Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Valica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
krcko Forumaš nagrađen za životno djelo
|
|
[Vrh] |
|
Valica Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Milojko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 18:26 pet, 17. 2. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="vsego"][quote="Grga"][quote="MB"]ovaj, ucio sam za neki ispit to nedavno :sramise:
mislim, za kruznu polarizaciju imas jako puno linkova, naravno i na wikipediji, no za ovo sto te vjerojatno zanima moram procackat. sjecam se da sam negdje (valjda u berkeleyevom udzbeniku o valovima) procitao nesto tipa 'dakle, priroda je desno orijentirana'. potrazim, pa javim :)[/quote]
Evo vam SDPovci in jor fejs :crazy:[/quote]
Grga, to se zove balans: priroda orijentirana na desno, a covjek na lijevo. 8)
(i ne, nisam SDPovac :P)[/quote]
čovječe što sam ja onda balansiran, na lijevo oko vidim bolje nego na desno :)
vsego (napisa): | Grga (napisa): | MB (napisa): | ovaj, ucio sam za neki ispit to nedavno :sramise:
mislim, za kruznu polarizaciju imas jako puno linkova, naravno i na wikipediji, no za ovo sto te vjerojatno zanima moram procackat. sjecam se da sam negdje (valjda u berkeleyevom udzbeniku o valovima) procitao nesto tipa 'dakle, priroda je desno orijentirana'. potrazim, pa javim |
Evo vam SDPovci in jor fejs |
Grga, to se zove balans: priroda orijentirana na desno, a covjek na lijevo.
(i ne, nisam SDPovac ) |
čovječe što sam ja onda balansiran, na lijevo oko vidim bolje nego na desno
_________________ Sedam je prost broj
Bolonja je smeće i to pod hitno treba mijenjat
|
|
[Vrh] |
|
Ante Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
Nokia3310 Forumaš s poteškoćama u pisanju
|
|
[Vrh] |
|
Braslav Forumaš(ica)
Spol:
|
|
[Vrh] |
|
mdoko Forumaš(ica)
Spol:
|
Postano: 0:55 uto, 29. 9. 2015 Naslov: |
|
|
[quote="Braslav"]Radi se o fundementalim simetrijama svemira. Svemir je simetrican lijevo-desno no nije simetrican gore-dolje. To jest gore-dolje je fundamentalniji odnos nego lijevo-desno.[/quote]
Zamisli sada da ležiš na lijevom boku i ogledalo je ispred tebe. Sada je "lijevo" isto što i "dolje", dok je "desno" isto što i "gore". No i dalje ogledalo zamijeni lijevo i desno, odnosno u ovom slučaju gore i dolje, dok preostala orijentacija ("prema glavi" i "prema nogama") ostaje nepromijenjena. Prema tome, ova priča s fundamentalnim simetrijama ne stoji.
[quote]Kada bi kontaktirali vanzemaljsku civilizaciju u svemiru i ne bismo znali jesu li sastavljeni od materije ili antimaterije ne bi im mogli objasniti sto je lijevo, a sto desno, dok za dolje gore bi bilo jednostavno jer ono sto upucuje u unutrasnjost njihova planeta je dolje dok ono sto upucuje prema svemiru je gore.[/quote]
[strike]Ovo nije istina.[/strike] Evo iz usta Richarda Feynmana, kako vanzemaljcima objasniti lijevo i desno bez vizulanog kontakta; ilitiga svemir ne izgleda isto u ogledalu:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=zQ6o1cDxV7o#t=39m57s
Tekst: http://www.feynmanlectures.caltech.edu/I_52.html#Ch52-S6
E, sad kad sam ovo napisao, vidim da si naveo da ne znamo jesu li od antimaterije. Da, tada je nemoguće objasniti lijevo i desno putem beta raspada.
Braslav (napisa): | Radi se o fundementalim simetrijama svemira. Svemir je simetrican lijevo-desno no nije simetrican gore-dolje. To jest gore-dolje je fundamentalniji odnos nego lijevo-desno. |
Zamisli sada da ležiš na lijevom boku i ogledalo je ispred tebe. Sada je "lijevo" isto što i "dolje", dok je "desno" isto što i "gore". No i dalje ogledalo zamijeni lijevo i desno, odnosno u ovom slučaju gore i dolje, dok preostala orijentacija ("prema glavi" i "prema nogama") ostaje nepromijenjena. Prema tome, ova priča s fundamentalnim simetrijama ne stoji.
Citat: | Kada bi kontaktirali vanzemaljsku civilizaciju u svemiru i ne bismo znali jesu li sastavljeni od materije ili antimaterije ne bi im mogli objasniti sto je lijevo, a sto desno, dok za dolje gore bi bilo jednostavno jer ono sto upucuje u unutrasnjost njihova planeta je dolje dok ono sto upucuje prema svemiru je gore. |
Ovo nije istina. Evo iz usta Richarda Feynmana, kako vanzemaljcima objasniti lijevo i desno bez vizulanog kontakta; ilitiga svemir ne izgleda isto u ogledalu:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=zQ6o1cDxV7o#t=39m57s
Tekst: http://www.feynmanlectures.caltech.edu/I_52.html#Ch52-S6
E, sad kad sam ovo napisao, vidim da si naveo da ne znamo jesu li od antimaterije. Da, tada je nemoguće objasniti lijevo i desno putem beta raspada.
_________________ Extraordinary claims require extraordinary evidence. – Carl Sagan
|
|
[Vrh] |
|
|