Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo

|
Postano: 9:59 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="krcko"]@Milojko & vsego: ne slazem se s vama po pitanju definicije. Mislim da definiciju katolika trebate ostaviti katolicima.[/quote]
Oli nismo?!? Pa nismo mi izmislili tu definiciju, nego [b]katolicka[/b] crkva (a oni valjda jesu referentni katolici). Ako ti link od goranam nije dosta, evo prijevod:
[quote="[url=http://www.ofm.hr/juniorat/images/knjige/zakonik_kanonskoga_prava.doc]Kanonski zakon[/url]"]Kan. 209 - §1. Vjernici su obvezni, i svojim načinom djelovanja, uvijek čuvati zajedništvo s Crkvom.
§ 2. Neka s velikom brižljivošću obavljaju dužnosti koje imaju prema Crkvi, i općoj i partikularnoj, kojoj prema pravnim propisima pripadaju.[/quote][/quote]
Tu pise kako bi se katolici trebali ponasati, a ne sto katolici jesu. Da li ti prestajes biti gradjanin RH ako prekrsis ili ne prihvacas neki od zakona RH?
Meni je jedina prihvatljiva definicija katolika "onaj tko se tako izjasnjava". Jednako mi je neprihvatljivo tumacenje da netko nije katolik zato sto se ne slaze s necim sto propovijeda katolicka crkva, kao i tumacenje da su katolici svi koji su krsteni (sto su navodno govorili neki popisivaci).
vsego (napisa): | krcko (napisa): | @Milojko & vsego: ne slazem se s vama po pitanju definicije. Mislim da definiciju katolika trebate ostaviti katolicima. |
Oli nismo?!? Pa nismo mi izmislili tu definiciju, nego katolicka crkva (a oni valjda jesu referentni katolici). Ako ti link od goranam nije dosta, evo prijevod:
Kanonski zakon (napisa): | Kan. 209 - §1. Vjernici su obvezni, i svojim načinom djelovanja, uvijek čuvati zajedništvo s Crkvom.
§ 2. Neka s velikom brižljivošću obavljaju dužnosti koje imaju prema Crkvi, i općoj i partikularnoj, kojoj prema pravnim propisima pripadaju. |
|
Tu pise kako bi se katolici trebali ponasati, a ne sto katolici jesu. Da li ti prestajes biti gradjanin RH ako prekrsis ili ne prihvacas neki od zakona RH?
Meni je jedina prihvatljiva definicija katolika "onaj tko se tako izjasnjava". Jednako mi je neprihvatljivo tumacenje da netko nije katolik zato sto se ne slaze s necim sto propovijeda katolicka crkva, kao i tumacenje da su katolici svi koji su krsteni (sto su navodno govorili neki popisivaci).
_________________ Vedran Krcadinac
Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:00 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="BitterSweet"]@vsego: Ja ''skočila'' na Milojka jer sam u njegovim riječima vidjela nešto čega nije bilo, ti na mene iz istog razloga (jer nije bilo govora o rastrošnosti Crkve u prvim postovima da bi mogao zaključiti da ja to podržavam). Ja sam se njemu ispričala i nadam se da mi ništa ne zamjera ;)[/quote]
Ma ajde ne gruvaj. Normalno da se Milojko ne ljuti, Milojku gušt da studentske predstavnice ga opskakuju
[quote]
-Predmet slušam/ne slušam se zove fakultativni predmet. Bi li promjena naziva iz izborni u fakultativni bitno promijenila mišljenje o vjeronauku onih koji vide nešto loše u njemu? Čisto sumnjam.
[/quote]
Zamjerka većine (ustvari, usudio bih se čak reći i svih roditelja) nije bazirana na tome dali je vjeronauk izborni ili fakultativni predmet, već da škola ne zbrinjava njihovu djecu u vrijeme dok to radi s onima koji su na vjeronauku
[quote]
-Vaša shvaćanja katoličanstva su mi zastrašujuća. Zvuči kao da smo neka luda sekta ispranih mozgova :([/quote]
pa kad i jeste :P šalim se šalim, nemojte me tuć sad.
[quote]
Ne znam nikoga tko zbog toga što je katolik misli da je bolji od nekoga tko nije.[/quote]
oooo ima ih, ne boj se, pogotovo u manjim sredinama.
[quote]Velika većina (neću reć sve jer ne baratam toliko dobro svime što piše u Bibliji i sl da se usudim) toga što ta vjera propovijeda su stvari koje se generalno smatraju dobrima, i među pripadnicima drugih religija, i među onima koji ne vjeruju. [/quote]
slažem se s ovim, ali također postoji i oklada koju Bog sa Sotonom izvrši gdje su zalog životi Jobove djece, ako se ne varam. Nadam se da ću jednog dana uspjeti uhvatiti vremena i volje pa pročitati to od A do Žnj pa da vidim što to točno kršćanstvo bi trebalo biti, i onda donijeti konačni sud o tome što ustvari i je
[quote]
-Vjerujem da imam dušu, ma što znanstvenici dokazali :D[/quote]
Sve što znam je da za ljubav treba imat dušu :)
BitterSweet (napisa): | @vsego: Ja ''skočila'' na Milojka jer sam u njegovim riječima vidjela nešto čega nije bilo, ti na mene iz istog razloga (jer nije bilo govora o rastrošnosti Crkve u prvim postovima da bi mogao zaključiti da ja to podržavam). Ja sam se njemu ispričala i nadam se da mi ništa ne zamjera  |
Ma ajde ne gruvaj. Normalno da se Milojko ne ljuti, Milojku gušt da studentske predstavnice ga opskakuju
Citat: |
-Predmet slušam/ne slušam se zove fakultativni predmet. Bi li promjena naziva iz izborni u fakultativni bitno promijenila mišljenje o vjeronauku onih koji vide nešto loše u njemu? Čisto sumnjam.
|
Zamjerka većine (ustvari, usudio bih se čak reći i svih roditelja) nije bazirana na tome dali je vjeronauk izborni ili fakultativni predmet, već da škola ne zbrinjava njihovu djecu u vrijeme dok to radi s onima koji su na vjeronauku
-Vaša shvaćanja katoličanstva su mi zastrašujuća. Zvuči kao da smo neka luda sekta ispranih mozgova  |
pa kad i jeste šalim se šalim, nemojte me tuć sad.
Ne znam nikoga tko zbog toga što je katolik misli da je bolji od nekoga tko nije. |
oooo ima ih, ne boj se, pogotovo u manjim sredinama.
Citat: | Velika većina (neću reć sve jer ne baratam toliko dobro svime što piše u Bibliji i sl da se usudim) toga što ta vjera propovijeda su stvari koje se generalno smatraju dobrima, i među pripadnicima drugih religija, i među onima koji ne vjeruju. |
slažem se s ovim, ali također postoji i oklada koju Bog sa Sotonom izvrši gdje su zalog životi Jobove djece, ako se ne varam. Nadam se da ću jednog dana uspjeti uhvatiti vremena i volje pa pročitati to od A do Žnj pa da vidim što to točno kršćanstvo bi trebalo biti, i onda donijeti konačni sud o tome što ustvari i je
-Vjerujem da imam dušu, ma što znanstvenici dokazali  |
Sve što znam je da za ljubav treba imat dušu
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
greeneyes Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:18 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"][quote="greeneyes"]Koliko je meni poznato, priznali su teoriju evolucije, ali uz dodatak o posebnosti covjeka i dusi kao dijelu covjeka za koji je i dalje zaduzen Bog. To je, po meni - muljaza. Znanstvene dokaze Crkva mora prihvatiti jer u suprotnom izgleda smijesno, ali to se formulira na nacin da se zadrzi sto vise starih dogmi. :/[/quote]
Znanstvene dokaze i jesu prihvatili - i meni je apsurdna ideja o posebnosti čovjeka, no evolucija se ne bavi pitanjem duše, niti dokazuje da postoji ili ne postoji, tako da nisu rekli "prihvaćamo sve osim ovog nekog dijela koji ćemo nadopunit onako kako nas je volja".[/quote]
Meni je prica o evoluciji i Crkvi zvucala kao da prihvacaju sve znanstveno sto u to ide, ali da se mora dodati dio o posebnosti covjeka. Nadogradnja teorije, recimo. Moguce da sam krivo shvatila, znaju oni biti nedoreceni pa da svatko slozi pricu koja mu pase. ;)
[quote="BitterSweet"]Predmet slušam/ne slušam se zove fakultativni predmet. Bi li promjena naziva iz izborni u fakultativni bitno promijenila mišljenje o vjeronauku onih koji vide nešto loše u njemu? Čisto sumnjam. [/quote]
Ne bi, ali bi terminologija bila jasnija. Jos da se taj predmet frkne van nastave i dobiva ime i mjesto koje zasluzuje. Hvala za termin, btw.
[quote="BitterSweet"]Zatim, vjeronauk i kateheza nisu jedno te isto. [/quote]
Nisu? Meni su izgledali skroz jednaki. U cemu je razlika (ozbiljno me zanima, kazem da kod mene nije bilo razlike)? Te godine smo imali maltene vise vjeronauka tjedno nego matematike i hrvatskog.
[quote="BitterSweet"]Omakne se i meni poneka loša paralela pa neću sad pisati zašto je usporedba tuljana i Boga smiješna. [/quote]
Nisam usporedjivala Boga s tuljanom, nego organizaciju koja ubija tuljane s Crkvom. Nisi li ti sama reka da ima stvari koje Crkva radi s kojima se ne slazes i da treba odvojiti vjeru od institucije? Paralela je po meni skroz ok - clan si organizacije koja radi nesto sto ti se ne svidja (dere tuljane na zivo ili zataskava silovanja male djece, npr.) pa ju napustis. Za sve organizacije to ide, osim za Crkvu. Zasto bi oni bili toliko posebni? Ne znaci da kad napustis Crkvu prestajes biti vjernik, ako to zaista jesi, ali jasno pokazujes svoje neslaganje onime sto Crkva radi od vjere.
goranm (napisa): | greeneyes (napisa): | Koliko je meni poznato, priznali su teoriju evolucije, ali uz dodatak o posebnosti covjeka i dusi kao dijelu covjeka za koji je i dalje zaduzen Bog. To je, po meni - muljaza. Znanstvene dokaze Crkva mora prihvatiti jer u suprotnom izgleda smijesno, ali to se formulira na nacin da se zadrzi sto vise starih dogmi.  |
Znanstvene dokaze i jesu prihvatili - i meni je apsurdna ideja o posebnosti čovjeka, no evolucija se ne bavi pitanjem duše, niti dokazuje da postoji ili ne postoji, tako da nisu rekli "prihvaćamo sve osim ovog nekog dijela koji ćemo nadopunit onako kako nas je volja". |
Meni je prica o evoluciji i Crkvi zvucala kao da prihvacaju sve znanstveno sto u to ide, ali da se mora dodati dio o posebnosti covjeka. Nadogradnja teorije, recimo. Moguce da sam krivo shvatila, znaju oni biti nedoreceni pa da svatko slozi pricu koja mu pase.
BitterSweet (napisa): | Predmet slušam/ne slušam se zove fakultativni predmet. Bi li promjena naziva iz izborni u fakultativni bitno promijenila mišljenje o vjeronauku onih koji vide nešto loše u njemu? Čisto sumnjam. |
Ne bi, ali bi terminologija bila jasnija. Jos da se taj predmet frkne van nastave i dobiva ime i mjesto koje zasluzuje. Hvala za termin, btw.
BitterSweet (napisa): | Zatim, vjeronauk i kateheza nisu jedno te isto. |
Nisu? Meni su izgledali skroz jednaki. U cemu je razlika (ozbiljno me zanima, kazem da kod mene nije bilo razlike)? Te godine smo imali maltene vise vjeronauka tjedno nego matematike i hrvatskog.
BitterSweet (napisa): | Omakne se i meni poneka loša paralela pa neću sad pisati zašto je usporedba tuljana i Boga smiješna. |
Nisam usporedjivala Boga s tuljanom, nego organizaciju koja ubija tuljane s Crkvom. Nisi li ti sama reka da ima stvari koje Crkva radi s kojima se ne slazes i da treba odvojiti vjeru od institucije? Paralela je po meni skroz ok - clan si organizacije koja radi nesto sto ti se ne svidja (dere tuljane na zivo ili zataskava silovanja male djece, npr.) pa ju napustis. Za sve organizacije to ide, osim za Crkvu. Zasto bi oni bili toliko posebni? Ne znaci da kad napustis Crkvu prestajes biti vjernik, ako to zaista jesi, ali jasno pokazujes svoje neslaganje onime sto Crkva radi od vjere.
_________________ Am I so different from you
Now does it scare you that I'm able to discern
What to love and what to burn..
Don't judge what you don't understand..
// Disturbed: Fear
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 11:28 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Da li ti prestajes biti gradjanin RH ako prekrsis ili ne prihvacas neki od zakona RH?[/quote]
Da, ako tako ustvrdi RH, kao autoritet za hrvatsko drzavljanstvo.
[quote="krcko"]Meni je jedina prihvatljiva definicija katolika "onaj tko se tako izjasnjava". Jednako mi je neprihvatljivo tumacenje da netko nije katolik zato sto se ne slaze s necim sto propovijeda katolicka crkva, kao i tumacenje da su katolici svi koji su krsteni (sto su navodno govorili neki popisivaci).[/quote]
Nije bitno sto je tebi ili meni prihvatljivo, nego sto kazu "gazde". Naravno, Crkva nije luda da bude konzistentna sama sa sobom i da se odrice bas svakog vjernika koji nesto prekrsi; profitabilnije im je nabijati krivnju. No, propovijedaju kako smo ti napisali.
Nadalje, Vatikanski ugovori, koji bas katolickoj crkvi daju velike materijalne koristi (daleko iznad onih 300tinjak Mkn/god), se pozivaju upravo na broj onih koji se izjasnjavaju kao katolici. Ergo, izjasnjavanjem kao "katolik" im dajes direktnu podrsku za zadrzavanje (pa i mozebitno prosirivanje) ionako ogromnih "prava".
[quote="BitterSweet"]Zvuči kao da smo neka luda sekta ispranih mozgova[/quote]
Da nikad nisi cula za Boga&co i sl. koncepte i da ti sad netko dodje s pricom o zmiji koja nudi jabuku, dobrom bogu koji ubija prvorodjenu djecu, unistava gradove, tjera ljude da ubijaju svoju djecu,... i hrpom slicnih (cesto samo-kontradiktornih) prica i objasnjenja.. bi li ti povjerovala u to? Ili ipak vjerujes zato jer ti je netko to usadio dok si bila premala da bi racionalno razmisljala?
Necu tvrditi da je to ispiranje mozgova, ali nadam se da vidis zasto dijelu populacije to izgleda tako.
Uostalom, zato se Vjeronauk i gura u skole (po novom i u vrtice), da se djecu dohvati prije nego su dovoljno velika da razumno procijene te price i, kad odrastu, uskrate podrsku (materijalno vrlo opipljivu) toj organizaciji.
[quote="BitterSweet"]Ne znam nikoga tko zbog toga što je katolik misli da je bolji od nekoga tko nije.[/quote]
Npr. vas papa, koji je ljevicare proglasio sotonistima, a ateiste teroristima (ili obratno?), udijelio porciju i Muslimanima (zaboravih sto je njima tocno rekao... da im je nasilje urodjeno ili tako nesto),... rekao bih da spada u tu "casnu" grupu "bolji sam od svih jer sam katolik"-ljudi.
[quote="BitterSweet"]Velika većina (neću reć sve jer ne baratam toliko dobro svime što piše u Bibliji i sl da se usudim) toga što ta vjera propovijeda su stvari koje se generalno smatraju dobrima, i među pripadnicima drugih religija, i među onima koji ne vjeruju.[/quote]
Isus "nije dosao dokinuti stare zakone nego ih nadopuniti". Ergo, broji se i stari zavjet (na koji se vjernici pozivaju, na primjer, za homofobiju).
Besides, pricalo se o Crkvi (krenuli smo od onog svecenika), a ne o vjeri. Nekako, kad se pocnu izvlaciti argumenti da Crkva ne valja, pocne se izvlaciti dobre dijelove Biblije (prigodno skrivajuci Stari zavjet). Nije katolicka crkva jedina organizacija koja se poziva na Bibliju.
[quote="BitterSweet"]-Vjerujem da imam dušu, ma što znanstvenici dokazali :D[/quote]
Dakle, ne zanimaju te dokazi nego slijepo vjerujes i to otvoreno priznajes. Da se opet vratimo na "ispiranje mozgova"? :twisted:
krcko (napisa): | Da li ti prestajes biti gradjanin RH ako prekrsis ili ne prihvacas neki od zakona RH? |
Da, ako tako ustvrdi RH, kao autoritet za hrvatsko drzavljanstvo.
krcko (napisa): | Meni je jedina prihvatljiva definicija katolika "onaj tko se tako izjasnjava". Jednako mi je neprihvatljivo tumacenje da netko nije katolik zato sto se ne slaze s necim sto propovijeda katolicka crkva, kao i tumacenje da su katolici svi koji su krsteni (sto su navodno govorili neki popisivaci). |
Nije bitno sto je tebi ili meni prihvatljivo, nego sto kazu "gazde". Naravno, Crkva nije luda da bude konzistentna sama sa sobom i da se odrice bas svakog vjernika koji nesto prekrsi; profitabilnije im je nabijati krivnju. No, propovijedaju kako smo ti napisali.
Nadalje, Vatikanski ugovori, koji bas katolickoj crkvi daju velike materijalne koristi (daleko iznad onih 300tinjak Mkn/god), se pozivaju upravo na broj onih koji se izjasnjavaju kao katolici. Ergo, izjasnjavanjem kao "katolik" im dajes direktnu podrsku za zadrzavanje (pa i mozebitno prosirivanje) ionako ogromnih "prava".
BitterSweet (napisa): | Zvuči kao da smo neka luda sekta ispranih mozgova |
Da nikad nisi cula za Boga&co i sl. koncepte i da ti sad netko dodje s pricom o zmiji koja nudi jabuku, dobrom bogu koji ubija prvorodjenu djecu, unistava gradove, tjera ljude da ubijaju svoju djecu,... i hrpom slicnih (cesto samo-kontradiktornih) prica i objasnjenja.. bi li ti povjerovala u to? Ili ipak vjerujes zato jer ti je netko to usadio dok si bila premala da bi racionalno razmisljala?
Necu tvrditi da je to ispiranje mozgova, ali nadam se da vidis zasto dijelu populacije to izgleda tako.
Uostalom, zato se Vjeronauk i gura u skole (po novom i u vrtice), da se djecu dohvati prije nego su dovoljno velika da razumno procijene te price i, kad odrastu, uskrate podrsku (materijalno vrlo opipljivu) toj organizaciji.
BitterSweet (napisa): | Ne znam nikoga tko zbog toga što je katolik misli da je bolji od nekoga tko nije. |
Npr. vas papa, koji je ljevicare proglasio sotonistima, a ateiste teroristima (ili obratno?), udijelio porciju i Muslimanima (zaboravih sto je njima tocno rekao... da im je nasilje urodjeno ili tako nesto),... rekao bih da spada u tu "casnu" grupu "bolji sam od svih jer sam katolik"-ljudi.
BitterSweet (napisa): | Velika većina (neću reć sve jer ne baratam toliko dobro svime što piše u Bibliji i sl da se usudim) toga što ta vjera propovijeda su stvari koje se generalno smatraju dobrima, i među pripadnicima drugih religija, i među onima koji ne vjeruju. |
Isus "nije dosao dokinuti stare zakone nego ih nadopuniti". Ergo, broji se i stari zavjet (na koji se vjernici pozivaju, na primjer, za homofobiju).
Besides, pricalo se o Crkvi (krenuli smo od onog svecenika), a ne o vjeri. Nekako, kad se pocnu izvlaciti argumenti da Crkva ne valja, pocne se izvlaciti dobre dijelove Biblije (prigodno skrivajuci Stari zavjet). Nije katolicka crkva jedina organizacija koja se poziva na Bibliju.
BitterSweet (napisa): | -Vjerujem da imam dušu, ma što znanstvenici dokazali  |
Dakle, ne zanimaju te dokazi nego slijepo vjerujes i to otvoreno priznajes. Da se opet vratimo na "ispiranje mozgova"?
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
RonnieColeman Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:37 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
Treba ugostiti na domjenku i znanost i vjeru(formalnu), nemojmo isključiti nijednog od spomenutih gostiju, barem ne još dok nam ne priđu fizički roditelji(popularno elijeni :mrgreen: ) !
Na svitanju čovjeka čovjek se priklonio vjeri dok nije počeo rezonirati kroz znanstvenu leću, to je valjda dokaz naše duhovnosti... ili lijenosti(jer nismo s početka bili kadri mukotrpno razmišljati već smo odmah smišljali Boga Vatre i vode). :mrgreen:
Vsego, vjerovanje, po meni, nije slijepo.
Ona vjeruje jer joj tinja osjećaj u "duši"(ili kako ćemo već zvati taj prostor).
Glavno pitanje jest dali je njoj taj osjećaj usađen metodom koju si spomenuo - pranje mozga - ili neovisno o tome njen osjećaj prema uzivešnom biću tinja u njenoj suštini. :mrgreen:
Treba ugostiti na domjenku i znanost i vjeru(formalnu), nemojmo isključiti nijednog od spomenutih gostiju, barem ne još dok nam ne priđu fizički roditelji(popularno elijeni ) !
Na svitanju čovjeka čovjek se priklonio vjeri dok nije počeo rezonirati kroz znanstvenu leću, to je valjda dokaz naše duhovnosti... ili lijenosti(jer nismo s početka bili kadri mukotrpno razmišljati već smo odmah smišljali Boga Vatre i vode).
Vsego, vjerovanje, po meni, nije slijepo.
Ona vjeruje jer joj tinja osjećaj u "duši"(ili kako ćemo već zvati taj prostor).
Glavno pitanje jest dali je njoj taj osjećaj usađen metodom koju si spomenuo - pranje mozga - ili neovisno o tome njen osjećaj prema uzivešnom biću tinja u njenoj suštini.
_________________ ...He never had looked less like captain of any-thing, even his own soul.
|
|
[Vrh] |
|
BitterSweet Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:57 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
Heh, sad bih rekla - razlika je to što se vjeronauk drži u školi, a kateheza u crkvi ali neću bit ''duhovita''. :P Nisam sto posto sigurna, ali smisao vjeronauka je upoznavanje s onim što katolička vjera propovijeda, a kateheza se odmiče od teorije i uči kako to živjeti u praksi. Neka mi ispravi netko ako zna bolje. Ne kažem da su pojmovi suprotni, baš naprotiv, to dvoje se nadopunjava, ali nije skroz isto.
Prilično sam sigurna da se nijednom svećeniku ne bi svidjelo što ću sada napisati, ali ja ne shvaćam sve biblijske priče doslovno. Svaka od njih ima po(r)uku, pa čak i ta kontroverzna s Jobom :) To opet nije u skladu s onim što govori Crkva, i opet se vraćamo na ono znači li biti katolik bezuvjetno prihvaćati sve što ista propovijeda. Ja mislim da ne, ti se ne slažeš i što sad? Svejedno ti ne dam da mi kažeš da zato nisam katolik. :twisted: Shvaćene doslovno starozavjetne priče mogu nekome djelovati suludo, ok, u to si me uvjerio.
Što se tiče duše i sličnog, moj isprani mozak misli da nije sve što postoji opipljivo ili dokazivo :P
Heh, sad bih rekla - razlika je to što se vjeronauk drži u školi, a kateheza u crkvi ali neću bit ''duhovita''. Nisam sto posto sigurna, ali smisao vjeronauka je upoznavanje s onim što katolička vjera propovijeda, a kateheza se odmiče od teorije i uči kako to živjeti u praksi. Neka mi ispravi netko ako zna bolje. Ne kažem da su pojmovi suprotni, baš naprotiv, to dvoje se nadopunjava, ali nije skroz isto.
Prilično sam sigurna da se nijednom svećeniku ne bi svidjelo što ću sada napisati, ali ja ne shvaćam sve biblijske priče doslovno. Svaka od njih ima po(r)uku, pa čak i ta kontroverzna s Jobom To opet nije u skladu s onim što govori Crkva, i opet se vraćamo na ono znači li biti katolik bezuvjetno prihvaćati sve što ista propovijeda. Ja mislim da ne, ti se ne slažeš i što sad? Svejedno ti ne dam da mi kažeš da zato nisam katolik. Shvaćene doslovno starozavjetne priče mogu nekome djelovati suludo, ok, u to si me uvjerio.
Što se tiče duše i sličnog, moj isprani mozak misli da nije sve što postoji opipljivo ili dokazivo
_________________ "Give me sweet lies, and keep your bitter truths." ~ Tyrion Lannister
|
|
[Vrh] |
|
greeneyes Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 12:38 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="BitterSweet"]Heh, sad bih rekla - razlika je to što se vjeronauk drži u školi, a kateheza u crkvi ali neću bit ''duhovita''. :P Nisam sto posto sigurna, ali smisao vjeronauka je upoznavanje s onim što katolička vjera propovijeda, a kateheza se odmiče od teorije i uči kako to živjeti u praksi. Neka mi ispravi netko ako zna bolje. Ne kažem da su pojmovi suprotni, baš naprotiv, to dvoje se nadopunjava, ali nije skroz isto.[/quote]
Meni su pricali isto i na jednom i na drugom mjestu. Jedino sto je svecenik koji je drzao vjeronauk u skoli bio relativno simpatican, a onaj zaduzen za zupnu katehezu bio skroz suprotno. U to doba franjevci su se svadjali s ovima iz zupne crkve (svadjali!), povod su bili milodari jer su franjevci bili simpaticniji pa im je crkva bila popunjenija. S tim da moram prizati da mom mozgu u cetvrtom razredu osnovne nikako nije bilo jasno kako je jedan Bog u franjevackoj crkvi, a drugi u zupnoj, jer ako bismo otisli u franjevacku crkvu to ovom iz zupne ne bi bilo bas po volji.
Meni nema razlike izmedju izraza 'sto vjera propovijeda' i 'kako to zivjeti u praksi', mislim, sta nije 'ne ubij', 'idi nedjeljom na misu', 'nema sexa prije braka' dovoljno jasno bez da mi netko treba pricati kako to sprovesti u praksi?
Ako cemo o 'ucenju kako nesto zivjeti u praksi' - tu su dobar primjer zarucnicki tecajevi koji se odrzavaju u crkvenom prostoru i gdje je ideja pricati o vjernickom zivotu u braku (uz iznosenje lazi o kontracepciji, ali necemo sad o tome). I nikome nije cudno da se sobi punoj trudnih vjernica (ili bolje, 'vjernica') i njihovih jednako iskrenih 'vjernika' partnera prica o tome da vjera priznaje sex samo u braku (i iskljucivo u svrhu reprodukcije)? Primjena u praksi fail? Ili samo nisu isli na zupnu katehezu pa nisu znali?
[quote="BitterSweet"]Što se tiče duše i sličnog, moj isprani mozak misli da nije sve što postoji opipljivo ili dokazivo :P[/quote]
A sto je s dusom djece iz epruvete? Navodno se prica da je oni nemaju.
BitterSweet (napisa): | Heh, sad bih rekla - razlika je to što se vjeronauk drži u školi, a kateheza u crkvi ali neću bit ''duhovita''. Nisam sto posto sigurna, ali smisao vjeronauka je upoznavanje s onim što katolička vjera propovijeda, a kateheza se odmiče od teorije i uči kako to živjeti u praksi. Neka mi ispravi netko ako zna bolje. Ne kažem da su pojmovi suprotni, baš naprotiv, to dvoje se nadopunjava, ali nije skroz isto. |
Meni su pricali isto i na jednom i na drugom mjestu. Jedino sto je svecenik koji je drzao vjeronauk u skoli bio relativno simpatican, a onaj zaduzen za zupnu katehezu bio skroz suprotno. U to doba franjevci su se svadjali s ovima iz zupne crkve (svadjali!), povod su bili milodari jer su franjevci bili simpaticniji pa im je crkva bila popunjenija. S tim da moram prizati da mom mozgu u cetvrtom razredu osnovne nikako nije bilo jasno kako je jedan Bog u franjevackoj crkvi, a drugi u zupnoj, jer ako bismo otisli u franjevacku crkvu to ovom iz zupne ne bi bilo bas po volji.
Meni nema razlike izmedju izraza 'sto vjera propovijeda' i 'kako to zivjeti u praksi', mislim, sta nije 'ne ubij', 'idi nedjeljom na misu', 'nema sexa prije braka' dovoljno jasno bez da mi netko treba pricati kako to sprovesti u praksi?
Ako cemo o 'ucenju kako nesto zivjeti u praksi' - tu su dobar primjer zarucnicki tecajevi koji se odrzavaju u crkvenom prostoru i gdje je ideja pricati o vjernickom zivotu u braku (uz iznosenje lazi o kontracepciji, ali necemo sad o tome). I nikome nije cudno da se sobi punoj trudnih vjernica (ili bolje, 'vjernica') i njihovih jednako iskrenih 'vjernika' partnera prica o tome da vjera priznaje sex samo u braku (i iskljucivo u svrhu reprodukcije)? Primjena u praksi fail? Ili samo nisu isli na zupnu katehezu pa nisu znali?
BitterSweet (napisa): | Što se tiče duše i sličnog, moj isprani mozak misli da nije sve što postoji opipljivo ili dokazivo  |
A sto je s dusom djece iz epruvete? Navodno se prica da je oni nemaju.
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 19:37 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Nije bitno sto je tebi ili meni prihvatljivo, nego sto kazu "gazde". Naravno, Crkva nije luda da bude konzistentna sama sa sobom i da se odrice bas svakog vjernika koji nesto prekrsi; profitabilnije im je nabijati krivnju. No, propovijedaju kako smo ti napisali.[/quote]
Gdje to pise? U tvojem citatu ne. Zasto recenicu koja pocinje s "vjernici trebaju to-i-to" tumacis na nacin "ako napravis suprotno, onda cemo te ekskomunicirati"? Po ovom sto si napisao svatko tko bilo sto sagrijesi automatski prestaje biti katolik. Takvo sto nikad nisam cuo i uz najbolju volju ne vidim gdje to pise u zakoniku kojeg si linkao.
Kao sto rekoh, ne vidim razliku izmedju tvojeg i Milojkovog uvjeravanja nekoga da [b]nije[/b] katolik zato sto misli ovo ili ono, i nagovaranja nekoga da [b]jest[/b] katolik zato sto je krsten.
vsego (napisa): | Nije bitno sto je tebi ili meni prihvatljivo, nego sto kazu "gazde". Naravno, Crkva nije luda da bude konzistentna sama sa sobom i da se odrice bas svakog vjernika koji nesto prekrsi; profitabilnije im je nabijati krivnju. No, propovijedaju kako smo ti napisali. |
Gdje to pise? U tvojem citatu ne. Zasto recenicu koja pocinje s "vjernici trebaju to-i-to" tumacis na nacin "ako napravis suprotno, onda cemo te ekskomunicirati"? Po ovom sto si napisao svatko tko bilo sto sagrijesi automatski prestaje biti katolik. Takvo sto nikad nisam cuo i uz najbolju volju ne vidim gdje to pise u zakoniku kojeg si linkao.
Kao sto rekoh, ne vidim razliku izmedju tvojeg i Milojkovog uvjeravanja nekoga da nije katolik zato sto misli ovo ili ono, i nagovaranja nekoga da jest katolik zato sto je krsten.
|
|
[Vrh] |
|
Crazylamb1 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:14 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
Na stranu definicije katolika i slicno - ono na sto vsego & co. ciljaju (ako ne grijesim) je to da ukoliko se na popisu stanovnistva netko IZJASNI kao katolik time podrzava i navedene stvari. Stoga, na stranu spada li ta osoba pod definiciju katolika ili ne (i koja je definicija "prikladna" uopce), ukoliko osoba ne podrzava spomenute akcije Crkve, bilo bi pozeljnije i za tu osobu i ostale gradjane da se NE izjasni kao katolik (naime, moze odabrati opciju "ne izjasnjavam se"). Privatno, moze sebe smatrati "najvecim" katolikom na svijetu i to nije nikakav problem.
Na stranu definicije katolika i slicno - ono na sto vsego & co. ciljaju (ako ne grijesim) je to da ukoliko se na popisu stanovnistva netko IZJASNI kao katolik time podrzava i navedene stvari. Stoga, na stranu spada li ta osoba pod definiciju katolika ili ne (i koja je definicija "prikladna" uopce), ukoliko osoba ne podrzava spomenute akcije Crkve, bilo bi pozeljnije i za tu osobu i ostale gradjane da se NE izjasni kao katolik (naime, moze odabrati opciju "ne izjasnjavam se"). Privatno, moze sebe smatrati "najvecim" katolikom na svijetu i to nije nikakav problem.
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:46 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
U vezi vjeronauk i kateheza. Ovo drugo nemam blage veze što je i ne znam kakva je tomu namjera. Na vjeronauku (iz razloga što nisam imao što raditi tih sat vremena u školi) sam često znao ostati u nižim razredima osnovne. Prema mojim dojmovima, stekao sam ovakav stav spram vjeronauka i što on ustvari je. Usaditi klincima osjećaj da ih netko tko je veći, jači i moćniji nadzire i da će ih za njihove zloće stići kazna kad-tad. Normalno, tu su i brojne priče iz Biblije koje služe, eto, da možeš nešto djetetu ispričati, i iz toga mu izvući nekakvu pouku (normalno da se djeci ne priča ova o Jobu priča, već samo one humanistički orjentirane).
I da, moj stav, kao i velike većine ljudi, pa čak i velike većine katolika, je da priče iz Biblije ne treba shvaćati doslovno, ni u Starom ni u Novom zavjetu. Tko ih doslovno tumači, jako mu se grdo piše u životu. Biblija je knjiga koja je nastajala stoljećima, i iz prepisivanja u prepisivanje svaki je svećenik dodao nešto svoje, bilo to dobro ili loše. I da, ono najključnije što većini vjernika, pogotovo ovima što Bibliju doslovno shvaćaju, čovjek je taj koji je stvorio bogove (bio to Jahve, Alah, ili tko god već), a ne oni njega. Svete knjige su neka vrsta statuta vjere.
[quote="krcko"]
Kao sto rekoh, ne vidim razliku izmedju tvojeg i [u]Milojkovog uvjeravanja[/u] nekoga da [b]nije[/b] katolik zato sto misli ovo ili ono, i nagovaranja nekoga da [b]jest[/b] katolik zato sto je krsten.[/quote]
Objasni! Nisam siguran da sam ikome išta tome slično insinuirao, a kamoli nešto više.
U vezi vjeronauk i kateheza. Ovo drugo nemam blage veze što je i ne znam kakva je tomu namjera. Na vjeronauku (iz razloga što nisam imao što raditi tih sat vremena u školi) sam često znao ostati u nižim razredima osnovne. Prema mojim dojmovima, stekao sam ovakav stav spram vjeronauka i što on ustvari je. Usaditi klincima osjećaj da ih netko tko je veći, jači i moćniji nadzire i da će ih za njihove zloće stići kazna kad-tad. Normalno, tu su i brojne priče iz Biblije koje služe, eto, da možeš nešto djetetu ispričati, i iz toga mu izvući nekakvu pouku (normalno da se djeci ne priča ova o Jobu priča, već samo one humanistički orjentirane).
I da, moj stav, kao i velike većine ljudi, pa čak i velike većine katolika, je da priče iz Biblije ne treba shvaćati doslovno, ni u Starom ni u Novom zavjetu. Tko ih doslovno tumači, jako mu se grdo piše u životu. Biblija je knjiga koja je nastajala stoljećima, i iz prepisivanja u prepisivanje svaki je svećenik dodao nešto svoje, bilo to dobro ili loše. I da, ono najključnije što većini vjernika, pogotovo ovima što Bibliju doslovno shvaćaju, čovjek je taj koji je stvorio bogove (bio to Jahve, Alah, ili tko god već), a ne oni njega. Svete knjige su neka vrsta statuta vjere.
krcko (napisa): |
Kao sto rekoh, ne vidim razliku izmedju tvojeg i Milojkovog uvjeravanja nekoga da nije katolik zato sto misli ovo ili ono, i nagovaranja nekoga da jest katolik zato sto je krsten. |
Objasni! Nisam siguran da sam ikome išta tome slično insinuirao, a kamoli nešto više.
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 23:05 uto, 19. 4. 2011 Naslov: |
|
|
Sorry, mislio sam na nesto sto je napisao goranm, a ne ti. Konkretno, na ova dva citata:
[quote="goranm"][quote="BitterSweet"]U ovom slučaju, bez problema mogu odvojiti vjeru od institucije.[/quote]
Stvar je u tom da u katolicizmu [url=http://www.vatican.va/archive/ENG1104/__PU.HTM]vjera i institucija su izjednačene[/url]. Ako se izjasniš kao katolik, automatski prihvaćaš rad Crkve tako da implikacija
[quote]''Ako podržavaš rastrošnost Crkve, izjasni se kao katolik''.[/quote]
ipak vrijedi u oba smjera. I ne samo to, nego prihvaćaš da je rad Crkve po pitanju morala i vjere - nepogrešiv.[/quote]
[quote="vsego"]Ostalo ti je goranm savrseno odgovorio: "katolik" = "bezrezervno podrzava katolicku crkvu", po definiciji.[/quote]
Sorry, mislio sam na nesto sto je napisao goranm, a ne ti. Konkretno, na ova dva citata:
goranm (napisa): | BitterSweet (napisa): | U ovom slučaju, bez problema mogu odvojiti vjeru od institucije. |
Stvar je u tom da u katolicizmu vjera i institucija su izjednačene. Ako se izjasniš kao katolik, automatski prihvaćaš rad Crkve tako da implikacija
Citat: | ''Ako podržavaš rastrošnost Crkve, izjasni se kao katolik''. |
ipak vrijedi u oba smjera. I ne samo to, nego prihvaćaš da je rad Crkve po pitanju morala i vjere - nepogrešiv. |
vsego (napisa): | Ostalo ti je goranm savrseno odgovorio: "katolik" = "bezrezervno podrzava katolicku crkvu", po definiciji. |
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 12:13 sri, 20. 4. 2011 Naslov: |
|
|
Krcko, ti sebe interno mozes zvati i "tulipan". Naravno da je to svejedno. Valjda je jasno da pricamo o prakticnim aspektima definicija i sto "svijetu" (cit. onima koji nesto odlucuju) znaci kad netko kaze da je "katolik".
IMO, ti izvrces znacenja rijeci i vjerskom pojmu "krscanin" dajes religijsku etiketu "katolik". Po cemu uopce razlikujes katolika, pravoslavca, protestanta,...? Ista sveta knjiga, isti bog,,... svi temelji isti, a razlikuju se interpretacije, obicaji, rituali,... sve ono sto "regulira" religijska organizacija. U konacnici, katolici i pravoslavci su nastali od krscanske vjere kad su se 1054. posvadile religijske organizacije i proglasile svaka svoju "vjeru" (a zapravo cisto svjetovnu stvar, religiju, baziranu na istoj vjeri).
I tako danas imamo velike vjernike koji zabranjuju razvod braka "jer je brak sklopio Bog", ali uredno - izjasnjavajuci se kao katolici/pravoslavci/... - prihvacaju tu davnu podjelu crkve za koju vjeruju da ju je stvorio taj isti bog (tj. njegova "sinovska" trecina). :lol:
Sad molim da mi lijepo objasnis po cemu je katolik svaki proizvoljni krscanin koji si zeli nakeljiti tu etiketu (neovisno o stavu prema katolickoj crkvi), osim po tome da mu se - eto - taj naziv svidja.
Again, ne branim nikome da se tako izjasnjava (IMO, stetno, kako je Crazylamb1 lijepo objasnila), nego polemiziram sa smislenoscu toga i porukama koje takvo izjasnjavanje salje.
Krcko, ti sebe interno mozes zvati i "tulipan". Naravno da je to svejedno. Valjda je jasno da pricamo o prakticnim aspektima definicija i sto "svijetu" (cit. onima koji nesto odlucuju) znaci kad netko kaze da je "katolik".
IMO, ti izvrces znacenja rijeci i vjerskom pojmu "krscanin" dajes religijsku etiketu "katolik". Po cemu uopce razlikujes katolika, pravoslavca, protestanta,...? Ista sveta knjiga, isti bog,,... svi temelji isti, a razlikuju se interpretacije, obicaji, rituali,... sve ono sto "regulira" religijska organizacija. U konacnici, katolici i pravoslavci su nastali od krscanske vjere kad su se 1054. posvadile religijske organizacije i proglasile svaka svoju "vjeru" (a zapravo cisto svjetovnu stvar, religiju, baziranu na istoj vjeri).
I tako danas imamo velike vjernike koji zabranjuju razvod braka "jer je brak sklopio Bog", ali uredno - izjasnjavajuci se kao katolici/pravoslavci/... - prihvacaju tu davnu podjelu crkve za koju vjeruju da ju je stvorio taj isti bog (tj. njegova "sinovska" trecina).
Sad molim da mi lijepo objasnis po cemu je katolik svaki proizvoljni krscanin koji si zeli nakeljiti tu etiketu (neovisno o stavu prema katolickoj crkvi), osim po tome da mu se - eto - taj naziv svidja.
Again, ne branim nikome da se tako izjasnjava (IMO, stetno, kako je Crazylamb1 lijepo objasnila), nego polemiziram sa smislenoscu toga i porukama koje takvo izjasnjavanje salje.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 14:23 sri, 20. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"]Valjda je jasno da pricamo o prakticnim aspektima definicija i sto "svijetu" (cit. onima koji nesto odlucuju) znaci kad netko kaze da je "katolik".[/quote]
Meni se ucinilo da ne pricas o prakticnim, nego o sasvim teoretskim aspektima pitanja sto znaci biti katolik. Shvatio sam da izjavu kako katolic po definiciji bezrezervno podrzavaju katolicku crkvu izvodis iz necega sto pise u Zakoniku ili negdje drugdje, uglavnom da to "propovijedaju gazde". Iz toga ste naime ti i goranm zakljucili da osobe koje se deklariraju katolicima automatski podrzavaju rastrosnost katolicke crkve. S prakticnog stanovista znam dosta osoba koje se deklariraju katolicima, a ne podrzavaju rastrosnost ili se ne slazu s nekim drugim postupcima katolicke crkve. Ajmo rascistiti barem to pitanje. Smatras li ti da bi se osobe koje ne podrzavaju rastrosnost smjele izjasnjavati katolicima, prema Kanonskom zakoniku i "propovijedanju gazdi"?
[quote="vsego"]IMO, ti izvrces znacenja rijeci i vjerskom pojmu "krscanin" dajes religijsku etiketu "katolik". Po cemu uopce razlikujes katolika, pravoslavca, protestanta,...? Ista sveta knjiga, isti bog,,... svi temelji isti, a razlikuju se interpretacije, obicaji, rituali,... sve ono sto "regulira" religijska organizacija.[/quote]
Zanimljivo. Ja naime nisam pokusavao objasniti razliku izmedju katolika, pravoslavaca, religije, vjere itd. Ni necu, jer bih pritom sigurno izvrnuo znacenje rijeci :) S prakticnog stanovista katolikom smatram svakog tko se tako izjasnjava, bez obzira dozvoljavaju li mu to "gazde", goranm i vsego.
[quote="vsego"]Sad molim da mi lijepo objasnis po cemu je katolik svaki proizvoljni krscanin koji si zeli nakeljiti tu etiketu (neovisno o stavu prema katolickoj crkvi), osim po tome da mu se - eto - taj naziv svidja.[/quote]
Zato sto smatram da je vjeroispovjest stvar slobodnog izbora pojedinca, bas kao i nacionalnost, spolna orijentacija itd. Ti smatras drugacije?
[quote="vsego"]Again, ne branim nikome da se tako izjasnjava (IMO, stetno, kako je Crazylamb1 lijepo objasnila), nego polemiziram sa smislenoscu toga i porukama koje takvo izjasnjavanje salje.[/quote]
Ima ljudi koji misle da izjasnjavanje gradjana homoseksualacima salje lose poruke o Hrvatskoj. Ovo mi se cini analogno.
vsego (napisa): | Valjda je jasno da pricamo o prakticnim aspektima definicija i sto "svijetu" (cit. onima koji nesto odlucuju) znaci kad netko kaze da je "katolik". |
Meni se ucinilo da ne pricas o prakticnim, nego o sasvim teoretskim aspektima pitanja sto znaci biti katolik. Shvatio sam da izjavu kako katolic po definiciji bezrezervno podrzavaju katolicku crkvu izvodis iz necega sto pise u Zakoniku ili negdje drugdje, uglavnom da to "propovijedaju gazde". Iz toga ste naime ti i goranm zakljucili da osobe koje se deklariraju katolicima automatski podrzavaju rastrosnost katolicke crkve. S prakticnog stanovista znam dosta osoba koje se deklariraju katolicima, a ne podrzavaju rastrosnost ili se ne slazu s nekim drugim postupcima katolicke crkve. Ajmo rascistiti barem to pitanje. Smatras li ti da bi se osobe koje ne podrzavaju rastrosnost smjele izjasnjavati katolicima, prema Kanonskom zakoniku i "propovijedanju gazdi"?
vsego (napisa): | IMO, ti izvrces znacenja rijeci i vjerskom pojmu "krscanin" dajes religijsku etiketu "katolik". Po cemu uopce razlikujes katolika, pravoslavca, protestanta,...? Ista sveta knjiga, isti bog,,... svi temelji isti, a razlikuju se interpretacije, obicaji, rituali,... sve ono sto "regulira" religijska organizacija. |
Zanimljivo. Ja naime nisam pokusavao objasniti razliku izmedju katolika, pravoslavaca, religije, vjere itd. Ni necu, jer bih pritom sigurno izvrnuo znacenje rijeci S prakticnog stanovista katolikom smatram svakog tko se tako izjasnjava, bez obzira dozvoljavaju li mu to "gazde", goranm i vsego.
vsego (napisa): | Sad molim da mi lijepo objasnis po cemu je katolik svaki proizvoljni krscanin koji si zeli nakeljiti tu etiketu (neovisno o stavu prema katolickoj crkvi), osim po tome da mu se - eto - taj naziv svidja. |
Zato sto smatram da je vjeroispovjest stvar slobodnog izbora pojedinca, bas kao i nacionalnost, spolna orijentacija itd. Ti smatras drugacije?
vsego (napisa): | Again, ne branim nikome da se tako izjasnjava (IMO, stetno, kako je Crazylamb1 lijepo objasnila), nego polemiziram sa smislenoscu toga i porukama koje takvo izjasnjavanje salje. |
Ima ljudi koji misle da izjasnjavanje gradjana homoseksualacima salje lose poruke o Hrvatskoj. Ovo mi se cini analogno.
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 14:46 sri, 20. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Smatras li ti da bi se osobe koje ne podrzavaju rastrosnost smjele izjasnjavati katolicima, prema Kanonskom zakoniku i "propovijedanju gazdi"?[/quote]
Smije se svako izjasnjavati kako zeli, ali onda se nemaju pravo buniti kad se to interpretira kao podrska katolickoj crkvi. Isto kao da kazes da si nacist i tebi to znaci da volis saditi cvijece: ne mozes se buniti ako te drugi zato povezu s rasnim zakonima, zlocinima i sl.
Dapace, izjasnjavanje katolikom daje stvarnu podrsku Crkvi, neovisno o tome sto osoba u privatno misli o toj organizaciji. I o tome ja pricam, a ne o tvojim privatnim emocijama vezanim uz tu etiketicu.
[quote="krcko"][quote="vsego"]Sad molim da mi lijepo objasnis po cemu je katolik svaki proizvoljni krscanin koji si zeli nakeljiti tu etiketu (neovisno o stavu prema katolickoj crkvi), osim po tome da mu se - eto - taj naziv svidja.[/quote]
Zato sto smatram da je vjeroispovjest stvar slobodnog izbora pojedinca, bas kao i nacionalnost, spolna orijentacija itd. Ti smatras drugacije?[/quote]
Ok. Po toj logici se ja imam pravo izjasniti kao zoroastran, iako ne vjerujem u nikakvo bozanstvo, niti u njihove prica o borbi dva boga i sl. I to je ok, ja stvarno imam to pravo. No ostajem pri tome da to salje pogresnu poruku. Ako bas hoces, to predstavlja laganje, jer tvrdim nesto sto ocito ne stoji (osim po nekim mojim privatnim definicijama).
[quote="krcko"][quote="vsego"]Again, ne branim nikome da se tako izjasnjava (IMO, stetno, kako je Crazylamb1 lijepo objasnila), nego polemiziram sa smislenoscu toga i porukama koje takvo izjasnjavanje salje.[/quote]
Ima ljudi koji misle da izjasnjavanje gradjana homoseksualacima salje lose poruke o Hrvatskoj. Ovo mi se cini analogno.[/quote]
Prvo, homoseksualna orijentacija nije osobni izbor (dakle, stvar "izjasnjavanja").
Drugo, posljedice laznog izjasnjavanja (za cije posljedice onda imas Vatikanske ugovore, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, neko vrijeme neradne nedjelje, bolnicko financiranje svecenika, povlastenost pred zakonima i sudovima,...) su vrlo opipljive i mjerljive, a ne demagoske kao ovo sto je tebi "analogno".
krcko (napisa): | Smatras li ti da bi se osobe koje ne podrzavaju rastrosnost smjele izjasnjavati katolicima, prema Kanonskom zakoniku i "propovijedanju gazdi"? |
Smije se svako izjasnjavati kako zeli, ali onda se nemaju pravo buniti kad se to interpretira kao podrska katolickoj crkvi. Isto kao da kazes da si nacist i tebi to znaci da volis saditi cvijece: ne mozes se buniti ako te drugi zato povezu s rasnim zakonima, zlocinima i sl.
Dapace, izjasnjavanje katolikom daje stvarnu podrsku Crkvi, neovisno o tome sto osoba u privatno misli o toj organizaciji. I o tome ja pricam, a ne o tvojim privatnim emocijama vezanim uz tu etiketicu.
krcko (napisa): | vsego (napisa): | Sad molim da mi lijepo objasnis po cemu je katolik svaki proizvoljni krscanin koji si zeli nakeljiti tu etiketu (neovisno o stavu prema katolickoj crkvi), osim po tome da mu se - eto - taj naziv svidja. |
Zato sto smatram da je vjeroispovjest stvar slobodnog izbora pojedinca, bas kao i nacionalnost, spolna orijentacija itd. Ti smatras drugacije? |
Ok. Po toj logici se ja imam pravo izjasniti kao zoroastran, iako ne vjerujem u nikakvo bozanstvo, niti u njihove prica o borbi dva boga i sl. I to je ok, ja stvarno imam to pravo. No ostajem pri tome da to salje pogresnu poruku. Ako bas hoces, to predstavlja laganje, jer tvrdim nesto sto ocito ne stoji (osim po nekim mojim privatnim definicijama).
krcko (napisa): | vsego (napisa): | Again, ne branim nikome da se tako izjasnjava (IMO, stetno, kako je Crazylamb1 lijepo objasnila), nego polemiziram sa smislenoscu toga i porukama koje takvo izjasnjavanje salje. |
Ima ljudi koji misle da izjasnjavanje gradjana homoseksualacima salje lose poruke o Hrvatskoj. Ovo mi se cini analogno. |
Prvo, homoseksualna orijentacija nije osobni izbor (dakle, stvar "izjasnjavanja").
Drugo, posljedice laznog izjasnjavanja (za cije posljedice onda imas Vatikanske ugovore, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, neko vrijeme neradne nedjelje, bolnicko financiranje svecenika, povlastenost pred zakonima i sudovima,...) su vrlo opipljive i mjerljive, a ne demagoske kao ovo sto je tebi "analogno".
|
|
[Vrh] |
|

|
Postano: 16:36 sri, 20. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="krcko"]Smatras li ti da bi se osobe koje ne podrzavaju rastrosnost smjele izjasnjavati katolicima, prema Kanonskom zakoniku i "propovijedanju gazdi"?[/quote]
Dapace, izjasnjavanje katolikom daje stvarnu podrsku Crkvi, neovisno o tome sto osoba u privatno misli o toj organizaciji. I o tome ja pricam, a ne o tvojim privatnim emocijama vezanim uz tu etiketicu.[/quote]
Da parafraziram nesto sto si ranije napisao - ne pitam te o mojim i tvojim privatnim emocijama, nego o tome sto kazu "gazde". Prije si tvrdio da [b]po propovijedanju gazdi[/b] ne mozes biti katolik ako ne podrzavas apsolutno sve sto radi katolicka crkva. Odustajes od toga ili imas citat kojim mozes potvrditi? Objasnio sam zasto onaj citat od ranije nije dobar argument. Na to nisi nista napisao, pa pretpostavljam da se slazes.
[quote="vsego"]Ok. Po toj logici se ja imam pravo izjasniti kao zoroastran, iako ne vjerujem u nikakvo bozanstvo, niti u njihove prica o borbi dva boga i sl. I to je ok, ja stvarno imam to pravo. No ostajem pri tome da to salje pogresnu poruku. Ako bas hoces, to predstavlja laganje, jer tvrdim nesto sto ocito ne stoji (osim po nekim mojim privatnim definicijama).[/quote]
Ti znas bi li to bilo laganje ili ne. Problem je sto tvrdis da drugi lazu kad se izjasnjavaju o necemu sto je stvar [b]njihovog[/b] slobodnog izbora.
[quote="vsego"]Drugo, posljedice laznog izjasnjavanja (za cije posljedice onda imas Vatikanske ugovore, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, neko vrijeme neradne nedjelje, bolnicko financiranje svecenika, povlastenost pred zakonima i sudovima,...) su vrlo opipljive i mjerljive, a ne demagoske kao ovo sto je tebi "analogno".[/quote]
O svakom od pitanja koje si naveo naci ces siroki raspon misljenja unutar katolika, pravoslavaca, ateista ili bilo koje druge grupacije ljudi. Zar ateisti ne mogu biti [b]za[/b] zabranu rada nedjeljom, a krscani [b]protiv[/b]? Osim toga stvari koje si naveo ne ovise o izjasnjavanju na popisu stanovnistva, nego na izborima. O njima ne odlucuje ni Zavod za statistiku ni Biskupska konferencija nego Vlada i Sabor.
vsego (napisa): | krcko (napisa): | Smatras li ti da bi se osobe koje ne podrzavaju rastrosnost smjele izjasnjavati katolicima, prema Kanonskom zakoniku i "propovijedanju gazdi"? |
Dapace, izjasnjavanje katolikom daje stvarnu podrsku Crkvi, neovisno o tome sto osoba u privatno misli o toj organizaciji. I o tome ja pricam, a ne o tvojim privatnim emocijama vezanim uz tu etiketicu. |
Da parafraziram nesto sto si ranije napisao - ne pitam te o mojim i tvojim privatnim emocijama, nego o tome sto kazu "gazde". Prije si tvrdio da po propovijedanju gazdi ne mozes biti katolik ako ne podrzavas apsolutno sve sto radi katolicka crkva. Odustajes od toga ili imas citat kojim mozes potvrditi? Objasnio sam zasto onaj citat od ranije nije dobar argument. Na to nisi nista napisao, pa pretpostavljam da se slazes.
vsego (napisa): | Ok. Po toj logici se ja imam pravo izjasniti kao zoroastran, iako ne vjerujem u nikakvo bozanstvo, niti u njihove prica o borbi dva boga i sl. I to je ok, ja stvarno imam to pravo. No ostajem pri tome da to salje pogresnu poruku. Ako bas hoces, to predstavlja laganje, jer tvrdim nesto sto ocito ne stoji (osim po nekim mojim privatnim definicijama). |
Ti znas bi li to bilo laganje ili ne. Problem je sto tvrdis da drugi lazu kad se izjasnjavaju o necemu sto je stvar njihovog slobodnog izbora.
vsego (napisa): | Drugo, posljedice laznog izjasnjavanja (za cije posljedice onda imas Vatikanske ugovore, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, neko vrijeme neradne nedjelje, bolnicko financiranje svecenika, povlastenost pred zakonima i sudovima,...) su vrlo opipljive i mjerljive, a ne demagoske kao ovo sto je tebi "analogno". |
O svakom od pitanja koje si naveo naci ces siroki raspon misljenja unutar katolika, pravoslavaca, ateista ili bilo koje druge grupacije ljudi. Zar ateisti ne mogu biti za zabranu rada nedjeljom, a krscani protiv? Osim toga stvari koje si naveo ne ovise o izjasnjavanju na popisu stanovnistva, nego na izborima. O njima ne odlucuje ni Zavod za statistiku ni Biskupska konferencija nego Vlada i Sabor.
|
|
[Vrh] |
|
Crazylamb1 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 20:15 sri, 20. 4. 2011 Naslov: |
|
|
Ovako - ja se privatno mogu izjasnjavati kako god to zelim. Mogu misliti da sam Bog ako zelim, nitko mi to pravo ne moze oduzeti. ALI, ako ja znam da mojim izjasnjavanjem na ovaj ili onaj nacin su moguce posljedice s kojima se ja ne slazem, zar nije bolje da se NE izjasnjavam na taj nacin? Npr. kad si vec spomenuo, krcko- ako znam da ce se praviti neki ogromni gay pride na trosak grada ukoliko se ja izjasnim kao homoseksualna osoba (odnosno, ako se dovoljno ljudi tako izjasni), a ja se recimo osobno ne slazem s gay pride-om, onda se NECU izjasniti kao homoseksualna osoba, bez obzira bio to ili ne (s druge strane, ako mislim da je gay pride nesto pozitivno, onda se mozda HOCU izjasniti tako, opet bez obzira bio to ili ne). Jos je to ono - nije bas stvar izbora. Ili si gay ili si straight (ili bisex). Nema ono "ja sebe smatram..." kao kod vjere. Jedno je sto ti stvarno jesi ili sebe smatras da jesi, a drugo je sto podupires - na popisu stanovnistva, govoris sto podupires, a ne kako se "osjecas".
Ovako - ja se privatno mogu izjasnjavati kako god to zelim. Mogu misliti da sam Bog ako zelim, nitko mi to pravo ne moze oduzeti. ALI, ako ja znam da mojim izjasnjavanjem na ovaj ili onaj nacin su moguce posljedice s kojima se ja ne slazem, zar nije bolje da se NE izjasnjavam na taj nacin? Npr. kad si vec spomenuo, krcko- ako znam da ce se praviti neki ogromni gay pride na trosak grada ukoliko se ja izjasnim kao homoseksualna osoba (odnosno, ako se dovoljno ljudi tako izjasni), a ja se recimo osobno ne slazem s gay pride-om, onda se NECU izjasniti kao homoseksualna osoba, bez obzira bio to ili ne (s druge strane, ako mislim da je gay pride nesto pozitivno, onda se mozda HOCU izjasniti tako, opet bez obzira bio to ili ne). Jos je to ono - nije bas stvar izbora. Ili si gay ili si straight (ili bisex). Nema ono "ja sebe smatram..." kao kod vjere. Jedno je sto ti stvarno jesi ili sebe smatras da jesi, a drugo je sto podupires - na popisu stanovnistva, govoris sto podupires, a ne kako se "osjecas".
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 21:09 sri, 20. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Da parafraziram nesto sto si ranije napisao - ne pitam te o mojim i tvojim privatnim emocijama, nego o tome sto kazu "gazde". Prije si tvrdio da [b]po propovijedanju gazdi[/b] ne mozes biti katolik ako ne podrzavas apsolutno sve sto radi katolicka crkva. Odustajes od toga ili imas citat kojim mozes potvrditi?[/quote]
Ne odustajem od toga:
[quote="[url=http://www.hbk.hr/katekizam/i/1d64d1.html#RTFToC11]Katekizam[/url]"]750 Vjerovati da je Crkva "sveta" i "katolicka" i da je "jedna" i "apostolska" (kako to nadodaje Nicejsko-carigradsko vjerovanje) nerazdvojivo je od vjere u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. U Apostolskom vjerovanju ispovijedamo da vjerujemo Svetu Crkvu ("Credo (...) Ecclesiam"), a ne u Crkvu, da se ne pobrkaju Bog i njegova djela i da se svi darovi koje je on stavio u svoju Crkvu jasno pripisu njegovoj dobroti.[/quote]
Isto imas i na [url=http://www.vatican.va/archive/ENG0015/__P26.HTM]stranicama Vatikana[/url], ako ti HBK nije dovoljan autoritet.
[quote="[url=http://www.hbk.hr/katekizam/iii/16-pre1.html#RTFToC4]Katekizam[/url]"]2089 Nevjerovanje je zanemarivanje objavljene istine ili hotimicno odbijanje pristati uz nju. Krivovjerje je "uporno nijekanje, poslije primljenog krstenja, neke istine koja treba da se vjeruje bozanskom i katolickom vjerom ili uporno sumnjanje u nju"; otpad je "potpuno odbacivanje krscanske vjere"; [b]raskol je "uskracivanje podloznosti vrhovnom sveceniku ili zajednistva s clanovima Crkve koji su mu podlozni[/b]".[/quote]
[quote="[url=http://www.hbk.hr/katekizam/i/i-1-3pog.html#RTFToC13]Katekizam[/url]"]181 "Vjerovati" je crkven cin. Vjera Crkve prethodi nasoj vjeri, radja je, podrzava i hrani. Crkva je Majka svih koji vjeruju. "Nitko ne moze imati Boga za Oca, ako nema Crkvu za Majku".[/quote]
Ocito, kvaka je da ako ne priznajes Crkvu, ne priznajes niti njene dokumente. Ali valjda priznajes Princeton (to sam vec linkao), Oxford (to je malo teze naci u nepretplatnickom izdanju) i sl. autoritete.
[quote="krcko"]Objasnio sam zasto onaj citat od ranije nije dobar argument. Na to nisi nista napisao, pa pretpostavljam da se slazes.[/quote]
Radije pretpostavi da mi se stvarno ne da cackati po beskrajno dosadnim religijskim tekstovima samo zato da bih tebi dao linkove.
[quote="krcko"][quote="vsego"]Ok. Po toj logici se ja imam pravo izjasniti kao zoroastran, iako ne vjerujem u nikakvo bozanstvo, niti u njihove prica o borbi dva boga i sl. I to je ok, ja stvarno imam to pravo. No ostajem pri tome da to salje pogresnu poruku. Ako bas hoces, to predstavlja laganje, jer tvrdim nesto sto ocito ne stoji (osim po nekim mojim privatnim definicijama).[/quote]
Ti znas bi li to bilo laganje ili ne. Problem je sto tvrdis da drugi lazu kad se izjasnjavaju o necemu sto je stvar [b]njihovog[/b] slobodnog izbora.[/quote]
Ako se netko izjasni kao katolik (a do sada sam ti dao i crkvene i svjetovne izvore koji se slazu da je to clan katolicke crkve) i onda kaze da tu organizaciju ne podrzava... ja ne vidim kako to nije laz. Ok, covjek ima slobodan izbor lagati, nemam nista protiv toga.
U krajnjoj liniji, valjda ja imam slobodu smatrati laganjem kad se svjesno izjavljuje nesto sto ja smatram (i argumentiram!) da je suprotno istini.
[quote="krcko"][quote="vsego"]Drugo, posljedice laznog izjasnjavanja (za cije posljedice onda imas Vatikanske ugovore, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, neko vrijeme neradne nedjelje, bolnicko financiranje svecenika, povlastenost pred zakonima i sudovima,...) su vrlo opipljive i mjerljive, a ne demagoske kao ovo sto je tebi "analogno".[/quote]
O svakom od pitanja koje si naveo naci ces siroki raspon misljenja unutar katolika, pravoslavaca, ateista ili bilo koje druge grupacije ljudi. Zar ateisti ne mogu biti [b]za[/b] zabranu rada nedjeljom, a krscani [b]protiv[/b]?[/quote]
Ateiste povezuje samo nevjerovanje. Mi nemamo zapovijedi, katekizme, zakonike i sl, pa molim da se ovdje ne aludira da je ateizam religija. Smatram da je to namjerno podmetanje jer ne vjerujem da si do te mjere neobrazovan (dapace, mislim da si itekako obrazovan).
Krscani, jasno, mogu biti za sto hoce. Ali katolici... "Vjerovati da je Crkva "sveta" i "katolicka" i da je "jedna" i "apostolska" (kako to nadodaje Nicejsko-carigradsko vjerovanje) nerazdvojivo je od vjere u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga"... E sad, kako se ne slazes s necim za sto vjerujes da je "sveto"... sto ti onda znaci to "sveto"? Da uzgaja rotkvice ili sto?
[quote="krcko"]Osim toga stvari koje si naveo ne ovise o izjasnjavanju na popisu stanovnistva, nego na izborima. O njima ne odlucuje ni Zavod za statistiku ni Biskupska konferencija nego Vlada i Sabor.[/quote]
Da, sigurno nema nikakve veze s percipiranom drustvenom moci Crkve, a ta percepcija sigurno nema nikakve veze s time koliko ljudi tvrde da su katolici.
krcko (napisa): | Da parafraziram nesto sto si ranije napisao - ne pitam te o mojim i tvojim privatnim emocijama, nego o tome sto kazu "gazde". Prije si tvrdio da po propovijedanju gazdi ne mozes biti katolik ako ne podrzavas apsolutno sve sto radi katolicka crkva. Odustajes od toga ili imas citat kojim mozes potvrditi? |
Ne odustajem od toga:
Katekizam (napisa): | 750 Vjerovati da je Crkva "sveta" i "katolicka" i da je "jedna" i "apostolska" (kako to nadodaje Nicejsko-carigradsko vjerovanje) nerazdvojivo je od vjere u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. U Apostolskom vjerovanju ispovijedamo da vjerujemo Svetu Crkvu ("Credo (...) Ecclesiam"), a ne u Crkvu, da se ne pobrkaju Bog i njegova djela i da se svi darovi koje je on stavio u svoju Crkvu jasno pripisu njegovoj dobroti. |
Isto imas i na stranicama Vatikana, ako ti HBK nije dovoljan autoritet.
Katekizam (napisa): | 2089 Nevjerovanje je zanemarivanje objavljene istine ili hotimicno odbijanje pristati uz nju. Krivovjerje je "uporno nijekanje, poslije primljenog krstenja, neke istine koja treba da se vjeruje bozanskom i katolickom vjerom ili uporno sumnjanje u nju"; otpad je "potpuno odbacivanje krscanske vjere"; raskol je "uskracivanje podloznosti vrhovnom sveceniku ili zajednistva s clanovima Crkve koji su mu podlozni". |
Katekizam (napisa): | 181 "Vjerovati" je crkven cin. Vjera Crkve prethodi nasoj vjeri, radja je, podrzava i hrani. Crkva je Majka svih koji vjeruju. "Nitko ne moze imati Boga za Oca, ako nema Crkvu za Majku". |
Ocito, kvaka je da ako ne priznajes Crkvu, ne priznajes niti njene dokumente. Ali valjda priznajes Princeton (to sam vec linkao), Oxford (to je malo teze naci u nepretplatnickom izdanju) i sl. autoritete.
krcko (napisa): | Objasnio sam zasto onaj citat od ranije nije dobar argument. Na to nisi nista napisao, pa pretpostavljam da se slazes. |
Radije pretpostavi da mi se stvarno ne da cackati po beskrajno dosadnim religijskim tekstovima samo zato da bih tebi dao linkove.
krcko (napisa): | vsego (napisa): | Ok. Po toj logici se ja imam pravo izjasniti kao zoroastran, iako ne vjerujem u nikakvo bozanstvo, niti u njihove prica o borbi dva boga i sl. I to je ok, ja stvarno imam to pravo. No ostajem pri tome da to salje pogresnu poruku. Ako bas hoces, to predstavlja laganje, jer tvrdim nesto sto ocito ne stoji (osim po nekim mojim privatnim definicijama). |
Ti znas bi li to bilo laganje ili ne. Problem je sto tvrdis da drugi lazu kad se izjasnjavaju o necemu sto je stvar njihovog slobodnog izbora. |
Ako se netko izjasni kao katolik (a do sada sam ti dao i crkvene i svjetovne izvore koji se slazu da je to clan katolicke crkve) i onda kaze da tu organizaciju ne podrzava... ja ne vidim kako to nije laz. Ok, covjek ima slobodan izbor lagati, nemam nista protiv toga.
U krajnjoj liniji, valjda ja imam slobodu smatrati laganjem kad se svjesno izjavljuje nesto sto ja smatram (i argumentiram!) da je suprotno istini.
krcko (napisa): | vsego (napisa): | Drugo, posljedice laznog izjasnjavanja (za cije posljedice onda imas Vatikanske ugovore, Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, neko vrijeme neradne nedjelje, bolnicko financiranje svecenika, povlastenost pred zakonima i sudovima,...) su vrlo opipljive i mjerljive, a ne demagoske kao ovo sto je tebi "analogno". |
O svakom od pitanja koje si naveo naci ces siroki raspon misljenja unutar katolika, pravoslavaca, ateista ili bilo koje druge grupacije ljudi. Zar ateisti ne mogu biti za zabranu rada nedjeljom, a krscani protiv? |
Ateiste povezuje samo nevjerovanje. Mi nemamo zapovijedi, katekizme, zakonike i sl, pa molim da se ovdje ne aludira da je ateizam religija. Smatram da je to namjerno podmetanje jer ne vjerujem da si do te mjere neobrazovan (dapace, mislim da si itekako obrazovan).
Krscani, jasno, mogu biti za sto hoce. Ali katolici... "Vjerovati da je Crkva "sveta" i "katolicka" i da je "jedna" i "apostolska" (kako to nadodaje Nicejsko-carigradsko vjerovanje) nerazdvojivo je od vjere u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga"... E sad, kako se ne slazes s necim za sto vjerujes da je "sveto"... sto ti onda znaci to "sveto"? Da uzgaja rotkvice ili sto?
krcko (napisa): | Osim toga stvari koje si naveo ne ovise o izjasnjavanju na popisu stanovnistva, nego na izborima. O njima ne odlucuje ni Zavod za statistiku ni Biskupska konferencija nego Vlada i Sabor. |
Da, sigurno nema nikakve veze s percipiranom drustvenom moci Crkve, a ta percepcija sigurno nema nikakve veze s time koliko ljudi tvrde da su katolici.
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:01 sri, 20. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="krcko"]Iz toga ste naime ti i goranm zakljucili da osobe koje se deklariraju katolicima automatski podrzavaju rastrosnost katolicke crkve. S prakticnog stanovista znam dosta osoba koje se deklariraju katolicima, a ne podrzavaju rastrosnost ili se ne slazu s nekim drugim postupcima katolicke crkve. [/quote]
Da krcko, svi znamo katolike koji ne podržavaju ponašanje današnje Crkve, što je, usudio bih se reći, većina. Ali, postoji jedan mali problemčić (koji baš i nije tako mali), kad se izraziš kao katolik, to tebi ne znači da podupireš svaki potez Crkve, isto kao i kada kažeš da si hrvatski državljanin i ne podupireš sve poteze Vlade. No, jedina razlika između Crkve i Vlade, Vladu možeš smjeniti ako ne valja na izborima, Crkvu ne možeš. Jedini način da ljudi probaju utjecati na to da se manje njihovog novca daje na raspolaganje Crkvi je da se izražavaju kako nisu katolici, već nešto drugo. Ali, nećeš to napraviti jer osjećaš da je, bez obzira na sve, vjera tvoja privatna stvar i nadaš se kako to neće biti iskorišteno u neke druge svrhe
[quote="krcko"]
Zato sto smatram da je vjeroispovjest stvar slobodnog izbora pojedinca, bas kao i nacionalnost, spolna orijentacija itd. Ti smatras drugacije?[/quote]
Ne bih se tu baš složio s tobom. Vjeroispovjest nasljeđujemo od naših roditelja, oni nas u tom duhu odgajaju, "nameću" nam svoju vjeru kao našu i kao nešto sasvim normalno. Trenutno se izjašnjavam kao pravoslavac (iako mi je sasvim svejedno kako me ljudi gledaju), i to planiram raditi tako, čisto iz poštovanja prema svojim roditeljima, ako već ne osjećam neku vjersku pripadnost. Ja sam u povlaštenom položaju što se toga tiče, moje pravoslavac ne nosi nikakve posljedice jer pravoslavna Crkva u Hrvatskoj ne dobiva niti približno sredstva koliko katolička, i nije na takvom glasu kao što je katolička Crkva. Zamislite da pravoslavci krenu graditi nešto približno ovim biskupskim dvorima (kako se to već zove), spreman sam tvrditi kako bismo imali novi rat pred nama.
Meni je katolička Crkva izgubila svaki autoritet (ne nakon zapošljavanja pedofila, beskrajnog materijalizma, bezobrazluka prema nekatolicima, kroničnog egoizma....) kada je zagovarala slobodnu nedjelju, pa se oko toga digla strka i panika, mjenjani su zakoni, uništavani obrti, plaćane kazne, ali ih to nije smetalo da na njihovim biskupskim dvorima (i opet nisam siguran kako se to zove) radnici rade svake nedjelje. Samo da napomenem, čisto reda radi, slabovidnih ljudi u Hrvatskoj ima cca 15000, što je vrlo velika skupina invalida (slabovidnost je invalidnost), ali radi nas nikad nije niti jedan zakon promjenjen. Nedavno nas je naš mili i dragi ministar zdravstva tako lijepo i glatko sterao u znate već gdje kada su mu dani prijedlozi promjene nacrta novog zakona o socijalnoj skrbi. Ali i dalje tvrdi kako je RH socijalna država.
krcko (napisa): | Iz toga ste naime ti i goranm zakljucili da osobe koje se deklariraju katolicima automatski podrzavaju rastrosnost katolicke crkve. S prakticnog stanovista znam dosta osoba koje se deklariraju katolicima, a ne podrzavaju rastrosnost ili se ne slazu s nekim drugim postupcima katolicke crkve. |
Da krcko, svi znamo katolike koji ne podržavaju ponašanje današnje Crkve, što je, usudio bih se reći, većina. Ali, postoji jedan mali problemčić (koji baš i nije tako mali), kad se izraziš kao katolik, to tebi ne znači da podupireš svaki potez Crkve, isto kao i kada kažeš da si hrvatski državljanin i ne podupireš sve poteze Vlade. No, jedina razlika između Crkve i Vlade, Vladu možeš smjeniti ako ne valja na izborima, Crkvu ne možeš. Jedini način da ljudi probaju utjecati na to da se manje njihovog novca daje na raspolaganje Crkvi je da se izražavaju kako nisu katolici, već nešto drugo. Ali, nećeš to napraviti jer osjećaš da je, bez obzira na sve, vjera tvoja privatna stvar i nadaš se kako to neće biti iskorišteno u neke druge svrhe
Zato sto smatram da je vjeroispovjest stvar slobodnog izbora pojedinca, bas kao i nacionalnost, spolna orijentacija itd. Ti smatras drugacije? |
Ne bih se tu baš složio s tobom. Vjeroispovjest nasljeđujemo od naših roditelja, oni nas u tom duhu odgajaju, "nameću" nam svoju vjeru kao našu i kao nešto sasvim normalno. Trenutno se izjašnjavam kao pravoslavac (iako mi je sasvim svejedno kako me ljudi gledaju), i to planiram raditi tako, čisto iz poštovanja prema svojim roditeljima, ako već ne osjećam neku vjersku pripadnost. Ja sam u povlaštenom položaju što se toga tiče, moje pravoslavac ne nosi nikakve posljedice jer pravoslavna Crkva u Hrvatskoj ne dobiva niti približno sredstva koliko katolička, i nije na takvom glasu kao što je katolička Crkva. Zamislite da pravoslavci krenu graditi nešto približno ovim biskupskim dvorima (kako se to već zove), spreman sam tvrditi kako bismo imali novi rat pred nama.
Meni je katolička Crkva izgubila svaki autoritet (ne nakon zapošljavanja pedofila, beskrajnog materijalizma, bezobrazluka prema nekatolicima, kroničnog egoizma....) kada je zagovarala slobodnu nedjelju, pa se oko toga digla strka i panika, mjenjani su zakoni, uništavani obrti, plaćane kazne, ali ih to nije smetalo da na njihovim biskupskim dvorima (i opet nisam siguran kako se to zove) radnici rade svake nedjelje. Samo da napomenem, čisto reda radi, slabovidnih ljudi u Hrvatskoj ima cca 15000, što je vrlo velika skupina invalida (slabovidnost je invalidnost), ali radi nas nikad nije niti jedan zakon promjenjen. Nedavno nas je naš mili i dragi ministar zdravstva tako lijepo i glatko sterao u znate već gdje kada su mu dani prijedlozi promjene nacrta novog zakona o socijalnoj skrbi. Ali i dalje tvrdi kako je RH socijalna država.
|
|
[Vrh] |
|
greeneyes Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:37 sri, 20. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote="Milojko"]
[quote="krcko"]
Ne bih se tu baš složio s tobom. Vjeroispovjest nasljeđujemo od naših roditelja, oni nas u tom duhu odgajaju, "nameću" nam svoju vjeru kao našu i kao nešto sasvim normalno. Trenutno se izjašnjavam kao pravoslavac (iako mi je sasvim svejedno kako me ljudi gledaju), i to planiram raditi tako, čisto iz poštovanja prema svojim roditeljima, ako već ne osjećam neku vjersku pripadnost. [/quote]
Milojko, potpisujem ovo o nasljedjivanju. Nema boljeg primjera od mene - obitelj s mamine strane je pro-vjerski orijentirana, tati nije smetalo pa smo i seka i ja krstene, pricescene i krizmane. Nije mi padalo na pamet previse se buniti oko toga jer 'ha, svi to rade', mala je sredina pa i nemas neki izbor, a i koliko razumno mozes razmisljati o vjeri i 'onozemaljskom' dok si beba stara par mjeseci, cetvrti razred osnovne i sedmi razred osnovne?
U osnovnoj skoli s nama je na vjeronauk isla cura muslimanka (bilo je to ratno doba pa je ponesto izbjeglica zavrsilo i u Krapini), moja dobra prijateljica, da ne sjedi sama na hodniku. Od nje sam prvi put cula price o tepisima u dzamiji (i da dzamija nije samo slika u knjizi iz mislim Prirode i drustva) i obicajima tamo - njeni su isli na.. jel jesu mise? u Zagreb. Pa mi je bilo malo cudno da o tome ne ucimo, jer je meni znatizeljnoj to zvucalo zanimljivo.
Hocu reci - roditelji na tebe preslikaju svoje religijsko uvjerenje, Crkva te copi kao bebu kad ni ne znas za sebe (i onda ti jos tvrde da se ne mozes ispisati) i td.
Meni su da dodjem k sebi od religijskog ispiranja mozga jako pomogli svecenici (ne bi li oni trebali biti uzor, a vidi ih?), vjeroucitelj koji je zamijenio svecenika u sedmom osnovne (i bio toliko ljigava osoba da je meni jos dan danas muka kad ga se sjetim) i vjerojatno moja prirodjena znatizelja da sam citala hrpu toga, jer me zanimalo, pa stvari koje je Crkva pricala jednostavno mi nisu stimale sve vise i vise.
E, da, jedan od razloga sto na Crkvu gledam s 'koji je vama' pogledom je i to sto su branili da se cita Harry Potter. ;) Kao sto tebi gubi autoritet institucija koja zagovara slobodnu nedjelju, ali se sama toga ne drzi, ja ne mogu preci preko toga da mi netko odredjuje sto smijem citati. Znam da je to mozda smijesan razlog 'za zamjeriti' ako se uzmu u obzir objektivno bitnije i gore stvari koje Crkva radi, ali eto.
Dobar izraz za The zgradu je slozio Marjanovic: Playboy Mansion. ;)
I ne zaboraviti da je ministar zdravstva veliki katolik (MPO zakon).
Milojko (napisa): |
Ne bih se tu baš složio s tobom. Vjeroispovjest nasljeđujemo od naših roditelja, oni nas u tom duhu odgajaju, "nameću" nam svoju vjeru kao našu i kao nešto sasvim normalno. Trenutno se izjašnjavam kao pravoslavac (iako mi je sasvim svejedno kako me ljudi gledaju), i to planiram raditi tako, čisto iz poštovanja prema svojim roditeljima, ako već ne osjećam neku vjersku pripadnost. |
Milojko, potpisujem ovo o nasljedjivanju. Nema boljeg primjera od mene - obitelj s mamine strane je pro-vjerski orijentirana, tati nije smetalo pa smo i seka i ja krstene, pricescene i krizmane. Nije mi padalo na pamet previse se buniti oko toga jer 'ha, svi to rade', mala je sredina pa i nemas neki izbor, a i koliko razumno mozes razmisljati o vjeri i 'onozemaljskom' dok si beba stara par mjeseci, cetvrti razred osnovne i sedmi razred osnovne?
U osnovnoj skoli s nama je na vjeronauk isla cura muslimanka (bilo je to ratno doba pa je ponesto izbjeglica zavrsilo i u Krapini), moja dobra prijateljica, da ne sjedi sama na hodniku. Od nje sam prvi put cula price o tepisima u dzamiji (i da dzamija nije samo slika u knjizi iz mislim Prirode i drustva) i obicajima tamo - njeni su isli na.. jel jesu mise? u Zagreb. Pa mi je bilo malo cudno da o tome ne ucimo, jer je meni znatizeljnoj to zvucalo zanimljivo.
Hocu reci - roditelji na tebe preslikaju svoje religijsko uvjerenje, Crkva te copi kao bebu kad ni ne znas za sebe (i onda ti jos tvrde da se ne mozes ispisati) i td.
Meni su da dodjem k sebi od religijskog ispiranja mozga jako pomogli svecenici (ne bi li oni trebali biti uzor, a vidi ih?), vjeroucitelj koji je zamijenio svecenika u sedmom osnovne (i bio toliko ljigava osoba da je meni jos dan danas muka kad ga se sjetim) i vjerojatno moja prirodjena znatizelja da sam citala hrpu toga, jer me zanimalo, pa stvari koje je Crkva pricala jednostavno mi nisu stimale sve vise i vise.
E, da, jedan od razloga sto na Crkvu gledam s 'koji je vama' pogledom je i to sto su branili da se cita Harry Potter. Kao sto tebi gubi autoritet institucija koja zagovara slobodnu nedjelju, ali se sama toga ne drzi, ja ne mogu preci preko toga da mi netko odredjuje sto smijem citati. Znam da je to mozda smijesan razlog 'za zamjeriti' ako se uzmu u obzir objektivno bitnije i gore stvari koje Crkva radi, ali eto.
Dobar izraz za The zgradu je slozio Marjanovic: Playboy Mansion.
I ne zaboraviti da je ministar zdravstva veliki katolik (MPO zakon).
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:23 čet, 21. 4. 2011 Naslov: |
|
|
[quote]
jel jesu mise[/quote]
Mislim da oni to zovu klanjanje, al nemoj me držati za riječ. Sorry što ne pišem od koga je quote, neda mi se, svi će biti greeneyes-ovi.
[quote]vjeroucitelj koji je zamijenio svecenika u sedmom osnovne (i bio toliko ljigava osoba da je meni jos dan danas muka kad ga se sjetim[/quote]
U Slatini su moji prijatelji imali, ako se ne varam, jednog ili dva nastavnika vjeronauka za koje su tvrdili da su dobri, ostali su bili ovako nekako rangirani. Prošlo ih je nekih 7-10 kroz 12 godina školovanja.
[quote]Znam da je to mozda smijesan razlog 'za zamjeriti' ako se uzmu u obzir objektivno bitnije i gore stvari koje Crkva radi, ali eto. [/quote]
Svakoga na osobnoj razini pogađaju različite stvari. To nije glavni razlog zašto ti prezireš Crkvu, već je to samo kap koja je prelila čašu (bar ja tako tumačim iz tvojih dosadašjih izlaganja :)). Ista stvar je i kod mene.
[quote]I ne zaboraviti da je ministar zdravstva veliki katolik (MPO zakon).[/quote]
Isto kao i čitava vladajuća garnitura. Ali ih to svejedno ne priječi od nanošenja zla drugim ljudima.
Htjedoh reći, sjetio sam se sada dok sam se tuširao da bih htio ovo napisati :) Mislim da vjeronauku nije mjesto u školi. Za to postoji Crkva. Rekao bih da bi bilo bolje da u školi predaju etiku. Smatram kako bi djeca odrastala u puno psihički "zdravije" i otvorenije osobe da slušaju etiku. Na etici se, za one koji eventualno ne znaju, uzimaju raznorazne priče iz svakakvih religija i filozofija, te se proučavaju njihove poruke, ono dobro u tim pričama, kao i ono loše. Nedavno mi je jedna katolkinja rekla kako bih ja bio puno bolji čovjek da sam vjernik (iako sam joj se izjasnio kao pravoslavac!!) Čisto toliko da se zna, ta cura me je poznavala dva dana prije no što je to rekla, pa si vi mislite koliko je mogla pojmiti mene kao čovjeka.
Mislim da oni to zovu klanjanje, al nemoj me držati za riječ. Sorry što ne pišem od koga je quote, neda mi se, svi će biti greeneyes-ovi.
Citat: | vjeroucitelj koji je zamijenio svecenika u sedmom osnovne (i bio toliko ljigava osoba da je meni jos dan danas muka kad ga se sjetim |
U Slatini su moji prijatelji imali, ako se ne varam, jednog ili dva nastavnika vjeronauka za koje su tvrdili da su dobri, ostali su bili ovako nekako rangirani. Prošlo ih je nekih 7-10 kroz 12 godina školovanja.
Citat: | Znam da je to mozda smijesan razlog 'za zamjeriti' ako se uzmu u obzir objektivno bitnije i gore stvari koje Crkva radi, ali eto. |
Svakoga na osobnoj razini pogađaju različite stvari. To nije glavni razlog zašto ti prezireš Crkvu, već je to samo kap koja je prelila čašu (bar ja tako tumačim iz tvojih dosadašjih izlaganja ). Ista stvar je i kod mene.
Citat: | I ne zaboraviti da je ministar zdravstva veliki katolik (MPO zakon). |
Isto kao i čitava vladajuća garnitura. Ali ih to svejedno ne priječi od nanošenja zla drugim ljudima.
Htjedoh reći, sjetio sam se sada dok sam se tuširao da bih htio ovo napisati Mislim da vjeronauku nije mjesto u školi. Za to postoji Crkva. Rekao bih da bi bilo bolje da u školi predaju etiku. Smatram kako bi djeca odrastala u puno psihički "zdravije" i otvorenije osobe da slušaju etiku. Na etici se, za one koji eventualno ne znaju, uzimaju raznorazne priče iz svakakvih religija i filozofija, te se proučavaju njihove poruke, ono dobro u tim pričama, kao i ono loše. Nedavno mi je jedna katolkinja rekla kako bih ja bio puno bolji čovjek da sam vjernik (iako sam joj se izjasnio kao pravoslavac!!) Čisto toliko da se zna, ta cura me je poznavala dva dana prije no što je to rekla, pa si vi mislite koliko je mogla pojmiti mene kao čovjeka.
|
|
[Vrh] |
|
|