Search

Engleski

Open in this window (click to change)
Forum@DeGiorgi: Početna
Forum za podršku nastavi na PMF-MO
Login Registracija FAQ Smajlići Članstvo Pretražnik Forum@DeGiorgi: Početna

4dz
WWW:
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Moja sarma

Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove)
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Ryssa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Sarma = la pohva - posuda
= 4 - 1

PostPostano: 19:32 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="miss.zohar"][quote="xy"][quote="Namdev"]
Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da se u trećem zadatku stupci matrice moraju ortonormirati, proširiti do ONB i tada vektori te baze čine stupce unitarne matrice.[/quote]

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... :?[/quote]

Nije norma 0. Kad skalarno množiš vektor sa samim sobom, komponente od "samog sebe" su ti konjugirane pa dobiješ da je norma baš 1. Uzmi da su ti prva dva vektora baza za neki potprostor M i onda nađi ortogonalni komplement. S bazom za ortogonalni komplement proširi matricu.[/quote]

ali norma nije 1 nego 2...ispod korijena se dobije 4...vektori jesu ortogonalni ali nisu bili normirani
miss.zohar (napisa):
xy (napisa):
Namdev (napisa):

Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da se u trećem zadatku stupci matrice moraju ortonormirati, proširiti do ONB i tada vektori te baze čine stupce unitarne matrice.

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... Confused

Nije norma 0. Kad skalarno množiš vektor sa samim sobom, komponente od "samog sebe" su ti konjugirane pa dobiješ da je norma baš 1. Uzmi da su ti prva dva vektora baza za neki potprostor M i onda nađi ortogonalni komplement. S bazom za ortogonalni komplement proširi matricu.

ali norma nije 1 nego 2...ispod korijena se dobije 4...vektori jesu ortogonalni ali nisu bili normirani

[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
Namdev
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: zombi
= 5 - 1

PostPostano: 19:35 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

@Ryssa Zato imaš 1/2 ispred matrice :D
@Ryssa Zato imaš 1/2 ispred matrice Very Happy

[Vrh]
Ryssa
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

= 4 - 1

PostPostano: 19:35 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

[quote="Ryssa"][quote="miss.zohar"][quote="xy"][quote="Namdev"]
Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da se u trećem zadatku stupci matrice moraju ortonormirati, proširiti do ONB i tada vektori te baze čine stupce unitarne matrice.[/quote]

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... :?[/quote]

Nije norma 0. Kad skalarno množiš vektor sa samim sobom, komponente od "samog sebe" su ti konjugirane pa dobiješ da je norma baš 1. Uzmi da su ti prva dva vektora baza za neki potprostor M i onda nađi ortogonalni komplement. S bazom za ortogonalni komplement proširi matricu.[/quote]

ali norma nije 1 nego 2...ispod korijena se dobije 4...vektori jesu ortogonalni ali nisu bili normirani[/quote]

a ti si računao s pomnoženo 1/2...kužim :)
Ryssa (napisa):
miss.zohar (napisa):
xy (napisa):
Namdev (napisa):

Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da se u trećem zadatku stupci matrice moraju ortonormirati, proširiti do ONB i tada vektori te baze čine stupce unitarne matrice.

meni taj zadatak nikako nije jasan, zar ne ispadne norma 0? kako bi trebalo izgledat rješenje? možeš li raspisat bar nešto, gubim živce na tome... Confused

Nije norma 0. Kad skalarno množiš vektor sa samim sobom, komponente od "samog sebe" su ti konjugirane pa dobiješ da je norma baš 1. Uzmi da su ti prva dva vektora baza za neki potprostor M i onda nađi ortogonalni komplement. S bazom za ortogonalni komplement proširi matricu.

a ti si računao s pomnoženo 1/2...kužim Smile

[Vrh]
gflegar
Forumaš(ica)
Forumaš(ica)

Spol: muško
68 = 72 - 4

PostPostano: 19:36 ned, 27. 5. 2012    Naslov: Citirajte i odgovorite

Norma je [tex]1[/tex]. Primjeti [tex]\frac{1}{2}[/tex] ispred matrice. :)

EDIT: kolko odgovora u kratko vrijeme, treba mi bolji net :)
Norma je [tex]1[/tex]. Primjeti [tex]\frac{1}{2}[/tex] ispred matrice. Smile

EDIT: kolko odgovora u kratko vrijeme, treba mi bolji net Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail Posjetite Web stranice
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu   printer-friendly view    Forum@DeGiorgi: Početna -> Kolegiji 1. godine, preddiplomski studij Matematika -> Linearna algebra 1 & 2 (za inženjerske smjerove) Vremenska zona: GMT + 01:00.
Idite na Prethodno  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.
You can attach files in this forum
You can download files in this forum