Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

3. zadaća - često postavljena pitanja (objasnjenje gradiva)
WWW:
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
30 = 34 - 4

PostPostano: 13:47 sri, 9. 5. 2012    Naslov: 3. zadaća - često postavljena pitanja Citirajte i odgovorite

Ovdje ću stavljati neka važnija pitanja koja dobijem u mailovima i greške koje se potkradu u zadacima (kodu), a mislim da će pomoći svima razjasniti neke stvari.

[b]FAQ:[/b]
[b]Q1:[/b] Da li se smiju upotrebljavat globalne varijable?
[b]A1:[/b] Mogu se upotrebiti (u zadatku ne piše eksplicitno da se ne smiju), ali uvijek postoji mogućnost da tada vaš program neće raditi (npr. name collision). Poanta zadatka je bila da se sve nalazi unutar klasa.

[b]Q2:[/b] Da li treba provjeravati ispravnost parametara koji se proslijeđuju funkcijama, paziti da uvijek postoje stvoreni objekti određenog tipa, itd...
[b]A2:[/b] Ne treba paziti na takve stvari.

[b]Q3:[/b] Što treba vratiti u funkciji [tt]static vozilo& brzeVozilo(vozilo &voz1, vozilo &voz2)[/tt] u slučaju da vozila imaju istu snogu motora.
[b]A3:[/b] Vratite voz1.

[b]Q4:[/b] Da li funkcija [tt]cijenaNadogradnje[/tt] brzinu i ram postavlja na novu brzinu i novi ram?
[b]A4:[/b] NE. Računalo ostaje nepromijenjeno.

[color=red][b]GREŠKE:[/b][/color]
[b]1.[/b]
U zadatku NAMJESTAJ kod funkcija [tt]vrijednostMaterijala[/tt] piše [color=red]10 kn/kg, 5 kn/kg i 20 kn/kg[/color], a trebalo bi pisati [color=green]100 kn/kg, 50 kn/kg, 200 kn/kg[/color].
[b]2.[/b]
U zadatku NAMJESTAJ u kodu piše:
[tt]A.spustiCijenu(1500);
jeftinoDrvo = namjestaj::[color=red]nadjiNajeftiniji[/color]("drvo");[/tt]
a treba pisati
[tt]A.spustiCijenu(1500);
jeftinoDrvo = namjestaj::nadji[color=green]Najjeftiniji[/color]("drvo");[/tt]
[b]3.[/b]
U zadatku RACUNALO piše
[tt]static racunalo& najbrzeRacunalo();
Vraća referencu na najbrže računalo (s obzirom na sva [color=red]vozila [/color]koja trenutno postoje u programu)...[/tt]
a treba pisati
[tt]static racunalo& najbrzeRacunalo();
Vraća referencu na najbrže računalo (s obzirom na sva [color=green]računala [/color]koja trenutno postoje u programu)...[/tt]
[b]4.[/b]
U zadatku VOZILO piše
[tt]vozilo& iduciBrzi()
[color=red]Vraća referencu na iduće brže vozilo (s obzirom na sva vozila koja trenutno postoje u programu), tj. od svih vozila koji su strogo brža od vozila koji je pozvao funkciju treba uzet najsporijeg.[/color][/tt]
a treba pisati
[tt]vozilo& iduciBrzi()
Vraća referencu na iduće brže vozilo [color=green]s istim brojem kotača[/color] (s obzirom na sva vozila koja trenutno postoje u programu), tj. od svih vozila koji su strogo brža od vozila koji je pozvao funkciju i [color=green]imaju isti broj kotača[/color] treba uzeti najsporijeg.[/tt]
[b]5.[/b] U zadatku RACUNALO u kodu piše
[tt]1500 512 13.3 [color=red]2[/color] 20[/tt]
a treba pisati
[tt]1500 512 13.3 [color=green]2.1[/color] 20[/tt]
Ovdje ću stavljati neka važnija pitanja koja dobijem u mailovima i greške koje se potkradu u zadacima (kodu), a mislim da će pomoći svima razjasniti neke stvari.

FAQ:
Q1: Da li se smiju upotrebljavat globalne varijable?
A1: Mogu se upotrebiti (u zadatku ne piše eksplicitno da se ne smiju), ali uvijek postoji mogućnost da tada vaš program neće raditi (npr. name collision). Poanta zadatka je bila da se sve nalazi unutar klasa.

Q2: Da li treba provjeravati ispravnost parametara koji se proslijeđuju funkcijama, paziti da uvijek postoje stvoreni objekti određenog tipa, itd...
A2: Ne treba paziti na takve stvari.

Q3: Što treba vratiti u funkciji static vozilo& brzeVozilo(vozilo &voz1, vozilo &voz2) u slučaju da vozila imaju istu snogu motora.
A3: Vratite voz1.

Q4: Da li funkcija cijenaNadogradnje brzinu i ram postavlja na novu brzinu i novi ram?
A4: NE. Računalo ostaje nepromijenjeno.

GREŠKE:
1.
U zadatku NAMJESTAJ kod funkcija vrijednostMaterijala piše 10 kn/kg, 5 kn/kg i 20 kn/kg, a trebalo bi pisati 100 kn/kg, 50 kn/kg, 200 kn/kg.
2.
U zadatku NAMJESTAJ u kodu piše:
A.spustiCijenu(1500);
jeftinoDrvo = namjestaj::nadjiNajeftiniji("drvo");

a treba pisati
A.spustiCijenu(1500);
jeftinoDrvo = namjestaj::nadjiNajjeftiniji("drvo");

3.
U zadatku RACUNALO piše
static racunalo& najbrzeRacunalo();
Vraća referencu na najbrže računalo (s obzirom na sva vozila koja trenutno postoje u programu)...

a treba pisati
static racunalo& najbrzeRacunalo();
Vraća referencu na najbrže računalo (s obzirom na sva računala koja trenutno postoje u programu)...

4.
U zadatku VOZILO piše
vozilo& iduciBrzi()
Vraća referencu na iduće brže vozilo (s obzirom na sva vozila koja trenutno postoje u programu), tj. od svih vozila koji su strogo brža od vozila koji je pozvao funkciju treba uzet najsporijeg.

a treba pisati
vozilo& iduciBrzi()
Vraća referencu na iduće brže vozilo s istim brojem kotača (s obzirom na sva vozila koja trenutno postoje u programu), tj. od svih vozila koji su strogo brža od vozila koji je pozvao funkciju i imaju isti broj kotača treba uzeti najsporijeg.

5. U zadatku RACUNALO u kodu piše
1500 512 13.3 2 20
a treba pisati
1500 512 13.3 2.1 20

Zadnja promjena: JV; 21:25 ned, 13. 5. 2012; ukupno mijenjano 4 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: zombi
64 = 72 - 8

PostPostano: 15:59 sri, 9. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pošto se otvorio novi topic za to da stavim pitanje i ovdje...

Zašto se u zadatku (računalo, laptop, notebook) traži u funkciji spojiRacunala da se vraća static? I da li to spajanje znači da to novo nastalo računalo ulazi automatski u listu te da nestaju ta dva koja smo spojili? Ili od ta dva nastaje jedno bolje, i drugo lošije?
:?

Ne vidim ulogu statica tu, pa ako može neki primjer da shvatim...?
Koliko ja razumijem, to je za svaka dva računala drugačije, i računa se svaki put iznova...? Ili sam nešto propustio...

EDIT:
ok, jasno mi je sto se događa sa računalima koja se spajaju, ali me i dalje zanima zašto static? Kako bi trebala ta funkcija radit ako imamo recimo dva računala:
R1(200,300,200)
R2(300,150,250)
i sad ih spojimo, i dobijemo neki R3(300,300,250), i sad slijedeći put kad idemo spajat da li ga trebamo resetirat ili se smatra da se cijelo vrijeme spajaju sva računala u jedno najbolje? Mislim jel zato static?

I još nešto, u primjeru je ispisano za laptop U da je masa 2, a red prije je masa postavljena na 2.1 sa konstruktorom i svugdje bi trebao biti float tako da mi nije jasno di se taj 0.1 izgubi?
Pošto se otvorio novi topic za to da stavim pitanje i ovdje...

Zašto se u zadatku (računalo, laptop, notebook) traži u funkciji spojiRacunala da se vraća static? I da li to spajanje znači da to novo nastalo računalo ulazi automatski u listu te da nestaju ta dva koja smo spojili? Ili od ta dva nastaje jedno bolje, i drugo lošije?
Confused

Ne vidim ulogu statica tu, pa ako može neki primjer da shvatim...?
Koliko ja razumijem, to je za svaka dva računala drugačije, i računa se svaki put iznova...? Ili sam nešto propustio...

EDIT:
ok, jasno mi je sto se događa sa računalima koja se spajaju, ali me i dalje zanima zašto static? Kako bi trebala ta funkcija radit ako imamo recimo dva računala:
R1(200,300,200)
R2(300,150,250)
i sad ih spojimo, i dobijemo neki R3(300,300,250), i sad slijedeći put kad idemo spajat da li ga trebamo resetirat ili se smatra da se cijelo vrijeme spajaju sva računala u jedno najbolje? Mislim jel zato static?

I još nešto, u primjeru je ispisano za laptop U da je masa 2, a red prije je masa postavljena na 2.1 sa konstruktorom i svugdje bi trebao biti float tako da mi nije jasno di se taj 0.1 izgubi?

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 9:18 čet, 10. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

static ne znači da funkcija vraća nešto tipa static već da se funkcija može pozvati bez kreiranja objekta. Nakon poziva funkcije kreira se svaki puta novo računalo (to piše i u zadatku) koje se sastoji od boljih komponenti. Dva proslijeđena računala se ne uništavaju već samo im se te komponente postave na nula (to se vidi iz maina).
static ne znači da funkcija vraća nešto tipa static već da se funkcija može pozvati bez kreiranja objekta. Nakon poziva funkcije kreira se svaki puta novo računalo (to piše i u zadatku) koje se sastoji od boljih komponenti. Dva proslijeđena računala se ne uništavaju već samo im se te komponente postave na nula (to se vidi iz maina).

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 11:19 pet, 11. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="JV"]static ne znači da funkcija vraća nešto tipa static već da se funkcija može pozvati bez kreiranja objekta. Nakon poziva funkcije kreira se svaki puta novo računalo (to piše i u zadatku) koje se sastoji od boljih komponenti. Dva proslijeđena računala se ne uništavaju već samo im se te komponente postave na nula (to se vidi iz maina).[/quote]

Ok...sad mi je jasno...

Ali i dalje nisam dobio odgovor na slijedeće:

JV (napisa):

Ok...sad mi je jasno...

Ali i dalje nisam dobio odgovor na slijedeće:

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 11:49 pet, 11. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pročitaj gore, u prvom postu 5. grešku :D
Pročitaj gore, u prvom postu 5. grešku Very Happy

[Vrh]
Gost

PostPostano: 21:48 pet, 11. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

ja ne kuzim zasto kod ovog ispisa

racunalo X(1800, 1024, 23), Y(2200, 1024, 21);

cout << X.brzina() << " " << X.ram() << " " << X.velicinaEkrana() <<endl;
cout << Y.brzina() << " " << Y.ram() << " " << Y.velicinaEkrana() << endl;

ovo ispisuje

// 1800 0 0
// 0 1024 21

molim nekoga da mi ovo pojasni jer ocito nisam dovoljno dobro razumjela zadatak :(

ovo ispisuje

// 1800 0 0
// 0 1024 21

molim nekoga da mi ovo pojasni jer ocito nisam dovoljno dobro razumjela zadatak Sad

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 7:43 sub, 12. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Anonymous"]ja ne kuzim zasto kod ovog ispisa

ovo ispisuje

// 1800 0 0
// 0 1024 21

molim nekoga da mi ovo pojasni jer ocito nisam dovoljno dobro razumjela zadatak :([/quote]
Zato što ti prije tog ispisa se poziva funkcija spojiracunala koju ti ovdje nisi navela...A onda se uzima od drugog brzina, prvog ram i ekran pa ostaju nule.

ovako glasi kod iz main-a:

racunalo *Z = racunalo::spojiRacunala(X, Y);
cout << X.brzina() << " " << X.ram() << " " << X.velicinaEkrana() << endl;
cout << Z->brzina() << " " << Z->ram() << " " << Z->velicinaEkrana() << endl;
// 1800 0 0
// 0 1024 21
// 2200 1024 23
Anonymous (napisa):

ovo ispisuje

// 1800 0 0
// 0 1024 21

molim nekoga da mi ovo pojasni jer ocito nisam dovoljno dobro razumjela zadatak Sad

Zato što ti prije tog ispisa se poziva funkcija spojiracunala koju ti ovdje nisi navela...A onda se uzima od drugog brzina, prvog ram i ekran pa ostaju nule.

ovako glasi kod iz main-a:

racunalo *Z = racunalo::spojiRacunala(X, Y);
cout << X.brzina() << " " << X.ram() << " " << X.velicinaEkrana() << endl;
cout << Z→brzina() << " " << Z→ram() << " " << Z→velicinaEkrana() << endl;
// 1800 0 0
// 0 1024 21
// 2200 1024 23

[Vrh]
satja
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

73 = 78 - 5

PostPostano: 8:54 sub, 12. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="JV"]Nakon poziva funkcije kreira se svaki puta novo računalo (to piše i u zadatku) koje se sastoji od boljih komponenti. Dva proslijeđena računala se ne uništavaju već samo im se te komponente postave na nula (to se vidi iz maina).[/quote]

Da li se nesto slicno dogadja sa pojedinacnim elementima u funkciji stvoriGarnituru (zadatak Namjestaj) ili oni ostaju kakvi jesu?
JV (napisa):
Nakon poziva funkcije kreira se svaki puta novo računalo (to piše i u zadatku) koje se sastoji od boljih komponenti. Dva proslijeđena računala se ne uništavaju već samo im se te komponente postave na nula (to se vidi iz maina).

Da li se nesto slicno dogadja sa pojedinacnim elementima u funkciji stvoriGarnituru (zadatak Namjestaj) ili oni ostaju kakvi jesu?

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 10:14 sub, 12. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="satja"][quote="JV"]Nakon poziva funkcije kreira se svaki puta novo računalo (to piše i u zadatku) koje se sastoji od boljih komponenti. Dva proslijeđena računala se ne uništavaju već samo im se te komponente postave na nula (to se vidi iz maina).[/quote]

Da li se nesto slicno dogadja sa pojedinacnim elementima u funkciji stvoriGarnituru (zadatak Namjestaj) ili oni ostaju kakvi jesu?[/quote]

Oni ostaju kakvi jesu (to odgovara tome da i dalje možete kupiti pojedinačne elemente, ali možete i cijelu garnituru).
satja (napisa):
JV (napisa):
Nakon poziva funkcije kreira se svaki puta novo računalo (to piše i u zadatku) koje se sastoji od boljih komponenti. Dva proslijeđena računala se ne uništavaju već samo im se te komponente postave na nula (to se vidi iz maina).

Oni ostaju kakvi jesu (to odgovara tome da i dalje možete kupiti pojedinačne elemente, ali možete i cijelu garnituru).

[Vrh]
kb
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 21:09 sub, 12. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

u zadatku racunalo; mozemo li pretpostaviti da ce se sva racunala razlikovati po nekom od parametara?
u zadatku racunalo; mozemo li pretpostaviti da ce se sva racunala razlikovati po nekom od parametara?

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 22:32 sub, 12. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Što bi trebala vratit funkcija najbržeRačunalo ako nije kreirano niti jedno računalo prije njezinog poziva? Ili nije potrebno razrađivat tu situaciju?
:?
Što bi trebala vratit funkcija najbržeRačunalo ako nije kreirano niti jedno računalo prije njezinog poziva? Ili nije potrebno razrađivat tu situaciju?
Confused

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 1:12 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kb"]u zadatku racunalo; mozemo li pretpostaviti da ce se sva racunala razlikovati po nekom od parametara?[/quote]

Ne. Da li ima neki posebni razlog zašto to treba?

[size=9][color=#999999]Added after 26 seconds:[/color][/size]

[quote="kkarlo"]Što bi trebala vratit funkcija najbržeRačunalo ako nije kreirano niti jedno računalo prije njezinog poziva? Ili nije potrebno razrađivat tu situaciju?
:?[/quote]

Nije potrebno gledati tu situaciju.
kb (napisa):

Ne. Da li ima neki posebni razlog zašto to treba?

Added after 26 seconds:

kkarlo (napisa):
Confused

Nije potrebno gledati tu situaciju.

[Vrh]
googol
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-1 = 9 - 10

PostPostano: 8:21 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Javlja mi par gresaka kod destruktora, a nije mi bas jasno zasto destruktor ne prihvaca staticki vektor spremljen, dok konstruktor ne javlja nikakvu gresku da koristim staticki vektor.

U header-u sam incijalizirala destruktor kao ~namjestaj().
Javlja mi par gresaka kod destruktora, a nije mi bas jasno zasto destruktor ne prihvaca staticki vektor spremljen, dok konstruktor ne javlja nikakvu gresku da koristim staticki vektor.

U header-u sam incijalizirala destruktor kao ~namjestaj().

Screen Shot 2012-05-13 at 9.20.13 AM.png
 Description:
 Filesize:  44.12 KB
 Viewed:  192 Time(s)

Screen Shot 2012-05-13 at 9.20.13 AM.png

[Vrh]
ceps
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

71 = 74 - 3

PostPostano: 11:14 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa teško je ovako analizirati bez ostatka programa, ali što ne bi trebala imati namjestaj::~namjestaj ako pišeš kod izvan klase?
Javlja ti da destruktor mora biti funkcija članica, a ako ispred ne staviš namjestaj:: program ''ne zna'' kojoj klasi taj kod pripada...
Pa teško je ovako analizirati bez ostatka programa, ali što ne bi trebala imati namjestaj::~namjestaj ako pišeš kod izvan klase?
Javlja ti da destruktor mora biti funkcija članica, a ako ispred ne staviš namjestaj:: program ''ne zna'' kojoj klasi taj kod pripada...

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 11:38 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kolega je vjerojatno u pravu. Također nemojte stavljati kodove na forum jer uvijek se može naći netko tko će prepisati, a onda ćete i vi dobiti -1 bod.
Kolega je vjerojatno u pravu. Također nemojte stavljati kodove na forum jer uvijek se može naći netko tko će prepisati, a onda ćete i vi dobiti -1 bod.

[Vrh]
googol
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
-1 = 9 - 10

PostPostano: 12:04 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Imas pravo ceps, ne znam kako to nisam uocila :S

Sada javlja gresku:

reference to non-static member function must be called.
Imas pravo ceps, ne znam kako to nisam uocila :S

Sada javlja gresku:

reference to non-static member function must be called.

[Vrh]
akolak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 1

PostPostano: 14:13 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Možemo pretpostaviti da je brzina (bar jednog) procesora veća od 0?

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 14:55 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="akolak"]Možemo pretpostaviti da je brzina (bar jednog) procesora veća od 0?[/quote]

Uvijek će biti strogo pozitivni brojevi.
akolak (napisa):

Uvijek će biti strogo pozitivni brojevi.

[Vrh]
Ivanaa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

13 = 19 - 6

PostPostano: 15:10 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Zanima me u zadaci vozilo funkcije vezano iz istrosenost guma. Kolika je istrosenost guma nakon 2 odvozena kruga? 20% ili 19%? ako je 20% sto se dogada kad netko proba odvozit 11 krugova? ako je 19% to nece bas dalje biti cijelobrojne vrijednosti, jel treba samo gledat cijelobrojni dio kod djeljena ili kako?
Zanima me u zadaci vozilo funkcije vezano iz istrosenost guma. Kolika je istrosenost guma nakon 2 odvozena kruga? 20% ili 19%? ako je 20% sto se dogada kad netko proba odvozit 11 krugova? ako je 19% to nece bas dalje biti cijelobrojne vrijednosti, jel treba samo gledat cijelobrojni dio kod djeljena ili kako?

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 15:27 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ivanaa"]Zanima me u zadaci vozilo funkcije vezano iz istrosenost guma. Kolika je istrosenost guma nakon 2 odvozena kruga? 20% ili 19%? ako je 20% sto se dogada kad netko proba odvozit 11 krugova? ako je 19% to nece bas dalje biti cijelobrojne vrijednosti, jel treba samo gledat cijelobrojni dio kod djeljena ili kako?[/quote]

20%, 30%, 40%, itd... Uvijek će biti maksimalno 10 krugova.
Ivanaa (napisa):

20%, 30%, 40%, itd... Uvijek će biti maksimalno 10 krugova.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na 1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 1 / 3.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum