Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

pismeni 09,07,2004
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
Sarma = la pohva - posuda
= 27 - 22

PostPostano: 0:01 sub, 10. 7. 2004    Naslov: pismeni 09,07,2004 Citirajte i odgovorite

Prvi ispit iz LA2 od Nakica je bio uzas,a sa ovime se ocito nastavilo!

Znam da puno asistenata ne gleda ovaj forum,ali ipak da se malo ublaze kriteriji pri bodovanju ispita, inace ce biti hrpa studenata na jesenskom roku!!!
Prvi ispit iz LA2 od Nakica je bio uzas,a sa ovime se ocito nastavilo!

Znam da puno asistenata ne gleda ovaj forum,ali ipak da se malo ublaze kriteriji pri bodovanju ispita, inace ce biti hrpa studenata na jesenskom roku!!!

bily
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: žensko
= 74 - 66

PostPostano: 6:37 sub, 10. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

gle jasno je da je pismeni bio tezak ali mislim da previse trazis iskreno :o :lol:
gle jasno je da je pismeni bio tezak ali mislim da previse trazis iskreno Surprised Laughing

Albert Einstein

#Lil angel legna elttiL Bily u akciji
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
dv
Gost

PostPostano: 10:22 sub, 10. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ne vidim razloga da se spušta granica ili daju bodovi tek tako.na znam koliko nas je pisalo ovaj pismeni ali predvidjam da će broj prolaza biti za 100% veći.utješno zar ne?
ne vidim razloga da se spušta granica ili daju bodovi tek tako.na znam koliko nas je pisalo ovaj pismeni ali predvidjam da će broj prolaza biti za 100% veći.utješno zar ne?

[Vrh]
goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 27 - 22

PostPostano: 15:20 sub, 10. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

za sto posto veci nego sta?

ps ma nisam ja ni ocekivao da ce se nesto dogoditi ovim postom i da ce se spustiti prag ili olaksat bodovanje, nego jednostavno netko mora nesto i reci, jer inace ako svi budu "sjedi drvo na drvo" - nista od toga.

jednostavno se mora malo izaci i u susret studentima. I molim vas nemojte mi pricat price kako ste svi to prosli i kako se tu nista ne moze uciniti. Imamo jedno od najtezih i najkompliciranijih predavanja u svijetu, a opet bas i nismo nesto priznati u svijetu, sto govori da nije problem ustudentima koliko je u programu!!!!

Non stop na vijestima izvjesca o tome kako imamo malo visoko obrazovanih ljudi, a s druge strane prosjek studiranja jednog studenta je sest godina, a kod nas (MO) i vise!!! (cast iznimkama, ali i njima je jasno koliko su toga u zivotu morali zrtvovati za to, i mozda se i oni nekad pitaju sta bi bilo da je bilo malo drukcije)
za sto posto veci nego sta?

ps ma nisam ja ni ocekivao da ce se nesto dogoditi ovim postom i da ce se spustiti prag ili olaksat bodovanje, nego jednostavno netko mora nesto i reci, jer inace ako svi budu "sjedi drvo na drvo" - nista od toga.

jednostavno se mora malo izaci i u susret studentima. I molim vas nemojte mi pricat price kako ste svi to prosli i kako se tu nista ne moze uciniti. Imamo jedno od najtezih i najkompliciranijih predavanja u svijetu, a opet bas i nismo nesto priznati u svijetu, sto govori da nije problem ustudentima koliko je u programu!!!!

Non stop na vijestima izvjesca o tome kako imamo malo visoko obrazovanih ljudi, a s druge strane prosjek studiranja jednog studenta je sest godina, a kod nas (MO) i vise!!! (cast iznimkama, ali i njima je jasno koliko su toga u zivotu morali zrtvovati za to, i mozda se i oni nekad pitaju sta bi bilo da je bilo malo drukcije)

nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 16:05 sub, 10. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Za argumentiraniju raspravu, evo jednog pismenog iz LA I,
iz nekih davnih vremena.

http://simbol.math.hr/~nenad/la/primjeri86.pdf

Papir mi se našao pod rukom, pa sam ga prekucao
(uz manje stilističke izmjene - možda zadaci negdje
još i posluže :)

- Nenad Antonić.
Za argumentiraniju raspravu, evo jednog pismenog iz LA I,
iz nekih davnih vremena.

http://simbol.math.hr/~nenad/la/primjeri86.pdf

Papir mi se našao pod rukom, pa sam ga prekucao
(uz manje stilističke izmjene - možda zadaci negdje
još i posluže Smile

- Nenad Antonić.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 17:24 sub, 10. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goc9999"]... jednostavno netko mora nesto i reci, jer inace ako svi budu "sjedi drvo na drvo" - nista od toga.[/quote]

[quote]jednostavno se mora malo izaci i u susret studentima.[/quote]

(snip same old story)

http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=8878#8878 . Zadnji odlomak. Ne da mi se ponovo.
goc9999 (napisa):
... jednostavno netko mora nesto i reci, jer inace ako svi budu "sjedi drvo na drvo" - nista od toga.

Citat:
jednostavno se mora malo izaci i u susret studentima.

(snip same old story)

http://degiorgi.math.hr/forum/viewtopic.php?p=8878#8878 . Zadnji odlomak. Ne da mi se ponovo.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
dv
Gost

PostPostano: 11:43 ned, 11. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

da,pogledao sam onaj primjer la1 iz 80'tih i ovu dugu raspravu u kojoj svatko krivi nekog i nitko nije kriv.zanimljivo.ali nešto je tu redovito zanemarivano.ako 40-50 ljudi izadje na pismeni i ako je prolaznost manja od 10% pa nije valjda da je više od 90% studenata zivjelo u zabludi(tipa:očekivali pismene po uzoru na dotadašnje,... i slični argumenti izneseni u onoj raspravi).pa zar ne bi mjerilo "težine" ili "pretjerivanja sastavljača roka" bila katastrofalno niska prolaznost?
neobicno sam znatizeljen glede rezultata la2.nadam se da ćemo svi nešto naucit iz toga(priznajem,apeliram na sastavljace).trebalo bi biti jasno da ne tražim lagane rokove.tražim rokove u kojima ćeš dobiti ocjenu ovisno o svom znanju, za razliku od ovog pismenog u kojem si jedino s "apsolutnim" poznavanjem vježbi(i predavanja) mogao osigurati nekakav prolaz. nadam se da nisam pretjerao!
da,pogledao sam onaj primjer la1 iz 80'tih i ovu dugu raspravu u kojoj svatko krivi nekog i nitko nije kriv.zanimljivo.ali nešto je tu redovito zanemarivano.ako 40-50 ljudi izadje na pismeni i ako je prolaznost manja od 10% pa nije valjda da je više od 90% studenata zivjelo u zabludi(tipa:očekivali pismene po uzoru na dotadašnje,... i slični argumenti izneseni u onoj raspravi).pa zar ne bi mjerilo "težine" ili "pretjerivanja sastavljača roka" bila katastrofalno niska prolaznost?
neobicno sam znatizeljen glede rezultata la2.nadam se da ćemo svi nešto naucit iz toga(priznajem,apeliram na sastavljace).trebalo bi biti jasno da ne tražim lagane rokove.tražim rokove u kojima ćeš dobiti ocjenu ovisno o svom znanju, za razliku od ovog pismenog u kojem si jedino s "apsolutnim" poznavanjem vježbi(i predavanja) mogao osigurati nekakav prolaz. nadam se da nisam pretjerao!

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 12:42 ned, 11. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="dv"]da,pogledao sam onaj primjer la1 iz 80'tih i ovu dugu raspravu u kojoj svatko krivi nekog i nitko nije kriv.[/quote]

"Krivi smo mi, što smo ih pustili..." (Đole)

[quote]zanimljivo.ali nešto je tu redovito zanemarivano.ako 40-50 ljudi izadje na pismeni i ako je prolaznost manja od 10% pa nije valjda da je više od 90% studenata zivjelo u zabludi[/quote]

Prvo, IMO, 10% nije katastrofalno niska prolaznost. To je bila uobičajena pojava na prvoj godini prije 5-6 godinâ.

A drugo i puno bitnije: _tko danas izlazi na pismene_? S praktički zanemarivim izuzetkom, ljudi koji nisu položili kolokvij. Je li to zaista reprezentativan uzorak?

[quote]...za razliku od ovog pismenog u kojem si jedino s "apsolutnim" poznavanjem vježbi(i predavanja) mogao osigurati nekakav prolaz. nadam se da nisam pretjerao![/quote]

Skoro sam siguran da si pretjerao, ali da bismo to sa sigurnošću ustanovili, bilo bi lijepo vidjeti rok.
dv (napisa):
da,pogledao sam onaj primjer la1 iz 80'tih i ovu dugu raspravu u kojoj svatko krivi nekog i nitko nije kriv.

"Krivi smo mi, što smo ih pustili..." (Đole)

Citat:
zanimljivo.ali nešto je tu redovito zanemarivano.ako 40-50 ljudi izadje na pismeni i ako je prolaznost manja od 10% pa nije valjda da je više od 90% studenata zivjelo u zabludi

Prvo, IMO, 10% nije katastrofalno niska prolaznost. To je bila uobičajena pojava na prvoj godini prije 5-6 godinâ.

A drugo i puno bitnije: _tko danas izlazi na pismene_? S praktički zanemarivim izuzetkom, ljudi koji nisu položili kolokvij. Je li to zaista reprezentativan uzorak?

Citat:
...za razliku od ovog pismenog u kojem si jedino s "apsolutnim" poznavanjem vježbi(i predavanja) mogao osigurati nekakav prolaz. nadam se da nisam pretjerao!

Skoro sam siguran da si pretjerao, ali da bismo to sa sigurnošću ustanovili, bilo bi lijepo vidjeti rok.

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 16:38 ned, 11. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Prvi pismeni ispit koji sam dao, bio je prvi rok iz Elementarne matematike.
Od 105 studenata koji su pristupili ispitu (nije bilo kolokvija, i na Elementarnu su
na prvom roku izašli svi bolji studenti), 21 je prošao. Od njih je prvih 18
prošlo i na usmenom ispitu, i profesor koji je ispititvao nije imao primjedbi
na moj rok.

Ako se danas očekuje da veći broj studenata (ne relativno, nego u apsolutnom
broju) prođe pojedini ispit, čemu bi se to pripisalo (ili kojim od sljedećih faktora):
[list]1. veća populacija Hrvatske, veći broj studenata koji gravitira na PMF-MO
2. povećani postotak talentiranih za matematiku u populaciji
3. kvalitetniji srednjoškolski program
4. bolje izvođenje nastave na fakultetu, metodički napredak
5. ozbiljniji pristup studenata studiranju
6. niži kriteriji za prolaz, lakši program
[/list:u]ili nešto čega se nisam sjetio?

Ovo je samo za razmišljanje; ne bih niti ikoga krivio, niti se htio prepirati
po ovom pitanju.

- Nenad.
Prvi pismeni ispit koji sam dao, bio je prvi rok iz Elementarne matematike.
Od 105 studenata koji su pristupili ispitu (nije bilo kolokvija, i na Elementarnu su
na prvom roku izašli svi bolji studenti), 21 je prošao. Od njih je prvih 18
prošlo i na usmenom ispitu, i profesor koji je ispititvao nije imao primjedbi
na moj rok.

Ako se danas očekuje da veći broj studenata (ne relativno, nego u apsolutnom
broju) prođe pojedini ispit, čemu bi se to pripisalo (ili kojim od sljedećih faktora):
    1. veća populacija Hrvatske, veći broj studenata koji gravitira na PMF-MO
    2. povećani postotak talentiranih za matematiku u populaciji
    3. kvalitetniji srednjoškolski program
    4. bolje izvođenje nastave na fakultetu, metodički napredak
    5. ozbiljniji pristup studenata studiranju
ili nešto čega se nisam sjetio?

Ovo je samo za razmišljanje; ne bih niti ikoga krivio, niti se htio prepirati
po ovom pitanju.

- Nenad.

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 19:25 ned, 11. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="nenad"][list]6. niži kriteriji za prolaz, lakši program
[/list:u][/quote]

Nekako se moram odluciti za 6... cini mi se da je to i policy matematickog otcjepa (btw, krcko. tnx. na nazivu). Iako nije da mi i ovako ide sjajno, da su kriteriji visi, vjerojatno bih imao slican prolaz, ali veci moment rada. :)

'ave fun!

Sinisa
nenad (napisa):

Nekako se moram odluciti za 6... cini mi se da je to i policy matematickog otcjepa (btw, krcko. tnx. na nazivu). Iako nije da mi i ovako ide sjajno, da su kriteriji visi, vjerojatno bih imao slican prolaz, ali veci moment rada. Smile

'ave fun!

Sinisa

goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 27 - 22

PostPostano: 22:40 ned, 11. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Odgovor za prfesora: Pogledao sam rok i prva dva (najvise drugi) su mali žešći, ali su zato 3,4,5 OK. Dapače takvi su isti i danas.
Inače se kaze i ja se uglavnom slazem da su prije rokovi bili tezi- ali ovaj je bio OK. Cak mislim da su asist. Nakic & Kelava bili i bolji od toga roka!

Inace mislim da kad bi se smanjio kriterij na fakultetu pod:
a)imali bi vise obrazovanijih ljudi
b)ne bi se tako narusio ugled jer tako i tako sam odabrani idu dalje(genijalac se uvijek uoči i taj zasluzuje biti mr,dr,...)
c)Europa place za kvalificiranim ljudima
d)bolja ekonomska buducnost ljudi (a ti ljudi utjecu na zivot svoje djece, zene,..)- sto povlači da jedan student moze usreciti i do deset ljudi oko sebe i pomoc im financijski
e)tako i tako kad se zaposlimo nakon faxa mi smo "tabula rasa" i sve nam se pokazuje (doduse nismo bas neuki,znamo mi dosta toga ali vecinu steknemo praksom)
f)to vec radi Europa a o Americi i da ne pricam
g)nagalsavam jos jedamput da se profesori ne bi trebali bojati svoga ugleda ( jer se tu i radi o ugledu faksa kad pricamo o kriterijima) jer intelektualna svjetska zajednica bi upoznavala -kao sto to radi i sada- samo najbolje od najboljih studenata (znaci sto se tice statusa fakulteta on bi u svijetu ostao istii)
h)studenti cesto upisuju ovaj fax i zbog ne toliko matematickih orijentacija, vec zbog smjera financija ili programiranje

to su samo moje misli koje mozda i nisu bas dobro argumentirane ili tocne, ali ipak nekako mislim da nesto od ovoga i ima smisla!
Odgovor za prfesora: Pogledao sam rok i prva dva (najvise drugi) su mali žešći, ali su zato 3,4,5 OK. Dapače takvi su isti i danas.
Inače se kaze i ja se uglavnom slazem da su prije rokovi bili tezi- ali ovaj je bio OK. Cak mislim da su asist. Nakic & Kelava bili i bolji od toga roka!

b)ne bi se tako narusio ugled jer tako i tako sam odabrani idu dalje(genijalac se uvijek uoči i taj zasluzuje biti mr,dr,...)
d)bolja ekonomska buducnost ljudi (a ti ljudi utjecu na zivot svoje djece, zene,..)- sto povlači da jedan student moze usreciti i do deset ljudi oko sebe i pomoc im financijski
e)tako i tako kad se zaposlimo nakon faxa mi smo "tabula rasa" i sve nam se pokazuje (doduse nismo bas neuki,znamo mi dosta toga ali vecinu steknemo praksom)
g)nagalsavam jos jedamput da se profesori ne bi trebali bojati svoga ugleda ( jer se tu i radi o ugledu faksa kad pricamo o kriterijima) jer intelektualna svjetska zajednica bi upoznavala -kao sto to radi i sada- samo najbolje od najboljih studenata (znaci sto se tice statusa fakulteta on bi u svijetu ostao istii)
h)studenti cesto upisuju ovaj fax i zbog ne toliko matematickih orijentacija, vec zbog smjera financija ili programiranje

to su samo moje misli koje mozda i nisu bas dobro argumentirane ili tocne, ali ipak nekako mislim da nesto od ovoga i ima smisla!

veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 23:21 ned, 11. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goc9999"]Odgovor za prfesora: Pogledao sam rok i prva dva (najvise drugi) su mali žešći, ali su zato 3,4,5 OK. Dapače takvi su isti i danas.
Inače se kaze i ja se uglavnom slazem da su prije rokovi bili tezi- ali ovaj je bio OK. Cak mislim da su asist. Nakic & Kelava bili i bolji od toga roka![/quote]

Sad već definitivno želim vidjeti taj rok. :-)

[quote]Inace mislim da kad bi se smanjio kriterij na fakultetu pod:
a)imali bi vise obrazovanijih ljudi[/quote]

Imali bismo više ljudi s titulama. Mislim da je prilično očito da bi ti ljudi znali manje.

[quote]b)ne bi se tako narusio ugled jer tako i tako sam odabrani idu dalje(genijalac se uvijek uoči i taj zasluzuje biti mr,dr,...)[/quote]

Diskutabilno. Stvari povlače jedna drugu. Ide se i na olakšavanje doktorskog studija, brži put do doktorata, i tako...

[quote]c)Europa place za kvalificiranim ljudima[/quote]

Za ljudima koji su kvalificirani "na papiru" ili "u glavi"?

[quote]d)bolja ekonomska buducnost ljudi (a ti ljudi utjecu na zivot svoje djece, zene,..)- sto povlači da jedan student moze usreciti i do deset ljudi oko sebe i pomoc im financijski[/quote]

? Uvjeren sam da si ovdje nešto krivo rekao... većina studenata živi na tuđim financijama, kako kod nas, tako i u svijetu.

[quote]e)tako i tako kad se zaposlimo nakon faxa mi smo "tabula rasa" i sve nam se pokazuje (doduse nismo bas neuki,znamo mi dosta toga ali vecinu steknemo praksom)[/quote]

Što misliš, zašto se firmama isplati nama "sve pokazivati"? Zašto jednostavno ne uzmu radnom "tabule rase" s ulice i njih poučavaju?
Ovaj faks te nauči učiti, a to je jako bitno.

[quote]f)to vec radi Europa a o Americi i da ne pricam[/quote]

Zaista želimo obrazovni sustav a la Amerika? Ja definitivno ne, na primjer.

[quote]g)nagalsavam jos jedamput da se profesori ne bi trebali bojati svoga ugleda ( jer se tu i radi o ugledu faksa kad pricamo o kriterijima) jer intelektualna svjetska zajednica bi upoznavala -kao sto to radi i sada- samo najbolje od najboljih studenata (znaci sto se tice statusa fakulteta on bi u svijetu ostao istii)[/quote]

Rečeno gore. Nažalost, ne možeš samo olakšati dodiplomski studij i očekivati da će ti ljudi biti jednako uspješni na magistarskom/doktorskom nakon što ga završe.

[quote]h)studenti cesto upisuju ovaj fax i zbog ne toliko matematickih orijentacija, vec zbog smjera financija ili programiranje[/quote]

Postoji ekonomija, postoji FER. Smjerovi na ovom fakultetu, pa čak i ovi gore navedeni, nose određenu "matematičkost" u sebi, koju IMO ne bi bilo dobro izgubiti.

[quote]to su samo moje misli koje mozda i nisu bas dobro argumentirane ili tocne, ali ipak nekako mislim da nesto od ovoga i ima smisla![/quote]

Sigurno ima smisla. Zato se i reformira, zato su uvedeni kolokviji, sniženi kriteriji (iako se vama tako možda ne čini), zato se uvode novi smjerovi itd. Samo kažem, za sve postoji mjesto, vrijeme, situacija i prava mjera.
goc9999 (napisa):

Sad već definitivno želim vidjeti taj rok. Smile

Citat:

Imali bismo više ljudi s titulama. Mislim da je prilično očito da bi ti ljudi znali manje.

Citat:

Diskutabilno. Stvari povlače jedna drugu. Ide se i na olakšavanje doktorskog studija, brži put do doktorata, i tako...

Citat:

Citat:

? Uvjeren sam da si ovdje nešto krivo rekao... većina studenata živi na tuđim financijama, kako kod nas, tako i u svijetu.

Citat:

Što misliš, zašto se firmama isplati nama "sve pokazivati"? Zašto jednostavno ne uzmu radnom "tabule rase" s ulice i njih poučavaju?
Ovaj faks te nauči učiti, a to je jako bitno.

Citat:

Citat:

Rečeno gore. Nažalost, ne možeš samo olakšati dodiplomski studij i očekivati da će ti ljudi biti jednako uspješni na magistarskom/doktorskom nakon što ga završe.

Citat:

Postoji ekonomija, postoji FER. Smjerovi na ovom fakultetu, pa čak i ovi gore navedeni, nose određenu "matematičkost" u sebi, koju IMO ne bi bilo dobro izgubiti.

Citat:

Sigurno ima smisla. Zato se i reformira, zato su uvedeni kolokviji, sniženi kriteriji (iako se vama tako možda ne čini), zato se uvode novi smjerovi itd. Samo kažem, za sve postoji mjesto, vrijeme, situacija i prava mjera.

[Vrh]
cinik
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
28 = 43 - 15

PostPostano: 4:55 pon, 12. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="veky"]
[quote]c)Europa place za kvalificiranim ljudima[/quote]

[/quote]
Cesto i za onima samo sa papirom, AFIH.

[quote]
[quote]d)bolja ekonomska buducnost ljudi (a ti ljudi utjecu na zivot svoje djece, zene,..)- sto povlači da jedan student moze usreciti i do deset ljudi oko sebe i pomoc im financijski[/quote]

[/quote]

Kao sto jedan mudar covjek jednom meni rece - ostao sam zapanjen da postoji mogucnost da radim ono sto volim na niciju korist i za to budem placen od drustva. Fakultetsko obrzovanje i ekonomski prospoeritet nisu u nekoj vecoj korelaciji u nasem stadiju ekonomije (mozda jednog dana oktkrijemo cari manufakture).

[quote][quote]f)to vec radi Europa a o Americi i da ne pricam[/quote]

[/quote]

Pa... uz model reformiranja skolstva kod nas... tko zna... mozda dodje trenutak kada ce i to biti improvement. Pogotovo uz neke izjave MZOSovaca kako si Ameriku moramo imati za uzor i tako dalje i tako dalje......

Zalosno... zar ne?

'ave fun!

Sinisa
veky (napisa):

Citat:

Cesto i za onima samo sa papirom, AFIH.

Citat:

Citat:

Kao sto jedan mudar covjek jednom meni rece - ostao sam zapanjen da postoji mogucnost da radim ono sto volim na niciju korist i za to budem placen od drustva. Fakultetsko obrzovanje i ekonomski prospoeritet nisu u nekoj vecoj korelaciji u nasem stadiju ekonomije (mozda jednog dana oktkrijemo cari manufakture).

Citat:
Citat:

Pa... uz model reformiranja skolstva kod nas... tko zna... mozda dodje trenutak kada ce i to biti improvement. Pogotovo uz neke izjave MZOSovaca kako si Ameriku moramo imati za uzor i tako dalje i tako dalje......

Zalosno... zar ne?

'ave fun!

Sinisa

goc9999
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 27 - 22

PostPostano: 17:42 pon, 12. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

ma mozda sam ja malo i pretjerao sto se tice pozitivnih kritika, jer ipak je ovo visoko obrazovanje i mora se vidjeti granica izmedju onih koji su tu granicu presli i onih koji nisu!

Ali ima dosta prakticara poput mene koji vole i uzivaju u matematici ali ih ne zanima toliko teorijski dio koliko prakticni!
I to je jedna od pretpostavki za ovaj faks koja mi smeta. Zasto svaki matematicar mora biti dobar teoreticar! Mislim da dobri prakticari moraju znati i dosta teorije da bi dokazali i rijesili problem, pa mi je zao da neki vrsni matematicari koji su analizu davali sa 4,5 na pismenima odlaze sa faksa zbog padova na usmenom! Pa sto ne postoji smjer primjenjena i teorijska matematika?

ps za veky-a: sta mislis o roku iz 198x?
ma mozda sam ja malo i pretjerao sto se tice pozitivnih kritika, jer ipak je ovo visoko obrazovanje i mora se vidjeti granica izmedju onih koji su tu granicu presli i onih koji nisu!

Ali ima dosta prakticara poput mene koji vole i uzivaju u matematici ali ih ne zanima toliko teorijski dio koliko prakticni!
I to je jedna od pretpostavki za ovaj faks koja mi smeta. Zasto svaki matematicar mora biti dobar teoreticar! Mislim da dobri prakticari moraju znati i dosta teorije da bi dokazali i rijesili problem, pa mi je zao da neki vrsni matematicari koji su analizu davali sa 4,5 na pismenima odlaze sa faksa zbog padova na usmenom! Pa sto ne postoji smjer primjenjena i teorijska matematika?

nenad
Moderator
Moderator

92 = 106 - 14

PostPostano: 17:51 pon, 12. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

Primijenjena matematika:

Primijenjena se odnosi na primjenu u drugim znanostima, strukama, ...
Ali matematika je samo jedna, i svi matematičari moraju neke stvari znati.
Moraju znati matematički misliti.

Općenito, recenzija matematičkog rada u smislu je li nešto točno ili nije
je jasan posao, koji ima definitivan odgovor (dokaz je dobar, ili nije, odnosno
nije potpun, pa opet nije dobar).
U drugim je strukama to nešto drugo. Ljudi se mogu sporiti,
i odgovori mogu biti različiti, a opet točni :)

Mislim da nekome tko stekne diplomu iz područja matematike mora
biti jasno je li nešto dobar dokaz ili nije. A takve se stvari često provjeravaju
baš na usmenim ispitima.

- Nenad.
Primijenjena matematika:

Primijenjena se odnosi na primjenu u drugim znanostima, strukama, ...
Ali matematika je samo jedna, i svi matematičari moraju neke stvari znati.
Moraju znati matematički misliti.

Općenito, recenzija matematičkog rada u smislu je li nešto točno ili nije
je jasan posao, koji ima definitivan odgovor (dokaz je dobar, ili nije, odnosno
nije potpun, pa opet nije dobar).
U drugim je strukama to nešto drugo. Ljudi se mogu sporiti,
i odgovori mogu biti različiti, a opet točni Smile

Mislim da nekome tko stekne diplomu iz područja matematike mora
biti jasno je li nešto dobar dokaz ili nije. A takve se stvari često provjeravaju
baš na usmenim ispitima.

- Nenad.

[Vrh]
veky
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

22 = 24 - 2

PostPostano: 19:51 pon, 12. 7. 2004    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="goc9999"]ps za veky-a: sta mislis o roku iz 198x?[/quote]

Za prvi mi je bilo malo čudno u početku što je smješten u linearnu, dok nisam skužio da su se tada vjerojatno u LA radili polinomi...

Drugi se može činiti zapetljanim, ali kad se stvar potpuno raspiše, rješava se jednostavnom tehnikom koju smo mi radili na vježbama. Meni najlakši zadatak od ovih 5 .

Treći... pain in the neck, ali da se riješiti. Rješavao sam takve stvari i ovdje po Forumu... :-)

Četvrti se može činiti ogromnim, ali nije toliko. Stvari se lijepo naštukavaju jedna na drugu, i moguće ga je riješiti u glavi za 5-10 minuta.

Peti je standardan, čak i za današnje rokove.

Sve u svemu, rok koji mi je bilo relativno zabavno rješavati. Zadaci po težini: 2.,5.,1.,4.,3. .
goc9999 (napisa):

Za prvi mi je bilo malo čudno u početku što je smješten u linearnu, dok nisam skužio da su se tada vjerojatno u LA radili polinomi...

Drugi se može činiti zapetljanim, ali kad se stvar potpuno raspiše, rješava se jednostavnom tehnikom koju smo mi radili na vježbama. Meni najlakši zadatak od ovih 5 .

Treći... pain in the neck, ali da se riješiti. Rješavao sam takve stvari i ovdje po Forumu... Smile

Četvrti se može činiti ogromnim, ali nije toliko. Stvari se lijepo naštukavaju jedna na drugu, i moguće ga je riješiti u glavi za 5-10 minuta.

Peti je standardan, čak i za današnje rokove.

Sve u svemu, rok koji mi je bilo relativno zabavno rješavati. Zadaci po težini: 2.,5.,1.,4.,3. .

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum