Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

DZ 4 i 5 (zadatak)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Shaman
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 9 - 4

PostPostano: 14:54 sub, 24. 12. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

k, hvala
k, hvala

Jurinho
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-16 = 10 - 26

PostPostano: 23:41 pon, 26. 12. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

kako je to lijepo sročeno hahahahahaha sorry morao sam,jer mi je smješno..hahahaha

/*Napišite program koji učitava prirodni broj n<71, te niz od n prirodnih brojeva. Program treba (u originalnom poretku) bez zadnje znamenke ispisati one[b] broje je zadnja znamenla[/b] jednaka 8. Ako takvih brojeva nema, program ne smije ništa ispisati. Ispisane brojeve odvojite razmacima. */ :oops!: :ctebo:

:merrychristmas:
kako je to lijepo sročeno hahahahahaha sorry morao sam,jer mi je smješno..hahahaha

/*Napišite program koji učitava prirodni broj n<71, te niz od n prirodnih brojeva. Program treba (u originalnom poretku) bez zadnje znamenke ispisati one broje je zadnja znamenla jednaka 8. Ako takvih brojeva nema, program ne smije ništa ispisati. Ispisane brojeve odvojite razmacima. */ Oops! Ctebo

Merry Christmas

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
sasha.f
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 0:56 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

što se tiče 4. zadaće, zapela sam na ovom zadatku pa ako je netko voljan pogledati? :)
Napišite program koji učitava prirodni broj n<131, te niz od n cijelih brojeva. Program treba pronaći najveći element niza djeljiv s 5, te u originalnom poretku ispisati indekse onih elementa niza kojima je prva znamenka jedna od znamenki pronađenog maksimuma.
Ako traženi maksimum ne postoji, program ne smije ništa ispisati. Ispisane brojeve odvojite razmacima.

[code:1]int main(void)
{
int x[131];
int n, i, max, znam, p;
do
{
scanf("%d", &n);
}
while(n<0 || n>=131);
for(i=0; i<n; i++)
{
scanf("%d", &x[i]);
}
for(i=0; i<n; i++)
{
if(x[i]%5==0)
{
max=x[i];
break;
}
}
for(i=0; i<n; i++)
{
if(x[i]%5==0)
{
if(x[i]>max)
max=x[i];
}
}
for(i=0; i<n; i++)
{
if(x[i]<0)
x[1]=-x[1];
while(x[i]>0)
{
p=x[i]%10;
x[i]=x[i]/10;
}
while(max>0)
{
znam=max%10;
if(znam==x[i])
{
printf("%d", i);
}
max=max/10;
}
}
return 0;
}
[/code:1]
što se tiče 4. zadaće, zapela sam na ovom zadatku pa ako je netko voljan pogledati? Smile
Napišite program koji učitava prirodni broj n<131, te niz od n cijelih brojeva. Program treba pronaći najveći element niza djeljiv s 5, te u originalnom poretku ispisati indekse onih elementa niza kojima je prva znamenka jedna od znamenki pronađenog maksimuma.
Ako traženi maksimum ne postoji, program ne smije ništa ispisati. Ispisane brojeve odvojite razmacima.

Kod:
int main(void)
{
    int x[131];
    int n, i, max, znam, p;
    do
    {
        scanf("%d", &n);
    }
    while(n<0 || n>=131);
    for(i=0; i<n; i++)
    {
        scanf("%d", &x[i]);
    }
    for(i=0; i<n; i++)
    {
        if(x[i]%5==0)
        {
            max=x[i];
            break;
        }
    }
    for(i=0; i<n; i++)
    {
        if(x[i]%5==0)
        {
        if(x[i]>max)
         max=x[i];
        }
    }
    for(i=0; i<n; i++)
    {
        if(x[i]<0)
        x[1]=-x[1];
        while(x[i]>0)
        {
            p=x[i]%10;
            x[i]=x[i]/10;
        }
    while(max>0)
    {
        znam=max%10;
            if(znam==x[i])
            {
                printf("%d", i);
            }
        max=max/10;
    }
    }
    return 0;
}

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 2:27 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bilo bi zgodno da si navela i za koje brojeve ne radi.

Ovo mi je sumnjivo: [tt]x[[color=red]1[/color]]=-x[[color=red]1[/color]];[/tt]

Koliki je [tt]max[/tt] ako niti jedan broj nije djeljiv s 5?

Sto se desi u zadnjoj while-petlji ako su svi manji od nule?

Sto se desi s [tt]max[/tt] nakon prvog izvodjenja zadnje for-petlje?

I, za kraj, ako neki [tt]x[/tt] ima vise znamenki koje odgovaraju uvjetu, program ce ga vise puta ispisati (umjesto samo jednom).
Bilo bi zgodno da si navela i za koje brojeve ne radi.

Ovo mi je sumnjivo: x[1]=-x[1];

Koliki je max ako niti jedan broj nije djeljiv s 5?

Sto se desi u zadnjoj while-petlji ako su svi manji od nule?

Sto se desi s max nakon prvog izvodjenja zadnje for-petlje?

I, za kraj, ako neki x ima vise znamenki koje odgovaraju uvjetu, program ce ga vise puta ispisati (umjesto samo jednom).

[Vrh]
sasha.f
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 11:16 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

nisam ni poslala taj zadatak jer vidim da ne valja a nikako odgonetnut što trebam promjeniti, pogledat ću sad.. hvala! :) evo, poslala sam treći i netočno je za brojeve: 1 i 3664. ne razumijem zašto. meni ispada rezultat: 1. zar ne bi tako trebalo biti? isto tako i za četvrti zadatak (gotovo su jednaki samo što se u njemu traži suma indeksa parnih elemenata, a indeksi počinju od nule zar ne? i onda ako je prvi element paran njegov indeks je 0?).
zad 3:
Napišite program koji učitava prirodni broj n≤17, te niz od n cijelih brojeva. Program treba ispisati sumu zadnjih 9 neparnih elemenata niza.
Ako neparnih brojeva ima manje od 9, ispišite sumu svih neparnih. Ako neparnih brojeva uopće nema u nizu, ispišite 0.

[code:1]int main(void)
{
int x[17];
int n, i, b, suma;
do
{
scanf("%d", &n);
}
while(n<0 || n>17);
for(i=0; i<n; i++)
{
scanf("%d", &x[i]);
}
b=0;
suma=0;
for(i=n-1; i>=0; --i)
{
if(x[i]%2!=0)
{
b++;
suma=suma+x[i];
}
if(b==9)
break;
}
if(b==9)
printf("%d", suma);
if(b<9)
printf("%d", suma);
if(b==0)
printf("0");
return 0;
}[/code:1]
nisam ni poslala taj zadatak jer vidim da ne valja a nikako odgonetnut što trebam promjeniti, pogledat ću sad.. hvala! Smile evo, poslala sam treći i netočno je za brojeve: 1 i 3664. ne razumijem zašto. meni ispada rezultat: 1. zar ne bi tako trebalo biti? isto tako i za četvrti zadatak (gotovo su jednaki samo što se u njemu traži suma indeksa parnih elemenata, a indeksi počinju od nule zar ne? i onda ako je prvi element paran njegov indeks je 0?).
zad 3:
Napišite program koji učitava prirodni broj n≤17, te niz od n cijelih brojeva. Program treba ispisati sumu zadnjih 9 neparnih elemenata niza.
Ako neparnih brojeva ima manje od 9, ispišite sumu svih neparnih. Ako neparnih brojeva uopće nema u nizu, ispišite 0.

Kod:
int main(void)
{
    int x[17];
    int n, i, b, suma;
    do
    {
        scanf("%d", &n);
    }
    while(n<0 || n>17);
    for(i=0; i<n; i++)
    {
        scanf("%d", &x[i]);
    }
    b=0;
    suma=0;
    for(i=n-1; i>=0; --i)
    {
        if(x[i]%2!=0)
        {
            b++;
            suma=suma+x[i];
        }
        if(b==9)
        break;
    }
    if(b==9)
    printf("%d", suma);
    if(b<9)
    printf("%d", suma);
    if(b==0)
    printf("0");
    return 0;
}

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 11:31 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za niz duljine 1 koji sadrzi samo jedan paran broj, tvoj program ispisuje [tt]00[/tt], umjesto [tt]0[/tt]. Cemu one brljaze s ispisom na kraju? Zasto jednostavno ne ispises koliko je [tt]suma[/tt] i mir?
Za niz duljine 1 koji sadrzi samo jedan paran broj, tvoj program ispisuje 00, umjesto 0. Cemu one brljaze s ispisom na kraju? Zasto jednostavno ne ispises koliko je suma i mir?

[Vrh]
sasha.f
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 11:41 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

aha, ja sam shvatila da je n=2, a elementi niza su: 1 i 3664 pa je 1 jedini neparan broj. ispravila sam.. hvala još jednom :)
aha, ja sam shvatila da je n=2, a elementi niza su: 1 i 3664 pa je 1 jedini neparan broj. ispravila sam.. hvala još jednom Smile

[Vrh]
eikosan
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 20:48 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može li mi itko reći što ne valja u ovom programu jer nikako ne uspijevam naći grešku..?

Zadatak:
Napišite program koji učitava cijeli broj n, te ispisuje sumu svih prostih djelitelja (uvažavajući kratnost) svih cijelih brojeva različitih od nule koji se nalaze između n i 40 (uključivo).

[code:1]#include <stdio.h>
int main (void)
{
int n,i,j,k,prost=1,suma2=0,suma=0,suma3=0;
scanf("%d", &n);
for (i=n; i<=40; ++i)
{
suma3+=suma2;
suma2=0;
for (j=2; j<=i; ++j)
{
suma2+=suma;
suma=0;
if (i%j==0)
{
prost=1;
if ((j!=2) && (j!=3))
{
for (k=2; k<=j/2; ++k)
{
if(j%k==0)
{
prost=0;
}
}
}

if (prost==1)
suma+=j;
}
}

}
suma3+=suma2;
printf("%d", suma3);
return 0;
}

Molim pomoć. :(
Može li mi itko reći što ne valja u ovom programu jer nikako ne uspijevam naći grešku..?

Zadatak:
Napišite program koji učitava cijeli broj n, te ispisuje sumu svih prostih djelitelja (uvažavajući kratnost) svih cijelih brojeva različitih od nule koji se nalaze između n i 40 (uključivo).

Kod:
#include <stdio.h>
int main (void)
{
    int n,i,j,k,prost=1,suma2=0,suma=0,suma3=0;
    scanf("%d", &n);
    for (i=n; i<=40; ++i)
    {
        suma3+=suma2;
        suma2=0;
        for (j=2; j<=i; ++j)
        {
            suma2+=suma;
            suma=0;
            if (i%j==0)
            {
                prost=1;
                if ((j!=2) && (j!=3))
                {
                    for (k=2; k<=j/2; ++k)
                    {
                        if(j%k==0)
                        {
                            prost=0;
                        }
                    }
                }

if (prost==1)
                suma+=j;
            }
        }

}
    suma3+=suma2;
    printf("%d", suma3);
    return 0;
}

Molim pomoć. Sad

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 21:26 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako na prvi pogled mi se cini da ti ne pazis na slucaj kada je [tt]n[/tt] < 0.

EDIT: I ne uvazavas kratnost, npr. za broj 8 = 2 * 2 * 2, trebas dodati 6 u sumu.

P.S. Postoji efikasniji (i jednostavniji) algoritam za pronaci proste djelitelje nekog broja.

[size=9][color=#999999]Added after 17 minutes:[/color][/size]

U slucaju da te zanima taj algoritam:

Pseudokod:
[code:1]
prosti_faktori (p)
t = p
za svaki i od 2 do sqrt(t)
dok je t djeljiv s i
i je prosti faktor od p
t = t / i

ako t nije 1
t je prosti faktor od p

Ovako na prvi pogled mi se cini da ti ne pazis na slucaj kada je n < 0.

EDIT: I ne uvazavas kratnost, npr. za broj 8 = 2 * 2 * 2, trebas dodati 6 u sumu.

P.S. Postoji efikasniji (i jednostavniji) algoritam za pronaci proste djelitelje nekog broja.

Added after 17 minutes:

U slucaju da te zanima taj algoritam:

Pseudokod:
Kod:

prosti_faktori (p)
    t = p
    za svaki i od 2 do sqrt(t)
        dok je t djeljiv s i
            i je prosti faktor od p
            t = t / i

ako t nije 1
        t je prosti faktor od p

Zadnja promjena: gflegar; 10:51 sub, 7. 1. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 23:33 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

A sto ako je [tt]n[/tt] > 40? Pise "izmedju", dakle bez prejudiciranja koji od ta dva broja je veci.

Ovja prethodni algoritam, molim ne tako. Umjesto "za svaki [tt]i[/tt] od 2 do [tt]sqrt(t)[/tt]", bolje je "dok je [tt]t[/tt] > 1" i na kraju bez onog "[tt]t[/tt] je prosti faktor od [tt]p[/tt]".
A sto ako je n > 40? Pise "izmedju", dakle bez prejudiciranja koji od ta dva broja je veci.

Ovja prethodni algoritam, molim ne tako. Umjesto "za svaki i od 2 do sqrt(t)", bolje je "dok je t > 1" i na kraju bez onog "t je prosti faktor od p".

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 10:05 sub, 7. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Ovja prethodni algoritam, molim ne tako. Umjesto "za svaki [tt]i[/tt] od 2 do [tt]sqrt(t)[/tt]", bolje je "dok je [tt]t[/tt] > 1" i na kraju bez onog "[tt]t[/tt] je prosti faktor od [tt]p[/tt]".[/quote]

Zasto? Moje je brze :P

EDIT: Sad skuzio gresku u algoritmu, ispravljeno :P
vsego (napisa):
Ovja prethodni algoritam, molim ne tako. Umjesto "za svaki i od 2 do sqrt(t)", bolje je "dok je t > 1" i na kraju bez onog "t je prosti faktor od p".

Zasto? Moje je brze Razz

EDIT: Sad skuzio gresku u algoritmu, ispravljeno Razz
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 12:45 sub, 7. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gflegar"]Zasto? Moje je brze :P[/quote]

1. Manje je intuitivno, pa riskiras da se student koji to koristi pogubi.

2. Treba pazljivo implementirati. I.e., ako ostavis ovako, racunas korijen u svakom koraku, sto uvodi poprilicnu sumnju u to da je brze. Dakle, mozes:
2.1. Umjesto korijena prijeci na [tt]i * i <= t[/tt], pa imas dodatno mnozenje u svakom koraku (i problem s overflowom) ili
2.2. Cacheirati vrijednost korijena (u nadi da sam korijen, sto je realna aritmetika u rjesavanju cjelobrojnog problema) nece nista zbrljati.
Primijeti da taj korijen moras racunati barem za svaki prosti faktor broja. Tom sporom operacijom se pokusavas rijesiti inkrementa za 1, sto je implementirano direktno u procesoru (kao procesorska naredba).
2.3. Hibrid 2.1 i 2.2, no ostaje ti problem overflowa, a i gubi se potencijalno ubrzanje za brojeve kojima je [tex]p_{k-1}[/tex] puno manji od [tex]p_k[/tex].

3. Sigurno nece biti brze za brojeve oblika [tex]x = p_1^{k_1} \cdot p_2^{k_2} \cdot \dots \cdot p_n^{k_n}[/tex], [tex]p_1 < p_2 < \dots < p_n[/tex], [tex]p_i[/tex] prosti, [tex]k_n \in \mathbb{N} \setminus \{1\}[/tex]. Dapace, za takve brojeve ce biti sporije, zbog dodatnog racunanja oko uvjeta petlje.
To znaci da ostaje usporediti potencijalni dobitak za brojeve kojima je [tex]k_n = 1[/tex] s gubitkom koji imas na svim brojevima.

Da zakljucim: ne tvrdim da nisi u pravu, no imam ozbiljne sumnje oko toga. Znas li dokazati da je prosjecno brze i tako opravdati solidno kompliciranje koda?
gflegar (napisa):
Zasto? Moje je brze Razz

2. Treba pazljivo implementirati. I.e., ako ostavis ovako, racunas korijen u svakom koraku, sto uvodi poprilicnu sumnju u to da je brze. Dakle, mozes:
2.1. Umjesto korijena prijeci na i * i ⇐ t, pa imas dodatno mnozenje u svakom koraku (i problem s overflowom) ili
2.2. Cacheirati vrijednost korijena (u nadi da sam korijen, sto je realna aritmetika u rjesavanju cjelobrojnog problema) nece nista zbrljati.
Primijeti da taj korijen moras racunati barem za svaki prosti faktor broja. Tom sporom operacijom se pokusavas rijesiti inkrementa za 1, sto je implementirano direktno u procesoru (kao procesorska naredba).
2.3. Hibrid 2.1 i 2.2, no ostaje ti problem overflowa, a i gubi se potencijalno ubrzanje za brojeve kojima je [tex]p_{k-1}[/tex] puno manji od [tex]p_k[/tex].

3. Sigurno nece biti brze za brojeve oblika [tex]x = p_1^{k_1} \cdot p_2^{k_2} \cdot \dots \cdot p_n^{k_n}[/tex], [tex]p_1 < p_2 < \dots < p_n[/tex], [tex]p_i[/tex] prosti, [tex]k_n \in \mathbb{N} \setminus \{1\}[/tex]. Dapace, za takve brojeve ce biti sporije, zbog dodatnog racunanja oko uvjeta petlje.
To znaci da ostaje usporediti potencijalni dobitak za brojeve kojima je [tex]k_n = 1[/tex] s gubitkom koji imas na svim brojevima.

Da zakljucim: ne tvrdim da nisi u pravu, no imam ozbiljne sumnje oko toga. Znas li dokazati da je prosjecno brze i tako opravdati solidno kompliciranje koda?

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 13:55 sub, 7. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]1. Manje je intuitivno, pa riskiras da se student koji to koristi pogubi.
[/quote]
Zato sam i to napisao "u slucaju da te zanima taj algoritam", ne kao algoritam koji bi se trebao koristiti nego vise kao "za one koji zele znati vise".

[quote="vsego"]
2.1. Umjesto korijena prijeci na [tt]i * i <= t[/tt], pa imas dodatno mnozenje u svakom koraku (i problem s overflowom) ili
[/quote]
Ovo gore je [b]pseudokod[/b], tj. napisao sam tako da bude razumljivije. U ovom zadatku se najbolje odluciti za varijantu 2.1. Dodatno mnozenje nije neki veliki problem jer samo malo poveca konstantu kod slozenosti, a u zivotnom vijeku osobe koja pokrene program nece doci do owerflowa.

[quote="vsego"]
[/quote]

Gubitak kod brojeva takvog tipa je zanemariv. Neznam tocno izracunati slozenost svojeg algoritma, ali dobra gornja medja je [tex]\sqrt n[/tex], dok vas algoritam radi u [tex]n[/tex] u najgorem slucaju. Stovise, moj algoritam je u nekim slucajevima sporiji ali samo zbog te konstante, sto se, citiram "rjesava kupnjom brzeg racunala".

[quote="vsego"]Da zakljucim: ne tvrdim da nisi u pravu, no imam ozbiljne sumnje oko toga. Znas li dokazati da je prosjecno brze i tako opravdati solidno kompliciranje koda?[/quote]

Lijepa stvar kod programiranja je ta da se ne mora uvijek matematicki dokazati sto je prosjcno brze jer mozemo jednostavno provjeriti :D

Ovo su 2 koda koja racunaju sumu svih prostih djlitelja (uvazavajuci kratnost) svih prostih brojeva do [b]N[/b].

ovaj koristi moj algoritam:

long suma_prostih(int n){
long sol = 0;
int i;
for (i = 2; i * i <= n; ++i) {
while (n % i == 0) {
sol += i;
n /= i;
}
}

if (n == 1) n = 0;

return sol + n;
}

int main(void){
int n;

scanf("%d", &n);

long sol = 0;

int i;
for (i = 2; i <= n; ++i) {
sol += suma_prostih(i);
}

printf("%ld\n", sol);
return 0;

a ovaj vas:

long sol = 0;
int i = 2;
while (n > 1) {
while (n % i == 0) {
sol += i;
n /= i;
}
++i;
}

return sol;
}

int main(void){
int n;

scanf("%d", &n);

long sol = 0;

int i;
sol += suma_prostih(i);
}

printf("%ld\n", sol);
return 0;

a ovo su rezultati testiranja na nekoliko brojeva:
[code:1]goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ cat > tp.in.1
1000
^C
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ cat > tp.in.2
10000
^C
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ cat > tp.in.3
100000
^C
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ cat > tp.in.4
1000000
^C
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_ja < tp.in.1
142707

real 0m0.003s
user 0m0.000s
sys 0m0.000s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_sego < tp.in.1
142707

real 0m0.005s
user 0m0.008s
sys 0m0.000s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_ja < tp.in.2
10243046

real 0m0.009s
user 0m0.004s
sys 0m0.004s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_sego < tp.in.2
10243046

real 0m0.061s
user 0m0.060s
sys 0m0.000s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_ja < tp.in.3
795571828

real 0m0.048s
user 0m0.044s
sys 0m0.000s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_sego < tp.in.3
795571828

real 0m3.895s
user 0m3.884s
sys 0m0.004s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_ja < tp.in.4
64989338772

real 0m0.955s
user 0m0.952s
sys 0m0.004s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_sego < tp.in.4
64989338772

real 5m18.612s
user 5m18.164s
sys 0m0.000s

[b]Testirano na 64-bitnom Ubuntu 11.10,
Procesor: Intel® Core™ i7-2630QM CPU @ 2.00GHz × 8[/b]

Meni se ovo ponasa "ocekivano", vas algoritam ima slozenost (nemojte me loviti za rijec, to je slozenost "otprilike") [tex]n^2[/tex] a moj [tex]n \sqrt n[/tex],
vsego (napisa):

Zato sam i to napisao "u slucaju da te zanima taj algoritam", ne kao algoritam koji bi se trebao koristiti nego vise kao "za one koji zele znati vise".

vsego (napisa):

2.1. Umjesto korijena prijeci na i * i ⇐ t, pa imas dodatno mnozenje u svakom koraku (i problem s overflowom) ili

Ovo gore je pseudokod, tj. napisao sam tako da bude razumljivije. U ovom zadatku se najbolje odluciti za varijantu 2.1. Dodatno mnozenje nije neki veliki problem jer samo malo poveca konstantu kod slozenosti, a u zivotnom vijeku osobe koja pokrene program nece doci do owerflowa.

vsego (napisa):

Gubitak kod brojeva takvog tipa je zanemariv. Neznam tocno izracunati slozenost svojeg algoritma, ali dobra gornja medja je [tex]\sqrt n[/tex], dok vas algoritam radi u [tex]n[/tex] u najgorem slucaju. Stovise, moj algoritam je u nekim slucajevima sporiji ali samo zbog te konstante, sto se, citiram "rjesava kupnjom brzeg racunala".

vsego (napisa):

Lijepa stvar kod programiranja je ta da se ne mora uvijek matematicki dokazati sto je prosjcno brze jer mozemo jednostavno provjeriti Very Happy

Ovo su 2 koda koja racunaju sumu svih prostih djlitelja (uvazavajuci kratnost) svih prostih brojeva do N.

ovaj koristi moj algoritam:
Kod:
#include <stdio.h>

long sol = 0;
    int i;
    for (i = 2; i * i <= n; ++i) {
        while (n % i == 0) {
            sol += i;
            n /= i;
        }
    }

if (n == 1) n = 0;

return sol + n;
}

int main(void){
    int n;

scanf("%d", &n);

long sol = 0;

int i;
        sol += suma_prostih(i);
    }

printf("%ld\n", sol);
    return 0;
}

a ovaj vas:

Kod:
#include <stdio.h>

long sol = 0;
    int i = 2;
    while (n > 1) {
        while (n % i == 0) {
            sol += i;
            n /= i;
        }
        ++i;
    }

return sol;
}

int main(void){
    int n;

scanf("%d", &n);

long sol = 0;

int i;
        sol += suma_prostih(i);
    }

printf("%ld\n", sol);
    return 0;
}

a ovo su rezultati testiranja na nekoliko brojeva:
Kod:
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ cat > tp.in.1
1000
^C
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ cat > tp.in.2
10000
^C
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ cat > tp.in.3
100000
^C
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ cat > tp.in.4
1000000
^C
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_ja < tp.in.1
142707

real   0m0.003s
user   0m0.000s
sys   0m0.000s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_sego < tp.in.1
142707

real   0m0.005s
user   0m0.008s
sys   0m0.000s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_ja < tp.in.2
10243046

real   0m0.009s
user   0m0.004s
sys   0m0.004s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_sego < tp.in.2
10243046

real   0m0.061s
user   0m0.060s
sys   0m0.000s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_ja < tp.in.3
795571828

real   0m0.048s
user   0m0.044s
sys   0m0.000s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_sego < tp.in.3
795571828

real   0m3.895s
user   0m3.884s
sys   0m0.004s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_ja < tp.in.4
64989338772

real   0m0.955s
user   0m0.952s
sys   0m0.004s
goran@goran-Dell-System-Inspiron-N7110:~/Programming$ time ./test_sego < tp.in.4
64989338772

real   5m18.612s
user   5m18.164s
sys   0m0.000s

Testirano na 64-bitnom Ubuntu 11.10,
Procesor: Intel® Core™ i7-2630QM CPU @ 2.00GHz × 8

Meni se ovo ponasa "ocekivano", vas algoritam ima slozenost (nemojte me loviti za rijec, to je slozenost "otprilike") [tex]n^2[/tex] a moj [tex]n \sqrt n[/tex],
[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 15:15 sub, 7. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sve 5 i slozio bih se da si u pravu da je brze na danim primjerima. Ipak, mislim da treba reci par sitnica.

1. I dalje ti kod ima problem overflowa. Vjerujem da bi znao sloziti naci [tt]n[/tt] za koji je [tt]i * i < n[/tt]. Za dovoljno veliki prosti broj (veci od najveceg prikazivog punog kvadrata), program ce ti zavrsiti u beskonacnoj petlji.
Rjesenje: [tt]sqrt()[/tt] (cacheiran u neku varijablu, naravno), no tu vec treba puno pedanterije da se provjeri da ce realna aritmetika bas uvijek dati korektan rezultat. Ovako napamet, rekao bih da hoce, no ne bih dao (svoju) ruku u vatru. ;)
Alternativno rjesenje: dodatno ogranicenje na [tt]i[/tt], u ovisnosti o [tt]MAX_INT[/tt] (ili [tt]MAX_LONG[/tt] ili sto vec) ili, jos prljavije, majmuniranje s overflowom (pratis kad [tt]i * i[/tt] padne, pa zakljucujes sto vec treba).

Ostalo su sporednoce:

2. Dokazivanje korektnosti algoritama i racunanje slozenosti su itekako ozbiljne znanosti. Mjerenje je ok za nasu raspravu ovdje, ali "Lijepa stvar kod programiranja je ta da se ne mora uvijek matematicki dokazati sto je prosjcno brze" generalno ne stoji.

3. Preporuka za testiranje programa pod Linuxom, da si smanjis kuckanje tijekom testiranja programa:
[tt]gcc ime_fajla.c && echo ulazni parametri za scanf | ./a.out[/tt]
Za tvoje primjere (pretpostavljam da koristis bash):
[tt]for n in 1000 10000 100000; do time echo $n | ./a.out; done[/tt]
Sve 5 i slozio bih se da si u pravu da je brze na danim primjerima. Ipak, mislim da treba reci par sitnica.

1. I dalje ti kod ima problem overflowa. Vjerujem da bi znao sloziti naci n za koji je i * i < n. Za dovoljno veliki prosti broj (veci od najveceg prikazivog punog kvadrata), program ce ti zavrsiti u beskonacnoj petlji.
Rjesenje: sqrt() (cacheiran u neku varijablu, naravno), no tu vec treba puno pedanterije da se provjeri da ce realna aritmetika bas uvijek dati korektan rezultat. Ovako napamet, rekao bih da hoce, no ne bih dao (svoju) ruku u vatru. Wink
Alternativno rjesenje: dodatno ogranicenje na i, u ovisnosti o MAX_INT (ili MAX_LONG ili sto vec) ili, jos prljavije, majmuniranje s overflowom (pratis kad i * i padne, pa zakljucujes sto vec treba).

Ostalo su sporednoce:

2. Dokazivanje korektnosti algoritama i racunanje slozenosti su itekako ozbiljne znanosti. Mjerenje je ok za nasu raspravu ovdje, ali "Lijepa stvar kod programiranja je ta da se ne mora uvijek matematicki dokazati sto je prosjcno brze" generalno ne stoji.

3. Preporuka za testiranje programa pod Linuxom, da si smanjis kuckanje tijekom testiranja programa:
gcc ime_fajla.c && echo ulazni parametri za scanf | ./a.out
for n in 1000 10000 100000; do time echo $n | ./a.out; done

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 15:37 sub, 7. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]
1. I dalje ti kod ima problem overflowa. Vjerujem da bi znao sloziti naci [tt]n[/tt] za koji je [tt]i * i < n[/tt] (svaki prikazivi broj veci od korijena najveceg [tt]int[/tt]-a, [tt]long[/tt]-a ili sto vec oslucis koristiti za [tt]n[/tt]). Ovisno o primjeni, to moze biti ozbiljan problem i toga treba biti svjestan, jer poprilicno limitiras upotrebljivost algoritma (korijen iz gornje medje nikako nije malo ogranicenje).
Rjesenje: [tt]sqrt()[/tt] (cacheiran u neku varijablu, naravno), no tu vec treba puno pedanterije da se provjeri da ce realna aritmetika bas uvijek dati korektan rezultat. Ovako napamet, rekao bih da hoce, no ne bih dao (svoju) ruku u vatru. ;)
[/quote]

Ovo se lako rijesi. Recimo da doticni tip podataka koristi [tex]2n[/tex] bitova za prikaz broja (i zbog jednostavnosti uzmimo da nema bita za predznak). Tada je najmanji broj koji nije prikaziv [tex]2^{2n}[/tex], pa su prikazivi kvadrati svih brojeva do [tex]2^n-1[/tex], pa gledamo samo [tt]i[/tt]-jeve do tog broja (znam da to dodaje 2 operacije svakom koraku, ali ne utjece ozbiljnije na slozenost).

[quote="vsego"]
[/quote]
Bez brige, ne omalovazavam niti jednu od navedenih znanosti. Primjetite "ne mora [b]uvijek[/b]", tj. postoje slucajevi kad se ne mora (npr. ovaj).

[quote="vsego"]
[tt]gcc ime_fajla.c && echo ulazni parametri za scanf | ./a.out[/tt]
[tt]for n in 1000 10000 100000; do time echo $n | ./a.out; done[/tt][/quote]
Jos sam uvijek dosta nov sto se tice linuxa, uzet cu si jednom truda pa malo bolje prouciti bash :)
vsego (napisa):

1. I dalje ti kod ima problem overflowa. Vjerujem da bi znao sloziti naci n za koji je i * i < n (svaki prikazivi broj veci od korijena najveceg int-a, long-a ili sto vec oslucis koristiti za n). Ovisno o primjeni, to moze biti ozbiljan problem i toga treba biti svjestan, jer poprilicno limitiras upotrebljivost algoritma (korijen iz gornje medje nikako nije malo ogranicenje).
Rjesenje: sqrt() (cacheiran u neku varijablu, naravno), no tu vec treba puno pedanterije da se provjeri da ce realna aritmetika bas uvijek dati korektan rezultat. Ovako napamet, rekao bih da hoce, no ne bih dao (svoju) ruku u vatru. Wink

Ovo se lako rijesi. Recimo da doticni tip podataka koristi [tex]2n[/tex] bitova za prikaz broja (i zbog jednostavnosti uzmimo da nema bita za predznak). Tada je najmanji broj koji nije prikaziv [tex]2^{2n}[/tex], pa su prikazivi kvadrati svih brojeva do [tex]2^n-1[/tex], pa gledamo samo i-jeve do tog broja (znam da to dodaje 2 operacije svakom koraku, ali ne utjece ozbiljnije na slozenost).

vsego (napisa):

Bez brige, ne omalovazavam niti jednu od navedenih znanosti. Primjetite "ne mora uvijek", tj. postoje slucajevi kad se ne mora (npr. ovaj).

vsego (napisa):

gcc ime_fajla.c && echo ulazni parametri za scanf | ./a.out
for n in 1000 10000 100000; do time echo $n | ./a.out; done

Jos sam uvijek dosta nov sto se tice linuxa, uzet cu si jednom truda pa malo bolje prouciti bash Smile
[Vrh]
Darija.x
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 1 - 0

PostPostano: 17:34 sub, 7. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pomagajte :)

[u]Zadatak glasi: [/u]Napišite program koji učitava cijeli broj n, te ispisuje sumu svih prostih djelitelja (ignorirajući kratnost) svih cijelih brojeva različitih od nule koji se nalaze između n i 7 (uključivo).

[code:1]#include<stdio.h>
int main()
{
int suma=0, n, i, p, an, suma1=0, suma2=0;

scanf("%d", &n);

if(n<7)
{
if(n<0)
{
an=-n;
for(p=2;p<an;p++)
{
for(i=1;i<=an;i++)
{
while(i>0)
{ if((i%p)==0)
suma1=suma1+p;
while((i%p)==0)
i=i/p;}
}
}

for(p=2;p<=7;p++)
{

for(i=1;i<=7;i++)
{ while(i>0){
if((i%p)==0)
suma2=suma2+p;
while((i%p)==0)
i=i/p;}
}
}

suma=suma1 + suma2;
printf("%d", suma);
}

if(n>0)
{
for(p=2;p<=7;p++)
{

for(i=n;i<=7;i++)
{ while(i>0){
if((i%p)==0)
suma=suma+p;
while((i%p)==0)
i=i/p;
}}
}
printf("%d", suma);
}
}

if(n>=7)
{
for(p=2;p<=n;p++)
{

for(i=7;i<=n;i++)
{ while(i>0){
if((i%p)==0)
suma=suma+p;
while((i%p)==0)
i=i/p;
}}
}
printf("%d", suma);
}

return 0;
}
Pomagajte Smile

Zadatak glasi: Napišite program koji učitava cijeli broj n, te ispisuje sumu svih prostih djelitelja (ignorirajući kratnost) svih cijelih brojeva različitih od nule koji se nalaze između n i 7 (uključivo).

Kod:
#include<stdio.h>
int main()
{
    int suma=0, n, i, p, an, suma1=0, suma2=0;

scanf("%d", &n);

if(n<7)
    {
        if(n<0)
        {
            an=-n;
            for(p=2;p<an;p++)
            {
                for(i=1;i<=an;i++)
                {
                    while(i>0)
                {       if((i%p)==0)
                        suma1=suma1+p;
                        while((i%p)==0)
                        i=i/p;}
                }
            }

for(p=2;p<=7;p++)
            {

for(i=1;i<=7;i++)
                {   while(i>0){
                        if((i%p)==0)
                        suma2=suma2+p;
                        while((i%p)==0)
                        i=i/p;}
                }
            }

suma=suma1 + suma2;
            printf("%d", suma);
        }

if(n>0)
        {
            for(p=2;p<=7;p++)
            {

for(i=n;i<=7;i++)
                {   while(i>0){
                        if((i%p)==0)
                        suma=suma+p;
                        while((i%p)==0)
                        i=i/p;
                }}
            }
             printf("%d", suma);
        }
    }

if(n>=7)
    {
        for(p=2;p<=n;p++)
            {

for(i=7;i<=n;i++)
                {   while(i>0){
                        if((i%p)==0)
                        suma=suma+p;
                        while((i%p)==0)
                        i=i/p;
                }}
            }
             printf("%d", suma);
    }

return 0;
}

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku MSNM
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 17:57 sub, 7. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prvo, ne trebaju ti toliki slucajevi:
[code:1]if (n < 7) {
from = n;
to = 7;
} else {
from = 7;
to = n;
}
for (p = from; p <= to; ++p) {
int ap = (p < 0 ? -p : p);
...

Drugo, imas brojac for-petlje koji se zove [tt]i[/tt], ali ga onda u while-petlji "sazvaces" (dijelis dok ne padne na 1). Sto bi trebala biti njegova vrijednost u iducem koraku for-petlje?

Trece, cini mi se da ti [tt]p[/tt] ima dvostruku ulogu. Malo zelis da je to broj cije proste fatkore pregledavas (u for-petljama ima tu ulogu), a malo da je to sam prosti faktor (u while-petljama).

Preporucam da prvo slozis program koji ce racunati sumu prostih faktora za neki ucitani [tt]temp[/tt], a onda da to upetljas u petlju koja ce racunati sumu faktora za sve brojeve izmedju [tt]n[/tt] i 7. Varijablu u toj petlji nazovi [tt]t[/tt], da se ne pokolje s [tt]p[/tt]-om iz algoritma za proste faktore i njenu vrijednost kopiraj u prije spomenuti [tt]temp[/tt] (tako da dijeljenje ne unisti vrijednost od [tt]t[/tt]).
Prvo, ne trebaju ti toliki slucajevi:
Kod:
if (n < 7) {
  from = n;
  to = 7;
} else {
  from = 7;
  to = n;
}
for (p = from; p <= to; ++p) {
  int ap = (p < 0 ? -p : p);
  ...
}

Drugo, imas brojac for-petlje koji se zove i, ali ga onda u while-petlji "sazvaces" (dijelis dok ne padne na 1). Sto bi trebala biti njegova vrijednost u iducem koraku for-petlje?

Trece, cini mi se da ti p ima dvostruku ulogu. Malo zelis da je to broj cije proste fatkore pregledavas (u for-petljama ima tu ulogu), a malo da je to sam prosti faktor (u while-petljama).

Preporucam da prvo slozis program koji ce racunati sumu prostih faktora za neki ucitani temp, a onda da to upetljas u petlju koja ce racunati sumu faktora za sve brojeve izmedju n i 7. Varijablu u toj petlji nazovi t, da se ne pokolje s p-om iz algoritma za proste faktore i njenu vrijednost kopiraj u prije spomenuti temp (tako da dijeljenje ne unisti vrijednost od t).

[Vrh]
homoviator
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 23:15 sub, 7. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može pomoć, prog ne radi za negativne brojeve. Gdje je greska?
-Napišite program koji učitava prirodni broj n<31, te niz od n cijelih brojeva. Program treba učitane brojeve ispisati padajuće sortirano prema sumi znamenaka u bazi 13; ako neka dva različita broja imaju jednaku sumu znamenaka u bazi 13, onda ih uspoređujete na uobičajeni način. Ispisane brojeve odvojite razmacima.-

#include <stdio.h>
int sumaZnam(int niz)
{
int suma=0;
if(niz<0) niz=-niz;
while(niz>0)
{
suma=+(niz%13);
niz/=13;

}
return suma;
}
int main(void)
{
int n,niz[31],suma,i,j,temp;
scanf("%d",&n);
if(n<31 && n>0)
{
for(i=0;i<n;i++)
{
scanf("%d",&niz[i]);
}

}
for(i=0;i<n-1;i++)
{
suma=sumaZnam(niz[i]);
for(j=i+1;j<n;j++)
{
if(suma<sumaZnam(niz[j]))
{
temp=niz[i];
niz[i]=niz[j];
niz[j]=temp;

}
else if(suma==sumaZnam(niz[j]) && niz[i]<niz[j])
{
temp=niz[i];
niz[i]=niz[j];
niz[j]=temp;
}
suma=sumaZnam(niz[i]);

}
}
for(i=0;i<n-1;i++) printf("%d,",niz[i]);
printf("%d",niz[n-1]);
return 0;
}
Može pomoć, prog ne radi za negativne brojeve. Gdje je greska?
-Napišite program koji učitava prirodni broj n<31, te niz od n cijelih brojeva. Program treba učitane brojeve ispisati padajuće sortirano prema sumi znamenaka u bazi 13; ako neka dva različita broja imaju jednaku sumu znamenaka u bazi 13, onda ih uspoređujete na uobičajeni način. Ispisane brojeve odvojite razmacima.-

Kod:

#include <stdio.h>
int sumaZnam(int niz)
{
    int suma=0;
    if(niz<0) niz=-niz;
    while(niz>0)
    {
        suma=+(niz%13);
        niz/=13;

}
    return suma;
}
int main(void)
{
    int n,niz[31],suma,i,j,temp;
    scanf("%d",&n);
    if(n<31 && n>0)
    {
        for(i=0;i<n;i++)
        {
          scanf("%d",&niz[i]);
        }

}
    for(i=0;i<n-1;i++)
    {
        suma=sumaZnam(niz[i]);
        for(j=i+1;j<n;j++)
        {
            if(suma<sumaZnam(niz[j]))
            {
                temp=niz[i];
                niz[i]=niz[j];
                niz[j]=temp;

}
            else if(suma==sumaZnam(niz[j]) && niz[i]<niz[j])
            {
                temp=niz[i];
                niz[i]=niz[j];
                niz[j]=temp;
            }
             suma=sumaZnam(niz[i]);

}
    }
    for(i=0;i<n-1;i++) printf("%d,",niz[i]);
    printf("%d",niz[n-1]);
    return 0;
}

[Vrh]
vsego
Site Admin
Site Admin

854 = 1068 - 214

PostPostano: 0:23 ned, 8. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ovako nabrzinu ne vidim gresku u kodu, no ajde prvo ispravi ocito, pa ako i dalje ne radi, potrazit cemo dalje.

[quote="homoviator"]Ispisane brojeve odvojite [color=red]razmacima[/color].[/quote]
Ovako nabrzinu ne vidim gresku u kodu, no ajde prvo ispravi ocito, pa ako i dalje ne radi, potrazit cemo dalje.

homoviator (napisa):
Ispisane brojeve odvojite razmacima.

[Vrh]
homoviator
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 6 - 5

PostPostano: 20:19 ned, 8. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

for(i=0;i<n;i++) printf("%d ",niz[i]);

Moja najvjernija pogreška:-) ali i dalje ne radi za negativne...
Kod:

for(i=0;i<n;i++) printf("%d ",niz[i]);

Moja najvjernija pogreška:-) ali i dalje ne radi za negativne...

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Programiranje 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Sljedeće
Stranica 5 / 13.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You cannot attach files in this forum
You can download files in this forum