Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Teorijsko pitanje (objasnjenje gradiva)
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
71 = 74 - 3

PostPostano: 20:33 uto, 19. 4. 2011    Naslov: Teorijsko pitanje Citirajte i odgovorite

Prolazim malo kroz skriptu profesora Guljaša, i došao sam do dijela gdje pokazuje [latex](e^x)' = e^x[/latex]. ( http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf , na 96toj stranici).

E sad, kao što vidite ako ste otvorili ovaj link i odskrolali na 96tu stranicu, taj dokaz zauzima otprilike jednu stranicu, no mene muči - nije li se to moglo argumentirati ovako:

[latex](e^c)' = lim_{x\rightarrow c} \frac{e^x - e^c}{x - c}[/latex], pa ako uvedem supstituciju [latex]t = x - c[/latex] onda imam:

[latex]lim_{t\rightarrow 0} \frac{e^{t+c} - e^c}{t} = e^c \cdot lim_{t\rightarrow 0}(\frac{e^t - 1}{t}) = e^c [/latex]

E sad, pošto nisam stavljao nikakve uvjete na c, a eksponencijalna f-ja je lijepo definirana i neprekidna na čitavom R mogu zaključiti da je [latex](e^c)' = e^c, \forall c \epsilon R[/latex], pa tako i da je [latex](e^x)' = e^x[/latex].

Gdje je rupa u ovakvoj logici, jer sumnjam da bi se u skripti to išlo bezveze komplicirati?
Prolazim malo kroz skriptu profesora Guljaša, i došao sam do dijela gdje pokazuje . ( http://web.math.hr/~guljas/skripte/MATANALuR.pdf , na 96toj stranici).

E sad, kao što vidite ako ste otvorili ovaj link i odskrolali na 96tu stranicu, taj dokaz zauzima otprilike jednu stranicu, no mene muči - nije li se to moglo argumentirati ovako:

, pa ako uvedem supstituciju onda imam:

E sad, pošto nisam stavljao nikakve uvjete na c, a eksponencijalna f-ja je lijepo definirana i neprekidna na čitavom R mogu zaključiti da je , pa tako i da je .

Gdje je rupa u ovakvoj logici, jer sumnjam da bi se u skripti to išlo bezveze komplicirati?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
23 = 116 - 93

PostPostano: 23:12 uto, 19. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma stvar je u tome da prof. nije dokazivao uzevsi funkciju f(x)=e^x, nego koristio (1+1/n)^n i pitajboga sto sve ne.. tvoj dokaz je sasvim regularan.
Ma stvar je u tome da prof. nije dokazivao uzevsi funkciju f(x)=e^x, nego koristio (1+1/n)^n i pitajboga sto sve ne.. tvoj dokaz je sasvim regularan.

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 0:22 sri, 20. 4. 2011    Naslov: Re: Teorijsko pitanje Citirajte i odgovorite

[quote="ceps"]E sad, kao što vidite ako ste otvorili ovaj link i odskrolali na 96tu stranicu, taj dokaz zauzima otprilike jednu stranicu, no mene muči - nije li se to moglo argumentirati ovako:

[latex](e^c)' = lim_{x\rightarrow c} \frac{e^x - e^c}{x - c}[/latex], pa ako uvedem supstituciju [latex]t = x - c[/latex] onda imam:

[latex]lim_{t\rightarrow 0} \frac{e^{t+c} - e^c}{t} = e^c \cdot lim_{t\rightarrow 0}(\frac{e^t - 1}{t}) = e^c [/latex]

E sad, pošto nisam stavljao nikakve uvjete na c, a eksponencijalna f-ja je lijepo definirana i neprekidna na čitavom R mogu zaključiti da je [latex](e^c)' = e^c, \forall c \epsilon R[/latex], pa tako i da je [latex](e^x)' = e^x[/latex].

Gdje je rupa u ovakvoj logici, jer sumnjam da bi se u skripti to išlo bezveze komplicirati?[/quote]

Problem kod eksponencijalne funkcije na prvoj godini je taj što je jako teško definirati na [latex]\mathbb{R}[/latex]. U tvom dokazu još trebaš pokazati da je [latex]\lim_{t\rightarrow 0}(\frac{e^t - 1}{t})=1 [/latex]. Kako ćeš to?
ceps (napisa):

, pa ako uvedem supstituciju onda imam:

E sad, pošto nisam stavljao nikakve uvjete na c, a eksponencijalna f-ja je lijepo definirana i neprekidna na čitavom R mogu zaključiti da je , pa tako i da je .

Problem kod eksponencijalne funkcije na prvoj godini je taj što je jako teško definirati na . U tvom dokazu još trebaš pokazati da je . Kako ćeš to?

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 0:27 sri, 20. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

@rafaelm, pa mislio sam da to ne treba dodatno objašnjavat, to je pokazano još davno u prvom semestru :) (str. 64 u skripti)
To je čak i jedna od onih formula sa službenog šalabahtera.

Nisam to posebno naglašavao, jer kako bi to izgledalo da se u svakom dokazu ponovno dokazuju sve leme, korolarčići i teoremi koji se koriste u tom dokazu...

@Tomislav, shvaćam ja što je profesor koristio i što ja koristim, ali me zanima ima li kakvih praktičnih razloga zašto je način u skripti bolji.
@rafaelm, pa mislio sam da to ne treba dodatno objašnjavat, to je pokazano još davno u prvom semestru Smile (str. 64 u skripti)
To je čak i jedna od onih formula sa službenog šalabahtera.

Nisam to posebno naglašavao, jer kako bi to izgledalo da se u svakom dokazu ponovno dokazuju sve leme, korolarčići i teoremi koji se koriste u tom dokazu...

@Tomislav, shvaćam ja što je profesor koristio i što ja koristim, ali me zanima ima li kakvih praktičnih razloga zašto je način u skripti bolji.

[Vrh]
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

23 = 116 - 93

PostPostano: 0:59 sri, 20. 4. 2011    Naslov: Re: Teorijsko pitanje Citirajte i odgovorite

[quote]Problem kod eksponencijalne funkcije na prvoj godini je taj što je jako teško definirati na [latex]\mathbb{R}[/latex]. U tvom dokazu još trebaš pokazati da je [latex]\lim_{t\rightarrow 0}(\frac{e^t - 1}{t})=1 [/latex]. Kako ćeš to?[/quote]

Koristenjem teorema o sendviču lako dobivamo da je
[latex]\lim_{t\rightarrow 0}(\frac{e^t - 1}{t})[/latex] zaista jednak [latex]1[/latex]. :)

Edit: Ne vidim zasto je nacin u skripti "bolji" :roll:
Citat:
Problem kod eksponencijalne funkcije na prvoj godini je taj što je jako teško definirati na . U tvom dokazu još trebaš pokazati da je . Kako ćeš to?

Koristenjem teorema o sendviču lako dobivamo da je
zaista jednak . Smile

Edit: Ne vidim zasto je nacin u skripti "bolji" Rolling Eyes

[Vrh]
rafaelm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

76 = 86 - 10

PostPostano: 1:47 sri, 20. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="ceps"]@rafaelm, pa mislio sam da to ne treba dodatno objašnjavat, to je pokazano još davno u prvom semestru :) (str. 64 u skripti)[/quote]

Istina. Isprve mi je djelovalo da bi bilo teže iz definicije to dobiti. Meni isto djeluje OK ostatak. Možeš otići kod prof. Guljaša na konzultacije i predložiš mu svoj način, vidno kraći. :wink:
ceps (napisa):
@rafaelm, pa mislio sam da to ne treba dodatno objašnjavat, to je pokazano još davno u prvom semestru Smile (str. 64 u skripti)

Istina. Isprve mi je djelovalo da bi bilo teže iz definicije to dobiti. Meni isto djeluje OK ostatak. Možeš otići kod prof. Guljaša na konzultacije i predložiš mu svoj način, vidno kraći. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
satja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

73 = 78 - 5

PostPostano: 14:05 sub, 30. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

U primjeru 4.7. na stranici 98.
Zašto je [latex]h[/latex] diferencijabilna?
Ovo "deriviranjem lijeve i desne strane" mi je vrlo sumnjivo: kako možemo derivirati lijevu stranu [latex]\ln(h(x))[/latex] kao kompoziciju funkcija kad još ne znamo da je [latex]h[/latex] diferencijabilna?
U primjeru 4.7. na stranici 98.
Zašto je diferencijabilna?
Ovo "deriviranjem lijeve i desne strane" mi je vrlo sumnjivo: kako možemo derivirati lijevu stranu kao kompoziciju funkcija kad još ne znamo da je diferencijabilna?

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
218 = 249 - 31

PostPostano: 16:04 sub, 30. 4. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Iz [latex]\displaystyle f(x)^{g(x)}=e^{g(x)\ln{f(x)}}[/latex] slijedi da je h derivabilna.
Iz slijedi da je h derivabilna.

satja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

73 = 78 - 5

PostPostano: 15:43 uto, 17. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

na str. 108 u dokazu Jensenove nejednakosti muči me red (4.31)
kako znamo da je g konveksna?
na str. 108 u dokazu Jensenove nejednakosti muči me red (4.31)
kako znamo da je g konveksna?

[Vrh]
hstojanovic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: zombi
12 = 19 - 7

PostPostano: 18:02 uto, 17. 5. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

to slijedi iz 4.30. jer kompozicija f (koja je konveksna) i afine je konveksna, a i suma dvije konveksne (f kompozicija afina i afine) je konveksna
te tvrdnje se lako pokažu raspisivanjem po def konveksnosti ak nisam nešto fulao
to slijedi iz 4.30. jer kompozicija f (koja je konveksna) i afine je konveksna, a i suma dvije konveksne (f kompozicija afina i afine) je konveksna
te tvrdnje se lako pokažu raspisivanjem po def konveksnosti ak nisam nešto fulao

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum