Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Gost
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 20:34 uto, 22. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]Nekako mi se čini ta mathematica kao kompleksna materija,bio sam na njuzama i lagano se zbediro,sve neki ''englezi'' tamo :cry: [/quote]
Pa i ja sam jedan od tih "engleza". Zašto ne voliš "engleze" (nadam se da nema veze s prvenstvom u nogometu; )?
[quote]Koliko mi se isplati posvećivati tome programu?
Reći češ 'jaaako' znam.[/quote]
Što onda pitaš? :-)
[quote]Privlači me ideja da mi može rješavati zadatke,jako me privlači :D [/quote]
Onda ti evo nešto da te malo odbije. :-)
Mma rješava zadatke prilično drugačijim metodama nego što ih ljudi obično rješavaju - što i nije tako čudno, uzevši u obzir fundamentalne razlike između bićâ na bazi silicija i ugljika:-), ali puno puta ljudi na to zaborave, pa pitaju "ok, tu je rješenje, a gdje je postupak?". Postupka nema. Ili zapravo, ima ga, ali ga ne želiš vidjeti, vjeruj mi. :-)
Naravno, u Mma-i se sve da isprogramirati, pa tako i postupak. Dakle, ako _dobro_ znaš provesti neki algoritam (ie, tako dobro da ga znaš kompjuteru objasniti, u praktički bilo kojoj paradigmi programiranja), možeš zamoliti Mma-u da ga provede umjesto tebe, ali nemoj očekivati da ćeš to dobiti a priori. Prethodno se trebaš sprijateljiti s postupkom.
Drugim riječima, Mma neće riješiti ništa što ti _ne znaš_ riješiti (ako i hoće, od samog rješenja vjerojatno nećeš imati puno koristi). Samo ono što ti se _ne da_ jer je premehaničko/predugo/predosadno.
OK?
[quote]Veky daj neke savjete![/quote]
Još nešto? :-)
Anonymous (napisa): | Nekako mi se čini ta mathematica kao kompleksna materija,bio sam na njuzama i lagano se zbediro,sve neki ''englezi'' tamo |
Pa i ja sam jedan od tih "engleza". Zašto ne voliš "engleze" (nadam se da nema veze s prvenstvom u nogometu; )?
Citat: | Koliko mi se isplati posvećivati tome programu?
Reći češ 'jaaako' znam. |
Što onda pitaš?
Citat: | Privlači me ideja da mi može rješavati zadatke,jako me privlači |
Onda ti evo nešto da te malo odbije.
Mma rješava zadatke prilično drugačijim metodama nego što ih ljudi obično rješavaju - što i nije tako čudno, uzevši u obzir fundamentalne razlike između bićâ na bazi silicija i ugljika:-), ali puno puta ljudi na to zaborave, pa pitaju "ok, tu je rješenje, a gdje je postupak?". Postupka nema. Ili zapravo, ima ga, ali ga ne želiš vidjeti, vjeruj mi.
Naravno, u Mma-i se sve da isprogramirati, pa tako i postupak. Dakle, ako _dobro_ znaš provesti neki algoritam (ie, tako dobro da ga znaš kompjuteru objasniti, u praktički bilo kojoj paradigmi programiranja), možeš zamoliti Mma-u da ga provede umjesto tebe, ali nemoj očekivati da ćeš to dobiti a priori. Prethodno se trebaš sprijateljiti s postupkom.
Drugim riječima, Mma neće riješiti ništa što ti _ne znaš_ riješiti (ako i hoće, od samog rješenja vjerojatno nećeš imati puno koristi). Samo ono što ti se _ne da_ jer je premehaničko/predugo/predosadno.
OK?
Citat: | Veky daj neke savjete! |
Još nešto?
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 21:32 uto, 22. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote]Ali ti si samo neki tamo gost. Što ja znam tko si... [/quote]
Eh,vjeruj mi,bolje da neznaš,ja sam na tvojim vježbama(bio rijetko :D ) bio dosta glasan,sve u svrhu revolta prema tebi,zapravo tvojoj zapanjujućoj brzini iznošenja građe i vrlo (po nas :evil: )''opasnoj'' rečenici koju si izgovorio već na prvim vježbama,citiram:neću vam dozvoliti da pišete,simboli su dovoljni.
Od tada(već od prvih vježbi :oops: ) te ''zamrzih''(namjerno u navodnicima da ublažim riječ-mržnja :D ) i trebalo je proći mnogo vremena da shvatim da si zapravo jedan od odličnih predavača i to što si rekao(i činio) na početku je kasnije doista urodilo plodom,jer,ovdje se bavimo matematikom,a ne pisanjem romana.
Naravno i sam si svjestan koliko je ljudi bilo užasnuto tvojim predavanjima,vjeruj mi danas ih većina misli kao i ja,izuzeci koji tako ne misle sada se pripremaju za ekonomiju i slične plavo-kuvertaške fakultete.
[quote]Pa i ja sam jedan od tih "engleza". Zašto ne voliš "engleze" (nadam se da nema veze s prvenstvom u nogometu; )?[/quote]
Loše se nadaš :D ,mah,ma engleski mi je škripav,nikako da mu se posvetim,mada sam krenuo gledati zvjezdane ne čitajući naše titlove već sa usana Benjamina Siska i puno mi dragog Quarka. :lol:
[quote]Onda ti evo nešto da te malo odbije.
Mma rješava zadatke prilično drugačijim metodama nego što ih ljudi obično rješavaju - što i nije tako čudno, uzevši u obzir fundamentalne razlike između bićâ na bazi silicija i ugljika:-), ali puno puta ljudi na to zaborave, pa pitaju "ok, tu je rješenje, a gdje je postupak?". Postupka nema. Ili zapravo, ima ga, ali ga ne želiš vidjeti, vjeruj mi.
OK?
[/quote]
Ovom zadnjom rečenicom si sve rekao,by-by Mma,see you some-day some-where for shore.
Citat: | Ali ti si samo neki tamo gost. Što ja znam tko si... |
Eh,vjeruj mi,bolje da neznaš,ja sam na tvojim vježbama(bio rijetko ) bio dosta glasan,sve u svrhu revolta prema tebi,zapravo tvojoj zapanjujućoj brzini iznošenja građe i vrlo (po nas )''opasnoj'' rečenici koju si izgovorio već na prvim vježbama,citiram:neću vam dozvoliti da pišete,simboli su dovoljni.
Od tada(već od prvih vježbi ) te ''zamrzih''(namjerno u navodnicima da ublažim riječ-mržnja ) i trebalo je proći mnogo vremena da shvatim da si zapravo jedan od odličnih predavača i to što si rekao(i činio) na početku je kasnije doista urodilo plodom,jer,ovdje se bavimo matematikom,a ne pisanjem romana.
Naravno i sam si svjestan koliko je ljudi bilo užasnuto tvojim predavanjima,vjeruj mi danas ih većina misli kao i ja,izuzeci koji tako ne misle sada se pripremaju za ekonomiju i slične plavo-kuvertaške fakultete.
Citat: | Pa i ja sam jedan od tih "engleza". Zašto ne voliš "engleze" (nadam se da nema veze s prvenstvom u nogometu; )? |
Loše se nadaš ,mah,ma engleski mi je škripav,nikako da mu se posvetim,mada sam krenuo gledati zvjezdane ne čitajući naše titlove već sa usana Benjamina Siska i puno mi dragog Quarka.
Citat: | Onda ti evo nešto da te malo odbije.
OK?
|
Ovom zadnjom rečenicom si sve rekao,by-by Mma,see you some-day some-where for shore.
|
|
[Vrh] |
|
bily Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
Postano: 22:50 uto, 22. 6. 2004 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"][quote]Ali ti si samo neki tamo gost. Što ja znam tko si... [/quote]
Eh,vjeruj mi,bolje da neznaš,[/quote]
Zašto? Pa to je baš simpatično. :-)
[quote]ja sam na tvojim vježbama(bio rijetko :D )[/quote]
A zašto ovo? :evil: :-)
[quote] bio dosta glasan,sve u svrhu revolta prema tebi,zapravo tvojoj zapanjujućoj brzini iznošenja građe i vrlo (po nas :evil: )''opasnoj'' rečenici koju si izgovorio već na prvim vježbama,citiram:neću vam dozvoliti da pišete,simboli su dovoljni.[/quote]
Naravno da su dovoljni. I mislim da su u međuvremenu to shvatili svi koji su trebali shvatiti... nije se radilo o nekoj posebnoj _brzini_. Samo o posebnom time-sharingu prilagođenom umu koji razmišlja matematički. Trebalo mi je neko vrijeme da to shvatim, čak sam onda išao kompenzirati neke stvari, ali nadam se da je sad jasno da to nisam radio namjerno, iz nekih sadističkih motivâ, već sam jednostavno se trudio aproksimirati ono što je moj sustav vrijednosti smatrao idealnim vježbama.
[quote]Od tada(već od prvih vježbi :oops: ) te ''zamrzih''(namjerno u navodnicima da ublažim riječ-mržnja :D )[/quote]
Tko se zadrži na prvom dojmu, nije ni zaslužio drugi. ;-)
[quote] i trebalo je proći mnogo vremena da shvatim da si zapravo jedan od odličnih predavača i to što si rekao(i činio) na početku je kasnije doista urodilo plodom,jer,ovdje se bavimo matematikom,a ne pisanjem romana.[/quote]
Između ostalog. :-)
Nije baš tako jednostavno, ali kad čovjek želi dokazati neki point, često je prisiljen karikirati. No dugoročno, sustav efikasnog i konzistentnog zapisivanja math-mislî će ti sigurno pomoći.
[quote]Naravno i sam si svjestan koliko je ljudi bilo užasnuto tvojim predavanjima,[/quote]
Potpuno.
Vidio sam i Forum, i evaluacijske ankete, i čuo priče sa zadnjih redova 226ice... :-)
[quote]vjeruj mi danas ih većina misli kao i ja,izuzeci koji tako ne misle sada se pripremaju za ekonomiju i slične plavo-kuvertaške fakultete.[/quote]
Mah. Radiš istu vrstu greške kao i HijenA sa svojim izjavama "ja predstavljam 30oricu studenata" (samo što ova ljepše zvuči: ).
Shvati da je to posljedica tvog odabira ljudî s kojima želiš izmjenjivati mišljenja, više nego stvarne statistike.
[quote][quote]Pa i ja sam jedan od tih "engleza". Zašto ne voliš "engleze" (nadam se da nema veze s prvenstvom u nogometu; )?[/quote]
Loše se nadaš :D[/quote]
Ma znao sam. :-)
[quote] ,mah,ma engleski mi je škripav,nikako da mu se posvetim,mada sam krenuo gledati zvjezdane ne čitajući naše titlove već sa usana Benjamina Siska i puno mi dragog Quarka. :lol: [/quote]
Hm. Kao prvo, engleski će ti definitivno trebati. Što prije se baciš na njega, to bolje.
A kao drugo, math-english baš i nećeš naučiti praćenjem STa bez titlova. :-/ Ako želiš nešto učiniti po tom planu, preporučam upravo praćenje njuza. sci.math za početak. Ima totalnih glupostî (kao i na većini Useneta: ), ali ako ne gledaš to s math-strane, već pokušaš naučiti jezik kojim se matematičari služe na međunarodnoj razini, mogao bi profitirati.
[quote][quote]Onda ti evo nešto da te malo odbije.
OK?
[/quote]
Ovom zadnjom rečenicom si sve rekao,by-by Mma,see you some-day some-where for shore.[/quote]
Good decision. .-)
Anonymous (napisa): | Citat: | Ali ti si samo neki tamo gost. Što ja znam tko si... |
Eh,vjeruj mi,bolje da neznaš, |
Zašto? Pa to je baš simpatično.
Citat: | ja sam na tvojim vježbama(bio rijetko ) |
A zašto ovo?
Citat: | bio dosta glasan,sve u svrhu revolta prema tebi,zapravo tvojoj zapanjujućoj brzini iznošenja građe i vrlo (po nas )''opasnoj'' rečenici koju si izgovorio već na prvim vježbama,citiram:neću vam dozvoliti da pišete,simboli su dovoljni. |
Naravno da su dovoljni. I mislim da su u međuvremenu to shvatili svi koji su trebali shvatiti... nije se radilo o nekoj posebnoj _brzini_. Samo o posebnom time-sharingu prilagođenom umu koji razmišlja matematički. Trebalo mi je neko vrijeme da to shvatim, čak sam onda išao kompenzirati neke stvari, ali nadam se da je sad jasno da to nisam radio namjerno, iz nekih sadističkih motivâ, već sam jednostavno se trudio aproksimirati ono što je moj sustav vrijednosti smatrao idealnim vježbama.
Citat: | Od tada(već od prvih vježbi ) te ''zamrzih''(namjerno u navodnicima da ublažim riječ-mržnja ) |
Tko se zadrži na prvom dojmu, nije ni zaslužio drugi.
Citat: | i trebalo je proći mnogo vremena da shvatim da si zapravo jedan od odličnih predavača i to što si rekao(i činio) na početku je kasnije doista urodilo plodom,jer,ovdje se bavimo matematikom,a ne pisanjem romana. |
Između ostalog.
Nije baš tako jednostavno, ali kad čovjek želi dokazati neki point, često je prisiljen karikirati. No dugoročno, sustav efikasnog i konzistentnog zapisivanja math-mislî će ti sigurno pomoći.
Citat: | Naravno i sam si svjestan koliko je ljudi bilo užasnuto tvojim predavanjima, |
Potpuno.
Vidio sam i Forum, i evaluacijske ankete, i čuo priče sa zadnjih redova 226ice...
Citat: | vjeruj mi danas ih većina misli kao i ja,izuzeci koji tako ne misle sada se pripremaju za ekonomiju i slične plavo-kuvertaške fakultete. |
Mah. Radiš istu vrstu greške kao i HijenA sa svojim izjavama "ja predstavljam 30oricu studenata" (samo što ova ljepše zvuči: ).
Shvati da je to posljedica tvog odabira ljudî s kojima želiš izmjenjivati mišljenja, više nego stvarne statistike.
Citat: | Citat: | Pa i ja sam jedan od tih "engleza". Zašto ne voliš "engleze" (nadam se da nema veze s prvenstvom u nogometu; )? |
Loše se nadaš  |
Ma znao sam.
Citat: | ,mah,ma engleski mi je škripav,nikako da mu se posvetim,mada sam krenuo gledati zvjezdane ne čitajući naše titlove već sa usana Benjamina Siska i puno mi dragog Quarka. |
Hm. Kao prvo, engleski će ti definitivno trebati. Što prije se baciš na njega, to bolje.
A kao drugo, math-english baš i nećeš naučiti praćenjem STa bez titlova. :-/ Ako želiš nešto učiniti po tom planu, preporučam upravo praćenje njuza. sci.math za početak. Ima totalnih glupostî (kao i na većini Useneta: ), ali ako ne gledaš to s math-strane, već pokušaš naučiti jezik kojim se matematičari služe na međunarodnoj razini, mogao bi profitirati.
Citat: | Citat: | Onda ti evo nešto da te malo odbije.
OK?
|
Ovom zadnjom rečenicom si sve rekao,by-by Mma,see you some-day some-where for shore. |
Good decision. .-)
|
|
[Vrh] |
|
veky Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
|