Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

zadatak 5. kolokvij 2008.
WWW:

Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Konačne geometrije
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
(s)Venn
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 8 - 6

PostPostano: 17:42 pon, 7. 5. 2012    Naslov: zadatak 5. kolokvij 2008. Citirajte i odgovorite

Pozz.

Zanima me način na koji treba odrediti parametre dizajna kojega konstruiramo od polja GF(5)..?

Probao sam rješiti zadatak pomoću teorema 5.13. određujući sve 1-dim i 2-dim potprostore, ali mi se takav način čini dosta kompliciran i nezgrapan što me upućuje na sumnju kako postoji elegantniji način za rješiti zadatak... :)
Pozz.

Zanima me način na koji treba odrediti parametre dizajna kojega konstruiramo od polja GF(5)..?

Probao sam rješiti zadatak pomoću teorema 5.13. određujući sve 1-dim i 2-dim potprostore, ali mi se takav način čini dosta kompliciran i nezgrapan što me upućuje na sumnju kako postoji elegantniji način za rješiti zadatak... Smile

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 19:19 pon, 7. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

pa samo kazes da mozes konstruirati projektivnu ravninu reda 5 (to kaze bas taj tm), a njeni parametri su (n^2+n+1,n+1,1) pa samo uvrsti n = 5

isto tako mozes konstruirati i afinu ravninu reda 5 koja ima parametre (n^2,n,1) isto, uvrsti n=5

a mogu se jos neke stvari konstruirati, pogledaj Napomenu 5.43.
pa samo kazes da mozes konstruirati projektivnu ravninu reda 5 (to kaze bas taj tm), a njeni parametri su (n^2+n+1,n+1,1) pa samo uvrsti n = 5

isto tako mozes konstruirati i afinu ravninu reda 5 koja ima parametre (n^2,n,1) isto, uvrsti n=5

a mogu se jos neke stvari konstruirati, pogledaj Napomenu 5.43.

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 22:52 pon, 7. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

mene zanima, ako neko zna, kako se izracuna [latex]\begin{bmatrix}m\\d\end{bmatrix}_q[/latex]
mene zanima, ako neko zna, kako se izracuna

(s)Venn
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 8 - 6

PostPostano: 23:15 pon, 7. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa da, stvarno, znao sam da mi je promakao neki detalj... :oops:

Anyway, thanks puno. Forrmulu za izračunavanje danog izraza imaš danu u preporučenoj napomeni 5.43. :wink: :)
Pa da, stvarno, znao sam da mi je promakao neki detalj... Embarassed

Anyway, thanks puno. Forrmulu za izračunavanje danog izraza imaš danu u preporučenoj napomeni 5.43. Wink Smile

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 0:13 uto, 8. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da znam, mene zanima kako se do iste dode, malo mi mozak ne radi... mislim, nije mi odmah palo na pamet, pa zasto da se mucim ako neko zna :D
Da znam, mene zanima kako se do iste dode, malo mi mozak ne radi... mislim, nije mi odmah palo na pamet, pa zasto da se mucim ako neko zna Very Happy

Novi
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
60 = 69 - 9

PostPostano: 1:57 uto, 8. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[tex]\left[m\atop d\right]_q[/tex] označava broj d-dimenzionalnih potprostora vektorskog prostora dimenzije m nad poljem GF(q). Idemo ih pobrojati.

Svaki d-dim potprostor je jednoznačno određen sa d nezavisnih vektora. Na [tex]q^m-1[/tex] načina biramo prvi vektor različit od nulvektora. Zatim idući biramo na [tex]q^m-q^1[/tex] načina jer ne smijemo izabrati niti jedan od onih iz potprostora generiranog s prvim, pa idućeg na [tex]q^m-q^2[/tex] jer ne smijemo uzeti niti jednog iz dvodimenzionalnog prostora generiranog s prva dva, i tako dalje do [tex]q^m-q^{d-1}[/tex].

No svaki potprostor smo na ovaj način višestruko brojali. Koliko puta? Pa točno onoliko puta koliko postoji baza za neki fiksan d-dimenzionalan prostor nad GF(q). Koliko je to? Opet na isti način računamo. Prvi vektor baze biramo na [tex]q^d-1[/tex] (svi osim nulvektora). Drugi vektor baze je bilo koji koji nije iz potprostora generiranog s prvim pa imamo [tex]q^m-q^1[/tex] izbora, i tako dalje do [tex]q^d-q^{d-1}[/tex].

Sve skupa imamo ono što piše u skripti
[tex]\left[m\atop d\right]_q=\frac{(q^m-1)\dots(q^m-q^{d-1})}{(q^d-1)\dots(q^d-q^{d-1})}[/tex]
[tex]\left[m\atop d\right]_q[/tex] označava broj d-dimenzionalnih potprostora vektorskog prostora dimenzije m nad poljem GF(q). Idemo ih pobrojati.

Svaki d-dim potprostor je jednoznačno određen sa d nezavisnih vektora. Na [tex]q^m-1[/tex] načina biramo prvi vektor različit od nulvektora. Zatim idući biramo na [tex]q^m-q^1[/tex] načina jer ne smijemo izabrati niti jedan od onih iz potprostora generiranog s prvim, pa idućeg na [tex]q^m-q^2[/tex] jer ne smijemo uzeti niti jednog iz dvodimenzionalnog prostora generiranog s prva dva, i tako dalje do [tex]q^m-q^{d-1}[/tex].

No svaki potprostor smo na ovaj način višestruko brojali. Koliko puta? Pa točno onoliko puta koliko postoji baza za neki fiksan d-dimenzionalan prostor nad GF(q). Koliko je to? Opet na isti način računamo. Prvi vektor baze biramo na [tex]q^d-1[/tex] (svi osim nulvektora). Drugi vektor baze je bilo koji koji nije iz potprostora generiranog s prvim pa imamo [tex]q^m-q^1[/tex] izbora, i tako dalje do [tex]q^d-q^{d-1}[/tex].

Sve skupa imamo ono što piše u skripti
[tex]\left[m\atop d\right]_q=\frac{(q^m-1)\dots(q^m-q^{d-1})}{(q^d-1)\dots(q^d-q^{d-1})}[/tex]

Gino
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-29 = 108 - 137

PostPostano: 2:09 uto, 8. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pretpostavljao sam da nije tesko :D
Pretpostavljao sam da nije tesko Very Happy

Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji diplomskih i starih studija -> Konačne geometrije Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum