Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

4. i 5. domaca zadaca
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Tomislav
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
23 = 116 - 93

PostPostano: 20:49 čet, 13. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok neka su a1,a2,...,a5 brojevi takvi da je f(ai)=p, za i=1,..5.

Sada je f(x)-p=g(x)*(x-a1)..(x-a5)

Neka je y nultocka od f.

Sad je -p=(y-a1)...(y-a5)g(y)

Znaci da bi -p imao najmanje 5 razlicitih djelitelja,a ima ih samo 4, tj. +-1, +-p.

:)
Ok neka su a1,a2,...,a5 brojevi takvi da je f(ai)=p, za i=1,..5.

Sada je f(x)-p=g(x)*(x-a1)..(x-a5)

Neka je y nultocka od f.

Sad je -p=(y-a1)...(y-a5)g(y)

Znaci da bi -p imao najmanje 5 razlicitih djelitelja,a ima ih samo 4, tj. +-1, +-p.

Smile

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Lepi91
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 4

PostPostano: 20:54 čet, 13. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pupi"]http://web.math.hr/nastava/em/EM1/zadace/dz2007/dz6.pdf

Jel može 4. zadatak, ja se samo vrtim u krug ...[/quote]

odi si pogledat u starim kolokvijima di ima rjesenja ono u winraru..mislim da je godina 2004 drugi kolokvij imas takvih tipova...u rjsenjma je sve detaljno objasnjeno
pupi (napisa):
http://web.math.hr/nastava/em/EM1/zadace/dz2007/dz6.pdf

Jel može 4. zadatak, ja se samo vrtim u krug ...

odi si pogledat u starim kolokvijima di ima rjesenja ono u winraru..mislim da je godina 2004 drugi kolokvij imas takvih tipova...u rjsenjma je sve detaljno objasnjeno

pupi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 12 - 5

PostPostano: 20:54 čet, 13. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala :D
Hvala Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
pupi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 12 - 5

PostPostano: 22:38 čet, 13. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

I može još samo iz ove zadaće zadnji http://web.math.hr/nastava/em/EM1/zadace/dz2007/dz5-polinomi.pdf :oops:
I može još samo iz ove zadaće zadnji http://web.math.hr/nastava/em/EM1/zadace/dz2007/dz5-polinomi.pdf Embarassed

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
satja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

73 = 78 - 5

PostPostano: 22:41 čet, 13. 1. 2011    Naslov: Citirajte i odgovorite

f(1) uvijek iznosi suma koeficijenata polinoma, a f(-1) je uvijek suma koeficijenata uz parne potencije minus suma koeficijenata uz neparne potencije. Dokaži i iskoristi!
f(1) uvijek iznosi suma koeficijenata polinoma, a f(-1) je uvijek suma koeficijenata uz parne potencije minus suma koeficijenata uz neparne potencije. Dokaži i iskoristi!

[Vrh]
Neno
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-33 = 19 - 52

PostPostano: 5:56 ned, 18. 12. 2011    Naslov: 4. i 5. domaća zadaća Citirajte i odgovorite

na [b]prethodn[/b]oj stranici je Flame objasnio 1 primjer, zatim sam pisao B. Pavković 567.3), sad pišem 567.4)
razviti polinom [latex]p(x)=x^4-5x^3+5x^2+x+2[/latex] po potencijama [latex](x-2)[/latex]

[latex]\begin{array}{a||b|c|d|e|f}
&1&-5&5&1&2\\
\hline\hline
2&1&-3&-1&-1&0\\\hline
2&1&-1&-3&-7&\\\hline
2&1&1&-1&&\\\hline
2&1&3&&&\\\hline
2&1&&&&\hline
\end{array}[/latex]

[latex]x^4-5x^3+5x^2+x+2=(x-2)^4+3(x-2)^3-(x-2)^2-7(x-2)[/latex]
na prethodnoj stranici je Flame objasnio 1 primjer, zatim sam pisao B. Pavković 567.3), sad pišem 567.4)
razviti polinom po potencijama

Zadnja promjena: Neno; 10:18 čet, 2. 2. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
jema
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 22:08 pet, 6. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

moze par pitanja za 5. zadacu...3. zadatak radili smo na vjezbama skoro isti,, znaci da (x-alfa)|M(p,p')...i sad ja krenem radit tu mjeru od p,p' no nikako da dobijem na kraju 0. dobijem ovako: prvo dijeljenje mi daje ostatak x^2+x+1, drugo mi daje ostatak 2x+1 i onda kad podijelim x^2+x+1 sa 2x+1 dobijem ostatak 3/4....?? za 4.zad., je li odg ne? i jos...kako da otvorim rar ako ne mogu stisnut ono use evoluation version? XD ili ako je netko to skinuo, ako moze da mi to upload-a tu, ako se to moze XD hvala :)
moze par pitanja za 5. zadacu...3. zadatak radili smo na vjezbama skoro isti,, znaci da (x-alfa)|M(p,p')...i sad ja krenem radit tu mjeru od p,p' no nikako da dobijem na kraju 0. dobijem ovako: prvo dijeljenje mi daje ostatak x^2+x+1, drugo mi daje ostatak 2x+1 i onda kad podijelim x^2+x+1 sa 2x+1 dobijem ostatak 3/4....?? za 4.zad., je li odg ne? i jos...kako da otvorim rar ako ne mogu stisnut ono use evoluation version? XD ili ako je netko to skinuo, ako moze da mi to upload-a tu, ako se to moze XD hvala Smile

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 23:04 pon, 9. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hello!
Molim pomoć oko zadatka iz zadaće :)
Odredi sve [tex]a,b\in\mathbb R[/tex] takve da polinom [tex]p(x)=x^4-4x^3+10x^2+ax+b[/tex] ima dvije dvostruke nultočke.

Probao sam napisati [tex]p(x)=\left(x+A\right)^2\left(x+B\right)^2=\left[\left(x+A\right)\left(x+B\right)\right]^2=\left(x^2+(A+B)x+AB\right)^2=x^4+2(A+B)x^3+\left((A+B)^2+2AB\right)x^2+2(A+B)ABx+A^2B^2[/tex], raspisati, izjednačiti koeficijente i dobijem:
[dtex]\left.\begin{array}{lcr}A+B&=&-2\\\left(A+B\right)^2+2AB&=&10\\2AB\left(A+B\right)&=&a\\A^2B^2&=&b\end{array}\right\}[/dtex]
Ups, sad sam ipak uspio dobiti rješenje [tex]A_{1,2}=1\pm3, \ B_{1,2}=-3\pm3[/tex].
I znači to sada samo uvrstim u zadnje dvije jednadžbe sustava i dobijem [tex]a_{1,2} \ i \ b_{1,2}[/tex] i to su onda sigurno sva i jedina rješenja koja zadovoljavaju uvjete zadatka?

Ovo jednostavno moram staviti jer je preškica :D
:krcko: hihihihihihi

Hvala unaprijed! :thankyou:
Hello!
Molim pomoć oko zadatka iz zadaće Smile
Odredi sve [tex]a,b\in\mathbb R[/tex] takve da polinom [tex]p(x)=x^4-4x^3+10x^2+ax+b[/tex] ima dvije dvostruke nultočke.

Probao sam napisati [tex]p(x)=\left(x+A\right)^2\left(x+B\right)^2=\left[\left(x+A\right)\left(x+B\right)\right]^2=\left(x^2+(A+B)x+AB\right)^2=x^4+2(A+B)x^3+\left((A+B)^2+2AB\right)x^2+2(A+B)ABx+A^2B^2[/tex], raspisati, izjednačiti koeficijente i dobijem:
[dtex]\left.\begin{array}{lcr}A+B&=&-2\\\left(A+B\right)^2+2AB&=&10\\2AB\left(A+B\right)&=&a\\A^2B^2&=&b\end{array}\right\}[/dtex]
Ups, sad sam ipak uspio dobiti rješenje [tex]A_{1,2}=1\pm3, \ B_{1,2}=-3\pm3[/tex].
I znači to sada samo uvrstim u zadnje dvije jednadžbe sustava i dobijem [tex]a_{1,2} \ i \ b_{1,2}[/tex] i to su onda sigurno sva i jedina rješenja koja zadovoljavaju uvjete zadatka?

Ovo jednostavno moram staviti jer je preškica Very Happy
Krcko, pomagaj! hihihihihihi

Hvala unaprijed! Thank you

[Vrh]
krcko
Forumaš nagrađen za životno djelo

655 = 759 - 104

PostPostano: 14:41 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sustav ti je dobar, ali rjesenje mi ispada drugacije ([latex]A,B=1\pm i \sqrt{2}, a=-12, b=9[/latex]). Drugi nacin je preko Euklidovog algoritma: podijelis p s p', onda p' s ostatkom i izjednacis koeficijente novog ostatka s nulom. Dobit ces sustav od dvije jednadzbe u nepoznanicama a, b.

@jema: u prvom dijeljenju ostatak je x^2+x+2, u drugom je nula. U cetvrtom zadatku odgovor je ne, a ti objasni zasto :) I nemoj vise cross postati! :x
Sustav ti je dobar, ali rjesenje mi ispada drugacije (). Drugi nacin je preko Euklidovog algoritma: podijelis p s p', onda p' s ostatkom i izjednacis koeficijente novog ostatka s nulom. Dobit ces sustav od dvije jednadzbe u nepoznanicama a, b.

@jema: u prvom dijeljenju ostatak je x^2+x+2, u drugom je nula. U cetvrtom zadatku odgovor je ne, a ti objasni zasto Smile I nemoj vise cross postati! Mad

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.

Zadnja promjena: krcko; 14:52 uto, 10. 1. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
vsego
Site Admin
Site Admin

Spol: zombi
854 = 1068 - 214

PostPostano: 14:51 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Sitna opaska: moze to i bez trazenja [tex]A[/tex] i [tex]B[/tex].

1. iz prve dvije jednadzbe zakljucimo da je [tex]AB = \frac{10-(-2)^2}{2} = 3[/tex],

2. iz trece i cetvrte -- bez trazenja [tex]A[/tex] i [tex]B[/tex] -- dobijemo da je [tex]a = 2 \cdot 3 \cdot (-2) = -12[/tex] i [tex]b = 3^2 = 9[/tex].

Manje posla = manje gresaka.
Sitna opaska: moze to i bez trazenja [tex]A[/tex] i [tex]B[/tex].

1. iz prve dvije jednadzbe zakljucimo da je [tex]AB = \frac{10-(-2)^2}{2} = 3[/tex],

2. iz trece i cetvrte – bez trazenja [tex]A[/tex] i [tex]B[/tex] – dobijemo da je [tex]a = 2 \cdot 3 \cdot (-2) = -12[/tex] i [tex]b = 3^2 = 9[/tex].

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 15:05 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="vsego"]Manje posla = manje gresaka.[/quote]

+ "elegantnije" je :D I've lost my touch :? Prije sam i ja tako gledao, što dalje sve gore :P

[quote="krcko"]Drugi nacin je preko Euklidovog algoritma: podijelis p s p', onda p' s ostatkom i izjednacis koeficijente novog ostatka s nulom. Dobit ces sustav od dvije jednadzbe u nepoznanicama a, b.
[/quote]

Sviđa mi se ova ideja, to mi nije palo na pamet.

Puno hvala obojici na trudu! :weee:
vsego (napisa):

+ "elegantnije" je Very Happy I've lost my touch Confused Prije sam i ja tako gledao, što dalje sve gore Razz

krcko (napisa):
Drugi nacin je preko Euklidovog algoritma: podijelis p s p', onda p' s ostatkom i izjednacis koeficijente novog ostatka s nulom. Dobit ces sustav od dvije jednadzbe u nepoznanicama a, b.

Sviđa mi se ova ideja, to mi nije palo na pamet.

Puno hvala obojici na trudu! Weeeeeee!!!!!!!!!!!

[Vrh]
dalmatinčica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 4

PostPostano: 16:08 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/em/EM1/zadace/dz2010/dz4.pdf
kako 1. zad rješit?
kako 1. zad rješit?

[Vrh]
jema
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 2

PostPostano: 16:19 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

pokazala sam ja zasto je ne, samo eto da provjerim ;) al jos mi nije jasno kak je ostatak nula jer imam sljedece:
(x^2+x +1):(2x+1)=0.5x+0.25
-(x^2+0.5x)
---------------
0 +0.5x+1
-(0.5x+0.25)
------------------
0 3/4

eto tako sam ja to izracunala XD

[size=9][color=#999999]Added after 4 minutes:[/color][/size]

dalmatincica, znaci f(x)=(x^2+2)*g(x)+taj ostatak....ali isto tako ti je f(x)=(x^2+2)*q1(x)+r1(x), a r1 je ocito stupnja 1, tj. r1(x)=AX+B....sad bi dalje trebalo bit jasno ;)
pokazala sam ja zasto je ne, samo eto da provjerim Wink al jos mi nije jasno kak je ostatak nula jer imam sljedece:
(x^2+x +1):(2x+1)=0.5x+0.25
-(x^2+0.5x)
---------------
0 +0.5x+1
-(0.5x+0.25)
------------------
0 3/4

eto tako sam ja to izracunala XD

Added after 4 minutes:

dalmatincica, znaci f(x)=(x^2+2)*g(x)+taj ostatak....ali isto tako ti je f(x)=(x^2+2)*q1(x)+r1(x), a r1 je ocito stupnja 1, tj. r1(x)=AX+B....sad bi dalje trebalo bit jasno Wink

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 16:40 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="dalmatinčica"]http://web.math.pmf.unizg.hr/nastava/em/EM1/zadace/dz2010/dz4.pdf
kako 1. zad rješit?[/quote]

Kada bi dijelili dobili bi [tex]f(x)=p(x)\cdot q(x)+z(x)[/tex] gdje je [tex]z(x)[/tex] ostatak i vrijedi [tex]0\le \text{st}z<\text{st}q[/tex] što znači da je [tex]z(x)=ax+b[/tex]

Kako vrijedi [dtex]f(x)=g(x)\cdot q(x)+r(x)[/dtex]ako uvrstiš nultočke polinoma q, dobit ćeš konkretne vrijednosti polinoma f u tim točkama.
Znači [tex]f\left(i\sqrt2\right)=r\left(i\sqrt2\right)=a\cdot i\sqrt2+b[/tex] i [tex]f\left(-i\sqrt2\right)=r\left(-i\sqrt2\right)=-a\cdot i\sqrt2+b[/tex], uvrstiš i dobiješ.
dalmatinčica (napisa):
kako 1. zad rješit?

Kada bi dijelili dobili bi [tex]f(x)=p(x)\cdot q(x)+z(x)[/tex] gdje je [tex]z(x)[/tex] ostatak i vrijedi [tex]0\le \text{st}z<\text{st}q[/tex] što znači da je [tex]z(x)=ax+b[/tex]

Kako vrijedi [dtex]f(x)=g(x)\cdot q(x)+r(x)[/dtex]ako uvrstiš nultočke polinoma q, dobit ćeš konkretne vrijednosti polinoma f u tim točkama.
Znači [tex]f\left(i\sqrt2\right)=r\left(i\sqrt2\right)=a\cdot i\sqrt2+b[/tex] i [tex]f\left(-i\sqrt2\right)=r\left(-i\sqrt2\right)=-a\cdot i\sqrt2+b[/tex], uvrstiš i dobiješ.

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 16:45 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

@jema

Greska ti je u prethodnom koraku jer se u ovom zadatku uopce ne dobe polinomi s kojima ti tu racunas ;)
@jema

Greska ti je u prethodnom koraku jer se u ovom zadatku uopce ne dobe polinomi s kojima ti tu racunas Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
zaruljica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 2

PostPostano: 17:29 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel iko riješia slučajno 5. zadatak iz 5. domaće zadaće???
jel iko riješia slučajno 5. zadatak iz 5. domaće zadaće???

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 18:11 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

5. zadatak iz 5. zadace:
Sa [tex]x_1, x_2, \ldots, x_5[/tex] oznacimo tocke u kojima polinom [tex]f[/tex] poprima vrijednost [tex]p[/tex]. U tim tockama polinom [tex] F(x) = f(x) - p[/tex] poprima [tex]0[/tex] pa su [tex]x_1, x_2, \ldots, x_5[/tex] nultocke polinoma [tex]F[/tex], tj.
[dtex]F(x) = (x - x_1) \ldots (x-x_5)q(x) \Rightarrow f(x) = (x - x_1) \ldots (x-x_5)q(x) + p[/dtex]

Pretpostavimo da polinom [tex]f[/tex] ima cjelobrojnu nultocku [tex]x_0[/tex].
Tada vrijedi:
[dtex] f(x_0) = (x_0 - x_1) \ldots (x_0 - x_5)q(x_0) + p = 0 \Rightarrow (x_0 - x_1) \ldots (x_0 - x_5)q(x_0) = -p[/dtex]
Kako su [tex]x_1, \ldots, x_5[/tex] medjusobno razliciti, [tex]x_0-x_1, \ldots x_0-x_5[/tex] su medjusobno razliciti djelitelji broja [tex]-p[/tex].
Ali to je kontradikcija jer je [tex]p[/tex] prost pa su mu jednini djelitelji [tex]1, -1, p, -p[/tex].

Dakle, [tex]f[/tex] nema cjelobrojnih nultocaka.
5. zadatak iz 5. zadace:
Sa [tex]x_1, x_2, \ldots, x_5[/tex] oznacimo tocke u kojima polinom [tex]f[/tex] poprima vrijednost [tex]p[/tex]. U tim tockama polinom [tex] F(x) = f(x) - p[/tex] poprima [tex]0[/tex] pa su [tex]x_1, x_2, \ldots, x_5[/tex] nultocke polinoma [tex]F[/tex], tj.
[dtex]F(x) = (x - x_1) \ldots (x-x_5)q(x) \Rightarrow f(x) = (x - x_1) \ldots (x-x_5)q(x) + p[/dtex]

Pretpostavimo da polinom [tex]f[/tex] ima cjelobrojnu nultocku [tex]x_0[/tex].
Tada vrijedi:
[dtex] f(x_0) = (x_0 - x_1) \ldots (x_0 - x_5)q(x_0) + p = 0 \Rightarrow (x_0 - x_1) \ldots (x_0 - x_5)q(x_0) = -p[/dtex]
Kako su [tex]x_1, \ldots, x_5[/tex] medjusobno razliciti, [tex]x_0-x_1, \ldots x_0-x_5[/tex] su medjusobno razliciti djelitelji broja [tex]-p[/tex].
Ali to je kontradikcija jer je [tex]p[/tex] prost pa su mu jednini djelitelji [tex]1, -1, p, -p[/tex].

[Vrh]
zaruljica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 9 - 2

PostPostano: 19:22 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gflegar"]

Dakle, [tex]f[/tex] nema cjelobrojnih nultocaka.[/quote]

hvala, sad je sve jasnije :)))
gflegar (napisa):

hvala, sad je sve jasnije Smile))

[Vrh]
krcko

655 = 759 - 104

PostPostano: 21:47 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Simetricne jednadzbe i parcijalni razlomci svima jasni? Nitko ne pita, nemojte zanemariti te zadatke.
Simetricne jednadzbe i parcijalni razlomci svima jasni? Nitko ne pita, nemojte zanemariti te zadatke.

Ljudi su razliciti, a nula je paran broj.
[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 22:35 uto, 10. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hajde kad smo već kod toga da provjerim svoje znanje:
S prošlogodišnjeg kolokvija:
[dtex]\frac{1}{(x+2)^3(x^2+5)^2}=\frac{A}{x+2}+\frac{B}{(x+2)^2}+\frac{C}{(x+2)^3}+\frac{Dx+E}{x^2+5}+\frac{Fx+G}{(x^2+5)^2}[/dtex]

Nema smisla sada da riješavam sustav.
Ako ovo valja, mogu li dobiti neki kompliciraniji primjer? Ako ne, molim ispravku...
Hvala :)
Hajde kad smo već kod toga da provjerim svoje znanje:
S prošlogodišnjeg kolokvija:
[dtex]\frac{1}{(x+2)^3(x^2+5)^2}=\frac{A}{x+2}+\frac{B}{(x+2)^2}+\frac{C}{(x+2)^3}+\frac{Dx+E}{x^2+5}+\frac{Fx+G}{(x^2+5)^2}[/dtex]

Nema smisla sada da riješavam sustav.
Ako ovo valja, mogu li dobiti neki kompliciraniji primjer? Ako ne, molim ispravku...
Hvala Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Elementarna matematika 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Stranica 2 / 4.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum