Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

4dz
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
pedro
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
-22 = 16 - 38

PostPostano: 19:58 sub, 26. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="wrathchild"]Ako je netko rjesija, moze reci sta je rjesenje 2.?[/quote]

(424/165 , -10/33 , 92/165) al vrlo lako moguće da je krivo jer sam brzopleto rješavala :D
wrathchild (napisa):
Ako je netko rjesija, moze reci sta je rjesenje 2.?

(424/165 , -10/33 , 92/165) al vrlo lako moguće da je krivo jer sam brzopleto rješavala Very Happy

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Lux86
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: kućni ljubimac
= 2 - 0

PostPostano: 20:55 sub, 26. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

mene i dalje muči zadnji zadatak, tj. najviše činjenica da nije osigurana regularnost od A. pa ako neko ima neki hint barem za ponudit? :oops:
mene i dalje muči zadnji zadatak, tj. najviše činjenica da nije osigurana regularnost od A. pa ako neko ima neki hint barem za ponudit? Embarassed

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
68 = 72 - 4

PostPostano: 21:20 sub, 26. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Probaj dokazati da ako postoji [tex]\alpha \in \mathbb{F}[/tex] takav da za neki vektor [tex]e_i[/tex] iz ortonormirane baze vrijedi [tex] ||Ae_i|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_i|| [/tex] onda za svaki [tex]e_j[/tex] iz ONB vrijedi [tex]||Ae_j|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_j|| [/tex].
(Da dobijes ideju za dokaz: gledaj sto se dogadja u [tex]V^2[/tex] ako nije tako i pokusaj dobiti kontradikciju sa cinjenicom da [tex]A[/tex] cuva kuteve)
Probaj dokazati da ako postoji [tex]\alpha \in \mathbb{F}[/tex] takav da za neki vektor [tex]e_i[/tex] iz ortonormirane baze vrijedi [tex] ||Ae_i|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_i|| [/tex] onda za svaki [tex]e_j[/tex] iz ONB vrijedi [tex]||Ae_j|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_j|| [/tex].
(Da dobijes ideju za dokaz: gledaj sto se dogadja u [tex]V^2[/tex] ako nije tako i pokusaj dobiti kontradikciju sa cinjenicom da [tex]A[/tex] cuva kuteve)
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
quark
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

20 = 26 - 6

PostPostano: 21:49 sub, 26. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Uzmi ONB, proizvoljni [tex]x[/tex] i [tex]y[/tex] raspiši ih pomoću nje pa izračunaj [tex]<x | y>[/tex] i [tex]<A(x) | A(y)>[/tex].
Uzmi ONB, proizvoljni [tex]x[/tex] i [tex]y[/tex] raspiši ih pomoću nje pa izračunaj [tex]<x | y>[/tex] i [tex]<A(x) | A(y)>[/tex].

[Vrh]
Lux86
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 2 - 0

PostPostano: 22:57 sub, 26. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gflegar"]Probaj dokazati da ako postoji [tex]\alpha \in \mathbb{F}[/tex] takav da za neki vektor [tex]e_i[/tex] iz ortonormirane baze vrijedi [tex] ||Ae_i|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_i|| [/tex] onda za svaki [tex]e_j[/tex] iz ONB vrijedi [tex]||Ae_j|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_j|| [/tex].
(Da dobijes ideju za dokaz: gledaj sto se dogadja u [tex]V^2[/tex] ako nije tako i pokusaj dobiti kontradikciju sa cinjenicom da [tex]A[/tex] cuva kuteve)[/quote]

baš taj dio me i mučio!
hvala puno :D
gflegar (napisa):

baš taj dio me i mučio!
hvala puno Very Happy

[Vrh]
ruby
Gost

PostPostano: 10:39 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Moze li itko pomoci sa trecim zadatkom? Sta moramo napraviti u njemu?
Moze li itko pomoci sa trecim zadatkom? Sta moramo napraviti u njemu?

[Vrh]
Zenon
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma: -

PostPostano: 11:12 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="pedro"][quote="wrathchild"]Ako je netko rjesija, moze reci sta je rjesenje 2.?[/quote]

(424/165 , -10/33 , 92/165) al vrlo lako moguće da je krivo jer sam brzopleto rješavala :D[/quote]
Ja sam dobio [tex]\frac 49 (4,-1,1)[/tex].
pedro (napisa):
wrathchild (napisa):
Ako je netko rjesija, moze reci sta je rjesenje 2.?

(424/165 , -10/33 , 92/165) al vrlo lako moguće da je krivo jer sam brzopleto rješavala Very Happy

[Vrh]
xy
Gost

PostPostano: 11:40 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zenon"]
Ja sam dobio [tex]\frac 49 (4,-1,1)[/tex].[/quote]

kod mene je rješenje samo 4(4,-1,1) :?
Zenon (napisa):

kod mene je rješenje samo 4(4,-1,1) Confused

[Vrh]
PermutiranoPrase
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 17 - 7

PostPostano: 12:16 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Kako ste vi tako divna rješenja dobili? Moja drugarica i ja rješavale svaka za sebe, svaki put ispada korijen pod korijenom i slične grozote.

Ok, baza za M je {(-2,1,0), (2,0,1)}. To sad treba ortonormirati jer je ortogon. projekcija v. x na potprostor M oblika [tex]a = \left \langle x, e_1\right \rangle x + \left \langle x, e_2\right \rangle x[/tex].

Norma od [tex]e_1[/tex] je [tex]\sqrt{5}[/tex], a onda za [tex]b_2[/tex] dobijemo nešto jako gadno, a kad se to ortonormira... Ne želite znati što ispada.

Je l naš postupak kriv ili? :shock:
Kako ste vi tako divna rješenja dobili? Moja drugarica i ja rješavale svaka za sebe, svaki put ispada korijen pod korijenom i slične grozote.

Ok, baza za M je {(-2,1,0), (2,0,1)}. To sad treba ortonormirati jer je ortogon. projekcija v. x na potprostor M oblika [tex]a = \left \langle x, e_1\right \rangle x + \left \langle x, e_2\right \rangle x[/tex].

Norma od [tex]e_1[/tex] je [tex]\sqrt{5}[/tex], a onda za [tex]b_2[/tex] dobijemo nešto jako gadno, a kad se to ortonormira... Ne želite znati što ispada.

Je l naš postupak kriv ili? Shocked

[Vrh]
dalmatinčica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 4

PostPostano: 13:08 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

može li neka dobra dušica napisati rješenje 4. zadatka
ili barem još malo detaljnije upute
hvala puno
može li neka dobra dušica napisati rješenje 4. zadatka
ili barem još malo detaljnije upute
hvala puno

[Vrh]
kiara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 13:15 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Zenon"]

Meni je isto ovo rjesenje ispalo.
A moze li pomoc oko treceg?
Zenon (napisa):

[Vrh]
Namdev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: zombi
= 5 - 1

PostPostano: 13:45 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="kiara"][quote="Zenon"]

A moze li pomoc oko treceg?[/quote]

Meni je isto ispao drugi zadatak.

Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da se u trećem zadatku stupci matrice moraju ortonormirati, proširiti do ONB i tada vektori te baze čine stupce unitarne matrice.
kiara (napisa):
Zenon (napisa):

Meni je isto ispao drugi zadatak.

Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da se u trećem zadatku stupci matrice moraju ortonormirati, proširiti do ONB i tada vektori te baze čine stupce unitarne matrice.

[Vrh]
kiara
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 7 - 4

PostPostano: 13:46 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="PermutiranoPrase"]Kako ste vi tako divna rješenja dobili? Moja drugarica i ja rješavale svaka za sebe, svaki put ispada korijen pod korijenom i slične grozote.

Je l naš postupak kriv ili? :shock:[/quote]

Lakse je da nadjes bazu za M i za ortogonalni komplement od M, to je zajedno baza za R3, i onda je zadani vektor jedinstveno prikazan u toj bazi, nadjes koeficijente, i podjelist koji je dio u M a koji u njegovom komplementu, i ortogonalna projekcija na M je ovaj dio u M. To je lakse nego ortonormirati bazu jer su to uvijek neki korijeni ili nesto.

A sto se tice tvog rjesenja, mislim da ti je kriva ova ortogonalna projekcija, ona ti je a=<x,e1>e1 + <x,e2>e2
PermutiranoPrase (napisa):

Je l naš postupak kriv ili? Shocked

Lakse je da nadjes bazu za M i za ortogonalni komplement od M, to je zajedno baza za R3, i onda je zadani vektor jedinstveno prikazan u toj bazi, nadjes koeficijente, i podjelist koji je dio u M a koji u njegovom komplementu, i ortogonalna projekcija na M je ovaj dio u M. To je lakse nego ortonormirati bazu jer su to uvijek neki korijeni ili nesto.

A sto se tice tvog rjesenja, mislim da ti je kriva ova ortogonalna projekcija, ona ti je a=<x,e1>e1 + <x,e2>e2

[Vrh]
PermutiranoPrase
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

10 = 17 - 7

PostPostano: 14:52 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Aha, može i bez tog! Ok, hvala!
A ovo zadnje je tipfeler koji tek sad vidim. :)
Aha, može i bez tog! Ok, hvala!
A ovo zadnje je tipfeler koji tek sad vidim. Smile

[Vrh]
xy
Gost

PostPostano: 17:13 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Namdev"]
Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da se u trećem zadatku stupci matrice moraju ortonormirati, proširiti do ONB i tada vektori te baze čine stupce unitarne matrice.[/quote]

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... :?
Namdev (napisa):

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... Confused

[Vrh]
miss.zohar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 17:18 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Bi li netko bio dobra duša i napisao kako je riješio 4. zadatak? Ne mogu ukomponirat ovo sve što se raspravljalo o tom zadatku u ovoj temi u neko konkretno rješenje. Hvala unaprijed! :)
Bi li netko bio dobra duša i napisao kako je riješio 4. zadatak? Ne mogu ukomponirat ovo sve što se raspravljalo o tom zadatku u ovoj temi u neko konkretno rješenje. Hvala unaprijed! Smile

[Vrh]
xy
Gost

PostPostano: 17:20 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="xy"][quote="Namdev"]
Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da se u trećem zadatku stupci matrice moraju ortonormirati, proširiti do ONB i tada vektori te baze čine stupce unitarne matrice.[/quote]

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... :?[/quote]

[url]http://www.wolframalpha.com/input/?i=vector%281%2C-i%2C1%2C-i%29[/url]
xy (napisa):
Namdev (napisa):

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... Confused

http://www.wolframalpha.com/input/?i=vector%281%2C-i%2C1%2C-i%29

[Vrh]
miss.zohar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 3 - 0

PostPostano: 17:21 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="xy"][quote="Namdev"]

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... :?[/quote]

Nije norma 0. Kad skalarno množiš vektor sa samim sobom, komponente od "samog sebe" su ti konjugirane pa dobiješ da je norma baš 1. Uzmi da su ti prva dva vektora baza za neki potprostor M i onda nađi ortogonalni komplement. S bazom za ortogonalni komplement proširi matricu.
xy (napisa):
Namdev (napisa):

Nije norma 0. Kad skalarno množiš vektor sa samim sobom, komponente od "samog sebe" su ti konjugirane pa dobiješ da je norma baš 1. Uzmi da su ti prva dva vektora baza za neki potprostor M i onda nađi ortogonalni komplement. S bazom za ortogonalni komplement proširi matricu.

[Vrh]
dalmatinčica
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 10 - 4

PostPostano: 18:55 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="gflegar"]Probaj dokazati da ako postoji [tex]\alpha \in \mathbb{F}[/tex] takav da za neki vektor [tex]e_i[/tex] iz ortonormirane baze vrijedi [tex] ||Ae_i|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_i|| [/tex] onda za svaki [tex]e_j[/tex] iz ONB vrijedi [tex]||Ae_j|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_j|| [/tex].
(Da dobijes ideju za dokaz: gledaj sto se dogadja u [tex]V^2[/tex] ako nije tako i pokusaj dobiti kontradikciju sa cinjenicom da [tex]A[/tex] cuva kuteve)[/quote]

ok, kako pokazati da je taj alfa isti za sve Aej?
ne uspjevam nikako
molim odgovor
hvala
gflegar (napisa):

ne uspjevam nikako
molim odgovor
hvala

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

68 = 72 - 4

PostPostano: 19:25 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="dalmatinčica"][quote="gflegar"]Probaj dokazati da ako postoji [tex]\alpha \in \mathbb{F}[/tex] takav da za neki vektor [tex]e_i[/tex] iz ortonormirane baze vrijedi [tex] ||Ae_i|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_i|| [/tex] onda za svaki [tex]e_j[/tex] iz ONB vrijedi [tex]||Ae_j|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_j|| [/tex].

ne uspjevam nikako
molim odgovor
hvala[/quote]

Ustvari je umjesto [tex] ||Ae_i|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_i|| [/tex] dovoljno uzeti [tex] ||Ae_i|| = \alpha, \ \alpha \in \mathbb R^+[/tex].

Neka je [tex]||Ae_1|| = \alpha[/tex]. Pretpostavimo da postoji [tex]e_i[/tex] takav da je [tex]||Ae_i|| \neq \alpha[/tex].
Lako se pokaze da je [tex]e_1 + e_i \perp e_1 - e_i[/tex].
Ali tada je [tex]\langle A(e_1 + e_i), A(e_1 - e_i) \rangle = \langle Ae_1, Ae_1 \rangle - \langle Ae_i, Ae_i \rangle = ||Ae_1||^2 - ||Ae_i||^2 \neq 0[/tex] sto je kontradikcija sa pretpostavkom zadatka.

EDIT:
Koja je analogija sa vektorskim prostorom [tex]V^2[/tex] (to je i ideja dokaza)?
Vektori [tex]e_1[/tex] i [tex]e_j[/tex] razapinu kvadrat.
Jer [tex]A[/tex] cuva kuteve vektori [tex]Ae_1[/tex] i [tex]Ae_2[/tex] razapinju barem pravokutnik.
Mi zelimo pokazati da oni u stvari razapinju kvadrat (tj, da operator [tex]A[/tex] jednako "produzuje" oba vektora baze).
Zbog cega to mora biti tako? Dijagonale kvadrata su okomite, dok dijagonale pravokutnika nisu. Ali, [tex]A[/tex] cuva kuteve, pa [tex]Ae_1[/tex] i [tex]Ae_j[/tex] moraju razapinjati kvadrat.
Vektori [tex]e_1 + e_i[/tex] i [tex]e_1 - e_i[/tex] su upravo dijagonale kvadrata.
[size=9][color=#999999]Added after 5 minutes:[/color][/size]

[quote="miss.zohar"]Bi li netko bio dobra duša i napisao kako je riješio 4. zadatak? Ne mogu ukomponirat ovo sve što se raspravljalo o tom zadatku u ovoj temi u neko konkretno rješenje. Hvala unaprijed! :)[/quote]
Sada je u slucaju [tex]\alpha = 0[/tex], [tex]A[/tex] nuloperator pa se moze uzeti bilo koji unitaran operator i jednakost je zadovoljena za [tex]\lambda = 0[/tex].
U slucaju [tex]\alpha \neq 0[/tex] treba uzeti [tex]\lambda = \alpha[/tex] i pokazati da je tada [tex] U = \frac{1}{\lambda}A[/tex] unitaran operator.
dalmatinčica (napisa):
gflegar (napisa):

ne uspjevam nikako
molim odgovor
hvala

Ustvari je umjesto [tex] ||Ae_i|| = |\alpha|^2 \cdot ||e_i|| [/tex] dovoljno uzeti [tex] ||Ae_i|| = \alpha, \ \alpha \in \mathbb R^+[/tex].

Neka je [tex]||Ae_1|| = \alpha[/tex]. Pretpostavimo da postoji [tex]e_i[/tex] takav da je [tex]||Ae_i|| \neq \alpha[/tex].
Lako se pokaze da je [tex]e_1 + e_i \perp e_1 - e_i[/tex].
Ali tada je [tex]\langle A(e_1 + e_i), A(e_1 - e_i) \rangle = \langle Ae_1, Ae_1 \rangle - \langle Ae_i, Ae_i \rangle = ||Ae_1||^2 - ||Ae_i||^2 \neq 0[/tex] sto je kontradikcija sa pretpostavkom zadatka.

EDIT:
Koja je analogija sa vektorskim prostorom [tex]V^2[/tex] (to je i ideja dokaza)?
Vektori [tex]e_1[/tex] i [tex]e_j[/tex] razapinu kvadrat.
Jer [tex]A[/tex] cuva kuteve vektori [tex]Ae_1[/tex] i [tex]Ae_2[/tex] razapinju barem pravokutnik.
Mi zelimo pokazati da oni u stvari razapinju kvadrat (tj, da operator [tex]A[/tex] jednako "produzuje" oba vektora baze).
Zbog cega to mora biti tako? Dijagonale kvadrata su okomite, dok dijagonale pravokutnika nisu. Ali, [tex]A[/tex] cuva kuteve, pa [tex]Ae_1[/tex] i [tex]Ae_j[/tex] moraju razapinjati kvadrat.
Vektori [tex]e_1 + e_i[/tex] i [tex]e_1 - e_i[/tex] su upravo dijagonale kvadrata.
Added after 5 minutes:

miss.zohar (napisa):
Bi li netko bio dobra duša i napisao kako je riješio 4. zadatak? Ne mogu ukomponirat ovo sve što se raspravljalo o tom zadatku u ovoj temi u neko konkretno rješenje. Hvala unaprijed! Smile

Sada je u slucaju [tex]\alpha = 0[/tex], [tex]A[/tex] nuloperator pa se moze uzeti bilo koji unitaran operator i jednakost je zadovoljena za [tex]\lambda = 0[/tex].
U slucaju [tex]\alpha \neq 0[/tex] treba uzeti [tex]\lambda = \alpha[/tex] i pokazati da je tada [tex] U = \frac{1}{\lambda}A[/tex] unitaran operator.

Zadnja promjena: gflegar; 19:34 ned, 27. 5. 2012; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3  Sljedeće
Stranica 2 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum