Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Usmeni kod prof. Hrvoja Šikića
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 13, 14, 15  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pupi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
Sarma = la pohva - posuda
= 12 - 5

PostPostano: 18:54 sub, 15. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ma , kao zeli se pokazat da postoji bar jedan niz koji nije konvergentan tako da pokažemo da vrijedi ono gore šta sam napisala tj. da vrijedi negacija definicije konvergencije niza kao što si ti rekao ali nemam pojma zašto je krivo napisano (vjerovatno krivo prepisano :D ).

Da da, sad je jasnije :D

Hvala (dobro bi mi došao neki *highfive* smajlić xD)
Ma , kao zeli se pokazat da postoji bar jedan niz koji nije konvergentan tako da pokažemo da vrijedi ono gore šta sam napisala tj. da vrijedi negacija definicije konvergencije niza kao što si ti rekao ali nemam pojma zašto je krivo napisano (vjerovatno krivo prepisano Very Happy ).

Da da, sad je jasnije Very Happy

Hvala (dobro bi mi došao neki *highfive* smajlić xD)

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
princeza_fiona
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 14:12 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

bi li netko mogao napisati formalni dokaz da je (2.)korijen iz x neprekidna funkcija...barem hintove... :roll:
bi li netko mogao napisati formalni dokaz da je (2.)korijen iz x neprekidna funkcija...barem hintove... Rolling Eyes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 13 - 4

PostPostano: 14:39 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="princeza_fiona"]bi li netko mogao napisati formalni dokaz da je (2.)korijen iz x neprekidna funkcija...barem hintove... :roll:[/quote]

neznam sad kak tocno ide...al uzmes funkciju x^2
i sad ona ti je bijekcija na nula do plus besk. i sad da bi izrazili neprekidnost inverza moramo prosirit funkciju na x^2 za x>=0 x za x<=0
i sad po teoremu o neprekidnosti inverza na 0 do plus beskonacno korijen x je neprekidna...tak nekak bi isla ideja...
imas taj dokaz u guljasevoj skripti,mislim na 80.stranici ak se ne varam...
princeza_fiona (napisa):
bi li netko mogao napisati formalni dokaz da je (2.)korijen iz x neprekidna funkcija...barem hintove... Rolling Eyes

i sad ona ti je bijekcija na nula do plus besk. i sad da bi izrazili neprekidnost inverza moramo prosirit funkciju na x^2 za x>=0 x za x⇐0
i sad po teoremu o neprekidnosti inverza na 0 do plus beskonacno korijen x je neprekidna...tak nekak bi isla ideja...

Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 15:14 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Na predavanju smo pokazali neprekidnost funkcije [latex]\sqrt[n]{x}[/latex]. Dokaz za [latex]\sqrt{x}[/latex] je samo poseban slučaj kada uvrštavaš [latex]n=2[/latex], pa je priča sasvim ista.
Računam da imaš bilješke s predavanja (lakše je pratiti gradivo i kontinuitet s njima), pa ću o neprekidnosti ukratko u crticama.
Dakle, promatramo funkciju [latex]x^{2}[/latex]. Pokazali smo da je na intervalu [latex]\left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex] strogo rastuća, a kako je neprekidna na cijeloj svojoj domeni, posebno je neprekidna i na ovom intervalu. Budući da je to otvoreni interval u širem smislu, slika funkcije restringirane na taj interval je također otvoreni interval u širem smislu (to je poznati teorem), a s obzirom da je funkcija [latex]x^{2}[/latex] strogo rastuća, rubne vrijednosti njene slike saznat ćemo promatrajući u što teži funkcijska vrijednost kada [latex]x[/latex] teži u [latex]0[/latex], odnosno u [latex]+\infty[/latex]. Time se pokaže da je slika također [latex]\left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex]. Dakle, funkcija [latex]f(x)=x^2[/latex] definirana kao [latex]f|_{\left\langle 0, +\infty \right\rangle}:\left\langle 0, +\infty \right\rangle \rightarrow \left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex] je strogo rastuća bijekcija. Sada je inverz (definiran kao korijen - što mu je zapravo dosad bilo "samo ime") također definiran na otvorenom intervalu, slika mu je otvoreni interval te je istog tipa monotonosti kao i početna funkcija (propozicija s početka semestra). Po drugom poznatom teoremu znamo da je ova funkcija neprekidna.
Funkcija se još može proširiti u točki [latex](0,0)[/latex] tako da dokažemo: ako [latex]\sqrt{x}[/latex] teži u [latex]0[/latex], onda [latex]x[/latex] teži u [latex]0[/latex]. To je napisano na predavanju: pretpostavi se suprotno i lako se pokaže kontradikcija preko epsilona. :)

Eto, ovo je otprilike "neformalan" "dokaz" općenito za bilo koji [latex]\sqrt[n]{x}[/latex] (a u ovom primjeru posebno za [latex]\sqrt{x}[/latex]). Za neparne [latex]n[/latex] se na sličan način proširi funkcija s [latex]\mathbb{R}[/latex] na [latex]\mathbb{R}[/latex].
Znam da je preopširno i dosta zbunjujuće jer sam se potrudio napisati samo bitne misli, kao i njihov tok. Dobro pročitaj riječ po riječ jer je argumentacija jako bitna i još malo usporedi s bilježnicom. Pitaj ako nešto nije jasno. :)
Na predavanju smo pokazali neprekidnost funkcije . Dokaz za je samo poseban slučaj kada uvrštavaš , pa je priča sasvim ista.
Računam da imaš bilješke s predavanja (lakše je pratiti gradivo i kontinuitet s njima), pa ću o neprekidnosti ukratko u crticama.
Dakle, promatramo funkciju . Pokazali smo da je na intervalu strogo rastuća, a kako je neprekidna na cijeloj svojoj domeni, posebno je neprekidna i na ovom intervalu. Budući da je to otvoreni interval u širem smislu, slika funkcije restringirane na taj interval je također otvoreni interval u širem smislu (to je poznati teorem), a s obzirom da je funkcija strogo rastuća, rubne vrijednosti njene slike saznat ćemo promatrajući u što teži funkcijska vrijednost kada teži u , odnosno u . Time se pokaže da je slika također . Dakle, funkcija definirana kao je strogo rastuća bijekcija. Sada je inverz (definiran kao korijen - što mu je zapravo dosad bilo "samo ime") također definiran na otvorenom intervalu, slika mu je otvoreni interval te je istog tipa monotonosti kao i početna funkcija (propozicija s početka semestra). Po drugom poznatom teoremu znamo da je ova funkcija neprekidna.
Funkcija se još može proširiti u točki tako da dokažemo: ako teži u , onda teži u . To je napisano na predavanju: pretpostavi se suprotno i lako se pokaže kontradikcija preko epsilona. Smile

Eto, ovo je otprilike "neformalan" "dokaz" općenito za bilo koji (a u ovom primjeru posebno za ). Za neparne se na sličan način proširi funkcija s na .
Znam da je preopširno i dosta zbunjujuće jer sam se potrudio napisati samo bitne misli, kao i njihov tok. Dobro pročitaj riječ po riječ jer je argumentacija jako bitna i još malo usporedi s bilježnicom. Pitaj ako nešto nije jasno. Smile

[Vrh]
Annemarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-3 = 2 - 5

PostPostano: 17:14 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Jel itko zna kada će biti usmeni za one koji su prošli popravni ispit iz analize? Kada prof Šikić počinje njih ispitivati? Jeli već izašao raspored za to ili? :)
Jel itko zna kada će biti usmeni za one koji su prošli popravni ispit iz analize? Kada prof Šikić počinje njih ispitivati? Jeli već izašao raspored za to ili? Smile

[Vrh]
antemijoc1991
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 19:19 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

zna li itko kada će prof. šikić pitati one čiji je usmeni odgođen?

[Vrh]
princeza_fiona
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:01 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Phoenix"]Na predavanju smo pokazali neprekidnost funkcije [latex]\sqrt[n]{x}[/latex]. Dokaz za [latex]\sqrt{x}[/latex] je samo poseban slučaj kada uvrštavaš [latex]n=2[/latex], pa je priča sasvim ista.
Dakle, promatramo funkciju [latex]x^{2}[/latex]. Pokazali smo da je na intervalu [latex]\left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex] strogo rastuća, a kako je neprekidna na cijeloj svojoj domeni, posebno je neprekidna i na ovom intervalu. Budući da je to otvoreni interval u širem smislu, slika funkcije restringirane na taj interval je također otvoreni interval u širem smislu (to je poznati teorem), a s obzirom da je funkcija [latex]x^{2}[/latex] strogo rastuća, rubne vrijednosti njene slike saznat ćemo promatrajući u što teži funkcijska vrijednost kada [latex]x[/latex] teži u [latex]0[/latex], odnosno u [latex]+\infty[/latex]. Time se pokaže da je slika također [latex]\left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex]. Dakle, funkcija [latex]f(x)=x^2[/latex] definirana kao [latex]f|_{\left\langle 0, +\infty \right\rangle}:\left\langle 0, +\infty \right\rangle \rightarrow \left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex] je strogo rastuća bijekcija. Sada je inverz (definiran kao korijen - što mu je zapravo dosad bilo "samo ime") također definiran na otvorenom intervalu, slika mu je otvoreni interval te je istog tipa monotonosti kao i početna funkcija (propozicija s početka semestra). Po drugom poznatom teoremu znamo da je ova funkcija neprekidna.
Funkcija se još može proširiti u točki [latex](0,0)[/latex] tako da dokažemo: ako [latex]\sqrt{x}[/latex] teži u [latex]0[/latex], onda [latex]x[/latex] teži u [latex]0[/latex]. To je napisano na predavanju: pretpostavi se suprotno i lako se pokaže kontradikcija preko epsilona. :)

Eto, ovo je otprilike "neformalan" "dokaz" općenito za bilo koji [latex]\sqrt[n]{x}[/latex] (a u ovom primjeru posebno za [latex]\sqrt{x}[/latex]). Za neparne [latex]n[/latex] se na sličan način proširi funkcija s [latex]\mathbb{R}[/latex] na [latex]\mathbb{R}[/latex].
Znam da je preopširno i dosta zbunjujuće jer sam se potrudio napisati samo bitne misli, kao i njihov tok. Dobro pročitaj riječ po riječ jer je argumentacija jako bitna i još malo usporedi s bilježnicom. Pitaj ako nešto nije jasno. :)[/quote]

hvala ti puno :))
imala sam nešto tako u glavi samo nisam znala odakle bi počela,al' sad mi je puno jasnije :lol:
a treba li dokazivat da je x^2 injekcija,surjekcija(dakle bijekcija) pa da onda po tom postoji inverz?

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

[quote="Lepi91"][quote="princeza_fiona"]bi li netko mogao napisati formalni dokaz da je (2.)korijen iz x neprekidna funkcija...barem hintove... :roll:[/quote]

i sad ona ti je bijekcija na nula do plus besk. i sad da bi izrazili neprekidnost inverza moramo prosirit funkciju na x^2 za x>=0 x za x<=0
imas taj dokaz u guljasevoj skripti,mislim na 80.stranici ak se ne varam...[/quote]

hvala :D
Phoenix (napisa):
Na predavanju smo pokazali neprekidnost funkcije . Dokaz za je samo poseban slučaj kada uvrštavaš , pa je priča sasvim ista.
Dakle, promatramo funkciju . Pokazali smo da je na intervalu strogo rastuća, a kako je neprekidna na cijeloj svojoj domeni, posebno je neprekidna i na ovom intervalu. Budući da je to otvoreni interval u širem smislu, slika funkcije restringirane na taj interval je također otvoreni interval u širem smislu (to je poznati teorem), a s obzirom da je funkcija strogo rastuća, rubne vrijednosti njene slike saznat ćemo promatrajući u što teži funkcijska vrijednost kada teži u , odnosno u . Time se pokaže da je slika također . Dakle, funkcija definirana kao je strogo rastuća bijekcija. Sada je inverz (definiran kao korijen - što mu je zapravo dosad bilo "samo ime") također definiran na otvorenom intervalu, slika mu je otvoreni interval te je istog tipa monotonosti kao i početna funkcija (propozicija s početka semestra). Po drugom poznatom teoremu znamo da je ova funkcija neprekidna.
Funkcija se još može proširiti u točki tako da dokažemo: ako teži u , onda teži u . To je napisano na predavanju: pretpostavi se suprotno i lako se pokaže kontradikcija preko epsilona. Smile

Eto, ovo je otprilike "neformalan" "dokaz" općenito za bilo koji (a u ovom primjeru posebno za ). Za neparne se na sličan način proširi funkcija s na .
Znam da je preopširno i dosta zbunjujuće jer sam se potrudio napisati samo bitne misli, kao i njihov tok. Dobro pročitaj riječ po riječ jer je argumentacija jako bitna i još malo usporedi s bilježnicom. Pitaj ako nešto nije jasno. Smile

hvala ti puno Smile)
imala sam nešto tako u glavi samo nisam znala odakle bi počela,al' sad mi je puno jasnije Laughing
a treba li dokazivat da je x^2 injekcija,surjekcija(dakle bijekcija) pa da onda po tom postoji inverz?

Added after 2 minutes:

Lepi91 (napisa):
princeza_fiona (napisa):

i sad ona ti je bijekcija na nula do plus besk. i sad da bi izrazili neprekidnost inverza moramo prosirit funkciju na x^2 za x>=0 x za x⇐0

hvala Very Happy

[Vrh]
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 20:16 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Naravno, da bi pokazali bijektivnost funkcije, treba pokazati njenu injektivnost i surjektivnost. Ali ako bolje promotriš, i to smo "vješto" pokazali:
1) Funkcija (odnosno restrikcija na intervalu kojeg promatramo) je strogo rastuća (raspis razlike kvadrata i argumentacija za nenegativne vrijednosti), a dokazali smo kratku propoziciju na početku semestra koja kaže: ako je funkcija strogo monotona, onda je injektivna. Iz toga slijedi [b]injektivnost[/b].
2) Pri početku dokaza smo znali da je [latex]R_f \subseteq \mathbb{R}[/latex]. Međutim, poslije smo pokazali da je [latex]f(\left\langle 0, +\infty \right\rangle)=\left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex]. Stoga, ako promatramo funkciju definiranu ovako: [latex]f|_{\left\langle 0, +\infty \right\rangle}:\left\langle 0, +\infty \right\rangle \rightarrow \left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex], tada smo sigurni i u njenu [b]surjektivnost[/b].
Konačno, pokazali smo da je [latex]f|_{\left\langle 0, +\infty \right\rangle}:\left\langle 0, +\infty \right\rangle \rightarrow \left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex] injekcija i surjekcija, stoga je i bijekcija. :)

(Ako je dio za surjektivnost nejasan, evo još detalja: znamo da je slika otvoreni interval zbog teorema kojeg sam naveo. To znači da za svaku vrijednost unutar tog intervala postoji njena vrijednost iz domene, odnosno: [latex](\forall y \in \left\langle 0, +\infty \right\rangle)(\exists x \in \left\langle 0, +\infty \right\rangle) f(x)=y[/latex]. To je zapravo i smisao teorema - da nema broja unutar tih granica za koji ne bi postojao njen [latex]x[/latex] iz domene. :)
Slična stvar je i s primjenom Bolzano-Weierstrassovog teorema za funkcije.)
Naravno, da bi pokazali bijektivnost funkcije, treba pokazati njenu injektivnost i surjektivnost. Ali ako bolje promotriš, i to smo "vješto" pokazali:
1) Funkcija (odnosno restrikcija na intervalu kojeg promatramo) je strogo rastuća (raspis razlike kvadrata i argumentacija za nenegativne vrijednosti), a dokazali smo kratku propoziciju na početku semestra koja kaže: ako je funkcija strogo monotona, onda je injektivna. Iz toga slijedi injektivnost.
2) Pri početku dokaza smo znali da je . Međutim, poslije smo pokazali da je . Stoga, ako promatramo funkciju definiranu ovako: , tada smo sigurni i u njenu surjektivnost.
Konačno, pokazali smo da je injekcija i surjekcija, stoga je i bijekcija. Smile

(Ako je dio za surjektivnost nejasan, evo još detalja: znamo da je slika otvoreni interval zbog teorema kojeg sam naveo. To znači da za svaku vrijednost unutar tog intervala postoji njena vrijednost iz domene, odnosno: . To je zapravo i smisao teorema - da nema broja unutar tih granica za koji ne bi postojao njen iz domene. Smile

[Vrh]
princeza_fiona
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:17 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="antemijoc1991"]zna li itko kada će prof. šikić pitati one čiji je usmeni odgođen?[/quote]

ja sam čula da je prof. jako bolestan i da će nas možda netko dr. preuzet... :cry:
antemijoc1991 (napisa):

ja sam čula da je prof. jako bolestan i da će nas možda netko dr. preuzet... Crying or Very sad

[Vrh]
princeza_fiona
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 22:13 sri, 26. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Phoenix"]Naravno, da bi pokazali bijektivnost funkcije, treba pokazati njenu injektivnost i surjektivnost. Ali ako bolje promotriš, i to smo "vješto" pokazali:
1) Funkcija (odnosno restrikcija na intervalu kojeg promatramo) je strogo rastuća (raspis razlike kvadrata i argumentacija za nenegativne vrijednosti), a dokazali smo kratku propoziciju na početku semestra koja kaže: ako je funkcija strogo monotona, onda je injektivna. Iz toga slijedi [b]injektivnost[/b].
2) Pri početku dokaza smo znali da je [latex]R_f \subseteq \mathbb{R}[/latex]. Međutim, poslije smo pokazali da je [latex]f(\left\langle 0, +\infty \right\rangle)=\left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex]. Stoga, ako promatramo funkciju definiranu ovako: [latex]f|_{\left\langle 0, +\infty \right\rangle}:\left\langle 0, +\infty \right\rangle \rightarrow \left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex], tada smo sigurni i u njenu [b]surjektivnost[/b].
Konačno, pokazali smo da je [latex]f|_{\left\langle 0, +\infty \right\rangle}:\left\langle 0, +\infty \right\rangle \rightarrow \left\langle 0, +\infty \right\rangle[/latex] injekcija i surjekcija, stoga je i bijekcija. :)

(Ako je dio za surjektivnost nejasan, evo još detalja: znamo da je slika otvoreni interval zbog teorema kojeg sam naveo. To znači da za svaku vrijednost unutar tog intervala postoji njena vrijednost iz domene, odnosno: [latex](\forall y \in \left\langle 0, +\infty \right\rangle)(\exists x \in \left\langle 0, +\infty \right\rangle) f(x)=y[/latex]. To je zapravo i smisao teorema - da nema broja unutar tih granica za koji ne bi postojao njen [latex]x[/latex] iz domene. :)
Slična stvar je i s primjenom Bolzano-Weierstrassovog teorema za funkcije.)[/quote]

da,stvarno...pametno :lol:
jasno mi je za surjekciju: kodomena restringirane funkcije je u biti slika te funkcije pa se nema što dokazivat...
puno manje posla nego sam mislila :D
ee i hvala ti još jednom :)
Phoenix (napisa):
1) Funkcija (odnosno restrikcija na intervalu kojeg promatramo) je strogo rastuća (raspis razlike kvadrata i argumentacija za nenegativne vrijednosti), a dokazali smo kratku propoziciju na početku semestra koja kaže: ako je funkcija strogo monotona, onda je injektivna. Iz toga slijedi injektivnost.
2) Pri početku dokaza smo znali da je . Međutim, poslije smo pokazali da je . Stoga, ako promatramo funkciju definiranu ovako: , tada smo sigurni i u njenu surjektivnost.
Konačno, pokazali smo da je injekcija i surjekcija, stoga je i bijekcija. Smile

(Ako je dio za surjektivnost nejasan, evo još detalja: znamo da je slika otvoreni interval zbog teorema kojeg sam naveo. To znači da za svaku vrijednost unutar tog intervala postoji njena vrijednost iz domene, odnosno: . To je zapravo i smisao teorema - da nema broja unutar tih granica za koji ne bi postojao njen iz domene. Smile

da,stvarno...pametno Laughing
jasno mi je za surjekciju: kodomena restringirane funkcije je u biti slika te funkcije pa se nema što dokazivat...
puno manje posla nego sam mislila Very Happy
ee i hvala ti još jednom Smile

[Vrh]
krasiva
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 1

PostPostano: 12:05 ned, 30. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ima li mozda kakvih novih vijesti o prof. šikiću?
ja sam zadnje na faksu bila u cetvrtak popodne i jos nije niceg bilo pa mi je palo na pamet da se mozda nesto novo znalo vec u petak...
ako je netko kontaktirao asistente ili bio na faksu pa ima informacije, bila bih zahvalna na odgovoru... a ne da dodem sutra tamo i saznam da sam imala usmeni prije 3 sata :)
ima li mozda kakvih novih vijesti o prof. šikiću?
ja sam zadnje na faksu bila u cetvrtak popodne i jos nije niceg bilo pa mi je palo na pamet da se mozda nesto novo znalo vec u petak...
ako je netko kontaktirao asistente ili bio na faksu pa ima informacije, bila bih zahvalna na odgovoru... a ne da dodem sutra tamo i saznam da sam imala usmeni prije 3 sata Smile

[Vrh]
sparkyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:03 ned, 30. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

u petak sam zvala u referadu i one jos uvjek nisu nista znale reci ako se profesor vraca u ponedjeljak na posao il ne... sad jedino ak je neko kontaktirao profesora il asistente pa da zna vise
u petak sam zvala u referadu i one jos uvjek nisu nista znale reci ako se profesor vraca u ponedjeljak na posao il ne... sad jedino ak je neko kontaktirao profesora il asistente pa da zna vise

[Vrh]
stella22
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 16:13 ned, 30. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja sam čula da od utorka počinju usmeni, a da će sutra biti objavljen raspored ispitivanja..
ja sam čula da od utorka počinju usmeni, a da će sutra biti objavljen raspored ispitivanja..

[Vrh]
toy.200
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:26 ned, 30. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="stella22"]ja sam čula da od utorka počinju usmeni, a da će sutra biti objavljen raspored ispitivanja..[/quote]

istina, bila sam u petak na faksu i vidjela prof. Šikića.. rekao je da ce popis za usmeni objaviti ili u petak popodne ili sutra.. a od utorka pocinju usmeni.. :shock:
stella22 (napisa):

istina, bila sam u petak na faksu i vidjela prof. Šikića.. rekao je da ce popis za usmeni objaviti ili u petak popodne ili sutra.. a od utorka pocinju usmeni.. Shocked

wannaknow
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 16:59 ned, 30. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="toy.200"]
istina, bila sam u petak na faksu i vidjela prof. Šikića[/quote]

wow netko ga je čak i vidio :shock: hahaha baš sam se nasmijala dobro! jer, profesor je na ovom topicu postao kao neko mistificirano biće :lol:
nemojte krivo shvatit... al morala sam ovo izbacit iz sebe :jastuk:
toy.200 (napisa):

istina, bila sam u petak na faksu i vidjela prof. Šikića

wow netko ga je čak i vidio Shocked hahaha baš sam se nasmijala dobro! jer, profesor je na ovom topicu postao kao neko mistificirano biće Laughing
nemojte krivo shvatit... al morala sam ovo izbacit iz sebe Jastuk

frutabella
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-5 = 42 - 47

PostPostano: 21:45 ned, 30. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pitanje:

da li ima jos onih s popravnih usmenih, ili odmah krece od ovih s popravninh kolokvija?

zamolila bih da netko objavi raspored, tko prije vidi
Pitanje:

da li ima jos onih s popravnih usmenih, ili odmah krece od ovih s popravninh kolokvija?

zamolila bih da netko objavi raspored, tko prije vidi

[Vrh]
sparkyca
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 12:17 pon, 31. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ima nas jos s popravnih usmenih, i stvarno, ak vam nije problem da neko slika raspored ispitivanja tak da mi smrtnici koji nismo u zg da znamo kad imamo :D
ima nas jos s popravnih usmenih, i stvarno, ak vam nije problem da neko slika raspored ispitivanja tak da mi smrtnici koji nismo u zg da znamo kad imamo Very Happy

[Vrh]
Ilja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

137 = 185 - 48

PostPostano: 13:23 pon, 27. 6. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Usmeni za studente profesora Šikića (koji su prošli popravni kolokvij) bit će u srijedu u 16 sati.
Usmeni za studente profesora Šikića (koji su prošli popravni kolokvij) bit će u srijedu u 16 sati.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
Alia3
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 15:17 sub, 14. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako bi mogla pomoć oko jednog zadatka,teorijskog,imam ga rješenog ali mi nisu jasne baš sve stvari,ma kako trivijalne bile. Zadatak je dokazati da je [tex] \sqrt[n]{n} [/tex]

[tex] \epsilon>0 [/tex]
[tex](1+\epsilon)^n = 1 + n*\epsilon + \frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2 + .... + \epsilon^n \geq \frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2 [/tex]
Sad za početak mi nije jasno zašto smo počeli sa [tex](1+\epsilon)^n[/tex],jel samo zato da se poslije naštima na teorem o sendviču tj omeđenost?

Sad provjeravamo dali je [tex]\frac{n-1}{2}\epsilon^2 > 1 [/tex] Zašto baš to??
[tex]\Rightarrow n>1+\frac{2}{\epsilon^2}[/tex]
Po Arhimedovom aksiomu postoji [tex] n_{0}=n_{0}(\epsilon)\in N[/tex] takav da je [tex]n_{0} > 1+\frac{2}{\epsilon^2}[/tex] tj. [tex]\frac{n_{0}-1}{2}\epsilon^2>1[/tex]
[tex]\Rightarrow n\geq n_{0} \Rightarrow (1+\epsilon)^n \geq n(\frac{n-1}{2})\epsilon^2 \geq n(\frac{n_{0}-1}{2})\epsilon^2 > n > 1[/tex]
[tex] (1+\epsilon)^n > n > 1 [/tex] primjenimo n-ti korjen
[tex](1+\epsilon) > \sqrt[n]{n} > 1 [/tex]
[tex]\epsilon > \sqrt[n]{n} > 0 [/tex]
[tex] \mid \sqrt[n]{n} -1 \mid < \epsilon [/tex]
[tex] \Rightarrow \lim \sqrt[n]{n} = 1 [/tex]

Jel predzadnji korak smijem napraviti jer je \epislon > 0 a -\epsilon < 0??? pa pošto je niz definitivno veći od nule veći je i od \epsilon?

Razumjem da je to više manje namještavanje,ali ako profesor pita što mu reći? S obzirom da on voli takve detalje pitati. Smijem li mu reći da je to namještavanje ili što?
Ako bi mogla pomoć oko jednog zadatka,teorijskog,imam ga rješenog ali mi nisu jasne baš sve stvari,ma kako trivijalne bile. Zadatak je dokazati da je [tex] \sqrt[n]{n} [/tex]

[tex] \epsilon>0 [/tex]
[tex](1+\epsilon)^n = 1 + n*\epsilon + \frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2 + .... + \epsilon^n \geq \frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2 [/tex]
Sad za početak mi nije jasno zašto smo počeli sa [tex](1+\epsilon)^n[/tex],jel samo zato da se poslije naštima na teorem o sendviču tj omeđenost?

Sad provjeravamo dali je [tex]\frac{n-1}{2}\epsilon^2 > 1 [/tex] Zašto baš to??
[tex]\Rightarrow n>1+\frac{2}{\epsilon^2}[/tex]
Po Arhimedovom aksiomu postoji [tex] n_{0}=n_{0}(\epsilon)\in N[/tex] takav da je [tex]n_{0} > 1+\frac{2}{\epsilon^2}[/tex] tj. [tex]\frac{n_{0}-1}{2}\epsilon^2>1[/tex]
[tex]\Rightarrow n\geq n_{0} \Rightarrow (1+\epsilon)^n \geq n(\frac{n-1}{2})\epsilon^2 \geq n(\frac{n_{0}-1}{2})\epsilon^2 > n > 1[/tex]
[tex] (1+\epsilon)^n > n > 1 [/tex] primjenimo n-ti korjen
[tex](1+\epsilon) > \sqrt[n]{n} > 1 [/tex]
[tex]\epsilon > \sqrt[n]{n} > 0 [/tex]
[tex] \mid \sqrt[n]{n} -1 \mid < \epsilon [/tex]
[tex] \Rightarrow \lim \sqrt[n]{n} = 1 [/tex]

Jel predzadnji korak smijem napraviti jer je \epislon > 0 a -\epsilon < 0??? pa pošto je niz definitivno veći od nule veći je i od \epsilon?

Razumjem da je to više manje namještavanje,ali ako profesor pita što mu reći? S obzirom da on voli takve detalje pitati. Smijem li mu reći da je to namještavanje ili što?

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
68 = 72 - 4

PostPostano: 17:05 sub, 14. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pretpostavljam da treba dokazati [tex]lim_{n} \sqrt[n]{n} = 1[/tex].
Krenes od druge strane...
Zelimo dobiti:
[dtex] (\forall \epsilon > 0)(\exists n_\epsilon \in \mathbb N)(\forall n \in \mathbb N) (n > n_\epsilon) \Rightarrow (|\sqrt[n]{n} - 1| < \epsilon)[/dtex]
Tj. hocemo dokazati da je [tex] 1 < \sqrt[n]{n} < \epsilon + 1 \Leftrightarrow 1 < n < (\epsilon + 1)^n[/tex].
Ocito vrijedi ovo:
[dtex] (\epsilon + 1)^n = 1 + n\epsilon + \frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2 + \ldots + \epsilon^n \geq \frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2[/dtex]
Sada po arhimedovom aksiomu postoji [tex] n_0 \in \mathbb N[/tex] takav da je [tex] (n_0 - 1)\epsilon^2 \geq 2[/tex] pa za sve [tex] n > n_0[/tex] imamo:
[dtex]\frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2 > \frac{n(n_0-1)}{2}\epsilon^2 \geq n\frac{2}{2} = n > 1[/dtex]
Pa zbog strogog rasta korjena za [tex]n_\epsilon = n_0[/tex] vrijedi gornja implikacija, tj. [tex]lim_{n} \sqrt[n]{n} = 1[/tex].
Nadam se da je sad jasnije zbog cega se uzme bas to.

[size=9][color=#999999]Added after 3 minutes:[/color][/size]

I jos nekoliko stvari koje si krivo shvatio/la.

[quote="Alia3"]Sad za početak mi nije jasno zašto smo počeli sa [tex](1+\epsilon)^n[/tex],jel samo zato da se poslije naštima na teorem o sendviču tj omeđenost?[/quote]
Tu nigdje nema teorema o sendvicu...

[quote="Alia3"]Sad provjeravamo dali je [tex]\frac{n-1}{2}\epsilon^2 > 1 [/tex][/quote]
Ne provjeravamo mi tu nista, mi zelimo dokazati da postoji n za kojega to vrijedi.
Pretpostavljam da treba dokazati [tex]lim_{n} \sqrt[n]{n} = 1[/tex].
Krenes od druge strane...
Zelimo dobiti:
[dtex] (\forall \epsilon > 0)(\exists n_\epsilon \in \mathbb N)(\forall n \in \mathbb N) (n > n_\epsilon) \Rightarrow (|\sqrt[n]{n} - 1| < \epsilon)[/dtex]
Tj. hocemo dokazati da je [tex] 1 < \sqrt[n]{n} < \epsilon + 1 \Leftrightarrow 1 < n < (\epsilon + 1)^n[/tex].
Ocito vrijedi ovo:
[dtex] (\epsilon + 1)^n = 1 + n\epsilon + \frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2 + \ldots + \epsilon^n \geq \frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2[/dtex]
Sada po arhimedovom aksiomu postoji [tex] n_0 \in \mathbb N[/tex] takav da je [tex] (n_0 - 1)\epsilon^2 \geq 2[/tex] pa za sve [tex] n > n_0[/tex] imamo:
[dtex]\frac{n(n-1)}{2}\epsilon^2 > \frac{n(n_0-1)}{2}\epsilon^2 \geq n\frac{2}{2} = n > 1[/dtex]
Pa zbog strogog rasta korjena za [tex]n_\epsilon = n_0[/tex] vrijedi gornja implikacija, tj. [tex]lim_{n} \sqrt[n]{n} = 1[/tex].
Nadam se da je sad jasnije zbog cega se uzme bas to.

Added after 3 minutes:

I jos nekoliko stvari koje si krivo shvatio/la.

Alia3 (napisa):

Tu nigdje nema teorema o sendvicu...

Alia3 (napisa):
Sad provjeravamo dali je [tex]\frac{n-1}{2}\epsilon^2 > 1 [/tex]

Ne provjeravamo mi tu nista, mi zelimo dokazati da postoji n za kojega to vrijedi.

Zadnja promjena: gflegar; 19:08 sub, 14. 1. 2012; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 13, 14, 15  Sljedeće
Stranica 8 / 15.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum