Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
Namdev Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
PermutiranoPrase Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 20:53 uto, 10. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Pocnes ovako:
[code:1]i = 0; j = 0; di = 1; dj = 0;[/code:1]
Dalje imas promjenu indeksa u svakom koraku:
[code:1]i += di; j += dj;[/code:1]
Ostaje ti jos, kad si na rubovima ([tt]i == 0[/tt], [tt]i == n-1[/tt],...) ispravno promijeniti varijable [tt]di[/tt] i [tt]dj[/tt].
Pocnes ovako:
Kod: | i = 0; j = 0; di = 1; dj = 0; |
Dalje imas promjenu indeksa u svakom koraku:
Ostaje ti jos, kad si na rubovima (i == 0, i == n-1,...) ispravno promijeniti varijable di i dj.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Zenon Forumaš(ica)

Sarma: -
|
Postano: 21:01 uto, 10. 4. 2012 Naslov: |
|
|
[quote="PermutiranoPrase"]Uočih neku zakonitost ali mi je djelovala prekomplicirano za iskoristiti.
[/quote]
Pa i nije baš :P U spoileru ti je moj kod. Malo je "blesav" jer od 4n-4 učitavanja, 4n-6 ih je beskorisno :P
[spoiler][code:1]#include<stdio.h>
int f( int n ){
int i,z,suma=0;
if (n<1) return 0;
if (n==1)
{
scanf("%d",&z);
return z;
}
for (i=0; i<4*n-4; i++)
{
scanf("%d",&z);
if ( i==0 || i==(4*n-4)/2 ) suma+=z;
}
return suma+f( n-2 );
}
int main(void){
int n;
scanf("%d",&n);
printf("%d",f(n));
return 0;
}[/code:1][/spoiler]
PermutiranoPrase (napisa): | Uočih neku zakonitost ali mi je djelovala prekomplicirano za iskoristiti.
|
Pa i nije baš U spoileru ti je moj kod. Malo je "blesav" jer od 4n-4 učitavanja, 4n-6 ih je beskorisno
Spoiler [hidden; click to show]: | Kod: | #include<stdio.h>
int f( int n ){
int i,z,suma=0;
if (n<1) return 0;
if (n==1)
{
scanf("%d",&z);
return z;
}
for (i=0; i<4*n-4; i++)
{
scanf("%d",&z);
if ( i==0 || i==(4*n-4)/2 ) suma+=z;
}
return suma+f( n-2 );
}
int main(void){
int n;
scanf("%d",&n);
printf("%d",f(n));
return 0;
} |
|
|
|
[Vrh] |
|
Lux86 Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 21:33 uto, 10. 4. 2012 Naslov: |
|
|
prilično sam nespretna sa stringovima, pa bi molila pomoć.
program bi trebao brisati svaku treću riječ, što i radi, osim kad je riječ koju treba obrisati na kraju, a ja nikako da dokučim zašto :)
[code:1]
int main(void)
{
char s[19723];
int i, j, rijec=0, novi=0;
scanf("%[^\n]", s);
for(i=0; s[i]!='\0'; i++)
{
if((i==0 && isalpha(s[i])) || (isspace(s[i]) && isalpha(s[i+1])))
{
rijec++;
if(rijec%3==0)
{
++i;
while(isalpha(s[i])) i++;
}
}
s[novi++] = s[i];
}
s[novi] = '\0';
printf("%s", s);
return 0;
}
[/code:1]
prilično sam nespretna sa stringovima, pa bi molila pomoć.
program bi trebao brisati svaku treću riječ, što i radi, osim kad je riječ koju treba obrisati na kraju, a ja nikako da dokučim zašto
Kod: |
int main(void)
{
char s[19723];
int i, j, rijec=0, novi=0;
scanf("%[^\n]", s);
for(i=0; s[i]!='\0'; i++)
{
if((i==0 && isalpha(s[i])) || (isspace(s[i]) && isalpha(s[i+1])))
{
rijec++;
if(rijec%3==0)
{
++i;
while(isalpha(s[i])) i++;
}
}
s[novi++] = s[i];
}
s[novi] = '\0';
printf("%s", s);
return 0;
}
|
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 21:59 uto, 10. 4. 2012 Naslov: |
|
|
@Zenon: Lijepo je da ti znas matematiku, ali svrha zadace je da ljudi nauce programirati, a ne vrdati. Sto ce netko nauciti o dvodimenzionalnim poljima u C-u iz upute "nadji zakonitost medju indeksima"? :roll:
@Lux86: Brise ti samo trecu rijec, ali ne i sestu, devetu,... Primijeti da imas [tt]if[/tt] s dvije grane koje znace razlicito:
[tt]i==0 && isalpha(s[i])[/tt] [tex]\equiv[/tex] "sad si na nultom znaku i [b]taj[/b] je [b]slovo[/b],
[tt]isspace(s[i]) && isalpha(s[i+1])[/tt] [tex]\equiv[/tex] "sad si na nekom znaku i [b]onaj iza njega[/b] je slovo (a on sam je [b]razmak[/b]).
IMO, ovako je smislenije: "ako je [tt]i[/tt]-ti znak slovo i (on je prvi ili je ispred njega razmak)", tj. [tt]if(isalpha(s[i]) && (i == 0 || isspace(s[i-1])))[/tt].
S rijecima smo radili na predavanju. Tamo je to lijepo objasnjeno.
@Zenon: Lijepo je da ti znas matematiku, ali svrha zadace je da ljudi nauce programirati, a ne vrdati. Sto ce netko nauciti o dvodimenzionalnim poljima u C-u iz upute "nadji zakonitost medju indeksima"?
@Lux86: Brise ti samo trecu rijec, ali ne i sestu, devetu,... Primijeti da imas if s dvije grane koje znace razlicito:
i==0 && isalpha(s[i]) [tex]\equiv[/tex] "sad si na nultom znaku i taj je slovo,
isspace(s[i]) && isalpha(s[i+1]) [tex]\equiv[/tex] "sad si na nekom znaku i onaj iza njega je slovo (a on sam je razmak).
IMO, ovako je smislenije: "ako je i-ti znak slovo i (on je prvi ili je ispred njega razmak)", tj. if(isalpha(s[i]) && (i == 0 || isspace(s[i-1]))).
S rijecima smo radili na predavanju. Tamo je to lijepo objasnjeno.
_________________ U pravilu ignoriram pitanja u krivim topicima i kodove koji nisu u [code]...[/code] blokovima.
Takodjer, OBJASNITE sto vas muci! "Sto mi je krivo?", bez opisa u cemu je problem, rijetko ce zadobiti moju paznju. 
|
|
[Vrh] |
|
Lux86 Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
jema Forumaš(ica)

|
Postano: 22:41 uto, 10. 4. 2012 Naslov: |
|
|
nije u vezi dz, al nezz di da pitam...imam problem kod ucitavanja znakova...tipa, zadatak 5.11. ucitam string i onda da ucitam c1 i c2 napisem: printf("c1="); scanf("%c", &c1); printf("c2="); scanf("%c", &c2); i sad kad krenem izvodit program, uspisem string i onda mi pise:
c1= c2= (i onda tu ucitam c2 i radi samo taj c2, sto je za ocekivat jer c1 nisam ni ucitala)....kako da to rijesim?? tako mi je u svakom di trebam ucitat 2 znaka....a negdje, tipa u zadatku 5.8., di treba n-terostrucit zadano slovo, isto nece da mi ucita znak....???
hvalaaa :)
nije u vezi dz, al nezz di da pitam...imam problem kod ucitavanja znakova...tipa, zadatak 5.11. ucitam string i onda da ucitam c1 i c2 napisem: printf("c1="); scanf("%c", &c1); printf("c2="); scanf("%c", &c2); i sad kad krenem izvodit program, uspisem string i onda mi pise:
c1= c2= (i onda tu ucitam c2 i radi samo taj c2, sto je za ocekivat jer c1 nisam ni ucitala)....kako da to rijesim?? tako mi je u svakom di trebam ucitat 2 znaka....a negdje, tipa u zadatku 5.8., di treba n-terostrucit zadano slovo, isto nece da mi ucita znak....???
hvalaaa
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 23:03 uto, 10. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Prvi [tt]scanf("%c",...)[/tt] ti pokupi newline (enter od ucitavanja stringa). Ispravan format je [tt]" %c"[/tt] (razmak ispred [tt]%[/tt], sto znaci "pocisti "bjeline" ispred znaka (razmake, tabove, newlineove)").
Prvi scanf("%c",...) ti pokupi newline (enter od ucitavanja stringa). Ispravan format je " %c" (razmak ispred %, sto znaci "pocisti "bjeline" ispred znaka (razmake, tabove, newlineove)").
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 9:39 sri, 11. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Opet imam pitanja.
Ovo je moj kod za izokretanje riječi koji dobro radi, koliko primjetih:
[code:1]
void izokreni (char *s)
{
int citam = 0;
int l, d, temp;
while (s[citam]) // prolazi kroz string
{
while ( isspace(s[citam])) // ako smo na razmaku, samo ajde dalje
++citam;
l = citam; // lijeva granica rijeci
while ( isalpha( s[citam] )) // ajde do kraja rijeci
++citam;
d = citam-1; // desna granica rijeci, tj. kraj
++citam; // odi jos jedno mjesto naprijed, na razmak
while ( l < d ) // zamijeni lijevi s desnim dok ne dodjemo do sredine rijeci
{
temp = s[l];
s[l] = s[d];
s[d] = temp;
++l;
--d;
}
}
}[/code:1]
Kad sam raspisivala na papiru, po mojoj logici bi trebalo ići:
l = citam+1 => jer smo s indeksom 'citam' došli do zadnjeg razmaka prije početka riječi, a onda je petlja stala, pa je 'citam+1' prvo slovo u rijeci
d = citam => jer smo s indeksom 'citam' stigli do zadnjeg slova u riječi (zadnjeg slova prije razmaka), citam - 1 bi trebalo biti predzadnje slovo
Ali tako bi dobila rascjepkane riječi koje su bile donekle izokrenute. Što mi je krivo u načinu razmišljanja? Ili je u C-u stvar? :shock:
Edit: Program mi radi savršeno na unaprijed zadanom stringu, ali kada upišem svoj string mi bude romantičan i ispiše par srca i hrpu čudnih slova s kvačicama i drugih znakova. :( Zašto, o zašto? Koristim i scanf("%[^\n]", s), scanf"%s", s) i gets(s) i uvijek bude isto.
Opet imam pitanja.
Ovo je moj kod za izokretanje riječi koji dobro radi, koliko primjetih:
Kod: |
void izokreni (char *s)
{
int citam = 0;
int l, d, temp;
while (s[citam]) // prolazi kroz string
{
while ( isspace(s[citam])) // ako smo na razmaku, samo ajde dalje
++citam;
l = citam; // lijeva granica rijeci
while ( isalpha( s[citam] )) // ajde do kraja rijeci
++citam;
d = citam-1; // desna granica rijeci, tj. kraj
++citam; // odi jos jedno mjesto naprijed, na razmak
while ( l < d ) // zamijeni lijevi s desnim dok ne dodjemo do sredine rijeci
{
temp = s[l];
s[l] = s[d];
s[d] = temp;
++l;
--d;
}
}
} |
Kad sam raspisivala na papiru, po mojoj logici bi trebalo ići:
l = citam+1 ⇒ jer smo s indeksom 'citam' došli do zadnjeg razmaka prije početka riječi, a onda je petlja stala, pa je 'citam+1' prvo slovo u rijeci
d = citam ⇒ jer smo s indeksom 'citam' stigli do zadnjeg slova u riječi (zadnjeg slova prije razmaka), citam - 1 bi trebalo biti predzadnje slovo
Ali tako bi dobila rascjepkane riječi koje su bile donekle izokrenute. Što mi je krivo u načinu razmišljanja? Ili je u C-u stvar?
Edit: Program mi radi savršeno na unaprijed zadanom stringu, ali kada upišem svoj string mi bude romantičan i ispiše par srca i hrpu čudnih slova s kvačicama i drugih znakova. Zašto, o zašto? Koristim i scanf("%[^\n]", s), scanf"%s", s) i gets(s) i uvijek bude isto.
Zadnja promjena: PermutiranoPrase; 10:18 sri, 11. 4. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
|
|
[Vrh] |
|
jema Forumaš(ica)

|
|
[Vrh] |
|
gflegar Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 11:19 sri, 11. 4. 2012 Naslov: |
|
|
U tvojoj logici na papiru i jest problem :)
[quote="PermutiranoPrase"]
l = citam+1 => jer smo s indeksom 'citam' došli do zadnjeg razmaka prije početka riječi, a onda je petlja stala, pa je 'citam+1' prvo slovo u rijeci [/quote]
Ne, ova petlja
[code:1]while ( isspace(s[citam]))
++citam;
se izvrsava tako dugo dok je [tt]s[citam][/tt] bjelina, dakle, kad smo na zadnjem razmaku prije rijeci petlja se jos jdnom izvrsi i pomakne [tt]citam[/tt] na indeks prvog slova rijeci.
[quote="PermutiranoPrase"]
d = citam => jer smo s indeksom 'citam' stigli do zadnjeg slova u riječi (zadnjeg slova prije razmaka), citam - 1 bi trebalo biti predzadnje slovo
[/quote]
Isto kao i u prvoj petlji
[code:1]while ( isalpha( s[citam] ))
++citam;
ovo se izvrsava tako dugo dok je [tt]s[citam][/tt] slovo, pa se izvrsi i kod zadnjeg slova u rijeci i pomakne [tt]citam[/tt] na indeks iza zadnjeg slova rijeci.
Problem s ovime je kada je poslje zadnjeg znaka rijeci nul znak. Zbog onog dodatnog [tt]++citam[/tt] poslije petlji ti taj znak preskaces i nastavis "kopati" po memoriji koja mozda nije alocirana.
Probaj ovo ispraviti, mada mi se cini da ti je problem negdje i kod ucitavanja stringa, ali tu ti ne mogu pomoci posto nisi stavila taj dio koda :P
U tvojoj logici na papiru i jest problem
PermutiranoPrase (napisa): |
l = citam+1 ⇒ jer smo s indeksom 'citam' došli do zadnjeg razmaka prije početka riječi, a onda je petlja stala, pa je 'citam+1' prvo slovo u rijeci |
Ne, ova petlja
Kod: | while ( isspace(s[citam]))
++citam;
|
se izvrsava tako dugo dok je s[citam] bjelina, dakle, kad smo na zadnjem razmaku prije rijeci petlja se jos jdnom izvrsi i pomakne citam na indeks prvog slova rijeci.
PermutiranoPrase (napisa): |
d = citam ⇒ jer smo s indeksom 'citam' stigli do zadnjeg slova u riječi (zadnjeg slova prije razmaka), citam - 1 bi trebalo biti predzadnje slovo
|
Isto kao i u prvoj petlji
Kod: | while ( isalpha( s[citam] ))
++citam;
|
ovo se izvrsava tako dugo dok je s[citam] slovo, pa se izvrsi i kod zadnjeg slova u rijeci i pomakne citam na indeks iza zadnjeg slova rijeci.
Problem s ovime je kada je poslje zadnjeg znaka rijeci nul znak. Zbog onog dodatnog ++citam poslije petlji ti taj znak preskaces i nastavis "kopati" po memoriji koja mozda nije alocirana.
Probaj ovo ispraviti, mada mi se cini da ti je problem negdje i kod ucitavanja stringa, ali tu ti ne mogu pomoci posto nisi stavila taj dio koda
|
|
[Vrh] |
|

Spol: 
|
Postano: 12:24 sri, 11. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Hvala na upozorenjima! Joj, da, vidi stvarno. :D
Našla sam jedno što mi je krivo - nisam uključila ni ctype.h ni stdlib.h. :D Drugo, čini se da mi funkcija izokreni sad radi sasvim dobro, a greška je negdje u funkciji izbrisi koja briše svaku 5.riječ (radila sam 2 funkcije jer mi je bilo prvo tako lakše, mislila sam poslije preraditi sve u 1 funkciju). Kad nju pozovem, program se sruši.
Idem se sad s 'izbrisi' zabavljati.
Edit: Radi! :broccoli: Greška - ne inicijalizirah pocetni indeks na 0. :roll:
Hvala na upozorenjima! Joj, da, vidi stvarno.
Našla sam jedno što mi je krivo - nisam uključila ni ctype.h ni stdlib.h. Drugo, čini se da mi funkcija izokreni sad radi sasvim dobro, a greška je negdje u funkciji izbrisi koja briše svaku 5.riječ (radila sam 2 funkcije jer mi je bilo prvo tako lakše, mislila sam poslije preraditi sve u 1 funkciju). Kad nju pozovem, program se sruši.
Idem se sad s 'izbrisi' zabavljati.
Edit: Radi! Greška - ne inicijalizirah pocetni indeks na 0.
|
|
[Vrh] |
|
quark Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 14:58 čet, 12. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Motivacija mi je 2. zadatak iz 4. zadaće koji pokušavam sada riješiti na drukčiji način. Dakle, treba učiti string, četvrtu riječ izbrisati, sve ostale invertirati.
Ideja mi je da prvo učitam cijeli string pomoću [tt]gets[/tt] i izračunam koliko ima riječi.
Onda idem ispočetka skenirati cijeli string pomoću scanf (jer ignorira bjeline i "pamti" gdje je stao) u for petlji (ograda je broj riječi) i spremati takve stringove (tj. riječi) u novo polje stringova, osim ako nisu mod4 po redu.
Nakon toga funkciji [tt]invert[/tt] poslao bih svaki string u stringu i invertirao. Onda bih odmah nakon invertiranja, ispisao tu istu invertiranu riječ (string u stringu), i ako nije zadnja, printfao odmah nakon toga i razmak.
Prvo, može li se to tako? :D
Drugo, ako može, muči me realizacija.
Kad radim s poljem stringovima [tt]s[][][/tt] i želim poslati u tom polju i-ti string funkciji, kako to deklariram u funkciji i kako postupam onda s njim u toj funkciji?
I kako onda ispisati pomoću [tt]puts[/tt] taj string u stringu u mainu? :oops:
Hvala puno :)
Motivacija mi je 2. zadatak iz 4. zadaće koji pokušavam sada riješiti na drukčiji način. Dakle, treba učiti string, četvrtu riječ izbrisati, sve ostale invertirati.
Ideja mi je da prvo učitam cijeli string pomoću gets i izračunam koliko ima riječi.
Onda idem ispočetka skenirati cijeli string pomoću scanf (jer ignorira bjeline i "pamti" gdje je stao) u for petlji (ograda je broj riječi) i spremati takve stringove (tj. riječi) u novo polje stringova, osim ako nisu mod4 po redu.
Nakon toga funkciji invert poslao bih svaki string u stringu i invertirao. Onda bih odmah nakon invertiranja, ispisao tu istu invertiranu riječ (string u stringu), i ako nije zadnja, printfao odmah nakon toga i razmak.
Prvo, može li se to tako?
Drugo, ako može, muči me realizacija.
Kad radim s poljem stringovima s[][] i želim poslati u tom polju i-ti string funkciji, kako to deklariram u funkciji i kako postupam onda s njim u toj funkciji?
I kako onda ispisati pomoću puts taj string u stringu u mainu?
Hvala puno
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
quark Forumaš(ica)

Spol: 
|
Postano: 17:14 čet, 12. 4. 2012 Naslov: |
|
|
Super, hvala :D
Ali moj program svejedno pada :oops:
[code:1]#include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
#include<string.h>
#define TRUE 1
#define FALSE 0
void invert(char rijec[])
{
char temp;
int n,i;
n=strlen(rijec);
for(i=0;i<n/2;i++)
{
temp=rijec[i];
rijec[i]=rijec[n-i-1];
rijec[n-i-1]=temp;
}
return;
}
int broj_rijeci(char *str)
{
int brojac=0;
int razmak= TRUE;
while(*str!='\0')
{
if(*str==' ')
{
if(!razmak)
{
brojac++;
razmak = TRUE;
}
}
else razmak = FALSE;
++str;
}
if (!razmak) ++brojac;
return brojac;
}
int main()
{
int i, cnt, n, j, index=0;
char s[12684], novi_s[12684][12684];
gets(s);
cnt=broj_rijeci(s);
for(i=1;i<=cnt;i++)
{
if(!(i%4==0))
{scanf("%s", &novi_s[index]);
index++;
}
}
for(j=0;j<cnt;j++)
{
invert(novi_s[j]);
puts(novi_s[j]);
if(j!=cnt-1) printf(" ");
}
return 0;
}[/code:1]
(imam osjećaj da će se uskoro uvesti dnevni limit koliko kodova smiješ objaviti :oops:)
Super, hvala
Ali moj program svejedno pada
Kod: | #include<stdio.h>
#include<stdlib.h>
#include<string.h>
#define TRUE 1
#define FALSE 0
void invert(char rijec[])
{
char temp;
int n,i;
n=strlen(rijec);
for(i=0;i<n/2;i++)
{
temp=rijec[i];
rijec[i]=rijec[n-i-1];
rijec[n-i-1]=temp;
}
return;
}
int broj_rijeci(char *str)
{
int brojac=0;
int razmak= TRUE;
while(*str!='\0')
{
if(*str==' ')
{
if(!razmak)
{
brojac++;
razmak = TRUE;
}
}
else razmak = FALSE;
++str;
}
if (!razmak) ++brojac;
return brojac;
}
int main()
{
int i, cnt, n, j, index=0;
char s[12684], novi_s[12684][12684];
gets(s);
cnt=broj_rijeci(s);
for(i=1;i<=cnt;i++)
{
if(!(i%4==0))
{scanf("%s", &novi_s[index]);
index++;
}
}
for(j=0;j<cnt;j++)
{
invert(novi_s[j]);
puts(novi_s[j]);
if(j!=cnt-1) printf(" ");
}
return 0;
} |
(imam osjećaj da će se uskoro uvesti dnevni limit koliko kodova smiješ objaviti )
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
quark Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
gflegar Forumaš(ica)

Spol: 
|
|
[Vrh] |
|
vsego Site Admin

Spol: 
|
Postano: 19:08 čet, 12. 4. 2012 Naslov: |
|
|
@quark: Nije stvar velicine memorije, nego run-time stacka. 64kB i nije puno, ali eto...
Sto se programa tice, ako nesto pokupis i zelis opet ucitavati, mozes kako gflegar preporuca ili treba vratiti na buffer. To bas i nije preporucljivo, pa se nisam previse bavio s time. Za znakove to radis sa [tt]ungetc()[/tt]; ne znam ima li nesto slicno za stringove.
@quark: Nije stvar velicine memorije, nego run-time stacka. 64kB i nije puno, ali eto...
Sto se programa tice, ako nesto pokupis i zelis opet ucitavati, mozes kako gflegar preporuca ili treba vratiti na buffer. To bas i nije preporucljivo, pa se nisam previse bavio s time. Za znakove to radis sa ungetc(); ne znam ima li nesto slicno za stringove.
|
|
[Vrh] |
|
|