Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

Usmeni kod prof. Hrvoja Šikića
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Lux86
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
Sarma = la pohva - posuda
= 2 - 0

PostPostano: 13:22 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

help! kod dokazivanja neprekidnosti parnog korijena lako dokažemo da je neprekidan na otvorenom intervalu od 0 do plus beskonačno, ali kako pokažemo da je neprekidan i u 0 zdesna? mislim očito je, ali ne znam kako to lijepo zapisati. isto me zanima za neprekidnost arcsin i arccos, kako pokazati da su neprekidni u -1 i 1? :roll:
help! kod dokazivanja neprekidnosti parnog korijena lako dokažemo da je neprekidan na otvorenom intervalu od 0 do plus beskonačno, ali kako pokažemo da je neprekidan i u 0 zdesna? mislim očito je, ali ne znam kako to lijepo zapisati. isto me zanima za neprekidnost arcsin i arccos, kako pokazati da su neprekidni u -1 i 1? Rolling Eyes

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 15:57 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako dokazati da su [tex]f(x)=x^n[/tex] strogo rastuće na domenama, naravno, u ovisnosti o parnosti od n?
Unaprijed :thankyou:
Kako dokazati da su [tex]f(x)=x^n[/tex] strogo rastuće na domenama, naravno, u ovisnosti o parnosti od n?
Unaprijed Thank you

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 16:28 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zenon"]Kako dokazati da su [tex]f(x)=x^n[/tex] strogo rastuće na domenama, naravno, u ovisnosti o parnosti od n?
Unaprijed :thankyou:[/quote]
Iako svi znamo što tražiš, ne škodi precizno postaviti pitanje. :) Postoji puno funkcija čije je pravilo pridruživanja dano s f(x)=x^2, a nisu sve rastuće na domenama. :wink: Obično se za f(x)=x^2 podrazumijeva da ima domenu R, a ne neki podskup od R, npr. <0,+oo>.

Dokaz slijedi iz izraza [dtex]x^n-y^n=(x-y)(x^{n-1}+x^{n-2}y+\cdots+xy^{n-2}+y^{n-1}).[/dtex]

Ako je n paran i x<y, onda je x-y<0, a svi umnošci [tex]x^ay^b[/tex] su pozitivni (jer su x i y pozitivni) pa iz toga slijedi da je f(x)-f(y)<0, odnosno f(x)<f(y).

Ako je n neparan, razdvoji na dva slučaja: x i y oba pozitivni (analogno, oba negativni) ili x negativan, a y pozitivan. Iskoristi da za n postoji k td. je n=2k+1.
Zenon (napisa):
Unaprijed Thank you

Iako svi znamo što tražiš, ne škodi precizno postaviti pitanje. Smile Postoji puno funkcija čije je pravilo pridruživanja dano s f(x)=x^2, a nisu sve rastuće na domenama. Wink Obično se za f(x)=x^2 podrazumijeva da ima domenu R, a ne neki podskup od R, npr. <0,+oo>.

Dokaz slijedi iz izraza [dtex]x^n-y^n=(x-y)(x^{n-1}+x^{n-2}y+\cdots+xy^{n-2}+y^{n-1}).[/dtex]

Ako je n paran i x<y, onda je x-y<0, a svi umnošci [tex]x^ay^b[/tex] su pozitivni (jer su x i y pozitivni) pa iz toga slijedi da je f(x)-f(y)<0, odnosno f(x)<f(y).

Ako je n neparan, razdvoji na dva slučaja: x i y oba pozitivni (analogno, oba negativni) ili x negativan, a y pozitivan. Iskoristi da za n postoji k td. je n=2k+1.

Zadnja promjena: goranm; 16:32 sub, 21. 1. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 13 - 8

PostPostano: 16:31 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zenon"]Kako dokazati da su [tex]f(x)=x^n[/tex] strogo rastuće na domenama, naravno, u ovisnosti o parnosti od n?

uzmeš x>y>0
pa gledaš f(x)-f(y)=x^n-y^n=(x-y)(x^(n-1)+x^(n-2)*y+...+y^(n-1))
x-y>0 i ova druga zagrada >0
pa gledaš parnost / neparnost
n neparan --> f(x) strogo ratsuća na cijeloj domeni
n paran f(x) strogo rastuća na <0, ∞>,strogo padajuća na <-∞,0>
Zenon (napisa):
Unaprijed Thank you

uzmeš x>y>0
pa gledaš f(x)-f(y)=x^n-y^n=(x-y)(x^(n-1)+x^(n-2)*y+...+y^(n-1))
x-y>0 i ova druga zagrada >0
pa gledaš parnost / neparnost
n neparan → f(x) strogo ratsuća na cijeloj domeni
n paran f(x) strogo rastuća na <0, ∞>,strogo padajuća na ←∞,0>

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 21:35 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goranm"][quote="Zenon"]Kako dokazati da su [tex]f(x)=x^n[/tex] strogo rastuće na domenama, naravno, u ovisnosti o parnosti od n?
Iako svi znamo što tražiš, ne škodi precizno postaviti pitanje. :) Postoji puno funkcija čije je pravilo pridruživanja dano s f(x)=x^2, a nisu sve rastuće na domenama. :wink: Obično se za f(x)=x^2 podrazumijeva da ima domenu R, a ne neki podskup od R, npr. <0,+oo>.

Ako je n neparan, razdvoji na dva slučaja: x i y oba pozitivni (analogno, oba negativni) ili x negativan, a y pozitivan. Iskoristi da za n postoji k td. je n=2k+1.[/quote]

Pa rekao sam zato u ovisnosti o parnosti o n, misleći n je paran => domena [0,+oo>, ne je neparan => domena R.
Taj me slučaj i je patio, kada je jedan pozitivan, drugi negativan.
Što meni garantira da će ovaj veći dio zagrade biti odgovarajućeg predznaka u odnosu zagradom? To nisam mogao skužiti, pa sam mislio da se ne može dokazati preko toga. Još mi to objasnite i super :happy:
:thankyou:
goranm (napisa):
Zenon (napisa):
Unaprijed Thank you

Iako svi znamo što tražiš, ne škodi precizno postaviti pitanje. Smile Postoji puno funkcija čije je pravilo pridruživanja dano s f(x)=x^2, a nisu sve rastuće na domenama. Wink Obično se za f(x)=x^2 podrazumijeva da ima domenu R, a ne neki podskup od R, npr. <0,+oo>.

Pa rekao sam zato u ovisnosti o parnosti o n, misleći n je paran ⇒ domena [0,+oo>, ne je neparan ⇒ domena R.
Što meni garantira da će ovaj veći dio zagrade biti odgovarajućeg predznaka u odnosu zagradom? To nisam mogao skužiti, pa sam mislio da se ne može dokazati preko toga. Još mi to objasnite i super Happy
Thank you

[Vrh]
anamarie
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 13 - 8

PostPostano: 22:14 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zenon"][quote="goranm"][quote="Zenon"]Kako dokazati da su [tex]f(x)=x^n[/tex] strogo rastuće na domenama, naravno, u ovisnosti o parnosti od n?

Ako je n neparan, razdvoji na dva slučaja: x i y oba pozitivni (analogno, oba negativni) ili x negativan, a y pozitivan. Iskoristi da za n postoji k td. je n=2k+1.[/quote]

Pa rekao sam zato u ovisnosti o parnosti o n, misleći [b]n je paran => domena [0,+oo>[/b], ne je neparan => domena R.
Što meni garantira da će ovaj veći dio zagrade biti odgovarajućeg predznaka u odnosu zagradom? To nisam mogao skužiti, pa sam mislio da se ne može dokazati preko toga. Još mi to objasnite i super :happy:
:thankyou:[/quote]
domena je u oba slučaja R
dovoljno ti je gledati općenito jeli neka funkcija parna ili neparna
ako je neka funkcija parna,tj,f(x)=f(-x) onda je za pozitivne npr.rastuća,a za negativne padajuća
a ako je neparna f(x)=-f(-x),onda je monotona na cijeloj svojoj domeni
Zenon (napisa):
goranm (napisa):
Zenon (napisa):
Unaprijed Thank you

Pa rekao sam zato u ovisnosti o parnosti o n, misleći n je paran ⇒ domena [0,+oo>, ne je neparan ⇒ domena R.
Što meni garantira da će ovaj veći dio zagrade biti odgovarajućeg predznaka u odnosu zagradom? To nisam mogao skužiti, pa sam mislio da se ne može dokazati preko toga. Još mi to objasnite i super Happy
Thank you

domena je u oba slučaja R
dovoljno ti je gledati općenito jeli neka funkcija parna ili neparna
ako je neka funkcija parna,tj,f(x)=f(-x) onda je za pozitivne npr.rastuća,a za negativne padajuća
a ako je neparna f(x)=-f(-x),onda je monotona na cijeloj svojoj domeni

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 22:38 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Znam to, pobogu. Pročitaj pažljivije.
Govorim o domeni funkcija, tj. o restrikciji na dijelu kada one strogo rastu.
I nije istina da ako je [tex]f(x)=-f(-x)[/tex] da je monotona na domeni, recimo sinus je neparna funkcija pa nije monotona na cijeloj domeni.
I nije istina da ako je [tex]f(x)=-f(-x)[/tex] da je monotona na domeni, recimo sinus je neparna funkcija pa nije monotona na cijeloj domeni.

[Vrh]
goranm
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

218 = 249 - 31

PostPostano: 22:56 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zenon"]Pa rekao sam zato u ovisnosti o parnosti o n, misleći n je paran => domena [0,+oo>, ne je neparan => domena R.

Govorim o domeni funkcija, tj. o restrikciji na dijelu kada one strogo rastu. [/quote]
Iz onoga što si napisao ne slijedi da pričaš o restrikciji domene na podskupove na kojima su te funkcije rastuće, tj. sada prvi put spominješ restrikciju ;) Zadavanjem samo pravila pridruživanja ne možeš implicirati kakva je domena (kao što domena ne ovisi niti o parnosti). Za pravilo pridruživanja f(x)=x^2 može se odabrati domena tako da f nije niti rastuća niti padajuća (npr. koja bi to domena bila?). :) Da, cjepidlačenje, jer vjerojatno svi znamo na što misliš, ali razlika postoji.
[quote]Taj me slučaj i je patio, kada je jedan pozitivan, drugi negativan.
:thankyou:[/quote]
Neka je x<0<y. Jer je n neparan, postoji k td. je n=2k+1. Tada je

[tex]f(x)-f(y)=x^n-y^n=x\cdot x^{2k}-y\cdot y^{2k}.[/tex]

Jer je x negativan, a [tex]x^{2k}[/tex] pozitivan, tada je njihov umnožak negativan. Analogno, umnožak [tex]y\cdot y^{2k}[/tex] je pozitivan i kada se stavi minus ispred, postaje negativan. Prema tome, razlika [tex]x\cdot x^{2k}-y\cdot y^{2k}[/tex] je negativan broj, tj. f(x)-f(y)<0.

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

[quote="Zenon"]I nije istina da ako je [tex]f(x)=-f(-x)[/tex] da je monotona na domeni, recimo sinus je neparna funkcija pa nije monotona na cijeloj domeni.[/quote]
Isto tako,
[quote="anamarie"]ako je neka funkcija parna,tj,f(x)=f(-x) onda je za pozitivne npr.rastuća,a za negativne padajuća[/quote]
općenito ne vrijedi. Protuprimjer je kosinus.
Zenon (napisa):

Iz onoga što si napisao ne slijedi da pričaš o restrikciji domene na podskupove na kojima su te funkcije rastuće, tj. sada prvi put spominješ restrikciju Wink Zadavanjem samo pravila pridruživanja ne možeš implicirati kakva je domena (kao što domena ne ovisi niti o parnosti). Za pravilo pridruživanja f(x)=x^2 može se odabrati domena tako da f nije niti rastuća niti padajuća (npr. koja bi to domena bila?). Smile Da, cjepidlačenje, jer vjerojatno svi znamo na što misliš, ali razlika postoji.
Citat:
Thank you

Neka je x<0<y. Jer je n neparan, postoji k td. je n=2k+1. Tada je

[tex]f(x)-f(y)=x^n-y^n=x\cdot x^{2k}-y\cdot y^{2k}.[/tex]

Jer je x negativan, a [tex]x^{2k}[/tex] pozitivan, tada je njihov umnožak negativan. Analogno, umnožak [tex]y\cdot y^{2k}[/tex] je pozitivan i kada se stavi minus ispred, postaje negativan. Prema tome, razlika [tex]x\cdot x^{2k}-y\cdot y^{2k}[/tex] je negativan broj, tj. f(x)-f(y)<0.

Added after 2 minutes:

Zenon (napisa):

Isto tako,
anamarie (napisa):

općenito ne vrijedi. Protuprimjer je kosinus.

Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 23:33 sub, 21. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

A majko mila :rotfl2:
:thankyou: very much
A majko mila Rolling on the floor laughing
Thank you very much

[Vrh]
Hubert Cumberdale
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 16:28 pon, 23. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nisam uspjela naći nigdje, kako iz Cantorovog i Arhimedovog aksioma slijedi A15 za realne brojeve? :/

Kod Šikića je to bilo ostavljeno za zadaću, a pročitah da je pred par godina bilo na usmenom (ako sam uopće dobro shvatila pitanje hohoh :D)
Nisam uspjela naći nigdje, kako iz Cantorovog i Arhimedovog aksioma slijedi A15 za realne brojeve? Ehm?

Kod Šikića je to bilo ostavljeno za zadaću, a pročitah da je pred par godina bilo na usmenom (ako sam uopće dobro shvatila pitanje hohoh Very Happy)

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 3:18 uto, 24. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Hubert Cumberdale"]Kod Šikića je to bilo ostavljeno za zadaću[/quote]

Kod profesora Šikića ;)

Inače, mene je danas pitao restrikciju funkcije [tex]f(x)=x^2[/tex] na [tex]\left[0,+\infty\right>[/tex], naravno injektivnost, surjektivnost, sve, pa to onda isto za njen inverz i posebno neprekidnost inverza u nuli.
Tu sam naravno morao primjeniti svašta nješta, ali me nije pitao ni jedno "konkretno" pitanje oblika: Dokaži mi jedinstvenost limesa, Countorov aksiom, B-W za funkcije, itd.

Inače, ovo vam moram ispričati, jer sam ja, čekajući na svoj usmeni, zbog toga umirao od smjeha:
Jedan kolega je odgovarao i izašao iz ureda prof. Šikića, vidno zbunjen, ne znam kako bih to definirao, iako je prošao, i kada ga je njetko pitao koliko je dobio i što ga je pitao, sav je zbunjeno gledao i rekao: [i]"Lik je ogroman i zastrašujuć."[/i]
Kada sam ja to čuo, nisam se mogao sabrati dovoljno da ponovim prijatelju što se dogodilo :rotfl2:

P.S. Nadam se da netko sada ne misli da time pokušavam izrugati kolegu, jer to nije istina ( štoviše, njegova reakcija je baš simpa ), nego mi je ta izjava na nekoj svojoj razini presmješna jer sam imao osjećaj kao da je vidio čudovište iz ormara, a ne profesora kod kojeg je na predavanju provodio 3 sata tjedno i već se naviknuo na njegov izgled ( koji nije ni u kojem pogledu neobičan, a još manje zastrašujuć ( ako se taj dio odnosio na izgled ) ).

I za kraj, želim samo reći da sve one priče kojima su nam napunili glavu početkom semestra o usmenom kod prof. Šikića, znao sam da su gluposti i preuveličavanja, ali sam se danas iznenadio u kolikoj mjeri je to preuveličano. Ne znam stvarno kako takve neistinite priče uopće počnu i koja im je svrha, jer neki studenti budu stvarno prestrašeni prije usmenoga. A to vjerovatno ovi koji padnu, da opravdaju svoj neuspjeh, ili što ja znam. Sve u svemu, išao sam na usmeni skroz opušteno i nisam pogriješio jer je i na samom usmenom bila opuštena atmosfera i profesor ti da malo vremena da razmisliš, barem od mene i ljudi danas nije očekivao da na svako pitanje i podpitanje odgovor samo izleti iz nas. Smiješ razmišljati, ali ne očekujte to za stvari na koje jednostavno moraš znati odgovor i oko stvari koje su pokazane i rečene. Tipa ako ti kaže dokaži da ako je niz konvergentan, tada je i ograničen, onda dokaži, nemaš što razmišljati i odugovlačiti. Dokaz je u bilježnici.
Eto, to su moja iskustva ukratko :P
Hubert Cumberdale (napisa):
Kod Šikića je to bilo ostavljeno za zadaću

Kod profesora Šikića Wink

Inače, mene je danas pitao restrikciju funkcije [tex]f(x)=x^2[/tex] na [tex]\left[0,+\infty\right>[/tex], naravno injektivnost, surjektivnost, sve, pa to onda isto za njen inverz i posebno neprekidnost inverza u nuli.
Tu sam naravno morao primjeniti svašta nješta, ali me nije pitao ni jedno "konkretno" pitanje oblika: Dokaži mi jedinstvenost limesa, Countorov aksiom, B-W za funkcije, itd.

Inače, ovo vam moram ispričati, jer sam ja, čekajući na svoj usmeni, zbog toga umirao od smjeha:
Jedan kolega je odgovarao i izašao iz ureda prof. Šikića, vidno zbunjen, ne znam kako bih to definirao, iako je prošao, i kada ga je njetko pitao koliko je dobio i što ga je pitao, sav je zbunjeno gledao i rekao: "Lik je ogroman i zastrašujuć."
Kada sam ja to čuo, nisam se mogao sabrati dovoljno da ponovim prijatelju što se dogodilo Rolling on the floor laughing

P.S. Nadam se da netko sada ne misli da time pokušavam izrugati kolegu, jer to nije istina ( štoviše, njegova reakcija je baš simpa ), nego mi je ta izjava na nekoj svojoj razini presmješna jer sam imao osjećaj kao da je vidio čudovište iz ormara, a ne profesora kod kojeg je na predavanju provodio 3 sata tjedno i već se naviknuo na njegov izgled ( koji nije ni u kojem pogledu neobičan, a još manje zastrašujuć ( ako se taj dio odnosio na izgled ) ).

I za kraj, želim samo reći da sve one priče kojima su nam napunili glavu početkom semestra o usmenom kod prof. Šikića, znao sam da su gluposti i preuveličavanja, ali sam se danas iznenadio u kolikoj mjeri je to preuveličano. Ne znam stvarno kako takve neistinite priče uopće počnu i koja im je svrha, jer neki studenti budu stvarno prestrašeni prije usmenoga. A to vjerovatno ovi koji padnu, da opravdaju svoj neuspjeh, ili što ja znam. Sve u svemu, išao sam na usmeni skroz opušteno i nisam pogriješio jer je i na samom usmenom bila opuštena atmosfera i profesor ti da malo vremena da razmisliš, barem od mene i ljudi danas nije očekivao da na svako pitanje i podpitanje odgovor samo izleti iz nas. Smiješ razmišljati, ali ne očekujte to za stvari na koje jednostavno moraš znati odgovor i oko stvari koje su pokazane i rečene. Tipa ako ti kaže dokaži da ako je niz konvergentan, tada je i ograničen, onda dokaži, nemaš što razmišljati i odugovlačiti. Dokaz je u bilježnici.
Eto, to su moja iskustva ukratko Razz

[Vrh]
Pavlek
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
= 8 - 1

PostPostano: 16:07 čet, 26. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ej Zenone, i ekipo... Molio bih nekoga, dobre volje... da mi kaže... za sinus hiperbolni... Trebam dokazat da je surjekcija... I kad dobijem izraz e^x=y±√(y+1) trebam zaključit da je e^x > 0. Onda promatram 0<=x<+∞ ( zbog neparnosti). Mogu li se onda ograničiti na e^x=y+√(y+1) i kad zaključim da je lijevi izraz veći ili jednak 1... Mogu li onda primenit ln...
I je li to to!?
Ej Zenone, i ekipo... Molio bih nekoga, dobre volje... da mi kaže... za sinus hiperbolni... Trebam dokazat da je surjekcija... I kad dobijem izraz e^x=y±√(y+1) trebam zaključit da je e^x > 0. Onda promatram 0<=x<+∞ ( zbog neparnosti). Mogu li se onda ograničiti na e^x=y+√(y+1) i kad zaključim da je lijevi izraz veći ili jednak 1... Mogu li onda primenit ln...
I je li to to!?

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 11:12 pet, 27. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ok, ja bih išao ovako.
Prvo treba dokazati da je sinus hiperbolni neparan, što jesi, pa promatrati samo za [tex]x\in [0,+\infty>[/tex]. Zatim dokazati da je strogo rastuća te:
[dtex]\text{sh}x=\frac{e^x-e^{-x}}{2}\ge0[/dtex].
Kada to dokažeš, to ti govori da je slika funkcije sinus hiperbolni na restrijkciji [tex][0,+\infty>[/tex] sadržana u istom tom intervalu.
Zatim, da dokažeš da je surjekcija, uzimaš proizvoljni y iz toga intervala i pokazuješ da možeš naći x. Kako si i radio, da. [tex]y\ge0[/tex] pa uzimaš [tex]y+\sqrt{y^2+1}[/tex] pa je [tex]x=\ln(y+\sqrt{y^2+1})[/tex] gdje se za y=0 očito postiže x=0, a kako su sinus hiperbolni i ln strogo rastuće funkcije, dokaz je gotov, tj. [tex](\forall \ y\in[0,+\infty>)(\exists x\in[0,+\infty>) \ f(x)=y[/tex], pa zbog neparnosti to vrijedi za čitav [tex]\mathbb R[/tex].
Ok, ja bih išao ovako.
Prvo treba dokazati da je sinus hiperbolni neparan, što jesi, pa promatrati samo za [tex]x\in [0,+\infty>[/tex]. Zatim dokazati da je strogo rastuća te:
[dtex]\text{sh}x=\frac{e^x-e^{-x}}{2}\ge0[/dtex].
Kada to dokažeš, to ti govori da je slika funkcije sinus hiperbolni na restrijkciji [tex][0,+\infty>[/tex] sadržana u istom tom intervalu.
Zatim, da dokažeš da je surjekcija, uzimaš proizvoljni y iz toga intervala i pokazuješ da možeš naći x. Kako si i radio, da. [tex]y\ge0[/tex] pa uzimaš [tex]y+\sqrt{y^2+1}[/tex] pa je [tex]x=\ln(y+\sqrt{y^2+1})[/tex] gdje se za y=0 očito postiže x=0, a kako su sinus hiperbolni i ln strogo rastuće funkcije, dokaz je gotov, tj. [tex](\forall \ y\in[0,+\infty>)(\exists x\in[0,+\infty>) \ f(x)=y[/tex], pa zbog neparnosti to vrijedi za čitav [tex]\mathbb R[/tex].

[Vrh]
Pavlek
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 1

PostPostano: 13:53 pet, 27. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala Zenone... :)
Hvala Zenone... Smile

[Vrh]
Hubert Cumberdale
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 10:31 sub, 28. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

A moje pitanje, nula bodova? :(
A moje pitanje, nula bodova? Sad

[Vrh]
Phoenix
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

PostPostano: 11:36 sub, 28. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pogledaj ovdje: [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=148035#148035]LINK[/url] :)
Prvo pogledaj dokaz u knjizi na koju je stavljen link (napravi pretragu za "Theorem 3.7" i otvori 98. stranicu), a onda i mornikov post u kojem je razjašnjen završetak teorema.
Pogledaj ovdje: LINK Smile
Prvo pogledaj dokaz u knjizi na koju je stavljen link (napravi pretragu za "Theorem 3.7" i otvori 98. stranicu), a onda i mornikov post u kojem je razjašnjen završetak teorema.

[Vrh]
Hubert Cumberdale
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 14:13 sub, 28. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Phoenix"]Pogledaj ovdje: [url=http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=148035#148035]LINK[/url] :)
Prvo pogledaj dokaz u knjizi na koju je stavljen link (napravi pretragu za "Theorem 3.7" i otvori 98. stranicu), a onda i mornikov post u kojem je razjašnjen završetak teorema.[/quote]

Juhu, hvaala! :D
Phoenix (napisa):
Pogledaj ovdje: LINK Smile

Juhu, hvaala! Very Happy

[Vrh]
Kilerica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 3

PostPostano: 13:45 uto, 31. 1. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li bi mi netko mogao reći teorem koji govori o neprekidnosti funkcije f na intervalu [a, b]? i idejno dokaz... hvala :)
Da li bi mi netko mogao reći teorem koji govori o neprekidnosti funkcije f na intervalu [a, b]? i idejno dokaz... hvala Smile

[Vrh]
Vishykc
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 17 - 12

PostPostano: 17:58 čet, 26. 4. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Nova runda! Vidim da baš nema pitanja iz MA 2, a čini mi se da bi zgodno bilo navesti neke važne informacije ovdje. Očito ima puno više sada "pravih" dokaza nego prošli semestar. Koja se pitanja pojavaljuju, voli li prof. Hrvoje Šikić više pitati neku od tema (derivacije, integrale ili redove) i je li isto kao u 1. semestru- 1. pitanje za prolaz ili pad ili pak sada više "rešeta"? Postoje neki forumaši (demonstratori najčešće) koji tu odgovaraju na pitanja s 1. godine pa ih molim da probaju odg. na pitanja i ako im se da da pitaju kolege o iskustvima. Puno bi to značilo meni, a sigurno i drugim "prvašićima" koji ovdje dolaze. Hvala!
Nova runda! Vidim da baš nema pitanja iz MA 2, a čini mi se da bi zgodno bilo navesti neke važne informacije ovdje. Očito ima puno više sada "pravih" dokaza nego prošli semestar. Koja se pitanja pojavaljuju, voli li prof. Hrvoje Šikić više pitati neku od tema (derivacije, integrale ili redove) i je li isto kao u 1. semestru- 1. pitanje za prolaz ili pad ili pak sada više "rešeta"? Postoje neki forumaši (demonstratori najčešće) koji tu odgovaraju na pitanja s 1. godine pa ih molim da probaju odg. na pitanja i ako im se da da pitaju kolege o iskustvima. Puno bi to značilo meni, a sigurno i drugim "prvašićima" koji ovdje dolaze. Hvala!

Hubert Cumberdale
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 1

PostPostano: 15:32 ned, 6. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Što je suma reda [tex] \sum\limits_{n} a_n[/tex], gdje je
[dtex] a_n = x ^{n-1} [/dtex]
ako je [tex] x \in \mathbb C [/tex]?

Hvala! :)
Što je suma reda [tex] \sum\limits_{n} a_n[/tex], gdje je
[dtex] a_n = x ^{n-1} [/dtex]
ako je [tex] x \in \mathbb C [/tex]?

Hvala! Smile

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Matematička analiza 1 i 2 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3 ... 11, 12, 13, 14, 15  Sljedeće
Stranica 12 / 15.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum