@GauSs_: Gdje sam ja za situaciju okrivio (samo) MZOS? Pricam kako se pare rasipaju, a onda se nema za ono za sto treba.
MZOS svakako ima dio krivnje. Moze uredno reci: imate Linux, LibreOffice, Maximu, Octave,... sve sto zelite licencirano, detaljno objasnite zasto. Ja prihvacam da za neku bijesnu znanost treba Mathematica ili Matlab, ali onda je to 10ak licenci, a ne cijeli praktikumi (60-70 racunala samo kod nas). Koja to nastava od Matlaba ne moze ici u Octaveu ili ona od Mathematice u Maximi? A tko zna jedno, lako ce savladati i drugo.
Jasno je da, na primjer, SAS ne postoji u [i]free[/i] varijanti, a banke i sl. institucije ga dosta koriste. Ali ne, nije jasno zasto nam treba M$ Office. Je l' itko na cijelom Sveucilistu koristi to toliko napredno da LibreOffice, KOffice ili AbiWord/Gnumeric nisu dovoljni? Koliko nam licenci Photoshopa stvarno treba (a ostatak neka pokrije Gimp)? Da sad ne nabrajam dalje.
I da, krivi smo i sami. Evo, sad ide inicijativa medju fakultetima da si sami kupimo software (kao, idemo coporativno, pa ce biti jeftinije). Placanje: iz znanstvenih projekata! tko je vidio slati asistente na konferencije ili kupovati casopise (na koje su nam ukinute pretplate)?! (svaka cast mom dragom sefu projekta... :wob: nikad nije skrtario i, iako se vec godinama bavim drugim podrucjem, sad me opet salje na konferenciju, bez ikakvih problema)
Anyway, poanta mog posta je bila da malo vidite o kojim ciframa je rijec, i to za samo jedno ministarstvo. Bilo bi zanimljivo vidjeti na razini svih ministarstava, a mislim da bar 80% toga mozemo uredno otkaciti i zamijeniti besplatnim softwareom. Pricamo o desecima, ako ne i stotinama, milijuna kuna godisnje.
Ako je [i]free software[/i] dobar za jednu Njemacku (i mnoge druge zemlje), zasto ne bi bio dobar za nas? Ako Bijela kuca visi na Drupalu, zasto nama treba web od (navodno) 20kkn (ma, da je 20kn, previse je!)?
U konacnici, barem neki nasi studenti ce u buducnosti odlucivati ili barem savjetovati (i) o koristenom softwareu u svojim firmama i mislim da je dobro da sto vise ljudi vidi o kakvim cifretinama ovdje pricamo.
@GauSs_: Gdje sam ja za situaciju okrivio (samo) MZOS? Pricam kako se pare rasipaju, a onda se nema za ono za sto treba.
MZOS svakako ima dio krivnje. Moze uredno reci: imate Linux, LibreOffice, Maximu, Octave,... sve sto zelite licencirano, detaljno objasnite zasto. Ja prihvacam da za neku bijesnu znanost treba Mathematica ili Matlab, ali onda je to 10ak licenci, a ne cijeli praktikumi (60-70 racunala samo kod nas). Koja to nastava od Matlaba ne moze ici u Octaveu ili ona od Mathematice u Maximi? A tko zna jedno, lako ce savladati i drugo.
Jasno je da, na primjer, SAS ne postoji u free varijanti, a banke i sl. institucije ga dosta koriste. Ali ne, nije jasno zasto nam treba M$ Office. Je l' itko na cijelom Sveucilistu koristi to toliko napredno da LibreOffice, KOffice ili AbiWord/Gnumeric nisu dovoljni? Koliko nam licenci Photoshopa stvarno treba (a ostatak neka pokrije Gimp)? Da sad ne nabrajam dalje.
I da, krivi smo i sami. Evo, sad ide inicijativa medju fakultetima da si sami kupimo software (kao, idemo coporativno, pa ce biti jeftinije). Placanje: iz znanstvenih projekata! tko je vidio slati asistente na konferencije ili kupovati casopise (na koje su nam ukinute pretplate)?! (svaka cast mom dragom sefu projekta... nikad nije skrtario i, iako se vec godinama bavim drugim podrucjem, sad me opet salje na konferenciju, bez ikakvih problema)
Anyway, poanta mog posta je bila da malo vidite o kojim ciframa je rijec, i to za samo jedno ministarstvo. Bilo bi zanimljivo vidjeti na razini svih ministarstava, a mislim da bar 80% toga mozemo uredno otkaciti i zamijeniti besplatnim softwareom. Pricamo o desecima, ako ne i stotinama, milijuna kuna godisnje.
Ako je free software dobar za jednu Njemacku (i mnoge druge zemlje), zasto ne bi bio dobar za nas? Ako Bijela kuca visi na Drupalu, zasto nama treba web od (navodno) 20kkn (ma, da je 20kn, previse je!)?
U konacnici, barem neki nasi studenti ce u buducnosti odlucivati ili barem savjetovati (i) o koristenom softwareu u svojim firmama i mislim da je dobro da sto vise ljudi vidi o kakvim cifretinama ovdje pricamo.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju.
|