Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
°bubble° Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
BlameGame Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
sasha.f Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
gamin Forumaš(ica)
|
|
[Vrh] |
|
Popara Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Popara Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
hendrix Forumaš(ica)
|
Postano: 1:46 pet, 2. 11. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="goranm"]Trebas iskoristiti formulu za kosinus trostrukog kuta, tj. [tex]\cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha-3\cos\alpha[/tex]. Sada umjesto [tex]\alpha[/tex] uvrsti [tex]\arccos x[/tex].[/quote]
Ako se misli na adicijsku formulu za kosinus, pretpostavljam da se ipak rastav treba pisati kao [tex]\cos 3\alpha = \cos (2\alpha + \alpha)[/tex], a nakon raspisivanja toga doći do konačne verzije, [tex]\cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha-3\cos\alpha[/tex]...
Formula trostrukog kuta ne pada iz vedra neba (barem koliko na 1. godini znam, nije da je baš tako trivijalna da se na MA1 može izvaditi iz rukava i to je to), a i ovo "adicijska formula za kosinus" nekako nalaže da bi trebalo koristiti formulu za kosinus zbroja/razlike pa onda raspisivanjem doći do identiteta koji ste gore napisali i, u konačnici, riješiti tu, tada, prilično laganu jednadžbu. :D
goranm (napisa): | Trebas iskoristiti formulu za kosinus trostrukog kuta, tj. [tex]\cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha-3\cos\alpha[/tex]. Sada umjesto [tex]\alpha[/tex] uvrsti [tex]\arccos x[/tex]. |
Ako se misli na adicijsku formulu za kosinus, pretpostavljam da se ipak rastav treba pisati kao [tex]\cos 3\alpha = \cos (2\alpha + \alpha)[/tex], a nakon raspisivanja toga doći do konačne verzije, [tex]\cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha-3\cos\alpha[/tex]...
Formula trostrukog kuta ne pada iz vedra neba (barem koliko na 1. godini znam, nije da je baš tako trivijalna da se na MA1 može izvaditi iz rukava i to je to), a i ovo "adicijska formula za kosinus" nekako nalaže da bi trebalo koristiti formulu za kosinus zbroja/razlike pa onda raspisivanjem doći do identiteta koji ste gore napisali i, u konačnici, riješiti tu, tada, prilično laganu jednadžbu.
|
|
[Vrh] |
|
goranm Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Popara Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 9:56 pet, 2. 11. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="hendrix"][quote="goranm"]Trebas iskoristiti formulu za kosinus trostrukog kuta, tj. [tex]\cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha-3\cos\alpha[/tex]. Sada umjesto [tex]\alpha[/tex] uvrsti [tex]\arccos x[/tex].[/quote]
Formula trostrukog kuta ne pada iz vedra neba (barem koliko na 1. godini znam, nije da je baš tako trivijalna da se na MA1 može izvaditi iz rukava i to je to), a i ovo "adicijska formula za kosinus" nekako nalaže da bi trebalo koristiti formulu za kosinus zbroja/razlike pa onda raspisivanjem doći do identiteta koji ste gore napisali i, u konačnici, riješiti tu, tada, prilično laganu jednadžbu. :D[/quote]
Istina,ne pada iz vedra neba,nemamo je u formulama i nismo je koristili na vježbama ali nakon što je goranm napisao konačnu verziju i nakon što sam riješio zad uvrštavajući u konačnu verziju sam išao raspisati [tex]\cos 3\alpha = \cos (2\alpha + \alpha)[/tex] i stvarno vrlo lako došao do konačne verzije.Sve u svemu,bilo je poučno :D
hendrix (napisa): | goranm (napisa): | Trebas iskoristiti formulu za kosinus trostrukog kuta, tj. [tex]\cos 3\alpha = 4\cos^3\alpha-3\cos\alpha[/tex]. Sada umjesto [tex]\alpha[/tex] uvrsti [tex]\arccos x[/tex]. |
Formula trostrukog kuta ne pada iz vedra neba (barem koliko na 1. godini znam, nije da je baš tako trivijalna da se na MA1 može izvaditi iz rukava i to je to), a i ovo "adicijska formula za kosinus" nekako nalaže da bi trebalo koristiti formulu za kosinus zbroja/razlike pa onda raspisivanjem doći do identiteta koji ste gore napisali i, u konačnici, riješiti tu, tada, prilično laganu jednadžbu. |
Istina,ne pada iz vedra neba,nemamo je u formulama i nismo je koristili na vježbama ali nakon što je goranm napisao konačnu verziju i nakon što sam riješio zad uvrštavajući u konačnu verziju sam išao raspisati [tex]\cos 3\alpha = \cos (2\alpha + \alpha)[/tex] i stvarno vrlo lako došao do konačne verzije.Sve u svemu,bilo je poučno
|
|
[Vrh] |
|
|