, vidi, moj imaginary prijatelj je toliko bolji od tvog da zasluzuje biti na zidu, a samim tim sam ja bolji od tebe. Da ne pricam da se u biologiji obradi i teorija evolucije, sto mislim da bi bilo urnebesno predavati s krizem u ucionici.
Da ja tebe pitam - a sta da se ne radi o krizu nego npr. o pentagramu?
Ako cemo vec isticati vjerske simbole, onda treba zid nacackati sa simbolima svih mogucih vjerovanja - ukljucivo i ono lijepo crveno A za ateiste, oba pentagrama (wikkanski i sotonisticki), nemam pojma sto jediji koriste kao simbol, ali i to bi trebalo visiti zajedno s ovima ostalima i td.
_________________ Am I so different from you
Now does it scare you that I'm able to discern
What to love and what to burn..
Don't judge what you don't understand..
// Disturbed: Fear
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 20:22 pon, 18. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]@Milojko & vsego: ne slazem se s vama po pitanju definicije. Mislim da definiciju katolika trebate ostaviti katolicima.[/quote]
Oli nismo?!? Pa nismo mi izmislili tu definiciju, nego [b]katolicka[/b] crkva (a oni valjda jesu referentni katolici). Ako ti link od goranam nije dosta, evo prijevod:
[quote="[url=http://www.ofm.hr/juniorat/images/knjige/zakonik_kanonskoga_prava.doc]Kanonski zakon[/url]"]Kan. 209 - §1. Vjernici su obvezni, i svojim načinom djelovanja, uvijek čuvati zajedništvo s Crkvom.
§ 2. Neka s velikom brižljivošću obavljaju dužnosti koje imaju prema Crkvi, i općoj i partikularnoj, kojoj prema pravnim propisima pripadaju.[/quote]
Za one kojima kanonski zakon ne znaci puno, nadam se da im je Princetonov WordNet dovoljno dobra referenca: [url=http://wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn?s=catholic]Catholic (a member of a Catholic church)[/url].
krcko (napisa): | @Milojko & vsego: ne slazem se s vama po pitanju definicije. Mislim da definiciju katolika trebate ostaviti katolicima. |
Oli nismo?!? Pa nismo mi izmislili tu definiciju, nego katolicka crkva (a oni valjda jesu referentni katolici). Ako ti link od goranam nije dosta, evo prijevod:
Kanonski zakon (napisa): | Kan. 209 - §1. Vjernici su obvezni, i svojim načinom djelovanja, uvijek čuvati zajedništvo s Crkvom.
§ 2. Neka s velikom brižljivošću obavljaju dužnosti koje imaju prema Crkvi, i općoj i partikularnoj, kojoj prema pravnim propisima pripadaju. |
Za one kojima kanonski zakon ne znaci puno, nadam se da im je Princetonov WordNet dovoljno dobra referenca: Catholic (a member of a Catholic church).
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
garbica Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 22:37 pon, 18. 4. 2011 Naslov: |
|
|
Samo bih se osvrnula na pitanje kumstva u crkvi i vjeronauka.
Kum u Katolickoj crkvi moze biti pravoslavac.
Zao mi je sto se katolicima lijepe etikete netolerantnih osoba prema osobama druge vjere ili bilo cemu sto izlazi van zadanih okvira. Odrasla sam u obitelji u kojoj je otac ateist, a majka katolkinja. Odmalena sam isla na vjeronauk i zbog toga nikad nisam pozalila. Nisam cula nista lose, dapace, kroz raznorazne price sam razvijala osjecaj za dobro, pravdu i brigu prema svim ljudima pa tako i onima koji nisu moje vjere. To ne znaci da moja najbolja prijateljica koja nije isla na vjeronauk nije razvila taj isti osjecaj. Samo napominjem da mi pohadjanje vjeronauka ni u kojem smislu nije stetilo, niti su moji vjeroucitelji propagirali zadrte stavove, kao sto mnogi vide satove vjeronauka. Ucili smo sa punim postovanjem o drugim vjerama.
Imam puno poznanika i prijatelja muslimana i najiskrenije postujem njihovu vjeru i obicaje, kao sto postujem i one koji ne vjeruju ni u sta. I nikad, ali bas nikad ne zelim ulaziti u rasprave tipa 'zamisli sto pise u Kur'anu' ili 'gle sto pise u Bibliji' jer ne podnosim kad se pojedine recenice izvlace iz konteksta i onda krenu tumacenja kako se kome hoce.
Svi u sebi imamo nesto sto nas tjera da ustanemo iz kreveta ujutro, zvalo se to 'nesto' Bog, obitelj ili nesto trece.
Samo bih se osvrnula na pitanje kumstva u crkvi i vjeronauka.
Kum u Katolickoj crkvi moze biti pravoslavac.
Zao mi je sto se katolicima lijepe etikete netolerantnih osoba prema osobama druge vjere ili bilo cemu sto izlazi van zadanih okvira. Odrasla sam u obitelji u kojoj je otac ateist, a majka katolkinja. Odmalena sam isla na vjeronauk i zbog toga nikad nisam pozalila. Nisam cula nista lose, dapace, kroz raznorazne price sam razvijala osjecaj za dobro, pravdu i brigu prema svim ljudima pa tako i onima koji nisu moje vjere. To ne znaci da moja najbolja prijateljica koja nije isla na vjeronauk nije razvila taj isti osjecaj. Samo napominjem da mi pohadjanje vjeronauka ni u kojem smislu nije stetilo, niti su moji vjeroucitelji propagirali zadrte stavove, kao sto mnogi vide satove vjeronauka. Ucili smo sa punim postovanjem o drugim vjerama.
Imam puno poznanika i prijatelja muslimana i najiskrenije postujem njihovu vjeru i obicaje, kao sto postujem i one koji ne vjeruju ni u sta. I nikad, ali bas nikad ne zelim ulaziti u rasprave tipa 'zamisli sto pise u Kur'anu' ili 'gle sto pise u Bibliji' jer ne podnosim kad se pojedine recenice izvlace iz konteksta i onda krenu tumacenja kako se kome hoce.
Svi u sebi imamo nesto sto nas tjera da ustanemo iz kreveta ujutro, zvalo se to 'nesto' Bog, obitelj ili nesto trece.
_________________ Long you live and high you'll fly and smiles you'll give and tears you'll cry and all you touch and all you see is all your life will ever be
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:36 pon, 18. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="garbica"]Samo bih se osvrnula na pitanje kumstva u crkvi i vjeronauka.
Kum u Katolickoj crkvi moze biti pravoslavac. [/quote]
Možda je to nešto novo. Koliko znam, prijateljev ujak je imao istu ovakvu situaciju, i morao se krstiti, pričestiti, krizmati, sve to da bi mogao biti kum.
[quote]
Zao mi je sto se katolicima lijepe etikete netolerantnih osoba prema osobama druge vjere ili bilo cemu sto izlazi van zadanih okvira. [/quote]
Majko mila, [b]NEKI[/b], ne [b]SVI[/b]. S većinom nemaš nikakvih problema, jer su normalno odgojeni, i imaju zdravu glavu (žao mi je zbog nadolazeće usporedbe i ispričavam se zbog iste, ako se osjeti netko uvrijeđenim, al shvatiti ćete poruku) Navijam za Dinamo od malena, i mogu reći da sam BBB-ovac, al ovi huligani što rade nerede po državi i šire nas sve bacaju na zao glas.
[quote="greeneyes"]nemam pojma sto jediji koriste kao simbol, ali i to bi trebalo visiti zajedno s ovima ostalima i td.[/quote]
lightsaber, hellou! :)
garbica (napisa): | Samo bih se osvrnula na pitanje kumstva u crkvi i vjeronauka.
Kum u Katolickoj crkvi moze biti pravoslavac. |
Možda je to nešto novo. Koliko znam, prijateljev ujak je imao istu ovakvu situaciju, i morao se krstiti, pričestiti, krizmati, sve to da bi mogao biti kum.
Zao mi je sto se katolicima lijepe etikete netolerantnih osoba prema osobama druge vjere ili bilo cemu sto izlazi van zadanih okvira. |
Majko mila, NEKI, ne SVI. S većinom nemaš nikakvih problema, jer su normalno odgojeni, i imaju zdravu glavu (žao mi je zbog nadolazeće usporedbe i ispričavam se zbog iste, ako se osjeti netko uvrijeđenim, al shvatiti ćete poruku) Navijam za Dinamo od malena, i mogu reći da sam BBB-ovac, al ovi huligani što rade nerede po državi i šire nas sve bacaju na zao glas.
greeneyes (napisa): | nemam pojma sto jediji koriste kao simbol, ali i to bi trebalo visiti zajedno s ovima ostalima i td. |
lightsaber, hellou!
|
|
[Vrh] |
|
ante003 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:46 pon, 18. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Milojko"][quote="garbica"]Samo bih se osvrnula na pitanje kumstva u crkvi i vjeronauka.
Kum u Katolickoj crkvi moze biti pravoslavac. [/quote]
[/quote]
Pa cak i nije. To je dosta dugo. Jos od kad sam ja bio u osnovnoj je bilo tak.
Milojko (napisa): | garbica (napisa): | Samo bih se osvrnula na pitanje kumstva u crkvi i vjeronauka.
Kum u Katolickoj crkvi moze biti pravoslavac. |
|
Pa cak i nije. To je dosta dugo. Jos od kad sam ja bio u osnovnoj je bilo tak.
_________________ Ako ste previše otvorenog uma, ispast će vam mozak
------------------------------------------------------
Racunalo bez Windowsa je kao riba bez bicikla
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:56 pon, 18. 4. 2011 Naslov: |
|
|
@Milojko: Unatoč tvojim predviđanjima, karma ti je porasla...
samo mali osvrt na neka od tvojih razmišljanja...
što se tiče plaćanja poreza Crkvi, mislim da u društvu u kojem je na zadnjem popisu stanovništva bila ( nemam pojma kolko točno ali ) velika većina onih koji su se deklarirali kao katolici, onda mislim da te taj porez ne treba tolko živcirat jer je on legitiman s obzirom na broj katolika. Evo sad na ovom popisu će bit malo drugačija slika ( bar prema mojem osobnom uvjerenju ), pa vjeruj mi i da će daljnja provedba tog poreza biti u najmanju ruku vrlo upitna. Živiš u takvom društvu gdje je ( ponovno ponavljam prema zadnjem popisu ) velika većina katolika i onda se ne bi trebao živcirati na takve stvari. A što se tiče vjeronauka, dobro je objasnila garbica, no kako si i sam naveo to te jako, stvarno jako smeta i još uz napomenu da nema alternative. Pa kolko ja znam taj vjeronauk organiziran je od katoličke Crkve ( samo odvijanje u školi, a ne i raspored sati pa za rupe u nastavi nije kriva Crkva, nego onaj koji sastavlja raspored ), a po nekoj zdravoj logici, ostali izborni nisu zabranjeni pa mislim da je uopće deplasirano da nepostojanje alternative povezuješ s Crkvom i to prodaješ pod prokatoličku propagandu ( na tragu onoga što je greeneyes govorio ).
[quote="greeneyes"]Da ne pricam da se u biologiji obradi i teorija evolucije, sto mislim da bi bilo urnebesno predavati s krizem u ucionici. [/quote]
Te dvije stvari se međusobno ne isključuju.
@Milojko: Unatoč tvojim predviđanjima, karma ti je porasla...
samo mali osvrt na neka od tvojih razmišljanja...
što se tiče plaćanja poreza Crkvi, mislim da u društvu u kojem je na zadnjem popisu stanovništva bila ( nemam pojma kolko točno ali ) velika većina onih koji su se deklarirali kao katolici, onda mislim da te taj porez ne treba tolko živcirat jer je on legitiman s obzirom na broj katolika. Evo sad na ovom popisu će bit malo drugačija slika ( bar prema mojem osobnom uvjerenju ), pa vjeruj mi i da će daljnja provedba tog poreza biti u najmanju ruku vrlo upitna. Živiš u takvom društvu gdje je ( ponovno ponavljam prema zadnjem popisu ) velika većina katolika i onda se ne bi trebao živcirati na takve stvari. A što se tiče vjeronauka, dobro je objasnila garbica, no kako si i sam naveo to te jako, stvarno jako smeta i još uz napomenu da nema alternative. Pa kolko ja znam taj vjeronauk organiziran je od katoličke Crkve ( samo odvijanje u školi, a ne i raspored sati pa za rupe u nastavi nije kriva Crkva, nego onaj koji sastavlja raspored ), a po nekoj zdravoj logici, ostali izborni nisu zabranjeni pa mislim da je uopće deplasirano da nepostojanje alternative povezuješ s Crkvom i to prodaješ pod prokatoličku propagandu ( na tragu onoga što je greeneyes govorio ).
greeneyes (napisa): | Da ne pricam da se u biologiji obradi i teorija evolucije, sto mislim da bi bilo urnebesno predavati s krizem u ucionici. |
Te dvije stvari se međusobno ne isključuju.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
greeneyes Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:51 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
Sto se kumstva tice - to ovisi na kakvog svecenika naletis, sto je skroz apsurdno jer bi pravila valjda trebala biti jedinstvena.
Sto se poreza tice - ako Njemacka moze prezivjeti s vjerskim porezom, zasto ne bismo mogli i mi odluciti koga zelimo financirati?
[quote="Cobs"] A što se tiče vjeronauka, dobro je objasnila garbica, no kako si i sam naveo to te jako, stvarno jako smeta i još uz napomenu da nema alternative. Pa kolko ja znam taj vjeronauk organiziran je od katoličke Crkve ( samo odvijanje u školi, a ne i raspored sati pa za rupe u nastavi nije kriva Crkva, nego onaj koji sastavlja raspored ), a po nekoj zdravoj logici, ostali izborni nisu zabranjeni pa mislim da je uopće deplasirano da nepostojanje alternative povezuješ s Crkvom i to prodaješ pod prokatoličku propagandu ( na tragu onoga što je greeneyes govorio ).[/quote]
Vjeronauk _nema_ alternativu u osnovnoj skoli (osim ne ici na vjeronauk) pa zvati to izbornim predmetom je malo nategnuto (izmedju kojih predmeta se bira?). U srednjoj skoli se bira vjeronauk ili etika, koji se odrzavaju obicno u istom terminu pa svatko ode na sto odabere. Mijesas vjeronauk s recimo dodatnim grupama iz matematike ili engleskog koje se odrzavaju van redovne nastave. Vjeronauk u osnovnim skolama je u satnici, a politika je prokatolicka jer ga se ne stavlja u prvi ili zadnji sat. Da se vjeronauk u osnovnoj skoli odrzava van nastave, petkom popodne u skolskim prostorima ili tako nesto - onda mozemo pricati o izbornim predmetima, jer tad ima isti status kao dodatna iz matematike.
Hocemo li spomenuti 'obicaj' koji se pokusava progurati kao uobicajen - molitva na pocetku skolske godine i svecenicki govor? Ne vidim bas da profesori iz kemije imaj priliku tako reklamirati i nametati svoju izbornu nastavu.
Usput, ja sam zensko, kao sto pise ispod avatara ;)
[quote]
[quote="greeneyes"]Da ne pricam da se u biologiji obradi i teorija evolucije, sto mislim da bi bilo urnebesno predavati s krizem u ucionici. [/quote]
Te dvije stvari se međusobno ne isključuju.[/quote]
Jel moze objasnjenje?
Sto se kumstva tice - to ovisi na kakvog svecenika naletis, sto je skroz apsurdno jer bi pravila valjda trebala biti jedinstvena.
Sto se poreza tice - ako Njemacka moze prezivjeti s vjerskim porezom, zasto ne bismo mogli i mi odluciti koga zelimo financirati?
Cobs (napisa): | A što se tiče vjeronauka, dobro je objasnila garbica, no kako si i sam naveo to te jako, stvarno jako smeta i još uz napomenu da nema alternative. Pa kolko ja znam taj vjeronauk organiziran je od katoličke Crkve ( samo odvijanje u školi, a ne i raspored sati pa za rupe u nastavi nije kriva Crkva, nego onaj koji sastavlja raspored ), a po nekoj zdravoj logici, ostali izborni nisu zabranjeni pa mislim da je uopće deplasirano da nepostojanje alternative povezuješ s Crkvom i to prodaješ pod prokatoličku propagandu ( na tragu onoga što je greeneyes govorio ). |
Vjeronauk _nema_ alternativu u osnovnoj skoli (osim ne ici na vjeronauk) pa zvati to izbornim predmetom je malo nategnuto (izmedju kojih predmeta se bira?). U srednjoj skoli se bira vjeronauk ili etika, koji se odrzavaju obicno u istom terminu pa svatko ode na sto odabere. Mijesas vjeronauk s recimo dodatnim grupama iz matematike ili engleskog koje se odrzavaju van redovne nastave. Vjeronauk u osnovnim skolama je u satnici, a politika je prokatolicka jer ga se ne stavlja u prvi ili zadnji sat. Da se vjeronauk u osnovnoj skoli odrzava van nastave, petkom popodne u skolskim prostorima ili tako nesto - onda mozemo pricati o izbornim predmetima, jer tad ima isti status kao dodatna iz matematike.
Hocemo li spomenuti 'obicaj' koji se pokusava progurati kao uobicajen - molitva na pocetku skolske godine i svecenicki govor? Ne vidim bas da profesori iz kemije imaj priliku tako reklamirati i nametati svoju izbornu nastavu.
Usput, ja sam zensko, kao sto pise ispod avatara
greeneyes (napisa): | Da ne pricam da se u biologiji obradi i teorija evolucije, sto mislim da bi bilo urnebesno predavati s krizem u ucionici. |
Te dvije stvari se međusobno ne isključuju. |
Jel moze objasnjenje?
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:59 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
@Cobs:
Ma ne sumnjam ja da Crkva nema veze s rasporedom, to je jasno. Ali mi smeta, eto, još jednom da se ponovim, ta činjenica kako katolička djeca pohađaju vjeronauk, dok o nekakvoj organizaciji nastave etike od početka školovanja nema govora. No dobro, tu si u pravu, to je greška države i školstva uopće koje je prihvatilo na ovaj način vršiti diskriminaciju.
A što se tiče plaćanja poreza Crkvi, nije da me to živcira, nego čisto, onako, stvari koje čovjek primjeti i malo mu ne štimaju. Glupo mi je, da i muslimani i pravoslavci, i ateisti, is vi ostali nekatolici plaćaju katoličku Crkvu. To mi je, skoro pa u rangu da plaćam porez na kuću u Njemačkoj, iako ju tamo nemam sagrađenu, niti tamo živim, već u Hrvatskoj. Iako, svaki građanin se obvezuje poštivati zakone date države u kojoj živi, pošto je takav zakon, nema mi druge nego da ga poštujem (buniti se i tražiti promjenu mi ne pada na pamet, jer to nije i neće biti izvedivo, nikad)
@vsego: lajk veliki lajk :)
E i da, nešto što zaboravih napisati u prošlom postu. Nije da sve veći broj ljudi mrzi katoličanstvo, i Crkvu u cjelosti. Većina novinara koji propagiraju antikatoličku politiku, kako je ranije spomenuto, su upravo odgojeni u katoličkim obiteljima. Pretpostavljam da je razlog njihovim anti-Crkva stavovima činjenica kako im se previše toga unutar nje nije svidjelo. I da, moram reći da, koliko god se pričalo o popovima koji rade bedastoće, o rastrošnosti i velikoj potrošnji Crkve, nigdje nisam naišao da će netko od tih novinara reći kako je religija sama po sebi loša.
Žao mi je što imam tolika očekivanja od Crkvenih dužnosnika, ali i oni su samo ljudi, a među svim ljudima postoje oni koji su dobri, i oni, koji su, blago rečeno, manje dobri (da ne upotrijebim neki negativan pridjev)
@Cobs:
Ma ne sumnjam ja da Crkva nema veze s rasporedom, to je jasno. Ali mi smeta, eto, još jednom da se ponovim, ta činjenica kako katolička djeca pohađaju vjeronauk, dok o nekakvoj organizaciji nastave etike od početka školovanja nema govora. No dobro, tu si u pravu, to je greška države i školstva uopće koje je prihvatilo na ovaj način vršiti diskriminaciju.
A što se tiče plaćanja poreza Crkvi, nije da me to živcira, nego čisto, onako, stvari koje čovjek primjeti i malo mu ne štimaju. Glupo mi je, da i muslimani i pravoslavci, i ateisti, is vi ostali nekatolici plaćaju katoličku Crkvu. To mi je, skoro pa u rangu da plaćam porez na kuću u Njemačkoj, iako ju tamo nemam sagrađenu, niti tamo živim, već u Hrvatskoj. Iako, svaki građanin se obvezuje poštivati zakone date države u kojoj živi, pošto je takav zakon, nema mi druge nego da ga poštujem (buniti se i tražiti promjenu mi ne pada na pamet, jer to nije i neće biti izvedivo, nikad)
@vsego: lajk veliki lajk
E i da, nešto što zaboravih napisati u prošlom postu. Nije da sve veći broj ljudi mrzi katoličanstvo, i Crkvu u cjelosti. Većina novinara koji propagiraju antikatoličku politiku, kako je ranije spomenuto, su upravo odgojeni u katoličkim obiteljima. Pretpostavljam da je razlog njihovim anti-Crkva stavovima činjenica kako im se previše toga unutar nje nije svidjelo. I da, moram reći da, koliko god se pričalo o popovima koji rade bedastoće, o rastrošnosti i velikoj potrošnji Crkve, nigdje nisam naišao da će netko od tih novinara reći kako je religija sama po sebi loša.
Žao mi je što imam tolika očekivanja od Crkvenih dužnosnika, ali i oni su samo ljudi, a među svim ljudima postoje oni koji su dobri, i oni, koji su, blago rečeno, manje dobri (da ne upotrijebim neki negativan pridjev)
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:09 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"]
Ali nije s obzirom na Ustav RH u kojem stoji da je RH sekularna država.[/quote]
Pretpostavljam da si mislio reći legalno... Sekularizam je pokret kolko sam shvatio, nisu to neka određena fiksna pravila, pa valjda zbog toga ( i legitimnosti ) se i dopušta takav porez. ( tj. nije završio na Ustavnom sudu, recimo ( bar mislim da nije, nisam tolko informiran ) ).
@greeneyes: već sam napisao, ali mogu ponovno: znači nisu svećenici satničari. Vjerujem da bi bilo kakav apel u školi ( ili u župi gdje se nastava održava ) na raspored sati i na vjeronauk prošao u 90% slučaja ( ne postoji urota protiv djece koja ga ne pohađaju u smislu da moraju čekat ili bilo kojem drugom, ako znaš za nekakvu sigurno ima dosta novinara koji će se o tome raspisati pa prijavi ). Ponovno, predmet je izborni, jer se bira želiš li ga imati ili ne. Nepostojanje alternative nije stvar Crkve. ( nisam gledo dal si muško il žensko, neg sam sam prepiso od Milojka :) ).
Što se tiče o teoriji evolucije... imaš na internetu sigurno za naći, ali vjera u Boga ne isključuje t.e. ( nisam baš ni ja iskreno baš pregledavao to,ali evo [url=http://one.xthost.info/protestantzg/evolucija.htm]link[/url] na prvu stranicu s googla, nisam čitao tak da je možda nešto krivo, ali snađi se, ima na netu materijala o tome )
goranm (napisa): |
Ali nije s obzirom na Ustav RH u kojem stoji da je RH sekularna država. |
Pretpostavljam da si mislio reći legalno... Sekularizam je pokret kolko sam shvatio, nisu to neka određena fiksna pravila, pa valjda zbog toga ( i legitimnosti ) se i dopušta takav porez. ( tj. nije završio na Ustavnom sudu, recimo ( bar mislim da nije, nisam tolko informiran ) ).
@greeneyes: već sam napisao, ali mogu ponovno: znači nisu svećenici satničari. Vjerujem da bi bilo kakav apel u školi ( ili u župi gdje se nastava održava ) na raspored sati i na vjeronauk prošao u 90% slučaja ( ne postoji urota protiv djece koja ga ne pohađaju u smislu da moraju čekat ili bilo kojem drugom, ako znaš za nekakvu sigurno ima dosta novinara koji će se o tome raspisati pa prijavi ). Ponovno, predmet je izborni, jer se bira želiš li ga imati ili ne. Nepostojanje alternative nije stvar Crkve. ( nisam gledo dal si muško il žensko, neg sam sam prepiso od Milojka ).
Što se tiče o teoriji evolucije... imaš na internetu sigurno za naći, ali vjera u Boga ne isključuje t.e. ( nisam baš ni ja iskreno baš pregledavao to,ali evo link na prvu stranicu s googla, nisam čitao tak da je možda nešto krivo, ali snađi se, ima na netu materijala o tome )
Zadnja promjena: Cobs; 1:31 uto, 19. 4. 2011; ukupno mijenjano 2 put/a.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:24 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="greeneyes"][quote]
Jel moze objasnjenje?[/quote]
Katolička Crkva je 1996. priznala teoriju evolucije kao činjenicu.
[size=9][color=#999999]Added after 10 minutes:[/color][/size]
[quote="Cobs"][quote="goranm"]
Ali nije s obzirom na Ustav RH u kojem stoji da je RH sekularna država.[/quote]
Pretpostavljam da si mislio reći legalno... Sekularizam je pokret kolko sam shvatio, nisu to neka određena fiksna pravila, pa valjda zbog toga ( i legitimnosti ) se i dopušta takav porez. ( tj. nije završio na Ustavnom sudu, recimo ( bar mislim da nije, nisam tolko informiran ) ).[/quote]
Nisam mislio reći legalno. Taj porez je sasvim legalan jer svoj autoritet vuče i građane obvezuje putem zakona, ali nije legitiman jer prema članku 41. Ustava RH Crkva (kao i ostale vjerske zajednice) mora biti odvojena od države, a prikupljanje poreza spada pod državu. Legitimnost je upitna i zbog članka 51. koji kaže da
"Porezni se sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti."
Kada se kaže da je država sekularna misli se na to da je država odvojena od svih vjerskih zajednica, što je upravo članak 41. Ustava RH.
A sam porez i zakon koji ga omogućava nije išao na Ustavni Sud jer nema političke volje za to, ne zato što nije legitiman.
greeneyes (napisa): | Citat: |
Jel moze objasnjenje? |
Katolička Crkva je 1996. priznala teoriju evolucije kao činjenicu.
Added after 10 minutes:
Cobs (napisa): | goranm (napisa): |
Ali nije s obzirom na Ustav RH u kojem stoji da je RH sekularna država. |
Pretpostavljam da si mislio reći legalno... Sekularizam je pokret kolko sam shvatio, nisu to neka određena fiksna pravila, pa valjda zbog toga ( i legitimnosti ) se i dopušta takav porez. ( tj. nije završio na Ustavnom sudu, recimo ( bar mislim da nije, nisam tolko informiran ) ). |
Nisam mislio reći legalno. Taj porez je sasvim legalan jer svoj autoritet vuče i građane obvezuje putem zakona, ali nije legitiman jer prema članku 41. Ustava RH Crkva (kao i ostale vjerske zajednice) mora biti odvojena od države, a prikupljanje poreza spada pod državu. Legitimnost je upitna i zbog članka 51. koji kaže da
"Porezni se sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti."
Kada se kaže da je država sekularna misli se na to da je država odvojena od svih vjerskih zajednica, što je upravo članak 41. Ustava RH.
A sam porez i zakon koji ga omogućava nije išao na Ustavni Sud jer nema političke volje za to, ne zato što nije legitiman.
_________________ The Dude Abides
|
|
[Vrh] |
|
Cobs Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:50 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Cobs"]Vjerujem da bi bilo kakav apel u školi ( ili u župi gdje se nastava održava ) na raspored sati i na vjeronauk prošao u 90% slučaja ( ne postoji urota protiv djece koja ga ne pohađaju u smislu da moraju čekat ili bilo kojem drugom, ako znaš za nekakvu sigurno ima dosta novinara koji će se o tome raspisati pa prijavi )[/quote]
Ja ne vjerujem da bi apel prošao niti u 1% slučajeva pa što ćemo sad? :) Jedno je što ti ili ja vjerujemo ili što nam je logično, a drugo je kako škole funkcioniraju, a funkcioniraju obično tako da idu linijom manjeg otpora.
Što misliš koju situaciju škola preferira: odbiti 28 roditelja koji se žale što im dijete ne stigne ručati jer mora u školi biti u 13h umjesto 14h (ili im nije usput pokupiti ga iz škole kad idu s posla jer nastava traje do 18h umjesto 17h) ili odbiti 2 roditelja jer im dijete usred satnice ima rupu?
[quote]sad... ja ne znam tko je ovdje u zabludi oko termina legalno i legitimno. Ako se referiraša na zakone onda mislim da trebaš koristiti termin legalno, a ako se referiraš na nešto što je prihvaćeno od većine koja odlučuje onda misliš na legitimno.[/quote]
Stručni termini sigurno imaju precizne definicije, ove laičko-jezično-silovateljske bi bile: legalno=zakonito, legitimno [u]u odnosu na Ustav[/u] = u skladu s Ustavom, priznato Ustavom.
Cobs (napisa): | Vjerujem da bi bilo kakav apel u školi ( ili u župi gdje se nastava održava ) na raspored sati i na vjeronauk prošao u 90% slučaja ( ne postoji urota protiv djece koja ga ne pohađaju u smislu da moraju čekat ili bilo kojem drugom, ako znaš za nekakvu sigurno ima dosta novinara koji će se o tome raspisati pa prijavi ) |
Ja ne vjerujem da bi apel prošao niti u 1% slučajeva pa što ćemo sad? Jedno je što ti ili ja vjerujemo ili što nam je logično, a drugo je kako škole funkcioniraju, a funkcioniraju obično tako da idu linijom manjeg otpora.
Što misliš koju situaciju škola preferira: odbiti 28 roditelja koji se žale što im dijete ne stigne ručati jer mora u školi biti u 13h umjesto 14h (ili im nije usput pokupiti ga iz škole kad idu s posla jer nastava traje do 18h umjesto 17h) ili odbiti 2 roditelja jer im dijete usred satnice ima rupu?
Citat: | sad... ja ne znam tko je ovdje u zabludi oko termina legalno i legitimno. Ako se referiraša na zakone onda mislim da trebaš koristiti termin legalno, a ako se referiraš na nešto što je prihvaćeno od većine koja odlučuje onda misliš na legitimno. |
Stručni termini sigurno imaju precizne definicije, ove laičko-jezično-silovateljske bi bile: legalno=zakonito, legitimno u odnosu na Ustav = u skladu s Ustavom, priznato Ustavom.
|
|
[Vrh] |
|
greeneyes Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 1:52 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"][quote="greeneyes"][quote]
Jel moze objasnjenje?[/quote]
Katolička Crkva je 1996. priznala teoriju evolucije kao činjenicu.[/quote]
Koliko je meni poznato, priznali su teoriju evolucije, ali uz dodatak o posebnosti covjeka i dusi kao dijelu covjeka za koji je i dalje zaduzen Bog. To je, po meni - muljaza. Znanstvene dokaze Crkva mora prihvatiti jer u suprotnom izgleda smijesno, ali to se formulira na nacin da se zadrzi sto vise starih dogmi. :/
@Cobs: ne trebas ponavljati da svecenici nisu satnicari, citam ja s razumijevanjem ;) O terminu 'izborni predmet' mogli bismo nadugacko raspravljati - po meni, ako mogu birati samo izmedju 'slusam' i 'ne slusam' nije isto kao birati jedno od 'predmet A', 'predmet B', i td. Ali nije zapravo uopce bitno kako cemo zvati 'slusam' - 'ne slusam' predmet. Bitno je sto se nesto cemu u skoli nije mjesto gura tamo - svi koji su isli na pricest ili krizmu (bar je tako bilo u moje doba) su jos dodatno u terminu van nastave isli na vjeronauk, koji se tad zvao zupna kateheza, u prostor Crkve u mom slucaju. Dakle, nije da moraju biti u skoli, nije da nemaju vremena. Samo naravno, tko bi im dosao da nije usred nastave?
goranm (napisa): | greeneyes (napisa): | Citat: |
Jel moze objasnjenje? |
Katolička Crkva je 1996. priznala teoriju evolucije kao činjenicu. |
Koliko je meni poznato, priznali su teoriju evolucije, ali uz dodatak o posebnosti covjeka i dusi kao dijelu covjeka za koji je i dalje zaduzen Bog. To je, po meni - muljaza. Znanstvene dokaze Crkva mora prihvatiti jer u suprotnom izgleda smijesno, ali to se formulira na nacin da se zadrzi sto vise starih dogmi.
@Cobs: ne trebas ponavljati da svecenici nisu satnicari, citam ja s razumijevanjem O terminu 'izborni predmet' mogli bismo nadugacko raspravljati - po meni, ako mogu birati samo izmedju 'slusam' i 'ne slusam' nije isto kao birati jedno od 'predmet A', 'predmet B', i td. Ali nije zapravo uopce bitno kako cemo zvati 'slusam' - 'ne slusam' predmet. Bitno je sto se nesto cemu u skoli nije mjesto gura tamo - svi koji su isli na pricest ili krizmu (bar je tako bilo u moje doba) su jos dodatno u terminu van nastave isli na vjeronauk, koji se tad zvao zupna kateheza, u prostor Crkve u mom slucaju. Dakle, nije da moraju biti u skoli, nije da nemaju vremena. Samo naravno, tko bi im dosao da nije usred nastave?
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 2:10 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
legalno vs legitimno, WWGD
[quote="WWGD"]
LEGALNO: nesto sto se radi po zakonu koji je usvojen po proceduri. Dakle ako sam ja legalno izabran predsjednik mogu me svi mrziti ali ja sam PO ZAKONU
LEGITIMNO: legitimitet je vise slican podrsci ljudi. Ako se skupi grupa ljudi koji izaberu svog vodju on je legitiman kod te grupe ljudi. Ako taj vodja ili direktor recimo firme ode i svercuje robu protiv zakona on NIJE LEGALAN iako je mozda LEGITIMAN
[/quote]
Kako se ovo primjenjuje na situaciju s Ustavom i Zakonom o porezu Crkvi, nisam točno siguran. Rekao bih, u ovo nedoba, da je taj zakon legalan (jer ga je donijelo zakonodavno tijelo države), ali nije legitiman (jer je u kontradikciji sa spomenutim djelovima Ustava, koji je, u ovoj interpretaciji, prihvaćen od "velike" većine ljudi)
legalno vs legitimno, WWGD
WWGD (napisa): |
LEGALNO: nesto sto se radi po zakonu koji je usvojen po proceduri. Dakle ako sam ja legalno izabran predsjednik mogu me svi mrziti ali ja sam PO ZAKONU
LEGITIMNO: legitimitet je vise slican podrsci ljudi. Ako se skupi grupa ljudi koji izaberu svog vodju on je legitiman kod te grupe ljudi. Ako taj vodja ili direktor recimo firme ode i svercuje robu protiv zakona on NIJE LEGALAN iako je mozda LEGITIMAN
|
Kako se ovo primjenjuje na situaciju s Ustavom i Zakonom o porezu Crkvi, nisam točno siguran. Rekao bih, u ovo nedoba, da je taj zakon legalan (jer ga je donijelo zakonodavno tijelo države), ali nije legitiman (jer je u kontradikciji sa spomenutim djelovima Ustava, koji je, u ovoj interpretaciji, prihvaćen od "velike" većine ljudi)
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 2:23 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="greeneyes"]Koliko je meni poznato, priznali su teoriju evolucije, ali uz dodatak o posebnosti covjeka i dusi kao dijelu covjeka za koji je i dalje zaduzen Bog. To je, po meni - muljaza. Znanstvene dokaze Crkva mora prihvatiti jer u suprotnom izgleda smijesno, ali to se formulira na nacin da se zadrzi sto vise starih dogmi. :/[/quote]
Znanstvene dokaze i jesu prihvatili - i meni je apsurdna ideja o posebnosti čovjeka, no evolucija se ne bavi pitanjem duše, niti dokazuje da postoji ili ne postoji, tako da nisu rekli "prihvaćamo sve osim ovog nekog dijela koji ćemo nadopunit onako kako nas je volja".
Slažem se da ako se ikada dokaže da duša ne postoji, da je slobodna volja iluzija, da život nije Božje djelo itd. da će to morati prihvatiti, ali do tada mogu servirati svojim članovima koje god dogme im se čine vjerodostojnima. A i ako dođe do toga da otkrijemo smisao života (i da Bog nije taj smisao), opet će se naći netko tko će tvrditi da je sve prije Planckovog vremena Bog i tako dalje u krug.
[quote="Milojko"]legalno vs legitimno[/quote]
Legitimnost u kontekstu politike/prava ima svoje precizno značenje, ali kao i većina drugih riječi u jeziku ima više značenja, jedno od njih je i "[url=http://hjp.srce.hr/index.php?show=search_by_id&id=e19kWBc%3D&keyword=legitimno]opravdano[/url]". :)
greeneyes (napisa): | Koliko je meni poznato, priznali su teoriju evolucije, ali uz dodatak o posebnosti covjeka i dusi kao dijelu covjeka za koji je i dalje zaduzen Bog. To je, po meni - muljaza. Znanstvene dokaze Crkva mora prihvatiti jer u suprotnom izgleda smijesno, ali to se formulira na nacin da se zadrzi sto vise starih dogmi.  |
Znanstvene dokaze i jesu prihvatili - i meni je apsurdna ideja o posebnosti čovjeka, no evolucija se ne bavi pitanjem duše, niti dokazuje da postoji ili ne postoji, tako da nisu rekli "prihvaćamo sve osim ovog nekog dijela koji ćemo nadopunit onako kako nas je volja".
Slažem se da ako se ikada dokaže da duša ne postoji, da je slobodna volja iluzija, da život nije Božje djelo itd. da će to morati prihvatiti, ali do tada mogu servirati svojim članovima koje god dogme im se čine vjerodostojnima. A i ako dođe do toga da otkrijemo smisao života (i da Bog nije taj smisao), opet će se naći netko tko će tvrditi da je sve prije Planckovog vremena Bog i tako dalje u krug.
Milojko (napisa): | legalno vs legitimno |
Legitimnost u kontekstu politike/prava ima svoje precizno značenje, ali kao i većina drugih riječi u jeziku ima više značenja, jedno od njih je i "opravdano".
|
|
[Vrh] |
|
BitterSweet Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 8:32 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
@vsego: Ja ''skočila'' na Milojka jer sam u njegovim riječima vidjela nešto čega nije bilo, ti na mene iz istog razloga (jer nije bilo govora o rastrošnosti Crkve u prvim postovima da bi mogao zaključiti da ja to podržavam). Ja sam se njemu ispričala i nadam se da mi ništa ne zamjera ;)
Samo sam na to odlučila odgovoriti, a što se ostalih analiziranja vjere i Crkve tiče, ne vidim potrebu da ulazim u dublju raspravu, jer možemo unedogled jedni drugima replicirati. Samo par sitnica:
-Predmet slušam/ne slušam se zove fakultativni predmet. Bi li promjena naziva iz izborni u fakultativni bitno promijenila mišljenje o vjeronauku onih koji vide nešto loše u njemu? Čisto sumnjam.
-Zatim, vjeronauk i kateheza nisu jedno te isto.
-Vaša shvaćanja katoličanstva su mi zastrašujuća. Zvuči kao da smo neka luda sekta ispranih mozgova :( Ne znam nikoga tko zbog toga što je katolik misli da je bolji od nekoga tko nije. Velika većina (neću reć sve jer ne baratam toliko dobro svime što piše u Bibliji i sl da se usudim) toga što ta vjera propovijeda su stvari koje se generalno smatraju dobrima, i među pripadnicima drugih religija, i među onima koji ne vjeruju.
-Omakne se i meni poneka loša paralela pa neću sad pisati zašto je usporedba tuljana i Boga smiješna.
-Vjerujem da imam dušu, ma što znanstvenici dokazali :D
@vsego: Ja ''skočila'' na Milojka jer sam u njegovim riječima vidjela nešto čega nije bilo, ti na mene iz istog razloga (jer nije bilo govora o rastrošnosti Crkve u prvim postovima da bi mogao zaključiti da ja to podržavam). Ja sam se njemu ispričala i nadam se da mi ništa ne zamjera
Samo sam na to odlučila odgovoriti, a što se ostalih analiziranja vjere i Crkve tiče, ne vidim potrebu da ulazim u dublju raspravu, jer možemo unedogled jedni drugima replicirati. Samo par sitnica:
-Predmet slušam/ne slušam se zove fakultativni predmet. Bi li promjena naziva iz izborni u fakultativni bitno promijenila mišljenje o vjeronauku onih koji vide nešto loše u njemu? Čisto sumnjam.
-Zatim, vjeronauk i kateheza nisu jedno te isto.
-Vaša shvaćanja katoličanstva su mi zastrašujuća. Zvuči kao da smo neka luda sekta ispranih mozgova Ne znam nikoga tko zbog toga što je katolik misli da je bolji od nekoga tko nije. Velika većina (neću reć sve jer ne baratam toliko dobro svime što piše u Bibliji i sl da se usudim) toga što ta vjera propovijeda su stvari koje se generalno smatraju dobrima, i među pripadnicima drugih religija, i među onima koji ne vjeruju.
-Omakne se i meni poneka loša paralela pa neću sad pisati zašto je usporedba tuljana i Boga smiješna.
-Vjerujem da imam dušu, ma što znanstvenici dokazali
_________________ "Give me sweet lies, and keep your bitter truths." ~ Tyrion Lannister
|
|
[Vrh] |
|
|