Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

praktični kolokvij
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 17, 18, 19  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
Sarma = la pohva - posuda
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:40 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

@BlameGame: Inicijalizacija sume. Preporucam prouciti zad. 8.4.12. iz skripte.
@BlameGame: Inicijalizacija sume. Preporucam prouciti zad. 8.4.12. iz skripte.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 13 - 8

PostPostano: 8:25 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="simon11"][quote="matematičarka"][quote="simon11"][quote="gflegar"][quote="simon11"]u vezi tog 41. zad. ja ga mnozim sa 10000 pa mi se zna dogoditi da zbog modularne aritmetike broj postane prevelik pa se "prebaci" drugim rijecima ne dobijem dobar rezultat,al program radi za vecinu brojeva.Sad me zanima ako mi asistent kaze da unesem 9998.9999 sto je najveci moguci broj a moj prog.ne radi za taj broj hoce li program biti ocijenjen kao pogresan?[/quote]

Bit ce ocjenjen kao pogresan.
Ali meni nije jasno u koji ti tip podataka pretvaras jer bi cak i takav broj trebao stati u [tt]long int[/tt], kada ti pomnozis [tt]9999.9999[/tt] sa [tt]10000[/tt] dobijes [tex]99 999 999 < 2 000 000 000 < 2^{31} [/tex].
Pretpostavljam da ti je negdje drugdje greska.[/quote]

hmm..da u pravu si za taj slucaj ja imam c=99999999 sto moram podijeliti sa d=10000 i napisem
b=(double)c/double(d);printf("%lg",b); i on mi ispise 10000 :?
ali ispise dobro ako stavim ovako printf("%.4lf",broj); 8)[/quote]
Možda je problem nastaje baš pri samom ispisu 9999.9999 jer ga računalo "zaokruži"? :eyepop2: Gdje je kod?[/quote]

da..skuzio sam to kasnije :D uglavnom moja ideja je sljedeca:neka se ucita neki broj,npr.bas iz zad. 521.75 pomnozim ga s 10000 dobijem 5217500 i onda mu "oduzimam" nule ukoliko ima,potom 52175 invertiram kao sto smo radilli na predavanjima i potom ga podijelim sa 10^3 jer cijeli dio poc.zad ima 3 znamenke eo kod:
[code:1]
#include <stdio.h>

int main (void)
{
long int m,i=0,k,d=1,y,c=0;
double a,x,broj,z,o,p;
scanf("%lg",&a);
x=a-(long int)a;//ovdje se dobije dec.dio ucitanog broja
y=a-x;//ovdje cijeli dio
while (y!=0)
{
y=y/10;
++i;
} //ovaj dio broji koliko znamenaka ima cijeli dio
a=a*10000;//pomnozi se sa 10000 jer je max.broj dec.=4
m=(long int)a;
while (m%10==0)
{
m=m/10;
}//u ovom dijelu se "brisu" nule koje broj moze a i ne mora imati
while(m!=0)
{
c=c*10+m%10;
m=m/10;
}//invertiranje novonastalog broja
for (k=0;k<i;++k)
d=d*10;//potencija broja 10 sa eksp. i koji je jednak broju znam.ucitanog broja(samo cijeli dio)
printf("%ld\n",c);//radi provjere
printf("%ld\n",d);//radi provjere
broj=(double)(c)/(double)(d);
printf("%g",broj);
return 0;
}
[/code:1]

program radi za vecinu "normalnih" brojeva ali ne za jel brojeve koji se ne mogu u potpunosti zapisati kao sto je kolega gflegar objasnio i za neke velike npr.9999.9999 ispise nazalost 1000 :x[/quote]

moj 41.zadatak:
[code:1]#include<stdio.h>
#include<math.h>
int main()
{
double x;
int c,y;
scanf("%lg", &x);

c=(int)x;
y=round((x-c)*10000);
while(y%10==0) y/=10;
while(y>0)
{ printf("%d",y%10);
y=y/10;
}
printf(".");
while(c>0)
{ printf("%d",c%10);
c/=10;
}
return 0;
}

Je li točan?
simon11 (napisa):
matematičarka (napisa):
simon11 (napisa):
gflegar (napisa):
simon11 (napisa):
u vezi tog 41. zad. ja ga mnozim sa 10000 pa mi se zna dogoditi da zbog modularne aritmetike broj postane prevelik pa se "prebaci" drugim rijecima ne dobijem dobar rezultat,al program radi za vecinu brojeva.Sad me zanima ako mi asistent kaze da unesem 9998.9999 sto je najveci moguci broj a moj prog.ne radi za taj broj hoce li program biti ocijenjen kao pogresan?

Bit ce ocjenjen kao pogresan.
Ali meni nije jasno u koji ti tip podataka pretvaras jer bi cak i takav broj trebao stati u long int, kada ti pomnozis 9999.9999 sa 10000 dobijes [tex]99 999 999 < 2 000 000 000 < 2^{31} [/tex].
Pretpostavljam da ti je negdje drugdje greska.

hmm..da u pravu si za taj slucaj ja imam c=99999999 sto moram podijeliti sa d=10000 i napisem
b=(double)c/double(d);printf("%lg",b); i on mi ispise 10000 Confused
ali ispise dobro ako stavim ovako printf("%.4lf",broj); Cool

Možda je problem nastaje baš pri samom ispisu 9999.9999 jer ga računalo "zaokruži"? Iskočiše mi oči od čudidbe! Gdje je kod?

da..skuzio sam to kasnije Very Happy uglavnom moja ideja je sljedeca:neka se ucita neki broj,npr.bas iz zad. 521.75 pomnozim ga s 10000 dobijem 5217500 i onda mu "oduzimam" nule ukoliko ima,potom 52175 invertiram kao sto smo radilli na predavanjima i potom ga podijelim sa 10^3 jer cijeli dio poc.zad ima 3 znamenke eo kod:
Kod:

#include <stdio.h>

int main (void)
{
    long int m,i=0,k,d=1,y,c=0;
    double a,x,broj,z,o,p;
    scanf("%lg",&a);
    x=a-(long int)a;//ovdje se dobije dec.dio ucitanog broja
    y=a-x;//ovdje cijeli dio
    while (y!=0)
    {
        y=y/10;
        ++i;
    }  //ovaj dio broji koliko znamenaka ima cijeli dio
    a=a*10000;//pomnozi se sa 10000 jer je max.broj dec.=4
    m=(long int)a;
    while (m%10==0)
    {
        m=m/10;
    }//u ovom dijelu se "brisu" nule koje broj moze a i ne mora imati
    while(m!=0)
    {
        c=c*10+m%10;
        m=m/10;
    }//invertiranje novonastalog broja
    for (k=0;k<i;++k)
    d=d*10;//potencija broja 10 sa eksp. i koji je jednak broju znam.ucitanog broja(samo cijeli dio)
    printf("%ld\n",c);//radi provjere
    printf("%ld\n",d);//radi provjere
    broj=(double)(c)/(double)(d);
    printf("%g",broj);
return 0;
}

program radi za vecinu "normalnih" brojeva ali ne za jel brojeve koji se ne mogu u potpunosti zapisati kao sto je kolega gflegar objasnio i za neke velike npr.9999.9999 ispise nazalost 1000 Mad

moj 41.zadatak:
Kod:
#include<stdio.h>
#include<math.h>
int main()
{
double x;
int c,y;
scanf("%lg", &x);

c=(int)x;
y=round((x-c)*10000);
while(y%10==0) y/=10;
while(y>0)
{  printf("%d",y%10);
y=y/10;
}
printf(".");
while(c>0)
{ printf("%d",c%10);
c/=10;
}
return 0;
}

Je li točan?

[Vrh]
matematičarka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 12:01 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="matematičarka"]Ne znam kako napraviti da mi znamenke napiše ispravnim redoslijedom (suprotan od ovog kojim ih ispisuje sada), a bez da prebacim broj u tu bazu da mi se ne "napuše" previše.[/quote]
[quote="vsego"]
1. Invertiranje broja, predavanje 9 (ne glumiti prebacivanje baze, dakle stalno raditi s [tt]b[/tt], a ne negdje uvesti 10) ili

2. Nadji odgovarajucu potenciju baze i preko toga racunaj i rezi van najljeviju znamenku.[/quote]
Hvala.
matematičarka (napisa):
Ne znam kako napraviti da mi znamenke napiše ispravnim redoslijedom (suprotan od ovog kojim ih ispisuje sada), a bez da prebacim broj u tu bazu da mi se ne "napuše" previše.

vsego (napisa):

1. Invertiranje broja, predavanje 9 (ne glumiti prebacivanje baze, dakle stalno raditi s b, a ne negdje uvesti 10) ili

2. Nadji odgovarajucu potenciju baze i preko toga racunaj i rezi van najljeviju znamenku.

Hvala.

Coffee is my addiction! Iskočiše mi oči od čudidbe!
[Vrh]
slonic~tonic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 4

PostPostano: 13:12 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

imam pitanje u vezi 9.zadatka..
Zadatak 9:
Napisati program koji ´ce unositi realne brojeve dvostruke preciznosti (double) sve dok se ne unese broj manji od nule ili broj
ve´ci od 1000. Svaki uneseni broj treba zaokruˇziti na drugu decimalu i pridodati ga u sumu. Program treba ispisati konaˇcnu
sumu.

moj kod:

#include <stdio.h>
int main(void) {
double x, x1, sum=0;
do {
scanf("%lg", &x);
if(x>=0 && x<=1000) {
x = x*100;
x1=(int)x;
x1=x1/100;
sum = sum+x1;
}
else break;
} while(1);
printf("suma = %g\n", sum);
return 0;
}

i za odredene unesene brojeve mi ispisuje rjesenje 95.34, a ako provjeravam u digitronu tamo je rjesenje 95.35..
je li to jako bitna razlika ili ?? -.-''

[size=9][color=#999999]Added after 21 minutes:[/color][/size]

Zadatak 17:
Napisati program koji ´ce uˇcitati ulazni double broj, a zatim ispisati onaj broj koji bi nastao zamjenom cijelog i decimalnog
dijela. Primjerice, ukoliko je ulazni broj bio 75.125, program ´ce ispisati broj 125.75.
Napomena: Moˇzete pretpostaviti da ulazni broj nije ve´ci od 9999 i da nema viˇse od 4 decimale.

#include <stdio.h>
int main(void) {
double x, d, c, c1, br;
int d1, i=0, t, j;
scanf("%lg", &x);
c=(int)x;
d=x-c;
d=d*10000;
d1=(int)d;
while(d1%10==0) d1=d1/10;
t=c;
while(t>0) {
t=t/10;
++i;
}
for(j=1;j<=i;j++) {
c = c/10;
}
br=c+d1;
printf("%g\n", br);
return 0;
}

za neke brojeve ne ispisuje dobro.. moze mala pomoc di je greska?? :oops:
imam pitanje u vezi 9.zadatka..
Zadatak 9:
Napisati program koji ´ce unositi realne brojeve dvostruke preciznosti (double) sve dok se ne unese broj manji od nule ili broj
ve´ci od 1000. Svaki uneseni broj treba zaokruˇziti na drugu decimalu i pridodati ga u sumu. Program treba ispisati konaˇcnu
sumu.

moj kod:

#include <stdio.h>
int main(void) {
double x, x1, sum=0;
do {
scanf("%lg", &x);
if(x>=0 && x⇐1000) {
x = x*100;
x1=(int)x;
x1=x1/100;
sum = sum+x1;
}
else break;
} while(1);
printf("suma = %g\n", sum);
return 0;
}

i za odredene unesene brojeve mi ispisuje rjesenje 95.34, a ako provjeravam u digitronu tamo je rjesenje 95.35..
je li to jako bitna razlika ili ?? -.-''

Added after 21 minutes:

Zadatak 17:
Napisati program koji ´ce uˇcitati ulazni double broj, a zatim ispisati onaj broj koji bi nastao zamjenom cijelog i decimalnog
dijela. Primjerice, ukoliko je ulazni broj bio 75.125, program ´ce ispisati broj 125.75.
Napomena: Moˇzete pretpostaviti da ulazni broj nije ve´ci od 9999 i da nema viˇse od 4 decimale.

#include <stdio.h>
int main(void) {
double x, d, c, c1, br;
int d1, i=0, t, j;
scanf("%lg", &x);
c=(int)x;
d=x-c;
d=d*10000;
d1=(int)d;
while(d1%10==0) d1=d1/10;
t=c;
while(t>0) {
t=t/10;
++i;
}
for(j=1;j⇐i;j++) {
c = c/10;
}
br=c+d1;
printf("%g\n", br);
return 0;
}

za neke brojeve ne ispisuje dobro.. moze mala pomoc di je greska?? Embarassed

[Vrh]
PermutiranoPrase
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
10 = 17 - 7

PostPostano: 13:44 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hmm, čini mi se da ti ne zaokružuješ na drugu decimalu već samo odbacuješ sve decimale iza druge.
Moraš provjeriti koja ti je treća decimala - s (int) (x*1000)%10 nađeš zadnju znamenku tj.treću decimalu. Ako je treća decimala veća ili jednaka 5, onda računaš (int) (x*100+1)/100, a ako nije, onda računaš normalno, (int) x*100/100. (Nadam se da nisam ništ slučajno krivo rekla. :D)

A ovo drugo ti je vjerojatno (nisam proučavala čitav kod) ista stvar koja je već prodiskutirana masovno na zadnjih par stranica.
Hmm, čini mi se da ti ne zaokružuješ na drugu decimalu već samo odbacuješ sve decimale iza druge.
Moraš provjeriti koja ti je treća decimala - s (int) (x*1000)%10 nađeš zadnju znamenku tj.treću decimalu. Ako je treća decimala veća ili jednaka 5, onda računaš (int) (x*100+1)/100, a ako nije, onda računaš normalno, (int) x*100/100. (Nadam se da nisam ništ slučajno krivo rekla. Very Happy)

A ovo drugo ti je vjerojatno (nisam proučavala čitav kod) ista stvar koja je već prodiskutirana masovno na zadnjih par stranica.

[Vrh]
matematičarka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 15:27 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Phoenix"]40. Evo jedan način (možda nije najefikasniji, ali prvi koji mi pada na pamet): broj pohrani u neku pomoćnu varijablu i dijeli ga s bazom sve dok je broj veći od [tex]0[/tex]. Na taj način možeš dobiti prvu znamenku broja i isto tako odrediti na kojoj se poziciji ona nalazi.
Recimo, za broj [tex]38[/tex] odrediš da je prva znamenka ovog broja [tex]1[/tex] i da je ona na četvrtoj poziciji lijevo od decimalne točke ([tex]38 - 12 (ost. 2) - 4 (ost. 0) - 1 (ost. 1) - 0 (ost. 1)[/tex]). Ispiši jedinicu i oduzmi od [tex]38[/tex] broj [tex]1 \cdot 3^3[/tex] (četvrta pozicija - [tex]3^3[/tex]). Ostao ti je broj [tex]11[/tex] koji u bazi [tex]3[/tex] ima zapis [tex]102[/tex] - vidiš da si se riješila prve znamenke!
Ovaj postupak ponavljaj sve dok ne ispišeš sve znamenke, odnosno dok oduzimanjem ne dođeš do nule. :)
[/quote]
Kako oduzeti [tex]1 \cdot 3^3[/tex] kad ne smijemo koristiti math i funkciju pow, a ne znam uvijek koja je to potencija od baze?
Phoenix (napisa):
40. Evo jedan način (možda nije najefikasniji, ali prvi koji mi pada na pamet): broj pohrani u neku pomoćnu varijablu i dijeli ga s bazom sve dok je broj veći od [tex]0[/tex]. Na taj način možeš dobiti prvu znamenku broja i isto tako odrediti na kojoj se poziciji ona nalazi.
Recimo, za broj [tex]38[/tex] odrediš da je prva znamenka ovog broja [tex]1[/tex] i da je ona na četvrtoj poziciji lijevo od decimalne točke ([tex]38 - 12 (ost. 2) - 4 (ost. 0) - 1 (ost. 1) - 0 (ost. 1)[/tex]). Ispiši jedinicu i oduzmi od [tex]38[/tex] broj [tex]1 \cdot 3^3[/tex] (četvrta pozicija - [tex]3^3[/tex]). Ostao ti je broj [tex]11[/tex] koji u bazi [tex]3[/tex] ima zapis [tex]102[/tex] - vidiš da si se riješila prve znamenke!
Ovaj postupak ponavljaj sve dok ne ispišeš sve znamenke, odnosno dok oduzimanjem ne dođeš do nule. Smile

Kako oduzeti [tex]1 \cdot 3^3[/tex] kad ne smijemo koristiti math i funkciju pow, a ne znam uvijek koja je to potencija od baze?

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:37 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Again, predavanje 9 (cak se i zove "potenciranje baze" i obradjeno je s obje grupe). Nije tocno to, ali je itekako primjenjivo: s time nadjes najvecu potrebnu potenciju baze, a u svakom iducem koraku tu potenciju dijelis s [tt]b[/tt].
Again, predavanje 9 (cak se i zove "potenciranje baze" i obradjeno je s obje grupe). Nije tocno to, ali je itekako primjenjivo: s time nadjes najvecu potrebnu potenciju baze, a u svakom iducem koraku tu potenciju dijelis s b.

[Vrh]
BlameGame
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 3

PostPostano: 16:19 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

22. moj opet
probala sam premjestat sum i opet mi ibaci sve brojeve od 1 do k
?? jel ista korektno?

#include <stdio.h>

int main(void) {

int k, i, sum, p = 1;
scanf("%d", &k);

for(i = 1; i < k; i++)
{
sum = 0;
if(i % p == 0)
{
sum += p;
if(sum > i);
printf("%d\n", i);
}
p++;
}

return 0;
}
22. moj opet
probala sam premjestat sum i opet mi ibaci sve brojeve od 1 do k
?? jel ista korektno?

#include <stdio.h>

int main(void) {

int k, i, sum, p = 1;
scanf("%d", &k);

for(i = 1; i < k; i++)
{
sum = 0;
if(i % p == 0)
{
sum += p;
if(sum > i);
printf("%d\n", i);
}
p++;
}

return 0;
}

[Vrh]
matematičarka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 16:32 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[code:1]

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main (void)
{
int n, b, k=0, bmax=1, n1, i, z=0;
scanf("%d %d",&n, &b);
n1=n;
while(n1>0)
{
k++;
n1/=b;
}
for(i=1;i<k;++i)
{
bmax*=b;
}
while(n>0 || k!=0)
{
z=n/bmax;
printf("%d\n", z);
n=n-z*bmax;
bmax/=b;
--k;
}
return 0;
}
Nadam se da je ovo prihvatljivo jer nemam više inspiracije za pokušati išta novo.
Kod:

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main (void)
{
    int n, b, k=0, bmax=1, n1, i, z=0;
    scanf("%d %d",&n, &b);
    n1=n;
    while(n1>0)
    {
        k++;
        n1/=b;
    }
    for(i=1;i<k;++i)
    {
        bmax*=b;
    }
    while(n>0 || k!=0)
    {
        z=n/bmax;
        printf("%d\n", z);
        n=n-z*bmax;
        bmax/=b;
        --k;
    }
    return 0;
}

Nadam se da je ovo prihvatljivo jer nemam više inspiracije za pokušati išta novo.

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 16:37 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uvjet u zadnjoj petlji ne bi trebao ovisiti o [tt]n[/tt], nego o [tt]bmax[/tt]. Ovako, ako imas [tex]n = x b^k[/tex], uvijek ce ti pogubiti zadnjih [tex]k[/tex] znamenaka.

Usput, [tt]for[/tt] je nepotreban i moze se uredno spojiti s while:
[code:1] n1 = n / b;
while(n1 > 0)
{
bmax *= b;
n1 /= b;
}[/code:1]

[b]Edit:[/b] Eh, kad izeditiras kod dok netko pise reply... onda reply ispadne besmislen. :?
Uvjet u zadnjoj petlji ne bi trebao ovisiti o n, nego o bmax. Ovako, ako imas [tex]n = x b^k[/tex], uvijek ce ti pogubiti zadnjih [tex]k[/tex] znamenaka.

Usput, for je nepotreban i moze se uredno spojiti s while:
Kod:
    n1 = n / b;
    while(n1 > 0)
    {
        bmax *= b;
        n1 /= b;
    }

Edit: Eh, kad izeditiras kod dok netko pise reply... onda reply ispadne besmislen. Confused

[Vrh]
matematičarka
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:12 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Uvjet u zadnjoj petlji ne bi trebao ovisiti o [tt]n[/tt], nego o [tt]bmax[/tt]. Ovako, ako imas [tex]n = x b^k[/tex], uvijek ce ti pogubiti zadnjih [tex]k[/tex] znamenaka.

Usput, [tt]for[/tt] je nepotreban i moze se uredno spojiti s while:
[code:1] n1 = n / b;
while(n1 > 0)
{
bmax *= b;
n1 /= b;

[b]Edit:[/b] Eh, kad izeditiras kod dok netko pise reply... onda reply ispadne besmislen. :?[/quote]
nema veze. ovo je puno elegantnije od mojeg "namiještanja". Hvala na pomoći i strpljenju. :D
vsego (napisa):
Uvjet u zadnjoj petlji ne bi trebao ovisiti o n, nego o bmax. Ovako, ako imas [tex]n = x b^k[/tex], uvijek ce ti pogubiti zadnjih [tex]k[/tex] znamenaka.

Usput, for je nepotreban i moze se uredno spojiti s while:
Kod:
    n1 = n / b;
    while(n1 > 0)
    {
        bmax *= b;
        n1 /= b;
    }

Edit: Eh, kad izeditiras kod dok netko pise reply... onda reply ispadne besmislen. Confused

nema veze. ovo je puno elegantnije od mojeg "namiještanja". Hvala na pomoći i strpljenju. Very Happy

[Vrh]
Vishykc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 17 - 12

PostPostano: 18:34 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dobra večer! Molim pomoć oko 40. zadatka. Čini mi se da imam dobru ideju, samo ne ide realizacija. Naime, uzmem broj u bazi 10 i bazu 3 npr. Ostatak pri dijeljenju s 3 je znamenka koju tražim i želim ju ispisati a ispred nje dodavati slijedeće znamenke. Probal sam s \b, ali očito onda iduću znamenku napiše preko ove... Evo kratki kodić

#include <stdio.h>

int main(void){
int n, b, znamb;

printf("Upisite bazu broja (b <= 10): "); scanf("%d", &b);
printf("Unesite prirodan broj u bazi 10: "); scanf("%d", &n);

while (n > 0){
znamb = znamb % b;
printf(" %d\b", znamb);
n /= b;
}
return 0;
}
Dobra večer! Molim pomoć oko 40. zadatka. Čini mi se da imam dobru ideju, samo ne ide realizacija. Naime, uzmem broj u bazi 10 i bazu 3 npr. Ostatak pri dijeljenju s 3 je znamenka koju tražim i želim ju ispisati a ispred nje dodavati slijedeće znamenke. Probal sam s \b, ali očito onda iduću znamenku napiše preko ove... Evo kratki kodić

#include <stdio.h>

int main(void){
int n, b, znamb;

while (n > 0){
znamb = znamb % b;
printf(" %d\b", znamb);
n /= b;
}
return 0;
}

Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 18:50 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Dečki, mislim da sam napokon riješio "hrvatsku matricu". :P
Valja li? Ako ne, onda mi hintovi ne pomažu i može li mi onda netko konkretno riješiti zadatak? :P
[code:1]#include<stdio.h>
int main(void)
{
int n,m,i,j,a,b,ODGOVOR=1;
scanf("%d %d",&m,&n);

for ( i=0; i<m; i++)
{
for ( j=0; j<n; j++ )
{
if ( i==0 && j==0 ) scanf("%d",&a);
else
{
scanf("%d",&b);
if ( (i+j)%2==1 && b==a ) ODGOVOR=0;
}
}
}
if (ODGOVOR) printf("DA");
else printf("NE");
return 0;
Dečki, mislim da sam napokon riješio "hrvatsku matricu". Razz
Valja li? Ako ne, onda mi hintovi ne pomažu i može li mi onda netko konkretno riješiti zadatak? Razz
Kod:
#include<stdio.h>
int main(void)
{
    int n,m,i,j,a,b,ODGOVOR=1;
    scanf("%d %d",&m,&n);

for ( i=0; i<m; i++)
    {
        for ( j=0; j<n; j++ )
        {
            if ( i==0 && j==0 ) scanf("%d",&a);
            else
            {
                scanf("%d",&b);
                if ( (i+j)%2==1 && b==a ) ODGOVOR=0;
            }
        }
    }
    if (ODGOVOR) printf("DA");
    else printf("NE");
    return 0;
}

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 18:54 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Zenon:

[code:1]$2 2
1 0
0 0
DA[/code:1]

Na dobrom si putu, ali provjeravas samo [tt]a == b[/tt] kad bi morali biti razliciti. A sto je s provjerom [tt]a != b[/tt] kad bi trebali biti jednaki?
@Zenon:

Kod:
$2 2
1 0
0 0
DA

Na dobrom si putu, ali provjeravas samo a == b kad bi morali biti razliciti. A sto je s provjerom a != b kad bi trebali biti jednaki?

[Vrh]
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 8

PostPostano: 18:55 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vishykc"]Dobra večer! Molim pomoć oko 40. zadatka. Čini mi se da imam dobru ideju, samo ne ide realizacija. Naime, uzmem broj u bazi 10 i bazu 3 npr. Ostatak pri dijeljenju s 3 je znamenka koju tražim i želim ju ispisati a ispred nje dodavati slijedeće znamenke. Probal sam s \b, ali očito onda iduću znamenku napiše preko ove... Evo kratki kodić

#include <stdio.h>

int main(void){
int n, b, znamb,[b]p=1[/b];

while (n > 0){
znamb = [b]znamb[/b] % b; //zašto znamb,valjda n
printf(" %d[b]\b[/b]", znamb); //da toga nema ispisalo 201[b]1[/b],ali se svaki put vraćaš unatrag i brišeš,pa ti ostane samo 1

n /= b;
}
return 0;
}[/quote]

evo i dio mog koda koji sam ja stavila u while petlju
z+=(n%b)*p;
p*=10;
n=n/b;
Vishykc (napisa):

#include <stdio.h>

int main(void){
int n, b, znamb,p=1;

printf("Upisite bazu broja (b ⇐ 10): "); scanf("%d", &b);

while (n > 0){
znamb = znamb % b; //zašto znamb,valjda n
printf(" %d\b", znamb); //da toga nema ispisalo 2011,ali se svaki put vraćaš unatrag i brišeš,pa ti ostane samo 1

n /= b;
}
return 0;
}

z+=(n%b)*p;
p*=10;
n=n/b;

[Vrh]
matkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 36 - 2

PostPostano: 19:08 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="anamarie"][quote="Vishykc"]Dobra večer! Molim pomoć oko 40. zadatka. Čini mi se da imam dobru ideju, samo ne ide realizacija. Naime, uzmem broj u bazi 10 i bazu 3 npr. Ostatak pri dijeljenju s 3 je znamenka koju tražim i želim ju ispisati a ispred nje dodavati slijedeće znamenke. Probal sam s \b, ali očito onda iduću znamenku napiše preko ove... Evo kratki kodić

#include <stdio.h>

int main(void){

while (n > 0){
printf(" %d[b]\b[/b]", znamb); //da toga nema ispisalo 201[b]1[/b],ali se svaki put vraćaš unatrag i brišeš,pa ti ostane samo 1

n /= b;
}
return 0;
}[/quote]

z+=(n%b)*p;
p*=10;
n=n/b;[/quote]

Dakako kod ovog rješenja, z isto mora na početku biti deklariran i inicijaliziran na nulu.
No i ovo rješenje nije baš neko. Npr, kad bi bilo n=2048 i b=2, tvoj z bi bio otprilike 100 miljardi i to ne bi stalo u int, tj. dobije se krivo rješenje.

Hint: [spoiler]u neku varijablu x spremi vrijednost broja koji se piše obratnim redoslijedom od broja n u bazi b, a zatim mu ispiši znamenku po znamenku.
(npr. n=38, b=2 -> x=58 (jer se je njegov zapis 2011 u bazi 3) -> tom broju znamo ispisati znamenke počevši od desne)
(takvo nešto se radilo u zadatku 32, mislim...) [/spoiler]
anamarie (napisa):
Vishykc (napisa):

#include <stdio.h>

int main(void){
int n, b, znamb,p=1;

while (n > 0){
printf(" %d\b", znamb); //da toga nema ispisalo 2011,ali se svaki put vraćaš unatrag i brišeš,pa ti ostane samo 1

n /= b;
}
return 0;
}

z+=(n%b)*p;
p*=10;
n=n/b;

Dakako kod ovog rješenja, z isto mora na početku biti deklariran i inicijaliziran na nulu.
No i ovo rješenje nije baš neko. Npr, kad bi bilo n=2048 i b=2, tvoj z bi bio otprilike 100 miljardi i to ne bi stalo u int, tj. dobije se krivo rješenje.

Hint:
Spoiler [hidden; click to show]:

[Vrh]
Vishykc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 17 - 12

PostPostano: 19:27 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

A jel se može realizirati moja ideja s dosadašnjim poznavanjem obrađenog gradiva?
A jel se može realizirati moja ideja s dosadašnjim poznavanjem obrađenog gradiva?

logikaus
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 0

PostPostano: 19:29 ned, 20. 11. 2011    Naslov: zadatak 41 Citirajte i odgovorite

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>

int main ()
{
double n,d=0,f;
int a=0,br=0,c=0,i,j,dec=0;
scanf("%lg",&n);
a=int(n);
printf("%f-%d=%f je\n",n,a,(n-a));
f=(n-a)*10000;
printf("f=%lg \n",f);
dec=int(f);
printf("dec odma na pocetku je je dec=%d \n",dec);
if ((dec>0) && ((dec%10)==0))
{
while ((dec%10)==0)
{
dec=dec/10;
}
}
printf("prije a dec=%d \n",dec);
for (i=0;a!=0;i++)
{
br=(a%10)*pow(10,(3-i))+br;
if ((a/10)==0)
{
d=pow(10,(3-i));
c=int(d);
br=br/c;
}
a=a/10;
printf("broj %d \n", i);
system("pause");
}
a=dec;
dec=0;
for (i=0;a!=0;i++)
{
dec=(a%10)*pow(10,(3-i))+dec;
if ((a/10)==0)
{
d=pow(10,(3-i));
c=int(d);
dec=dec/c;
}
a=a/10;
printf("broj %d, a dec=%d \n", i,dec);
system("pause");

}
printf("znamenke su %4d.%d ",dec,br);
system("pause");
return 0;
}

za neke brojeve dobivam tocan rezultat, a za neke ne..
kod ne radi npr. za 1222.3454 a za neke druge radi najnormalnije ^^
pretpostavljam da je problem u ovom redu: f=(n-a)*10000;
ali ne znam to popraviti...
pa ako ne'ko zna, molim za pomoc ili mi mozete dati svoj kod da vidim kako ste vi rjesili, hvala =)
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>

int main ()
{
double n,d=0,f;
int a=0,br=0,c=0,i,j,dec=0;
scanf("%lg",&n);
a=int(n);
printf("%f-%d=%f je\n",n,a,(n-a));
f=(n-a)*10000;
printf("f=%lg \n",f);
dec=int(f);
printf("dec odma na pocetku je je dec=%d \n",dec);
if ((dec>0) && ((dec%10)==0))
{
while ((dec%10)==0)
{
dec=dec/10;
}
}
printf("prije a dec=%d \n",dec);
for (i=0;a!=0;i++)
{
br=(a%10)*pow(10,(3-i))+br;
if ((a/10)==0)
{
d=pow(10,(3-i));
c=int(d);
br=br/c;
}
a=a/10;
printf("broj %d \n", i);
system("pause");
}
a=dec;
dec=0;
for (i=0;a!=0;i++)
{
dec=(a%10)*pow(10,(3-i))+dec;
if ((a/10)==0)
{
d=pow(10,(3-i));
c=int(d);
dec=dec/c;
}
a=a/10;
printf("broj %d, a dec=%d \n", i,dec);
system("pause");

}
printf("znamenke su %4d.%d ",dec,br);
system("pause");
return 0;
}

za neke brojeve dobivam tocan rezultat, a za neke ne..
kod ne radi npr. za 1222.3454 a za neke druge radi najnormalnije ^^
pretpostavljam da je problem u ovom redu: f=(n-a)*10000;
ali ne znam to popraviti...
pa ako ne'ko zna, molim za pomoc ili mi mozete dati svoj kod da vidim kako ste vi rjesili, hvala =)

[Vrh]
matkec
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

34 = 36 - 2

PostPostano: 19:41 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Vishykc"]A jel se može realizirati moja ideja s dosadašnjim poznavanjem obrađenog gradiva?[/quote]

Ja bi u tom slučaju koristio \r umjesto \b.
(naredba za vrećenje na početak reda).
\b nije logično koristiti jer obriše ono što pišeš.

Dakle, prvo bih prebrojao koliko će znamenaka imati zapis broja n u bazi b.
Zatim bih (ako npr ima 5 znamenaka) radio sljedeće:
>ispiši 4 prazna mjesta; (najlakše s malom for petljom)
>printf("%d\r", n%b);
>n/=b;
i sve to ubacio u petlju tako da ispisuješ sve manje i manje praznih mjesta.

Oprez: Kad izračunaš koliko n ima znamenaka u bazi b, n ćeš "uništiti". Spremi ga u neku pomoćnu varijablu da možeš s njime opet baratati.
Vishykc (napisa):

Ja bi u tom slučaju koristio \r umjesto \b.
(naredba za vrećenje na početak reda).
\b nije logično koristiti jer obriše ono što pišeš.

Dakle, prvo bih prebrojao koliko će znamenaka imati zapis broja n u bazi b.
Zatim bih (ako npr ima 5 znamenaka) radio sljedeće:
>ispiši 4 prazna mjesta; (najlakše s malom for petljom)
>printf("%d\r", n%b);
>n/=b;
i sve to ubacio u petlju tako da ispisuješ sve manje i manje praznih mjesta.

Oprez: Kad izračunaš koliko n ima znamenaka u bazi b, n ćeš "uništiti". Spremi ga u neku pomoćnu varijablu da možeš s njime opet baratati.

[Vrh]
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 8

PostPostano: 19:44 ned, 20. 11. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="matkec"][quote="anamarie"][quote="Vishykc"]Dobra večer! Molim pomoć oko 40. zadatka. Čini mi se da imam dobru ideju, samo ne ide realizacija. Naime, uzmem broj u bazi 10 i bazu 3 npr. Ostatak pri dijeljenju s 3 je znamenka koju tražim i želim ju ispisati a ispred nje dodavati slijedeće znamenke. Probal sam s \b, ali očito onda iduću znamenku napiše preko ove... Evo kratki kodić

#include <stdio.h>

int main(void){

while (n > 0){

n /= b;
}
return 0;
}[/quote]

z+=(n%b)*p;
p*=10;
n=n/b;[/quote]

Hint: [spoiler]u neku varijablu x spremi vrijednost broja koji se piše obratnim redoslijedom od broja n u bazi b, a zatim mu ispiši znamenku po znamenku.
(npr. n=38, b=2 -> x=58 (jer se je njegov zapis 2011 u bazi 3) -> tom broju znamo ispisati znamenke počevši od desne)
(takvo nešto se radilo u zadatku 32, mislim...) [/spoiler][/quote]

Hvala ti,mislila sam da mi je zadatak točan,ne bih to nikad skužila!
matkec (napisa):
anamarie (napisa):
Vishykc (napisa):

#include <stdio.h>

int main(void){
int n, b, znamb,p=1;

while (n > 0){

n /= b;
}
return 0;
}

z+=(n%b)*p;
p*=10;
n=n/b;

Hint:
Spoiler [hidden; click to show]:

Hvala ti,mislila sam da mi je zadatak točan,ne bih to nikad skužila!

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 17, 18, 19  Sljedeće
Stranica 12 / 19.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum