Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
maty321 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
DsAg Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
maty321 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
maty321 Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
some_dude Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
DsAg Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:37 ned, 8. 4. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]maty321: Kao sto je gost napisao, uvijek gledas kako rastaviti silu preko koordinata, u ovom slucaju sila F je okomita na normalu od kuta fi, pa zato iz slicnosti trokuta dobis F ( sin(fi)*i - cos(fi)*j )
[/qoute]
Uz napomenu da moras uzeti u obzir sve sile koje djeluju:
1) tezinu (m*g) u negativnom smjeru vertikale
2) silu F
3) silu u opruzi Fop u smjeru suprotnom od F
4) inerciju (m*a) u smjeru suprotnom od smjera ubrzanja tijela
[quote="Anonymous"]
Kutna brzina se dobije iz:
A = kutna akceleracija
V = kutna brzina
mA = F
=> A = F/m => V = F/m*t + C, pa iz pocetnog uvjeta C = w0 =>
V(t) = F/m*t + w0 što je i logično
Lako se izgubiti u ovoj šumi formula pa se ne vidi očito:D[/quote]
S tim da je F=A*r*m jer je akceleracija jednaka umnosku kutne akceleracije i radijusa (lako mozes provjeriti preko mjernih jedinica).
Rad sile je onda umnozak sile i prijedjenog puta (kruzni luk).
Mozes ga napraviti kao W=\int\limits_0^\phi F*r*d\phi, ako se dobro sjecam.
[quote="Anonymous"]maty321: Kao sto je gost napisao, uvijek gledas kako rastaviti silu preko koordinata, u ovom slucaju sila F je okomita na normalu od kuta fi, pa zato iz slicnosti trokuta dobis F ( sin(fi)*i - cos(fi)*j )
[/qoute]
Uz napomenu da moras uzeti u obzir sve sile koje djeluju:
1) tezinu (m*g) u negativnom smjeru vertikale
2) silu F
3) silu u opruzi Fop u smjeru suprotnom od F
4) inerciju (m*a) u smjeru suprotnom od smjera ubrzanja tijela
Anonymous (napisa): |
Kutna brzina se dobije iz:
A = kutna akceleracija
V = kutna brzina
mA = F
⇒ A = F/m ⇒ V = F/m*t + C, pa iz pocetnog uvjeta C = w0 ⇒
V(t) = F/m*t + w0 što je i logično
Lako se izgubiti u ovoj šumi formula pa se ne vidi očito:D |
S tim da je F=A*r*m jer je akceleracija jednaka umnosku kutne akceleracije i radijusa (lako mozes provjeriti preko mjernih jedinica).
Rad sile je onda umnozak sile i prijedjenog puta (kruzni luk).
Mozes ga napraviti kao W=\int\limits_0^\phi F*r*d\phi, ako se dobro sjecam.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
DsAg Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:07 ned, 8. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Dakle, imas sile:
1) tezina (m*g) u negativnom smjeru vertikale
2) trenje (mi*F_N), gdje je F_N komponenta tezine okomita na povrsinu; u smjeru suprotnom od smjera gibanja (paralelno s kosinom)
3) silu otpora, u smjeru suprotnom od msjera gibanja (znaci, isto kao trenje)
Dalje je klasika - jednadzbe ravnoteze, osnovne kinematicke jednadzbe (ds/dt=v, dv/dt=a) i Newtonove jednadzbe (konkretno, F=m*a).
Na kraju dobijes da ti samo tezina ubrzava tijelu niz kosinu a trenje i otpor zraka se tome suprotstavljaju (s obzirom da je ovo 'opci slucaj', tj. masa nije definirana nego je samo receno da je 'm', idemo od pretpostavke da trenje nije dovoljno da sprijeci gibanje tijela).
Dakle, imas sile:
1) tezina (m*g) u negativnom smjeru vertikale
2) trenje (mi*F_N), gdje je F_N komponenta tezine okomita na povrsinu; u smjeru suprotnom od smjera gibanja (paralelno s kosinom)
3) silu otpora, u smjeru suprotnom od msjera gibanja (znaci, isto kao trenje)
Dalje je klasika - jednadzbe ravnoteze, osnovne kinematicke jednadzbe (ds/dt=v, dv/dt=a) i Newtonove jednadzbe (konkretno, F=m*a).
Na kraju dobijes da ti samo tezina ubrzava tijelu niz kosinu a trenje i otpor zraka se tome suprotstavljaju (s obzirom da je ovo 'opci slucaj', tj. masa nije definirana nego je samo receno da je 'm', idemo od pretpostavke da trenje nije dovoljno da sprijeci gibanje tijela).
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
DsAg Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 23:59 ned, 8. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Cini mi se da je. Dok god vodis racuna da je x'' poopceni pomak u smjeru gibanja a ne u smjeru osi x (cisto da ne bi bilo zabune zbog oznaka).
E da, i na onom popisu sila mi fali i inercija al vidim da ju imas (m*a).
Inace, ako je netko u prilici, moj savjet je da si za ova zadatke nabavite podloge za vjezbe (moze i knjige ak ste nadobudni) iz Mehanike 1 i Mehanike 2 te knjigu Mehanika 3 (Pustaic, Tonkovic, Wolf) na FSBu. Podloge imate u kopiraoni u podrumu a knjigu u skriptarnici (il nadjete dobru dusu od studenta koja ce vam dat da si skopirate potrebne dijelove). Bitno bu vam lakse skuzit gradivo.
Cini mi se da je. Dok god vodis racuna da je x'' poopceni pomak u smjeru gibanja a ne u smjeru osi x (cisto da ne bi bilo zabune zbog oznaka).
E da, i na onom popisu sila mi fali i inercija al vidim da ju imas (m*a).
Inace, ako je netko u prilici, moj savjet je da si za ova zadatke nabavite podloge za vjezbe (moze i knjige ak ste nadobudni) iz Mehanike 1 i Mehanike 2 te knjigu Mehanika 3 (Pustaic, Tonkovic, Wolf) na FSBu. Podloge imate u kopiraoni u podrumu a knjigu u skriptarnici (il nadjete dobru dusu od studenta koja ce vam dat da si skopirate potrebne dijelove). Bitno bu vam lakse skuzit gradivo.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
|
[Vrh] |
|
DsAg Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 0:36 pon, 9. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Kao sto kaze zadatak, iznos sile u nekoj tocki je umnozak apcise i ordinate te tocke. Opcenito vrijedi da je W=F*s*cos(alfa), gdje je 's' put na kojem djeluje sila a 'alfa' kut izmedju sile i puta. Probaj to mozda nekak iskoristit. Znas da iz derivacije jednadzbe elipse i derivacije pravca sile mozes dobiti njihove kuteve nagiba pa preko toga 'alfa' al mi se to cini kao kompliciranje (kod nas nis cudno al sumnjam da i vas tak mustraju). Mozda se sjetim neceg boljeg ujutro kad ne bum ovak krepan. Vodi racuna o tome da bu ti rad vjerojatno ispao negativan jer je za x>0 i x<0 smjer sile pozitivan (tj. kad bi uzeli komponete, bile bi vece od 0; to vidis i prema tome da je nagib pravca uvijek izmedju 0 i 90 stupnjeva) a put ide u pozitivnom smjeru, dakle, suprotno od smjera sile. Za x=0 je i W=0 jer je pravac sile vertikalan a tangenta na elipsu horizontalna (tj. sila je okomita na put) pa je 'alfa' 90 stupnjeva, tj. cos(alfa)=0 ali ovo je vise informativno.
Kao sto kaze zadatak, iznos sile u nekoj tocki je umnozak apcise i ordinate te tocke. Opcenito vrijedi da je W=F*s*cos(alfa), gdje je 's' put na kojem djeluje sila a 'alfa' kut izmedju sile i puta. Probaj to mozda nekak iskoristit. Znas da iz derivacije jednadzbe elipse i derivacije pravca sile mozes dobiti njihove kuteve nagiba pa preko toga 'alfa' al mi se to cini kao kompliciranje (kod nas nis cudno al sumnjam da i vas tak mustraju). Mozda se sjetim neceg boljeg ujutro kad ne bum ovak krepan. Vodi racuna o tome da bu ti rad vjerojatno ispao negativan jer je za x>0 i x<0 smjer sile pozitivan (tj. kad bi uzeli komponete, bile bi vece od 0; to vidis i prema tome da je nagib pravca uvijek izmedju 0 i 90 stupnjeva) a put ide u pozitivnom smjeru, dakle, suprotno od smjera sile. Za x=0 je i W=0 jer je pravac sile vertikalan a tangenta na elipsu horizontalna (tj. sila je okomita na put) pa je 'alfa' 90 stupnjeva, tj. cos(alfa)=0 ali ovo je vise informativno.
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 8:41 pon, 9. 4. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="Anonymous"]a ovaj drugi zad.iz 2008.(nece da mi ga otvori na laptopu pa ne mogu stavit link :( ,ali ako treba napisem ga)
parametrizirala sam elipsu i dobila r(t)=(2cost,1/2sint)
i sad kako da odredim silu F?
imam neku ideju,ali nisam sigurna pa ako netko zna :D[/quote]
Ovako, preko zadanog pravca odredis kolki ti je kut alfa , ne sjecam se sad kolko sam dobila. onda samo silu rastavis na komponente, a vrijednost sile ce ti biti 2cost*1sint, te uvrstis u formulu za rad !
Anonymous (napisa): | a ovaj drugi zad.iz 2008.(nece da mi ga otvori na laptopu pa ne mogu stavit link ,ali ako treba napisem ga)
parametrizirala sam elipsu i dobila r(t)=(2cost,1/2sint)
i sad kako da odredim silu F?
imam neku ideju,ali nisam sigurna pa ako netko zna  |
Ovako, preko zadanog pravca odredis kolki ti je kut alfa , ne sjecam se sad kolko sam dobila. onda samo silu rastavis na komponente, a vrijednost sile ce ti biti 2cost*1sint, te uvrstis u formulu za rad !
|
|
[Vrh] |
|
DsAg Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
Gost
|
Postano: 12:19 pon, 9. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Nemam niti jedan zadatak u proslogodisnjoj biljeznici sa sljedecim pa bi molio za objasnjenje:
Kod lagrangeovih jednadzba, ako su nam 2 mase povezane oprugom,kako sile racunamo?
Konkretno recimo da se m1 i m2 mogu gibati samo po pravcu x, i povezane su oprugom krutosti k i duljine d, samo stavimo da je F=(kd,-kd)?
Nemam niti jedan zadatak u proslogodisnjoj biljeznici sa sljedecim pa bi molio za objasnjenje:
Kod lagrangeovih jednadzba, ako su nam 2 mase povezane oprugom,kako sile racunamo?
Konkretno recimo da se m1 i m2 mogu gibati samo po pravcu x, i povezane su oprugom krutosti k i duljine d, samo stavimo da je F=(kd,-kd)?
|
|
[Vrh] |
|
DsAg Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
|