Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Izračun štednje i politika banaka

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
22 = 30 - 8

PostPostano: 23:33 uto, 4. 10. 2011    Naslov: Izračun štednje i politika banaka Citirajte i odgovorite

Pokušavam napraviti kalkulator za izračun štednje, muči me par sitnica, radi se o složenom kamatnom računu... Zapravo me muči koja je praksa i koja se formula primjenjuje u bankarstvu kada se godišnja kamatna stopa primjenjuje na štednje kraće od 1 godine.

Slučaj 1.
Oročena štednja, kamatna stopa godišnja, rok oročenja 3 mjeseca. Primjera radi, [latex]G[/latex]-lavnica=100, [latex]k[/latex]-amatnjak=0.1 (10%), [latex]m[/latex]-jeseci=3:

a) [latex]G * (1+k)^{m/12} =>100 * (1+0.10)^{3/12} = 102.41[/latex]

b) [latex]G * (1 + k*m/12) => 100 * (1 + 0.1*3/12) = 102.5[/latex]

c) [latex]G * (1 + k/12)^{{(m/12)}*12} => 100 * (1 + 0.10/12)^3 = 102.52[/latex] (znači li ovo da se kamata zapravo obračunava mjesečno a ne godišnje)

Koju praksu imaju banke, koju formulu koriste? b) i c) mi se čine nekako najmanje vjerojatnom jer više odgovaraju štediši, iako mi se čini da se kolokvijalno koristi upravo b) za procjenu ušteđenog iznosa. Ovisi li od banke do banke ili postoji generalno pravilo.

Slučaj 2.
Tu me sad muči formula... Riječ je o "aktivnoj" štednji sa mjesečnim uplatama. Ako su sve uplate istog iznosa, odnosno ako je štednja obročna (npr stambena štedionica...), znam formulu, međutim ne mogu pronaći/izvest formulu za "aktivnu" štednju kada se na glavnicu mjesečno uplaćuju isti iznosi (različiti od glavnice). Npr

[quote]1000 kn na 7 mjeseci uz godišnju kamatu od 5% i uz mjesečne uplate od 100 kn...
[/quote]
Dakle kako se ovo da je glavnica svaki slijedeći mjesec narasla i za uplatu od 100 kn ukomponira u godišnju kamatu na rokove kraće od godine...

Molim ekipu sa financijske mi malo to objasni...
Pokušavam napraviti kalkulator za izračun štednje, muči me par sitnica, radi se o složenom kamatnom računu... Zapravo me muči koja je praksa i koja se formula primjenjuje u bankarstvu kada se godišnja kamatna stopa primjenjuje na štednje kraće od 1 godine.

Slučaj 1.
Oročena štednja, kamatna stopa godišnja, rok oročenja 3 mjeseca. Primjera radi, -lavnica=100, -amatnjak=0.1 (10%), -jeseci=3:

a)

b)

c) (znači li ovo da se kamata zapravo obračunava mjesečno a ne godišnje)

Koju praksu imaju banke, koju formulu koriste? b) i c) mi se čine nekako najmanje vjerojatnom jer više odgovaraju štediši, iako mi se čini da se kolokvijalno koristi upravo b) za procjenu ušteđenog iznosa. Ovisi li od banke do banke ili postoji generalno pravilo.

Slučaj 2.
Tu me sad muči formula... Riječ je o "aktivnoj" štednji sa mjesečnim uplatama. Ako su sve uplate istog iznosa, odnosno ako je štednja obročna (npr stambena štedionica...), znam formulu, međutim ne mogu pronaći/izvest formulu za "aktivnu" štednju kada se na glavnicu mjesečno uplaćuju isti iznosi (različiti od glavnice). Npr

Citat:
1000 kn na 7 mjeseci uz godišnju kamatu od 5% i uz mjesečne uplate od 100 kn...

Dakle kako se ovo da je glavnica svaki slijedeći mjesec narasla i za uplatu od 100 kn ukomponira u godišnju kamatu na rokove kraće od godine...

Molim ekipu sa financijske mi malo to objasni...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
140 = 152 - 12

PostPostano: 21:53 sri, 5. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

U prvom slučaju točan odgovor je (b) ako je obračun kamata kvartalni, a (c) ako je obračun kamata mjesečni.

U drugom slučaju uz pretpostavku postnumerando uplata (prvo se obračuna kamata, a onda ide uplata), nakon 7 mjeseci imaš:
[dtex]1000\cdot(1+r)^7+100\cdot(1+r)^6+\ldots+100\cdot(1+r)+100\approx 1736.32[/dtex]
gdje je [tex]r=5\%/12[/tex].
U prvom slučaju točan odgovor je (b) ako je obračun kamata kvartalni, a (c) ako je obračun kamata mjesečni.

U drugom slučaju uz pretpostavku postnumerando uplata (prvo se obračuna kamata, a onda ide uplata), nakon 7 mjeseci imaš:
[dtex]1000\cdot(1+r)^7+100\cdot(1+r)^6+\ldots+100\cdot(1+r)+100\approx 1736.32[/dtex]
gdje je [tex]r=5\%/12[/tex].

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
95 = 158 - 63

PostPostano: 15:09 čet, 6. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kao sto je Melkor rekao al malo raspisanije.

Vezano za prvi slucaj. Trebas razlikovat kada ce biti isplacena kamata (naknada za ulozena sredstva). Moze biti isplacena vise puta godisnje, na kraju godine, na kraju stednog razdoblja itd

Kod orocenja je obicno isplata po dospijecu (barem ona koja sam susrela)
Kad recimo imas sredstva na tekucem onda po isteku godine (mislim!) uplate odredjenu kamatu (mislim nesto oko 0,2% od trenutnih sredstava)

U tvom primjeru imas orocenje na 3mj i npr 1 isplatu. Kamata se obicno izrazava na godisnjoj razini. Kamata je naknada za cijelu god dakle posto tebi zavrsava nakon 3mj (1kvartala) naknadu treba podijeliti sa 4
i onda je to G*(1+k/4)

A da je isplata mjesecna onda treba k/12 (jer nakon svakog mj dobijes naknadu) ali iznos+naknadu dalje ulazes pa bude
((G(1+k/12))*(1+k/12))*(1+k/12)
sto je u konacnici odgovor c
Kao sto je Melkor rekao al malo raspisanije.

Vezano za prvi slucaj. Trebas razlikovat kada ce biti isplacena kamata (naknada za ulozena sredstva). Moze biti isplacena vise puta godisnje, na kraju godine, na kraju stednog razdoblja itd

Kod orocenja je obicno isplata po dospijecu (barem ona koja sam susrela)
Kad recimo imas sredstva na tekucem onda po isteku godine (mislim!) uplate odredjenu kamatu (mislim nesto oko 0,2% od trenutnih sredstava)

U tvom primjeru imas orocenje na 3mj i npr 1 isplatu. Kamata se obicno izrazava na godisnjoj razini. Kamata je naknada za cijelu god dakle posto tebi zavrsava nakon 3mj (1kvartala) naknadu treba podijeliti sa 4
i onda je to G*(1+k/4)

A da je isplata mjesecna onda treba k/12 (jer nakon svakog mj dobijes naknadu) ali iznos+naknadu dalje ulazes pa bude
((G(1+k/12))*(1+k/12))*(1+k/12)
sto je u konacnici odgovor c

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 22:39 čet, 6. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala!

[quote]
Moze biti isplacena vise puta godisnje, na kraju godine, na kraju stednog razdoblja itd [/quote]

Najviše me i mučilo koja je praksa. Jel se kamata obračunava samo jednom godišnje ili ih obračunavaju mjesečno(kvartalno)...

Npr. ako oročiš sredstva na 6 mjeseci hoće li ti banka zaračunavati kamatu svakih 6 mjeseci (jer postoji mogučnost prolongata) ili će ju obračunavati kao godišnja/2...

Također mi nije jasno zašto se oboje isključili a), pa zar nema smisla gledati kamatu za n mjeseci kao n/12-ti korijen godišnje kamate? Na kraju to je bankama najisplativije (uz činjenicu da kamatu obračunavaju dekurzivno)...
Hvala!

Citat:

Moze biti isplacena vise puta godisnje, na kraju godine, na kraju stednog razdoblja itd

Najviše me i mučilo koja je praksa. Jel se kamata obračunava samo jednom godišnje ili ih obračunavaju mjesečno(kvartalno)...

Npr. ako oročiš sredstva na 6 mjeseci hoće li ti banka zaračunavati kamatu svakih 6 mjeseci (jer postoji mogučnost prolongata) ili će ju obračunavati kao godišnja/2...

Također mi nije jasno zašto se oboje isključili a), pa zar nema smisla gledati kamatu za n mjeseci kao n/12-ti korijen godišnje kamate? Na kraju to je bankama najisplativije (uz činjenicu da kamatu obračunavaju dekurzivno)...

Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 11:23 pet, 7. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ono sto si zapravo izracunao pod a je, ako se ne varam, vrijednost ulozenog novca i kamate nakon 3 mjeseca stednje koju ces dobiti nakon godinu
Malo drukcije zapisano

[dtex]100 * (1+0.10)^{3/12}=100*(1+0.10)^1*\frac{1}{(1+0.10)^{9/12}}[/dtex]

Na kamatu trebas gledat kao iznos/naknadu koji ces dobiti za ulozeni novac, a obicno se izrazava kao relativni br (postotak od glavnice). Znaci cijeli trik je u tome kada/kako se obracunava. A to ovisi o aranzmanu s bankom.

Malo si pogledaj ovdje http://web.math.hr/nastava/uam/
Ono sto si zapravo izracunao pod a je, ako se ne varam, vrijednost ulozenog novca i kamate nakon 3 mjeseca stednje koju ces dobiti nakon godinu
Malo drukcije zapisano

[dtex]100 * (1+0.10)^{3/12}=100*(1+0.10)^1*\frac{1}{(1+0.10)^{9/12}}[/dtex]

Na kamatu trebas gledat kao iznos/naknadu koji ces dobiti za ulozeni novac, a obicno se izrazava kao relativni br (postotak od glavnice). Znaci cijeli trik je u tome kada/kako se obracunava. A to ovisi o aranzmanu s bankom.

Malo si pogledaj ovdje http://web.math.hr/nastava/uam/

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 13:07 pet, 7. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

(a) bi imalo smisla kad bi stopa k imala drukčiju interpretaciju. Naime, primijeti da stopa k [b]nije[/b] takva da nakon godinu dana imaš [tex]G(1+k)[/tex] kuna. Stopa k je nominalna godišnja kamatna stopa i njena interpretacija je točno takva da vrijedi (b) ili (c) (ovisno o razdoblju obračuna). Uobičajeno se pod godišnjom kamatnom stopom podrazumijeva nominalna godišnja kamatna stopa.

S druge strane, postoji efektivna godišnja kamatna stopa. Recimo da se kamata obračunava mjesečno. Tada nakon godinu dana imaš [tex]G(1+k/12)^{12}[/tex] kn. Efektivna godišnja kamatna stopa k' je takva da vrijedi:
[dtex]G(1+k')=G(1+k/12)^{12}[/dtex]
Drugim riječima, [tex]k'=(1+k/12)^{12}-1\approx 10.47\%[/tex]. E, k' je stopa za koju nakon godinu dana imaš [tex]G(1+k')[/tex] kn i za nju vrijedi (a).

Nominalna kamatna stopa dobije pravi smisao kad prijeđeš na kontinuirano ukamaćivanje. Pretpostavimo da perioda ukamaćivanja u godini ima n. Tada je efektivna kamatna stopa [tex]k'_n=(1+k/n)^n-1[/tex]. Prelaskom na limes imamo:
[dtex]k'=\lim_n k'_n=e^k-1[/dtex]
Drugim riječima, nakon godinu dana imaš [tex]Ge^k[/tex] kn.

A što se tiče ovoga o isplativosti, u konačnici je ionako banka ta koja određuje k, tako da je njoj uvijek isplativo.
(a) bi imalo smisla kad bi stopa k imala drukčiju interpretaciju. Naime, primijeti da stopa k nije takva da nakon godinu dana imaš [tex]G(1+k)[/tex] kuna. Stopa k je nominalna godišnja kamatna stopa i njena interpretacija je točno takva da vrijedi (b) ili (c) (ovisno o razdoblju obračuna). Uobičajeno se pod godišnjom kamatnom stopom podrazumijeva nominalna godišnja kamatna stopa.

S druge strane, postoji efektivna godišnja kamatna stopa. Recimo da se kamata obračunava mjesečno. Tada nakon godinu dana imaš [tex]G(1+k/12)^{12}[/tex] kn. Efektivna godišnja kamatna stopa k' je takva da vrijedi:
[dtex]G(1+k')=G(1+k/12)^{12}[/dtex]
Drugim riječima, [tex]k'=(1+k/12)^{12}-1\approx 10.47\%[/tex]. E, k' je stopa za koju nakon godinu dana imaš [tex]G(1+k')[/tex] kn i za nju vrijedi (a).

Nominalna kamatna stopa dobije pravi smisao kad prijeđeš na kontinuirano ukamaćivanje. Pretpostavimo da perioda ukamaćivanja u godini ima n. Tada je efektivna kamatna stopa [tex]k'_n=(1+k/n)^n-1[/tex]. Prelaskom na limes imamo:
[dtex]k'=\lim_n k'_n=e^k-1[/dtex]
Drugim riječima, nakon godinu dana imaš [tex]Ge^k[/tex] kn.

A što se tiče ovoga o isplativosti, u konačnici je ionako banka ta koja određuje k, tako da je njoj uvijek isplativo.

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 19:06 pet, 7. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote]Drugim riječima, k′=(1+k/12)12−1≈10.47%. E, k' je stopa za koju nakon godinu dana imaš G(1+k′) kn i za nju vrijedi (a). [/quote]

Hvala, ovo mi je falilo...

Znači, kada bi htio napraviti kalkulator za štednju koristeći godišnju efektivnu kamatnu stopu koja se obračunava mjesečno i mogučnost mjesečnih uplata (postnumerando) trebao bi koristiti slijedeću formulu:

[latex]G * (1+\frac{k}{12})^\frac{n}{12} + y * (1+\frac{k}{12})^\frac{n-1}{12} +...+ y*(1+\frac{k}{12}) + y[/latex]

gdje je G = glavnica, k = EKS, n = mjeseci, y = mjesečna uplata?

Neovisno o kojoj banci je riječ, hoće li to dati dovoljno precizan rezultat?
Citat:
Drugim riječima, k′=(1+k/12)12−1≈10.47%. E, k' je stopa za koju nakon godinu dana imaš G(1+k′) kn i za nju vrijedi (a).

Hvala, ovo mi je falilo...

Znači, kada bi htio napraviti kalkulator za štednju koristeći godišnju efektivnu kamatnu stopu koja se obračunava mjesečno i mogučnost mjesečnih uplata (postnumerando) trebao bi koristiti slijedeću formulu:

gdje je G = glavnica, k = EKS, n = mjeseci, y = mjesečna uplata?

Neovisno o kojoj banci je riječ, hoće li to dati dovoljno precizan rezultat?

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 8:08 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ako je k efektivna godišnja kamatna stopa, formula je sljedeća (usporedi s (a)):
[dtex]G(1+k)^{n/12}+y(1+k)^{(n-1)/12}+\ldots+y(1+k)+y\,.[/dtex]
Ako je k nominalna godišnja kamatna stopa, formula je sljedeća (usporedi s (c)):
[dtex]G(1+k/12)^n+y(1+k/12)^{n-1}+\ldots+y(1+k/12)+y\,.[/dtex]
Banka će ti najvjerojatnije dati nominalnu godišnju kamatnu stopu.

Btw, nisam siguran oko terminologije. Kad sam ja čitao o ovome, koristio sam literaturu na engleskom (pogledaj npr. http://en.wikipedia.org/wiki/Nominal_interest_rate i http://en.wikipedia.org/wiki/Effective_interest_rate). Čini mi se da se kod nas pojmovi nominalna i efektivna kamatna stopa koriste za nešto drugo kad je riječ o kreditima. Nana, možda ti znaš?
Ako je k efektivna godišnja kamatna stopa, formula je sljedeća (usporedi s (a)):
[dtex]G(1+k)^{n/12}+y(1+k)^{(n-1)/12}+\ldots+y(1+k)+y\,.[/dtex]
Ako je k nominalna godišnja kamatna stopa, formula je sljedeća (usporedi s (c)):
[dtex]G(1+k/12)^n+y(1+k/12)^{n-1}+\ldots+y(1+k/12)+y\,.[/dtex]
Banka će ti najvjerojatnije dati nominalnu godišnju kamatnu stopu.

Btw, nisam siguran oko terminologije. Kad sam ja čitao o ovome, koristio sam literaturu na engleskom (pogledaj npr. http://en.wikipedia.org/wiki/Nominal_interest_rate i http://en.wikipedia.org/wiki/Effective_interest_rate). Čini mi se da se kod nas pojmovi nominalna i efektivna kamatna stopa koriste za nešto drugo kad je riječ o kreditima. Nana, možda ti znaš?

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 9:19 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Obicno kad se kaze efektivna k.s. misli se da su u nju uracunate sve naknade/nagrade i da vrijedi sve ovo sto si napisao (ako se ne varam), a njen nacin izracuna propisuje HNB.
Ono sto znam je da ako si sam racunas kamate ili anuitete nikad ne bude isto kao u banci :D

Da ne filozofiram ovdje je sve (za kredite i stednju) http://www.hnb.hr/propisi/odluke-nadzor-kontrola/odluke-zoki-veljaca-2010/h-odluka-eks-ugovaranje-usluga-potrosacima.pdf

Jos, neke stednje imaju premije tako da ako zelis napraviti nesto za komercijalne svrhe preporucam pregledat stednje barem u vecim bankama
Obicno kad se kaze efektivna k.s. misli se da su u nju uracunate sve naknade/nagrade i da vrijedi sve ovo sto si napisao (ako se ne varam), a njen nacin izracuna propisuje HNB.
Ono sto znam je da ako si sam racunas kamate ili anuitete nikad ne bude isto kao u banci Very Happy

Da ne filozofiram ovdje je sve (za kredite i stednju) http://www.hnb.hr/propisi/odluke-nadzor-kontrola/odluke-zoki-veljaca-2010/h-odluka-eks-ugovaranje-usluga-potrosacima.pdf

Jos, neke stednje imaju premije tako da ako zelis napraviti nesto za komercijalne svrhe preporucam pregledat stednje barem u vecim bankama

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 12:19 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nana"]Ono sto znam je da ako si sam racunas kamate ili anuitete nikad ne bude isto kao u banci :D[/quote]
To je istina. Kad si spomenula da se na iznos na tekućem računu na kraju godine doda kamata od 0.2% išao sam gledati kako je kod mene na računu u PBZ-u. Piše da je kamatna stopa po pozitivnom saldu 0.1% i na kraju svakog mjeseca dobijem neku siću, ali kako izračunaju tu siću, to mi zbilja nije jasno. Ono što je sigurno je da ne gledaju trenutno stanje računa, nego uzimaju u obzir transakcije koje su se dogodile tokom mjeseca.
nana (napisa):
Ono sto znam je da ako si sam racunas kamate ili anuitete nikad ne bude isto kao u banci Very Happy

To je istina. Kad si spomenula da se na iznos na tekućem računu na kraju godine doda kamata od 0.2% išao sam gledati kako je kod mene na računu u PBZ-u. Piše da je kamatna stopa po pozitivnom saldu 0.1% i na kraju svakog mjeseca dobijem neku siću, ali kako izračunaju tu siću, to mi zbilja nije jasno. Ono što je sigurno je da ne gledaju trenutno stanje računa, nego uzimaju u obzir transakcije koje su se dogodile tokom mjeseca.

nana
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

95 = 158 - 63

PostPostano: 14:21 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, ja isto imam PBZ. I vidim svako malo je neki obracun kamata od max 20lipa.

[quote="PBZ"]Kamata
(*) na sredstva na tekućem računu obračunava se kamata po kamatnoj stopi u visini 0,10% godišnje, promjenjivo[/quote]

Meni opet nije bas jasno na sto tocno obracunaju

Znaci zadnji dan u mjesecu je pripis kamate. Ako je 0,1% godisnje onda bi tebalo biti 0,1/12% al meni nije tako :D zapravo računala sam si koliki dio od trenutnog (na dan pripisa) je kamata i svaki put drukčije. Tako da..... :D 8)
Da, ja isto imam PBZ. I vidim svako malo je neki obracun kamata od max 20lipa.

PBZ (napisa):
Kamata
(*) na sredstva na tekućem računu obračunava se kamata po kamatnoj stopi u visini 0,10% godišnje, promjenjivo

Meni opet nije bas jasno na sto tocno obracunaju

Znaci zadnji dan u mjesecu je pripis kamate. Ako je 0,1% godisnje onda bi tebalo biti 0,1/12% al meni nije tako Very Happy zapravo računala sam si koliki dio od trenutnog (na dan pripisa) je kamata i svaki put drukčije. Tako da..... Very Happy Cool

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 17:03 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Skoro sam siguran da ukamaćuju svaki cashflow, samo je pitanje na koji točno način. Mislio sam da je 0,1% nominalna ili efektivna godišnja stopa i da je period ukamaćivanja jedan dan i obje teorije mi daju točan rezultat za rujan, ali neslavno propadaju za kolovoz. :(
Skoro sam siguran da ukamaćuju svaki cashflow, samo je pitanje na koji točno način. Mislio sam da je 0,1% nominalna ili efektivna godišnja stopa i da je period ukamaćivanja jedan dan i obje teorije mi daju točan rezultat za rujan, ali neslavno propadaju za kolovoz. Sad

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 18:04 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Melkor"][dtex]y(1+k)^{(n-1)/12}+\ldots+y(1+k)+y\,.[/dtex]
[/quote]

Jel bi ovo bila formula za sumu ovog reda (malo sam zahrđao):

[latex]y*\frac{1 - (1+k)^\frac{(n-1)}{12}}{k}[/latex]

Odnosno lijepa formula (bez velike kobasice od sume) bi bila:

[latex]G*(1+k)^\frac{n}{12} + y*\frac{1 - (1+k)^\frac{(n-1)}{12}}{k}[/latex]

Gdje je G glavnica, y je mjesečna uplata, k je EKS, n je period u mjesecima...

Nije za komercijalne potrebe, ali bih volio ponuditi userima korisni štedni kalkulator na portalu za osobne financije na kojem radim...
Melkor (napisa):
[dtex]y(1+k)^{(n-1)/12}+\ldots+y(1+k)+y\,.[/dtex]

Jel bi ovo bila formula za sumu ovog reda (malo sam zahrđao):

Odnosno lijepa formula (bez velike kobasice od sume) bi bila:

Gdje je G glavnica, y je mjesečna uplata, k je EKS, n je period u mjesecima...

Nije za komercijalne potrebe, ali bih volio ponuditi userima korisni štedni kalkulator na portalu za osobne financije na kojem radim...

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 18:51 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nope, sve skupa se svede na:
[dtex]G(1+k)^{n/12}+y\frac{1-(1+k)^{n/12}}{1-(1+k)^{1/12}}\,.[/dtex]

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 19:04 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

ah, korak 1/12... da, ali kako da je u nazivniku razlomka potencija n/12 a ne (n-1)/12 kad uplate kreću nakon 1. mjeseca a ne od 0...
ah, korak 1/12... da, ali kako da je u nazivniku razlomka potencija n/12 a ne (n-1)/12 kad uplate kreću nakon 1. mjeseca a ne od 0...

Melkor
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

140 = 152 - 12

PostPostano: 23:36 sub, 8. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Valjda misliš na brojnik. Uglavnom, formula je:
[dtex]1+q+...+q^{n-1}=\frac{1-q^n}{1-q}\,.[/dtex]
Kod tebe je [tex]q=(1+k)^{1/12}[/tex].
Valjda misliš na brojnik. Uglavnom, formula je:
[dtex]1+q+...+q^{n-1}=\frac{1-q^n}{1-q}\,.[/dtex]
Kod tebe je [tex]q=(1+k)^{1/12}[/tex].

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 12:34 ned, 9. 10. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da, mislio sam na brojnik... Hvala
Da, mislio sam na brojnik... Hvala

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 11:29 sri, 7. 3. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Napravio sam 2 funkcionalna primjera kalkulatora štednje i kalkulatora kredita u excelu, molim kolege da bace oko i komentiraju...

Ideja mi je bila napraviti "okvirne" kalkulatore koje bi postavio na internet stranicu o osobnim financijama...

Pretpostavka je da je kamatna stopa koja se unosi u formular efektivna.

S obzirom da se politike banaka oko timinga izračuna kamata (kako i koja se metoda koristi: dekurzivn, anticipativna i koriste li francusku, njemačku ili englesku metodu...) tako da ne postoji univerzali i točan kalkulator koji bi vrijedio za sve banke. Ovi u primjeru su "prosječni" i uglavnom daju dovoljno precizne izračune...

Tenx
Napravio sam 2 funkcionalna primjera kalkulatora štednje i kalkulatora kredita u excelu, molim kolege da bace oko i komentiraju...

Ideja mi je bila napraviti "okvirne" kalkulatore koje bi postavio na internet stranicu o osobnim financijama...

Pretpostavka je da je kamatna stopa koja se unosi u formular efektivna.

S obzirom da se politike banaka oko timinga izračuna kamata (kako i koja se metoda koristi: dekurzivn, anticipativna i koriste li francusku, njemačku ili englesku metodu...) tako da ne postoji univerzali i točan kalkulator koji bi vrijedio za sve banke. Ovi u primjeru su "prosječni" i uglavnom daju dovoljno precizne izračune...

Tenx

Saf
Forumski umjetnik
Forumski umjetnik

22 = 30 - 8

PostPostano: 20:00 sri, 28. 3. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Melkor"]Nope, sve skupa se svede na:
[dtex]G(1+k)^{n/12}+y\frac{1-(1+k)^{n/12}}{1-(1+k)^{1/12}}\,.[/dtex][/quote]

Nameće mi se novi problem, naime, postoje dvije vrste otplate kredita, anuitetska i u ratama.

Razlika je što je kod anuiteta udio glavnice + kamate = const.
Kod otplate u ratama, uvijek se vraća isti iznos (udio) glavnice, a kamata je različita.

E sad, pretpostavljam da gornja formula računa anuitet, koju formulu koristiti za izračun mjesečnog plana otplate u ratama?
Melkor (napisa):

Nameće mi se novi problem, naime, postoje dvije vrste otplate kredita, anuitetska i u ratama.

Razlika je što je kod anuiteta udio glavnice + kamate = const.
Kod otplate u ratama, uvijek se vraća isti iznos (udio) glavnice, a kamata je različita.

E sad, pretpostavljam da gornja formula računa anuitet, koju formulu koristiti za izračun mjesečnog plana otplate u ratama?

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Ostalo - opušteno -> Bućkuriš Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum