Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

3. zadaća - često postavljena pitanja (objasnjenje gradiva)
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 3 - 0

PostPostano: 16:27 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Može li mi netko objesniti ovu grešku,radi se o dijelu koda kada ubacujem L.push_back(*this) u listu,u .h sam deklarirala static list<namjestaj*>L;
: no matching function for call to `std::list<namjestaj*, std::allocator<namjestaj*> >::push_back(namjestaj&)'
Može li mi netko objesniti ovu grešku,radi se o dijelu koda kada ubacujem L.push_back(*this) u listu,u .h sam deklarirala static list<namjestaj*>L;
: no matching function for call to `std::list<namjestaj*, std::allocator<namjestaj*> >::push_back(namjestaj&)'

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
hstojanovic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: zombi
12 = 19 - 7

PostPostano: 16:53 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

ide this umjesto *this
ide this umjesto *this

[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 16:54 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Neide ni tako,probala sam :( Kaže:
[Linker error] undefined reference to `namjestaj::L'
Neide ni tako,probala sam Sad Kaže:

[Vrh]
hstojanovic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 19 - 7

PostPostano: 17:00 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

vjerojatno ti fali linija list<namjestaj*> namjestaj::L; u .cpp jer static varijabla MORA biti i initializirana van klase ako se ne varam, osim što je deklarirana unutar klase u .h

EDIT:
mora li bit moguć poziv funkcije izvedene klase (koju ona ima a bazna ne) preko pointera bazne klase? nešto poput ovog

vozilo* a=new automobil(200,"A");
a->brojVrata();

i hoće li snaga motora bit uvijek strogo pozitivna?
vjerojatno ti fali linija list<namjestaj*> namjestaj::L; u .cpp jer static varijabla MORA biti i initializirana van klase ako se ne varam, osim što je deklarirana unutar klase u .h

EDIT:
mora li bit moguć poziv funkcije izvedene klase (koju ona ima a bazna ne) preko pointera bazne klase? nešto poput ovog

a->brojVrata();

Zadnja promjena: hstojanovic; 17:18 ned, 13. 5. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
pajopatak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 17:08 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Ajde hvala ti puno :D
Ajde hvala ti puno Very Happy

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 17:08 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pajopatak"]Neide ni tako,probala sam :( Kaže:
[Linker error] undefined reference to `namjestaj::L'[/quote]
Ma mora ić samo sa (this), ali pitanje da li si "inicijalizirala" u namjestaj.cpp-u tu listu? Jer pošto je static, možda je do toga problem...

EDIT: bio sam prespor... :lol:
pajopatak (napisa):
Neide ni tako,probala sam Sad Kaže:

Ma mora ić samo sa (this), ali pitanje da li si "inicijalizirala" u namjestaj.cpp-u tu listu? Jer pošto je static, možda je do toga problem...

EDIT: bio sam prespor... Laughing

[Vrh]
ivaa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 0 - 0

PostPostano: 17:34 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

jel mi može netko pomoć s ovim...kod funkcije namjestaj& namjestaj:: nadjiNajjeftiniji(string materijal_) mi javlja grešku materijal' is not a type
kada pokušam s iteratorom dohvatit materijal, iterator sam deklarirala: list<namjestaj*>::iterator li;
hvala
jel mi može netko pomoć s ovim...kod funkcije namjestaj& namjestaj:: nadjiNajjeftiniji(string materijal_) mi javlja grešku materijal' is not a type
kada pokušam s iteratorom dohvatit materijal, iterator sam deklarirala: list<namjestaj*>::iterator li;
hvala

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 19:51 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="hstojanovic"]

a->brojVrata();

i hoće li snaga motora bit uvijek strogo pozitivna?[/quote]

NE na prvo pitanje i DA na drugo pitanje.
hstojanovic (napisa):

a→brojVrata();

NE na prvo pitanje i DA na drugo pitanje.

[Vrh]
minora665
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 21:19 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da li funkcija cijenaNadogradnje brzinu i ram postavlja na novu brzinu i novi ram?
Da li funkcija cijenaNadogradnje brzinu i ram postavlja na novu brzinu i novi ram?

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 21:24 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="minora665"]Da li funkcija cijenaNadogradnje brzinu i ram postavlja na novu brzinu i novi ram?[/quote]
NE
minora665 (napisa):

NE

[Vrh]
minora665
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 23:09 ned, 13. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

U vezi onoga da se sva racunala ne moraju razlikovati barem po jednom parametru... Ja imam ideju zasto bi to bio problem: funkcija spojiRacunala treba postavit na nulu parametre od nekih racunala koji su vec u listi svih racunala koji se pojavljuju u programu. Dakle trebam prolazit kroz listu i trazit to racunalo a mogu ga naci samo po parametrima. A sto ako nadem jos neko racunalo koje dakle ima iste parametre pa i njemu npr brzinu postavim na 0?
U vezi onoga da se sva racunala ne moraju razlikovati barem po jednom parametru... Ja imam ideju zasto bi to bio problem: funkcija spojiRacunala treba postavit na nulu parametre od nekih racunala koji su vec u listi svih racunala koji se pojavljuju u programu. Dakle trebam prolazit kroz listu i trazit to racunalo a mogu ga naci samo po parametrima. A sto ako nadem jos neko racunalo koje dakle ima iste parametre pa i njemu npr brzinu postavim na 0?

[Vrh]
kkarlo
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

64 = 72 - 8

PostPostano: 5:13 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="minora665"]U vezi onoga da se sva racunala ne moraju razlikovati barem po jednom parametru... Ja imam ideju zasto bi to bio problem: funkcija spojiRacunala treba postavit na nulu parametre od nekih racunala koji su vec u listi svih racunala koji se pojavljuju u programu. Dakle trebam prolazit kroz listu i trazit to racunalo a mogu ga naci samo po parametrima. A sto ako nadem jos neko racunalo koje dakle ima iste parametre pa i njemu npr brzinu postavim na 0?[/quote]
Mislim da ne prolazis kroz listu da pronađeš računalo koje spajaš, već saljes to racunalo kao parametar, tako da se tocno zna koje racunalo se spaja... A posto si napravio listu sa pointerima na racunala, kada izmjenis to racunalo u programu, izmjenit ce se i u listi.

Jedino što bi se trebalo paziti je da se ne ostavi prazno računalo u listi, ako imaš dva ista pozoveš funkciju da ih spoji, ona pokupi sve komponente prvoga i potrpa ih u novo kreirano računalo, a prvo nam ostane prazno...
Ne mora se nužno ni tako dogoditi mogući je i ovakav primjer:
r1(200,300,17)
r2(100,200,19)
i sad kad ih spojis u recimo r3 dobijes(200,300,19) a kod r1 ostane samo monitor, ali onda uzmes r4(100,100,15) i sad pozoves funkciju spoji za r1 i r4 i nakon nje r1 ostaje prazan... Pa ga valjda treba obrisati.
minora665 (napisa):

Mislim da ne prolazis kroz listu da pronađeš računalo koje spajaš, već saljes to racunalo kao parametar, tako da se tocno zna koje racunalo se spaja... A posto si napravio listu sa pointerima na racunala, kada izmjenis to racunalo u programu, izmjenit ce se i u listi.

Jedino što bi se trebalo paziti je da se ne ostavi prazno računalo u listi, ako imaš dva ista pozoveš funkciju da ih spoji, ona pokupi sve komponente prvoga i potrpa ih u novo kreirano računalo, a prvo nam ostane prazno...
r1(200,300,17)
r2(100,200,19)
i sad kad ih spojis u recimo r3 dobijes(200,300,19) a kod r1 ostane samo monitor, ali onda uzmes r4(100,100,15) i sad pozoves funkciju spoji za r1 i r4 i nakon nje r1 ostaje prazan... Pa ga valjda treba obrisati.

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 7:56 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kkarlo"][quote="minora665"]U vezi onoga da se sva racunala ne moraju razlikovati barem po jednom parametru... Ja imam ideju zasto bi to bio problem: funkcija spojiRacunala treba postavit na nulu parametre od nekih racunala koji su vec u listi svih racunala koji se pojavljuju u programu. Dakle trebam prolazit kroz listu i trazit to racunalo a mogu ga naci samo po parametrima. A sto ako nadem jos neko racunalo koje dakle ima iste parametre pa i njemu npr brzinu postavim na 0?[/quote]

r1(200,300,17)
r2(100,200,19)
i sad kad ih spojis u recimo r3 dobijes(200,300,19) a kod r1 ostane samo monitor, ali onda uzmes r4(100,100,15) i sad pozoves funkciju spoji za r1 i r4 i nakon nje r1 ostaje prazan... Pa ga valjda treba obrisati.[/quote]

Računalo se NE briše u slučaju da su mu procesr, ram i ekran postavljeni na nula.
kkarlo (napisa):
minora665 (napisa):

r1(200,300,17)
r2(100,200,19)

Računalo se NE briše u slučaju da su mu procesr, ram i ekran postavljeni na nula.

[Vrh]
kobila krsto
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 16 - 18

PostPostano: 11:01 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

ako tko zna volio bih pitati ipak. zašto mi se recimo kod moj compilera gnu c/c++ ( std kod code blocksa ) crasha program , dok se u dev c++ pokrene korektno ? i , općenito, kada popravim "greške" da mi se kompajla, pljune mi rješenje koje mi u pojedinom retku ispiše ( uvijek !!! ) 0 0 0 umjesto nečega != 0 npr. dalje, taj isti "popravljeni" kod pošaljem nekom drugom ( opet dev c++ ili, za drugu osobu, na linuxu testiran ) i izbaci dobra rješenja uključujući i taj redak. dalje, razdvojim sve u datoteke ( prvi dio se odnosio na cijeli program onaku u komadu napisan) kako i treba, pokrenem - neće, pošaljem nekom drugom - radi savršeno. wtf O.o
nemojte se rugat samo jel znam pokrenit program. ozbiljno me zanima u čeme je kvaka
ako tko zna volio bih pitati ipak. zašto mi se recimo kod moj compilera gnu c/c++ ( std kod code blocksa ) crasha program , dok se u dev c++ pokrene korektno ? i , općenito, kada popravim "greške" da mi se kompajla, pljune mi rješenje koje mi u pojedinom retku ispiše ( uvijek !!! ) 0 0 0 umjesto nečega != 0 npr. dalje, taj isti "popravljeni" kod pošaljem nekom drugom ( opet dev c++ ili, za drugu osobu, na linuxu testiran ) i izbaci dobra rješenja uključujući i taj redak. dalje, razdvojim sve u datoteke ( prvi dio se odnosio na cijeli program onaku u komadu napisan) kako i treba, pokrenem - neće, pošaljem nekom drugom - radi savršeno. wtf O.o
nemojte se rugat samo jel znam pokrenit program. ozbiljno me zanima u čeme je kvaka

[Vrh]
minora665
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 13:34 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="JV"][quote="kkarlo"][quote="minora665"]U vezi onoga da se sva racunala ne moraju razlikovati barem po jednom parametru... Ja imam ideju zasto bi to bio problem: funkcija spojiRacunala treba postavit na nulu parametre od nekih racunala koji su vec u listi svih racunala koji se pojavljuju u programu. Dakle trebam prolazit kroz listu i trazit to racunalo a mogu ga naci samo po parametrima. A sto ako nadem jos neko racunalo koje dakle ima iste parametre pa i njemu npr brzinu postavim na 0?[/quote]

r1(200,300,17)
r2(100,200,19)
i sad kad ih spojis u recimo r3 dobijes(200,300,19) a kod r1 ostane samo monitor, ali onda uzmes r4(100,100,15) i sad pozoves funkciju spoji za r1 i r4 i nakon nje r1 ostaje prazan... Pa ga valjda treba obrisati.[/quote]

Računalo se NE briše u slučaju da su mu procesr, ram i ekran postavljeni na nula.[/quote]

Pitam kako da mu parametar postavim na nulu a ne kako da ga izbrisem. Znam ga postaviti na nulu ali se bojim da pritom i parametar nekog drugog racunala (koji je po svim parametrima jednak racunalu kojeg trebam) ne postavim na nulu (to sam opisala u prethodnom postu). Molim vas odgovorite mi jer nisam to shvatila. Znam da ne moram racunala stavljati u listu, tj mogu i u skup (set) pa necu imati problem u funkciji spojiRacunala ali tada necu pamtiti sva racunala u programu vec samo sva razlicita racunala u programu. Je li to problem?
JV (napisa):
kkarlo (napisa):
minora665 (napisa):

r1(200,300,17)
r2(100,200,19)

Pitam kako da mu parametar postavim na nulu a ne kako da ga izbrisem. Znam ga postaviti na nulu ali se bojim da pritom i parametar nekog drugog racunala (koji je po svim parametrima jednak racunalu kojeg trebam) ne postavim na nulu (to sam opisala u prethodnom postu). Molim vas odgovorite mi jer nisam to shvatila. Znam da ne moram racunala stavljati u listu, tj mogu i u skup (set) pa necu imati problem u funkciji spojiRacunala ali tada necu pamtiti sva racunala u programu vec samo sva razlicita racunala u programu. Je li to problem?

[Vrh]
kobila krsto
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

-2 = 16 - 18

PostPostano: 14:39 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

to ti se ne može dogoditi jer ti fju pozivaš npr spojiRacunala (A,B), one ne gleda neko treće računalo nego samo ta dva koja pozivaju fju ;)
ništa ti se neće dogoditit s nekim koji ima isti ram,proc i ekran jer njega jednostavno ne pozivaš

edit : kkarlo je napisao odgovor već bio. pažljivije čitaj ;)
to ti se ne može dogoditi jer ti fju pozivaš npr spojiRacunala (A,B), one ne gleda neko treće računalo nego samo ta dva koja pozivaju fju Wink
ništa ti se neće dogoditit s nekim koji ima isti ram,proc i ekran jer njega jednostavno ne pozivaš

edit : kkarlo je napisao odgovor već bio. pažljivije čitaj Wink

[Vrh]
akolak
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 5 - 1

PostPostano: 14:45 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="minora665"]
Pitam kako da mu parametar postavim na nulu a ne kako da ga izbrisem. Znam ga postaviti na nulu ali se bojim da pritom i parametar nekog drugog racunala (koji je po svim parametrima jednak racunalu kojeg trebam) ne postavim na nulu (to sam opisala u prethodnom postu). Molim vas odgovorite mi jer nisam to shvatila. Znam da ne moram racunala stavljati u listu, tj mogu i u skup (set) pa necu imati problem u funkciji spojiRacunala ali tada necu pamtiti sva racunala u programu vec samo sva razlicita racunala u programu. Je li to problem?[/quote]

Funkcija spojiRacunala prima reference. Dakle ti ne moraš nigdje ništa tražit. Kreiraš sa new novo računalo i u njega kopiraš veće parametre, a te parametre postaviš na 0. npr neka je ovo primljena reference: int &a. Ako a ima veću brzinu: novi.brzina=a.brzina; a.brzina=0;
Nadam se da te ovo zanimalo...
EDIT: Vidim da su još neki odgovorili, al kad je napisano nek stoji i ovo...
minora665 (napisa):

Funkcija spojiRacunala prima reference. Dakle ti ne moraš nigdje ništa tražit. Kreiraš sa new novo računalo i u njega kopiraš veće parametre, a te parametre postaviš na 0. npr neka je ovo primljena reference: int &a. Ako a ima veću brzinu: novi.brzina=a.brzina; a.brzina=0;
Nadam se da te ovo zanimalo...
EDIT: Vidim da su još neki odgovorili, al kad je napisano nek stoji i ovo...

[Vrh]
hstojanovic
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

12 = 19 - 7

PostPostano: 17:41 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

koliki je najveci test primjer koji mozemo ocekivati i postoji li neko ciljano ogranicenje za slozenost algoritama koje treba zadovoljiti?
koliki je najveci test primjer koji mozemo ocekivati i postoji li neko ciljano ogranicenje za slozenost algoritama koje treba zadovoljiti?

[Vrh]
minora665
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 22:00 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Hvala ljudi, nisam mislila da ce te tako brzo odovorit :) Imam jos jedno pitanje: deklarirala sam tu listu (s pointerima na racunala) unutar strukture racunalo i ne znam kako da ju, prije nego ista stavim u nju, ocistim jer ne mogu naravno pozvati funkciju L.clear() unutar strukture, osim toga - ne zelim ju cistiti prlikom svakog stvaranja racunala vec samo jednom na pocetku, zato sto mi ta lista sadrzi neko smece valjda od prijasnjih programa ne znam iskreno ali provjerila sam s coutom i ima svasta u njoj na pocetku :shock:
Hvala ljudi, nisam mislila da ce te tako brzo odovorit Smile Imam jos jedno pitanje: deklarirala sam tu listu (s pointerima na racunala) unutar strukture racunalo i ne znam kako da ju, prije nego ista stavim u nju, ocistim jer ne mogu naravno pozvati funkciju L.clear() unutar strukture, osim toga - ne zelim ju cistiti prlikom svakog stvaranja racunala vec samo jednom na pocetku, zato sto mi ta lista sadrzi neko smece valjda od prijasnjih programa ne znam iskreno ali provjerila sam s coutom i ima svasta u njoj na pocetku Shocked

[Vrh]
JV
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

30 = 34 - 4

PostPostano: 22:09 pon, 14. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="hstojanovic"]koliki je najveci test primjer koji mozemo ocekivati i postoji li neko ciljano ogranicenje za slozenost algoritama koje treba zadovoljiti?[/quote]

Ne znam zašto je ovo važno pošto se sve funkcije očito mogu napraviti linearno? Svakako, neće se ispitivati nikakva brzina izvođenja funkcijama na ogromnim test primjerima.

[size=9][color=#999999]Added after 2 minutes:[/color][/size]

[quote="minora665"]Hvala ljudi, nisam mislila da ce te tako brzo odovorit :) Imam jos jedno pitanje: deklarirala sam tu listu (s pointerima na racunala) unutar strukture racunalo i ne znam kako da ju, prije nego ista stavim u nju, ocistim jer ne mogu naravno pozvati funkciju L.clear() unutar strukture, osim toga - ne zelim ju cistiti prlikom svakog stvaranja racunala vec samo jednom na pocetku, zato sto mi ta lista sadrzi neko smece valjda od prijasnjih programa ne znam iskreno ali provjerila sam s coutom i ima svasta u njoj na pocetku :shock:[/quote]

Nije moguće da se nešto nalazi u listi (ako je sve pravilno deklarirano i inicijalizirano). Po defaultu je lista prazna.
hstojanovic (napisa):

Ne znam zašto je ovo važno pošto se sve funkcije očito mogu napraviti linearno? Svakako, neće se ispitivati nikakva brzina izvođenja funkcijama na ogromnim test primjerima.

Added after 2 minutes:

minora665 (napisa):
Hvala ljudi, nisam mislila da ce te tako brzo odovorit Smile Imam jos jedno pitanje: deklarirala sam tu listu (s pointerima na racunala) unutar strukture racunalo i ne znam kako da ju, prije nego ista stavim u nju, ocistim jer ne mogu naravno pozvati funkciju L.clear() unutar strukture, osim toga - ne zelim ju cistiti prlikom svakog stvaranja racunala vec samo jednom na pocetku, zato sto mi ta lista sadrzi neko smece valjda od prijasnjih programa ne znam iskreno ali provjerila sam s coutom i ima svasta u njoj na pocetku Shocked

Nije moguće da se nešto nalazi u listi (ako je sve pravilno deklarirano i inicijalizirano). Po defaultu je lista prazna.

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 2. godine -> Računarski praktikum 1 Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Možete otvarati nove teme.
Možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum