Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Pitanja vezana uz prostore funkcija
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Gost

PostPostano: 14:30 pon, 21. 6. 2004    Naslov: Pitanja vezana uz prostore funkcija Citirajte i odgovorite

Kolika je dimenzija prostora svih funkcija klase C1 koje idu sa R u R na n-tu? Zasto? Kolika bi bila dimenzija prostora istih funkcija klase Cn? Kako se uopce konstruira baza za navedeni prostor i sto se podrazumijeva pod pojmom linearno nezavisnih funkcija? (pozeljni su i odgovori na barem neka od ovih pitanja - naravno tocni)
Kolika je dimenzija prostora svih funkcija klase C1 koje idu sa R u R na n-tu? Zasto? Kolika bi bila dimenzija prostora istih funkcija klase Cn? Kako se uopce konstruira baza za navedeni prostor i sto se podrazumijeva pod pojmom linearno nezavisnih funkcija? (pozeljni su i odgovori na barem neka od ovih pitanja - naravno tocni)

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 5 - 0

PostPostano: 15:11 pon, 21. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

uh, ja bas nisam prava osoba za postanje u ovom podforumu, ali, mozda pomogne...
koliko ja znam, prof. ungar je rekao da je BC(X,Y) - skup svih omedjenih neprekidnih preslikavanja sa X u Y , sa metirkom kakvu smo definirali (udaljenost dvije funkcije koje se preslikavaju sa nekog skupa je sup udaljenosti njihovih vrijednosti na tom skupu)metricki prostor. metricki prostor je samo uredjen par nepraznog skupa S i funkcije sa S*S u R, koja je metrika. nigdje se ne govori o tome da je to vektorski prostor, i uopce se ne govori o dimenziji.
uh, ja bas nisam prava osoba za postanje u ovom podforumu, ali, mozda pomogne...
koliko ja znam, prof. ungar je rekao da je BC(X,Y) - skup svih omedjenih neprekidnih preslikavanja sa X u Y , sa metirkom kakvu smo definirali (udaljenost dvije funkcije koje se preslikavaju sa nekog skupa je sup udaljenosti njihovih vrijednosti na tom skupu)metricki prostor. metricki prostor je samo uredjen par nepraznog skupa S i funkcije sa S*S u R, koja je metrika. nigdje se ne govori o tome da je to vektorski prostor, i uopce se ne govori o dimenziji.

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 15:17 pon, 21. 6. 2004    Naslov: Re: Pitanja vezana uz prostore funkcija Citirajte i odgovorite

(sve ovo je pod pretpostavkom da pričamo o linearnim (vektorskim) prostorima. Ako te zanimaju upotrebljivije generalizacije baze, preporučujem detaljno čitanje dolje referiranog članka.)

[quote="Anonymous"]Kolika je dimenzija prostora svih funkcija klase C1 koje idu sa R u R na n-tu? Zasto?[/quote]

Neprekidna funkcija s domenom |R zadana je svojim djelovanjem na |Q , dakle postoji prirodni izomorfizam između C1(|R->|R^n) i C1(|Q->|R^n) .

Ukupno, cardC1(|R->|R^n)=cardC1(|Q->|R^n)<=card((|R^n)^|Q)=card(|R^(nx|Q))=|c^(nxalef0)=(2^alef0)^alef0=2^alef0^2=2^alef0=|c , kontinuum.

So, baza ne može imati više od |c elemenata. Po Hamelovom teoremu, mora imati strogo više od alef0 . Dakle, dimenzija je neki broj između (poluotvoreno) alef0 i |c . Bez hipoteze kontinuuma, sumnjam da se može odrediti koji. Uz CH, to mora biti |c .

[quote] Kolika bi bila dimenzija prostora istih funkcija klase Cn?[/quote]

Vjerojatno isto (isti argumenti prolaze).

[quote] Kako se uopce konstruira baza za navedeni prostor[/quote]

Nikako - dokazuje se egzistencija, u svakom slučaju nekonstruktivno. Najčešće primjenom Zornove leme (koja je ekvivalentna s aksiomom izbora). Bez Zornove leme, sumnjam da uopće možeš dokazati da C1(|R->|R^n) ima bazu.

[quote] i sto se podrazumijeva pod pojmom linearno nezavisnih funkcija? [/quote]

Ovo je jedna od malobrojnih stvari koje ostaju iste. :-) (Čak i u generalizacijama, mijenja se definicija pojma "skup izvodnica".) Dakle, (beskonačni) skup je lin.nezav. :akko mu je svaki konačan podskup lin.nezav. (za konačne skupove vjerujem da znaš kako se definira)

[quote](pozeljni su i odgovori na barem neka od ovih pitanja - naravno tocni)[/quote]

Ima jako malo egzaktnih odgovora tu. Hamelove baze spadaju u "rub matematike", i mnoge stvari bitno ovise o sitnim detaljima u skupovnom zasnivanju, za koje većinu ljudi koji se vektorskim prostorima bave nije previše briga. Zato postoje druge, upotrebljivije "baze". Jako dobro opisano u www.math.lsa.umich.edu/~kesmith/infinite.ps .
(sve ovo je pod pretpostavkom da pričamo o linearnim (vektorskim) prostorima. Ako te zanimaju upotrebljivije generalizacije baze, preporučujem detaljno čitanje dolje referiranog članka.)

Anonymous (napisa):
Kolika je dimenzija prostora svih funkcija klase C1 koje idu sa R u R na n-tu? Zasto?

Neprekidna funkcija s domenom |R zadana je svojim djelovanjem na |Q , dakle postoji prirodni izomorfizam između C1(|R→|R^n) i C1(|Q→|R^n) .

Ukupno, cardC1(|R→|R^n)=cardC1(|Q→|R^n)⇐card((|R^n)^|Q)=card(|R^(nx|Q))=|c^(nxalef0)=(2^alef0)^alef0=2^alef0^2=2^alef0=|c , kontinuum.

So, baza ne može imati više od |c elemenata. Po Hamelovom teoremu, mora imati strogo više od alef0 . Dakle, dimenzija je neki broj između (poluotvoreno) alef0 i |c . Bez hipoteze kontinuuma, sumnjam da se može odrediti koji. Uz CH, to mora biti |c .

Citat:
Kolika bi bila dimenzija prostora istih funkcija klase Cn?

Vjerojatno isto (isti argumenti prolaze).

Citat:
Kako se uopce konstruira baza za navedeni prostor

Nikako - dokazuje se egzistencija, u svakom slučaju nekonstruktivno. Najčešće primjenom Zornove leme (koja je ekvivalentna s aksiomom izbora). Bez Zornove leme, sumnjam da uopće možeš dokazati da C1(|R→|R^n) ima bazu.

Citat:
i sto se podrazumijeva pod pojmom linearno nezavisnih funkcija?

Ovo je jedna od malobrojnih stvari koje ostaju iste. Smile (Čak i u generalizacijama, mijenja se definicija pojma "skup izvodnica".) Dakle, (beskonačni) skup je lin.nezav. :akko mu je svaki konačan podskup lin.nezav. (za konačne skupove vjerujem da znaš kako se definira)

Citat:
(pozeljni su i odgovori na barem neka od ovih pitanja - naravno tocni)

Ima jako malo egzaktnih odgovora tu. Hamelove baze spadaju u "rub matematike", i mnoge stvari bitno ovise o sitnim detaljima u skupovnom zasnivanju, za koje većinu ljudi koji se vektorskim prostorima bave nije previše briga. Zato postoje druge, upotrebljivije "baze". Jako dobro opisano u www.math.lsa.umich.edu/~kesmith/infinite.ps .

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 17:39 pon, 21. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

bas simpaticno :D hvala veky! ispricavam se ako sam krivo shvatila/previse pojednostavila pitanje, Gostu, ja jos malo, najme kaskam za nastavnim programom, a i na los dan sam se nasla javljat.. :roll:
bas simpaticno Very Happy hvala veky! ispricavam se ako sam krivo shvatila/previse pojednostavila pitanje, Gostu, ja jos malo, najme kaskam za nastavnim programom, a i na los dan sam se nasla javljat.. Rolling Eyes

`To begin with, a dog's not mad. You grant that? 'Well, then,' the Cat went on, `you see, a dog growls when it's angry, and wags its tail when it's pleased. Now I growl when I'm pleased, and wag my tail when I'm angry. Therefore I'm mad.'
[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:43 pon, 21. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]bas simpaticno :D hvala veky! ispricavam se ako sam krivo shvatila/previse pojednostavila pitanje, Gostu, ja jos malo, najme kaskam za nastavnim programom, a i na los dan sam se nasla javljat.. :roll:[/quote]

Ma nisi ti kriva... da si slušala LA kod Horvatića, znala bi i ti ovo. ;-)
defar (napisa):
bas simpaticno Very Happy hvala veky! ispricavam se ako sam krivo shvatila/previse pojednostavila pitanje, Gostu, ja jos malo, najme kaskam za nastavnim programom, a i na los dan sam se nasla javljat.. Rolling Eyes

Ma nisi ti kriva... da si slušala LA kod Horvatića, znala bi i ti ovo. Wink

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 18:09 pon, 21. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa... valjda hvala na utjehi! :D
nego, nisi shvatio da sam ja shvatila da je Gost jadan, ni kriv ni duzan, pitao za dimenziju nekog tamo opcenitog samo metrickog prostora...
pa... valjda hvala na utjehi! Very Happy
nego, nisi shvatio da sam ja shvatila da je Gost jadan, ni kriv ni duzan, pitao za dimenziju nekog tamo opcenitog samo metrickog prostora...

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 18:16 pon, 21. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"]pa... valjda hvala na utjehi! :D
nego, nisi shvatio da sam ja shvatila da je Gost jadan, ni kriv ni duzan, pitao za dimenziju nekog tamo opcenitog samo metrickog prostora...[/quote]

Ma jesam... a ti baš voliš istaknuti vlastitu nepažnju, hm? ;-p :-)
defar (napisa):
pa... valjda hvala na utjehi! Very Happy

Ma jesam... a ti baš voliš istaknuti vlastitu nepažnju, hm? ;-p Smile

[Vrh]
defar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 0

PostPostano: 18:27 pon, 21. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

uh, ovo je zamka-pitanje, ako ista odgovorim, biti ce mi dijagnosticiran minhauzenov sindrom :o etoga! no, odosmo offtopic...Gost je valjda zadovoljan, a i ja zbog ovog linka.
uh, ovo je zamka-pitanje, ako ista odgovorim, biti ce mi dijagnosticiran minhauzenov sindrom Surprised etoga! no, odosmo offtopic...Gost je valjda zadovoljan, a i ja zbog ovog linka.

[Vrh]
Gost

PostPostano: 11:56 uto, 22. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Samo napomena - dakle, nisam imao tu sreću da slušam linearnu algebru kod prof. Horvatića (o čijim predavanjima sam čuo samo superpohvale), ali ipak nam je rečeno na predavanju kako se definira linearna nezavisnost beskonačnog skupa vektora. O pitanju egzistencije baze općenito nismo doduše čuli puno (Zornova lema i to), ali pitam se koliko bi nas išta shvatilo od toga u prvom semestru...za sebe nisam baš siguran.
Samo napomena - dakle, nisam imao tu sreću da slušam linearnu algebru kod prof. Horvatića (o čijim predavanjima sam čuo samo superpohvale), ali ipak nam je rečeno na predavanju kako se definira linearna nezavisnost beskonačnog skupa vektora. O pitanju egzistencije baze općenito nismo doduše čuli puno (Zornova lema i to), ali pitam se koliko bi nas išta shvatilo od toga u prvom semestru...za sebe nisam baš siguran.

[Vrh]
Edo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 1

PostPostano: 12:30 uto, 22. 6. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="defar"] nekog tamo opcenitog samo metrickog prostora...[/quote]
Da bar. C^m sa cijelog R^k nije metricki. Bolje reci, prirodna mu topologija nije metrizabilna.
defar (napisa):
nekog tamo opcenitog samo metrickog prostora...

Da bar. C^m sa cijelog R^k nije metricki. Bolje reci, prirodna mu topologija nije metrizabilna.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Diferencijalni račun i integrali funkcija više varijabli Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum